Kan Rutte verliezen van Hoekstra?

Fouten de komende maanden stralen af op de premier

Titelfoto: Mark Rutte in de Europese Raad (11 december 2020), publicatie toegestaan onder vermelding copyright Europese Unie.

Via een vooruitgepland, maar wonderlijk geitenpaadje is het dan toch gelukt: Wopke Hoekstra is de lijsttrekker van het CDA geworden. De verkiezingen zijn nog ver weg (de meeste mensen bepalen hun keuze pas drie weken voor de verkiezingen), maar het is goed om eens te kijken wat de kansen zijn voor Hoekstra om van Rutte te winnen. Rutger van den Noort laat een paar thema’s de revue passeren.

 

De persoon

Ontegenzeggelijk is Mark Rutte veel meer ervaren als politicus, maar ook als premier. Hierdoor kan hij gebruik maken van de zogenaamde premierbonus, wat inhoudt dat kiezers liever voor stabiliteit gaan dan voor verandering en altijd de zittende macht iets van een voordeel geven. Aan de andere kant heeft Rutte in de afgelopen tien jaar fout op fout gemaakt en gelogen, hij is dingen vergeten of heeft er “geen actieve herinnering” meer aan.

Breed in de samenleving merk je dat er een bepaalde Rutte-moeheid ontstaat en Rutte zelf oogt ook vaak moe en leeg gestreden. Zijn geloofwaardigheid heeft een enorme optater gekregen en van het Corona-dossier maakt hij ook een potje met een voortdurend wijzigende koers, die losstaat van een feitelijke onderbouwing.

 

Trucjes

De trucjes die hij toepast (het weglachen van problemen of heel serieus kijken bij een moeilijke persconferentie) kent iedereen nu onderhand wel, maar we kennen na tien jaar nog steeds de echte Rutte niet. Zijn gedrag is geregisseerd en uitgeschreven door een communicatieleger en zelfs de emotionele lading komt niet meer aan. Als Rutte zegt: “Ik leef met alle ondernemers mee, als ze zoveel omzet moeten missen,” is dat voor de bühne, want hoeveel salaris heeft Mark zelf al ingeleverd? Geen cent natuurlijk, want het is altijd makkelijk om over andermans geld te praten. Hoekstra is relatief onzichtbaar in het Corona-debat, maar hij mag wel als een soort Sinterklaas iedere keer steunpakketten uitdelen.

 

Gezin

Hoekstra is een gezinsman en samen met zijn werkende vrouw leidt hij een modern druk leven, waar veel mensen in Nederland aan kunnen relateren. De eeuwige vrijgezel Rutte kan zich 100% focussen op zijn werk, maar dat heeft wel als nadeel dat hij minder aan het nageslacht hoeft te denken en dus veel meer beslissingen gericht op de korte termijn kan nemen. Zo maakt het voor Rutte uiteindelijk niet zoveel uit of er veel of weinig niet-westerse migranten naar Nederland komen. Tegen de tijd dat de cultuur is veranderd leeft Rutte niet meer en zijn nageslacht is er niet. De kinderen van Hoekstra leven dan nog wel, waardoor andersoortige besluiten kunnen worden verwacht, die meer op de lange termijn zijn gericht.

 

Conservatief of liberaal

Hoekstra wordt door zijn ronkende HJ Schoo-lezing gepositioneerd als iemand die meer in de conservatieve hoek zit, maar hierop valt nog heel wat af te dingen. Zo pleitte Hoekstra in zijn Humboldt-Rede graag meer te willen samenwerken in de EU bij migratie, klimaat, buitenlandpolitiek en defensie. Die samenleving met individuele vrijheid en relatief kleine inkomensverschillen staat volgens Hoekstra onder druk door de opkomst van grote landen, die zich niet altijd aan de regels houden, zoals China. Hoekstra is dus een groot voorstander van de ever closer union, net als Rutte, die ook al zijn kaarten op de EU heeft gezet.

Als de EU inderdaad als een net strakker om onze Nederlandse samenleving gaat zitten, dan is het echter maar de vraag of de conservatieve nationale waarden die in Nederland leven nog overeind blijven. Kunnen de koopkracht en de middenstand van Nederland wel behouden blijven in een transferunie? Kan de Nederlandse cultuur blijven bestaan met een race to the cultural bottom in de EU en een grote hoeveelheid immigranten?

Rutte en Hoekstra verschillen niet zoveel op de politieke inhoud, maar het draait om de perceptie en dat kan wel eens cruciaal worden tijdens de verkiezingen. Hoekstra heeft de wind in de zeilen met een tijdgeest die toch conservatiever is dan vier of acht jaar geleden.

 

Sterke schouders in de partij

Je leest er maar weinig over, maar de partijtop van de VVD is ernstig verzwakt. Een blik op de lijst maakt duidelijk dat eigenlijk alle serieuze mensen, die een bedreiging voor Rutte kunnen vormen, weg zijn. Kroonprins Dijkhoff komt niet terug na de verkiezingen en op plek twee tot vijf staan inhoudelijke lichtgewichten, zoals Bente Becker en Sophie Hermans. Het was voor de media natuurlijk prachtig om allerlei grapjes te maken over de FvD-lijst waarop allerlei bekenden van Thierry hoog stonden, maar bij de VVD is deze situatie zo mogelijk nog erger. In de grote schaduw van alleenheerser Rutte wil niemand staan. Concurrenten voor het leiderschap zijn steeds effectief weggewerkt.

Bij het CDA is dit toch anders met krachtige runner-ups in de vorm van Omtzigt, Knops en Heerema hoog op de lijst. De CDA-lijst ademt meer inhoud en stabiliteit, hetgeen uiteindelijk ook zal afstralen op de leider. Het is algemeen bekend dat het CDA goede bestuurders aflevert, bij de VVD valt dat deze ronde zeer te betwijfelen. Of anticiperen de toppers van de VVD al op een verlies en doen zij daarom nu niet mee?

 

Startpositie

Mark Rutte heeft op dit moment een goede startpositie als je de peilingen moet geloven, maar de steun voor Hoekstra neemt dagelijks toe. Hoewel eigenlijk beide premierkandidaten eenzelfde koers voor Nederland voorstaan, denk ik dat Hoekstra uiteindelijk betere kaarten heeft om premier te worden. In de moderne politiek gaat het tegenwoordig nog maar nauwelijks om een echte visie (want wie heeft er nou een sluitende visie tegenwoordig?) en veel meer om het vermijden van fouten, die tijdens de verkiezingstijd worden uitvergroot.

 

Alle fouten die de komende maanden worden gemaakt zullen negatief afstralen op Rutte en Hugo de Jonge, terwijl Hoekstra kan duiken waar hij het nodig vindt. Vanuit verschillende kanten zullen de aanvallen op de VVD toenemen, waarbij een goed alternatief het CDA is, zelfs voor liberalen, want Kaag maakt er met haar belachelijke promotiefilmpjes ook maar een potje van.

Uiteindelijk is het lood om oud ijzer: of de winnaar van de kartelverkiezingen Rutte wordt óf toch Hoekstra, de echte verliezer blijft Nederland.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
49 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is niks meer dan een loopjongen van Merkel,Grapperhaus kan bij hoog en laag beweren dat ze niet de richtlijnen van Duitsland voeren,maar het is wel toevallig allemaal precies hetzelfde en op hetzelfde moment.Het nieuwe normaal staat hoog op de agenda bij de VVD,dat heet alles tot de grond toe afbreken en dan opnieuw opbouwen naar de wensen van het grote geld en de Centrale banken ,Rutte heeft helemaal niks met Nederland ,en is vol met de EU bezig.Dat afbreken lukt hem zeer goed,een sneltrein kan het momenteel niet bij houden ,vlak voor kerst de winkels dicht ,en alles wordt naar de internet verkoop gejaagd ,en dan durft de staatsmedia nog te beweren dat hier 70 procent van Nederland het er mee eens is,waarschijnlijk is de vragen lijst ingevuld door ambtenaren ,tegengeluid hoor je niet van kranten of tv ,omdat ze er zelf vuistdiep inzitten,hopelijk verlopen de verkiezingen hier eerlijk, want ik kan me slecht voorstellen dat er nog mensen zijn die op hem stemmen ,in ieder geval kan hij de explotanten ,winkeliers ,en zelfstandige vergeten ,want die zijn hem werkelijk kotsbeu .

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

die rooie dwerg van EenVandaag en z’n ‘objectieve’ peilingen zou amusante TV zijn als het over minder serieuze zaken ging. Uit zijn onderzoeken blijkt altijd brede steun voor wat de zittende macht met ons voor heeft. Van zwarte Piet tot Corona; immer dezelfde aan de zittende macht onderdanige waarheid, gesteund door een zogenaamd representatieve groep Nederlanders. En dan mag kleine Goebbels aan menig deugtafel aanschuiven.

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Ik zag het ook en geloofde er gelijk al niks van.
Wie zoeken ze uit voor zo’n enquette?
Als je een onderzoek doet: moeten slagerijen verdwijnen uit Nederland en je ondervraagt alleen maar veganisten dan laat de uitslag zich raden.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Trinco

Je moet jezelf aanmelden voor het opiniepanel van EenVandaag, de deelnemers zijn dus niet representatief voor de Nederlandse bevolking.

edward
edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als het inderdaad een feit is dat de meeste mensen hun stemkeuze pas 3 weken van te voren maken, verklaard dat inderdaad waarom we al zo lang met totaal vol idioten in het kabinet zitten.
Stemmen is voor mijn althans een optelsom van prestaties/wanprestaties over een langere periode.
Zo vind ik Omtzigt een sterk politicus, maar ik zal na het verraad van verhagen,balkenende nooit mijn stem uitbrengen op het cda,religie hoort eigenlijk niet in de politiek thuis.
Zolang de Nederlandse politiek als een schoothond voor brussel blijft fungeren zal er weinig veranderen.
Mijn stem zal daarom dus uit gaan naar een partij die eurosceptisch is, alleen dan kan het tij keren en Nederland weer doen waar ze al eeuwen de beste in is.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  edward

geldt voor mij ook. Ik vind Hoekstra en Omtzigt heel prima mensen, maar op CDA wil ik ook nooit meer stemmen.

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  edward

Mee eens, maar de keus voor ander beleid is door de versplintering ver te zoeken of eigenlijk niet meer aanwezig, helaas.
FvD heeft de boel vernaggeld en zodoende rechts NL in de kou gezet.

Helena
Helena
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

Hoezo?

logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

Het partijkartel kan slechts door 1 club gesloopt worden. Het partijkartel van cda, vvd, d66, gl, cu, sgp, pvda en soms zelfs de pvdd en 50 plus kan slechts gesloopt worden buiten dat partijkartel. Een stem op 1 van de genoemde partijen is indirect een stem op rutte.

stem sociaal , stem PVV

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  edward

Nou, als religie in de politiek niet thuishoort: stem CDA!!
Die zijn allang van hun geloof gevallen.
De PVDA, de arbeiderspartij is alleen maar druk met beroepswerkelozen pamperen.
Ondernemerspartij VVD laat het bedrijfsleven barsten.
Ze hebben allemaal hun oorspronkelijke achterban verloochend en ik hoop dat ze in maart hun trekken thuis krijgen.

logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Trinco

De vvd is linkser dan gl zoals rutte onlangs heeft toegegeven. De vvd gaat een nog linksere koers varen dan afgelopen .

stem sociaal , stem PVV

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Elke stem op een KARTEL-partij is een stap dichter bij de totale vernietiging van ons land! In de EU is ons land machteloos en zal volledig worden leeggezogen, een feit dat al jarenlang aan de gang is! Mensen word wakker en open uw ogen, luster niet naar politici maar kijk achterom wat zij voor u deden. Waarschuwing: U zult schrikken! U wordt uitgekleed waar u bijstaat!

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Energie wordt duurder
Griekenland krijgt miljarden terwijl Rutte zei: “Geen cent meer naar Griekenland”
Groningers moeten stikken in hun aardbevingsschade
IC-bedden gehalveerd
Immigranten labelen als statushouders zodat ze onze huizen innemen
Immigratiepact van Marrakesh steunen
Lastenverzwaring
Leger zonder materieel
MH17 leugens
Nieuwe Wereld Orde (NWO): Rutte speech Europees Parlement op 13-6-18 “multilaterale wereldorde is in groot gevaar” wil meer geld in de Europese pot leggen en “klimaatdoelen zijn er alleen voor geopolitieke afhankelijkheid en economische kansen.”
Oekraïne verdrag doorgedrukt
OM beschermen in Demmink pedozaak
Onderwijs bezuinigingen
Orgaanroof gepleegd
Parkeertarieven exorbitant omhoog, winkeliers moeten kapot
Pensioenen niet geïndexeerd
Politie 16000 zaken geseponeerd
Rechtstaat kapot gemaakt
Referendum afgeschaft
RIVM fraude corona- en stikstofcijfers en het misbruik hiervan door Roette
Schiphol uitbreiding
Sleepwet doorgedrukt
Stikstofcrisis is volgens Rutte zijn grootste (verzonnen) ramp
Terroristen financieel gesteund

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

zo hee, ik was laatst ook al aan het opsommen ergens op een opiniesite, maar zoveel misstanden had ik mij niet herinnerd. WEL veel, maar ik dacht al wel dat er nog veel meer rottigheid is uitgehaald in alle kabinetten Rutte. Tjonge. Als je het zo onder elkaar ziet staan is het ook wel bar en boos. Zal wel fijn zijn dan als het dan toch niet anders is, dat het CDA wel groter moet worden dan de VVD. Ook zou het fijn zijn als de PVV de grootste zou worden.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Komen er nog een paar Marien Dit is niet de hele lijst

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

“Parkeertarieven exorbitant omhoog, winkeliers moeten kapot” Een aha-erlebnis.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

En zo zijn er nog tig dingen die hier niet vermeld worden, blunder op blunder door Rutte en door anderen in diens kabinetten

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Eric Dat zijn dingen die Ik al jarenlang aan de kaak probeer te stellen, Maar we zitten met een corrupte media Bina niet tegen te werken

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Maar Ik blijf er voor gaan. Volgend jaar verdwijn Ik voorgoed naar het buitenland maar Ik zal het gajes aan bliven klagen omdat ze me gedwongen hebben om uit deze corrupte zooi ie vertrekken

Yvonne Koster
Yvonne Koster
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

Bedankt Henk van Tilburg, maar de lijst is nog lang niet compleet. Hier nog een paar toevoegingen;
Onderwijs en verplegende personeel nog altijd onderbetaald.
Miljoenen uitgaven voor kastelen en de gouden koets.
Alle ellende die de ouders hebben moeten doorstaan vanwege het falen van de Belastingdienst, betreffende terugbetaling kinderopvang.
Bij de Belastingdienst mochten 5000 mensen weg die zowat met pensioen gingen. Zij kregen ieder € 70.000,– mee, totaal 66 miljoen.
Vliegveld Leliestad heeft nu al € 200 miljoen gekost. Zal deze ooit open gaan ?
Kabinet beloofde in 2017 een onderzoek in te stellen naar de afgelopen 7 jaar, betreffende de afspraken die de fFscus had gemaakt met de Multinationals. Nooit meer iets van gehoord.
In februari heeft KLM een volle lading met maskers, beschermende kleding, testkits enz. afgeleverd aan China. Opnieuw vloog KLM op 22 april met een hele lading goederen ter bescherming van de Corona virus naar Montenegro. Dit was in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Een week later vertelde Minister Hugo de Jonge voor de T.V. dat er een groot tekort was van al deze materialen.
Senegal krijgt van Nederland jaarlijks 4 miljard en dit al 70 jaar lang. Helpt dit, blijkbaar niet. Jongeren uit Senegal komen of willen naar Europa, want in Senegal is geen werk. Dit is een van de zoveel landen die financiële steun krijgen van Nederland.

Ik stop, ik zou nog heel lang door willen gaan. Hopelijk komt er na de verkiezing een nieuw Kabinet. Die wel beseft dat deze geldsmijterij niet zo door kan gaan en meer feeling heeft voor ons Nederlanders.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne Koster

En zelfs na deze aanvulling ben Ik ervan overtuigd dat dit nog lang niet alles is Yvonne, want er is ook nog het nodige onder de deksel van de doofpot waar wij niks van weten.
Er wordt wel eens gezegd dat de Maffia in Italie zit maar Ik twijfel daar ten sterkste aan.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

Een heel belangrijke: de 500 mensen die wekelijks binnen worden gehaald (omdat dat de afspraak met Brussel is). De bevolking is met 700.000 mensen toegenomen tijdens Rutte’s regeerperiode. Een verschrikking!

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

Ben Ik van overtuigd beste Verduin maar voorlopig is daar niet veel tegen te doen en dus moeten we maar hopen dat daar bij de volgebde verkiezing een eind aan word gemaakt.
Laat ons maar jopen dat de Nederlandse burger zijn verstand maar terug wind, hoewel Ik daar mijn twijfels over heb

Zeester
Zeester
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland heeft behoefte aan een volksvertegenwoordiger die nu eindelijk eens naar het volk zal luisteren CDA is heel veel list en bedrog net als VVD Laat ons deze keer met de verkiezingen er een bezem van vernieuwing doorheen gaan

Helena
Helena
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Zeester

Ja, er zijn er twee. PVV of fvd. Jammer dat de kleine rechtse partijen niet op het idee komen om samen te gaan. De urgentie is groot!

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sorry dat Ik 4 keer moest posten alleen wegens Rutte maar die fouten heb Ik niet gemaakt.

– Schendt de rechten van de mens
– Blijft ons angst aanpraten
– Blijft lockdown verlengen
– Laat 70.000 bedrijven failliet gaan. Alle ZZP en MKB moet kapot.
– Dreigt met “oude leven komt nooit meer terug”
– Wil 1,5 meter samenleving als “Het Nieuwe Normaal”
– Stimuleert politiestaat en verraden van “overtreders”
– Stuurt vliegtuig met hulpmiddelen naar China zodat we tekort en reden voor lockdown hebben
– Blokkeert goedkope en direct beschikbare medicijnen zodat we reden voor lockdown hebben
– WHO (Tedros en Bill Gates) krijgt alle macht zodat we in lockdown op vaccin moeten wachten
– Stort geld naar NPO en kranten zodat hij een grote held blijft
– 5G uitrol.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zet hem deze week, net voor het weekend, nog één keer op papier.
Rutte is de slechtste MP van Nederland, van na de tweede wereldoorlog.
Mijn Opoe zaliger, geboren in 1884, had voor deze types een naam, hij is te slecht om te helpen met het onweer.
Leugens en bedrog zijn, zijn handelsmerk.
Rutte de knul van het Cordon Sanitair, de paljas van de club van Opa Bernhard.
De loopjongen van de EU.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals Edward hier schrijft is stemmen iets van optellen en aftrekken maar dan zit je bij de aartsleugenaar nogal makkelijk goed want veel goeds heeft hij niet gedaan de laatste 10 jaar en het goede wat hij dan soms deed sloopte hij binnen de kortste keren weer.

Even kijken wat minder goed ging dan.

77.000 mensen ontslagen uit de zorg
120 naar 130 en toen ineens 100 om verzonnen stikstofcrisis
500 miljard verdwenen uit de pensioenfondsen
529.000 immigranten binnen gehaald, nieuw record
1000 euro voor elke Nederlander?
1000 miljard aan onzinnige klimaatplannen
AOW leeftijd versneld omhoog
Armoede gestegen
Basisadministratie modernisering mislukt en ruim 100 miljoen weggegooid
Belastingdeals met multinationals
Bezuinigd op politie, defensie en justitie
Bilderbergconferenties
Boeren en Nederlands eigen voedselvoorziening moeten kapot
Bonnetjes Teeven/Opstelten
BPM, brandstofprijzen en wegenbelasting omhoog
BTW levensmiddelen en leidingwater omhoog
Burgerdoden vergeten
Chroom-6 kanker/astma/eczeem toeslagen
Daklozen zijn verdubbeld
Dividendbelasting affaire

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toeslagenaffaire
Uitkeringsfraude Polen en Turken
Verhuurdersheffing, huren omhoog, huurtoeslag omlaag (dubbele werking naar armoede)
Verkiezingsbeloftes niet nagekomen
Verzorgingshuizen gesloten
Visserij moet kapot
Vliegveld Lelystad debacle
VVD record aantal afgetreden bewindspersonen
Wilders proces
Woekerpolissen
Ziekenhuizen failliet laten gaan
Zorg privatisering, slechter en duurder wordende zorg
Zorgverzekering omhoog

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

Niet alleen Rutte de generalist, maar ook ministers met hun dossier waarvoor men verantwoordelijk is (maar niet neemt bij sh..) zijn verantwoordelijk voor de hele lijst.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

Dat klopt inderdaad wel Auke51
Maar er is al 3 keer een verkiezing geweest en daar zijn coalitiebesprekingen aan te pas gekomen en daar heeft deze leugenaar telkens mee ingestemt puur en alleen om op het pluche te blijven met het gevolg dat we al jaren een linkse regering hebben terwijl mensen dachten op een centrum rechtse partij gestemt te hebben.
Wat mij bertreft pure volksverlakking

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutger heeft de feiten perfect op een rij. Er is slechts een maar, zoals hij zelf al halverwege opmerkt, alles draait om perceptie. Feiten zijn hooguit ballast, is alleen goed voor lezers van Opiniez.
Rutte is altijd zonder krassen zijn leugens kunnen verkopen: van transferunie tot leningen aan Griekenland, 50 000 Syriers overnemen van Duitsland, niets was te dol. Het publiek genoot ervan. Hoe meer leugens, hoe meer stemmen.
Toen kwam corona – toen ging het nog beter! Met elke lockdown, elke beperkende maatregel kwamen er virtuele stemmen bij!
Want de Nederlander wil graag lijden voor de goede zaak. Dat is de pyschologie van deze hele affaire. Je kunt de Nederlander alles wijs maken, als je maar braaf volhoudt dat het
A. in het algemeen belang is
B. tijdelijk is
C. dat het iets met hogere waarden heeft te maken (mensenrechten, democratie enz.)
D. het stap voor stap door de strot wordt geduwd
I.b.t. de corona-affaire zijn deze stappen zorgvuldig toegepast. En met ongekend succes. Ik zag vandaag twee vrouwen op de hei wandelen, in de zon, met mondkapjes!

De optelsom van A, B, C, D is namelijk dat de Nederlander deze hele onzin gaat internaliseren en zijn eigen gedrag gaat rationaliseren. Aan het einde van de rit – zo rond 17 maart 2021 – is het dan heel moeilijk om in te zien dat het stom was om te geloven in maatregelen die overbodig, zinloos en destructief waren.
Bij de verkiezingen reken ik op minimaal 40 zetels voor Rutte!
Sorry Rutger ik dacht vroeger zelf ook dat feiten belangrijker waren dan perceptie. Academische beroepsdeformatie denk ik.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ik hoop het niet. Ik hoop op dit moment dat de VVD samen met D66 afbrandt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als wij van Rutte eindelijk afkomen is een reden voor feest. Of wij blijven feesten met Hoekstra is niet waarschijnlijk maar het blijft in ieder geval enige vooruitgang.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Slim kiezen zou dus betekenen stemmen voor het CDA om Hoekstra als de grootste kanshebber Rutte te laten verdwijnen. Persoonlijk betekent het voor mij een hele opgave om voor CDA te stemmen.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

kunt u aangeven welke significant andere keuzes er door het CDA gemaakt worden als die partij aan de knoppen mag draaien? Zelden zo’n voorbeeld van lood om oud ijzer gezien! Bovendien scoort Rutte in de peilingen prima niet in de laatste plaats omdat onze parlementaire pers zo’n beetje de plek heeft overgenomen van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Ik gaf al aan dat stemmen voor de CDA voor mij een enorme opgave zou zijn. De persoon oogt sympathiek maar de partij is er een die van wind afhankelijk is wat ik al eerder schreef. Maar van Rutte af is voor mij prioriteit nummer één. Hij heeft van de VVD een linkse partij gemaakt en vele kiezers verraden. Met hem krijgen wij niet eens de PvdA e. d. cadeau, hij is het zelf geworden. Met zo vrind heb je geen vijand nodig. Die rechtse praatjes van sommige VVD leden zijn voor de bühne.

PdVisser
PdVisser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Laten we niet vergeten dat het cda het vormen van de EU altijd krachtig heeft ondersteund. Dat zal ook onder Hoekstra niet anders worden. De leiding van het cda oriënteert zich al decennia op de randstadkiezer. Dus een hang naar links. Daar wil je niet bijhoren.

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Vooruitgang vraagt om offers…

PdVisser
PdVisser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Trinco

Graag uw definitie van vooruitgang!

Anders
Anders
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dan accepteer je de jonge dus als minister van vaccins.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wacht even.
Wat gebeurd er zoal in Den Haag.
Een aantal volksvertegenwoordigers eisen het aftreden van Rutte en zijn antwoord is dat hij eerst
wil zorgen dat de ouders die nadeel hebben ondervonden gecompenseerd worden.
Zo zijn er nog legio mensen in Groningen die gekompenseerd moeten worden wegens de aardbevingen.
Als dat net zo snel gaat (en dat gaat het heeft hij de volgende leugen weer op zijn conto.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De laatste zin van dit artikel is wat mij betreft de enige relevante. Hoekstra heeft al laten zien een soort Rutte 2 te zijn.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik dacht heel lang dat ik partijpropaganda voor het CDA aan het lezen was. Tot de laatste zin, overigens de enige die er toe doet. Lood om oud ijzer. En dat is precies de spijker op zijn kop. Waarom zouden we de ene kartelpoliticus inruilen voor de andere? De ene faux-rechtse draaikont voor de andere?
Het CDA hoort, net als alle andere religieuze partijen, niet thuis in ons politieke bestel. Zeker niet nu andere religieuze stromingen zich ook met politiek gaan bemoeien. Wat als ons land over 25 jaar is overgeleverd aan
[een bepaalde barbaarse religie]
omdat zij via de politiek de macht hebben gekregen? Scheiding van politiek en geloof is keihard nodig.

Dus NEE tegen Wopke en Mark, NEE tegen het kartel, NEE tegen ongebreidelde migratie en globalisering en JA tegen Hollands welvaren!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wel liever Hoekstra dan Rutte. Dat is 1 ding dat ik zeker weet.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Voor mij geen van van tweeën. CDA en veranderingen van beleid, daar zal Hoekstra niet voor zorgen. Verschil Rutte en Hoekstra is voor mij of je wordt door de kat of hond gebeten.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vvd staat volgens de peiling van de hond nog steeds boven aan.
Wat ik onbegrijpelijk vind .
Zijn de burgers nou zo naïef om nog steeds om op list en bedrog te stemmen .
Onbegrijpelijk .
De jaren dat rutte aan het wiel staat niks anders dan narigheid liegen en besodemietteren naar de burger toe .
Asiel zoekers die hij maar binnen haalt voor ons burger is geen sociale huur woning meer te krijgen.
Als de vvd weer wint denk ik dat er fraude is gepleegt met stemmen
Of de mensen hebben een gigantiesbord voor hun kop .
Anders zou ik het ook niet weten .

Frans B
Frans B
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Één ding wordt hier nog over het hoofd gezien, namelijk de toeslagenaffaire. Of dit nou leidt tot de val van het kabinet of niet, het kan en zal tegen Rutte gebruikt worden. Hoekstra heeft in deze affaire geen vuile handen gemaakt en heeft bovendien Pieter Omtzigt naast zich. Potentieel een heel sterk duo.

trackback

[…] Rutger van den Noort Rutger van den Noort Via een vooruitgepland, maar wonderlijk geitenpaadje is het dan toch gelukt: […]

49
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x