Rutte verkwanselt erfenis Thorbecke met lockdown

Thuisblijven bij symptomen de enige nuttige maatregel

Foto: Redactie OpinieZ, bewerking screenshot TV-toespraak Mark Rutte 14 december 2020.

Maandagavond 14 december, 19.00 uur. Tijdstip van de toespraak van premier Rutte. Hij kondigt een harde lockdown aan. Een zeer ondemocratisch besluit. Want door het aannemen van de spoedwet heeft het parlement zichzelf buitenspel gezet en kan ons kabinet in feite met een decreet dit onliberale beleid uitvoeren. Huiveringwekkend, vindt Hans van Tellingen.

We leven in een nachtmerrie. In een dystopische maatschappij. Maar wat ik het naarste vond aan de toespraak van Rutte is dat hij een portret van de negentiende eeuwse liberaal Johan Rudolph Thorbecke prominent in beeld had staan. De man die pal stond voor liberalisme, democratie en vrijheid. De man die onze onovertroffen Grondwet heeft geschreven. De man die door met name de VVD op het schild wordt gehesen als hét toonbeeld van dé ideale, klassieke liberaal. Thorbecke belichaamt het liberale gedachtengoed van deze partij.

 

Thorbecke keek en zag dat het niet goed was

Dat is nogal een spagaat voor de heer Rutte. Want hij en zijn VVD vertegenwoordigen nu een beleid dat op zijn vriendelijkst als ‘patriarchaal’ kan worden gezien. Dat is al bijna een scheldwoord in liberale kringen. Maar iets minder vriendelijk uitgedrukt is hier zelfs sprake van een dwangbevel. Een nogal totalitair beleidsinstrument. Want dát is wat de lockdown in essentie is. Iets wat in ieder geval niet past bij Nederland. Iets wat ook zeker niet past bij de VVD, dé liberale partij pur sang. En iets wat al helemaal niet past in mijn eigen klassiek-liberale visie.

Een lockdown is een gruwel voor elke liberaal. Als Thorbecke nog zou leven, vermoed ik dat die niet zijn goedkeuring zou kunnen krijgen.

 

Hoe is het zover gekomen?

Nu heeft de heer Rutte nooit behoord tot de conservatievere, de ‘klassiek liberale’ vleugel van de VVD. De vleugel waartoe ik zelf behoor. Ja, u hoort het goed. Ik ben nog steeds lid. En ook heb ik in 2017, na veel vijven en zessen, op Rutte gestemd. Ik was de VVD al ‘een soort van kwijt’ en overwoog destijds ook andere partijen. Maar ik ging alsnog overstag na de ErdoganErasmusbrug-affaire.

Maar goed, Rutte is meer een ‘middenfiguur’. Vaak gezien als een sociaal-liberaal. Wat op zich dubbelop is, want als er één ideologie sociaal is, is het wel het liberalisme. Omdat dat uitgaat van zelfontplooiing, de basis van de menselijke beschaving mijns inziens. Hoe het ook zij: Rutte was, in het verleden, in ieder geval wél liberaal in hart en nieren. Als het ging over de vrijheid van meningsuiting en om ondernemerschap bijvoorbeeld. En als het ging om een onverdroten neiging tot optimisme. Hét liberale streven bij uitstek.

 

De VVD is onliberaal

Maar de VVD is de laatste jaren de weg kwijt, zeker in 2020. De partij is tegenwoordig verre van liberaal. Het gevolg is dat ík op mijn beurt de VVD nu dan ook echt kwijt ben. Ik kan me dan ook niet meer indenken dat ik weer op Rutte zal stemmen. Want het hele beleid, en al helemaal de rol van de VVD hierin, staat volledig haaks op alles waar ik in geloof. En dat is het geloof in wetenschap, het geloof in feiten, het geloof in gezond verstand. Én het geloof in vrijheid. Maar dit alles wordt met voeten getreden. Dit is het meest onliberale kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. En de VVD heeft zich ontwikkeld tot de volstrekte tegenpool van een liberale partij. En daarbij worden wetenschap en de feiten ook lang niet altijd meer gevolgd.

 

Lockdown werkt niet

Want een lockdown werkt namelijk niet. Het heeft geen zin. Het virus vindt zijn weg en moet door de populatie heen. Lees het in onder andere dit artikel, dat weer een samenvatting vormt van drie (of eigenlijk vier) peer reviewed wetenschappelijke artikelen. The Lancet, hét toonaangevende medische tijdschrift, concludeert: …government actions such as border closures, full lockdowns, and a high rate of COVID-19 testing were not associated with statistically significant reductions in the number of critical cases or overall mortality.

Alle seinen staan op groenZiekenhuisopnamen en IC-opnamen dalen sinds half oktober. En datzelfde geldt ook voor de bezettingsgraad. Het aantal sterfgevallen vertoont alleen de afgelopen weken een lichte stijging. En OK, er is nu sprake van een zekere stabilisatie in de bezetting op de klinieken en de IC. Maar het is maar zeer de vraag of deze bezettingsgraad meegroeit in hetzelfde tempo als het aantal positieve testen. Maurice de Hond heeft hier veel over geschreven. Zijn conclusie is dat het RIVM de reproductiefactor via goocheltrucs kunstmatig hoog houdt.

Daarbij geeft Van Dissel zelf aan dat de extra aantallen positief getesten het gevolg zijn van extra testcapaciteit. Ook mensen zonder klachten worden nu getest. Dat zijn dus mensen die niet ziek zijn en ook niet besmettelijk. Óf het zijn mensen die het virus wel hebben, maar verder volstrekt asymptomatisch zijn (en dus ook niet besmettelijk). Daarbij wordt in het interview met Van Dissel tevens betoogd dat Black Friday niet de enige oorzaak kan zijn van extra aantallen positief getesten.

 

PCR-test onbetrouwbaar

En verder is de PCR-test nogal onbetrouwbaar. Dat vindt onder andere het Regenboogteam, waarvan ik ook deel uitmaak. Maar dat vindt ook een van de ontwikkelaars van deze test, OMT-lid Marion Koopmans. Het is dus bevreemdend dat de PCR-test de basis vormt voor het coronabeleid van de regering. En dus óók voor de lockdown die op 15 december is ingegaan. In hoeverre is dit goed bestuur? Want een positieve uitslag hoeft niet te betekenen dat men nog het virus bij zich draagt. Laat staan of iemand besmettelijk is voor anderen. De grond waarop lockdownmaatregelen worden genomen is dus zeer twijfelachtig.

 

Onlogisch

Het virus volgt echter gewoon een seizoenspatroon, zoals dat van de zware griepgolf in 2018. COVID is iets zwaarder, maar niet veel meer. Een lockdown is dan ook niet logisch. En daarbij is er – naast directe schade aan extra overlijdens door het verlengen van de lockdown – ook indirecte gevolgschade. Meer werklozen, meer faillissementen, meer depressies, meer hartfalen en meer ernstig zieken die onder de radar blijven. Want er worden minder diagnoses gesteld. En daarbij kunnen de kinderen ook niet naar school. Terwijl de scholensluiting tamelijk nutteloos is, vindt ook het RIVM. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is al veel over geschreven.

 

Rutte die de retail deels de afgrond instuurt

Maar waar ikzelf echt verstand van heb zijn retail en ondernemerschap.  Want de gevolgschade van de lockdown is enorm. Bedrijven gaan failliet (in de retail, in de horeca, evenementbedrijven, bedrijven in de cultuur, sportclubs die kantine– en stadionopbrengsten nu missen, etc.). Maar de schade daarna is nóg veel groter. Dat schreef ik al in mei. Want als tienduizenden bedrijven failliet gaan, resulteren er miljoenen werklozen.

Dat is rampzalig voor de ondernemers en de werknemers. Maar het is ook rampzalig voor de overheid en de gezondheidszorg. Zonder belastinginkomsten gaat de overheid ook failliet. En is er GEEN geld voor gezondheidszorg. Een steunpakket is aardig. Maar elke ondernemer weet dat er gewoon omzet moet worden gecreëerd om te overleven. En dat lukt niet als de overheid jou het ondernemen verbiedt.

Vervolgens is er dan een epidemioloog bij Nieuwsuur die zegt dat de sluiting van de retail een ‘symbolische actie’ betreft, waarvan het nut niet helder is. Tja, dan vraag ik mij of de heer Rutte (met wie ik nog zo vrolijk op de foto stond in 2016 met mijn eerste boek #WatNouEindeVanWinkels), onbewust de retail de afgrond instuurt. Kunt u alstublieft, heer Rutte deze lockdown heroverwegen? U lost niets op. En hiermee richt u alleen maar schade aan.

 

Opinieonderzoek

Ook vraag ik mij af – ik ben immers opinieonderzoeker – wat de waarde is van een onderzoek onder de bevolking met als uitkomst dat 70% van de Nederlanders in lockdown wil. Is het niet zo dat als er een vervolgvraag werd gesteld (bijvoorbeeld ‘Wat als u uw inkomen en levenswerk verliest, bent u dan ook voor strengere maatregelen? ’) er dan opeens veel minder mensen voor een lockdown zijn? En is het niet zo dat politici makkelijk praten hebben (dat we het ‘samen’ doen) als zij niet negen maanden inkomen missen, zoals veel ondernemers? Zouden politici ook niet een gedeelte van hun loon moeten inleveren om solidair te zijn? Zoals ik hier heb betoogd?

 

En wat moeten we dan wél doen in plaats van een lockdownDe maatschappij kan gewoon grotendeels open. Lees in mijn vorige artikel hoe dat kan, waarbij ik mij mede baseer op de Oxford-, Harvard- en Stanfordepidemiologen van de Great Barrington Declaration.

 

Thuisblijven als je ziek bent is de enige oplossing

Maar voortschrijdend inzicht leert dat alle bestaande maatregelen vrijwel nutteloos zijn en dat de enige echt nuttige maatregel is om gewoon thuis te blijven als je je ziek voelt. Want asymptomatische mensen kunnen het virus (vrijwel) niet overdragen. Zo blijkt uit deze artikelen (uit onder andere The Lancet). Het lijkt erop dat Jaap van Dissel dus toch gelijk krijgt. Want hij beweert dit al vanaf het begin.

Heer Rutte, kunt u alstublieft de lockdown heroverwegen?

Laten we alsjeblieft stoppen met deze dystopie. Laten we stoppen met de meeste maatregelen. Laten we hopen op een snelle ontsnapping uit deze lockdownsituatie. Denkt u met ons mee, heer Rutte? Kunt u alstublieft deze lockdown heroverwegen? U doet er uw voorganger Thorbecke een groot plezier mee. En met hem ook de hele samenleving.

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

U bent dus ook één van diegenen die in de val van verkiezingsretoriek is gevallen. Die zelfs nadat ze de destructieve gang van de VVD, regeren met alle minderheidspartijen, bleef geloven in het oeroude beeld van “Voor Vrijheid en Democratie”. Die geloofde dat de uiterst slimme zet van Rutte om een Turkse minister, vlak voor de verkiezingen, in ons land te weigeren. Rutte, die een grote mond opzet vlak voor de verkiezingen en daarna totaal het tegenovergestelde beleid voert. Zogenaamd onder het mom van water bij de wijn doen om een coalitie te bewerkstelligen. Een coalitie die al vele decennia uit dezelfde soort mensen bestaat.

Let wel, ik ben ontzettend blij dat u het licht heeft gezien, net zoals ik hoop dat veel meer mensen het uiteindelijk zien en zullen gaan zien. Wat echt beangstigend is, is de enorme angst die dit kabinet ons probeert aan te jagen. Gelukkig werkt het minder en minder. De feiten laten zien hoe ongelooflijk bagger de beslissingen zijn en laten een andere agenda zien, die ook gewoon wordt tentoongesteld door het WEF. Kijk ernaar en je weet wat ons te wachten staat.

Je mag de oppositie ook oprecht verfoeien die hebben ingestemd met de noodwet. Ook de eerste kamer heeft wat mij betreft totaal gefaald.
Ik stel voor,in maart, alleen te stemmen op partijen die hier niet mee ingestemd hebben. Dat kan nog enige bescherming bieden, hoewel de kans dat er vanwege Cojona enorm gefraudeerd gaat worden met de verkiezingen heel groot is. Wees niet verbaasd als Kaag opeens veel meer stemmen krijgt dan logischerwijze aannemelijk is.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Elvi
logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

slechts 1 optie mogelijk in dit smerige politieke spel van het partijkartel.

stem sociaal, stem PVV

Ad.
Ad.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Doe met je mee.
Niks geen ondemoc. buiten-
sluiten van wie dan ook, dit
met uitzondering van, D66
en Gl.,2 rampenpartijtjes
die echt niet democ. zijn.
Kiesdrempel hoger maken,
ook binnen de Gem. politiek.

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Wie telt de stemmen ? MBO-scholieren. Krijgen niets voor een getelde stem van PVV / FvD en een kwartje voor elke getelde VVD / D66 / GL / CU stem… … wie zal er een overweldigende verkeizingswinst scoren denkt u ?

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beetje oudbakken nieuws. Iedereen weet dit nu toch al.
En vvd is helemaal niet de weg kwijt. Rutte had het vorig jaar al over zijn: great reset. Alleen moet het gepeupel nog meewerken, en dat wordt steeds moeilijker. Het tegengeluid is duidelijker hoorbaar en de mensen informeren elkaar meer en meer. Toch gaan ze door.
Mkb naar de knoppen, boeren en vissers weg. Meer uitkeringen en hogere belastingen.
Al met al zijn de terroristen in den haag , bij de Who, VN, goed op weg om zichzelf te verhogen tot alleenheersers.

Isabel
Isabel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is een dictator, een sloper van de nederlandse economie en dat voor een zware griep genaamd corona.

Rutte en kartelpartijen zijn onverantwoordelijke bestuurders, ZIJ ZIJN ER NIET VOOR DE INDIVIDUELE BURGERS, zij voeren de regels van de GLOBALISTENELITE uit , de EU, WHO, Big Tech/Pharma/Finance , MILIEUMAFFIA, en de grote miljardairs(corporate states)

Natiestaat, soevereiniteit, grondwet, democratie, parlementaire verantwoordelijkheid, individuele vrijheid , moet afgeschaft worden voor de globalisten.

1 procent superrijke globalisten met exclusieve vrijheden en 99 procent gestuurde en gecontroleerde massa, is het doel volgens “The great reset”

WILLEN WIJ DIT VOLK VAN NEDERLAND?

DIT KUNNEN WE NIET ACCEPTEREN, NOOIT

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Dat klopt. Het is bijvoorbeeld heel erg opvallend dat Rutte het nooit over migratie heeft, hij houdt zijn mond daar al 8 jaar stijf over dicht. Dat er elke week precies 500 mensen binnengehaald worden, is dan ook niet toevallig, dat is gewoon volgens afspraak. Een goede president had allang immigratie een halt toe geroepen omdat dit ons land ernstig ondermijndt, Rutte echter niet, die doet gewoon wat de EU/VN hem opdraagt.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

Vlak voor de verkiezingen is de immigratie een hot item bij de vvd. Ook nu weer. Na de verkiezingen is Rutte stil.

emilia
emilia
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het klinkt allemaal zo logisch… maar wat moet er gebeuren om de heren in Den Haag op tijd hun koers te laten veranderen. Dat de scholen dichtgaan is voor veel kinderen funest. Hun thuissituatie zorgt voor veel spanningen en onnodige trauma’s. Ik vrees dat na 19 januari niet veel los wordt gelaten. Ik maak me heel kwaad op de journalistiek, vooral in opinieprogramma’s. Zo kritiekloos en zo oppervlakkig geratel. Probeer nu in hemelsnaam met doorvragen achter de werkelijke reden te komen van de belachelijke verregaande beslissingen die genomen zijn. Wie heeft een lijntje naar Rutte?

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verhelderend om hier op opniez dit soort stukken van wat mij betreft grote denkers te lezen, het is voor mij als een zonneschijn door een donkere wolk.
Ik ben alleen bang dat de heer rutte banger voor gezichtsverlies is dan dat de economie naar de knoppen gaat. Het zijn trieste tijden in de politiek!

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onnozele hals. Rutte is een dictator met sociopathische gedragskenmerken. Zo iemand moet je niet smeken, maar opsluiten. voor de verkiezingen organiseert hij wel weer een heldendaad, zodat je wel weer op hem zult stemmen en/of hij manipuleert de uitslag samen met Ollongren.
Sorry Hans, maar je bent nog niet wakker.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk interesseert het me niet zoveel of de PCR test valse positief kan opleveren. Waarom laten mensen zich testen?
De bereidwilligheid van mensen in Nederland om zich te laten testen, houdt de illusie in stand dat er een relatie is tussen de test (“besmetting”) en het gevaar en dus de lockdown.
Als niemand zich laat testen, is er geen R getal, geen inzicht op ‘besmetting’ (zonder infectie) en had de regering geen schijn-reden gehad om een lockdown in te stellen. Ziekenhuizen zijn immers niet overbelast (corona vraagt slechts 3 % van de totale capaciteit).
De conformisten die zich hebben laten testen hebben de lockdown zelf over zich afgeroepen.

Als iemand echt ziek is, kan hij thuis blijven of als het ernstig is, komt hij in het ziekenhuis.
Als hij thuis blijft, is hij een paar dagen later weer beter.
Als hij in het ziekenhuis komt, testen ze hem daar wel op corona.
De PCR test toont alleen aan dat je in de neus een stukje corona DNA hebt, dat misschien al weken oud is. Zinloos.
In Oostenrijk wilde men 60 % van de hele bevolking testen, er kwam maar 20 % opdagen.

Anton
Anton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte zal nooit op een eerder genomen besluit, hoe fout ook, terugkomen. Dat zou enorm gezichtsverlies betekenen. Liever nog helpt hij de hele maatschappij naar de verdommenis.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend verwoordt. Dit moet stoppen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Ook vraag ik mij af – ik ben immers opinieonderzoeker – wat de waarde is van een onderzoek onder de bevolking met als uitkomst dat 70% van de Nederlanders in lockdown wil. ”
Als dit verwijst naar I & O research van in opdracht van de NOS (op 11 december) dan wil 49 % een totale lockdown en 65 % staat achter het beleid inzake gezondheid, maar slechts 54 % staat achter het beleid inzake economie.
(zie: Helft Nederlanders wil volledige lockdown, 14 december).
Dus 11 % van de ondervraagden zet vraagtekens bij de keuzes van Rutte.
Dat vind ik ongeloofwaardig weinig.
Rutte deelt expliciet mee in zijn redevoering dat het beleid is gericht op het meer thuis laten werken van mensen, het is dus een maatregel die meer is gericht op het veranderen van gedrag en de economie, dan op gezondheid.
Wat betreft de vraagstelling in het onderzoek: dat zijn vragen die eenduidig leiden in een bepaalde richting. De ondervraagde zal de zeer globale vraagstelling automatisch interpreteren binnen de context van het regeringsbeleid, zonder andere mogelijkheden te overwegen.
Bijv. de vraag “In welke mate staat u achter de maatregelen inzake de economie” is heel vaag: doelt die op thuiswerken, op het steunpakket, op energietransitie, op het nieuwe normaal, of al dat?
Dit ‘onderzoek’ van I & O onderzoekt niet, het bevestigt alleen maar algemeenheden.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte faalt vanaf het eerste moment, dat hij op voorspraak van de club van Opa Bernhard, de MP van Nederland is geworden.
Met leugens en bedrog, is bv Wilders de bietenbrug opgeholpen (als gedoger) en de schuld in de schoenen geschoven, van het mislukken van Rutte 1.
Zijn mini oorlog met de Turken in Rotterdam en daarna het deporteren van 1,4 Miljoen kiezers op de PVV bij het grof vuil, gevolgd door zijn Cordon Sanitair richting PVV en het FVD, zijn de wapenfeiten van deze clown.
De teleurstelling van Thorbecke is een VVD probleem, maar Rutte persoonlijk heeft mijn bedrijfspensioen aan EU geschonken en dat gaat worden gebruikt voor alle EU landen, weg ONS bedrijfspensioen van ca 1600 Miljard Euro.

Weg met Rutte de nietskunner.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Opeen volgende kabinetten Rutte zijn niet echt je dat geweest! Ik kan er met mijn verstand dan ook niet bij dat zelfs nu met Corona Rutte hoog blijft scoren, in de diverse polls.

Het laatste zetje naar links zal gezet zijn door Lodewijk Asscher waarmee onze Mark het ook goed kon vinden, en waarmee Lodewijk de geduchte tegenstander buitenspel zette. De Liberalen werden zo beroofd van hun ooit zo goede leider op rechts.

Rutte heeft zich omringt met meer links georienteerde lieden zoals Wiebes bijvoorbeeld en mede daardoor is toch menig VVDér niet meer happy met het gedachtengoed van de VVD. Hardcore VVD heeft de partij verlaten via allelei baantjes via de carrousel of kreeg royement vanwege diskutabel gedrag of waren net iets vergeten op te zoeken.

Kan me dan ook niet voorstellen dat ondernemend Nederland nu na jaren van geblunder en niet meer herkenbaar VVD beleid nog op Mark gaat stemmen of op andere overgebleven linkse VVDérs

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eh, ja, mee eens. En nu, zijn er nog mensen van mening dat we ons hier uit kunnen gehoorzamen? Oh wacht, we stemmen ons hier uit…..

Yvonne
Yvonne
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eindelijk iemand met de hersens op de juiste plaats!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gezondheid valt niet te synchroniseren met politiek of economie. Een virus epidemie los je alleen op met strenge quarantaine en of medicatie. Een lock down is dus nodig want een virus kent geen democratie. Op straat zien wij hoe het druk is doordat mensen lak hebben aan regels en spelen met mensenlevens. De medische zorg krijgt weliswaar weer applaus maar beter is als wij ze niet onnodig belasten door dit gedrag. Ongelooflijk hoe mensen soms egoïstisch kunnen zijn. Een epidemie kost altijd levens en geld. Wat hebben wij liever, het geld of het leven? Wij hebben te lang in een goede tijd geleefd, nu kunnen wij niet eens deze keuze maken. Omdat de kennis over het virus nog steeds maar deels is wordt veel geïmproviseerd maar de politiek valt te verwijten dat deze stroperig opereert door de eigen bureaucratievirus. Te veel mensen met invloed geven hun eigen oordeel zodat uiteindelijk de burger niets weet. Ik voel echt met de mensen die nu financieel de klos zijn maar de consument zal ook volgen al dan iets later. Niemand ontkomt aan schade. Het zicht op een oplossing is er plotseling gekomen door de snelle invoering van vaccins. Terwijl ons altijd verteld is dat het ontwikkelen ervan vele jaren in beslag neemt. Dat doet de burger terecht twijfelen. De media informeren over het algemeen niet maar zaaien twijfel en angst. Trouwens niet alleen over de Coronavirus.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De Zweedse koning Karl Gustav heeft een halfuurtje geleden zijn verontschuldigingen aangeboden voor de verkeerde strategie van de Covid bestrijding. Met driehonderdvijftig duizend besmette mensen en meer dan zeven duizend doden is Zweden de nummer een in Scandinavië waar in Noorwegen maar vierhonderd doden zijn te betreuren. Ook Denemarken en Finland staan veel beter voor. De Zweden hebben de tactiek toegepast die de auteur hier propageert. Ik heb persoonlijk liever financiële slachtoffers dan dode slachtoffers. Maar het is duidelijk dat dit onder deze omstandigheden nog heel lang gaat duren.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik zou even wachten met juichen tot de winter afgelopen is. Een tussenstand is geen einduitslag.
Het aantal besmettingen is ook in Noorwegen nu 20 keer zo hoog dan twee maanden geleden. Aangezien een virus geen uitzonderingen maakt, geen landsgrenzen kent en zich onverbiddelijk verspreidt over de hele wereld, zou het wel eens kunnen zijn dat Noorwegen en Denemarken over drie maanden in een heel andere situatie verkeren.
Hetzelfde patroon heeft zich al voorgedaan in Duitsland en Hongarije. Daar dachten ze tot september dat ze alles goed hadden gedaan en heel weinig doden hadden. Nu drie maanden later denken ze daar heel anders over.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Een virus kent geen patroon behalve verspringen waar het mogelijk is. Wij kunnen zien dat geen land er aan ontkomt en daarin is de enige patroon te bekennen en dat op moment dat de regels losser worden. Juichen kan nog niemand want wij zijn nog lang niet vanaf. De werking van de vaccin moet nog bewezen worden en wij weten niets van de eventuele bijwerkingen en wat gaat dat brengen. Onze grootste probleem is het ontbreken van kennis en dat brengt ons in een warrige tijd waarin ook de media hun onheilbrengende rol spelen. Daardoor worden mensen of bang of nalatig want er wordt tenslotte zo veel en vaak tegenstrijdig gezegd. Ik weet echt niet wat er over drie maanden zal zijn en hoop alleen dat wij met zijn alle hier nog over kunnen debatteren in alle gezondheid. Ik hoop ook dat de politiek deze crisis niet gaat misbruiken. De tendensen zijn zichtbaar met de mededeling dat het leven voor corona niet meer terugkomt.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x