Biden’s buitenlandse politiek is Obama 2.0

De multilaterale illusie keert terug

Titelfoto: President Joseph R. Biden door Peter Stevens, gepubliceerd onder CC BY 2.0.

Met het aantreden van president Joe Biden is de buitenlandse illusiepolitiek van Obama terug van weggeweest. De VS zal haar liberal order weer aan de rest van de wereld willen opleggen en China krijgt vrij spel. Maar als na verloop van tijd de ogen opengaan, ook in de EU en Nederland, zal de politieke en economische schade omvangrijk blijken te zijn en zal met weemoed aan Trump worden teruggedacht, stelt Johannes Vervloed.

Met het vertrek van Trump zitten de globalisten weer in de driving seat. De nieuwe Secretary of State van de regering-Biden, Antony Blinken, laat er al vast geen twijfel over bestaan. Hij ziet als zijn eerste opdracht het herstel van het multilateralisme en het wereldwijde Amerikaanse engagementHet geloof in de liberale wereldorde, op Amerikaanse leest geschoeid, is terug. De deconfitures van de regime change-operaties in Irak en Libië zijn vergeten en Rusland en China worden weer gezien als betrouwbare partners in een multilaterale rules based order.

De buitenlandse illusiepolitiek van Obama is terug van weggeweest.

 

World Economic Forum

Het is een coïncidentie, maar dat bijna tegelijkertijd de regering-Biden in de VS aantrad (20 januari jl.) en het jaarlijkse ‘globalistenpanel’ van het WEF in Davos plaatsvond (26-29 januari jl.) kwam de Democraten en de wereldwijde aanhangers van de globalistische wereldvisie goed uit. Een mooier platform voor het herstel van de liberale wereldorde hadden zij zich niet kunnen wensen.

Via zijn klimaatgezant en voormalig Secretary of State John Kerry kon Biden zijn boodschap Build Back Better kwijt – een overduidelijke referentie aan het beter denken te kunnen doen dan voorganger Trump. Klaus Schwab, voorzitter van het WEF, kon reclame maken voor de Great Reset, het WEF-thema van 2021. De twee slogans liggen perfect in elkaars verlengde.

 

Great Reset

De vraag ligt op ieders lippen, wat betekent dit …. wat staat ons te wachten als deze personen hun zin krijgen met die Great Reset? Tweede Kamerlid Henk Krol stelde deze vraag al aan minister-president Rutte. In een video-opname van vorig jaar had Rutte zich namelijk een enthousiast aanhanger betoond van de Great ResetHenk Krol en met hem velen wachten nog steeds op antwoord.

Een tipje van de sluier kan misschien al worden opgelicht. Zowel de woorden Reset als Back duiden onder meer op teruggaan, teruggaan naar de ‘paradijselijke’ acht jaar Obama, die vooraf gingen aan de regering Trump. Biden was tenslotte vice-president onder Obama. De Great Reset en Build Back Better zijn naar alle waarschijnlijkheid gewoon Obama 2.0, althans op buitenlands politiek gebied. Deze slogans betekenen nog veel meer: woke, diversiteit, positieve discriminatie, genderextremisme, etc. Over de gendergekte in de VS heeft mijn collega-columnist Alma van Hees recent geschreven

 

Obama 2.0

Barack Obama– zo wordt steeds duidelijker – speelt achter de schermen een grote rol. Kijken we alleen maar naar de benoemingen van de ministers en andere functionarissen in het team van Biden.

Twee prominenten staan daarbij op de voorgrond. Voormalig Secretary of State onder Obama John Kerry is Bidens klimaatgezant geworden en moet de VS weer terugbrengen in de Akkoorden van Parijs. De onder Obama tweede man op State, Antony Blinken, is Secretary of State geworden. De laatste heeft in een voordracht in 2016 al kraakhelder uiteengezet waar de buitenlandse politiek van Obama voor stond.

 

Liberal order

We kunnen gevoeglijk aannemen dat deze politiek wederom in ere zal worden hersteld. De VS wil haar liberal order weer aan de rest van de wereld opdringen. Samen met bondgenoten moet dat worden verwezenlijkt. In het Obama-, pardon, Biden-jargon heet dat multilateral engagement. Dat men in het Midden-Oosten en Noord-Afrika niets moet hebben van deze liberal order, dat de Arabische lente faliekant mislukt is, is men blijkbaar vergeten. Dat Poetin slim gebruik maakte van deze mislukking en zich ten koste van de VS positioneerde in Syrië en Libië lijkt eveneens achter de horizon verdwenen.

Maar wat het meest bevreemdt is dat de Democraten denken dat China met een Biden-regering opeens wel boodschap heeft aan het Amerikaanse international rules based system. Natuurlijk is dat niet het geval, alle zalvende woorden die Xi Jinping op het WEF uitsprak ten spijt. Hij wierp zich daar op als de hoeder van een vrij internationaal handelssysteem ….

 

Illusiepolitiek

Realpolitik – de buitenlandse politiek van Trump – was echter gebaseerd op daden en niet op mooie woorden. Het valsspelen van China op allerlei gebied kan niemand ontgaan zijn. Behalve dan de Democraten. Onder welke steen hebben zij de afgelopen vier jaar gelegen? Ik kan het maar op één manier verklaren. Het is puur wensdenken, het is illusiepolitiek.

De omgangsvormen in het huidige tijdsgewricht zijn geen gezellig onderonsje met de VS als spelleider, het is een keiharde machtsstrijd tussen grootmachten. Wil het Vrije Westen overeind blijven in deze survival of the fittest, dan zal het tegenwicht moeten bieden aan de illiberal grootmachten, met het naar wereldhegemonie strevende China voorop. Trump zag dit in en riep China een halt toe. Of Biden hiertoe in staat is of zelfs maar die kant op wil gaan, is de vraag. Ik ben bang dat de illusie van een wereldwijd vrijhandelssysteem, waarbij iedereen zich netjes aan de regels houdt, hem parten speelt. China krijgt, zoals ik eerder betoogde, onder Biden waarschijnlijk weer vrij spel.

 

Nederland en de EU

Wat betekent dit voor ons, voor Nederland, voor de EU? Wel, op enkele dissidenten na, zijn de meeste politici aan deze kant van de Atlantische Oceaan blij met Biden. De Amerikanen komen weer hun klimaatverplichtingen na, de NAVO wordt weer serieus genomen, de VS is weer een voor beide partijen acceptabele power broker in het Palestijns-Israëlische conflict en het nucleaire JCPOA-akkoord met Iran zal weer worden hersteld.

Hoe lang deze juichstemming blijft bestaan is een andere zaak. Onder Biden zal ook gewoon 2% BNP NAVO-contributie betaald moet worden. De Arabische wereld die inmiddels vrede heeft gesloten met Israël is helemaal niet meer geïnteresseerd is in Amerikaanse bemoeienis met het Palestijns-Israëlische conflict. Een herstel van de Iran-deal maakt geen einde aan de Iraanse pogingen om een kernmacht te worden. Als dit allemaal blijkt zal het enthousiasme vermoedelijk wel getemperd worden. En zeker als duidelijk wordt dat het door de Amerikanen weer ingevoerde multilateralisme China en Rusland geenszins afhoudt van hun hegemoniale ambities.

 

China

Als multilaterale organisaties als de World Trade Organization en de diverse VN-organisaties niet weten te voorkomen dat Westerse firma’s weer met onoorbare praktijken uit de markt worden gedrukt of opgekocht, als Westerse technologie op grote schaal wordt gestolen, patenten van Westerse firma’s worden geschonden en in het algemeen de Chinese Communistische Partij geen middel onbeproefd laat om de ‘multilaterale orde’ onderuit te halen, zal met weemoed worden teruggedacht aan de wijze waarop Trump China een halt toe riep.

 

Verdrag

Vooralsnog bevindt de Europese Unie zich echter nog in de ontkenningsfase. Het is omineus dat de EU vlak voor het aantreden van Biden een verdrag sloot met China. De Brusselse bureaucraten denken in hun naïviteit unilateraal met China zaken te kunnen doen en leven in de veronderstelling dat de EU sterk genoeg is om zonder de VS de concurrentie met China aan te gaan. Men gaat totaal voorbij aan de machtsverhoudingen in de wereld of – erger – denkt dat de EU zelf een machtsblok is.

 

Prijs

Als na verloop van tijd de ogen opengaan, zal de euforie over Biden en zijn herstel van de illusoire multilaterale wereldorde verstommen. Zowel politiek als economisch zal de EU een hoge prijs betalen voor een ongefundeerd geloof in een internationaal rules based system en in een wensdenkende Amerikaanse president.

En voor Nederland zal de prijs waarschijnlijk nog hoger zijn. Als handelsland zal Nederland extra hard getroffen worden door het inzakken van de wereldhandel als gevolg van de terugkerende Chinese dominantie en de slecht presterende Amerikaanse economie, die geteisterd zal worden door belastingverhogingen en het ongedaan maken van de decentralisatie en andere positieve marktincentives uit de Trump-periode.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Perfect artikel. Inderdaad: de rest van de wereld heeft maling aan de multilaterale illusies en het globalistische geleuter van een demente president. Ze spelen het spel mee alleen omdat er iets te halen valt. Dit geldt vooral voor de islamitische wereld en China, voor Afrika en Rusland iets minder. Putin is geen vriend van China.
Wat we nu gaan zien is weer het zwaaien met geld en beloftes en akkoorden, dat in de rest van de wereld wordt uitgelegd als zwakte. Het presidentschap van Biden wordt een groot fiasco.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De hele linkse gedachte is een illusie.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met een uitstel van vier jaar zijn wij weer teruggevallen in de oude nachtmerrie.Ik hoor al Biden roepen:Yes,we can!

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28. U heeft wel gelijk maar er is wel een kiem gelegd, en de “kiemenleggers” blijven bestaan ! De grote verandering komt maar dat gaat niet in één keer c.q. één verkiezing.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Dat kan wel zo zijn maar in deze wereld zoals ie nu uitziet wordt de hoop langzamerhand wanhoop.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28. Wanhoop is ‘t laatste waar ik aan denk , dan zou ik mezelf het beste maar meteen kunnen overgeven en daar denk ik geen moment aan.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Heel veel mensen beschouwen deze ontwikkelingen als normaal of zelfs goed. Men wordt vanzelf socialistisch zonder de ware betekenis te kennen. De hersenspoeling werkt steeds verder door.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Democraten zijn er nog niet gerust op,horen niks van Trump,die op deze manier perfect laat zien dat al het gespuis uit hun holen zijn gekomen,en de wereld hebben laten zien wat de werkelijke plannen zijn in no time worden stapels papieren getekend en oude ongedaan gemaakt,onderzoeken zullen de verkiezingsfraude aantonen,en door generaals bevel zou Biden dan wel eens kunnen worden afgezet,en persoonlijk denk ik dat er binnen wat maanden wel iets staat te gebeuren,Centrale banken ,China,en wat mediagiganten de verkiezingen laten bepalen,alla Venezuela, ga er niet van uit dat Trump dit met rust laat .

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het feit dat men China straks weer ongebreideld haar gang laat gaan op het politieke toneel, op humanitair niveau en op handelsgebied zal de EU en de USA zeer zwaar op gaan breken. Donald Trump zag dat verdomde goed maar die superseniele Biden en de EUSSR zijn van het allerdomste slag volk dat je maar kunt verzinnen.

r.maassen
r.maassen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie de toekomst somber in.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Build back better is een ordinaire Terug naar af.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dames en heren, welkom in onze nabije toekomst. De wereld in de houdgreep van globalistische dagdromers. Om de uitkomst hiervan te voorspellen kijken we naar de instigators, de meelopers, de profiteurs, de ongewenste profiteurs en de saboteurs.

De instigators zijn de initiatiefnemers, dus de WEF, de VN en de D66-landen (deugers). Daarnaast spelen internationale groene organisaties een grote rol.
De meelopers zijn de VVD-landen (faux deugers), de armere landen en de verdeelde unies als de EU.
De profiteurs zijn big tech, de immer beïnvloedbare NGO’s, internationale bedrijven, handelsverdragen enz.
De ongewenste profiteurs zijn internationale georganiseerde misdaad en de hackerscollectieven.
De saboteurs zijn de China’s van deze wereld.

De instigators zijn de dromers, de idealisten. Hun ideale toekomst gaat ten onder aan het graaien van de profiteurs, de ongewenste profiteurs en de tegenwerking van de saboteurs. Hun ideaal blijft staan, maar de poging draait uit op een groot verlies.

De meelopers voelen zich moreel verplicht om mee te doen, hoewel ze zelf het ideaal missen. Ook zij verliezen en mogen de puinhopen van de instigators opruimen.

De profiteurs slaan er munt uit en floreren. Zij waaien mee met de linkse wind zo lang het geld oplevert. Zij worden grootmachten.

De ongewenste profiteurs en de saboteurs gaan hun eigen weg, houden waar nodig de schijn op. Zij profiteren ook van het rijkelijk vloeiende geld. Ze steken stokjes voor plannen die hun eigen idealen aantasten en komen als nieuwe wereldmachten uit de strijd. Voor hen ligt de wereld voor het oprapen.

laurens
laurens
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

jullie vergeten de dominante rol van het vaticaan Franciscus is een groot voorstander
van een socialistiche maatschappij ( is een jesuiet ) en groot voorstander van 1 wereld regering en 1 wereld religie !!! zoek maar op google

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  laurens

Er is nooit genoeg ruimte om alles en iedereen op te noemen. Maar ik had niet gedacht aan het Vaticaan. Die schaar ik onder de instigators. Dank voor uw toevoeging.

Gelukkig is Franciscus een asceet, dus die doet het niet voor het geld.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn een hoop mensen die denken dat ze de wereld moeten redden door het aan die wereld opleggen van een communistische en ecologische dictatuur waarin niemand iets bezit en we allemaal gelukkig zijn en leven van wortels en bonen. En er zijn een heleboel andere mensen die denken dat daarmee de zoveelste totalitaire waan op hen afkomt en die daarmee misschien wel zeer gelijk hebben. Het eerste lijkt evenwel een punt gescoord te hebben met Biden, en het is nog maar zeer de vraag hoe die totalitaire waan is te keren.

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x