Mijn alternatieve Kersttoespraak

Wat u niet heeft gehoord van de koning

Foto:

Op eerste kerstdag heeft koning Willem-Alexander het volk traditiegewijs toegesproken. Een van de autocue gelezen boodschap van verbinding en “hou vol”. Niet door hemzelf geschreven, maar door zijn vaste tekstschrijver Jan Snoek. Er zijn een paar zaken die in dit gedenkwaardige Corona-jaar nog even samengevat en gezegd moeten worden. Van de koning zult u die niet horen, dus – bescheiden als hij is – heeft Robert Raupach de handschoen opgepakt. 

Natuurlijk, corona

Het jaar waarin negatief het meest positieve woord van het jaar is. Er is veel gezegd en veel geschreven over corona, ook op dit platform. Dus ik zal het kort houden. Wat ik onbegrijpelijk vind is dat er uit de chaos en het opeenstapelende falen in maart en april geen lering is getrokken. Waarom mocht kapitein Hugo de Jonge aan het roer blijven staan? In de zomermaanden is er geen enkele voorbereiding getroffen om de tweede golf, waarvan iedereen wist dat hij zou komen, het hoofd te bieden. Vaccineren was vanaf dag één de uitweg, ook hier zijn nauwelijks voorbereidingen voor getroffen.

Waarom heeft men geweigerd om de lessen uit Azië toe te passen, waar hetzelfde virus een totaal andere uitwerking heeft? Terwijl er in Wuhan weer wordt gefeest moeten wij het doen met een  bizar optreden van de minister. Dat moet toch ook voor de laatste De Jonge-aanhanger de finale druppel zijn geweest. Voor een virus met een lage mortaliteit moet de economie kapot en worden onnodige levens verkort door afgeschaalde en uitgestelde zorg. Voor welk tribunaal gaat De Jonge dit later uitleggen?

 

Het groene sprookje

Werd ons tot begin van dit jaar met apocalyptische toekomstbeelden voorgespiegeld dat klimaatverandering onze grootst denkbare bedreiging vormt, komt daar opeens het coronavirus in haar wielen gereden. Laten we deze pauze aangrijpen om de hysterie te kalmeren en rationeel te kijken naar het vraagstuk. Natuurlijk verandert het klimaat, dat deed het al toen er nog geen mensen rondliepen op de planeet en dat zal het blijven doen nadat de laatste mens ooit is uitgestorven. Dat deed het overigens op Venus ook, de crux is alleen dat daar geen mensheid leefde om de schuld op af te schuiven.

Hoe we met deze verandering omgaan hebben wij als mensheid zelf in de hand. Maar dat wij ons door onder andere Timmermans, een autistische Zweedse tiener en een blik celebrities de illusie laten aanpraten dat wij het klimaat kunnen ‘bijstellen’ is een schier waanzinnige gedachte. Helemaal vanuit de positie van postzegel Nederland op de wereldkaart, of desnoods de EU, die op wereldschaal ook een marginale rol speelt in vergelijking met de echte vervuilers.

 

Bangmakerij

Klimaat, weer, natuur en milieu worden te pas en te onpas door elkaar gebruikt, welk narratief ook maar past in de bangmakerij van de dag. We bevinden ons in een tussenfase waarin we vervuilende e-auto’s subsidiëren, de horizon vervuilen met windturbines, weilanden plaveien met zonnepanelen en bossen verbranden onder het mom van biomassa. En al deze ingrijpende en onherstelbare schade voor een marginale bijdrage in de energiemix. De Green Economy die de klimaatpausen ons nu voorspiegelen is een sprookje. Alleen échte innovatie is de oplossing om alle monden te kunnen voeden op deze wereld en aan de hunkering naar een hogere levensstandaard in de andere werelddelen te kunnen voldoen.

 

Wit is het nieuwe zwart

We moeten ervoor waken dat de blanke man – en bij voorkeur ook nog eens ‘oud’ – de moderne ‘zwarte achterin de bus’ wordt. De toon en de verwijten waarmee in het maatschappelijke debat door sommigen wordt gesproken over de mensen, die de welvaart na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd tot het huidige niveau, is te vaak respectloos. Uitsluiting bestrijden met uitsluiting is als vuur bevechten met vuur.

In ons land kreeg en krijgt iedereen alle kansen. Een kind van een gastarbeider kan burgemeester van Rotterdam of voorzitter van de Tweede Kamer worden. Een zoon van Chinese bootvluchtelingen kan zich opwerken tot horecatycoon. In het straatbeeld zijn volop Syrische eethuisjes, Surinaamse kappers en Turkse bakkers te zien. Geloven kunnen vrij hun gebedshuizen stichten. Het medialandschap is kleurrijk en divers aan afkomst en achtergrond van makers, presentatoren, columnisten en acteurs. We balen nog steeds dat Hakim Ziyech niet voor Oranje heeft gekozen.

Voor welke uitsluiting, welke ongelijkheid, welk racisme precies is men deze zomer onderdanig en slaafs (oh, de ironie) op de knieën gegaan op pleinen en in parken in het land? We hebben met zijn allen allang aangetoond over hoeveel veranderkracht wij als land beschikken. We hebben positieve discriminatie uitgevonden waarbij blank en hier geboren vaak pas een tweede keus zijn ten opzichte van anderen. Ik roep u daarom op om zich niet te laten verdelen door gesubsidieerde beroepsactivisten, die bewust aansturen op confrontaties tussen bevolkingsgroepen.

 

Ongekend onrecht

Met walging volg ik het toneelspel van de verantwoordelijke personen rondom de toeslagenaffaire. U heeft naar eigen schatting 22.000 ouders ten onrechte van fraude beschuldigd en daarmee hun kinderen veroordeeld tot een armoedige jeugd en zelfs minstens één persoon de dood ingejaagd. U, meneer Hoekstra, noemt het geheel een ‘groot ongeluk’ en blijft voorlopig aardig buiten schot, ondanks uw verantwoordelijkheid voor de Belastingdienst als minister van Financiën. Had u uw mouwen maar net zo symbolisch opgestroopt om deze zaak aan te pakken toen u aantrad. Of was uw naam haas en wist u van niets?

Dan naar u Lodewijk, toenmalig minister van Sociale Zaken en de verpersoonlijking van alles wat de PvdA niet meer is. Excuses doordrenkt met krokodillentranen op een zondagavond op Facebook pleiten u niet vrij van de lakse houding die u aannam. ‘Ich habe es nicht gewusst’ gaat niet op voor de ontbrekende aandacht voor deze schrijnende misstanden. De mensen voor wie u beweert op te komen heeft u in een ijzige kou laten staan. U vond het confronterend om het rapport te lezen, maar u was er nota bene de hele tijd zelf bij. Hoe wilt u in de campagne richting 17 maart nu geloofwaardig een ‘sociale, fatsoenlijke, eerlijke politiek voor iedereen’ propageren? Pak uw biezen.

Rutte

Tot slot moet ik me richten tot u, premier Rutte. Al tien jaar lang komt u ermee weg om anderen te laten opdraaien voor uw leugens en eindverantwoordelijkheid. In uw laatste twee kabinetten hebben elf bewindslieden en een Kamervoorzitter (Van Miltenburg) de handdoek in de ring moeten gooien. En dat staat nog los van wat u de PVV aandeed in Rutte I, de PvdA in Rutte II en wat u nu succesvol voortzet met D66 in Rutte III. Maar ook uw tijd zit er nu op, de wendbaarheid waarmee u jarenlang met alles kon wegkomen wordt deze keer uw valkuil.

Niets doen is geen optie met alle terechte verontwaardiging in het land en terugtreden maar opnieuw als lijsttrekker aantreden is uiterst ongeloofwaardig. U zit gevangen in uw eigen val. Of gaat u met zijn drieën eerst nog even proberen Eric Wiebes (van ’14 tot ’17 verantwoordelijk voor de Belastingdienst) voor de bus te gooien om te zien of dat de storm doet afnemen?

 

Journaille

Tot slot wil ik me wenden tot het journaille. Neem een voorbeeld aan Pieter Klein (RTL) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw), die door bleven graven om in de toeslagenaffaire de onderste steen boven te krijgen. Durf kritisch te zijn op de politiek en blijf doorvragen. Laat u door kabinetsleden niet met ingestudeerde antwoorden het riet insturen. Ga op onderzoek uit en haal het nieuws niet alleen uit persberichten. Of prevaleert uw angst om tijdens een informele borrel geen scoop meer te scoren of dat u tijdens een persmoment achteraan moet aansluiten? Het spreekwoord ‘never bite the hand that feeds you’ mag voor journalisten niet opgaan.

En u, beste burger, wees gezond achterdochtig zonder te vervallen in warrige complottheorieën en wijk zo en nu en dan eens af van de gebaande mainstreammedia-paden en hun meningenmonopolie. Al is het alleen maar voor een bredere meningsvorming en de oh zo broodnodige alternatieve kijk op de zaken.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zo, wauw goed artikel.
Zelf ben ik zo boos omdat nederlanders te grabbel worden gegooid. En waarvoor?? Voor geld, macht en controle. De schade, psychisch, economisch en sociaal, is zo groot.
En nog ken ik mensen die denken dat onze regering het goede met ons voor heeft. En ze verlangend uitkijken naar het vaccin, ” want dan wordt alles weer normaal”….

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

“Het” wordt nooit meer zoals het was. En velen van ons zullen andere dingen normaal gaan vinden. Zo hoorde ik iemand zeggen dat zij het niet erg zou vinden als Nederland tweemaal per jaar een paar maanden in lockdown zou moeten. Het breken van mijn klomp was ongetwijfeld hoorbaar.
Mijn advies is om de wereld gek te laten zijn en te leven naar wat u zelf normaal vindt. De wereld gaan we namelijk niet kunnen redden, alleen onze eigen geestelijke gesteldheid.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Dat was dan een hypocriet persoon die zeker weet daar zelf niet onder te lijden……….. iemand die overbetaalde overheidsbaan heeft en die ’thuis’ kan ‘werken’. En die lak heeft aan andere mensen. Vreselijk volk is dat.
Die staan aan de voet van rampen.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Voor dat laatste hoef je alleen maar op Twitter te kijken. Al die onnozelaars daar, die denken dat deze regering ons door de Corona crisis heen leidt en een kabinetscrisis daarom niet wenselijk is.
Ik zou dat woord “leiden” willen veranderen in “lijden”.
Goed stuk en wat mij betreft kan de “koning” (voorlopig) beter zijn mond dicht houden.

Secura
Secura
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Netty, helemaal mee eens.
Het zijn echter niet alleen die onnozelaars daar, maar elders nog veel meer, die gewoon alles geloven en maar slikken, wat via de staatsmedia tot ze komt. Zelf nadenken en onderzoeken is er niet bij…bizar!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Die mensen denken dat met de vaccin alles opgelost is maar met 400 mensen op een vierkante kilometer verwelkomen wij de volgende epidemie. Niet voor niets staan wij in de top 3.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Hesa op de zondag na de Kerst, zomaar een bericht van uit de media.

Grapperhaus en Bruls praten over het inzetten van het LEGER.!

Is dit de voorbode van ?.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Robert, en prima artikel. Waar u een staatje laat zien mbt corona, ontbreekt jammer genoeg China, toch niet geheel onbelangrijk in dit verhaal. U adviseert het journaille om voortaan door te vragen….heeft u dat gedaan over corana in China? Ik ben weliswaar gepensioneerd maar heb 20 jaar voor een chinees bedrijf gewerkt. Een oud collega, die in een middelgrote stad in China woont met 3 miljoen inwoners, meldde mij kortgeleden dat in zijn stad het virus sinds een aar maanden onder controle is, ze noemen het nu ” gewoon ” influenza…..

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Het virus is net als een mens, houdt niet van totalitaire regimes en is gek op vrije leven in een democratie.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meneer Raupach, u deelt wederom rake klappen uit. Ik ben het zeker niet op alle punten met u eens, maar u zegt wat gezegd moet worden. Hulde!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb de toespraak van de koning niet gehoord maar de hier benoemde onderwerpen heeft hij zeker niet aangesneden. Waar ik mij de meeste zorgen over maak is de Nieuwe toekomst zoals wij van de verschillende links gepositioneerde partijen nu horen. Het slogan Never waste a good crisis die Churchill wordt toegekend heeft elke linkse partij voor verandering overgenomen. De linkse partijen bespelen de mensen door hun bang te maken met het einde van de wereld als je niet doet wat links wil. Paradoxaal genoeg is het juist Links die de wereld bedreigd door haar standpunten als identiteit politiek en globalisme. Maar het enige wat het oorzaak van de huidige problemen is de groeiende wereldpopulatie en daar reppen zij met geen woord over. Nu is bangmakerij een echte linkse eigenschap. In de vroegere socialistische landen was bangmakerij gangbaar om mensen te bespelen. En door dichte grenzen en censuur wist men niet beter en geloofde alles. Dat “missen” wij nog maar hier blijkt de coronavirus een goede partner al staat het ook weer het globalisme in de weg. De hier jarenlange gevoerde propaganda heeft hier ook al diepe wonden nagelaten en je moet echt de mensen enorm beperken in hun doen en laten voordat zij geloven waar zij ingetrapt zijn. Ik zie niet dat het jaar 2021 een doorbraak wordt al biedt de huidige situatie kansen ook voor de andere kant. Never waste a good crisis!

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel met rake inhoud, wil graag nog even een klein stukje toevoegen over de huidige (2020) angstmaatschappij over de griep die nu heerst. In de main stream media op 25 dec 2020 de volgende melding, er zijn nu 2700 opnames met griep in de ziekenhuizen van Nederland. Nederland telt 301 ziekenhuizen, dat zijn dan per ziekenhuis 9 griep patienten. Er zijn 600 ic bedden bezet met mensen met griep en onderliggende klachten, dit is 61 % van het aantal ic bedden die beschikbaar zijn. Hiervoor moet de reguliere zorg worden opgeschort of stopgezet worden.
Relativerend is mijn mening dat gezien de getallen de angstmaatschappij ongegrond is.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De kern van het ‘Groene Sprookje’ is de illusie dat we niet meer in harmonie met de natuur leven – wat harmonie met de natuur dan ook mag betekenen, want er is geen definitie van. En dat komt goed uit, want sprookjes zijn er om iedereen zijn eigen illusie te laten opbouwen. En altijd weer bedrogen uitkomt.
Het leven is in werkelijkheid een strijd en dan ook nog een permanente. Zijn virussen in harmonie met de natuur? Virussen willen maar een ding: zich voeden met mensen en zich zodoende vermenigvuldigen.
De notie ‘harmonie met de natuur’ leidt tot apathie, zelfvernietiging, ontkenning van de eigen cultuur, richtingloosheid en bovendien tot verlies van al die mooie dingen waar wij eeuwen lang aan hebben gewerkt: kunsten, wetenschap, filosofie.
Als de Europeanen niet de ontdekkingsreizen hadden ondernomen, maar zich net als China in de 15de eeuw had opgesloten, in welke ontwikkelingsfase zou de rest van de wereld zich nu bevinden?
Europa is het enige werelddeel dat belangstelling en respect opbracht voor andere volken. Alle andere culturen sloten zich af of waren uit op het opleggen van hun eigen godsdienst.
Zonder ontdekkingsreizen, zouden de Indianen in Noord-Amerika nog steeds met pijl en boog jagen, zonder paarden. De Afrikanen zouden nog steeds stammenoorlogen voeren, zoals ze in de 19de eeuw deden.
Deze culturen hebben nog lang niet dezelfde culturele ontwikkeling doorgemaakt als de Europeanen. Toch wordt nu in het Groene Sprookje steeds de koppeling gemaakt tussen energietransitie en de immigratie en dat is funest.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Andre, kleine toevoeging over cultuur. Marianne Koopman lid van het OMT heeft deze week de uitspraak gedaan dat door klimaatverandering er nog meer pandemieën worden veroorzaakt. Vraag is nu wat is dit voor (angst) cultuur?

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Marianne Koopman is adviseur van de WHO en de EU Commissie en als wij weten welk geluid die organisaties willen horen, dan weet Koopman dat ook.
Koopman zegt dat door klimaatverandering virussen steeds makkelijker overspringen – en door onze manier van leven.
Zonder een spoor van een argument of een bewijs. Het is nu eenmaal de mode om alles toe te schrijven aan klimaatverandering.
Dat is net zo iets als die enorme plaat die is afgebroken van Antarctica en naar het noorden drijft. De suggestie is dat het ijs snel afbrokkelt. In werkelijkheid blijkt uit de dagelijkse metingen dat de oppervlakte van het landijs op de zuidpool al decennia lang constant is.
Zie: Arctic Sea Ice News.
Dit is niet alleen een cultuur van angst, angst is big business.

Gerrit
Gerrit
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik maakte begin dit jaar in de dierentuin een grappige opmerking tegen iemand in onze groep over een kraai die op een hek zat te gluren. Ik zei met een cynisch lachje, “kijk, daar zit een Surinaamse meeuw!” De ‘vrolijkerd’ keek me onbegrijpend aan en mompelde zoiets van een ongepaste grap of zoiets. Hoe ver zijn we doorgeschoten, waar is de humor gebleven?

Theo
Theo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk zeg. Helemaal mee eens. Jammer dat zo’n klein deel vd bevolking dit leest. Heb wel eens een zinsnede hiervan op Joop gezet maar werd terstond eruit geknikkerd. Zegt meer over Joop dan deze site.

Joan
Joan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn respect voor dit geweldig en waar artikel Robert!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed artikel. Ik heb het met instemming gelezen. Dit land is helaas ziek gemaakt door wanbeleid.
Het wordt tijd voor een zakenkabinet met alleen intelligente mensen zonder arrogantie, maar wel doortastend. En BLM en andere aktivisten moet de pas worden afgesneden.

nanko55
nanko55
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Adembenemend artikel.
En dan te bedenken dat de boven ons gestelden denken hiermee weg te komen.
Wat ze nog zal lukken ook.
De afwijking naar Links is te sterk.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Italianen plegen na zo’n goede argumentatie altijd te zeggen : “Punto e Stop”. Geen tegenspraak mogelijk! Zeer raak artikel Robert. Complimenten!

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Even tussen de kip met stoofpeertjes en de ijs met slagroom in.

Wat een goed stuk, hulde Robert wat een ware woorden.
Inderdaad een andere mening is ook maar een mening, niets meer en niets minder.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

vóór of tegen vaccinatie; opvallend dat Nederland weer z’n zaakjes niet op orde heeft en weken nadat andere landen zijn begonnen met inenten gaat vaccineren. Zoals gebruikelijk worden de daarvoor verantwoordelijke bewindspersonen hierover nauwelijks kritisch bevraagd, het journaille zit op en geeft pootjes bij het aan alle kanten rammelende excuus ‘zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid’. Alsof omringende landen zoals Duitsland onzorgvuldig te werk zijn gegaan!?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is duidelijk dat we in 2020, meer dan ooit, bang gemaakt worden met de verkeerde gevaren: #klimaatverandering (en dan m.n. de snelheid ervan en de bijdrage van menselijk ingrijpen), #racisme (en dan mn.n. de ernst ervan en de bijdrage van zwarte piet eraan), #etnischprofileren (in het geval van de toeslagenaffaire, maar het probleem was natuurlijk de enorme #fraude en de onbeholpen manier waarop de belastingdienst daarmee omging, doordat ze iets moesten doen waar ze geen verstand van hadden van Asscher onder toeziend oog van het parlement en iedereen), #complottheorieen, #extreemrechts, #nepnieuws en #anti-semitisme verwijten (terwijl daar vaak niets van waar is of juist een kern van waarheid in zit, afhankelijk van wie het zegt en eigenlijk de #moslimbroederschap veel erger is).

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Godsamme, de beste ‘stand van het land’ die ik gelezen heb. Petje af!

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x