Bidens Buitenlandse Blunderpolitiek

Maanden van misstappen

Joe Biden buitenlandse politiek artikel Johannes Vervloed OpinieZ

Foto:

Het is een goed gebruik om nieuwe politieke leiders na honderd dagen te beoordelen op hun prestaties. In het geval van de nieuwe leider van het Vrije Westen, VS-president Joe Biden, hoeven we daar niet op te wachten. Hij heeft nu al talloze blunders gemaakt in de buitenlandse politiek. Het beeld is verontrustend en je kan je afvragen of de nieuwe bewoner van het Witte Huis zijn mandaat van vier jaar wel vol gaat maken, stelt Johannes Vervloed.

Het komt niet als een verrassing, althans niet voor degenen die de campagne van de Democratische partij aan de vooravond van de recente presidentsverkiezingen hebben gevolgd. Trump’s Realpolitik (machtspolitiek met oog voor de belangen van de tegenstander) ging van tafel na de verkiezing van Biden tot president. De buitenlandse politiek van de Verenigde Staten moest van de Democraten weer een lichtend voorbeeld voor de wereld worden. Het geloof in de liberale wereldorde, op Amerikaanse leest geschoeid, zou wat hen betreft worden hersteld, zoals ik onlangs schreef.

 

Saoedi-Arabië

De eerste misstap liet niet lang op zich wachten. Nog maar 37 dagen na zijn benoeming rakelde de VS de Khashoggi-affaire op. Kroonprins Mohammed bin Salman, de man in charge van Saoedi-Arabië, werd beschuldigd van persoonlijke betrokkenheid bij de moordaanslag op de kritische Saoedische journalist Khashoggi. De VS stelde sancties in tegen diverse personen uit de entourage van de prins.

Het antwoord van de Saoedi’s liet evenmin lang op zich wachten. De grootste olieproducent van de wereld draaide de kraan dicht en zorgde daarmee voor een flinke stijging van de olieprijs. Dank u wel, President Biden, zullen alle Trumpbashers in Nederland gedacht hebben, toch?

 

Afghanistan

De volgende stap op het buitenlandse pad was Afghanistan. Aan het onder regie van Trump tot stand gekomen akkoord met de Taliban over een bestand en aftocht van de Amerikaanse troepen maakte Biden snel een einde. De afgesproken deadline voor verdere terugtrekking van Amerikaanse troepen, 1 mei, wordt niet gehonoreerd en nieuwe voorwaarden worden gesteld. De reactie was voorspelbaar. De Taliban liet weten hun part of the deal, een wapenstilstand en vredesoverleg met de Afghaanse regering, ook niet meer te honoreren. Het vredesproces is dood.

 

Rusland

De derde blunder van Biden op buitenlands politiek gebied was een scheldkanonnade richting de Russen. Op 17 maart noemde hij Poetin recht voor z’n raap een killer. Dergelijke benamingen zijn op z’n zachtst gezegd niet echt gebruikelijk in het diplomatieke verkeer tussen landen. Poetin reageerde met humor, hij wenste Biden beterschap en nodigde hem uit voor een tweegesprek, wetende dat Biden daar nog lang niet klaar voor is (als hij dat ooit wordt). Hilarisch, maar uiteraard desastreus voor de betrekkingen tussen de VS en Rusland.

 

China

Niet veel beter ging het een dag later, op 18 maart, in de eerste formele ontmoeting in Alaska tussen een hoge Chinese delegatie (topdiplomaten Yang Jiechi en Wang Yi) en het team van Biden (Secretary of State Antony Blinken en National Security Adviser Jake Sullivan). Van diplomatie, laat staan van Realpolitik-inzicht was geen sprake. Over de handelsoorlog tussen beide landen en hoe deze op te lossen werd niet eens gesproken. Het Biden-team beperkte zich tot het uiten van beschuldigingen over de behandeling van de Oeigoeren, de de facto afschaffing van het ‘één land/twee systemen’-principe in Hong Kong en het negeren van de uitspraak van het VN-Hof over de Chinese Zee.

Oftewel de bekende getuigenispolitiek.

Het resultaat was slechts dat de Chinezen zich geschoffeerd voelden. De dialoog is meteen kapot gemaakt en overeenstemming op welk dossier dan ook is verder weg dan ooit. De succesvolle carrot and the stick-tactiek van Trump, onderhandelen vanuit een positie van kracht, maar wel met oog voor de belangen van de tegenpartij, is bij de eerste ontmoeting al volledig overboord gegooid.

 

Diplomatie

Van de leider van het Vrije Westen mag je verwachten dat hij of zij zorgvuldigheid betracht in de omgang met andere landen en zeker met andere (concurrerende) grootmachten. Niet dat je je geen harde opstelling kunt veroorloven – die is soms zelfs noodzakelijk – , maar de relatie met andere landen domweg verpesten met hooghartige beschuldigingen, zonder een uitweg of een oplossing van het conflict aan te dragen, is zondigen tegen les 1 van de diplomatie. Biden beheerst het Realpolitieke spel duidelijk niet.

Als hij echt die verbinder, die vredesbrenger – zoals in den treure door hem en de Democraten betoogd – wil zijn, zal hij het toch over een andere boeg moeten gooien. De tijd dat de VS zich een dergelijke houding kon veroorloven – zo moet het en wij beschikken over de middelen om jullie te dwingen dat ook zo te doen – is voorbij. De Pax Americana is niet meer. De wereld is multipolair geworden, een keiharde strijd tussen grootmachten, om invloed, om markten en om technologische voorsprong. In het kort, om hegemonie. Die strijd kun je alléén nog maar beslechten met de carrot and the stick. Alleen de stick is niet meer voldoende.

 

Realpolitiek

Trump had wel in de gaten dat de Pax Americana over was en besloot tot een ander buitenlands beleid dan het desastreuze, leading from behind-beleid van voorganger Obama en diens vice-president Biden. Hij zag dat de multilaterale wereldorde niet werkte en ondermijnd werd door China, dat op alle mogelijke manieren de regels van die orde aan z’n laars lapte en vals speelde. Trump toonde zich een realist en handelde daarnaar. Met goedgelovigheid in een systeem dat niet werkt kom je van een koude kermis thuis. Realpolitik is tegenwoordig nog de enige optie.

Dat had Trump goed begrepen en hij was daarmee een grotere ‘verbinder’ dan Biden pretendeert te zijn. Hij bevorderde de vrede in het Midden-Oosten door de macht van de Iraanse ayatollahs te breken en de architect te zijn van de Abraham-akkoorden tussen Israël en diverse islamitische landen. In tegenstelling tot al zijn voorgangers startte hij geen enkele oorlog en stond op het punt een einde te maken aan de decennialange burgeroorlog in Afghanistan.

 

Eerste schreden

Bidens aftrap op het internationale toneel is geen goed begin. De vermelde fouten die hij heeft gemaakt zijn niet makkelijk te herstellen. Ten tweede heeft hij z’n eigen ambities geweld aangedaan. Zijn belofte verbinder, vredestichter te zijn heeft nu al aan geloofwaardigheid ingeboet. Ik houd mijn hart vast voor wat nog komen gaat.

Hoe zal hij reageren op gevaarlijke conflicten, op hernieuwde Russische pogingen tot hybride oorlogsvoering in het door Poetin gepercipieerde Russische invloedsgebied, op afsluiten door China van internationale waterwegen in de ‘Chinese Zee’ en op een poging van China om Taiwan te bezetten, een poging die vroeg of laat zal komen? Daarvoor is stamina nodig, vastberadenheid, een koel hoofd en Realpolitiek inzicht en bijbehorende toolbox. Ik betwijfel zeer of de nieuwe bewoner van het Witte Huis over deze eigenschappen beschikt.

 

Wensdenken

De vraag die op veler lippen ligt is of de brokken die Joe Biden maakt te wijten zijn aan een vertekend wereldbeeld, wensdenken en daardoor verkeerde keuzes maken, of – en dat zou zo mogelijk nog gevaarlijker zijn – aan het niet meer beschikken over al zijn geestelijke vermogens. Zijn versprekingen beginnen steeds meer op te vallen. Ze kunnen niet volledig worden toegeschreven aan zijn spraakgebrek. 

Zelf preludeerde hij al (bewust of onbewust) op een vroegtijdig einde aan zijn mandaat, toen hij zijn vicepresident Kamala Harris ‘president’ noemde

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is het akelig stil hier. Geen politicus, geen pers die de blunders van Biden toelicht. Was het maar Trump dan was het anders geweest. Wat een zielige zooi die Democraten en hun medestanders.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Bij elke nieuwe misser wordt de kracht van Trump bewezen. Nu nog de Abraham akkoorden opblazen en mag Biden met pensioen en vervangen worden volgens de planning door Kamala Harris die nu al moet zorgen dat er minder migranten uit het Zuiden moeten komen. Trump nadoen misschien? Valt mij tegen van die vriendelijke Democraten.

Binzrath
Binzrath
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Met zo’n demente verwarrende president die blunders maakt ontgaat het China niet, die zijn de messen al aan slijpen voor Taiwan en wat er komen gaat. Misschien is het leren van chinees wel toekomst beeld.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat dit hele circus en ook de hele corona bangmakerij mij zeer helder heeft gemaakt is dat het woord intelligentie broodnodig onder de loep moet worden genomen.
Pff wat een droevenis en dan ook 2 mondkapjes 😉
Ik mis Trump, dat is.duidelijk.
Woke is a joke!!

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Edward
Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Joe Biden is een creatie van de media en puissant rijke domme figuren. Nou ja dom zijn de betalende lakeien niet echt want de bevolking wordt heel leep uitgemolken om rijke demente types nog veel rijker te maken.
Het probleem is dat de media in handen is van waardeloze mensen die angst aanjagen. Disinformatie verspreiden en leugens tot waarheid bestempelen. Wanneer gaan Apple, Microsoft, Unilever de Koninklijke familie en al die andere uitknijpende profiteurs eindelijk eens hun bijdrage leveren?

AMF Smit
AMF Smit
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel, meneer Vervloed. Daar kunnen de analyses van de bekende dagbladen en opiniebladen niet tegenop. Dank u.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja bijna onvoorstelbaar dat de US kennelijk zo corrupt zijn dat het kan gebeuren dat de verliezer van de verkiezingen toch president wordt.
En nog onvoorstelbaarder is dat de meerderheid van de mensen dit zich niet realiseert en gelooft dat deze demente muppet met 81 miljoen stemmen (een all time high) rechtmatig president geworden is.
Toch zijn beide zaken het geval.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Triest dat Biden president is geworden. Je houdt je hart vast wat nog gaat komen.
Het is precies zoals ik een aantal maanden geleden een keer tegenkwam:
Biden is een acroniem voor: Biggest Idiot Democrats Ever Nominated.
Maar ik geloof vast dat de Democraten heel goed wisten wie ze kandidaat stelden, hun doel is gewoon “Build Back Better” door eerst chaos te creëren.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Joe Biden is jonger als mijn persoontje, dus ik mag genieten als hij op zijn platte bek gaat.

Hij heeft samen met zijn partij, Donald Trump bij de enkels afgebrand en waarschijnlijk de verkiezingen in zijn voordeel laten sturen.

Nu nog een oorlogje creëren en dan is ook dat weer geregeld.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

“Hij”? Zou hij dat ècht op eigen initiatief bekokstoofd hebben? U bedeelt die oude Opa nogal wat zelfstandig denk- en handelingsvermogen toe!
Maar prima zo: Laat de westerse wereld er maar achter komen, dat ze moedwillig een kwartje hebben verloren en moeizaam een dubbeltje gevonden; ze hebben er zelf om gevraagd!

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Biden kan wellicht nog zelfstandig de wc bezoeken, maar dan hebben we het ook wel gehad; natuurlijk is hij een marionet van het corrupte establishment (wie dat dan ook mogen zijn).
En of hij dan ook president is, of Kamala Harris, of een zindelijk gemaakte chimpansee; het maakt geen enkel verschil, ze hebben het toch niet voor het zeggen.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Mmm.. opmerkelijk dat mijn reactie verwijderd is..
Was een keurige reactie mijn inziens. Maar de redactie zal hier zijn (gegronde) redenen voor gehad hebben.
Ik zie dat er de laatste tijd heel veel reacties verwijderd worden op deze website; ik ken dat wel van andere sites, maar Opiniez is toch nog een vrijhaven voor vrije geesten..
En ik moet ook zeggen dat het niveau van de gemiddelde reactie hoog te noemen is.

Zou ik de redactie van Opiniez mogen vragen enige toelichting te geven op het (zeer) verscherpte moderatiebeleid dat momenteel wordt toegepast?
Ik ben gewoon benieuwd waarom zij heeft besloten meer in te grijpen, terwijl in mijn beleving de discussies bijna zonder uitzondering van hoge kwaliteit zijn..

En bijvoorbeeld ook wat het uitmaakt of iemand met een echt of onecht mailadres reageert, mits zijn of haar reactie van voldoende kwaliteit is.

Ik ben heel blij met Opiniez en ik ben haar oprichters zeer erkentelijk voor hun initiatief, maar ik begrijp alleen niet zo goed waarom dit verscherpte moderatiebeleid nu precies nodig is..

Willem
Willem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het beleid wordt niet door Biden bepaald, noch door Harris. Hoe het werkt is onduidelijk. Er moet een kleine groep mensen zijn die de richting bepaalt. En wat is de gemeenschappelijke richting van die groep? Ik vind het moeilijk voor te stellen, maar het kan zijn dat die groep regelmatig overlegt, met Obama en dat Obama achter de schermen de richting aangeeft. Het kan ook zijn dat per beleidsonderwerp groepjes de richting bepalen. Maar je ziet wel dat een richting is de aanval op blanke westerse waarden. Ook daar begrijp ik niet dat blanken dat zichzelf aandoen. Zoals massa-immigratie, de autochtone cultuur worden er niet sterker van en toch laten blanken dat toe.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem

De Democraten zijn toegefelijk richting de VN waar Trump afschuw van nam. Alle gekte van laatste jaren komt door de standpunten van de VN. Alleen Trump durfde zich tegen te keren. De rest eet van de hand van die corrupte club.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik denk ook dat de blanken te open staan voor andere culturen terwijl deze de blanke cultuur afwijzen. Wees sterker voor het behoud van eigen cultuur. Als de situatie met b.v. de Zwarte Piet andersom speelde dan was er vuur op de dak door massale verzet maar de Nederlander vind het goed zo op een kleine groep na en die wordt voor racisten uitgemaakt. De rest blijft stil.

Roberto
Roberto
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“De Nederlander vind het goed zo” de Randstedelingen misschien, maar niet de Provincialen. De Provincialen staan wel degelijk voor hun cultuur. Bij ons is de zwarte piet gewoon zwart zoals het hoort. De weg blokkades in mijn provincie is het bewijs dat het niet wordt gepikt, dat zielige en kinderachtige gedoe van die linkse Clan. De overgrote meerderheid in de provincie is voor zwarte piet. En de voorspelling van Peter R de Vries dat zwarte piet over 10 jaar verleden tijd is, is een illusie. Wi-j wiiken niet veur links terreur.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat me vooral ook opviel is de berichtgeving van de Nederlandse MSM over hoe Blinken werd onthaald bij de NAVO. Hij werd letterlijk “een verademing” genoemd, na het tijdperk Trump. En dat zeggen ze dan over een minister die daags ervoor China tijdens een top schoffeert, nog voor de pers de zaal heeft verlaten. En die dan, na het weerwoord van China, de pers maant nog even in de zaal te blijven zodat hij nog een uithaal kan plaatsen. En de NAVO lidstaten maar kwispelen in de hoop dat ze onder de 2% BBP mogen blijven. Wat een helden.

En Biden is al helemaal een drama, wat een zielige marionet. Al struikelend, hakkelend, blunderend en vergetend baant zich moeizaam een weg door deze eerste maanden. Een duidelijker voorbeeld van een marionet (of stroman) is nauwelijks mogelijk. Ik vermoed dat een exoskelet onder zijn driedelige pak het enige is dat hem nog enigszins overeind houdt.

hutsinator
hutsinator
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De VS worden echt uitgelachen door China en Rusland momenteel.

Bennie
Bennie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hutsinator

Uw reactie is verwijderd. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd. Gebruik een bestaand e-mailadres. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hutsinator

Als ik China of Rusland was zou ik ook hartelijk lachen om deze clowns. En achter de schermen zou ik plannen maken om deze zwakke periode van de VS te gebruiken om de balance of power te veranderen in mijn voordeel.

Simon Stevin
Simon Stevin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Dat is ook wat er aan het gebeuren is.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel van VoL geeft ook een aardig beeld.
https://verenoflood.nu/usa2021-democraten-beducht-voor-dementie-biden/

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig toch, is deze Biden familie van Ollongren.

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alsof de president mag bepalen wat er gaat gebeuren, er gebeurt niets per toeval. In onze ogen wellicht blunders maar in andere ogen zal er sprake zijn van strategische zetten.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Voor het eerst dat ik iemand hoor zeggen dat het struikelen op een vliegtuigtrap strategische zetten kunnen zijn.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Joe Biden, maar eigenlijk moet dat zijn Joe bidon want het is een omhulsel zonder inhoud en dat flikker je meestal weg als je op de fiets zit. Je kunt nu al op je vingers natellen (wij wel) dat Biden overal zal zorgen voor de nodige conflicten waar we in Europa op een of andere manier ook weer worden meegetrokken. Ben ik anti Amerikaans? Nou echt niet dus, maar met Biden zie ik het gewoon niet zitten dat komende 4 jaar er rust op onze aardkloot heerst. En zoals beschreven, met de Chinezen is een begin, en met huidige Nederlandse regering met onze geweldige Sigrid:-( zal die toch wel menige avond met Biden aan de tele … zijn want die man is toch zo geweldig 🙁

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ha, ha leuke memes van Joe ‘Airplane’ Biden: https://nypost.com/2021/03/19/bidens-fall-on-air-force-one-steps-already-a-popular-meme/

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x