Protest or No Protest, That’s The Question

Ooggetuigenverslag van de demonstratie tegen coronabeleid

Titelfoto: ©️Patricia de Boer

Afgelopen zondag maakte Patricia de Boer een wandeling bij het Museumplein om met eigen ogen de mensen te zien voor wie verzet niet langer een optie, maar een plicht is, ook al was de demonstratie verboden. Veel verdriet bij wanhopige mensen die zich in hun vrijheid bedreigd voelen en geen licht zien aan het einde van de tunnel. En toen werd er met veel machtsvertoon gehandhaafd. Wanneer wordt het weer als ooit?

Behept met een gezonde dosis nieuwsgierigheid trok ik zondag 17 januari dikke sokken aan, propte mijn gebreide LOVE-muts en mondkapje voor het OV in mijn tas en meldde rechts en links via de apps dat ik ging wandelen rondom het Museumplein. Ik kreeg het advies dat donkere kleding aan, hoofdbedekking op en het mobieltje uit moest. Alles om niet in het oog van iets te lopen. Dus daar ging ik, in een knalrode jas en met de telefoon opgeladen in de aanslag. Fear is not my middle name.

 

Verboden

Mensen vragen nu waarom ik ging, het was toch verboden? Klopt, dat wist ik. Wat ik ook weet: dat het zogenaamde ‘alternatief’ niet alleen een andere plek was, maar ook een limiet van 500 personen, terwijl 15.000 personen belangstelling hadden getoond bij de organisatie. Dat dit in schril contrast met de BLM-demonstratie op de Dam was, een hypocrisie die bij mij erg slecht valt. Dat ik al maanden een toenemende censuur op de socials constateerde. Dat ik me net zo lang al ergerde aan het verwijderen van films en interviews, het zwart maken van gerenommeerde specialisten met internationale track records van decennia, of andere andersdenkende onderzoekers.

 

Angstbeelden

Dat ik vanaf het begin boos was over de confuse presentatie van data door het RIVM, die de burger bewust zoveel context onthoudt zodat hij alle ruimte krijgt deze zelf te vullen met angst of andere al dan niet ongezonde denkbeelden. Dat de maatregelen zich onlogisch opstapelden ten opzichte van de feiten. Over specifieke Coronazorg, die ondanks alles nog steeds niet eens een begin van structurele opschaling kent. Over media die boos worden als we het met griep vergelijken, maar zelf niet onderzoeken dat het niet hun ebola is.

Over beloftes die gebroken worden en moties die uit het zicht verdwijnen. Over hoe we telkens voorgekookt worden voor een volgende aantasting van onze rechten, met dank aan een spoedwet waarbij slechts weinigen zich de moeite troostten de inhoud ervan tot zich te nemen. Over politie die nooit ergens tijd voor heeft, maar schema’s voor de avondklok voorbereidt (#StopdeAvondklok !). 

 

Het klopt niet

Na een jaar van dit alles en meer, kon ik maar één ding vaststellen: it just doesn’t add up. Het resultaat van jezelf voortdurend de vraag stellen: “Waar kijk ik eigenlijk naar?” Denker Frans van der Reep legt dit proces weloverwogen uit in een recent interview met Pieter Stuurman op Café Weltschmerz. Ook haalt hij daar een onderzoek van Howe aan waaruit blijkt, dat ongeveer 45% van de mensen ‘unconscious obedient’ is (past zich zonder nadenken aan gezag aan), 40 % is bewuster maar past zich aan op basis van comfort (kiest altijd de makkelijkste weg), terwijl slechts 15% door het potentieel pijnlijke proces van onafhankelijk denken gaat.

 

Kappies

Toen ik deze percentages hoorde werd de mate van acceptatie voor het keuzeloze, onvrijwillige en repressieve coronabeleid me ineens een stuk duidelijker. Toch blijft het schokkend. Onder burgers is het inmiddels de #kappies tegen de #wappies geworden, maar ik probeer een #snappie te zijn. Daarom wilde ik met eigen ogen zien wie de mensen zijn voor wie verzet niet langer een optie, maar een plicht is. De geplande demo keerde zich in principe tegen het beleid van Rutte in het algemeen, maar voor de meesten tegen dat van corona in bijzonder. 

 

Rustig

Bij het Museumplein aangekomen begon ik mijn wandeling. Op en rondom het veld slenterden en verzamelden zich individuen, echtparen, scholieren, studenten, wat kleinere groepjes en een enkele wat grotere groep. Opvallend veel vrouwen, zeker de helft, zo niet meer.  Zonder mondkapjes (ze werken niet/ze werken wel/ze werken niet/ze werken wel) want niet verplicht in de buitenlucht en niet favoriet onder velen. Men stond met het eigen gezelschap maar verder wel op behoorlijke afstand van elkaar, meer door de ruimte die er was dan op basis van de coronameetlat. Het was een vrolijk en rustig geheel. 

Al wandelend schoot ik regelmatig mensen aan met de vraag of ik van hen een onherkenbare foto mocht maken en hun een vraag mocht stellen. Zo interviewde ik een kleine vijftig personen en constateerde ik de gemeenschappelijke factor. Men was allemaal getroffen door een bepaalde mate van wanhoop en gevoel van bedreiging van de vrijheid.

 

Moeders

Het grootste verdriet zat bij de moeders. Hun hart huilde bij het zien van hun studerende kinderen die vereenzaamden, soms net gearriveerd in een nieuwe stad, of die hun internationale loopbaankansen zagen verdampen met een verschraald studie-CV. Continu zijn ouders bezig hun kinderen op te peppen, vaak zelf aan het einde van hun latijn, vooral als er sprake is van jongere kinderen.

De grootste angst zat bij de oudste die ik sprak, ze was boven de tachtig en liep met een stok. Geen angst voor het virus, maar voor de parallellen met de oorlog die ze zei te zien. De inperking van vrijheden, de uitsluiting, de propaganda, het hellende vlak en de uitzichtloosheid. Als de dood om eenzaam te sterven en als de dood om op de foto te gaan, wat ze dus niet deed. Als ouderen niet kwetsbaar zijn, dan maken we ze het wel.

 

Ondernemers

De grootste zorg zat bij de ondernemers en de ZZP’ers. Sommigen hadden wat ruimer in hun middelen gezeten, maar inmiddels was het geld uit de stamrecht-BV op en was er nog steeds geen licht aan het eind van de tunnel. ZZP’ers zonder kinderen, die vreesden nooit meer aan de slag te komen. Een aantal allochtone mannen en vrouwen, soms uit dictatoriale landen, een statushouder die vreesde uiteindelijk hier in dezelfde repressie en corruptie terecht te komen. Een frisse donkere jonge meid met haar twee oer-Hollandse vriendjes. Haar moeder kreeg nog 9.000 euro van Rutte, zei ze, en ze was er voor de wanhoop van haar moeder. En omdat ze het zelf gek vond dat de demo van BLM wel alle ruimte had gekregen. 

 

Politie

De straten naar het Museumplein werden ondertussen afgesloten en de ME omcirkelde het hele plein. De voortdurende herrie van de vanaf het begin boven het plein hangende helikopter(s) gaven de sfeer inmiddels wat sinisters. Regelmatig ging de megafoon: “Hier spreekt de politie”, waarop bij het vierde woord de menigte telkens met boegeroep de rest van het verhaal verhinderde. Bij het zien van zoveel politiemacht, de paarden werden opgelijnd, de honden werden uit de busjes gelaten, begreep ik dat men hoe dan ook tot handhaving over zou gaan in het land, waar zelden iets gehandhaafd wordt. De enige aanleiding daartoe vormde het feit dat de menigte zich verzameld had, niet omdat die zich ongeciviliseerd gedroeg.

 

Leeggeveegd

Een laatste waarschuwing klonk: “Vertrekken of waterkanon”. Grote groepen mensen trokken naar de zijkanten en aarzelend naar achteren. Op het veld bleef een kleinere menigte afwachtend staan, hier en daar zich naar achter bewegend. En toen gebeurden er ineens allerlei dingen die ik niet begreep. Uit het niets kwam een voorwaartse beweging, een keiharde knal, verontwaardiging steeg uit de resterende menigte op, die daarna in woede ontstak. Ik leerde hoe de politie heel strategisch een hele ruimte leeg veegt. Dat je buiten de demoruimte niet veilig bent. Vegen gaat van muur tot muur en zo werden sensatiezoekende toeschouwers het eerst op het waterkanon getrakteerd.

 

Romeo

Links ver voor mij waren een paar agressieve mannen actief. Tot mijn grote verbazing vlogen ze ineens en groupe een heel eind naar rechts en hoekten iemand die apart leek te staan out of the blue tegen de grond. Op mijn filmopname hoor ik mezelf stamelend afvragen wat ik hier nou in vredesnaam aan het observeren ben. Het begrip ‘romeo’ dat ik mensen hoorde roepen was mij tot op dat moment onbekend, maar vandaag las ik er een genuanceerd stukje over en vallen er wat puzzelstukjes samen. Ik vraag me af hoeveel er aanwezig waren. Mijn filmpjes nalopend vermoed ik twaalf à twintig.

 

Intimiderend

In wat bijna een dansbeweging leek tussen de boze kern en de ME, de één twee runs achteruit één vooruit, de ander twee runs vooruit één achteruit, werd het veld van de laatste bezetters ontdaan. Het was een extreem intimiderend en voor sommigen misschien imponerend machtsvertoon geweest met een duidelijke boodschap

Onderweg naar huis dacht ik aan alle mensen die ik gesproken had. Mensen die zich niet gehoord voelden, wanhopig waren, zich met een opluchting op me gestort hadden, terwijl ze wisten dat het niet om een Telegraafjournaliste ging maar gewoon om een oud meisje met een droom en een twitteraccount. Ik was er bijna verlegen van geworden.

 

Digitale inquisitie

Ik vroeg me af wanneer deze mensen niet meer als relschopper of wappie neergezet  worden, ontmenselijkt worden om hun principes, zorgen of wanhoop, om hun geloof in dingen die anderen terecht of onterecht als onmogelijk of niet waar zien en dus als complot.  

Wanneer het weer wordt als ooit.

Toen we elkaar open durfden te benaderen en de digitale inquisitie nog niet bestond.

Toen we nog konden bedenken dat de 98 % gewone mensen die er zondag stonden, heel misschien wel die 15% uit het onderzoek van Howe zijn.

En vooral: toen vrijheid nog een recht was, en geen gunst.  

Over de auteur

Patricia de Boer
Consultant en nieuwsgierig vrijheidsfundamentalist

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En steeds maar weer uitgaan van de gedachte dat je in een democratie leeft. Nou nog niet het licht gezien? Wat je het meeste zorgen zou moeten maken is hoe de politie klakkeloos uitvoert wat de stalinistische kliek op het stadhuis hen opdraagt. Als BLM of Antifa hier had gestaan, was alleen Halsema op komen dagen.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Raad eens welke demonstratie er zondag 10 jan was in A’dam.
Maar die demonstratie was nodig en belangrijk.
Toch? mvr Valsema

Yvonne
Yvonne
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

helemaal met u eens:grof schandalig zoals wij behandeld worden.Tijd om massaal de straat op te gaan!En dan niet met duizend,maar met een paar miljoen mensen die het niet meer pikken dat ze op alle fronten tot op het bot afgeknepen worden!

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Zeg maar waar, zeg maar wanneer.

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jemaintiendrai

En.. ..dat mag dus niet. Dat wordt dan “opruiing” genoemd. De ” organisator “gaat het gevang in. Dat is allemaal geregeld..

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Had men vroeger maar zo ingegrepen ,waren we zeker van Groen Links verlost ,nu zij aan de macht zijn ,willen ze dit ook graag zo houden .

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Patricia, een overheid die de voor jou en mij onbekende personen inzet, met de persoonsaanduiding Romeo’s is een verachtelijke groepering, niet passend in een democratie.

Kijk zo’n Gommers die 180 graden draait binnen 24 uur, aangaande het nut van een spertijd, doet dat dwangmatig, zijn directe baas was niet content met zijn opmerkingen bij Jinek.
Dus kiezen of kabelen, de rest van je loopbaan de steken ophalen en cleanen of ?

JUIST de broek die hij bij Jinek aanhad, was te groot voor hem.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In deze tijden moet je niet gaan demonstreren tegen coronamaatregelen of tegen de regering maar tegen de aanpak van zwarte criminelen door de politie. Dan zal de burgemeester zelf meelopen. Ik ben zelf niet eens met de inhoud van een demonstratie als deze maar je moet in een democratie een andere mening ook toelaten en niet verbieden als je eerder een demonstratie zelfs al gepromoot hebt. Het was zo belangrijk, weet u nog? Maar het is in wezen geen goede tijd, medisch gezien, om deze grote manifestaties te organiseren als je elkaar kan daardoor aansteken. Maar dat gold voor de BLM demonstratie ook. Mevrouw Halsema vond dat de politie netjes was waarschijnlijk omdat er geen dode is gevallen. Meten met twee maten is gewoon geworden en zoals wij door het betoog van de heer Omtzigt wijzer zijn geworden hoe de politiek en instanties elkaar hand boven de hoofd houden met hun vieze spelletjes geeft aan dat wij in een bananen staat leven en dat de democratie een lege term is geworden. En het blijft zo want de “capo di tutti capi” is van plan om door te gaan zonder dat hij zich iets aantrekt. En daar hoort de vrije meningsuiting ook onder.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Dit land waar zelden iets gehandhaafd wordt”
Deze uitspraak is goud waard. Er wordt alleen gehandhaafd als het de eigen bevolking kan treffen en de handhaving werkt in het voordeel van het internationaal-socialisme.
Dat de meeste mensen (de vermelde 85%) zich in het dagelijkse leven aanpassen omdat het nu eenmaal moet, daar heb ik geen moeite mee.
Wat het allemaal zo pijnlijk maakt, is dat deze meerderheid zelfs bij verkiezingen het eigen verstand uitzet – op dat cruciale moment – en klakkeloos kiest voor voortzetting van het beleid. Dit gaat verder dan conformisme, dit zijn mensen die het hebben opgegeven om zelf te leven. Die het gewoon lekker vinden om vernederd en uitgebuit te worden, als het maar met mooie woorden omkleed worden (klimaat, mensenrechten, gelijkheid).

cor van dijk
cor van dijk
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gezien de situatie, die door emotie/indoctrinatie/manipulatie volledig uit zijn verband wordt gerukt zit er een hoger doel achter. Ik heb me altijd voorgenomen om niet in complot theorieën te denken, maar ik kan me daar niet meer van weg houden. Waarom een angstcultuur creëren, waarom meten met 2 maten, waarom censureren, waarom deugen, waarom kritische denkers wegzetten als ontkenners, waarom niet handelen op feiten? Ik benoem het maar heel plat, mensen zijn lui geworden, denken niet meer na, gaan niet op zoek naar de 2 kanten van de medaille, worden gevoed door de MSM en geloven alles (wat eenzijdig is) wat hun wordt voorgeschoteld. En deze mensen volgen de uitspraken van politici en de meepraters van de MSM van deze politici. Eigen mening vormen is er niet meer bij. Ik heb redelijk veel gelezen over de tweede wereldoorlog en wat de strategieën in deze periode waren, de leiders van toen hadden nog veel kunnen leren van wat er nu gaande is in de wereld. En wat democratie betreft, die bestaat al heel lang niet meer in ons land, de democratie is ons ontnomen gedurende 10 jaar van de huidige politiek. En schermen met je kunt toch iedere 4 jaar stemmen op de partij die jou het meest aanspreekt m.b.t. het beleid en de argumenten van die partij. Denk eens na 1 keer in de 4 jaar mag je stemmen en dat is dan democratie? En wanneer er een coalitie wordt gevormd om voor 4 jaar te mogen regeren zijn alle partij standpunten ineens als sneeuw voor de zon verdwenen en bepaald de coalitie of je toch wat meer belasting moet betalen om deze centen dan maar te verdelen onder de rijken. En over tot de orde van de dag.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  cor van dijk

Ik heb me altijd voorgenomen om niet in complot theorieën te denken,

Ik onderschrijf wat u zegt.
Zeker als ik het mondiaal bekijk..

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  cor van dijk

Ik geloof heilig in deze wijze uitspraak van Lincoln ‘’You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.” Het opvallendste vind ik wel dat Lincoln gewoon toegaf dat er complotten bestonden en dat ook de regering die soms gebruikten. Rutte, maar ook alle,andere wereldleiders spreken vandaag de dag alleen nog maar de waarheid, daar mag niet aan getwijfeld worden. Wart een vreselijke wereld zijn we in terecht gekomen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Toepasselijke uitspraak van Lincoln. De ontwikkelingen van laatste jaren vragen zelf om complottheorieën want het is onbegrijpelijk dat een gezonde verstand dit allemaal kon verzinnen. Ik hou het zelf op een complot vanuit de VN. De VN zou ontmanteld moeten worden en opnieuw uitgevonden met uitsluiting van schurkenlanden en schurken als zodanig.

Marlies
Marlies
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Patricia, dank voor je stuk. Duidelijk verhaal. Mensen wordt verboden door de staat zich in de publieke ruimte te bevinden. Dit kan echt niet in een vrije democratie

ik baal er soms van dat ik tot die 15% hoor. heel vermoeiend. de meeste vrienden zitten in de comfortgroep.. Hou vol, we krijgen er wel mensen bij. Wat zondag gebeurde kan echt niet. Ik heb amnesty international gemaild.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marlies

Onze 15% zal steeds meer de 2e rang burger worden en het erg moeilijk krijgen in de toekomst. Gezond verstand gebruiken schijnt tegenwoordig als provocerend te worden uitgelegd. Ook veel van mijn vrienden en familie zitten in de comfortgroep en dat is inderdaad heel vermoeiend, maar met hen niet meer in discussie gaan geeft rust.

Siep
Siep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De selectieve politiek geïnspireerde beperking van het demonstratierecht is slechts een klein deel van wat er gaande is, nl. dat het neoliberalisme samen met links – om uiteenlopende motieven – rechts als extreemrechts, fascistoïde, wappies, complotdenkers, nationalisten, racisten, xenofoben etc. neerzet. Het is een ‘Goebbelsiaanse wijze het zwart maken van je politieke opponenten onder het mom van ‘fatsoen’. Het is een onderdeel van de mogelijkheid zien om alles op een andere manier aan te gaan. Een crisis aanpakken om een aantal rekeningen te vereffenen zodat rechts definitief om zeep wordt geholpen, want die staat een nieuwe ‘wereldorde’ in de weg. Een neoliberale wereld, vol van globalisten die allemaal hetzelfde denken, ondersteund door de MSM en social media die nodig zijn om samenlevingsbreed de onwelgevallige meningen weg te censureren en een politiekorps dat door de politiek gekleurde korpsleiding breed inzetbaar is om elke tegenstand een kopje kleiner te maken. Het is China op een andere manier, op een westerse wijze, even abject en uiteindelijk even desastreus voor de vrijheid en de vrije samenleving.

Frans van der Reep
Frans van der Reep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hier een link naar unterview waar de auteur naar verwijst. https://youtu.be/iSnl4wZLELA
In het zgn HOW report, ui mn hoofd uit 2014, een internationaal waarden onderzoek, is een van de bevindingen idd dat 43% van ons blindly obedient is.
Frans vd Reep

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik las vandaag een mooie tegel:
Als dat virus nu echt zo gevaarlijk en dodelijk is.
Zou iedereen dan niet vanzelf thuisblijven?

Laat ik voorop stellen dat ik geweld en slopen afkeurt. Maar is dit nu zoveel anders als wat de overheid doet met gehele bedrijfstakken slopen en een afgekloven bot gooien naar de gedupeerden?

Stel dat corona en de Engelse variant de kop in weten te drukken. Het virus muteert naar bijvoorbeeld de Nijl-variant, de IJslandse variant of Russische variant om maar wat te roepen waar het vaccin niet tegenwerkt. Gaan we dan weer heel de boel dicht gooien en iedereen opsluiten in zijn huis?

trackback

[…] nu op onze straten. Het was opvallend hoe hard vreedzame protesten tegen de nieuwe maatregel werden neergeslagen. Het was ook opvallend hoe streng de handhaving van de avondklok direct al was, bijna provocerend […]

Brunod
Brunod
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In ons Nederland hebben we meerdere manieren om ons recht (of ongenoegen) kenbaar te maken.
Er zijn meer wegen dan demonstreren, denk bijvoorbeeld aan juridische stappen.
Opvallend is dat een deel van de aanwezigen op de hoogte zijn van de, op dat moment op de Dam geldende regels, toch kiezen voor fysieke ongehoorzaamheid.
Ho ho, ik zeg niets over hun visie of mening, we leven tenslotte in een democratie (met alle beperkingen en verantwoordelijkheden), maar tot nu toe heeft agressief gedrag nooit, ik herhaal: nooit tot een oplossing geleid.
Misschien dat een schoon en opgeruimd hoofd meer mogelijkheden biedt.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Brunod

Agressief gedrag ??het waren geen voetbalsupporters,was het maar waar,dan had de brigade van Merkel ook nog wat blauwe plekken opgelopen .

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Brunod

“Er zijn meer wegen dan demonstreren, denk bijvoorbeeld aan juridische stappen.”
Procederen tegen de staat is zinloos. Die trekt zich er niets van aan, want er is geen straf of boete.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Klopt, Omtzigt heeft aangetoond de verhouding van instanties tot de regering. Een pot nat.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Daar heb ik ervaring mee en inderdaad als burger trek je meestal aan het kortste eind

Vee
Vee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Brunod

Demonstreren is een grondrecht. Als het selectief wordt toegestaan kun je die wet beter schrappen. En wat betreft de rechterlijke macht. Wat als die, zoals hier het geval is, volledig onder de invloed van een bepaalde beweging staat. Wat dat betreft is die amerikaanse constitutie zo gek nog niet. Burgers moeten zich kunnen verdedigen tegen een onderdrukkende overheid. Democratie en trias politica is allang een illusie in dit land.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Brunod

@ Brunod.
“Ons Nederland” ???
“Ons Nederland” is al geruime tijd niet meer óns Nederland !
Óns Nederland heeft bestaan tot 1960-1970 , daarna zijn wij in óns Nederland “overvallen” door horden ongenode buitenlanders , die in 1ste instantie meehielpen om onze economie draaiende te houden, de ná hen binnen gedrongen buitenlanders , uit o.a Afrikaanse landen hebben een zodanige cultuur die niet verenigbaar is met de onze. Hetgeen zij “geloof” noemen is in feite , wat zij vinden, hun “recht” om óns te dwingen te doen wat zij wensen…….een “geloof” van intolerantie , moordzucht én bloeddorst. En dat, beste Brunod, is niet óns Nederland !!
Ongenode buitenlanders die ónze Zwarte Piet verketteren, Kerstdagen ontheiligen en van Pasen een “eieren – feest” maken.
Als dát úw Nederland nog is dan wens ik u veel geluk én veiligheid !!!

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Vergeet niet de “helper whitey”, zonder hen zouden deze ongenode gasten volstrekt kansloos zijn in hun strijd tegen onze tradities. Die strijd is overigens voornamelijk gebaseerd op jalousie. Het Westen heeft een succesvolle maatschappij opgericht, alle uitvindingen, technologie op velerlei gebieden (een ellenlange lijst) komen uit het Westren.
De landen waar zij vandaan komen, lopen eeuwen achter, hebben niets gepresteerd.
Dat wekt haat en jalousie op en vandaar dat ze onze beschaving kapot willen maken.
Gelukkig zijn er ook buitenlanders die onze cultuur wel omarmen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

Verduin/Karton, ik kan jullie reactie beamen en ergens ben ik dubbel zo kwaad als jullie. Sinterklaas met zwarte Piet was ons ook vreemd, althans de zwarte Piet, maar wij hebben deze aangenomen als onderdeel van de cultuur van onze nieuwe land en ons kind heeft daar leuke tijden mee beleeft. Ik maakte deze feest jarenlang mee in het bedrijf waar ik werkte. De meerderheid van de crèche kinderen was toen al gekleurd en samen met hun ouders heb ik toen alleen maar blije gezichten meegemaakt. Of die ouders later opgehitst zijn door activisten weet ik niet maar zelfs de zwarte leidster vond het altijd een succesvolle en leuke feest.
Het meest verafschuw ik de brave blanken die zich gedragen net of zij zelf een slavenverleden hebben en proberen een beetje zwart te zijn. Uiteindelijk, vandaag de dag als het op er aan komt blijven ook zij voor de zwarte opgehitste massa toch blank.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Al die buitenlanders die hier de Nederlandse cultuur afwijzen willen eigenlijk hun eigen land naar Nederland verhuizen en na hun cultuur leven. En velen hier helpen hun ook om dat te bereiken. En tegelijk slopen zij eigen cultuur voor de rest ook.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Je bent verplicht om de cultuur, wanneer je naar de landen verhuist waar veel import vandaan komt, te accepteren. Andersom hoeft dat niet want dat is discriminerend.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Brunod

Agressief gedrag heeft helemaal nooit, ik herhaal: nooit tot een oplossing geleid? En de bestorming van de Bastille dan?

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x