Stemmen en stemmen tellen in de VS

Hoe complex wil je het hebben....

Titelfoto: Election Day 2020 door Phil Roeder, gepubliceerd onder CC BY 2.0.

Het stemmen tellen na de presidentsverkiezingen in de VS lijkt eindeloos te duren, zodat nog steeds niet duidelijk is wie er heeft gewonnen: Biden of Trump. Hoe zit dat? En waarom geven de stemmen uitgebracht per post zoveel problemen? Freek van Beetz ging te rade bij zijn Amerikaanse vriend en geeft een verhelderende toelichting.

“Je kunt zeggen dat corona de Democraten drie keer heeft geholpen”, schreef mijn Amerikaanse vriend. “De economie kreeg een klap, veel kritiek op de aanpak van de corona-pandemie en tenslotte de mogelijkheden om met het stemmen per post kiezersstemmen te ronselen. Je zou kunnen zeggen dat zonder corona Trump gewonnen zou hebben, maar ja…”

Terwijl ik dit schrijf, drie dagen na de verkiezingsdag, is het tellen van de stemmen in enkele van de Swing States nog steeds niet afgerond, maar de kansen op de overwinning van Joe Biden, zij het in elk van die staten nipt, lijken met het uur te groeien. En dát door het massale aantal stemmen dat per post is uitgebracht en dat voor het overgrote deel uitgebracht is op de Democratische kandidaat.

Wat is hier aan de hand? Waarom lukt het in een modern land als de VS niet om, binnen enkele uren na sluiting van de stembussen, een uitslag te presenteren? Dat vroeg ik ook aan mijn Amerikaanse vriend, want ondanks al die correspondenten en te elfder ure ingevlogen hulptroepen (verslaggevers) van al die media, werd dat – vond ik – niet goed uitgelegd.

 

Geen bevolkingsregister

Eén van de zaken die bij ons niet helder uiteengezet zijn, is dat de VS geen bevolkingsregister (burgerlijke stand) kennen. De Amerikaanse burgers zijn wel in tal van systemen geregistreerd (Federale Belastingdienst, Driver’s Licence, Voter Registration, Social Security, US Immigration…), maar die registraties mogen niet aan elkaar ‘gelinkt’ worden. En om te stemmen (register to vote) moet je documenten voorleggen dat je Amerikaans staatsburger bent. Niet-US citizens mogen niet stemmen: dus geen illegalen, ook geen permanent residents en evenmin gevangenen of mensen van wie hun burgerrechten ontnomen zijn.

 

Packing

Binnen de Democratische partij zijn wel stemmen opgegaan om dat te veranderen: wijzigingen in het kiesstelsel (packing the electorate), uitbreiding aantal rechters in het Hooggerechtshof van negen naar dertien (Packing the Court) en uitbreiding van het aantal zetels in de Senaat (Packing the Senate) en van het Huis van Afgevaardigden (Packing the House) met (Democratisch bestuurd) Puerto Rico en Washington D.C. Die zijn nu nog geen staat. Deze voornemens zullen, gezien de uitslagen van deze verkiezingen – de Republikeinen behouden hun meerderheid in de Senaat – waarschijnlijk niet worden gerealiseerd.

Een ander groot verschil is dat de registratie van kiezers een bevoegdheid is van de afzonderlijke staten en dus in elk van die staten anders is. Daarom spreken de Democraten over voter suppression in de staten met een Republikeinse meerderheid en andersom. De VS is nu eenmaal een federatie van vijftig staten.

 

Kiesregister

Omdat er geen burgerlijke stand is, moet je je als kiezer zelf laten opnemen in het kiesregister. In de meeste staten kun je je ook registreren als Democraat, Republikein, of als onafhankelijke kiezer. Met die registratie kun je deelnemen aan de primary in je staat. Dat zijn de zogeheten voorverkiezingen, waar per partij tussen de beoogde kandidaten de uiteindelijke presidentskandidaat wordt gekozen

Twintig tot vijfentwintig procent van de Amerikanen staat niet geregistreerd in het kiesregister. Bij verkiezingen is het dus vooral in de swing states belangrijk om bij niet-geregistreerde kiezers langs de deuren te gaan, om die over te halen zich te registreren als stemmers op je partij. Daartoe ben je overigens in het stemhokje niet verplicht….

 

Absentee ballot

Normaal wordt er massaal en elektronisch gestemd op de verkiezingsdag zelf, of een tot vier weken daarvoor met early voting. En in normale tijden kan er ook via de post (stemmen per brief) worden gestemd, maar dat is strak gereglementeerd: je moet op tijd een aanvraag indienen voor een absentee ballot (schriftelijke stem), je moet een geldige reden hebben en die ook nog bewijzen, zoals wonen in het buitenland, militair zijn in het buitenland, op reis zijn, gehandicapt zijn, gevangen zitten of in een ziekenhuis verblijven. Dan krijg je een absentee ballot toegestuurd.

Een getuige (die ook een geregistreerde kiezer moet zijn) moet mee tekenen en alles moet correct ingevuld zijn. Al die schriftelijke stemmen moeten handmatig worden verwerkt (verifiëren dat kiezer en getuige geregistreerd zijn en de handtekening wordt elektronisch vergeleken met de handtekening op je kiesregistratie). In normale jaren maakt het stemmen per post maar een klein percentage uit van het totaal aantal uitgebrachte stemmen, maar dat is dit jaar totaal anders.

 

Massaal

Het waren vooral de Democraten die op aandringen van de partijleiding het stemmen per brief (Postal Voting) in deze presidentsverkiezingen massaal toegepast hebben, in zoveel mogelijk plaatsen, wegens: corona… In sommige, meestal Republikeinse staten, moest je je absentee of mail-in ballot wel nog aanvragen, maar je kon de corona-pandemie als geldige reden opgeven. In sommige door Democraten bestuurde staten werd er zelfs naar alle geregistreerde kiezers een absentee ballot gestuurd, zonder dat die daar een aanvraag voor moesten indienen.

Het heeft allemaal te maken met de federale structuur van de VS. Er zijn weliswaar nationale richtlijnen voor verkiezingen, maar de organisatie gebeurt door elke staat afzonderlijk. Dat leidt dus tot die verschillen per staat. Met alle onduidelijkheden van dien.

 

Tellen

Dan is er de regel dat er niet mag worden geteld voor het einde van de verkiezingsdag. In de meeste Republikeinse staten hebben ze dat opgelost door alle uitgebrachte stemmen per post op voorhand wel te verwerken (envelop openen, registratie checken, getuige checken, handtekening checken en inscannen), maar nog niet te tellen (op de knop drukken). Zo is dat georganiseerd in onder andere Texas, Florida, Ohio, en North Carolina en moesten op dinsdag alleen nog de stemmen per post, die op verkiezingsdag zelf binnenkwamen, verwerkt worden.

 

Sluitingsdatum

Maar in Democratische staten als Pennsylvania, Wisconsin en Michigan ging dat dus anders, zoals we hebben gezien. Bovendien is de sluitingsdatum voor de poststemmen de dag van de verkiezingen zelf, maar weer niet in Pennsylvania: daar telt nu juist de postdatum. Dus de stembiljetten, die in de komende dagen binnenkomen met poststempel 3 november, moeten ook nog geteld worden en niemand weet hoeveel dat er dat nog zijn..

Bovendien zijn de poststemmen deze keer niet gelijk verdeeld tussen Republikeinse en Democratische kiezers, want het zijn vooral de dichtbevolkte steden met een Democratische meerderheid, die in verband met corona massaal per post zijn gaan stemmen. Daarvan moeten deze dagen ook nog (grote?) aantallen geteld worden.

 

Hertelling

Tenslotte is er ook de regel dat als er in de uitslagen minder dan 1% verschil is, hertelling moet plaatsvinden. Dan moeten ook al die poststemmen handmatig opnieuw gecontroleerd en geteld worden.

 

“Niemand kan nu nog het eindresultaat voorspellen en wees gerust”, schreef mijn vriend, “beide partijen hebben hun leger advocaten klaarstaan en mogelijk eindigt het in het Supreme Court, zoals in 2000. Dat Hooggerechtshof bestaat nog steeds uit negen rechters en daar zou zomaar een 5-4 beslissing voor Trump uit kunnen komen….”

Het kan dus nog wel even duren voor de einduitslag van de presidentsverkiezingen 2020 bekend is. De stem- en telprocedures zijn van zichzelf al complex genoeg. Laat staan als een kandidaat ook nog eens juridische stappen neemt wegens veronderstelde onregelmatigheden. Dan is het geen kwestie meer van dagen, maar van weken.

It ain’t over till it’s over.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hier is zo zwaar gefraudeerd dat de wereld in shock zou moeten zijn. De democraten hebben op voorhand al aangegeven dat ze aan het onderzoeken waren hoe ze een eventuele winst van Trump zouden kunnen voorkomen. Volgens mij was dat Nancy Pelosi en ziehier, het gebeurt…

Fijn dat je uitlegt hoe het er in de praktijk op dit moment aan toegaat, maar het opzienbarende aan dit hele verhaal is de immense fraude. Jensen heeft grafieken laten zien hoe Biden opeens met een enorme curve omhoog gaat in sommige staten, puur door de stemmingen per brief. Dat kan niet kloppen. Dat is gewoon totaal onlogisch! (Heeft iemand de rally’s van Trump gezien??).

Inderdaad ons voorland, hoewel ik verwacht dat de verkiezingen in Nederland voorlopig niet doorgaan, ze zijn veel te bang voor FvD.
We zijn in oorlog, afschuwelijk, we zijn in oorlog tegen een VN agenda, waar onze regering openlijk aan meewerkt. We zijn dus eigenlijk in oorlog tegen onze eigen regering. Ze kunnen niet iedereen tot schaap maken..

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Elvi
Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Ze hoeven niet iedereen tot schaap te maken. Nu is 85% al schaap. Kijk alleen maar naar de mensen die uit zichzelf [15-55jr], met een doekje op lopen. Zelfs alleen in de auto, of zelfs op de fiets in de natuur. Als ik dat zie is het plan van de globalisten ‘max 500.000 mensen’ , niet zo’n raar idee meer.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Opvallend dat Rutte al jaren zijn mond stijf dicht houdt over immigratie. Toen een journalist hem daar eens wat over vroeg, glibberde hij behendig naar een ander onderwerp.
De VN wil van Europa een multicultureel continent maken, daar zijn ze heel duidelijk over.
Elke week komen er 500 mensen binnen.. Niet de ene week 234 mensen en een andere week 390 mensen, nee altijd hetzelfde getal. Wat natuurlijk raar is. Het lijkt er zeer sterk op dat deze migratie gestuurd wordt. En onze regering werkt daar stiekem aan mee.

Piet
Piet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het laat in ieder geval zien dat je in een democratische rechtstaat geen stemmen per post zou moeten willen hebben. Het gaat uit van een zeker vertrouwen wat er gewoon niet kan zijn omdat er geen controle is of de stemmen wel in vrije wil zijn gegeven. Binnen gezinnen kan een enorme druk worden uitgeoefend om wel of niet voor een bepaalde kandidaat is kiezen. In een stemhokje kan iemand dat voor zichzelf volledig anoniem bepalen zonder dat anderen daar directe invloed op kunnen uitoefenen. Dat valt onder het stemgeheim, wat absoluut is, althans hier in Nederland. Maar hier gaan we, vanwege Corona, straks dus ook via de post kunnen stemmen en dat gaat vermoedelijk hetzelfde gezeik opleveren vrees ik.
Wanneer iemand in een zeer links gezin PVV zou willen stemmen zal deze daar geen kans voor krijgen vanwege de druk van het gezin, familie, kerk of omgeving. Zelfs tussen partners kan dat volledig uit de hand lopen. Ons stemgeheim is een absoluut gegeven en dat moeten we vooral zou houden. Stemmen per post zal dit stemgeheim fors onder druk zetten en de betrouwbaarheid van de uitgebrachte stemmen ter discussie stellen.
Ik ga hoe dan ook naar het stembureau om in alle vrijheid en anonimiteit op de PVV te stemmen, dat zal ik niet tegen mijn partner zeggen omdat deze een hekel aan de PVV heeft.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet

Niettemin lijkt het mevr. Ollongren een prima idee voor de aanstaande verkiezingen….

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Alleen al het feit fat D666 er vóór is maakt het verdacht.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

Ook ik heb zo mijn gedachten hierover en dat is inderdaad verdacht.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Juist die is al niet te vertrouwen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eindelijk een begrijpelijke uitleg over Amerikaanse verkiezingen. Dat Trump zich tegen de resultaten verzet wordt ook niet uitgelegd en daarmee wordt hij voor gek weggezet die fraude roept en slecht verliezer is. Wij weten dat juist de democraten slechte verliezers zijn wat zij de laatste vier jaar bewezen hebben en dat zij tot fraude in staat zullen zijn. De opmerking van Giuliani zet er een kroon bovenop en daar zullen wij van onze media niets horen. Want Trump is toch een gevaarlijke gek….Mocht hij toch verliezen zal Biden de eerste felicitaties ontvangen uit Iran, China en Brussel.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Na deze uitleg is mij duidelijk geworden waarom Trump zo tegen het stemmen per post was en de democraten voor. Hij riep niet zomaar wat zoals de media het voorstelden, hij wist waar ie het over had.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn in de VS diverse organisaties die de diverse bevolkingsbestanden met elkaar vergelijken om fraude te voorkomen. Daar hebben ze een flinke taak aan.
Bijv in Michigan vonden ze ongeveer 2500 mensen die ouder dan 100 jaar waren, waaronder iemand die geboren was in 1823.
Het verweer van het kiesregister in Michigan was ongeveer als volgt:
1) kan niet want Michigan werd pas in 1837 een staat.
Vreemd verweer: als deze persoon de kiesgerechtigde leeftijd bereikte in 1841, dan was Michigan toch al een staat?
2) het voorkomen op de lijst is geen bewijs dat er feitelijk fraude is gepleegd.
Nee maar iemand moet deze persoon opgevoerd hebben en die iemand zal daar een bepaalde bedoeling mee gehad hebben.
3) het is een administratieve fout.
Duidelijk, maar hoe is die tot stand gekomen?
4)volgens Snopes.com was deze lijst van 2500 namen al in de zomer van 2019 opgedoken en gecorrigeerd door de staat Michigan, dus had het ‘niets te maken met de verkiezingen van 2020’.
Dit vind ik een onbegrijpelijk argument: dit feit kan er ook wijzen dat een massale fraude lang van te voren voorbereid is. Want het is veel werk. Uiteraard is een fraude gericht op de eerstvolgende verkiezing, dus die van 2020.
Dat Democratische kiezers voornamelijk in stedelijke gebieden wonen en per post zouden hebben gestemd uit angst voor corona, lijkt me een zwak argument. Waarom zou iemand meer kans hebben om corona op te lopen bij het stemmen – een eenmalige actie van een paar minuten – dan bij het bezoek aan de supermarkt, dat vaker gebeurt en misschien langer duurt?

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Andre
Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zoek op u tube naar sting confirmed watermarked ballots. De verwijzing wordt mogelijk verwijdert. Die staat nu onder Elvi hierboven.

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

Daar moet nog pieczenick bij, anders vind je het niet.

Els Schwencke
Els Schwencke
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima uitleg!

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

heel duidelijk verhaal, waarvoor dank (veel van de details die u hier vertelt waren mij niet bekend, dat werd niet gedoceerd bij het vak vergelijkend staatsrecht).

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heldere uitleg.
Verder lijkt het me volstrekt duidelijk dat er is gefraudeerd door de “democraten”. Overal wint Biden nu ineens door poststemmen.
Natuurlijk zal Trump eerst bewijs moeten aanvoeren voor hij daarover gaat speculeren, maar toch. De partij van Biden staat al lang bekend als de partij die geweld gebruikt om haar macht te vergroten. Het is logisch dat een partij die bereid is geweld te gebruiken, óók in staat is tot verkiezingsfraude.

En dat de “democraten” geweld niet schuwen staat toch wel vast:
– In 2016 werden Trump-rally’s stelselmatig verstoord door linksextremisten.
– Na Trumps overwinning riepen diverse “democraten” op tot opstand en geweld.
– In de aanloop naar deze verkiezingen organiseerden ze rassenrellen.
– “Democratische” burgemeesters verboden de politie in te grijpen.

Kortom de partij die ooit de KKK als knokploeg tegen zwarte burgers en tegen Republikeinse politici gebruikte; gebruikt nu BLM als knokploeg tegen blanke burgers en Republikeinse politici.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Arie
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zit een watermerk in elk stembiljet,en dat kan Biden bij een juiste controle wel eens lelijk op gaan breken ,wat ik niet erg vind .

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Dat is hoogstwaarschijnlijk een hoax…

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik geef nogmaals mijn mening, stemmen die onderweg zijn roepen fraude op.

Eerlijke mensen bestaan, maar zijn vaak op de verkeerde locaties aanwezig.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stemmen per post werkt wel degelijk Fraude in de hand. Dit moet men niet willen in Nederland. Partijen die roepen van wel, moet men in de gaten houden. Dat zijn de minst betrouwbare die zo hard roepen dat dit moet gebeuren. Terug kijkend na 4jaar geleden in Nederland toen was het al niet pluis met het tellen van stemmen. Hoeveel van de PVV waren er toen niet zogenaamd per ongeluk in een container terecht gekomen? Dit werd toen snel stilgezwegen. America is het grote voorbeeld nu van stemmen per post hoe het niet zou moeten gaan in een democratie, dit is toch wel duidelijk. Maar ze hebben gekregen wat ze verdienen een oude seniele dementerende man die in opdracht van de bejaardenclub die er nog over is bij de democraten het land moet gaan besturen. Dit is de beste stroman voor de criminele elite club in de VS wat zich Democraten noemen. Hoop dat er zoveel fout gaat de komende 4 jaar dat de Amerikanen gelijk genezen zijn met hun domme stemgedrag nu, ook al betwijfel ik nog steeds of de uitslag wel correct is gegaan.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heb nooit goed begrepen hoe de uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten tot stand kwam.
Dank voor de verhelderende uitleg.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Pennsylvania overtreed hun eigen kieswet.
Act 77 zegt dat absentee ballots voor 8pm op de verkiezingsdag binnen moeten zijn, zoniet zijn ze ongeldig en mogen niet geteld worden.
Indien een rechtshof zegt dat die regel nu even niet geldt (om welke reden dan ook), dan vervalt het gehele recht om per post te stemmen ( vastgelegd in dezelfde act77 ) in zijn geheel.
Die Act 77 wordt nu even “vergeten” en een federaal hooggerechtshof kan Penn. dus de keuze geven of alles na 8pm niet tellen of helemaal geen poststemmen tellen en dat gaat ook gebeuren.

Voor wie het allemaal ( in het engels ) wilt lezen hoe het precies zit klik onderstaande link.
https://www.zerohedge.com/political/why-trump-will-triumph-pa-litigation

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Deze kwam ik ook al tegen ja. Het schijnt dat de democratische meerderheid supreme court van de staat die wet naast zich neergelegd heeft, en zelf maar de regel heeft verzonnen dat de ballots een stempel van 3 november mogen hebben om mee te tellen. Dit gaat nu gewoon naar de republikeinse meerderheid federale supreme court, en dat gaat een grote kans geven dat de uitslag gaat flippen. Dan zijn de Project Veritas whistleblowers die aangaven dat ballots onjuist gestempeld worden met een vroegere datum niet eens relevant meer.

Ben ook benieuwd hoe het verhaal van de stemcomputer glitch gaat uitpakken in Michigan en wellicht nog andere staten.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik zo irritant vind is dat Biden nu vraagt om een eenheid te vormen, geen blauwe en geen rode staten maar Verenigde staten. Wat een hypocriet, wat hebben de democraten vier jaar lang gedaan? Alleen maar polarisatie vergroot. Tot de vorige verkiezingen maakte het mij niet zoveel uit wie daar aan de macht was maar nu hebben de democraten wat mij betreft hun gezicht helemaal verloren. En zeker nu met zo hypocriete uitspraak terwijl hun winst nog altijd bedenkelijk is.

Steve
Steve
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet-US citizens mogen niet stemmen: dus geen illegalen, ook geen permanent residents en evenmin gevangenen of mensen van wie hun burgerrechten ontnomen zijn.

….je moet een geldige reden hebben en die ook nog bewijzen, zoals wonen in het buitenland, militair zijn in het buitenland, op reis zijn, gehandicapt zijn, gevangen zitten of in een ziekenhuis verblijven. Dan krijg je een absentee ballot toegestuurd.

Twee stukken die elkaar tegenspreken?

Steve
Steve
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

Dank voor de verduidelijking, was niet uit de tekst op te maken of dit per staat of voor alle staten geldt.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat is zeer hoogstwaarschijnlijk een hoax. Gaat om een patent begreep ik, het is niet daadwerkelijk uitgevoerd.

Sharpiegate schijnt ook niet te kloppen.

Dan nog zijn er genoeg verdachte zaken, zie de Project Veritas video’s en bv het tellen afschermen van de observanten.

(reactie op Veluweman over de watermerken)

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ronald
28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen