Asscher gaat voorop in de rituele reiniging

Kabinet-Rutte III zal ook moeten terugtreden

Titelfoto: Lodewijk Asscher door Roel Wijnants, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Zal het kabinet morgen het voorbeeld van Asscher volgen en aftreden? Maar als vervolgens alles bij het oude blijft, is dit niet meer dan een rituele reiniging, stelt Freek van Beetz. Wanneer wordt er nu eens kritisch gekeken naar het functioneren van onze overheid?

Op het moment dat ik deze column schrijf is het nog onzeker of het kabinet Rutte III zal aftreden naar aanleiding van de snerpende oorvijg ‘Ongekend onrecht‘, die het van de Commissie Van Dam kreeg toegediend, over wat de Toeslagenaffaire is gaan heten. Daarover schijnen de coalitiepartners nog steeds verdeeld te zijn.

Morgen, vrijdag de vijftiende, zal het definitieve besluit worden genomen.

 

Demissionair

Ik denk dat het kabinet niet veel anders rest dan de rit tot aan de komende verkiezingen uit te zitten als demissionair kabinet. Dat wordt nog aangescherpt door het besluit, vanochtend 14 januari, van PvdA-leider Lodewijk Asscher, om de handdoek in de ring werpen: hij stopt als (kandidaat-)lijsttrekker van de partij voor de komende verkiezingen en zal na die verkiezingen ook niet in de Tweede Kamer terugkeren.

Dat is een hard gelag voor de PvdA: nog maar kortgeleden achtte Asscher zich juist bij uitstek geschikt om het vertrouwen van de burgers te herstellen, maar kennelijk is de steun binnen de partij onvoldoende om het wantrouwen van de kiezers – en daar gaat het uiteindelijk om, en niet om de steun van trouwe partijtijgers – te herstellen.

 

Prijsschieten

De peilingen schetsen immers vooralsnog een weinig hoopgevend beeld voor de man die zich een paar maanden geleden al de komende premier waande. Volgens de laatste prognoses komt de ooit zo grote sociaaldemocratische partij de daverende klap van vier jaar geleden (van 38 naar 9 Kamerzetels) nauwelijks te boven. En daar zou Asscher, die als minister van Sociale Zaken medeverantwoordelijk was voor het leed dat tal van mensen door overheidsoptreden is toegebracht, in de verkiezingscampagne voortdurend aan herinnerd worden: ondanks de excuses zou het immers prijsschieten worden voor politieke tegenstanders.

 

Ambtelijke formulering

Juist de man, die volgens NOS-verslaggever Wilco Boom de PvdA “terugbracht naar een meer klassiek sociaaldemocratische koers waarin alles draaide om het begrip bestaanszekerheid”, verschool zich achter een nietszeggende ambtelijke formulering (“niet kunnen treden in individuele gevallen”) toen een radeloze grootmoeder in 2013 bij hem aan de bel trok: “Zo kreeg ik eind 2013 een brief van een grootmoeder over de Belastingdienst die een groot bedrag van haar zoon en schoondochter terugeiste naar aanleiding van de verstrekte toeslagen voor haar kleinkinderen. Het was een van de ouderparen uit de Appelbloesemzaak – waar fraude was geconstateerd door een gastouderbureau. Bij mijn voorbereiding op de verhoren las ik die brief weer. Tot mijn spijt heb ik haar destijds geantwoord dat ik niets kon doen in individuele gevallen. Ik heb geen alarm geslagen. Vorige maand heb ik een gesprek gehad met de grootmoeder en de ouders, ik ben hen dankbaar dat ze met me wilden praten. Ik heb haar persoonlijk verteld hoe ik erg ik het vind dat ik geen onraad heb geroken toen ik haar brief kreeg.”

 

Onvergeeflijk

Onvergeeflijk voor een politicus die zegt op de bres te staan voor de belangen van de zwakkeren in de samenleving.
Maar Asschers terugtreden zou ook wel eens bepalend kunnen zijn voor het besluit van het kabinet: kunnen de betrokken bewindslieden nog aanblijven nu een van de hoofdrolspelers, weliswaar geen kabinetslid meer, de consequenties trekt uit het oordeel van de commissie Van Dam?

Dat zou mij verbazen.

 

Schuldbekentenis

Ik reken dus op een demissionaire status van Rutte III. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het is een daad, een soort schuldbekentenis. Maar vooral ook een ritueel. Want het kabinet regeert uiteraard door: er is, zeker in Coronatijd, veel werk aan de winkel en in dit geval zal het adagium ”alleen lopende zaken afhandelen” ruim worden geïnterpreteerd. Maar wat zullen de gevolgen van het terugtreden van Asscher zijn voor de andere hoofdrolspelers: Rutte, Hoekstra, Wiebes en Van Ark?

In het bijzonder de twee eerstgenoemden: de beoogde lijsttrekkers van hun partijen. Ongetwijfeld zullen VVD en CDA weer coalitiepartners zijn in het volgende kabinet en eerlijk gezegd reken ik er niet op dat de VVD straks zonder Rutte door zal gaan. De premier geniet in de peilingen klaarblijkelijk veel meer vertrouwen dan de zo berouwvolle Asscher. En kan het CDA wel door zonder Hoekstra, die de partij nu net een beetje uit het dal lijkt te trekken?

 

Rituele reiniging

Het is mogelijk niet zonder reden – en ook veelzeggend – dat de kiezers het Asscher zwaarder aanrekenen: de PvdA staat, of stond, kan ik beter zeggen, immers voor de ‘gewone man’. Kennelijk speelt dat bij VVD-kiezers een minder bepalende rol en het CDA voelt zich natuurlijk geruggesteund door het werk van het onvermoeibare en vasthoudende kamerlid Omtzigt, die zich bij de laatste verkiezingen overigens alleen door een indrukwekkend aantal voorkeursstemmen een CDA-zetel in de Kamer verwierf.

De hoofdrolspelers keren dus terug, zonder Asscher, althans daar ga ik van uit. De rituele reiniging heeft zich dan voltrokken en de kiezers zullen in maart mogelijk meer door de Coronacrisis worden bewogen dan door, hoe kwalijk ook, de grove schending van de beginselen van de rechtstaat waarvan tienduizenden burgers slachtoffer werden.

 

Consequenties

En dat geeft te denken: als alles bij het oude blijft, zal er niets of weinig veranderen. Hooguit zal, vandaar dat ik het over een ‘rituele reiniging’ heb, hier en daar wat kosmetisch veranderen. Want wanneer zal de gedupeerden eindelijk recht worden gedaan? Welke consequenties trekt de Raad van State uit de snoeiharde conclusies uit ‘Ongekend Onrecht’, nu de beginselen van de rechtstaat op zo’n grove wijze zijn geschonden door een orgaan, dat juist die rechtstaat moet behoeden? Welke conclusies trekken de leden van de Tweede Kamer uit hun hijgerige jacht naar publicitaire ego-momenten voor de camera en in de media, in plaats van wat meer aandacht voor zorgvuldige wetgeving en het bewaken van ordentelijke en rechtvaardige uitvoering van de wetten die daar worden gemaakt?

 

En wanneer wordt nog eens kritisch gekeken naar het functioneren van onze overheidsorganisatie? De overheid is geen koekjesfabriek, schreef ik ooit. En waar vindt de benarde burger gehoor nu de benaderbare overheid is weggesaneerd en de bereikbare ambtenaar achter een bureau vervangen is door een onverbiddelijk algoritme?

Waarom zijn al die glasheldere, maar ook harde analyses van Herman Tjeenk Willink over het functioneren van onze overheid toch vooral voor kennisgeving aangenomen?

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
46 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Let op, deze Asscher schuift gewoon aan, bij de lange rij politieke slachtoffers van ca 10 jaar Rutte, deze Rutte heeft met zijn Linkse Rutte Kartel Nederland gesloopt.
De media beschermt deze Rutte voor de volle 100% maar wat heeft hij allemaal vernietigd in het eens zo mooie Nederland.
Laten we één ding benoemen “DE ZORG” onder zijn bewind, is een deel van de zorg uitgekleed, weg ziekenhuizen, weg ziekenhuisbedden, weg werknemers in de zorg.
En wat er overblijft is een lachertje een lachertje wat mensenlevens kost.

Rutte is de slechtste MP van Nederland, van na de tweede wereldoorlog.
Zijn leugens zijn zelfs in de media geturfd.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Kijk deze Rutte vlucht ook nu weer voor zijn verantwoordelijkheid, niet hij maar weer (die) iemand anders, was/is verantwoordelijk, voor al die miskleunen, hij slachtoffert wederom andere personen.

Hij en alleen hij, heeft al ca 10 jaar de leiding gevoerd, over Rutte 1 / 2 / 3.
En in die periode is Nederland verworden tot een land, waar de MP niet MET de inwoners praat, maar OVER de inwoners praat.

Yvonne
Yvonne
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kortzichtig en dom zijn de mensen die nu nog op Rutte stemmen.Al zijn het dan maar peilingen,maar ik houd mijn hart vast.Dit hele horrorkabinet moet naar huis,voorgoed!Met de toeslagen hebben ze gefaald,maar nog met veel meer ook.En ondanks dat Nederlanders 10 of meer jaren op een huis moeten wachten verzetten ze zich nog steeds tegen een asielstop en blijven maar binnen halen.En dwingen gemeenten om asiel[geluk]zoekers voor te laten gaan bij het toewijzen van een woning.Nederland zucht onder alle coronamaatregelen,maar de grenzen blijven open:getest hoeft daar niet eens te worden!En dan nog maar gezwegen over alle valse beloftes en leugens.Alle boodschappen zijn stilletjes fors duurder geworden,huren blijven stijgen,gemeentebelastingen zijn bijna niet meer op te hoesten,zorgverzekering idem.Dit kabinet zit er om het de mensen zo moeilijk mogelijk te maken:weg er mee!

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Alles wordt duurder omdat al die nieuwkomers levenslang onderhouden moeten worden en er steeds meer van die nieuwkomers bijkomen. Ben benieuwd hoelang dit nog goed gaat.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger keek je op naar ambtenaren. Tegenwoordig hoeven ze geen bepaalde opleiding meer te hebben en is afkomst, gender, kleur en de hele rataplan belangrijker dan kennis en geweten. Nederland heeft zichzelf kapot gemaakt door geen eisen meer te stellen en iedere nitwit aan baantjes te helpen. Bedankt, kabinet!
En dat Asscher nu opstapt? Had ie gelijk moeten doen, dan was het geloofwaardiger.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben bang dat dit kabinet geen verantwoording gaat dragen voor het kapot maken van dit land. Geen eerlijke rechter te vinden die hen zal veroordelen.
En de enorme schade blijft liggen voor de volgende partijen. De ondergang van duizenden banen, families en de mensenlevens.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Asscher stopt gedwongen als lijsttrekker en zo hoopt de PvdA het straks beter doen bij de verkiezingen. Rutte gaat vanuit dat hij weer gekozen wordt dus kan hij morgen het kabinet met gerust hart beëindigen. Want de kiezer vraagt hem niet om dezelfde lot als Asscher te ondergaan, men is de leugens en rotstreken gewend en vindt ze prima want alles went en het is kennelijk nog niet links genoeg. Ik vrees dat de hele zaak blijft bij de rituele reiniging zoals heer van Beetz het treffend noemt. Met dezelfde mensen kan je niet geloofwaardig verder en het ziet er naar uit dat op Asscher na iedereen aanblijft. Voor de coronacrisis hebben wij al een potentiële redmiddel maar voor eigen politiek nog lang niet.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Asscher treedt terug naar aanleiding van zijn falende rol in die toeslagen affaire. Bij die schandalige affaire zijn overduidelijk burgers geterroriseerd door een overheid (en niet alleen Asscher) die haar taak niet aankon maar nog erger te laat en met veel onwil tot inzicht kwam dat er iets ernstig fout was gegaan. En die overheid is inmiddels ook niet in staat dit onrecht snel recht te zetten.

Maar die toeslagen affaire is een kwestie waar het falen van die overheid zo extreem zichtbaar is. Op gebied van de energie transitie stapelt het onbenul van de overheid fout op fout en weer zijn burgers de klos.

Biomassa wordt zelfs tegen inmiddels beter weten in gewoon gesteund en windturbines worden geplaatst waarbij de alfa narcisten in die overheid hun eigen gang willen gaan. Ook veel andere plannen die vooral veel geld kosten worden opgezet zonder dat deze deel uitmaken van een goed gewogen visie en een visie waar de burgers hun steun aan hebben kunnen geven.

Asscher gaat nu maar in huidige situatie mag het de komende tijd druk worden bij het UWV maar zoals al eerder is gebeurd zal de carrousel der dwazen iedereen wel weer op een topfunctie plaatsen.

Zelfs als dit kabinet opstapt dan nog verandert er niets vrees ik. Een zakenkabinet met deskundigen op de juiste plaatsen zal wel een droom blijven. Overigens is deze chaos van bestuur niet alleen in ons land aan de orde.

Maenhout
Maenhout
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Ex-bewindslieden, -Kamerleden en topambtenaren hoeven helemaal niet langs het UWV om riant doorbetaald te worden. En ook nog langer dan ‘gewone arbeiders’.

Maar wellicht krijgt Asscher een baantje bovenin het UWV, of de SER of zo.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

De kandidaten die u zoekt voor een zakenkabinet nemen geen risico om bij de huidige werkgever te vertrekken voor een onzekere ( met kans op imago schade ) baan voor dat salaris….

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Een zakelijker kabinet is echt een “must” want de alfa’s hebben Nederland echt in de vernieling geholpen en het gaat op vele terreinen maar door. Ook Wiebes MOET weg want deze man heeft echt alleen ellende veroorzaakt (belastingdienst, Groningen en de Energie transitie met o.a biomassa) Rutte is m.i ook hoofdelijk verantwoordelijk!

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Ontwikkelingen gaan snel na Asscher treedt kabinet terug en komt Wiebes ook demissionair niet terug. Dat laatste mi niet uitsluitend om zijn rol in deze affaire.
Ik had een bericht klaarliggen over deze klimaatminister.

Wiebes in spagaat.

Wiebes (Klimaat) houdt iedereen aan het lijntje en lijkt vooral tijd te willen winnen.
En waar gaat het om? Het gaat over het afbouwen van subsidies voor biomassa installaties. Installaties die vanuit voortschrijdend inzicht nu blijken:
1. Twijfelachtig nut te hebben voor reductie CO2 uitstoot.
2. Inmiddels duidelijk een schadelijk effect hebben op gezondheid mens en natuur.

Echter er is in verleden een lichtvaardige ambitie (natte vinger werk) neergelegd in het klimaatakkoord over CO2 reductie waarin biomassa een grote rol zou gaan spelen. Nu blijkt dat die CO2 reductie tegenvalt en de bijverschijnselen van dit middel schadelijk zijn moet die rol van houtige biomassa worden afgebouwd te beginnen uiteraard met het stoppen van de subsidies.

Is er een andere oplossing voor het vervangen van biomassa? Nog meer windturbines en zonneparken dan, echter ook daar groeit het inzicht en er is een gebrek aan ruimte terwijl de burgers het gekleuter en de overlast zat worden.

Wiebes probeert nu biomassa zo lang mogelijk overeind te houden in belang van een klimaatakkoord en ten koste van vooral de gezondheid van de burgers. Misschien moet Wiebes eens gaan toegeven dat het klimaatakkoord niet zaligmakend is en zeker de weg naar dit akkoord meer kwaad zal doen dan goed. Misschien ook heeft hij als minister voor het klimaat te weinig kennis van deze zaken maar daarin staat hij helaas niet alleen.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben benieuwd welke Nederlandse Gemeente het slachtoffer zal zijn van Asscher’s naderende burgemeesterschap..

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Benieuwd waar deze lichtgewicht in en grote stad burgemeester wordt ,ze hebben hem natuurlijk een mooie baan in het vooruitzicht gesteld ,terwijl hij voldoende bewezen heeft niks anders kan als puinhopen te kunnen creeren .Geef hem geen wachtgeld,en laat hem zelf zijn geld verdienen met werken,gewoon net als de mensen die ook om 7 uur moeten beginnen,tot 5,en afgepeigerd thuiskomen .Je handen laten wapperen,is heel wat anders dan mooi praten,slecht geheugen en delegeren,met een inkomen van 150.000 per jaar en 3 maanden reces .

Henri G.
Henri G.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Slecht gedrag wordt beloond in dit land, al jarenlang. Word drugsdealer, dan stroomt het geld binnen en de pakkans is vrijwel nihil. Word politicus en hark geld binnen, en de pakkans is nul, je bent ongrijpbaar.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Heeft al aangegeven in de Kamer te blijven. Gaat daar voor € 7000,- per maand nog een tijdje de sociaaldemocraat uithangen d.w.z. als de PvdA aan de regering deelneemt roepen dat iedere keiharde bezuiniging noodzakelijk is, terwijl die -met de PvdA in de oppositie- dezelfde maatregel als ‘rechts rotbeleid’ neerzet.. Totdat er ergens een commissaris van de koning omvalt of er een leuke linkse burgemeestersbaan vrijkomt.

Jop
Jop
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zie net de reacties en verwonder mij dat als er over Rutte’s aftreden gesproken wordt, zijn meedogenloze voorbereiding voor een W.E.F gewenste Chinees communistische controle staat, buiten schot blijft. De hele economie naar de bliksem geholpen met de (never waist a crises) corona hoax. Het moet toch nu elk weldenkend mens duidelijk zijn dat zelfs ook het toeslagen schandaal, als afleiding, goed uitkomt!

Hejo
Hejo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jop

En vergeet het lijk in de kast nog niet , persoonlijk opgesteld door Rutte en Wopke zelf, dat wij ook nu verantwoordelijk zijn van de Europese banken. Dit lijk heeft helaas nog niet het daglicht gezien.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Straks worden alle partijen weer gespint in de media, en stemt iedereen weer op het lekkere kontje van klaver en de mooie blauwe ogen van hugo de jonge.
Van mij mag de kiesdrempel naar minimaal 21, en dan nog zal het gros van Nederland op al die waardeloze ongeïnteresseerde politici stemmen.
Diegene die wel degelijk een politiek hart hebben genieten een cordon sanitair van deze knazen.
Het is een triest beeld.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoor dat de naam van burgemeester Aboetaleb van Rotterdam genoemd wordt als potentiële opvolger van Asscher. Lijkt mij een goeie burgemeester en misschien kan hij dat werk ook wel aan. Maar…….wordt het niet eens tijd dat álle mensen die in de regering komen, op welke positie dan ook, óf in welke overheidsdienst dan ook gaan werken, een keuze gaan maken voor de nationaliteit? Kappen nou met die dubbele paspoorten! Het maakt de ‘hoogwaardigheidbekleders’ 100% geloofwaardiger en het verlaagt hun kwetsbaarheid en vatbaarheid voor chantage.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

De burgemeester die ook voorstander is van het maken van excuses voor de slavenhandel…..hij is en blijft een linkse rakker…..

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Ja…een burgemeester die ooit verklaarde ‘dat iedere moslim een beetje salafist is’. Vormt een goed duo met Halsema die vindt dat het tegengaan van islamisering geen beleid mag zijn in Nederland.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We worden geregeerd door honkvaste linkse ambtenaren, want de meeste zogenaamde bewindslieden zijn te licht voor hun taak.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank, heer van Beetz voor deze degelijke informatie. Vooral de laatste alinea van Tjeenk Willink’s rapport spreekt boekdelen.
De overheid als regelgevings machine zonder te checken of die regels werken.
Ministers op departementen welk hun vakgebied niet is.
De praktistische kennis ontbreekt om er inhoudelijk op te reageren.
We worden dus opgezadeld met regels op verzoek van de politiek, bedacht door hoge ambtenaren. Uiteindelijk heeft de verantwoordelijke bestuurder te weinig kennis of tijd om het effect ervan te beoordelen.
Ziedaar de achilleshiel van ons democratisch systeem.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De schade is groot na 10 jaar Rutte kabinetten. Maar Rutte stemmers stellen andere eisen dan Asscher stemmers. De schijnheiligheid van Asscher die het zo goed zegt te menen en iets heel anders deed, zou stemmen gaan kosten. Maar Rutte stemmers vinden leugen en bedrog prima.

Na jaren afbraak van gezondheidszorg zou het nu belangrijk zijn dat dit stuntelkabinet het corona beleid voortzet, pompen de media er als overweging bij enquetes in. Hebben ze dan nog niet genoeg schade aangericht?

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

je wordt er toch compleet niet goed van als je die mogelijke opvolgers hoort roepen dat zijn terugtreden helemaal niet nodig was!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden

Een “respectabele” rijtje voor de c.v.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden

Voor die personen die hebben bijgedragen aan hun/het bedrijfspensioen.

Via een smerige omweg, heeft Rutte in 2016 ook nog ca 1600 Miljard Euro bedrijfspensioenen, aan Brussel geschonken.
En weet je wat weg is komt NOOIT meer terug.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het vertrek van Asscher als lijsttrekker is een goede zaak, ook zijn vertrek uit de kamer maakt dat het weer heel klein stukje eerlijker wordt. Op moment van schrijven schreeuwen de msm al dat het kabinet Rutte III gaat vallen. Als dat inderdaad later het geval is schiet het niet echt op want de hoofdrolspelers blijven natuurlijk gewoon zitten en doen vrolijk mee aan de komende verkiezingen. Rutte, Hoekstra en ook Wiebes moeten verdwijnen uit de politiek om na de verkiezingen een beter kabinet te krijgen wat daadwerkelijk meer doet aan de instroom van vluchtelingen, het ambtenaren apparaat van hoog tot laag met een stofkam door kamt en zonder pardon verwijderd uit de diverse ministeries. Geen loze beloftes meer en met goed gevuld stel hersens het vertrouwen in de politiek herstellen en wel ZONDER uitsluiting van een partijen als de PVV of FvD.

J-P
J-P
2 jaren geleden

En dit jan en mag allemaal. Om het beste jongetje van de klas te zijn

J-P
J-P
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte roept wel dat Nederland vooruit gaat. Maar komt in grote armoede terecht. Op alles bezuinigingen bezuinigingen en maar bezuinigingen. Nu wordt er bij de vleet geld uitgegeven maar dat moet ook weer terug en wie gaat dit betalen!!!wij dus. En de affaire van de toeslagen blijft doorwoekeren. Ze kunnen wel aftreden maar gaan in het volgende kabinetten gewoon weer verder. Zolang het niet is opgelost gaat het gewoon verder.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Asscher zegt: “Tot mijn spijt heb ik haar destijds geantwoord dat ik niets kon doen in individuele gevallen. ”
Staatsrechtelijk is dit correct, maar het probleem is nu juist dat er vele soortgelijke gevallen waren en dat Asscher en zijn mederegenten toen OOK niets deden.
Het dilemma waar Asscher over gestruikeld is, zien we telkens weer terugkomen in de sociaal-democratie: de onmogelijke keuze tussen sociaal beleid op nationaal niveau en sociaal beleid dat internationaal wil nivelleren.
Want de mensen die toeslagen hadden ontvangen waren relatief rijk t.o.v. de migranten, dus mochten ze hard aangepakt worden.
En hier zie ik een terugkerend patroon: Het gaat niet alleen om toeslagen, maar ook om woningen, infrastructuur en veiligheid.
Asscher is net als Twitter, Facebook en de VN zo een marionet van een web van NGO’s die samen optreden als Wereldregering.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk zijn de mensen die slachtoffers zijn van deze toeslagen-affaire groot onrecht aangedaan, maar het is eigenlijk een kleine kwestie t.o.v. de ravage die is aangericht onder 10 jaar Rutte. Het weggeven van onze autonomie aan EU, VN, NGO’s etc. is volgens mij de wortel van het kwaad. De menselijke maat is totaal verdwenen er moet vooral een soort wereldregering nagestreefd worden waarbij de belangen van Nederland en haar burgerij ondergeschikt zijn. Rutte heeft dit niet gezien of niet willen inzien. Het is zelfs zo erg geworden dat we het normaal zijn gaan vinden dat onze regering struktureel beleid voert tegen haar eigen bevolking.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Ik ben het met u eens, er zijn ergere dingen gebeurd. Maar wat de toeslagenaffaire wél heeft is de menselijke factor, het zogenaamde SBS-gehalte. Het volk kan zich identificeren met de slachtoffers, ze zijn namelijk huilend op tv te zien. De teloorgang van onze soevereiniteit daarentegen is voor de meesten abstract en “ver van het bed”.
Verder waren de afgelopen kabinetten “gewoon” bezig met het uitvoeren van de VN-Agenda en ik vraag me ten zeerste af of dat na 17 maart stopt.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

100% eens!

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben heel benieuwd welke rol dit aftreden (maar toch aanblijven als lijsttrekker) gaat spelen in de verkiezingscampagnes. Rutte is zo machtsblind geworden dat hij niet doorheeft dat hij straks voor de andere 88 partijen sitting duck is geworden. Kop van Jut, precies wat hij heeft verdient na al die jaren gestuntel. Al 10 jaar eindverantwoordelijk maar geen verantwoordelijkheidsgevoel. Ik hoop dat ze hem met zijn eigen arrogantie om de oren slaan. De VVD heeft nog geen opvolger in de steigers staan. Ik voorzie gouden tijden voor echte rechtse partijen.

Scherpschutter1943
Scherpschutter1943
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ook nu blijkt weer “de staat is je ergste vijand”

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft niet eens overwogen om op te stappen en dat typeert deze figuur. Hij heeft de volle vertrouwen in de korte geheugen van zijn kiezers.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Afreden kabinet is pure symboliek en de samenstelling van de volgende zal niet veel afwijken van deze. Het zal vast al ingepland zijn wat men ook kiest in maart dat maakt niets meer uit. Met deze aftreden is de nieuwe start begonnen want kijk ons hoe netjes wij zijn.

Siep
Siep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zal zoveel mogelijk zalven worden van de leden van het demissionaire kabinet, zodat de verkiezingen moet goede moed en vertrouwen in de selectieve vergeetachtigheid van hun kiezersachterban tegemoet kan worden gegaan. En mochten ze toch het hazenpad kiezen Den Haag uit, dan is het old boys network een prachtig medium richting commissariaten multinationals of burgemeesterschap.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

als het kabinet inderdaad aftreed is het voor de symboliek….en aan de meeste reageerders is de vraag : noem eens een paar namen als alternatief voor Rutte. De enige (in potentie) grootste oppositie partij is helaas door de eigen leider om zeep geholpen, alle andere alternatieven zijn links, zelfs de PVV, ik moet er toch niet aan denken dat Klaver of Ploumen of (nog erger) Kaag de volgende MP wordt. Daarnaast wordt deze fraudezaak niet bij Rutte op het bordje gelegd, hij staat er voorlopig heel goed voor in de peilingen, nogmaals….er is geen alternatief , zeker niet op rechts….

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Op rechts zijn best mensen te vinden uit zowel de PVV als uit FvD. Denk eens aan bijvoorbeeld Martin Bosman wel bespraakt en ook bij tijden kamer voorzitter. Theo Hidema is ook kundig genoeg om bijvoorbeeld minister te zijn op justitie.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Zeker wel….maar die krijgen de kans niet….helaas

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Wel als ze met voorkeurstemmen worden gekozen, dan is er geen ontkomen meer aan. Pieter Omtzigt bijvoorbeeld is daar het levende voorbeeld van en terrecht!

ronald
ronald
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Asscher had hoogstwaarschijnlijk toch al wel het veld moeten ruimen. De partij staat er immers slecht voor in de peilingen. Het nieuwe programma is oude wijn in oude zakken, dat werkt niet meer. Hij zag in deze kwestie een mooie aanleiding om te gaan.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden

.Huizen tekort van 300.000 (wat oploopt naar een tekort van 450.000 in 2030) door o.a. Immigratie,
. 40 miljard naar Corona fonds,
. Transfer unie die er hoogstwaarschijnlijk gaat komen. Rutte die daar niets tegen gaat doen.
kunt u aan u lijstje toevoegen.

46
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x