Met Joe Biden in het Witte Huis krijgt China vrij spel

“Be careful what you wish for”

Titelfoto: Joe Biden door Gage Skidmore, gepubliceerd onder CC BY-SA 2.0.

Het is voor de MSM bijna gemeengoed geworden om uit te kijken naar een Democratische president in het Witte Huis. De huidige Amerikaanse president schijnt er niets van te bakken; Trumpbashen is inmiddels een nationale sport op radio en tv. Maar is een overwinning van Biden op 3 november wel in ons belang? Weet Biden China te weerstaan en kan hij de vrije Westerse wereld verdedigen tegen de totalitaire grootmachten China en Rusland?

Global Governance

Trump was de eerste president na Ronald Reagan die constateerde dat global governance een illusie is. Hij zag in dat de wereld is zoals hij is en niet zoals hij zou moeten zijn.

Na de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989 dachten velen dat het communisme en aanverwante totalitaire ideologieën definitief verdwenen waren. De Westerse samenleving was duidelijk superieur gebleken en het zou niet lang duren voordat de hele wereld het liberale, democratische westerse systeem zou hebben omarmd. Francis Fukuyama sprak in zijn wereldwijde bestseller zelfs van The End of HistoryDe Amerikaanse presidenten Clinton, Bush en Obama geloofden in dit sprookje. Hun buitenlandse politiek was erop gericht het liberale gedachtengoed wereldwijd te promoten en de volkeren die nog onder het juk van totalitaire regimes gebukt gingen te bevrijden van hun ketenen.

 

Het liep anders

Maar er was een probleem. De opvolgers van het ‘verslagen’ Sovjet-regime, autocratische leiders, islamitische regimes en last but not least China bleken niet mee te willen werken aan een global governance naar westers model. Zij wilden wel de vruchten plukken van een vrije wereldhandel, visavrijdom en internationale hulpprogramma’s van de diverse VN-organisaties, maar niet ten koste van hun autonomie en nationale belangen.

Vele naties speelden vals. Enerzijds profiteerden zij maar al te graag van de voordelen van een liberale wereldhandel, maar anderzijds waren zij niet bereid zich aan de spelregels te houden. Met als gevolg oneerlijke concurrentiepraktijken zoals gedwongen technologie-overdracht, marktverstorende subsidies aan het eigen bedrijfsleven en allerhande handelsbelemmeringen.

 

Realpolitik Trump

Trump maakte een einde aan deze onevenwichtigheid. Hij gebruikte de handelstarieven als drukmiddel om China en andere valsspelers te dwingen zich aan de regels van het wereldhandelsspel te houden. De VS keerde terug naar de Realpolitik van Henry Kissinger, ging een harde handelspolitiek voeren op basis van wederkerigheid, verstevigde de militaire macht en liet de bondgenoten betalen voor de Amerikaanse veiligheidsparaplu.

Deze nieuwe aanpak van Trump in de buitenlandse politiek wordt door onze Mainstream-denktanks Clingendael en het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) als erratic gekwalificeerd. Het zou ad hoc-beleid zijn, er zou geen lijn in zitten, geen duidelijke strategie.

 

Regime change

De buitenlandse politiek van de VS onder Trump is echter allerminst inconsistent. In tegenstelling tot zijn voorgangers probeert hij de wereld niet naar westerse snit te veranderen. Ten aanzien van autocratische regeringen staat de doelstelling Regime change zoals in Kosovo onder Bill Clinton, in Irak onder George W. Bush en in Syrië – zonder succes – onder Obama, niet langer bovenaan het prioriteitenlijstje. Trump dealt met de wereld zoals die is en niet zoals die in de ogen van het liberale Westen zou moeten zijn.

In zijn eigen woorden tijdens een speech voor de VN sept 2017: “The United States does not seek to impose our way of life on anyone, but rather to let it shine as an example for everyone to watch.”

Later verwoordde VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, het op de van haar bekende doortastende wijze nog eens overduidelijk: China moet met alle mogelijke middelen worden gestopt.

 

Resultaten buitenlands beleid

De meeste Nederlandse commentatoren van de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten vinden alles wat Trump doet niettemin per definitie slecht. Zo ook zijn buitenlandse politiek. Een snelle blik laat echter al zien dat de buitenlandse politiek van president Trump wel degelijk resultaten heeft geboekt.

Er is een halt toegeroepen aan de hegemonistische Chinese aspiraties op het wereldtoneel, er zijn nieuwe bondgenootschappen gesloten (waaronder met India) en het kruitvat van de wereld, het Midden-Oosten, is door Trump’s vredeplan Peace to Prosperity in rustiger vaarwater gekomen. Iran en zijn proxies in Syrië, Yemen en Libanon zijn aanmerkelijk verzwakt. Het belangrijkste conflict in het gebied lijkt beslecht met de erkenning van en diplomatieke relaties met Israël door de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en naar verwachting op termijn ook Saoedi-Arabië. Het is niet voor niets dat president Trump zelfs genomineerd is voor de Nobelprijs voor de Vrede.

 

Wat wil Biden?

Toch hopen de meeste Nederlanders en Nederlandse commentatoren dat de Democratische kandidaat Joe Biden de verkiezingen wint. Hij zou de NAVO weer serieus nemen en niet eisen dat wij onze afgesproken bijdrage van 2% BNP voldoen. Hij zou ervoor zorgen dat de VS weer de rol van politieagent gaat spelen en alle dictators door regime change laat verdwijnen. De nucleaire deal met Iran zou door de VS weer worden gehonoreerd en last but not least zou het multilaterale handelssysteem weer in ere worden hersteld. De wereldhandel en de omgangsvormen tussen naties zouden weer rules based worden.

Be careful what you wish for“, zeggen de Britten. Als de voormalige vice-president de voormalige buitenlandse politiek van de VS weer ten tonele voert, krijgen China en Rusland opnieuw vrij spel. Zij kunnen in dat geval weer ongestoord doorgaan met vals spelen en misbruik maken van een open wereldeconomie zonder sancties.

 

Chinees economisch offensief

China zal ongehinderd zijn Belt & Road-project kunnen uitvoeren en de handelsstromen en internationale handelsketens sluipenderwijs volledig gaan domineren. Westerse firma’s zullen geleidelijk aan op achterstand worden gezet door dumping, ongeoorloofde staatssteun aan wereldwijd opererende Chinese firma’s en discriminatie op de Chinese thuismarkt. De globalisering zal weer toeslaan en door goedkope productie in China en haar satellieten vele banen in het Westen doen verdwijnen.

Westerse bedrijven die de (oneerlijke) concurrentie niet aankunnen zullen door China worden opgekocht. De yuan zal de rol van de dollar overnemen en het mondiale financiële systeem naar Chinees model veranderen. De Chinezen zullen met Huawei en andere Chinese technologie de westerse markten overspoelen en via die technologie invloed op ons leven uit gaan oefenen. De Chinese technologie zal niet neutraal zijn en de Chinese voorsprong – door vals spel verworven – verder uitbouwen.

Tenzij in China zelf een democratische beweging voet aan de grond krijgt en de dictators van de CCP (Chinese Communistische Partij) afzet (ik sluit dat niet uit, zoals ik in een eerdere column heb uiteengezet), zal de 21ste eeuw de Eeuw van China worden. China zal het stokje overnemen van de VS en ons tot moderne horigen willen maken. De vrije westerse wereld zal tot een einde komen.

Voilà, het voorland van een democratische overwinning op 3 november aanstaande.

 

Horrorscenario

Eén ding is zeker: met de herverkiezing van Trump zal dit horrorscenario zich niet voltrekken. De Amerikaanse economie zal onder Trump een verdere decoupling van China ondergaan, Chinese firma’s zullen geen voet aan de grond meer krijgen in de VS en de internationale wateren, inclusief de Oost- en Zuid-Chinese zee, zullen door de Amerikaanse vloot open worden gehouden.

En als wij (Nederland en de EU) verstandig zijn, sluiten wij ons aan en verdedigen wij, zoals ik eerder betoogde, gezamenlijk het vrije Westen tegen Chinese hegemonie.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet
Piet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Johannes,

Je zou toch moeten weten wat de strategie is van de Dems? Sleepy Joe gaat echt niet lang president zijn want waarom zouden ze anders een dementerende bejaarde als kandidaat naar voren schuiven. Sleepy Joe zal slechts een paar weken/maanden, voor de vorm, president zijn en treedt dan terug om Harris de eerste zwarte vrouwelijke president van de VS te laten worden. Nu is Harris in feite zou blank als de pest en heeft een hekel aan haar eigen volk, gelet op de draconische wetgeving die ze samen met Joe er doorheen gedrukt heeft waardoor juist zwarten zwaarder gestraft worden dan blanke criminelen.
Maar goed, we moeten eerst zien of het zover komt maar elke overwinning van de Dems is een ramp voor deze planeet dus laten we hopen dat de Amerikaanse kiezer niet van die domme lui zijn als hier in Nederland die al jaren voor de VVD stemmen.

Tseard Zoethout
Tseard Zoethout
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet

Trump is een ramp voor de planeet! Is wetenschap ook maar een mening?

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jammer genoeg is de MSM zo blind van haat dat men niet ziet wat Trump goed doet. Na het afbreken van TTIP [ handelsakkoord waardoor GMO de EU markt onbeperkt zou overspoelen], kon Trump niet meer stuk bij mij. Nu is echter CETA er doorgedrukt [ zelfde verdrag, maar dan met Canada], dankzij Pechtholt , die een appartement ter waarde van 135 duizend euro cadeau kreeg dat van een bejaarde Canadese diplomaat. Waarom wordt die man niet vervolgt door het OM ? Omdat de rechters óók D666 lid zijn.
Als Trump verdwijnt omdat Biden wint of door een burgeroorlog omdat de marxisten in de USA niet weer 4 jaar Trump wensen, dan wordt China de nieuwe wereldheerser. Alleen maar door te kijken wat er nu in China zélf gebeurt [Oeigoeren] , móet iedereen begrijpen dat het geen goed plan is om Trump niet als President van de USA te willen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

“Jammer genoeg is de MSM zo blind van haat dat men niet ziet wat Trump goed doet. ”
In mijn en uw ogen doet Trump heel veel goed. Maar de MSM zijn allemaal extreem links door belangen (het bespelen van de massa) en indoctrinatie (tijdens hun opleiding die doordesemd is cultuurmarxisme).
Ze zijn oprecht als ze menen dat Trump slechte dingen doet want dat is gewoon hun manier van denken. Ze zijn niet blind van haat, maar haten omdat ze denken dat ze het monopolie hebben op de waarheid. En die ‘waarheid’ wordt bedreigd door Trump. Ergens is het prettig dat de MSM zich zo opstellen, omdat dan erg goed duidelijk wordt dat de kerntaken die ze pretenderen te vertegenwoordigen: ‘onafhankelijke media’, ‘onpartijdige weergave’, ‘hoor en wederhoor’ maar zelden echt gerealiseerd worden. Een krant als NRC bevatte dertig jaar geleden nog wel eens echt nieuws, nu houdt het zich alleen nog bezig met duiding en achtergrondartikelen.

HPax
HPax
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

Op China valt veel af te dingen, maar in dat verband de Oeigoeren erbij te halen, is dubieus. Die Oeigoeren zijn Sunni Islamieten en zijn wat jaren geleden begonnen met zich dienovereenkomstig te gedragen. Met messen op (niet-Islamieten) inhakken, e.d. Het bekende Islam-patroon dat ook de Rohingya in Budistisch Birma ‘ten beste’ hebben gegeven. Het kan dus zijn dat China zich t.o.v. zijn Oeigoeren preventief gedraagt. Idem de Budhisten t.a.v. van de Rohingya die zich met geweld en illegaal in hun land ophielden.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede column.
Trump was vanaf het begin keihard tegenover China, Noord Korea en Iran. Dat werd niet gewaardeerd, maar was gewoon wel nodig. Wat Bidens democraten (en de EU trouwens ook) steeds doen is de gevaarlijkste vijanden van het Westen met veel geld te vriend proberen te houden. Maar een vijand is geen vriend, en wordt dat ook niet als je hem je geld, of zelfs je hoofd op een gouden schaaltje aanbiedt.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank, heer Vervloed. Helder.
Uw diplomatieke ervaring wijst m.i. in de juiste richting. Mijn persoonlijke verwachting is dat Trump met overmacht gaat winnen. Ongeacht de krachtenbundeling van – en misleiding door Democrats plus MSM.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klopt helemaal. Ik denk dat Trump de redding is van onze democratie. Als hij herkozen wordt, zal dat doorwerken naar europa toe. Misschien worden we dan eindelijk bevrijdt van de coronahype.

Obama is islamitisch en leiders van de islam in Iran enz. Kijken ook neer op de bevolking. Het communisme en de Islam willen beiden een staatsgreep uitvoeren.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig stuk! Dit is de kern van de zaak. Dus Obama gaf zelf toe dat: “..wanneer mensen hun rechten overgeven aan een soevereine wereldmacht…’, dus er is inderdaad zoiets als AGENDA 21 van de Verenigde Naties! Waarom vertelt Rutte ons dat niet? Ja natuurlijk ‘complottheorie’ van Marijn Poels in zijn laatste film (Back to Eden), maar de feiten liggen op straat, als we het maar willen zien! De MSM zullen het ons niet vertellen, want taboe, mag niet. Elke waarheid is taboe, zoals blijkt uit het bashen van Trump, FvD, Van Haga en Wilders en vele anderen. Van Biden weet onze elite dat hij achter de VN plannen staat maar Trump stapte eruit, en terecht. Wat hebben wij voor voordeel van de VN, alleen maar Zwarte Pieten ellende, klimaat ellende, energie ellende, enz, enz. Welke ‘echte ellende’ zoals Jemen, Syrië, Iran enz, enz, pakt de VN aan, niets! Ook het fenomeen EU maakt deel uit van dit complot, om het zo maar te noemen. Macron werpt zich inmiddels al op als grote leider van de EU. Alles wat hij beslist zal gebeuren. De Fransen zullen altijd de EU regeren ten koste van alles behalve La République! Zoals de recente geschiedenis ook liet zien is de Franse overheid altijd een onbetrouwbare partner. Al in WOII pakten zij in N. Afrika en het Midden Oosten de wapens op tegen de Geallieerden en zie nu hun gedrag in de EU! In feite staan wij al onder controle van de VN en de EU. Deze ellende is alleen te stoppen door nooit meer op de kartelpartijen te stemmen. Luister nooit naar politici maar alleen naar echte deskundigen en die zie of hoor je niet op TV of elders via de MSM! Hoop dat men door deze crisis wakker wordt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vier jaar geleden zat ik vooral wanhopend met het idee van nog vier jaar lang weer met de democratische ellende. De volgende ochtend kon ik het niet geloven dat Trump gewonnen had. Helaas begon ermee ook vier jaar onrust en pesten van Trump. Oké, het is geen kalme, grappige Reagan maar zijn beleid mag er zijn. Niet meer de ondankbare taak van de politie macht van de wereld maar wel de wereld in gezonde proporties terugbrengen. Weg met het globalisme en bange politiek jegens de Chinezen, Arabieren en Russen. En vrede stichten tussen de Arabische lande en Israël. Afschudden die Palestijnse laster van diens leiders. En Europa wijzen op haar plichten, niet alles is gratis meer. Zo krijg je de zogenaamde progressieve maar vastgeroeste wereld tegen je. Alles wordt tegen hem gebruik wat je kan vinden en nu zelfs de coronavirus waarmee niemand zich raad weet en die mededankzij het globalisme is gekomen. Goed dan dat hij zelf de virus opgelopen heeft en snel herstelde. Of was het ook een vuile truc, had ik verwacht van de hatelijke pers die hoopte binnenkort krokodillentranen te mogen produceren. Het is typisch links om schreeuwerig te wijzen naar de fouten van anderen maar zelf contraproductief te zijn en voor ellende zorgen. Met de democraten gaan wij terug in de tijd en wordt de wereld overspoeld met ongewenste gasten met alle gevolgen van dien waarbij corona maar een ongemak zal blijken.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump for president (again)!

Anna
Anna
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als Biden wint begint Amerika met een Door en Door corrupte president.
Biden is door de democratische partij genomineerd omdat de party deze man kan manipuleren en hun schandalen DIE ER VELE ZIJN van de afgelopen jaren niet verder onderzocht zullen gaan worden. ZEZIJN DOODSBANG.
BIDEN OBAMA EN CLINTON zijn nu allen in “ onderzoek “ geweest en kortgeleden is gebleken dat er vele strafbare feiten zijn.
Obama vroeg niet voor niets om politiek onschendbaarheid bij zijn vertrek uit het Witte huis
De boeven ze weten ervan en zijn bang
De Democraten willen koste wat kost voorkomen dat de schandalen nu publiek worden. Zelfs Twitter en Face book blokkeren nu al “the peanuts” die naar buiten komen via de krant New York post.
Amerika heeft voor Trump in een soort sluimer toestand verkeerd regeren was pappen en nathouden en als de gelegenheid zich voor deed “ je eigen zakken vullen “
Trump was DE GROTE MISTAKE ( die moest worden geëlimineerd) HET VOLK HAD HET BIJ HET VERKEERDE EIND.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De door Obama en anderen gewenste ‘New World Order’ zou gebaseerd moeten zijn op de vrijwillige en welwillende samenwerking tussen de wereldmachten (VS, China, EU, Rusland, India). Dan zou er een eerlijk speelveld ontstaan. Dat speelveld wordt gesaboteerd, m.n. door China. Ondanks, of moet ik zeggen, dankzij de enorme onderlinge uitwisselingen op alle gebieden. Kortom, het Westen wordt gepiepeld en wel op een zodanige manier en met een zodanig effect dat het Westen aan het kortste eind dreigt te trekken. Het gevolg is dat totalitaire krachten de wereld zullen gaan domineren. Dat is slecth nieuws. Ook NL mainstream-denktanks als Clingendael en Rob de Wijk’s HCSS zouden de plausibiliteit van deze analyse moeten erkennen. Het lijkt mij dat de denkkaders van deze zogenaamde denktanks toe zijn aan een drastische herkadering, waarin meer ruimte komt voor verschillende inzichten. Enne, inderdaad, het beleid van de Trump administration, zowel nationaal als internationaal, is realistisch. Als het iets is dan is het dat wel. R-E-A-L-I-S-T-I-S-C-H. Geen luchtfietserij.

The dude
The dude
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekende analyse en de enig juiste!

Hendrikus
Hendrikus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal. De CCP ziet zichzelf als de slapende draak die uit is op total wereldhegemonie. Ze zijn erg goed in ondermijning en het krijgen van macht en controle in andere landen (Belt & Road) en ze doen dat op een manier die niet direct zichtbaar is. Daarbij is de onderdrukking in eigen land totaal en mensenrechten bestaan niet, ook niet in Hong Kong. Het is niet de gewone Chinees maar de CCP!
Maar Donald heeft dat wel door en ik hoop dat hij de verkiezingen wint want anders worden ook onze problemen in de EU alleen maar veel groter. De CCP is namelijk maar één van de vele problemen op het wereldtoneel en ook dat heeft Trump in de gaten. Te veel macht (links of rechts) leidt altijd tot machtsbehoud en corruptie. En daarbij is alles geoorloofd . . . behalve het wakker maken van de bevolking.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hendrikus

“Ze zijn erg goed in ondermijning en het krijgen van macht en controle in andere landen (Belt & Road) en ze doen dat op een manier die niet direct zichtbaar is.”

Als jij en ik het kunnen zien is het zo onzichtbaar niet. Verder meen ik dat invloed verkrijgen via het verstrekken van leningen weinig verschilt van de IMF-taktiek die decennialang door het westen is uitgevoerd. Misschien hebben de Chinezen dat wel van het IMF afgekeken.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deel 2
De VS komen nu zelf aan het einde van hun globale bestuurslatijn. Alle kenmerken daarvan zijn voor iedereen waar te nemen. China is de kroonprins, de gedoodverfde kandidaat voor opvolging. Rusland is geen kandidaat hiervoor met een economische kracht gelijk aan Spanje. Islam zou wel willen, maar is onderling verdeeld en heeft de wereld niets te bieden behalve versleten religieuze dogma’s. Alleen als continentaal Europa de krankzinnige agendapunten van de EU zou wegsmijten en met Rusland een samenwerkingsverband zou aangaan zodat economische kracht, een surplus aan grondstoffen en militaire kracht gecombineerd worden met een dominantie locatie op het Eurazische continent, the heartlands in Mackinder terminologie, dan zou er een derde speler van betekenis kunnen opstaan. Maar laten we in ieder geval van deze transitie geen slagveld maken.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen zouden eindelijk eens moeten inzien en kijken naar wat hun politieke favoriet gedaan heeft voor hun ,en niet gelijk geloven wat ze gaan doen ,willen veranderen en beloven ,het zijn namelijk grote leugenaars,en staan in verbinding met grote bedrijven die ze als dank veel moeten toezeggen,en dat gaat ten koste van de gewone kiezer,die ze dan plots niet meer zien staan ,en wegzetten als dom en onverstandig .

HPax
HPax
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeker Klassiek gevormde Westerlingen zouden in Trump een Cultuurheld moeten hebben kunnen ontwaren, zo een als bv. Hercules. Maar daar hebben ze overwegend geen blijk van gegeven. Integendeel zelfs, wat in Nederland iets zegt over onze Gymnasia: bijna waardeloos, of op z’n Duits: ‘Scheinbildung’.

Cultuurhelden zijn geen Heiligen. Neem Simson en Delilah, Indra die een monster dode dat de rang van Brahmaan had, Starkadr die zijn koning verried voor wat geld, maar ze bleven vereerd. Hun riskante, noodzakelijke daden ter wille van hun samenleving rechtvaardigt dit pardon.

Van Trump weet ik weinig kwaads, behalve dat wat zijn vijanden hem toeschrijven. Zelden of eigenlijk nooit heb ik van iemand in T’s positie gelezen dat die zo van alle kanten ongeremd gelasterd werd. Andrew Jackson was er niets bij.

Naar mijn stellige overtuiging zal Trump als een van de grote USA Presidenten de Geschiedenis ingaan. Er moet nog een plekje op Mount Rushmore over zijn.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deel 1
“Tenzij in China zelf een democratische beweging voet aan de grond krijgt en de dictators van de CCP (Chinese Communistische Partij) afzet (ik sluit dat niet uit, zoals ik in een eerdere column heb uiteengezet), zal de 21ste eeuw de Eeuw van China worden. China zal het stokje overnemen van de VS en ons tot moderne horigen willen maken. De vrije westerse wereld zal tot een einde komen.”

Zie hier de idee-fixe van de schrijver: een overdreven aanbidding van democratie en de angst door een nieuwe Chinese wereldmacht tot horige gemaakt te worden.

Ik denk dat beide aannames onjuist zijn. Belangrijk is het te beseffen dat globale machtstransities over het algemeen met veel geweld gepaard gaan. Aan het begin van de twintigste eeuw waren er twee kandidaten om de Britten op de volgen: de VS en het zojuist herenigde Duitsland, waarbij er zelfs aan een groot-Duitsland gedacht kan worden in de vorm van een herinstallatie van het Heilige Roomse Rijk. De smeulende resten aan het einde van WOII laten geen twijfel bestaan wie die transitie gewonnen heeft en daarmee is het lot van de Europese werelddominantie definitief bezegeld.

theoprinse
theoprinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump heeft (terecht) geëist dat de Navo lidstaten de defensie uitgaven flink verhogen en minister Bijleveld heeft een visie uitgebracht met 3 % van het BNP voor defensie.
Trump heeft werk gemaakt van de muur met Mexico en dient als voorbeeld voor een strenger asielbeleid voor Europa.
Samen met zijn schoonzoon Jared Kushner is er voortgebouwd op de as van de VS met Israël en Saudi Arabië tegen Iran en worden de relaties met Israël door islamitische landen steeds meer genormaliseerd.
Dit is van een wereldorde net als de Brexit die volgens Nigel Farage oorzaak was van de verkiezing van Trump.
Maar Trump is ook inconsistent.
Trump wil zich vanwege de defensie kosten terug trekken uit Irak en Afghanistan en stak de Koerden in Syrië een mes in de rug door hen met huid en haar uit te leveren aan Erdogan.
Trump steunt stilzwijgend Erdogan de met ISIS huurlingen een terreur oorlog voert in Libië, die een olie oorlog voert met Griekenland, die een proxie oorlg voert tegen Armenië enz.
Trump zal Japan niet wreken met een nucleaire aanval tegen noord-Korea en daarom moet Nederland – net als Trump voor zij America – meer opkomen voor ons Nederland en beginnen met 3 % BNP aan defensie uit geven.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen