De kiezer heeft gesproken, maar wat heeft hij gezegd?

Baudet boekt grootste zetelwinst, maar staat buitenspel

Verkiezingen 2021 Robert raupach Tweede kamer politieke partijen opiniez

Titelfoto: Stemmen in het Tweede Kamergebouw door Roel Wijnants, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Nooit eerder viel er zoveel te kiezen. Nooit eerder waren er zoveel goede redenen om te gaan stemmen. Allesbepalende thema’s zoals klimaat, migratie, EU en natuurlijk corona bepalen de onomkeerbare koers die Nederland richting het jaar 2030 gaat varen. Robert Raupach ging naar bed met een kater en ontwaakte zonder hoofdpijn. Een nabeschouwing op de Tweede Kamerverkiezingen.

Teleurstelling en verbazing domineerden woensdagavond mijn emoties. Dat Rutte wel weer de grootste zou worden, stond aan het begin van de avond al vast. Maar verder was het de vraag of de kiezer Build Back Better wil of dat er een conservatievere en realistische weg bewandeld moet worden. Wat mij betreft is de uitslag en de zetelverdeling glashelder: daaruit blijkt dat een meerderheid van de kiezers een centrum-rechtse koers wil. De vraag is of die wens ook gehonoreerd wordt of dat Rutte al te ver de afslag naar links heeft genomen.

 

Mat voorspel

De campagne was wegens corona gecomprimeerd in een korte periode en een media-intensief als nooit tevoren. Het viel mij vooral op dat de kleinere partijen het in de campagne over de inhoud wilden hebben, waar de grote partijen uitblonken in gemeenplaatsen. Nieuw Leiderschap, Nu Doorpakken, Samen naar de Eindstreep en zogenaamde herstelplannen waarvan de inhoud niet werd onthuld waren de zowel de huls als de kern van hun verhaal.

Ook de debatten gaven weinig inkijk in wat men nou écht wil en hoe dat dan moet gebeuren. Naast het gebruikelijke vuurwerk van Wilders raakten de huidige kabinetspartijen de grote thema’s weliswaar aan, maar onbesproken bleef de reden waarom daar de afgelopen vier jaar niet al is ‘doorgepakt’. Tekenend voor de debat- en gespreksleiding was dat de meest kritische vragen van kiezers kwamen die RTL of Nieuwsuur had ingevlogen in hun uitzendingen.

 

Vier op een rij

Zoals verwacht werd de partij van zittend premier Rutte de grootste. Werd de VVD in november nog gepeild op 44 zetels, nu blijft de teller staan op 35. Ondanks de eerder op deze site beschreven vele leugens en misstanden, met als dieptepunt de toeslagenaffaire, kreeg Rutte bijna een kwart van de kiezers achter zich en boekte zelfs een winst ten opzichte van vier jaar geleden. Zoals ik twee weken geleden al schreef, is de partij verworden tot een marketingvehikel voor één man.

 

Het is voor mij onbegrijpelijk hoe deze man, deze partij, na drie kabinetten met als bonus een desastreus en warrig coronabeleid nog meer mensen achter zich wist te scharen. Er zijn partijen voor veel minder afgestraft. Anderzijds, als je hem vergelijkt met de andere kandidaten van de grotere partijen en je hoort zijn gladde praatjes achteraf aan dan is hij wellicht de beste realistische optie voorhanden. In het land der blinden is éénoog koning.

 

NPO66

Nooit zijn in Nederland de rol en de impact van de media op een verkiezing zo overduidelijk geweest als nu. Het kwalijke van dit alles, in vergelijking met de VS of een commerciële zender als RTL, is dat het in ons geval om de staatsomroep gaat. Van nature al linksgekleurd gingen de laatste weken op kosten van de belastingbetaler echt alle remmen los en werd het CNN-draaiboek (incl. te hoge exitpolls) uit de kast getrokken om Sigrid Kaag op het schild te hijsen. Dat schild werd uiteindelijk een tafel die het decor bood voor de ‘iconische’ voorpaginafoto van donderdagochtend.

 

Als voormalig manager Events & Promotions van IDTV weet NPO-baas Shula Rijxman als geen ander hoe je een perfecte enscenering orkestreert. Als de rattenvanger van Hamelen heeft het progressieve (dat is elitairs voor links) D66 de aanhang van linkse conculega’s achter zich gekregen. Als klap op de vuurpijl durfde VU-assistent professor Loes Aaldering in de verkiezingsuitzending op de staatstelevisie ook nog te duiden dat Kaag minder aandacht in de campagne kreeg dan haar mannelijke collega’s. Alle ballen en NPO-coryfeeën op Kaag was het motto en dat resulteerde in het op één na beste resultaat van de partij ooit met (stand 19 maart, 10 u) 23 zetels (+4). De media als eerste macht in optima forma.

 

PVV

Wilders en zijn PVV blijven hun standpunten trouw en doen in tegenstelling tot de andere rechtse partijen niet aan zelfdestructie, wat op zich al een eervolle vermelding waard is. De manier waarop Wilders zijn partij bestuurt en zijn verhaal onverschrokken blijft vertolken verdient respect. Het ziet er naar uit dat hij wederom de grootste oppositiepartij wordt. De combinatie van een islam kritische opstelling en een sociaal gezicht blijft uniek in ons landschap en daarmee vervult de partij een belangrijke rol. De andere kant van de medaille is dat de plaat zich maar blijft herhalen en de partij van Wilders drie zetels moet inleveren en opnieuw het effect voelt van electoraat dat overstapt naar Forum of JA21.

CDA

Het lijkt wel of het coronavirus niet het enige virus is dat het CDA teistert. Vanaf de lijsttrekkersverkiezing tot aan de verkiezingsavond liep het stroef voor de partij. Aan de ene kant stel ik dat de schade beperkt is gebleven met een verlies van vier zetels, want hoeveel zetels hadden zij met De Jonge als nummer 1 wel niet verloren? Aan de andere kant merkte je dat de onervarenheid Hoekstra parten speelde. Hij verdient complimenten voor zijn economische steunpakketten, maar werd door de kiezers hiervoor niet beloond. Men tilt kennelijk toch zwaarder aan een rondje indoor-schaatsen dan aan een tachtig miljard zwaar steunprogramma. Het label van bestuurder versus beroepspoliticus dat hij zichzelf opplakte heeft hij – vanuit CDA perspectief – helaas waargemaakt.

 

Forum voor Democratie

Hoewel D66 door de media als grote winnaar is uitgeroepen is er één partij die nog een zeteltje meer winst heeft geboekt. Wellicht de minst besproken verkiezingswinnaar ooit, mede doordat meneer zelf vierentwintig uur van de radar verdwenen was. Ondanks alle vermeende schandalen en onhandigheden, noem het groeistuipen die iedere nieuwkomer teisteren, heeft de partij een verviervoudiging laten zien. Niemand – ook Baudet zelf niet – geloofde natuurlijk in de 20+ zetels die hij zichzelf toebedacht.

De behaalde acht zetels zijn het resultaat van een buitengewoon strak georganiseerde campagne, volledig consistent aan hun standpunten omtrent corona. Dat was ook het thema waarop zij een groot contrast lieten zien ten opzichte van alle andere partijen, en het werkte. FvD was notabene de eerste die in 2020 waarschuwde voor het virus. Het establishment moet serieus uitkijken als het straks weer om klimaat, migratie en Europa gaat. Onderwerpen waarmee FvD twee jaar geleden de grootste partij werd. De ‘beweging’ waar GroenLinks van droomde heeft Forum nu op de rechtervleugel opgebouwd, geïnspireerd door wat Trump in de VS heeft gerealiseerd.

 

Go woke, go broke

In 2006 haalden PvdA, SP en GroenLinks samen nog 65 zetels. Het is veelzeggend dat deze drie linkse partijen nu in een alinea samen te vatten zijn, met 25 zetels in totaal. De klassiek linkse boodschap doorweven met nieuwerwetse woke-elementen vindt in Nederland weinig aftrek. Lodewijk Asscher heeft zich in retrospectief voor niets in het zwaard geworpen. Terwijl de andere kopstukken van de toeslagenaffaire opnieuw het pluche gaan bezetten (met uitzondering van Wiebes) is zijn PvdA opnieuw op negen zetels blijven steken.

Met bijna een halvering in zetels is ook de Jessias van zijn voetstuk gevallen. Het verbranden van bomen om het klimaat te redden gaat zelfs de adepten van de wannabe-Trudeau te ver. Medelijden heb ik met Lilian Marijnissen. Ik kan eigenlijk geen fout in haar optredens en campagne ontdekken. Het SP-verhaal blijft nou eenmaal het SP-verhaal, maar de maximale inzet op Kaag heeft de SP hard geraakt. Marijnissen daarop afrekenen zou unfair zijn. Een reboot van deze drie partijen echter kan niet uitblijven.

 

Grijze muizen

In de middenmoot geen verrassingen. De ChristenUnie, SGP en AK-Partij handhaven hun huidige zetels, terwijl de zichtbaarheid van Esther Ouwehand als voorvrouw van de PvdD een zetel extra oplevert. Het blijft overigens hilarisch dat de Partij voor de Dieren propageert dat er minder dieren moeten zijn. Met de exit van kopstuk Krol en het interne gekonkel decimeert 50Plus zich van vier naar één zetel.

 

De Nieuwkomers

BBB & Volt

Met vier nieuwkomers in de Tweede Kamer komt het totaal aantal partijen op zeventien, dat is in 1918 voor het laatst voorgekomen. Complimenten allereerst aan de BoerBurgerBeweging die met nagenoeg nul media-aandacht toch één zetel kon veroveren. En ik moet zeggen: in mijn eigen omgeving zag ik de partij uit veel top 3’s van de stemadvieswebsites rollen.

Tja, en dan de Eurofielen van Volt. Met drie zetels zijn zij even groot of groter dan de inmiddels oudgediende partijen DENK en 50Plus. Als je na de coronacrisis nog niet hebt begrepen dat de EU in de huidige vorm werkelijk geen enkele toegevoegde waarde heeft dan stem je dus Volt. Het pro-EU geluid blijft aanslaan bij de Nederlandse elite en de ongeïnformeerden.

 

JA21

En ook het FvD-sublabel JA21 komt zoals verwacht in de Kamer. Zoals de laatste peilingen voorspelden wist Eerdmans – want waar was Nanninga opeens? – drie zetels te behalen. Hij blijft herhalen dat hij ‘de sleutel’ in handen heeft, maar Kaag zal nooit akkoord gaan met nog een radicaal-rechtse (aldus de NPO) partij en Rutte kiest liever voor establishment dan voor een experiment, voorspel ik.

BIJ1

Tot slot is ook Sylvana Simons van BIJ1 vier jaar lang verzekerd van inkomen. Mag dat trouwens in mindering gebracht worden op slavernij- herstelbetalingen? Als zij haar optredens van de Amsterdamse gemeenteraad weet te evenaren zijn we de komende vier jaar in ieder geval verzekerd van voldoende comedy, waar Martijn Koning nog een puntje aan kan zuigen.

 

Formatiepuzzel

Het huidige demissionaire kabinet zou met 79 zetels gewoon door kunnen als Rutte IV. Maar het echte spel gaat nu pas beginnen. De scenario’s zijn eindeloos en voer voor andere stukken op dit platform. Donderdagmiddag is Annemarie Jorritsma als verkenner benoemd. Op verzoek van D66 en onder het mom van verkiezingswinnaar heeft ook die partij Ollongren als tweede formateur mogen benoemen. Kaag heeft al aangegeven graag een linkse back-up in een kabinet te willen, dus de vraag is voor wie de ChristenUnie wordt ingeruild en hoe ver zij Rutte kan pushen om daarin mee te gaan.

Mind you, Rutte heeft tot nu toe altijd grote mee-regeerders een verlies bij de eerstvolgende verkiezing opgeleverd en de ‘geleende’ linkse stemmen van D66 zijn broos. Over vier jaar kunnen deze zomaar terugstromen naar de linkse hype van dat moment. Rutte speelt nu de verbinding, maar zal niet aarzelen wederom iemand voor de bus te gooien.

 

Centrum-rechts kán

Mag Baudet dan nu eigenlijk ook een formateur eisen, als échte winnaar van deze verkiezingen? Het zou wel in het disruptieve karakter van de partij passen, te meer daar een combinatie van VVD/CDA/PVV en FvD op 81 zetels zou uitkomen, eventueel nog aangevuld met de sleutel van Joost. Daarmee zou de wens van de meerderheid gehonoreerd zijn: een centrum-rechts kabinet, het gemarginaliseerde links buitenspel. En als iemand erom bekend staat zijn beloftes te breken is het onze premier wel.

En toen kwam het moment dat ik wakker schrok uit deze fijne droom en het gezicht van Sigrid Kaag voor me zag.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
75 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Uri van As
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Reacties worden gemodereerd. Lees hier onze spelregels. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd. Reacties die de regels schenden worden verwijderd. Bij herhaalde overtredingen of structureel pestgedrag volgt een ban.

jan
jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“En toen kwam het moment dat ik wakker schrok uit deze fijne droom en het gezicht van Sigrid Kaag voor me zag”. Precies. En ik slaap ook al zo slecht!

Walter
Walter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Deze dame wordt een nog grotere nachtmerrie ,Nederland zal massaal aan de slaappillen moeten ,tenzij dit allergie opwekt door onze opgelegde vaccinatie

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Men zal uiteindelijk echt zien wat een intens slecht persoon dit is.
Die heeft niet 2 gezichten, maar een kast vol met maskers, waarschijnlijk ook een meterkast 🙂

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Er viel niets te dromen. Deze nachtmerrie stond al vast. Wel is gebleken dat zelfs de ijspegel Kaag op de tafel is te krijgen. Dat betekent wel dat veel volk onder de tafel zich zal bevinden. Zij zegt voor alle Nederlanders te zijn maar iedereen moet zijn plek kennen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Deze Kaag staat voor een vorm van een eenheidsworst, alle vrouwen koppelen zich aan een moslim en daarbij hoort de hoofddoek.
De volgende locatie van Kaag is de Efteling, als spook zonder opera.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Graag een andere locatie. Spoken bestaan niet echt, maar Kaag wel. Misschien is er wel een horror theater, waar ze inpast.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Er schijnt in londen een horrormuseum te zijn, met martelkamers en bijlen enzo. Zie haar daar wel als een soort dungeonmeesteresse de mensen de stuipen op het lijf jagen..

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Dat wordt dus van ruttedoctrine naar islamdoctrine de komende tijd. Ik heb een naar en bizar gevoel, dat me maar zelden bedriegt en wat nu echt tot de komende werkelijkheid kan worden.
Rutte wordt weer premier voor een korte termijn en vertrekt dan ‘onverwacht’ naar de EU. Zijn opvolger wordt Kaag en de kans is groot, dat het portret van ons koningspaar wordt ingewisseld door een exemplaar van Arafat. Misschien niet letterlijk, maar toch minstens dat gedachtengoed.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Beste h.keur tijdens de oliecrisis van 1973 is de ruil gedaan moslims voor olie.
En nu ca 50 jaar later, is de o m v o l k i n g bijna voltooid dus nu volgt de complete overname.

Bedankt Rutte, dat jij de laatste 10 jaar je fiat heb gegeven, aan deze transactie.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ja H. J. Dat hebt is helemaal goed.
Olie smeert de wereldleiding als een goeddraaiende motor. Pas als die droogloopt, loopt ie stuk. En dat zal niet gebeuren, zolang als er nog olie beschikbaar is. De voorraad is vrijwel onuitputtelijk. Of er zal dus iets anders moeten gebeuren, wil dit stoppen. Daarover schreef ik 23 jaar geleden een document, maar werd er toen om uitgelachen. Slechts weinigen herkennen het. Gelukkig, u wel.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onbegrijpelijk dat mensen nog op de vvd stemmen .
En dan ook nog op die land veraders D666
Na al dat gesjoemel fraude .
Ik wist niet dat veel Nederlanders nog dommer zijn dan dat ze er uit zien.
Wat een naief volk.
Niet kijken waar op zij stemmen trappen in mooie beloftes en praatjes.
Nou mensen ik heb gelukkig niet gestemt want ik wist de uitslag al en die is gemanipuleerd .
Door Brussel en intern
U denkt niet dat Brussel rechtse partijen toelaat die uit de eu willen.
Zij zorge wel dat hun dik betaalde salaris veilig wordt gesteld het is één kartelvorming
Ik hoop dat deze blinden en slecht horende een flinke teleurstelling krijgen .

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Kees
Bennie
Bennie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Uw reactie is verwijderd. Gebruik van ongeldige e-mail-accounts is niet toegestaan. Controleer uw ingevoerde e-mailadres. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bennie

Ps ik heb geen nep.acount ook geen nep email.
Maar misschien het verhaal wat ik heb geschreven dat u niet aanstaat
Of misschien op de tenen getrapt als vvd of d66 fan.
De waarheid mag niet geschreven worden.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Kees
Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wij moeten zorgen voor de generaties die na ons komen en met deze uitslag ziet het er niet best uit. Had al nachtmerries van Kaag en Rutte en dat is nu de werkelijkheid geworden.
Is dit het gevolg van ons onderwijssysteem, dat steeds verder aangepast wordt aan het lagere niveau?

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Absoluut!! helaas.
En het steeds linkser worden van het hele educatiesysteem.
Politieke voorkeuren en geloof horen niet thuis op school/universiteit.
Dat zou een eerste stap moeten zijn.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze verkiezingen hebben voor mij weer eens bevestigd dat de meeste Nederlanders stemmen op idealen, intenties en mooie verhalen en dat ze het contact met de werkelijkheid al lang hebben verloren.
De klassiek linkse partijen hebben zwaar verloren, maar dat doen ze al heel lang. Het feit dat dit voor de feitelijk gevoerde politiek geen verschil maakt omdat de zogenaamde ‘centrum of centrumlinkse partijen’ net zo globalistisch zijn als de klassiek linkse partijen.
Wat we hier zien, is in feite een generatiewissel, het globalisme heeft definitief de meerderheid overgenomen van de klassiek linkse partijen, een proces dat al in 1989 begon met de ineenstorting van de Sovjet-Unie.
Het ideaal van globalisme heeft een grote persuasieve kracht, omdat het economische en humanistische idealen behendig combineert met technologische innovatie.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja, André. Mee eens. Links/rechts is achterhaald. Het gaat nu om globalisme tegen nationalisme. Globalisten kunnen zowel ‘links’ als ‘rechts’ zijn.

Vanuit de marxistische visie zijn alle mensen gelijk en moeten oude structuren afgebroken worden, waar dan de nieuwe mens verschijnt.

Vanuit de grote ondernemingen en big tech is een grenzeloze wereld ideaal om grote afzet markten te krijgen en hun comsumptie goederen in lage lonen landen te kunnen maken.

Als burgers van een natie staat zien we dus onze culturele waarden langzaam afbreken, en uiteindelijk zal het restant van de verzorgingsstaat instorten door ongebreidelde immigratie van vreemde culturen. In het beste geval een versmelting van structuren.
In het slechtste geval een burgeroorlog over 20 jaar.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Het ironische hieraan is dat links alles wat techniek had te maken altijd heeft afgewezen: de Jacobijnen wilden dat elk gezin een bedrijfje had; Marx wilde terug naar de pre-industriële samenleving; de Frankfurter Schule meende dat techniek de mens afhankelijk maakte van die techniek.
Nu gebeurt het omgekeerde.
De globalisten gebruiken techniek juist om internationaal socialisme te bereiken, of althans iets in die richting. Ze hebben geen keus omdat ze hebben ingezien dat techniek niet kan worden beheerst, ook niet door collectivisatie en nationalisatie. Allerlei experimenten in het verleden hebben dit aangetoond.
Nu proberen de globalisten het langs de omgekeerde weg: techniek zodanig wijd verspreiden dat het een nieuw soort evenwicht tot stand zou brengen. En ook cultuurverschillen zal verkleinen. Uiteraard gaat dat niet gebeuren, omdat de productiviteitsverschillen tussen landen blijven bestaan. Voor de cultuurverschillen geldt hetzelfde: als moslims hun eigen cultuur mogen behouden, dan mogen Europeanen dat net zo zeer.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ken als oudere Nederlander zonder schroom zeggen dat een van de partijen van het Linkse Rutte Kartel (de afbraakclub) niet door mij + echtgenoot zijn gekozen.

Nederland het Noord Korea aan de Noordzee.
Het land van ophokplicht en de spertijd.
Het land waar de huisartsen geen tijd meer hebben voor hun patiënten.

Schandalig bedankt Rutte voor jouw inbreng, Nederland is een angstig land geworden.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In het land der blinden is één oog Koning, inderdaad het is nu echt bewezen dat er heelveel blinden leven in Nederland en dat deze grotendeels de MSM geloven (het is net een sekte). De uitspraak dat mensen net kudde dieren zijn verander ik in ‘mensen zijn kudde dieren’. Het is ongelooflijk dat mensen hun hersenen niet meer gebruiken om (na) te denken en op zoek gaan naar feitelijkheden. Je kunt deze blinde mensen manipuleren en indoctrineren (zoals een sekteleider doet) door zoveel onwaarheden te vertellen, en daarbij de kracht van het herhalen te gebruiken dat ze murw zijn geslagen.
Mensen aub doe uw ogen open en ga kijken naar wat waar is en wat niet.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Robert,
Ikzelf ging ook met een slecht gevoel naar bed, maar na een nachtje filosoferen in mijn dromen werd ik optimistisch wakker.
Dit kabinet zal de eindstreep niet halen door onder meer de parlementaire enquêtes die er aan komen.
Ik durf te stellen dat minimaal10 zetels van de d66 te herleiden is naar makkelijk beïnvloedbare kiezers, die volledig gaan voor het gezicht wat ze het meest hebben gezien, de elitaire kaktoon, de blunders van klaver etc.
Rutte daarentegen heeft zijn zege te danken aan stemmers die kaag niet dulden.
Thierry heeft zijn zegen wel verdiend nadat hij door de beerput was gehaald.
Laat hij zijn partij maar rustig uitbouwen tot een groot succes.
De meeste zullen inzien wat een uitermate gevaarlijk persoon kaag is.
Ik zie de toekomst rooskleurig in!

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Ik hoop dat u gelijk krijgt. Rutte en Kaag 2 onbetrouwbare personen en die gaan ons land nog verder afbreken.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De kiezer heeft gesproken .Alle affaires en blunders van Rutte zijn drie kabinetten waren bij de kiezer heel vervelend maar van korte duur. Nederland wil een lachende boef als premier en Nederland zal hem krijgen. En zo geschiede. Dat de pijn moet kennelijk nog groter dan voorheen door de tweede plaats aan D66 toe te kennen. Wat zij tot nu toe ingebracht hebben vond men vreselijk maar toch lekker want de kiezer heeft het rijkelijk beloond. Het is duidelijk dat vooral de jonge kiezer deze avontuur wenst. Daarom wil D66 graag dat het kiezen vanaf 18 jaar moet kunnen.
Duidelijk is dat de media in handen van D66 deze overwinning in grote mate hebben beïnvloed. Overal werd je met Kaag doodgegooid en werd zij zowat tot de premier gebombardeerd. De linkse partijen hebben veel verloren omdat met zulk rechts wordt links overbodig. Wie D66 als een rechtse partij ziet zit dus fout. Het verlies van linkse partijen is dus een Pyrrusoverwinning voor rechts. Wij krijgen nu een elitaire regering die de kloof tussen rijk en arm zal vergroten. De afgang van politieke paartijen zoals PvdA en CDA zal hier aan bijdragen. Deze partijen omvatten vroeger brede bevolkingslaag van arm tot rijk en dat is verdwenen. De feest van democratie wordt gevierd maar eens per vier jaar en duurt een dag. Velen hebben het nog niet door en hopen op een wonder. Twee partijen zijn uitgesloten en straks gebeurd dat ook verliezende partijen die het volk heeft afgestraft toch in de regering komen om het aantal zetels bij te vullen maar ook vooral voor hun ideologie. Het volk heeft gekozen voor meer migratie, meer turbines en meer EU. Vond men het allemaal niet zo leuk dan spreekt de uitslag van deze verkiezing het tegen.

Sinnik
Sinnik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Tot slot is ook Sylvana Simons van BIJ1 vier jaar lang verzekerd van inkomen.”

Haha, zo raak!

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sinnik

En ze is aantoonbaar knettergek.
Duidelijk een deviatie in haar hoofd.
Maar wat zal er om haar gelachen worden:)

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Wel een duur betaalde show.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Dat is de npo ook, dan kan die 7k per maand er vast nog wel bij.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

vreselijk he? Voor een activiste zonder hersenen met een haatdragend programma. En ik maar ploeteren in de zorg voor een schijntje.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Nou inderdaad, helemaal met u eens..
Schandalig sommige salarisschalen.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat is inderdaad schandalig.

Henk Lichtinga
Henk Lichtinga
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Jij laat tevreden
en dankbare mensen achter na een werkdag. Mevr. Simons zoekt alleen de confrontatie op voor snelle succesjes omdat ze straks non stop opgejaagd en geleefd wordt door haar veeleisende maar totaal niets toevoegende achterban.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Ik kijk al jaren geen televisie meer, maar maakte voor deze verkiezingen een uitzondering. Ben me rot geschrokken mag wat kosten dat circus en dan word je nog niet eens goed geïnformeerd.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Ik verheug me op haar afgang bij de debatten met Bosma en Wilders. Legaal vuurwerk!

Inge
Inge
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Wat zal het genieten zijn als Martin Bosma haar onder handen neemt. Net als bij Ollongren.

Robert
Robert
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De laatste verkiezingen hebben voor mij duidelijk gemaakt dat ik nu vast besloten ben om van zijn leven nooit meer te gaan stemmen, of het zou om een bindend referendum moeten gaan, deze charade laat ik voortaan aan mij voorbij gaan, en ik stem toch al zo’n halve eeuw!

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert

Het is inderdaad vechten tegen de bierkaai, maar als je niet (meer) gaat stemmen, dan geef je sowieso de sleutels van deze samenleving aan de verkeerde.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert

Niet gaan stemmen is niet goed. U moet blanco stemmen. Hoe meer blanco stemmers hoe groter het signaal. Ik loop niet meer warm voor deze eendaagse feest van democratie. Daarom eindelijk voor het eerst blanco gestemd als protest tegen deze vorm van verkiezingen.

Robert
Robert
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat zou ik wel willen overwegen om blanco te stemmen maar dan loop ik weer het risico dat bij het tellen een links figuur zijn voorkeur rood maakt gezien het feit dat mijn formulier blanco is, dan maar talloze hokjes rood maken dat mijn stem ongeldig wordt verklaard.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert

Dat wordt meer geopperd. En als je iets op blanco stembiljet opschrijft is ie niet geldig. Vreemd dat wij nooit horen hoeveel blanco stembiljetten er waren. Maar zijn wij al zo laag beland dat wij het niet meer kunnen vertrouwen? Wel goed om het na te gaan.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Tellers hebben nogal moeite met blanco stemmen tellen bij die enorme lappen papier. Voorstel om op elk stembiljet ook een (groter) hokje te zetten voor de blanco stem, is erg handig. Of zet er zelf gewoon ‘blanco’ op.
Overigens, mag de term blanco nog wel?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Daar zegt u wat, niet over nagedacht dat ik eigenlijk een racistisch stem heb uitgebracht. Maar officieel mag je blanco en niet wit stemmen.
Ik heb gelezen dat je op blanco formulier niets mag schrijven wel als je op persoon heb gestemd bv gefeliciteerd.

Leeuwekuil
Leeuwekuil
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert

Wat jammer nou!
Ga toch gewoon stemmen Robert, probeer iig de balans, al is deze verziekt door allerlei invloeden, gunstig te beïnvloeden.
Ik begrijp de teleurstelling, de vervlogen hoop, maar dat zijn slechts de emoties.
We kunnen ze op zijn minst blijven tegenwerken.
….Doe het dan voor de rest van ons, oke?
Alvast dank!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert

ik ga altijd stemmen. Altijd. Nu op de PVV om de grootste oppositie partij groot te HOUDEN. Je moet ALTIJD stemmen. Dan maar op de in jouw ogen minst slechte. NIET stemmen is gewoon dom en naief. Ze zouden in den Haag graag hebben dat heel veel mensen NIET stemmen en hun eigen elitaire achterban WEL. Ik denk dat Rutte en Kaag en nog wat anderen het best prima zou vinden als het plebs sowieso geen stemrecht zou hebben. En de kwalificatie ‘plebs’ is bij die zich zelf elitair vindende lieden HEEL breed denk ik.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Nou, gezien de uitslag begin ik me ook af te vragen of gezond verstand een criterium om te stemmen zou moeten zijn. Wie nog op rutte heeft gestemd is echt van de pot gerukt. Ik kan werkelijk niks verzinnen wat deze leuegenaar/bedrieger/misdadiger de afgelopen 10 jaar goed heeft aangepakt. Als nederland een schip was geweest, lag het onder kapitein rutte allang op de zeebodem.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Stemmen heb ik ook altijd gedaan omdat het goed voelde na jaren verplicht stemmen op een partij en een persoon. Maar de laatste decennium liet al zien dat het effect van de verkiezingen op de communistische gaat lijken. Als de kliko’s dicht gaan is het echter einde democratie. Dan wordt er net zo lang gesjoemeld totdat zij hebben wat zij willen. De stem van de kiezer is al lang vergeten. Vandaar dat ik voor het eerst heb besloten om blanco te stemmen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert

Nou Robert dat vinden Rutte en Kaag goed nieuws.

Henk Lichtinga
Henk Lichtinga
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert

Mijn volgende stembiljet gaat direct de vuilnisbak in. Dan heb ik niet ‘per ongeluk’ gestemd op een partij van A beloven en Bt/mZ misschien uitvoert. Ook is het dan ook niet mijn inbreng als de grenzen weer voor onbepaalde tijd open gaan en er windmolens zelfs tussen huizenblokken worden neergeplemd door onze groene subsidie ridders.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volt of JA21 zou heel ongeloofwaardig zijn om aan een kabinet toe te voegen. Die hebben op Eerdmans na geen bestuurlijke ervaring. Dat Volt is helemaal een bij mekaar geraapt zooitje dat ons zo zou uitleveren aan Brussel. Dus dat zou meer dan bespottelijk zijn om die aan een kabinet toe te voegen. Zijn allemaal beginners van dom naieve amper 20 jaar geweest zijnde jongeren met een mening.

Agatha Boon
Agatha Boon
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Formatie met VVD, PVV, CDA, FvD en JA21, is de enige mogelijkheid om na ruim 20 jaar eindelijk aan de groeiende wensen van meerderheid van de kiezers gehoor te geven.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Agatha Boon

Dat zou inderdaad een mooie coalitie worden, maar ben bang dat mark zich geen fouten kan veroorloven..de hele vvd is mark rutte, 0 talent in huis voor opvolging.
En zijn kaartenhuis kan niet veel stormen meer door staan gelukkig.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Agatha Boon

Helaas zal Rutte D66 als 2de partij niet uitsluiten.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Agatha Boon

Buitengewoon eenvoudig als “men” wil!
Geheel volgens de keuze van de kiezers, snel, betrouwbaar, democratisch, succes verzekert.
M.i.v. 6 april volop al aan de slag.
Het is geen puzzel, het is logisch, want:

De samenstelling van de regering niet meer baseren op een in beton gegoten regeerakkoord van partijen die een meerderheid vormen in het parlement maar op consensus tussen de grootste partijen, die in de praktijk de meerderheid vormen in de 2e Kamer (75 + 1 of meer)

Hiermee wordt volledig recht gedaan aan de verkiezingsuitslag, m.a.w. de stemming van het volk.
Dat zou er in 2021 zo uitzien: VVD, D66, PVV, CDA. Samen 90 zetels.

Er is dan ook geen “links” of “rechts” meer.
Alleen nog “enerzijds” en “anderzijds”.
Puzzel opgelost.

Hoe het dan verder moet?
Daar is ook een gedetaileerde versie van die voldoet aan de Nederlandse Grondwet.

Martin van den Berg
Martin van den Berg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hadden de kiezers maar ruggengraat. Ben bang dat velen zich op het laatste moment door de Kieswijzer hebben laten beinvloeden. En volgens mij is dat al een bedekte vorm van manipulatie.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martin van den Berg

Volgens mij ook. Tijdens het invullen vroeg ik me al af waar nu eigenlijk de belangrijke langetermijn thema’s bleven…

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik geloof helemaal niets van de uitslag van deze verkiezingen. Er is zoveel misgegaan, waardoor ineens d66 groeide???? Niemand wil kaag, veel minder mensen wilden rutte. Ze kunnen zich verbeelden dat ze gekozen zijn, maar dat is niet zo.
Nu hebben we een build back better kabinet dat slaafs de Who, vn en brussel volgt.
En het volk is de dupe: mensen, trek de portomonnee maar.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Hesa, de winst van D66 is opmerkelijk, maar niet onwaarschijnlijk. Met name de leegloop bij GL en CDA maken deze groei wel logisch verklaarbaar. Daarbij is door de staatsomroep enorm propaganda gemaakt voor D66 in de verkiezingstijd. Hierdoor zag je tijdens de voorspelling D66 al behoorlijk opveren.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Heel vreemd ook dat in de privincie groningen zoveel mensen op rutte hebben gestemd. Je zou zeggen dat als je huis op instorten staat en je al 10 jaar aan het vechten bent voor schadevergoeding, je niet de veroorzaker van de ellende op het schild hijst.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor CDA, PvdA en SP speelt vergrijzing ook een rol. Waarbij de eerste 2 partijen ook losgeslagen zijn van hun oorspronkelijke fundament. Dat gaat CU over 4 jaar ook merken. Wat ik telkens lees over de VVD is dat Rutte alle kwaliteit om zich heen als een koekoeksjong uit de partij wipt. Zodra Rutte, om wat voor reden dan ook, niet meer meedoet gaat de VVD gigantisch onderuit.

Verder rijst de vraag hoe zich de samenleving in de komende jaren gaat ontwikkelen. De tweedeling begint zo groot te worden, dat zelfs het ANP nieuws afgelopen zaterdag melding maakte over de verschillen in (toen nog verwacht) stemgedrag in de randstad en in de rest van het land. Waarbij de zorg hierover werd onderkend.
De onvolprezen autogordel voorkwam dat ik al rijdend van mijn stoel viel van verbazing.

Een economische crisis, die onvermijdelijk voortvloeit uit dit coronabeleid van de overheid zal de kaarten op het politieke front opnieuw schudden. En dat gaat geen goed nieuws worden voor links. Rutte en Kaag zijn met deze verkiezingen zogezegd precies voor de bui binnen.

En voor de auteur nog dit. Een steunprogramma van 80 miljard € is het ultieme mismanagement. Ten eerste heeft de Nederlandse bevolking middels allerhande lastenverzwaringen krom moeten liggen om de staatsschuld zover naar beneden te brengen die ruimte te creëren.
Ten tweede moet de Nederlandse bevolking in de toekomst kromliggen om dat geld weer terug te betalen
Ten derde is zelfs dat imposante bedrag veruit onvoldoende om de gevolgen van het economisch mismanagement van het coronabeleid op te vangen.

johan
johan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik de tv aanzette vroeg ik mij altijd af, is dit het nieuwe testbeeld met de foto van Kaag of is het Kaag zelf alweer in levende lijve die weer holle bolle Gijs retoriek uitkraamt..
Ik kan u geruststellen, het oude testbeeld is hersteld maar als ik soms wakker wordt dan durf ik niet even de tv aan te zetten, net een bange droom.

Tan Lan Ing
Tan Lan Ing
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima analyse van kansen en mogelijke miskleunen, Robert Raupach!
Dit was zeker een fijne droom
“Mag Baudet dan nu eigenlijk ook een formateur eisen, als échte winnaar van deze verkiezingen? Het zou wel in het disruptieve karakter van de partij passen, te meer daar een combinatie van VVD/CDA/PVV en FvD op 81 zetels zou uitkomen, eventueel nog aangevuld met de sleutel van Joost. Daarmee zou de wens van de meerderheid gehonoreerd zijn: een centrum-rechts kabinet, het gemarginaliseerde links buitenspel.

Een meerderheid op rechts heeft helaas niets te vertellen. Daar zorgen Rutte en Kaag wel voor.

Rebel&Girl
Rebel&Girl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. Zie onze spelregels:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links heeft al jaren lang een groot deel van haar electoraat in de kou laten staan. Ik ben er van overtuigd dat als bijvoorbeeld de SP zich meer gaat uitspreken over de drie I’S(islam, immigratie en integratie) de partij sterk kan groeien. Immers, een groot deel van hun potentiële kiezers staan heel wat minder welwillend tegenover de godsdienst van de vrede. Het is bij voortduring dat met name de linkse elites zich weigeren uit te spreken over de intrinsieke intolerantie van de islam. Zij putten zich uit in verhullend taalgebruik, vergoelijken vrijwel alles en komen daardoor steeds verder van de werkelijkheid te staan. De reguliere media zijn grotendeels afhankelijk van types zoals Kaag. Waarom bracht de presentator niet in dat andere staatshoofden of ministers zich wel zonder sluier hebben gepresenteerd? Ik noem maar eens: Merkel, May of Clinton? Maar ja, de mysogene kaart werd direct gespeeld en de argumenten deden er vervolgens niet meer toe. Zo gaat dat met al die zogenaamde verbinders!

Slagje
Slagje
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je in een kabinetsperiode 20% van de bevolking tevreden houdt of verwent, dan kun je rekenen op een volgende periode. De overige 80 % kun je een trap geven of voorliegen. Lijkt mij een reden om het aantal opeenvolgende kabinetten te beperken.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Slagje
Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Enige pluspunt van d66 is voltooid leven; hun beleid zal er toe leiden dat ik daar straks gretig gebruik van ga maken als het me hier echt te gortig wordt. Misschien ook wel hun doelstelling…

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Hahaha, wat een briljante reactie! Mijn vrouw en ik doen mee.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Buitengewoon eenvoudig als “men” wil!
Geheel volgens de keuze van de kiezers, snel, betrouwbaar, succes verzekert.
M.i.v. 6 april volop al aan de slag.
Het is geen puzzel, het is logisch.
“Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan”

Helaas zitten we al ruim 25 jaar in het spelletje “formatie” waardoor met het typisch Nederlandse Poldermodel elk verkiezingsprogramma al bij voorbaat onderuit wordt gehaald. Wat over blijft in vak “K” is een hoeveelheid compromissen waar geen enkele kiezer voor gekozen heeft. Zelfs de kiezers van de “winnende” partijen komen er doorgaans bekaaid van af.
Het hele politieke spelletje in de 2e Kamer zou opnieuw democratisch georganiseerd moeten worden zoals het waarschijnlijk ooit de bedoeling is geweest. Om te beginnen voortaan direct nadat de verkiezingsuitslag bekend is. Maar dan moet “men” wel willen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is Rutte er nog eigenlijk? Bij alles wat je leest staat Kaag wil dit, Kaag wil dat, Kaag wil niet, Kaag wil wel. Is er soms alvast een stille machtsovername geschied in het torentje? Zou dat verrassend zijn? Ook niet!

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom zou je ´oud links´ stemmen als je ´nieuw links´ hebt, nl. de VVD?

T.L.
T.L.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit filmpje zouden ze dagelijks in de 2e slaapkamer verplicht moeten afspelen, voordat de politieke lamzakken aan hun 20 of 25 urige urige werweek gaan beginnen.

https://m.youtube.com/watch?v=2mLeJkzFc7w&feature=youtu.be

Sjefke
Sjefke
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste mensen, ik verwacht niet dat de verkiezingen eerlijk verlopen zijn, het is toch niet mogelijk dat een linkse provincie als Groningen massaal VVD is gaan stemmen! Klaus Schwab krijgt zijn eerste regering in de wereld.
de door hem onderscheiden Mark Rutte en zij naaste medewerkster Sigrid Kaag mogen laten zien hoe je van een vrij democratisch land binnen de kortste keren een communistisch land maakt!
Deze gecreëerde pandemie wordt aangegrepen om THE GREAT RESET door te voeren! Een maatschappij waarin niemand iets bezit alles huurt en gelukkig is!
Eerst moet de middenstand kapot, er moeten zoveel mogelijk mensen van de overheid afhankelijk worden! Langzaam maar zeker mogen we alles inleveren, voor een sober basisinkomen. Via geïmplanteerde chips gaan ze ons 24/7/365 volgen! Via 5 G kunnen ze ons gedrag beïnvloeden, we krijgen ook een punten systeem waarmee je gedwongen wordt om gehoorzaam te zijn, anders wordt je gestraft! Dus geen o.v kaartje niet naar bioscoop of theater geen internet. Er staat ons, voorheen vrije mensen een vreselijke toekomst te wachten. Helaas is hun plan niet geheim ze schrijven er openlijk over, lees het boek van Klaus Schwab van het WEF.
dit oude plan voor de hele wereld is al jaren de bedoeling van de wereldleiders en ze gaan het nu implementeren!
als wij hier niet tegen in opstand komen is het einde vrije mensheid en licht de totale macht bij de 10 % van de wereld die al het geld heeft! In plaats van zelfs een beetje van hun intense hoeveelheid geld af te staan gaan ze ons allen onteigenen en ons bezit verdelen voor een rechtvaardigere wereld.
Ook willen ze nog miljoenen Afrikanen naar Europa halen!
Wij mogen huis, pensioen, alles inleveren. Zij uiteraard niets!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het quizje voor de kinderen die vooraf de verkiezingen ging en door Rutte/Marijnissen, gewonnen was is tekenend voor de wijze hoe Rutte opereert. In de laatste Wynias Week kun je het uitvoerig lezen hoe je ook zonder enige kennis kunt winnen.
Dit soort bespeling van mensen zoals hij tijdens het quiz liet zien gebruikt Rutte niet alleen voor de kinderen. Jokken voor volwassenen loont nog meer en gaat helaas net zo makkelijk als bij de kinderen.
Met effect bij de kiezers en ook de Tweede kamer. Mensen laten zich graag bedotten en vinden het
bijna een eer zou de conclusie moeten zijn. Voor wie is Rutte eigenlijk? Een typische soort van interim manager maar dan wel een blijvende die van het echte inhoud niets wil weten en waarbij alleen de cijfers tellen. Natuurlijk, hij is er voor zichzelf.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hij profileerde zichzelf daar als herdershond. Wij zijn dan de schapen, maar wie is dan de herder…?
Overigens veel nare beelden van herdershonden die op demonstranten worden losgelaten. Zou hij zo’n herdershond bedoelen?
Vragen, vragen…

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer griezelig dat censuur dus werkt. Als je het doorziet zie je de gevaren daarvan.

Henk Lichtinga
Henk Lichtinga
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn met moeite ontstane interesse in politiek is nu al verdwenen. Respect voor de mensen van de ‘verkeerde’ partijen die nu zo laag worden benaderd door de grote verliezers. Een houding die het tegenovergestelde laat zien van de zalvende babbels en het overtuigd zijn van het eigen gelijk. Ga zo door! Dan zien de rest van de zwevers bij de volgende verkiezingen nogmaals door wie of wat zij vertegenwoordigd zullen worden. Of dat positief is? Slechte verliezers die meewarig worden aangekeken door velen van ons in Nederland.

75
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen