Chaos binnen FvD kent één verliezer: de rechtse kiezer

The Bigger Picture geschetst

Forum voor Democratie trapt in dezelfde valkuilen die andere nieuwe politieke partijen fataal werden. De partij lijkt een aangeslagen bokser, die sinds de rel rondom het vertrek van Henk Otten in slow motion richting de mat tuimelt. Een nieuw dieptepunt werd afgelopen weekend ingeluid door de ophef over nazi-sympathieën en racistische uitspraken binnen de jongerenafdeling van de partij. Robert Raupach geeft een helikopterview.

De ontwikkelingen volgen elkaar in een haast niet bij te houden tempo op. Hoe dit uiteindelijk afloopt is daarom niet te voorspellen, maar één ding staat al vast: de rechts georiënteerde kiezer is de dupe en lijkt zijn redelijke optie bij de verkiezingen van maart 2021 te verliezen.

Ruzies, schandalen en vertrekkende prominenten horen bij politieke partijen zoals verbroken beloftes. Wat dat betreft heeft FvD zich aardig aangepast aan de door hen zo verguisde ‘kartelpartijen’. Het stuurwiel van de VVD heeft een onophoudelijke afwijking naar links, het CDA heeft zichzelf de stuurloosheid in gestemd en de PVV staat buitenspel. En toen was daar het moment waarvan je bang was dat het zou komen.

 

Forum is Baudet

In tegenstelling tot wat de FvD’ers, die Baudet nu uit de macht willen drukken, veronderstellen is de grootste ledenpartij van Nederland een one-man-show. Alles draaide vanaf de eerste dag om de charismatische leider. Hij wist de (op dat moment) juiste mensen om zich heen te verzamelen en bracht de beweging, die vijf jaar geleden als conservatieve denktank startte, naar de grootste partij in de Provinciale statenverkiezingen in 2019. Een ongekende prestatie, die zonder hem ondenkbaar was geweest.

Vanaf het moment dat Baudet op het politieke toneel verscheen was hij de man die politiek Den Haag weer kleur gaf. Met zijn arrogante optreden, filosofische en soms moeilijk grijpbare uiteenzettingen en betweterige, maar vaak terechte stellingnames positioneerde hij direct zichzelf en zijn partij. Je haat hem of je houdt van hem. Zonder Baudet was Forum het zoveelste politieke experiment zonder karakter geweest.

 

Niet inwisselbaar

De partij is veel te jong om op eigen benen te kunnen staan, als men een rol van betekenis wil spelen althans. Zonder Baudet als uithangbord kan het resultaat van de huidige twee zetels in de Tweede Kamer heus wel geëvenaard worden, en misschien zit er zelfs een derde of vierde zetel in. Maar wie nu ook hoopt om de plek van partijleider te kunnen kapen houdt zichzelf voor de gek, als hij of zij daarmee denkt ook maar enigszins in de buurt te komen van de 27 zetels waarop FvD in maart 2019 in de peilingen stond.

Baudet heeft laten zien wat hij kan bereiken, als hij zich ertoe aanzet om het in tv-debatten op te nemen tegen de andere lijsttrekkers en de achterban te bespelen via de social kanalen. Geen andere politicus is dit in zo korte tijd zo goed gelukt, ook niet zijn leeftijdsgenoten Jetten en Klaver, die in tegenstelling tot Forum over een geoliede en ervaren partijmachine kunnen beschikken.

Baudet is er altijd als één van de eersten bij om issues te agenderen. Hij waarschuwde bijvoorbeeld al voor het Marrakesh-pact, toen Hugo de Jonge er op zijn gedenkwaardige persconferentie nog nooit van gehoord had. En ook in de klimaatvraagstukken levert hij altijd goed onderbouwd weerwoord. Een partijhopper als Joost Eerdmans, die nu in rol van lijsttrekker geduwd lijkt te worden, zal ondanks zijn ervaring en ontegenzeggelijke kwaliteiten als debater niet uit de schaduw van Baudet kunnen stappen. Een goed kamerlid is niet automatisch een goede partijleider.

 

Where did it all go wrong?

Ik wil op deze plek niet verzanden in het duiden, beoordelen en veroordelen van de meest recente JFvD-casus, maar wijzen op the bigger picture. De partij is ontzettend hard gegroeid, zonder daarvoor geschikte mensen en een passende infrastructuur in stelling te brengen. Het succes van de Provinciale Statenverkiezingen heeft dit proces nog eens versneld. In de provincies werden klinkende overwinningen geboekt, maar men was daar helemaal nog niet klaar voor en op ingericht. Dit is een verwijt dat zich de voormalig partijleider moet aantrekken. Hij heeft hier duidelijk verzuimd en misschien zelfs het belang ervan onderschat.

 

Wat hij ook onderschat heeft is de profileringsdrang van enkele partijgenoten, die de one-man-show blijkbaar zat zijn en zelf meer in de schijnwerpers willen staan. Regelmatig was er sprake van dat Baudet te veel zijn eigen lijn zou doordrukken. Er werd gesproken van interne woedeaanvallen en intimidatie. Een politieke partij is geen aquariumvereniging en discussie hoort bij politiek. If you can’t stand the heat get out of the kitchen.

 

Loyaliteit

Een derde oorzaak, en deze mag hij wel weer op zijn conto schrijven, is zijn loyaliteit aan de blijkbaar verkeerde mensen. Loyaal zijn is een prachtige eigenschap, maar niet ten koste van alles. Soms moet je omwille van – en daar is ie weer – het grotere plaatje een band doorsnijden. Zoals bijvoorbeeld met Freek Jansen had moeten gebeuren dit weekend. Baudet heeft ongetwijfeld zijn redenen om aan hem vast te houden, maar geeft er daarmee ook blijk van dat hij politiek nog te onervaren is.

 

En hoe terecht corona-kritisch hij ook is opgetreden, al vanaf januari toen de rest van de Kamer nog niet van het virus had gehoord, het aanschuren tegen virusontkenners was een ondoordachte zet, die mensen aan hem en aan de partij hebben laten twijfelen.

 

Prooi voor de media

We kunnen wel allemaal wat afleiding van coronaberichtgeving en gesprekken aan de talkshowtafels gebruiken. Voor de media komt deze soap natuurlijk op een presenteerblaadje. Bij Op1 mocht politicoloog en Baudet-hater Chris Aalberts dinsdagavond leeglopen en bij Beau mocht zelfbenoemd Peiler des Vaderlands Gijs Rademakers meesmuilend cynische opmerkingen plaatsen bij zijn actuele onderzoek over de kwestie.

Krantenkoppen en oneliners over uilen doen het de laatste dagen goed in de geschreven media. Zoals gebruikelijk zoekt men bij berichtgeving over de rechterkant van het politieke spectrum de persoon op en niet de inhoud. Dit doet denken aan de memorabele overwinningsspeech van Baudet in 2019, die door gros van het duidende journaille niet begrepen werd en als consequentie daarvan het belachelijke in werd getrokken en men weken over het woordje ‘boreaal’ viel. De speech kende wel degelijk relevante inhoud, zoals de dominante uiterst linkse invloeden in het onderwijssysteem.

 

Baudets volgende stap

Maandag trok Baudet zich via een videoverklaring terug als partijleider en lijsttrekker. Dinsdag verklaarde zijn compagnon Theo Hiddema zichzelf politiek arbeidsongeschikt en legde senator Paul Cliteur zijn taken neer. Woensdag kwam de boemerang terug en zei Baudet lijsttrekkersverkiezingen uit te schrijven, waarvoor hij zichzelf weer kandidaat stelde. In de tussentijd valt het bestuur over elkaar heen of dit allemaal wel kan volgens de statuten en is men druk met het slot te vervangen van het partijkantoor. Het creëren van chaos en onduidelijkheid is óf een bewuste strategie van Baudet óf het is paniekerig om zich heen slaan op zoek naar laatste strohalmen. Op basis van zijn recente track record houd ik mijn hart vast of hij de juiste adviezen ter harte neemt.

 

Lachende Rutte

Welke van de twee opties het ook is, het verval van Forum voor Democratie is ingezet en alleen een wonder kan een toekomst van betekenisloosheid nog voorkomen. De rechtse kiezer is in ieder geval het grote slachtoffer van de crisis binnen Forum. Ook is duidelijk dat de dynamiek en de onvoorspelbaarheid van de gebeurtenissen, die zich momenteel voor onze ogen afspelen, het vooruitzicht op een links kabinet Rutte 4 alleen maar hebben versterkt. En het wrange is dat de premier er niet eens voor uit zijn Torentje hoefde te komen.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
61 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, de ‘rechtse kiezer’. Ik denk eerder aan het behoud van moderniteit, behoud van de moderne democratische rechtsstaat, openheid voor wetenschap en deugdelijke discussie, besef van de erfenis aan Europese cultuur en kunstschatten, openheid voor de toekomst, nastreven van de universele rechten van de mens, enzovoort. Als je daarmee stemt op een partij waarin je dit alles herkent, en als je daarmee een ‘rechtse kiezer’ bent, dan ben ik een rechtse kiezer. Maar ik voel mij helemaal geen rechtse kiezer. Ik zou graag zien dat de moderne westerse cultuur niet wordt weggegeven aan mensen die er een dysfunctionele maffiastaat van maken als zij de kans daartoe krijgen. En zij krijgen er volop de kans toe, want de grenzen staan voor hen open om massaal binnen te stromen, en zijn ze binnen, dan wordt hun ideologie beschermd tegen kritiek, en ze krijgen geld toegestopt en subsidies en wat niet al. We kruipen over de grond voor die lui. En het enige wat je ervoor terug krijgt, dat is verachting en criminaliteit en terreur. En zo gaat het al minstens 20 jaar. Verder zie ik Baudet helemaal niet als ‘rechts’. Maar het is de beproefde tactiek van LINKS om elke andersdenkende te zien als op schoot bij Adolf Hitler.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Mooie reactie en geheel met u eens. Links / Rechts dekt de lading totaal niet. Ik was altijd “links”. Ik ben zo’n 10 jaar geleden afgehaakt, voornamelijk op de EU, migratie en de neiging tot totalitaire bevoogding vanuit linker zijde. Ik voel mij ook niet “rechts”. Ik wil onze cultuur en verworvenheden redden en verdedigen. Ik wil Europa, mijn roots dus, behouden. Dat schijnt racistisch en nationalistisch te zijn. Ik vind het
echter normaal!

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

U bent daar écht niet alleen in. Er was nooit een alternatief voor de PVV.

De VVD is altijd een club geweest voor ‘groot’ kapitaal, niet voor een beetje ‘in-goede-doen’. Nu zijn ze ontpopt als rasechte “pluche-klevers” .

Het FvD is een goed idee, en Thierry is de EERST die geen “sorry” zegt maar consequenties trekt VOOR er een onderzoek is geweest. Het stinkt aan alle kanten : dit is een lynchpartij door de media. Wat mij verbaasd is dat Hiddema is opgestapt. Daar zou ik eigenlijk graag van horen hoe het nu écht allemaal in elkaar zit. Voorlopig zie ik een aanslag op Geert in het verschiet, op korte termijn. Nu Thierry er niet meer bijloopt is de kans op 40-50% van de stemmen op het PVV een te groot risico voor de partij-carroussel.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Mee eens. Links is niet progressief, die term hebben ze zich toegeëigend om in te spelen op het sentiment van de kiezer. Marx wilde terug naar een samenleving zonder techniek, pas de latere socialisten zagen in dat ze niet meer zonder industrie konden meekomen in de moderne wereld. Hun streven is echter gebleven om een soort moderne anarchie in te stellen. Het resultaat is wat we zien in Cuba en Noord-Korea. Om de natie-staat te slopen, gebruiken ze in de huidige situatie de migranten en de eurozone.
Het hele probleem met het gebruik van de termen links en rechts is dat links er in geslaagd is zichzelf een positief imago te geven. En dat imago is al jaren aan het afbrokkelen, want alleen rechts is in staat om de verworvenheden van de moderne samenleving in stand te houden (democratie, welvaart, orde).

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Als u de Europese cultuur wilt behouden wordt u meteen op rechts geplaats omdat links het tegendeel wil. Het zou wel het doel van elke Nederlandse politieke partij moeten zijn maar misschien willen die partijen zich niet meer Nederlands noemen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

precies. Zo zie ik het ook. Maar DAAR gaat het gesprek nooit over. Altijd worden de ‘bruine randjes’ er bij gehaald door links en door de media.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Uiteraard is rechts altijd beetje bruin volgens de linkse media.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

ja, mee eens. Ik ben ook niet ‘rechts’. Maar zeker ook niet ‘links’. Die termen worden altijd gebruikt, m.n door links. En daar gaat het dus al fout.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Helemaal mee eens. Het is exact zoals ik de situatie in NL, maar ook in de rest van Noord-west Europa zou omschrijven.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Dan de 3 gewraakte opmerkingen van Baudet:
1. “Bijna iedereen die ik ken is antisemiet.”
Is een feitelijke constatering. Zegt niets over of hij dat goedkeurt of zo. Als je kijkt naar de opstelling van Nederlandse politici in het algemeen dan zie je steeds weer dat ze met de mond de joden verdedigen, maar tegelijkertijd Israël en joden nog al eens tegenwerken. Den Uyl zei toen na het olieembargo: de sympathie voor Israël is in een dag verdwenen. Links is altijd antijoods geweest en minstens half Nederland stemt links, dus de opmerking ‘half Nederland is antisemiet’ is inhoudelijk waar, alleen niet op dezelfde manier als in de nazitijd.
2. “Soros heeft meegewerkt aan corona. ”
Als je bekijkt: Soros heeft de karavaan door Mexico gesponsord; steunt honderden anarchistische groeperingen over de hele wereld, is een welkome gast bij de opperste sovjet in Brussel, die hij graag ideeën aanreikt. Die man zou ook best iets met corona kunnen doen. Als je dit een complottheorie vindt bij voorbaat, ben je heel wereldvreemd.
3. “Ik heb 3 miljoen doden over voor vrijheid”
In WO I sneuvelden meer dan 10 miljoen soldaten en in WO II meer dan 50 miljoen voor vrijheid. De vraag die we eerst moeten beantwoorden zijn Nederlanders wel bereid om hun jas aan te trekken voor vrijheid – laat staan te vechten?
Welke mensen durven niet eens meer na te denken over wat uitspraken nu eigenlijk echt betekenen? De mensen die willen framen, de conformisten, oftewel de linksdenkenden.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik mij als oudere Nederlander afvraag, is wie oh wie heeft dit geregisseerd, is het een figuur in de partij FvD, of is er sturing van buitenaf geweest.
Toeval in de politiek bestaat namelijk niet.
De politiek is meer een rovershol en heeft weinig met de gewone burgers te maken.

Jammer, Nederland was best een fijn land om in te leven.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik heb ook het idee dat er meer aan de hand is.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

ja ik ook, maar nog geen idee wat dan.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ooit wel ja!!! Nu zou ik liever subiet vertrekken.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Mmmm.
Kweet niet,
Net als de auteur van deze opinie, denk ik toch echt dat het een onvermijdelijk situatie is geworden.
Hoe triest ook idd voor de “redelijke” rechtse kiezer, Het forum is dood. Finito.

Voordeel is, dat gedurende de FvD tijd, de PVV een beetje in de schaduw heeft kunnen werken. (Overigens, het bewijst maar weer, dat GW de enige is, die geleerd heeft van alle voorgangers. Leefbaar LPF en wat hebben we allemaal al gehad.)

Met een beetje geluk, komt Geert met een goed programma en vooral een degelijke (onbesproken) kandidatenlijst, die gewoon goed hun mondje kunnen roeren, maar verder ten volle beseffen, dat de PVV GW is en GW de PVV.
Oftewel inbreng prima, nooit doorslag gevend.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Jammer, was!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het “buitenaf” speelt handig op in maar dit is puur interne strijd als wij even Chris Aalberts vergeten. Baudet mag dan de partij opgericht hebben maar hij is te apart voor zijn gewone medewerkers niet alleen met zijn gevleugelde taal maar de onhandige uitspraken. Een echte debater is hij ook niet meer een redenaar. Dan kom je tekort in praktijk tekort de parlement terwijl je op manifestaties de theorie goed opbrengt. Zijn kiezer moet niet met gekromde tenen zien en luisteren naar parlementaire debatten. Ik denk dat dit het probleem is geworden samen met de onhandige uitspraken. Althans zo voel ik dat en ik vroeg mij al eerder af wat je onder deze omstandigheden aan deze partij heb. Jammer. En balen want de gewezen winnaar zal weer Rutte zijn die al negen jaar te lang regeert.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Een partij oprichten is hëel wat anders dan een partij leiding geven. De meesten bezitten niet beide kwaliteiten.
Eerlijk gezegd had ik al een poosje genoeg van Baudet’s “vergezichten” en mijn kromme tenen.
Maar ik betreur het gat wat er nu op “rechts” gaat vallen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Het is verschrikkelijk jammer dat het weer misgaat om welke reden dan ook. Een goede bedoeling kan de professionaliteit niet vervangen en daar ontbreekt het aan iedere keer weer. Mensen met goede ideeën zijn inderdaad niet altijd goede leiders. Dat blijkt nu weer. Een kudde bij elkaar houden is een hele opgave en dat telt dubbel voor een jonge kudde.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, Baudet had voor de praktische leiding iemand anders moeten zoeken en zelf alleen op de inhoud en koers moeten meedenken in denktank vorm. En dan mag je eigen gechargeerd discussieren om je koers te bepalen en mag niet iemand uit die denktank stellingen zonder context naar buiten brengen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Baudet heeft te hoge dunk van zichzelf om iets uit handen te geven. Het is zijn partij die hij het leven gaf en nu de dood injaagt omdat men zijn ideeën niet volledig accepteert. Zo zie ik dat zelf.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

FVD is Baudet en Baudet blijft als de enige lid.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uit het verloop van de kwestie is mij duidelijk geworden dat de hele zaak zorgvuldig is geregisseerd van buitenaf. De combinatie van:
– rellerige appjes
– het lekken van info naar de pers
– een prominent FvD politicus die meteen het vertrek van Baudet eist
Als Baudet die leden zonder onderzoek had geroyeerd, zou hem verweten zijn dat hij grillig, autoritair of solistisch optreedt.
Als Baudet Freek meteen had laten vallen, zou hem verweten zijn dat hij geen loyaliteit kent of bang is voor aanstormend talent.
De linkse kartelpartijen en media hanteren deze methode al jaren i.b.t. Wilders. Als Wilders (of Baudet) A doet, dan wordt hem verweten dat hij niet B heeft gedaan. Als Wilders (of Baudet) B doet, dan wordt hem verweten dat hij niet A heeft gedaan.
Simpel.
Wie hier niet doorheen prikt, heeft nog helemaal niets begrepen van hoe links te werk gaat en speelt ijverig hun spelletje mee.
Baudet doet het prima en alle politici zijn ijdel, grillig, enz, omdat het bij hun beroep hoort. Politiek is een leeuwenkuil, niet geschikt voor watjes.
Forum heeft maar één echte fout gemaakt: leden. In de huidige situatie moet elke nieuwe partij er rekening mee houden dat er leden opduiken die de opdracht hebben om de nieuwe partij van binnen uit kapot te maken met extreme mailtjes, ruzies, fraude, enz. Zo werkt links al heel lang.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat betreft de “leden” ben ik het met u eens. Wilders startte wat dat betreft beter.
Maar Baudet is niet te vergelijken met een doorsnee politicus. Hij is vele malen extravaganter dan doorsnee, zowel als politicus als privé qua levensstijl en levensbeschouwing.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Klopt, maar FvD is ook niet te vergelijken met een doorsnee partij of met een doorsnee politiek programma. Met een opstelling als Rutte, Buma of Pechtold zou Baudet nooit zo ver zijn gekomen.
Bovendien wil ik er op wijzen dat de uitspraken van Baudet altijd op één manier geframed worden, namelijk als extreem, als anti-joods of complottheorie (zoals over Soros).
Dat komt neer op het geven van het antwoord zonder de vraag te stellen.
Wie zo denkt, is linksdenkend. Is conformist. Deze mensen (Pouw, Vlaardingerbroek c.s.) zijn ongeschikt voor politieke verandering.
Hoe ze onder druk zijn gezet – mits ze ooit al oprecht Forum hadden willen steunen – zullen we waarschijnlijk nooit weten. Als ze dit echter geheel uit zichzelf doen, is het nog veel kwalijker.
Want Forum zal zonder Baudet niet genoeg zetels halen om dit drietal in de TK te krijgen.
Maar ik lees nu net dat al grappenmakers Forum hebben verlaten. Bon débarras.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Andre
E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Andre ; helemaal met u eens. Dit is geen toeval. Het is eenvoudig te infiltreren in de jongeren beweging en na enige tijd te beginnen met het plaatsen van n@zi sympathieën en antisemitisch teksten. Dat kun je ook met een team van 5 á 10 man doen. Een mooie klus voor Antifa . Hier is goed over nagedacht. Links en het kartel zaten echt niet stil de laatste 4 jaar. Hier hoeven we echt niet naïef over te zijn.
Nanninga heeft waarschijnlijk last van zwangerschapshormonen. Baudet kreeg niet eens de tijd het rustig uit te zoeken.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel. Aan de hele kwestie verspil ik daarom hier geen woord meer. Wat me wél opvalt. Vorige verkiezingen had Rutte dat gedoe mee, met die nederturken en die Turkse minister die hier verkiezingszieltjes kwam winnen voor Erdogan. Dat bracht hem helaas uiteindelijk de overwinning. En nu weer deze afgrijselijke toestand met FvD . Is het geluk altijd met de slechteriken en leugenaars? Het enige juiste wat de rechtse kiezer nog kan doen, is massaal op Geert Wilders stemmen, lijkt mij.

Jos
Jos
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Helemaal mee eens. Ga ik doen. Ik word kotsmisselijk van al dat geschuif met nazi-petten en bruine overhemden. Steeds weer veel van hetzelfde. Begon al met Janmaat.
Argumenten doen er niet meer toe. Daarom, helaas, Forum is niet meer. Hebben zij zelf ook aan meegeholpen. Stom. Dus inderdaad, nu massaal stemmen op de PVV. Wat mij betreft Bosma.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Wil ook aan deze kwestie geen woord meer verspillen. Helaas wordt door deze kwestie het toekomstperspectief voor ons land een stuk slechter.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

goed advies. Ga ik ook doen. Ik hoop dat Haga en Joost ook nog iets kunnen redden van een alternatief naast de VVD

Ron
Ron
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is een voorkeursstem op Martin Bosma een alternatief voor FvD-ers? (Lidnr. 113 FvD)

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ron

Het is zo jammer dat PVV op veel onderwerpen altijd meestemt met de VVD.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Maar Bosma is wel geweldig, ja.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Inderdaad dat vind ik ook.. Nog meer jammer is dat sommige nuttige voorstellen worden weggestemd, alleen maar omdat ze van Wilders afkomstig zijn. Uiteraard kan ik dat niet bewijzen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ron

ja, zeker een alternatief.

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jammer, ik had echt gehoopt op een politieke revolutie in maart met een coalitie PVV, FVD en SGP misschien.
Nu kan sinterklaas Rutte met zijn pieten weer euro’s blijven rondstrooien in Europa en de paar centen die overblijven verdelen onder ‘vluchtelingen’ en het hardwerkende deel van Nederland waar de VVD ooit voor opkwam, de nek omdraaien.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Trinco

Helemaal met je eens het is jammer dat het zover is gekomen,maar ik snap nu wel steeds beter waarom de PVV geen leden partij is geworden. Hierdoor bewijst wel weer dat het meer kwaad als goed brengt.Dat een club jongeren het presteerde om een goede opkomende partij om zeep te helpen met hun ondoordachte uitspraken en appjes brengt meer kwaad dan goed.Verder had ik zo gehoopt dat ook FVD bij de volgende verkiezingen nog groter zou worden, zodat tenminste inmiddels 2partijen in dit land zich sterk konden maken tegen het linkse beleid wat inderdaad meer op feest voor alles wat hier binnengekomen is,dan het belang van de eigen burgers te dienen.Ook het bestuur van FVD mag weleens de hand in eigen boezem steken,en met het vertrek van Hiddema vind ik de partij zowiezo al niet meer compleet. Baudet die inderdaad zijn succes op de geloofwaardigheid van de verkeerde mensen om hem heen bouwde mag ook bij zich zelf wel eens te rade gaan vind ik. Hij had gewoon om opheldering binnen die jongerenclub moeten vragen en deze club moeten opheffen, zijn terug treden heeft groen licht gegeven voor die gasten binnen zijn partij om verder de zaak op te blazen. Ik denk niet dat een herstel van deze partij er nog inzit.

Demanpieter
Demanpieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De ware verliezers zijn mijn kinderen en kleinkinderen. Zij zullen moeten leven onder een regime dat gedomineerd wordt door moslims en hysterische Afrikanen.

Meine
Meine
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Demanpieter

Graag even opletten !! Afrikanen zijn afstammelingen van Nederlanders in Zuid-Afrika. Het Afrikaans is een Nederlandse taal: “…..Alles sal reg kom!….”

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zou interessant zijn er achter te komen wiens agenda hier achter steekt en wie de zilverlingen heeft aangenomen. Maar ding is zeker; het ‘dodelijke coronavirus’ heeft plotseling plaats moeten maken voor de teloorgang van het zogenaamd verfoeilijke Forum van Baudet.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Er is wel iets gaande.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vanavond bij OP1 stortten ze zich als schuimbekkende hyena’s op Baudet, niet om aan te zien.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

Het kwijl loopt hen al 2 dagen uit de mond, aangevuurd door beroeps landverrader en ratelslang Chris Aalberts. Ik kijk er niet meer naar. Heeft geen enkele meerwaarde die praat programma’s. Echte tok, tok shows!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen heeft het over Baudet. Niemand heeft het over Forum voor Democratie. We mogen ervan uit gaan dat Baudet het beste voor heeft met de idealen van Forum. in de kern komt het erop neer dat de vrije marktplaats van ideeen, zoals die zich in het Westen sinds de uitvinding van de moderne boekdrukkunst in 1450 heeft ontwikkeld, bedreigd wordt en daarmee de democratie en daarmee de vrije westerse samenleving. Dit uit zich in termen van al dan niet algorithmische beinvloeding, ongebreidelde migratie, politieke correctheid, een verbod op islamkritiek, woningnood, activistische universitaire syllabi, zich totalitair ontwikkelende EU, peperduur maar zinloos klimaatbeleid, doorgeschoten globalisering, en destabiliserende geopolitiek. De semi-gedachtenloosheid waarmee men dit laat gebeuren is onaanvaardbaar voor de Baudetier. Helaas lijkt het ontwikkelen van een algemeen aanvaardbaar breed oplossingskader de spankracht van Forum te boven te gaan. Een mooi moment om zich te herbezinnen en herbronnen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas waar dat de kiezer die het eerlijker wilde (niet perse rechts te noemen overigens) inderdaad het slachtoffer wordt en weer opgescheept zit met het ‘kartel’ van baantjes schuivers.
Ik baal hier ook ontzettend van. Ik kan nu zeker alleen maar kiezen voor Geert Wilders en dat gaan we doen ook.

Sailor 1
Sailor 1
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De verliezer is de niet-linkse kiezer. Dat zijn er waarschijnlijk best wel veel. Die hoeven niet automatiek rechts te zijn. Eerder iemand die in realpolitik geloofd. Zag ik ergens weer de naam van Henk Otten opduiken als kandidaat om een zetel voor Forum in te nemen? Als Forum nog een kans op een goede toekomst wil hebben, moeten ze dat figuur op zo groot mogelijke afstand houden. Je zou Baudet kunnen verwijten, dat hij überhaupt met dat figuur in zee is gegaan. Hoe het nu verder gaat? Te vroeg om te zeggen. Hoop er het beste van. En die tweet van die Stalinist uit Doetinchem was even veelzeggend als weerzinwekkend.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sailor 1

als ze Otten handhaven op de lijst, stem ik definitief op Geert en mijn man ook.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nou, Rutte lachend………….. Ik mag hopen dat de FvD stemmers OF op het deel van FvD dat mogelijk nog gered kan worden gaat stemmen OF op de PVV. NOOIT het kartel belonen als je het anders /eerlijker wilt in NL. Het kartel MOET inbinden met hun onduidelijke, onbetaalbare klimaatplannen en hun weigering op migratie regulatie.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De berichtgevingen over Thierry Baudet bij TPO waren bijzonder haat dragend vooral Chris Aalberts leek zich vast te hebben gebeten hierin als een soort vernietigings strategie

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

TPO lees ik al lang niet meer. Ze leken een rechtse signatuur te hebben tot die slijmbal van Aalbers daar podium kreeg.
Ik vind het dan onbegrijpelijk dat een ‘rechts’ medium dit doet. DDS is veel neutraler wat forum betreft.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De clichés zijn de wereld nog niet uit, links is goed en rechts is slecht. De SP jaagt 6 communisten weg terwijl zij de Internationale zingen, de FvD zit op fluwelen jacht naar neonazi’s. En dan de GL die op niemand jaagt maar in tegendeel een moslim zuster binnen haalt die voor de moslimbroeders schijnt te werken en probeert het communisme met de islam te verenigen. Voer voor de VVD dus die kans ziet om nu het een en ander af te snoepen bij wijlen FVD en uitgebannen PVV door in persoon van mevrouw Bente Bekker een schijnbeweging naar rechts te maken. Van de door haar beloofde toezicht op de grenzen en daardoor minder islam komt natuurlijk niets terecht want de linkse VVD laat nu alleen even de rechtse kant van het gebit zien terwijl men weet dat zij links bijten. Jammer dat het circus Baudet eigen tent sloopt maar echt verbaasd ben ik niet door de mens Baudet verheven tot enkel de hogere sferen. De rechtse kiezer heeft helaas weer verloren. Het val van de FvD maakt de weg open voor Rutte om met de linkse partijen verder te gaan want de PVV heeft hij met anderen uitgebannen. De kiezer is weer een illusie armer en blijft met de vraag of er eigenlijk wat valt te kiezen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

FvD heeft serieuze problemen. Daar wordt deugend Nederland blij van. Punt wat zij en ook velen van ons over het hoofd zien is de groeiende onvrede van de bevolking over de huidige koers van “Den Haag”.

FvD kanaliseerde die onvrede en biedt een ontevreden deel van de bevolking, dat PVV net een stapje te ver vindt, perspectief. Als FvD valt, valt voor velen ook dat perspectief weg.
Maar de grote onvrede onder de bevolking blijft. En die gaat alleen maar groeien, in een toenemend tempo.
De val van FvD zal dan een pyrrusoverwinning blijken voor deugend Nederland.
Wellicht (deels) een opsteker voor de VVD bij tk 2021. Al profiteert vooral de PVV van deze situatie.
Als er geen alternatief voor de PVV komt, kan ook deugend Nederland de borst natmaken, dan levert de PVV na de tk 2025 de minister-president.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

De kartel partijen zijn niet geïnteresseerd in de conservatieve kiezer.
Waar ze heel goed in zijn is manipulatie en framing. Zo krijgen ze nog altijd de VVD op 44 virtuele zetels. De PVV gaat de eerste 100 jaar geen 75+ zetels halen die ze nodig hebben om in de regering te komen. Dus maak u maar geen illusie. Zonder FvD is rechts Nederland totaal aan de zijlijn weg geparkeerd.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Yeah, right. Zonder FvD is geen rechtse politiek mogelijk. De 44 virtuele zetels van de VVD is wel afhankelijk van welke site je daarvoor neemt. Volgens De Hond zou de VVD op 36 zetels komen en PVV op 23.

Wat ik noem is de toenemende onvrede, die voortkomt uit het feit dat steeds meer mensen rechtstreeks worden geconfronteerd met overlast die voortkomt uit onverantwoorde linkse hobby’s.
Inmiddels is de PVV een behoorlijk stabiele partij die nu wel uit de kinderziektes is en die in tegenstelling tot alle andere rechtse partijen wel tegen een stootje kan. Vooralsnog is er geen andere rechtse partij die serieus als alternatief kan dienen.

Voor jouw beeldvorming, ik ben (nog) FvD lid en ook ik zie met lede ogen aan wat er gebeurt. FvD is de zoveelste op rechts, die zichzelf opblaast, dus ik ben mijn vertrouwen in dit soort initiatieven wel kwijt.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als bemanning muiterij pleegt dan moet de kapitein consequent optreden.

Ik snap dat dat nazigeneuzel van een paar jfvders niet kosher is, daar moet men ook strakker in zijn. Nazisme is niet iets om te verheerlijken, net zoals communisme dat niet is. Beide zijn ideologieen gebaseerd op marxisme, die niet alleen tot vele doden hebben geleid in de vorige eeuw, maar ook de bevolking die er onder leeft onderdrukt. Leef je onder een van deze twee regimes, dan heb je geen persoonlijke vrijheid meer. Onbegrijpelijk dat men dat niet direct de kop heeft ingedrukt.

Maar als dat soort zaken een heikel punt vormen voor een aantal mensen in de partij, dan moet je dat binnen de partij regelen, niet via de media.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goed stuk. Mogelijk iets te vroeg geschreven, de ontwikkelingen blijven maar komen. Momenteel lijkt het op een coup olv Nanninga, Pouw, en Eerdmans. Maar wie weet hoe het er morgenochtend voor staat.
Een opsplitsing van de partij zal voor beide kampen waarschijnlijk stemverlies betekenen. Kunnen ze deze onrust voor de verkiezingen nog te boven komen? Ik heb mijn twijfels.
Als FVD uit elkaar valt hebben de niet-religieuze rechtse stemmers eigenlijk weinig andere keuze als de PVV. Als je wilt dat je stem daadwerkelijk meetelt is niets zo zonde als stemmen op een partij die geen zetel behaald. En al die minfracties zijn regelmatig ook zonde van de stoelen in de kamer.
Verder is de politieke rechtervleugel geheel lam na het vertrek van de VVD.
Ik hoop voor ons dat de situatie de komende maanden nog verbetert.

In mijn dromen zie ik de VVD op links stemmen wegsnoepen en dan na de verkiezingen een heerlijk rechtse regering van 2 partijen vormen met de PVV. Maar dat is wensdromen. Zucht…

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

FvD is het slachtoffer geworden door infiltratie van linkse types. Die infiltratie was nogal makkelijk want we weten allemaal nog wel dat een stagiaire zich in het bolwerk van de PVV bevond en daar een heerlijk artikel in de linkse media over schreef. Na het verhaal met Henk Otten was het nog enige tijd wel rustig maar is er door links al gezocht naar zwakke plekken. Die zwakke plek bleek dus JFvD te zijn en zo ontstond er dus al een flinke schade. Na uitbreken van Corona heeft Baudet dingen gedaan die ik nooit zou doen. Hij liet geroyeerd lid van de VVD binnen. Van Haga dus, dat was al een grote fout. Vervolgens heeft Baudet zich uitgelaten op een manier over de mondkapjes plicht en stond hij met Willem Engel op de foto. Dat is voor menig FvD’er al genoeg om af te haken. Geert Wilders heeft in het laatste Corona debat hard uitgehaald naar de VVD. Die wilden meer online gaan thuiswerken. De motie werd echter door Baudet ook niet ondersteund wat wel had gemoeten. En sinds een week of wat is er dan Joost Eerdmans. Dat hij in FvD stapt gaf bij mij al de gedachte na dag 1 dat wordt een probleem. En zie wat er nu allemaal speelt en wat brengt de toekomst voor FvD? Er moet op zeer korte termijn weer rust in de tent komen, of dat met Baudet kan, dat denk ik van niet. Baudet met een nieuwe partij tja dat kan, maar hoe geloofwaardig wordt dat dan? Je hebt niet in een paar weken een nieuwe partij want het is meer dan alleen inschrijven in het kiesregister, en welke poppetje gaan dan met Baudet in zee?

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Ik was en ben blij met Eerdmans. Ik had de hoop dat hij ervaring en nuchterheid zou brengen naast al die vreemde connecties die Baudet er de laatste tijd op na hield.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Ik heb zeker geen hekel aan Eerdmans, heb hem maar voor mij ook wel makkelijker omdat ik dichtbij Joost woon en hem ook zeker real ontmoet. Eerdmans en Baudet kennen elkaar al jaren en jaren. zelf al voor baudet hem ontmoete voor Leefbaar Rotterdam tijdens de campagne van 2018.

Asher
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Ik dacht meer aan infiltratie door extreemrechtse types, de oorzaak van alle heisa. Maar goed.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Dat zou je denken maar is denk ik niet het geval

61
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x