Quo vadis, Thierry?
Terug naar de Baudet van 2015

Titelfoto: Thierry Baudet door Roel Wijnants, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.
Ik weet nog goed hoe ik de gang op liep in het statige Hotel De l’Europe in Amsterdam, op weg naar de oprichtingsbijeenkomst van Forum voor Democratie, als denktank. Het was maandagavond 1 juni 2015. In de gang, op het deftige rode tapijt, werd ik persoonlijk welkom geheten door een buitengewoon charmante jongeman. Dat was Thierry Baudet.
Het zou een mooie bijeenkomst worden met diverse sprekers, zoals de Britse conservatieve politicus Dan Hannan, Adriaan Schout van Clingendael, of Elbert Dijkgraaf van de SGP. Er was een open, vrolijke en tolerante sfeer. De discussie werd geleid door Jort Kelder.
Ook Thierry kwam aan het woord. Hij stak zijn visie – Nederland moet uit de EU, uit de eurozone én uit de interne markt – niet onder stoelen of banken. Maar er was ruimte voor verschillende smaken; ook Edin Mujagić zat toen nog bij Forum, een econoom die zeer kritisch staat tegenover het huidige monetaire eurobeleid, maar niet per se voorstander is van een Nexit.
Thierry benadrukte toen, dat bij Forum (als denktank) mensen van alle politieke richtingen welkom waren: “De tijd is gekomen dat we moeten samenwerken om ons land terug te krijgen”. De zaal was enthousiast en ik weet nog dat ik zat te bedenken hoe knap het is dat iemand zo jong als Thierry Baudet (hij was toen 32 jaar) zo’n bijeenkomst voor elkaar krijgt. Mij was dat niet gelukt.
Bijeenkomsten in de kelder
De bijeenkomsten van FvD, nog steeds als denktank, werden voortgezet in een kelder, ergens aan de Herengracht in Amsterdam. Ik ben daar om praktische redenen nooit geweest, maar begreep dat het doorgaans vrolijke en ongedwongen bijeenkomsten waren. Ik volgde FvD nog steeds met sympathie, ook toen het een politieke partij werd. Inmiddels begonnen er wel signalen te komen van een zekere radicalisering; het beruchte diner met de Alt-Right racist Jared Taylor vond plaats in 2017. Ik besloot voorlopig afstand te houden.
Het grote succes
Eind 2018 begon FvD steeds populairder te worden door een sterke inhoudelijke benadering van het duo Baudet-Otten en de uitstekende performance in zalen van het duo Baudet-Hiddema. Stop de massa-immigratie, stop de klimaatwaanzin, haal soevereiniteit terug van de EU, benadruk Nederlandse waarden: allemaal prima punten. Ik zette me over mijn twijfels heen en werd eind 2018 lid van FvD. Henk Otten heeft me wel eens verteld dat hij mij in die tijd volgde op Twitter, omdat hij mij zag als prototype zwevende kiezer.
Zo lang we Jan binnen hebben zitten we goed, was de redenering van Henk. Dat bleek te kloppen, want maart 2019 boekte FvD een historische zege bij de Provinciale Statenverkiezingen en werd de grootste partij. Euforie bij rechtsdenkend Nederland en zelfs bij linkse realisten: zou de erfenis van Fortuyn dan toch gerealiseerd worden?
‘Boreale’ rede en interview in de Weltwoche
Lang bleef deze Jan niet binnen, want zo’n twee weken na die verkiezingen besloot ik mijn FvD-lidmaatschap op te zeggen. Niet zozeer vanwege de veelbesproken ‘boreale’ overwinningsrede van Thierry, al wekte die al twijfel, maar meer vanwege een interview in de Weltwoche, waarin Baudet zich hevig afzette tegen het liberalisme. Volgens hem een stroming voortkomend uit de Franse Revolutie (John Locke en Adam Smith waren even vergeten kennelijk) met te veel nadruk op het individu.
Baudet pleitte in de Zwitserse Weltwoche voor een conservatieve ‘renaissance’, een tegenbeweging tegen het liberale denken: “I don’t see a fundamental difference between the classical Liberal Party (or whatever they call themselves), the Christian Democratic Party, the Labor Party, the Socialist Party and the Green Left Party. To me, all are basically the same. They are all representatives of the “liberal” or “liberalist” philosophy where emancipation of the individual is the ultimate aim”, aldus Thierry in de Weltwoche.
Ik was betalend lid en heb #FvD gestemd in maart en juni maar na aanval Baudet in Weltwoche op liberalisme heb ik mijn lidmaatschap opgezegd.
Als @hendrikotten3 doorgaat als onafhankelijk senator zou ik dat democratisch legitiem vinden.
Voor 'n liberaal, maar niet boreaal geluid.— Jan Gajentaan (@jangajentaan) July 28, 2019
Het leek er sterk op dat Thierry de klinkende verkiezingszege wilde gebruiken om FvD in sneltreinvaart om te bouwen tot een (ultra)conservatieve beweging met Alt-Right tintjes. Dat is niet mijn ding, ik meldde me dus af als FvD-lid. Niet lang daarna kwam Otten met zijn interview in het NRC, waarin hij eigenlijk tot dezelfde conclusie kwam. De afloop is bekend.
Al die tijd bleef ik me afvragen: waar is die charmante Thierry gebleven die ik ontmoette op maandagavond 1 juni 2015 en die van FvD een huis wilde maken voor mensen van alle politieke richtingen, die samenwerken om onze natiestaat terug te winnen op de bureaucratische reus EU?
Bom gebarsten
Afgelopen week is de bom dus gebarsten, na een door ruzies uit de hand gelopen diner van FvD-toppers. Dit kon je al maanden zien aankomen; OpinieZ-collega Rutger van den Noort maakte zondag in zijn artikel de chronologie duidelijk. Maar nadat Thierry zaterdagochtend op de website van GeenStijl werd neergesabeld als ‘onverholen antisemiet’, besloot ik toch hem te verdedigen.
Een man die hartstochtelijk houdt van zijn Joodse verloofde, die veel Joodse vrienden en vertrouwelingen heeft, waaronder zijn penningmeester, en die in zijn stemgedrag in de Kamer doorgaans Israël steunt in tegenstelling tot de stiekeme antisemieten van VVD en D66, kun je niet zomaar afserveren op basis van deels anonieme verklaringen.
Ik had kritiek op @thierrybaudet en zijn politieke koers van de laatste anderhalf jaar, maar publieke berechting op Twitter obv 'hearsay' is niet mijn ding. Er is geen hoor en tegenhoor. Volgens mensen die hem goed kennen en wiens oordeel ik vertrouw, is Thierry geen antisemiet. pic.twitter.com/ObxHrDeBOf
— Jan Gajentaan (@jangajentaan) November 28, 2020
Waarheen gaat de reis van FvD?
De machtsstrijd binnen FvD kende vorige week een nogal operette-achtig verloop. Het afgelopen weekend zagen we in Duitsland bij AfD soortgelijke taferelen; een bittere strijd tussen radicalen en gematigden. Zo maak je het de middenpartijen wel erg gemakkelijk om visieloos verder te regeren en onze natiestaten stukje bij beetje in te leveren bij de bureaucratische veelvraat EU.
Er komt nu een bindend referendum binnen FvD over de positie van Thierry Baudet. Ik denk dat Thierry dit wel zal winnen en met een afgeslankte FvD verder zal gaan. Vermoedelijk wordt dat dan een (ultra)conservatieve ‘renaissance’-beweging, waar de Alt-Right-types hun zegje mogen blijven doen. Een partij die in sommige opzichten rechts opereert van de PVV. Daar zit geen groot electoraat, maar misschien kan Thierry daar iets van drie zetels halen en zijn bestaan als politicus in de marge voortzetten.
Blij met toegezegde ledenraadpleging – hoewel het wat vreemd overkomt nu de coupplegers al zijn opgestapt. Exacte voorwaarden wordt ook nog over onderhandeld (het moet echt snel gebeuren nu, en technisch betrouwbaar zijn). Maar ik heb goede hoop dat we hier nu snel uitkomen! https://t.co/aKkLWayApM
— Thierry Baudet (@thierrybaudet) November 30, 2020
Hoop
Ergens – misschien tegen beter weten in – hoop ik toch op een wederopstanding van de Thierry van 2015. Die open stond voor mensen van alle politieke richtingen, om samen ons land terug te krijgen. Die de partij grondvest op een brede samenwerking van eurosceptici, die niet per se allemaal Nexiteers hoeven te zijn. Een partij die schoon schip maakt en alle bedenkelijke Erkenbrand-types zonder treuzelen uit de partij mietert.
Een pro-natiestaatbeweging voor alle Nederlanders, niet alleen voor ultraconservatieven. Dat is het succesvolle en winnende concept voor FvD, zo bleek bij PS2019.
Quo vadis, Thierry?
Over de auteur

- Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.
Recent gepubliceerd
Politiek Nederland2023.05.17Polarisatie politiek debat maakt meer kapot dan je lief is
EU2023.05.03Nederland moet nieuw evenwicht vinden: internationaal én zelfstandig
Politiek Nederland2023.04.21Elitair kabinet sloopt het gewone volk
Klimaat en Milieu2023.04.02Kabinet Rutte 4 hobbelt hooguit nog een paar maanden door
Elke keer als ik het soort betoog als in dit artikel lees dan vraag ik me af waarom mensen bij een rechtse partij gaan en dan toch uiteindelijk weer verwachten dat die partij een linkse politiek voert.
Want zodra de rechtse partij praat met rechtse mensen, rechtse standpunten inneemt, rechtse gedachten formuleert, dan haken de meesten af.
Aan rationaliseringen geen gebrek: die bevatten bijv. het woord ‘extreem’, ‘WO II’, ‘Alt-right’.
Ik weet dat ik in herhaling val, maar toch: bij al die linkse partijen bestaat deze haarkloverij niet. Het zijn altijd rechtse partijleden die elkaar gaan verwijten net iets te rechts te zijn – tja wat verwacht je als je bij een rechtse partij gaat?
Kennelijk is het erg moeilijk om verwachtingen af te stemmen op de werkelijkheid. Niet verbazingwekkend na minstens 50 jaar linkse hersenspoeling via media, politiek en onderwijs. Maar wel inconsistent.
Vijf sterren voor de eerlijkheid van het betoog.
heel simpel , doordat ze worden geïnfiltreerd door extreem-links gespuis waar je nog de hond niet mee wil samen laten eten
Die mensen schrikken van de tóóóón, en wat de buren ervan zullen zeggen. Want ze willen toch wel tot de Nette Mensen gerekend worden. Vandaar ook dat Volvo-rijden onder diverse rechts-angehauchten 😉. BMW-rijders steken gewoon hun middelvinger op naar de buren, en hangen een PVV-poster achter hun raam. Onee, dat gaat wel wat erg ver…
ja, hier ben ik het wel mee eens. Ik vind het raar dat mensen steeds vallen over het woord ‘boreaal’. Dat is een normaal woord. Aurora Borealis ofwel Noorderlicht.
Het betekent ‘het noordelijk halfrond betreffend’ . Dus eigenlijk voor iemand die hart heeft voor de verworvenheden van onze noord Europese cultuur en wat er aan b.v visie, literatuur, muziek, kunst (alles wat links eigenlijk zo ‘geweldig’ vindt) , is het eigenlijk een normaal kleurrijk woord in een ‘overwinningsspeech’. Ik zie daar geen negativiteit of ‘bruin randje’ in. Maar de kwaadaardige linkse mensen en hun meelopers uiteraard wel, maar dat komt omdat die eigenlijk ovoldoende zijn opgeleid, dunkt me. Dan houden ze OOK niet van literatuur, want die boeken, onder links vaak ook geliefd, maar wellicht alleen om in de boekenkast te zetten en intellectueel te lijken, staan ook strak van de bloemrijke uitdrukkingen en daardoor vaak taai om te lezen. Ik vind dat dus raar om daar steeds over te vallen, over dat woord. Dan toon je dus aan dat je niet in staat bent, te zien in welk geheel Thierry dat woord heeft gekozen op dat moment. En dat lijkt me dus een tekortkoming aan de intelligentie van de critici op deze speech.
Hopelijk wordt hij de nieuwe minister president en gaat de hele regering op z’n kont De media kan beter de camera op Rutte richten Daar valt veeeeeeeel meer op af te branden na 10 jaar wanbeleid
Die 10 jaar wanbeleid maakte ons een rijk land met een begrotings overshot in plaats van een tekort. Rutte is niet perfect, maar gelukkig begrijpen de meeste mensen (volgens de peilingen) dat hij het prima doet. Ondanks dat hij soms echt loopt te stuntelen.
Ik hoorde Thierry nog maar kortgeleden lof spreken over de sociaal-democratie in de stijl van Drees. Ook hoorde ik hem grappend zeggen dat heel de wereld eigenlijk sociaal-economisch moet worden als Nederland. En iets in de trant van holocaustontkenning, nazi-verheerlijking en antisemitisme enzovoort, heb ik bij hem nog nooit waargenomen. Wel zie ik de hele tijd, en dat al zeker sinds halverwege de jaren negentig vorige eeuw, een toenemend machtig blok van mensen en organisaties, dat heel Europa en ook Noord-Amerika wil transformeren in een soort van communistische en islamitische heilstaat, en waarin de oorspronkelijke Westerse cultuur, en de oorspronkelijke Westerse mensen, en de oorspronkelijke Westerse geschiedenis, enkel nog maar aanwezig zijn als een elk jaar marginaler en onmachtiger wordende bestaansvorm. Vervolgens lijkt het er zeer op dat die nieuwe heilstaat een verschrikkelijk totalitarisme zal worden, misschien wel erger dan Stalin en Mao dat ooit voor elkaar hebben gekregen, en het zal volkomen lak hebben aan wat voor ethische remming dan ook om de andersdenkenden als zijnde ongedierte weg te vagen. Verder heb ik het idee dat het een waan betreft, een gekte, dat men een enorme drang voelt om de meest vrije en menswaardige cultuur ooit in de geschiedenis van de mensheid, te vernietigen om de eigen krankzinnige dystopie daarvoor in de plaats te stellen. Met andere woorden, men wil ons redden, men wil ons Het Grote Geluk brengen. En plaats je er vraagtekens bij, dan ben je al snel racist, fascist, nazi en islamofoob. En dan ligt men op de loer om elke snipper van wat je zegt, elke frase, elk woord dat maar enigszins aanleiding daarvoor geeft, te gebruiken om je de stront in te schrijven.
ja, dat zie ik ook, eerlijk gezegd.
In elke partij is er onenigheid. Veel vvd-ers waren niet loyaal; cda-ers wilden Omtzigt, ipv De jonge, Denk ging uit elkaar, pvda en d66 hebben amper volgers.
En de nieuwe partijen die na een opsplitsing opgericht worden, hebben maar een tijdelijk bestaan.
Fvd zal dit gewoon overleven, vooral als blijkt dat de reacties overdreven zijn. Ondanks Trierry’s mondaine houding, is ook hij kwetsbaar.
Klopt, maar die onenigheid ging meestal over beleid van de TK, zoals de verhouding met Turkije (Wilders uit VVD) of loonpolitiek.
Heb je ooit gehoord van interne ruzie bij een linkse partij over:
– extreemlinkse sympathieën (bijv. banden met Rara of Hamas)?
– het afstand nemen van Pol Pot (Rosenmuller)?
– een afspraak of interview met een extreem-links politicus in het buitenland?
– vanwege anti-semitisme (Stalin wilde alle joden de USSR uit gooien, maar sloot ze uiteindelijk op in een aparte republiek ver weg in Siberie)?
Welnee, integendeel, hoe extremer hoe populairder en actiever ze werden.
Klopt als een bus. Val je linksen daar op aan, dan draaien ze de feiten om, of schieten in een jij bak.
Jou uiteindelijk verward en verbijsterd achter latend.
ja, nou je ’t zegt. is dat inderdaad zo.
Vind maar eens een partij waar je het 100% mee eens bent . Het blijft altijd steken op hooguit 80%. Dat compromis moet je dan maar aangaan. Anders kun je je beter helemaal afkeren van politiek.
Baudet heeft een poging gedaan een rechts conservatieve partij te stichten. Hij heeft zijn nek uitgestoken en daarbij een behoorlijke lading sh1t over zich heen gekregen.
Dit zien we keer op keer gebeuren. Bij o.a. Janmaat en Fortuyn.
Kleine of grote schandalen worden volkomen opgeblazen door de linkse media. En het ergste ; rechtse partijgenoten die rollend over straat gaan. Elkaar een mes in de rug stekend.
De sluwheid van links en de ontluisterende domheid van rechts.
Je kunt je niet verdedigen tegen beschuldigen die van horen zeggen komen.
Ik ben in 2017 lid geworden uit overtuiging over het goede programma van Forum en bewondering voor de inzet van de persoon Baudet.
Ik zal dan ook voor zijn aanblijven stemmen, ook zal ik FvD stemmen in maart.
Goeden vrienden maken wel eens ruzie. Maar net zoals je aan je goede vrienden trouw bent, kun je dat ook aan een partij zijn.
Wat gaan de weglopers doen ? Op Annabel stemmen? Of toch weer VVD.
Kansloos en triest.
P.s. Ik begrijp Annabel wel. Haar kind zal straks tussen ‘groenlinks’ kinderen op school zitten en gepest worden.
Maar ; ‘ if you can’t stand the heat stay out of the kitchen ‘.
Dit geeft tevens aan hoe uiterst succesvol de tactiek van links is niet op argumenten te debatteren, maar de persoon te demoniseren. Als aankomend politica / politicus zou je dit moeten weten en niet met open ogen in de val trappen. Die val waren een paar apjes in de jongerenclub. De rest hebben de weglopers zelf in gang gezet met Nanninga als gangmaker.
De linkse tactiek van demoniseren? Dat kan rechts ook prima. FVD, PVV spelen continue op de persoon. Feit dat we een minderheidsregering hebben en de oppositie (minstens een paar) dus altijd mee moet stemmen met de regering wil een voorstel het halen, word voor het gemak maar even vergeten….
wij hebben ook voor gestemd. Dat hij moet blijven als leider van Forum. Ik zie wel wat hij er van maakt. Hoop wel dat hij met beide benen op de grond blijft. Voorlopig krijgt hij het voordeel van de twijfel. Opzeggen kan altijd nog.
U ziet iemand die riep “Ik ben de partij” als iemand die met beide benen op de grond staat? Zodra ik Rutte of Jesse dat hoor roepen, ga ik u gelijk geven, maar tot die tijd…
Helemaal met je eens. Ik ben en blijf ook lid van FvD, al van het 1e uur.
Lezen en nadenken, Thierry.
Dit artikel heeft toegevoegde waarde door jouw persoonlijke betrokkenheid, Jan.
FvD heeft als “pro-natiestaatbeweging voor alle Nederlanders” de potentie uit te groeien tot brede volkspartij, die streeft naar stoppen van massa-immigratie en klimaatwaanzin, terughalen soevereiniteit van de EU, en benadrukken klassiek-Euorpese waarden. De kunst is om de redelijke denkbeelden van voormalige middenpartijen (VVD: Bolkestein, CDA: Bleeker en Omtzigt, en PvdA: Plasterk -) meer te laten meeklinken, ook waar het een meer uitgewerkte, betrouwbare strategie voor ‘grensbewaking’ aan de rechterflank betreft (Erkenbrand etc.). De samenwerking moet gezocht worden met gelijksoortige partijen in Noordwest-Europa (Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Oostenrijk, Belgie). In deze tijden van wokeness met een giftige pers, die net als de kartelpolitiek weinig oog heeft voor de werkelijke problemen is dat een bijzonder moeilijke opgave. Dat lijkt in dit tumult steeds weer vergeten te worden.
Het verbaast mij hoe vluchtig mensen lid zijn van een politieke partij…
Het zal niet de laatste keer zijn dat de realiteit de lang gekoesterde verwachtingen teniet doet. Dromen kunnen in nachtmerries omslaan en dat komt altijd hard aan.
Thierry Baudet is net als Cliteur geen antisemiet maar liet wel toe dat in de partij waar ze een prominente rol vervulden dat antisemitisme er welig kon tieren. Dat is onvergeeflijk.
Ik ben het 80% eens met Baudet, waarom zou ik die 20% de overhand laten krijgen ??
Tenslotte, we moeten wat te discuzeuren houden……….
Tja dat licht er helemaal aan wat die 20% inhoud. Die getallen zeggen zo niets. Als de 20% inhoud dat we een stel oorlogen moeten starten dan is die 20% behoorlijk belangrijk. U zult moeten kijken naar wat u belangrijk vind. Als uit uit de EU bijvoorbeeld belangrijker vind dan het wel en wee van minderheden. dan kunt u bij uw 80% blijven. Als u echter begrijpt dat we in een verbonden wereld leven waarin we zonder samenwerking niets voorstellen dan is die 20% wellicht zwaarder dan de 80%. Maar dat vereist nuance en de capaciteit op verschillende perspectieven te zien.
Uw baudet van 2015? die heeft nooit bestaan. Net als veel anderen bent u gewoon gehypnotiseerd door een slang. Lijkt prachtig totdat hij u bijt.
Een politicus morele waarden toekennen is bijna belachelijk. Zelfs de besten zitten er vanwege de macht. De slechtste zitten er ALLEEN vanwege de macht. Baudet ziet zichzelf als het vat met alle waarheid en zit wat mij betreft dus in het kamp van allerslechtste soort politici. De gewoonte gedreven corruptie incidentjes van de VVD zijn daar niets bij.
Het probleem van Thierry Baudet is niet dat hij er vreemde en soms bedenkelijke opinies op nahoudt maar dat hij politiek en bestuurlijk totaal incompetent is. De man is echt totaal ongeschikt voor het politieke vak en daar wordt het met hem ook niks.