Rechtse samenwerking, droom of werkelijkheid?

De mogelijkheden bekeken

Titelfoto: ”Drees en een kiezer” door Roel Wijnants, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Terwijl de linkse partijen wederom werk maken van samenwerking – iets dat in het verleden vaak bleef bij mooie woorden – lijken de rechtse partijen elkaar vooral te bestrijden. Hoewel het electoraat naar rechts opschuift, is de kans levensgroot dat we na de verkiezingen van maart 2021 een centrumlinkse coalitie krijgen: VVD , CDA, D66 en CU met PvdA en GroenLinks als aanvulling.

Voor de goede orde: in dit artikel gebruik ik het begrip ‘rechts’ meer in de culturele betekenis, dus tegen massa-immigratie, voor behoud van Nederlandse cultuur, voor behoud Nederlandse soevereiniteit in Europa, etc. Niet in de sociaaleconomische betekenis, want dan is D66 een ‘rechtsere’ partij dan PVV of FvD. In de door mij in dit blog aangehouden interpretatie van ‘rechts’ reken ik de partijen PVV, FvD, SGP, JA21 en Code Oranje tot de rechtse partijen. Verder is het zo dat VVD en CDA een rechtervleugel hebben, maar ook een linkervleugel. De bestuurlijke elite van deze partijen lijkt de laatste jaren meer naar links te hellen dan hun eigen electoraat.

 

PVV doet het uitstekend

Van de genoemde ‘rechtse’ partijen doet PVV het de afgelopen maanden het beste in de peilingen. Los van af en toe een schandaal (Graus) heeft Wilders een stabiele club opgebouwd met de uitstekende, oerdegelijke parlementariërs Fleur Agema en Martin Bosma als grootste steunpilaren. In tegenstelling tot 2016 (het A4-programma) heeft Wilders dit keer een serieus programma geschreven en maakt vaker dan destijds zijn opwachting in televisieprogramma’s. Als geroutineerde parlementariër en sterke debater beheerst Wilders het politieke spel als geen ander. We kunnen dus een sterke uitslag van de PVV verwachten, zeker na de implosie van FvD.

 

Islamstandpunt

Dit neemt niet weg dat Wilders vasthoudt aan zijn standpunt over de islam. Los van het willen sluiten van alle moskeeën, houdt dit in dat iedere moslim die vasthoudt aan een letterlijke interpretatie van de islam volgens Wilders het land zou moeten verlaten. Ook als de islam voor de meesten van hen grotendeels een dode letter is en velen van hen zich in het dagelijkse leven aanpassen aan de westerse normen en waarden. Vanwege dit standpunt en ook om een interne breuk te voorkomen, zijn VVD en CDA niet van plan om in de nabije toekomst met de PVV te regeren.

 

Baudet

Wat betreft FvD: Thierry Baudet is een goede campaigner en ik denk dat hij met zijn strikte anti-lockdown standpunt zeker een gevoelige snaar zal raken bij grote delen van de bevolking. Baudet zou daarom best een verrassend sterke uitslag kunnen boeken, maar de kans dat hij na alles wat er het afgelopen jaar is voorgevallen bij FvD serieus in gesprek raakt met de overige partijen, lijkt mij nul komma nul.

 

Gesprekken

Op grond van de huidige peilingen is het aannemelijk dat de VVD de grootste partij wordt en de PVV een sterke tweede. Het ligt voor de hand dat er na de verkiezingen eerst gesproken zal worden tussen VVD en PVV, maar om bovengenoemde redenen zal deze poging waarschijnlijk stranden. Ervan uitgaande dat de huidige coalitie VVD-CDA-D66-CU zijn meerderheid verliest, zal er daarna door de top van de VVD gesproken worden met PvdA en GroenLinks. Maar als deze partijen vasthouden aan hun huidige inzet, zou het kunnen dat een dergelijke coalitie zelfs voor Mark Rutte c.s. té veel zal overhellen naar links.

Tja. Wat dan?

 

Misschien toch centrumrechts

Mocht JA21 van Joost Eerdmans (het is geen geheim dat schrijver dezes die partij steunt) een goede uitslag boeken met bijvoorbeeld vier of vijf Kamerzetels, dan zou deze partij een interessante partner kunnen zijn om vervolgens een centrumrechts kabinet te vormen. JA21 beschikt immers ook over acht senatoren. Laten we zeggen dat de VVD 35 zetels haalt, CDA 20, JA21 5 en de SGP 3 zetels. Dat zijn er 63. Als CU ook wil aansluiten, bijvoorbeeld om te voorkomen dat het christelijke Bijzonder Onderwijs in een centrumlinkse coalitie op de helling gaat, dan zijn dat al 70 Kamerzetels of wellicht meer (uiteraard afhankelijk van de werkelijke uitslag).

 

Steun PVV

De resterende zetels om een dergelijke centrumrechtse coalitie mogelijk te maken, zullen dan gevonden moeten worden onder de kleinere partijen, of er moet toch een soort gedoogakkoord worden gesloten met de PVV. Dat zou kunnen inhouden dat de PVV bijvoorbeeld in aanmerking komt voor burgemeestersposten en in ruil daarvoor in parlement en senaat een beleid steunt dat gericht is op beperking van de immigratie, het terughalen van soevereiniteit uit de EU en het ongedaan maken van de meest idiote klimaatplannen van Rutte 3, zoals het van het gas halen van alle woningen. Plannen waarvan de top van de VVD en het CDA nu hopelijk inzien dat ze compleet onhaalbaar zijn, zeker met de financiële schade die de coronacrisis heeft opgeleverd.

 

Rechtse samenwerking

Ik vond het dan ook verstandig dat Joost Eerdmans, in zijn gesprek met Sven Kockelmann onlangs, lovende woorden sprak over de PVV en zelfs aangaf dat JA21 veel dichter bij de PVV staat dan bij Jesse Klaver. Eerdmans sloeg daarmee een brug richting de PVV (op 11.15 minuut van het onderstaande filmpje). Dit geeft aan dat Eerdmans een realistische politicus is. Want mocht JA21 inderdaad aanschuiven bij een kabinet, dan is de partij voorlopig nog te klein om een serieus Nederlands opt-out beleid af te dwingen in de EU op het vlak van immigratie, idiote klimaatplannen of de steeds verder doorgevoerde transferunie. Zonder de steun van de PVV in Tweede Kamer en Senaat, zal dit niet lukken.

Bottom line

De cultureel rechtse partijen, inclusief het meer behoudende deel van VVD en CDA, hebben wel degelijk opties om na de verkiezingen tot een centrumrechts, EU-kritisch kabinet te komen, mits deze partijen tot een vorm van samenwerking komen. JA21 zou daarbij een sleutelrol kunnen vervullen, omdat de degelijke en consistente Joost Eerdmans voor beide kanten van het politieke spectrum een geaccepteerde gesprekspartner is.

Alleen dan kan er een trendbreuk komen op het vlak van ongeremde massa-immigratie en belabberde integratie, de verstikkende collectieve lastendruk, onbetaalbare en onzinnige ‘klimaatplannen’ of de radicaliserende invloed van het woke identiteitsdenken in onze instituties.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
37 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er staan een hoop zinnige regels in dit artikel om te overdenken.
Wat betreft het islam standpunt van de PVV het volgende. Indien u de Koran gewoon leest, zoals het staat opgeschreven, is het een aaneenschakeling van afwijzing en veroordeling van iedereen, die de lering van de koran niet volledig onderschrijft. Dat zijn gewoon feiten.
Dat er vele islamieten zijn, die dat helemaal niet willen is zeker waar, maar zodra er een voldoende grote groep aanhangers in het westen is gevestigd, dan is het maar een kleine stap voor hun imans, om iedereen hun wetten op te leggen en gematigde islamieten zullen gemakkelijk volgen, zodra er druk wordt opgelegd. Voorbeelden volop voorhanden. Alle voormalige koloniën, Iran, Indonesië enzovoort.
Die boodschap probeert de PVV over te brengen aan onze blinde overheid. Het gaat hem niet om individuele mensen, die alleen maar domweg volgen, zoals er ook velen van de westerse mensen zijn, die alleen maar volgen. Zijn signaal wordt helaas nauwelijks herkend.
Ik heb uitgebreid studie gemaakt en onderzoek gedaan naar oorsprong en ontwikkeling van de islam en weet waar ik het over heb.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

De onwetendheid over de ware aard van de islam is nog steeds ontstellend, en dit ook onder mensen waarvan je zou denken dat ze zo langzamerhand beter zouden moeten weten. Maar het zal ermee te maken hebben dat in de grote media er helemaal nooit gesproken over de ware aard van die islam, en dat op de universiteiten de kritische blik op de islam ook maar zelden te vinden is, en dat de islam omringd wordt met een brede kring van goedpraters en mooipraters en beschermers tegen kritiek en demoniseerders van islamcritici. In Duitsland en Frankrijk en de V.S. moeten respectievelijk Hamed Abdel Samad, Zineb El Rhazoui en Ayaan Hirsi Ali rond de klok beschermd worden tegen moordaanslagen vanuit islamitische hoek. Dat zegt iets over de ware aard van de islam. En dat deze islamcritici, moderne hedendaagse Voltaires, ook kritiek te verduren hebben vanuit Linkse hoek, dat zegt iets over de staat van de cultuur tegenwoordig, de Westerse cultuur.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind het erg moedig van de schrijver dat hij nog sporen van ‘rechts’ weet te traceren bij VVD, CDA en CU. Heeft hij dat gedaan met een elektronenmicroscoop of met roentgenstraling? Genoemde partijen voeren al jaren een extreem-linkse, globalistische agenda uit met een enthousiasme waar ook Groenlinksers beurtelings warm en jaloers van worden. De hele globalistische agenda – klimaat, energietransitie, migranten, EU, Marrakesh akkoord, Urgenda, 2030 – wordt Nederland opgelegd. Wat is hier rechts aan?

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Eens. Een rechts kabinet gaat zeker niet gebeuren. Dan moet de sociaal / economische situatie nog aanzienlijk verslechteren. Grote delen van VVD en CDA zijn hysterisch anti PVV en FvD. Pas bij een dramatische ineenstorting van de huidige welvaart en veiligheid kan rechts eindelijk aan de bak.
Die ineenstorting kan komen door implosie van de financiën. We lenen als gekken, energie transitie kost miljarden, middenstand wordt weg gevaagd en door voortgaande immigratie zal het sociale vangnet binnen 15 jaar niet meer houdbaar zijn.

Pas dan krijgt realistisch rechts een eerlijke kans.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

” Dan moet de sociaal / economische situatie nog aanzienlijk verslechteren.”
Dat is slechts een kwestie van tijd. De volgende reeks gebeurtenissen gaat zich afspelen:
1) bedrijven gaan in de loop van 2021 failliet, omdat er weer een soort lockdown volgt, bijv in september;
2) werkeloosheid loopt op. Wopke speelt hier al op in door de max looptijd van de WW te verkorten. Mensen zullen gedwongen worden meer tijdelijk werk te accepteren.
3) Alle corona-regelingen zijn betaald met geld geleend op de kapitaalmarkt, d.w.z. pensioenfondsen en verzekeringen. Dit geld rendeert niet, dus de opbrengsten van deze leningen werkt door in de toekomstige uitkeringen van de pensioenfondsen.
4) de kosten worden afgewenteld op bedrijven. Bedrijven berekenen hun kosten altijd door aan de klant, want de eindconsument betaalt altijd alles.
5) Alles gaat duurder worden, terwijl de inkomsten dalen. De vele tientallen of honderden miljarden ‘coronasteun’ zijn niets anders dan gratis geld of WW, dat wil zeggen er staat geen levering van een goed of een dienst tegenover. Dat heeft een inflatoire werking.
6) Rente gaat geleidelijk stijgen. De staat moet meer gaan lenen om deze rente te gaan betalen.
7) er ontstaat een fatale mix van inflatie en werkloosheid, die alleen opgelost kan worden door de dienstensector, want dat is de enige sector die heel snel kan expanderen en dus omzet kan genereren. Dat is tevens de sector die door de regering wordt afgeknepen in het belang van het klimaat.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar ik benieuwd naar ben is of iemand van de reageerders wel eens actief is geweest op het Binnenhof. Ik ben zelf namelijk ooit uitgenodigd om aan een politieke werkgroep Prenatale Diagnostiek deel te nemen (begin 90-er jaren) toen ik op dat moment werkzaam was in de Prenatale Diagnositiek (Chromosomen- en DNA-diagnostiek van bloed/amnionvocht/chorion villi) van de afdeling Anthropogenetica op de RUL (= Rijks Universtiteit Leiden). Geloof het of niet maar in de koffiepauze ben ik lachend en huilend tegelijk weggelopen en op mijn motor naar huis gereden.
Waarom? Ze hadden mij als specialist uitgenodigd maar in de discussie die volgde kreeg ik het idee dat zij de specialisten waren en ik de dombo. Waarom nodig je mij dan uit als je zelf zo verschrikkelijk arrogant bent dat je serieus denkt dat je alles van zo’n medisch-wetenschappelijk technisch moeilijk onderwerp afweet. De arrogantie was zo stuitend dat ik inderdaad moest lachen en huilen tegelijk en niet anders kon dan in de pauze weglopen en op mijn motor springen richting huis. Na deze ervaring snapte ik ook waarom de politiek zo verschrikkelijk is voor gewone mensen die van buiten de politiek instappen. In het begin denk je het zal toch niet zo zijn??? Jawel die politici zijn écht zo arrogant dat is niet gespeeld. Bizar, echt totaal bizar dat mensen zo kunnen zijn, ik kan er ook nu 30 jaar later nog steeds met mijn pet niet bij.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Daan van der Keur
h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Ja, ook mijn vrouw en ik zijn uitgenodigd. Door de VVD om over de zorg te spreken, die wij aan onze zoon bieden en waarvoor we €18.000,00 boete per jaar moeten betalen. 10 organisaties waren uitgenodigd en wij mochten als laatsten het woord voeren. Het gehele gesprek duurde 2 uur en wij kregen maar liefst 30 minuten. Iedereen stond te janken na afloop en vond dat het niet kon op deze manier. Beide Kamerleden van de VVD gingen korte tijd later wat anders doen. De ene werd burgemeester van Wassenaar en de ander ging van het zorgdossier over op wat anders en is nu campagneleider. Wij staan nog steeds met lege handen. Hoewel; sinds kort met een gerechtelijke uitspraak, waar de politiek niet blij van wordt. Wordt vervolgt.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Soms is zo’n expert aan tafel wel handig. Dan kan achteraf een zekere mate van objectiviteit geveinsd worden. Dat de expert zo goed als niks in te brengen had is natuurlijk maar een detail.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel gedupeerde ondernemers stemmen niet meer op vvd, dus zakt deze partij. Veel boeren stemmen niet meer op cda, vanwege stikstofonzin. Niemand wil de globalistische d66.
Ja21 is niet meer geloofwaardig door het verraad binnen fvd.
Blijven over: lijst30 met Anne en Willem, pvv en fvd. Dit zijn goede mensen

Yvonne
Yvonne
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In de grondwet staat dat het verboden is een politieke partij uit te sluiten!Waarom vecht de Pvv dit dus niet aan?En waarom hoeft het Binnenhof zich ongestraft niet aan de wet te houden?Zo staan iedere keer alle Pvv kiezers voor Jan Doedel langs de kant!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Voor de vorm wordt er misschien gepraat maar het gaat natuurlijk niet lukken. Zo sluit je niemand uit en geef je de ander nog de schuld ook.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

als dat er in staat, zouden ze dat moeten aanvechten, inderdaad. Maar ja, democratie is in Nederland momenteel ver te zoeken.

Daan
Daan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Waar staat dan in de grondwet dat de PVV niet uitgesloten mag worden van de regeringscoalitie? Er zijn tal van partijen nooit in de coalitie geweest, zoals 50+, FvD maar ook de SP of de PvdD. (Dit is een beetje uit de losse pols maar punt is dat er ook andere partijen zijn die nooit in de coalitie terecht zijn gekomen).
Zelfs het gebruik dat de grootste partij de premier levert is een gebruik en geen wet. Mocht Wilders nog een meerderheid halen is het waarschijnlijk dat hij alsnog uitgesloten gaat worden.

Los daarvan is het natuurlijk een viesspel dat Rutte al sinds Rutte I eigenlijk speelt, maar niet ongrondwettelijk of zelfs op een andere manier illegaal. In de Nederlandse vorm van democratie kan je nou eenmaal regeren met maar 51% van de stemmen.

Heleen
Heleen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan

Volgens mij staat het regeerakkoord niet eens in de grondwet.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zullen vast wel moslims in Europa zijn die minder hard lopen voor de islam dan wij denken. Probleem is dat zij onder druk van eigen gelederen of uit hun eigen land zich nooit hard voor zullen uitspreken of zich aanpassen want de onderlinge controle laat het niet toe. Dan wordt je leven zuur gemaakt of je wordt afgestoten of door eerwraak geliquideerd. Daarom zal de islam nooit in onze cultuur opgaan, het is gewoon onmogelijk. En onze politici schikken zich naar hun om de lieve vrede te bewaren. Zo wordt je natuurlijk gast in eigen huis. Dat ziet Wilders goed want het is tenslotte de realiteit die verzwegen wordt. Andere politici
weten het ook maar taboes doorbreken is uit den boze
want dan wordt je meteen van discriminatie of erger beticht. Men houdt liever getto’s in stand. Van enige
samensmelting van culturen is natuurlijk geen sprake, in tegendeel men bekritiseerd onze cultuur en wil deze veranderen naar eigen smaak en de politici gaan hierin mee. Elke andere partij roept voor de verkiezingen
van alles over de migratie maar wij kunnen weten na de laatste tien jaar van Rutte dat na de verkiezingen de migratie gewoon doorgaat. De politiek schikt zich na Brussel en die na de VN onder de mom van wij willen maar wij kunnen niet anders. Wij gaan een nieuwe kabinet Rutte 4 tegenmoet die ondanks welke uitslag ook op de oude tour zal doorgaan. Roaring Twenties, dat wel maar geen leuke. De heer Gajentaan hoopt op een wonder maar de huidige trend laat het niet toe.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze verkiezingen van 2021 stellen geen ene mallemoer voor.
Het Linkse Rutte kartel, gaat gewoon op de oude voet voort.
Niks geen PVV, niks geen FvD, gewoon alle ballen over het Linkse Rutte Kartel.

Leugens / bedrog en demoniseren, zijn het handelsmerk van het Linkse Rutte Kartel.
Stemmen is een recht, maar tegen bedrog en leugens is niet te vechten.

Rutte heeft het cordon sanitair richting anders denkenden, niet voor niks in stelling gebracht.
Links heeft Nederland kapot gemaakt en zadelt onze jeugd op, met een Miljarden schuld.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een goed uitgangspunt, het is zeker de moeite waard een centrumrechtse coalitie te overdenken. Het artikel bevat een aantal interessante punten. Maar wat een “toeval” dat de auteur (een zelfbenoemd voorstander van JA21) diezelfde partij een sleutelrol toebedeeld! Er klinkt in het artikel door dat een stem op JA21 op een of andere manier een centrumrechtse coalitie zou kunnen bewerkstelligen. Waar een stem op andere niet-kartel partijen dat waarschijnlijk niet zou bewerkstelligen. Dit is geen plek om zieltjes te winnen. Dit is verkapte partijpropaganda van dhr. Gajentaan. En daar pas ik voor.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Alhoewel ik de stukken van dhr Gajentaan zeer waardeer, onderschrijf ik uw gevoel.
Maar wees niet bang, ja21 zal nog geen deuk in een pak boter slaan, die hebben goede ideeën , maar 0 passie.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Eigenlijk gaat het me niet eens om ja21. Ik geef niets om ze. Het gaat er mij om dat dit platform wordt gebruikt voor deze doeleinden. Als een “redelijke” partij wordt gepresenteerd als een “redelijk” alternatief, dan weet je zeker dat alles bij het oude blijft.

Ik ben trouwens zeker niet altijd kritisch over dhr Gajentaan. Hij schrijft regelmatig goede artikelen. En ook in dit artikel snijdt hij een paar zeer goede punten aan.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik stem op “nul komma nul”.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

De JA21 lieden hebben mijn stem ontvreemd voor eigen doeleinden. Daar zal ik dus zeker niet op stemmen. Even ter verduidelijking.

jan
jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat geweldige Ja21 van u heeft wel de ledenadministratie van FvD gejat/gestolen/verdonkermaand/achterover gedrukt. Crimineel gedrag dus, in strijd met de AVG. Fijne club!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte wordt premier, hoe dan ook. Daar zorgt men wel voor. Kaag mag zijn vicepremier worden, zelfs als ze zetels verliest met haar demonen66. Na een periode moet Rutte z.g. zijn ‘verantwoordelijkheid’ nemen, er gaat uiteraard een (vooraf bekonkeld) dringend beroep op hem gedaan worden, hij gaat naar Brussel of de VN of zo en dan volgt Kaag hem op. Brussel zijn zin, VN zijn zin, WEF zijn zin, demoratten hun zin, genderactivisten hun zin, klimaatdrammers hun zin, Palestijnen en het hele Midden-Oosten blij, immigranten (ook toekomstige) helemaal allemaal erg blij, NGO’s blij, windmolen- en zonneparkmiljardairs blij, levenseindepropagandisten blij….
Enfin, te veel om op te noemen.
Nederland? Proeftuin ultra-extreem-links beleid in opdracht van de VN en enkele miljardairs.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Massamigratie zal pas worden omgebogen wanneer de belangen die het pushen door onderzoeksjournalistiek worden blootgesteld aan het daglicht. Wanneer burgers zien dat massamigratie niets te maken heeft met racisme of xenofobie, maar met het verrijken van de belangen die het pushen EN een duur lapmiddel is voor een probleem wat ook duurzamer kan worden opgelost…

Ons is een narratief aangereikt omtrend migratie. Om het verhaaltje z’n kracht te ontnemen, moet de realiteit getoond worden.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn grootste bezwaar tegen de partij van Tante Pollewop en Pa Pinkelman is, dat ze verdere versplintering op rechts in de hand werken en daarmee een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel tonen. Lieden die hun spreekwoordelijke l”l achterna lopen. En dat in een tijd waarin we ons die luxe absoluut niet kunnen veroorloven. Dat FvD na een stormachtige groei als jonge partij orde op zaken moest stellen is duidelijk. Hoewel ik me daarbij afvraag of de commotie niet veel groter was dan het feitelijke probleem.

Wat we nu zien is dat rechts (exclusief SGP) straks met een potentie van meer dan 35 zetels door de versplintering bestaat uit één grotere partij en 3 splinterpartijtjes die door de versplintering geen deuk in een pakje boter slaan. Dat je niet al die kiezers binnen de (inmiddels inderdaad volwassen) PVV kan onderbrengen daar wil ik nog wel aan Maar met enkel FvD als 2e partij is iedere stemmer voldoende bediend.

Het is al een enorme luxe, als je met een rechts kabinet de grootste uitwassen kunt bestrijden. Finetuning op individueel niveau komt in de verste verte nog niet aan de orde.

r.maassen
r.maassen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vrome wens maar ik zie het niet gebeuren.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De oude machtspartijen (CDA, PvdA, VVD en D66) staan pal achter agenda 2030. Deze partijen zijn hiermee naar mijn mening fundamenteel ondemocratisch en zouden volledig moeten verdwijnen willen we als bevolking niet in een dictatuur komen. Ja21 heeft voor mij sowieso afgedaan omdat ze dit (nog) niet doorzien. Bovendien vind ik het extreem verontrustend dat bij de komende verkiezingen dezelfde tactiek als in de VS met briefstemmen over meerdere dagen gebruik gaat worden. Overdag is er toezicht maar wat gebeurt er ‘s nachts met deze per post opgestuurde stemmen? Ook bij deze verkiezingen is een stem niet ongeldig als er geen handtekening bij zit, net als in de VS.

Daan
Daan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een sterk artikel, zit hier ook vaak over na te denken. Ik zie zelf de kans dat Forum wordt uitgenodigd niet als heel veel lager dan dat van de PVV. De PVV heeft alleen mee dat het een véél groter aantal van de zetels gaat halen dan Forum of JA21. Persoonlijk heb ik het idee dat dhr. Baudet de politiek ook beter begrijpt en ook meer een beweging wil opzetten dan louter een politieke partij. Er bestaat geen duidelijke beweging achter de PVV, en ik heb altijd het gevoel gehad dat mensen ondanks de organisatorische zwakte op de PVV stemmen, en liever toch een partij hebben die georganiseerder is willen opzoeken.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan

Zolang het FvD Wybren van Haga als nummer 2 op haar lijst heeft staan, kon de uitslag voor haar nog wel eens bijzonder mee gaan vallen: Hij heeft de afgelopen tijd m. b. t. het Corona-beleid in de Kamer een opvallende rol gespeeld en een stem laten horen, die hard nodig was! Ik ga nu tenminste op hem stemmen!

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Baudet lijkt zijn lesje aardig geleerd te hebben. Hij is tactisch omzichtig. Hij gooit niet meer met complottheorieën maar wacht rustig totdat het kartel zich vergaloppeert en slaat dan toe! Dan blijkt de complottheorie toch echt geen complot te zijn maar een realiteit die keihard wordt uitgevoerd, ten koste van alles en iedereen! Het FvD-drama enkele maanden geleden is voor FvD achteraf een zegen geweest. Alle ‘andersdenkenden’ zijn eruit gestapt en Baudet is er als een sterkere leider uitgekomen. Ook bij de linkse NOS laat hij zich niet meer overschreeuwen maar snoert ze de mond met feiten. Ja, natuurlijk wordt hij uitgekotst door het Kartel, samenwerking hiermee is 100% zinloos. Als de NL bevolking wat anders wil dan deze ‘bagger’ dan moet ze niet meer op het Kartel stemmen en dan hou je weinig meer over om te kiezen. Zo eenvoudig is het. Ga niet moeilijk zitten doen met stemwijzers of voor de TV met debatten waar de valse beloften in het rond vliegen maar kijk terug: Wat hebben zij voor ons gedaan? Helaas voor het Kartel: NIETS, alleen ellende en leugens. Eigenlijk zouden partijen die ‘zouden willen aansluiten bij het kartel’ ook gewantrouwd moeten worden want ze worden volledig monddood gemaakt en ingekapseld en als jaknikkers gebruikt voor de plannetjes van het Kartel en daar wordt je niet vrolijk van zoals het er nu uitziet. Normaal bestaat niet meer! Laten we hopen dat er nog een weg terug is, maar dat hangt nu wel van de kiezer af en van het feit of deze verkiezingen eerlijk uitgevoerd zullen worden.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Mijn stem voor FvD gaat in ieder geval louter en alleen naar Wybren van Haga. De man deugt en heult niet met de rest. Ik zal even nalaten om de rest te benoemen om het beschaafd te houden.

J. van Haaren
J. van Haaren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De peilingen geven de VVD aan als grootste. De vorige verkiezingen kreeg de PVDA de klappen. Enkele verkiezingen terug gebeurde dit met het CDA. Het zou mij niets verbazen als deze keer de VVD aan de beurt is. En misschien de PVV zelfs de grootste zal worden. Ook het CDA zal wel eens wat kunnen verliezen. Wie weet gaat de formatie er dan heel anders uit zien. Ik zie Forum ook groter worden dan de peilingen aangeven. De afvalligen van deze partij zouden ook wel eens de deksel op hun neus kunnen krijgen. Een stem op de VVD zou inderdaad kunnen betekenen dat ondanks het verlies van D66 en misschien CDA er gewoon door dezelfde partijen door geregeerd gaat worden met aanvulling van Groen Links en/of de PVDA. Dan zal het allemaal nog erger worden in wat de meerderheid van de VVD kiezers eigenlijk willen. Dus kiezersbedrog.

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rechtse samenwerking is een nachtmerrie voor de EU, de VN de NPO, de Islam, Twitter en YouTube..enz

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een rechtse coalitie is mogelijk, maar dat is dan wel zonder de LINKS georiënteerde VVDérs. Baudet is er de oorzaak van dat Forum zo is verzwakt, en dat is denk ik niet meer terug te brengen tot waar het eens stond. Heb zeker geen hekel aan FvD want het is natuurlijk meer dan Baudet alleen. Wie er nu nog in FvD zitten, dat zijn de mensen die FvD weer moeten gaan opbouwen tot wat het ooit was, en dan maakt Baudet plaats en moet er een goede aansprekende nieuwe leider zijn. Die nieuwe leider heb ik nog niet gezien, maar die kan best in een provincie bestuur zitten. Voeg daarbij dan Code Oranje en JA21 dan kan op rechts een prima nieuwe regering worden gevormd en CDA daar kunnen we ook zonder!

Na de komende verkiezingen wordt het niks met een rechts kabinet, simpel omdat de nieuwe partijen nog niet geheel klaar zijn om daadkrachtig te worden. Formatie gewoon afwachten en dat is ook tijdwinst, desnoods nieuwe periode van het geneuzel wat er nu zit, en dan met vereende rechtste krachten de regering ten val brengen nieuwe verkiezingen en dan op rechts formeren

Vee
Vee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beetje jammer dat je de moslims die de koran letterlijk volgen dezelfde zijn die integreren. Juist dat letterlijk volgen van de koran maakt ze radicaal.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toch even een kritische noot..
Ik stuit op een contradictie geloof ik..

U zegt,
het stand punt van GW/PVV is;
“houdt dit in dat iedere moslim die vasthoudt aan een letterlijke interpretatie van de islam volgens Wilders het land zou moeten verlaten.”

Dat is idd precies de groep…
En niet deze groep…
“{ Ook } als de islam voor de meesten van hen grotendeels een dode letter is en velen van hen zich in het dagelijkse leven aanpassen aan de westerse normen en waarden.

Dat kan niet alle twee hé..
Die 2e groep, Die heeft niks te vrezen..
Wel feitelijk blijven aub..

trackback

[…] Jan Gajentaan Jan Gajentaan Terwijl de linkse partijen wederom werk maken van samenwerking – iets dat in het […]

37
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen