Er zijn geen nieuwe regels nodig, maar striktere handhaving

Maandagavond kondigden minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge onder toekijkend oog van 6,5 miljoen medeburgers nieuwe maatregelen af om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land heeft deze nieuwe, beperkendere en economie-slopende maatregelen niet nodig. Wel nodig is het strikt handhaven van de reeds bestaande maatregelen.

Velen wijzen met hun vinger naar medemensen die zich niet aan de afstand houden, feestjes vieren of geen mondkapje dragen in het OV. Hun standpunt is dat deze mensen ons door hun gedrag naar een tweede lockdown duwen. Ongehoorzame burgers waren er altijd al en zullen er ook altijd blijven. Om deze mensen in het gareel te houden hebben we in Nederland de politie en de gemeentelijke handhaving. Maar precies daaraan schiet het al de gehele crisis tekort. Een totaal falen van de handhavende overheidsorganen leidt nu tot stijgende besmettingen en ziekenhuisopnames.

 

Koppige burgers versus lakse overheid

Voor wie nog twijfelde, tijdens de coronacrisis zijn Nederlanders koppige, eigenwijze en ongedisciplineerde mensen gebleken. De regels gelden vooral voor anderen, maar niet voor mijzelf, lijkt het credo in het straatbeeld, in de vrijetijdsindustrie en op werkplekken. De Telegraaf bericht een dag na de persconferentie dat de notoire studentenvereniging Vindicat nota bene tijdens de persconferentie een feestje vierde op het dakterras van hun clubhuis. Ooggetuigen spreken van knuffelende mensen die zich niet aan afstandsregels hebben gehouden. Deze getuigen informeren wel de krant, maar politie of boa’s waren in geen velden of wegen te bekennen. Symbolischer wordt het niet. En dit is maar één voorbeeld van de vele (illegaal) georganiseerde feestjes de laatste maanden.

 

Slap optreden

Bij wijze van test kenden Amsterdam en Rotterdam vanaf 5 augustus enkele weken een mondkapjesplicht in een aantal gebieden van de stad. Beide steden gaven na bekendmaking aan eerst coachend te willen optreden in plaats van boetes te gaan uitdelen. In het licht van wat door sommigen de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog wordt genoemd is dat nogal een slap optreden.

Ook in het OV wordt de handhavende taak minder serieus genomen. Waarschuwen was voornamelijk het devies totdat de besmettingscijfers zouden stijgen. Maar zoals nu blijkt is dat de put dempen als het kalf verdronken is. Circa 90% van de reizigers in trein en bus dragen een mondkapje wat betekent dat 1 op de 10 reizigers dat dus niet doet. Desondanks zijn er maar enkele honderden boetes uitgeschreven tot nu toe.

 

Vakantievluchten

Vlak voor de zomervakantie werden de toenmalige maatregelen versoepeld en boekten mensen gretig vakantievluchten naar de welbekende oorden. Veel gebieden veranderden tijdens de zomervakantie in oranje reisadviezen. Mensen die terugkomen uit oranje gebied zouden veertien (en later tien) dagen in quarantaine moeten gaan, was het dringende advies. Er is haast geen makkelijkere plek dan een luchthaven met al zijn controlepunten om te handhaven. De administratie van reizigers is al aanwezig, nabellen op dag twee of drie na terugkomst is een simpele actie om te controleren of mensen dit advies ook daadwerkelijk opvolgen.

Maar het tegenovergestelde gebeurde, door niet kordaat optreden van de overheid gingen mensen de straat op en aan het werk, waardoor het virus zich gemakkelijk opnieuw kon verspreiden.

 

Ja, maar Grapperhaus dan?

Hét dankbare excuus voor mensen die de regels wat minder nauw nemen is de kwestie Grapperhaus. De inmiddels gezagsloze minister van Justitie en Veiligheid die tijdens zijn bruiloft handen schudde, mensen omhelsde en de afstandsregels niet zo nauw nam. De man die ons meerdere malen streng toesprak en overtreders aso’s noemde ging zelf op een naar zijn idee onbewaakt moment grof de fout in. En precies hier had de handhaving het precedent moeten scheppen dat niemand boven de coronaregels staat.

Ik neem aan dat Grapperhaus een aanwezigheidslijst kan overleggen van het gezelschap op de bruiloft en al deze mensen hadden een brief van het OM op hun deurmat moeten vinden. Maar het werd uiteindelijk afgedaan met één boete van 390 euro en een donatie van de minister aan het Rode Kruis. In plaats van een keiharde veroordeling van Grapperhaus’ gedrag, erkende voorzitter Van de Kamp van politiebond ACP dat politie en boa’s na de bruiloft minder boetes zijn gaan uitschrijven. Volgens hem viel het niet meer uit te leggen aan de burgers.

Mede door deze lakse houding en slappe argumenten zitten we nu met strengere regels naar aanleiding van de stijgende besmettingen en ziekenhuisopnames.

 

Media duiken op uitgedeelde boetes

Net zoals bijvoorbeeld in het verkeer is niet elke uitgedeelde boete een terechte boete. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is het verhaal over vier personen uit Schiedam, die voor het samen eten van een gebakje op de bon geslingerd werden. Handhaven kent een arbitrair karakter en waar mensen werken worden fouten gemaakt. Gelukkig hebben we voor zulke gevallen in Nederland mogelijkheden tot beroep. De media echter duiken maar wat graag op zulke voorbeelden wat aan de kant van de politie en boa’s tot een bepaalde sociale druk leidt om meer door de vingers te zien in plaats van in het grotere belang harder in te grijpen.

De overheid wil gewenst gedrag aanwakkeren door middel van de slogan ‘alleen samen krijgen wij corona onder controle’. Het wordt hoog tijd om na zes maanden het woord controle serieus te nemen.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
44 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als wat oudere Nederlander, kijk ik toch wat vreemd aan, tegen deze vlgs mij gecreëerde hype.
Natuurlijk is er iets, griep is ook iets.
De mensen moeten elkaar vertrouwen, om een band te smeden en dat bereik je niet, met een overheid die Nederland bewust in twee kampen heeft verdeeld, met als klap op de vuurpijl, het door Rutte uitgevaardigde Cordon Sanitair en het demoniseren van anders denkenden.
Wees eerlijk tegen elkaar en stop met liegen en bedriegen en dingen vergeten als het je beter uitkomt.
Nederland gaat al ruim 7 Maanden gebukt onder de Corona hype, die economisch gezien de doodsteek is voor onze samenleving.
De overheid buitelt ook nu weer over elkaar heen, om de maatschappij maar te ontwrichten.
Het CBR geeft aan, dat er 10000 Corona doden zijn te betreuren in de eerste periode en dan ineens komt naar voren dat 60% valt onder de wet WLZ en bij de resterende 40% is ook een deel nog twijfelachtig.
Snapt u nu, het wantrouwen van een deel van de Nederlandse bevolking.
Niets maar dan ook niets, loopt op rolletjes, maar alles loopt via onkunde.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Beste HJ, u toont dat u zich erin verdiept, en u heeft naar mijn mening groot gelijk. Cijfers liegen niet, maar in dit geval kunnen leugenaars goed cijferen. Of ons bestuur is dom en arrogant, zou ook zo maar kunnen. U moet maar eens kijken naar het antwoord van de Jonge op de vragen van Haga in de kamer. Walgelijk man die de Jonge.
Ook ik heb als gepensioneerde de tijd en interesse om naar de geschiedenis van de besluitvorming van de afgelopen 7 maanden terug te kijken. Er is maar een conclusie: Brokkenpiloten die verantwoordelijkheid afschuiven naar OMT en RIVM.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De schrijver lijkt te denken dat je de verspreiding van een virus kunt tegenhouden. Dat is een misvatting. Als het virus er eenmaal is, zal het zich verspreiden zolang het in een omgeving is waar het zich prettig voelt mbt bv temperatuur en vochtigheid; en zolang er geen groepsimmuniteit is zodat het virus zich kan verspreiden. De enige invloed die uitgeoefend kan worden is trachten de snelheid van verspreiding te beinvloeden. Alle maatregelen, vanaf de eerste dag, dienen dan ook dit doel: de snelheid van verspreiding afzwakken. De reden hiervoor is de voorheen uitgeklede IC-capaciteit niet overbelasten (is dat toeval?).

In Zweden hebben ze beduidend minder maatregelen genomen, daardoor eerst wat meer pijn gehad in de vorm van wat meer zieken en doden, maar nu lijken ze er klaar mee te zijn. Andere landen hebben veel economische pijn genomen om in eerste instantie wat minder medische pijn te hebben. Zeg maar: de medische pijn uit te smeren over de tijd. Uiteindelijk worden er naar alle waarschijnlijkheid net zo veel mensen ziek en zal het sterftepercentage nagenoeg gelijk zijn. Belangrijk verschil is wel dat de Zweedse economie niet gesloopt zal zijn. En ja, dat maakt dat de corona maatregelen o.a. een oefening in gehoorzaamheid. Een test in welke mate je de overheid vertrouwt. Ik vertrouw ze niet.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Youp
Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Hoi Youp,
En u heeft alle reden om hen niet te vertrouwen. Dit kabinet mist kwaliteit, kennis en daaruit voortvloeiend leiderschap. Verantwoording afschuiven naar OMT en RIVM en incapabel om GGD’s s zo in te richten dat testen een betrouwbaar en snel resultaat geeft. Gerommel met PCR gegevens, bewust verzwijgen van ventalatie, geen juiste berichtgeving of iemand overleden is dóór corona of mét. Zweden heeft vanaf het begint uitgelegd waarom hun strategie volgens hen de juiste was, en het ziet er nu naar uit dat ze hun gelijk hebben bewezen.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik vind dat de vergelijking met Zweden niet opgaat. Het land is zóveel groter, hele gebieden waar je bijna geen sterveling ziet in die eindeloze uitgestrektheid. De besmettingen concentereren zich daar hoofdzakelijk rond de grote steden, logisch. Een betere vergelijking met het over-overbevolkte Nederland lijkt mij de deelstaat Nordrhein-Westfalen, in Duitsland. Qua oppervlakte niet veel groter dan Nederland en 18 miljoen inwoners. Maar véél minder besmettingen, ziekenhuisopnamen, IC’s en sterfgevallen dan in Nederland. Ook de economie heeft beslist niet zo’n grote klap gekregen als de Nederlandse. Ik denk dat dit grotendeels met dudidelijkheid te maken heeft. Hier in Duitsland (ik woon in de Eifel) waren de regels vanaf het begin voor iedereen duidelijk en gelijk. Het Robert Koch Institut (RIVM van Duitsland) was eerlijk, ze zeiden dat ze niet alles wisten van dit virus maar er hard aan werkten alle informatie te krijgen. Dus werden de maatregelen vastgesteld met de idee dat een totaal pakket beter werkt dan halfslachtigheid. en bijna iedereen hield en houdt zich daaraan. Toen ik vandaag boodschappen deed, was ik weer blij hier te wonen. We houden rekening met elkaar en dat geeft vrijheid.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Er zijn meer vergelijkingen te maken. Wit-Rusland heeft geloof ik helemaal niks gedaan. Nog minder dan Zweden en met een vergelijkbare hoeveelheid slachtoffers. Een betere vergelijking valt misschien te maken in de VS waar elke staat zijn eigen beleid heeft geformuleerd en waarbij sommige staten direct in een strenge lockdown zijn gegaan en andere nauwelijks iets gedaan hebben met alle tussenvarianten te vinden in de overige staten. Bij mijn weten maakt het niet zo veel verschil en de plekken waar de cijfers nu nog lager zijn, daar verwacht ik dat het wat langer zal blijven dooretteren, misschien ook wel in Duitsland.

Dat je in het begin het zekere voor het onzekere neemt kan ik begrijpen. Nu weten we echter een heleboel meer en zijn de overheidsreacties overtrokken op een manier ook dat ik er wantrouwend van wordt.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik ben het helemaal met u eens dat de overheidsreacties in Nederland zwaar overtrokken zijn. Met name de onduidelijkheid van de ene keer A zeggen en de dag erna B opleggen, zijn stuitend en beledigend voor het gezonde verstand van veel mensen. Ik denk ook wel dat de grote weerstanden in Nederland voor een fors deel de schuld zijn van de wankele, slappe regering. Echter, hier kennen we dat niet. We weten al vanaf het begin dat de meeste maatregelen in elk geval gelden tot eind van het jaar en als er in een deelstaat een versoepeling plaatsvindt, dan wordt rustig uitgelegd wat het nut is en waarom het daar wel kan en elders niet. Vandaar dat hier geen paniek is, we wéten waar we aan toe zijn.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

U woont in een mooi gebied. Proficiat. Wij gaan daar erg graag wandelen. U past zich met de maatregelen aan aan de mentaliteit van Duitse mensen, die naar mijn mening meer vertrouwen hebben in hun bestuurders en daar ook naar handelen. Fijn voor u. Ik zou mij in uw plaats ook op die manier gedragen. Uw inzicht aangaande Zweden is voor 2erlei uitleg vatbaar. Stockholm met 1,5 miljoen inwoners is heus minstens net zo dicht bevolkt als Rotterdam: 650.000. Zoals u zegt minder mensen op het platteland. Toch altijd nog 1/3 in de 3 grootste steden. Dus qua bevolkingsdichtheid lijkt mij dat de steden 1 op 1 vergelijkbaar zijn met Nederland. En juist in die grote steden kwam het Zweedse beleid tot zijn recht.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Ik wil u graag geloven, ik denk dat u meer/betere informatie heb dan ik. Ik vind dat er in de Nederlandse media -en óók in de Duitse, te weinig over Zweden gezegd is en wat ik weet is wat een vriendin mij vertelde. Zij en haar partner hebben een huis in Zweden, en inderdaad: vèr van de bewoonde wereld. Ik zou graag meer willen weten over bv. Stockholm en Göteborg en ga daar maar eens mee aan de slag!

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

heb = hebt

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

In Trouw van 1 oktober schrijft een journaliste een interessant artikel over Zweden. Google maar eens naar Trouw: Anne Grietje Franssen over FHM (Zweedse RIVM). Met vr. gr.

Tilia
Tilia
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Hier op het platteland van Groningen houden de mensen zich ook netjes aan de regels hoor. Maar ruige feestjes houden zal geen enkel probleem zijn, met de 2 politieauto’s die in de nacht voor de provincie beschikbaar zijn. Overdag zijn ze trouwens ook kompleet afwezig. Handhaving in Nederland bestaat niet, meten met 2 maten en willekeur zijn de norm .

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig hebben we nu Femke Halsema als het grote voorbeeldmodel, hoe Nederland tegenwoordig bestuurd wordt.
Is dit nu de nieuwe tijd, waarover Wim Sonneveld zong in het lied ons Dorp?
Arme toekomstige generatie.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Halsema heeft zelfs gelogen ‘verrast’ te zijn over de ‘onverwacht hoge opkomst’ ze heeft dagen voorafgaand aan die demonstratie zelf laten weten dat het wel eens druk kon worden, maar het ging om een demonstratie die in haar politieke straatje paste, dus dan is liegen voor een goed doel kennelijk niet zo erg. De MSM verzorgen overigens al maanden haar PR; mevrouw kan geen kwaad doen.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Daar doelde ik ook op. Het is inderdaad erg triest.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja Robert… handhaving in Nederland is een toevalstreffer. Die enkele BOA of agent gaat zeker het verschil niet maken. Maar ik lees toch een beetje een beschuldigend vingertje naar mensen die in de supermarkt geen kapje dragen.
Zodra je je in de besluitvorming van OMT, RIVM van de afgelopen maanden verdiept dan kun je slechts concluderen dat er fout op fout is gestapeld en enorme onduidelijkheid is gecreëerd. Corona komt wél, níet naar Nederland en indien wel zijn we voorbereid (van Dissel). Mondkapjes wél en ook weer niet. Eerst was ventileren niet belangrijk want daar kwam Maurice de Hond mee; dus afgeserveerd. Nu stiekem op de RIVMsite vermeld. De Volkskrant vanochtend: Ventileren! MSM en Kabinet leverden faal op faal. Vind je het gek dat de Nederlander die zich erin verdiept, hierbij heel hoog de wenkbrauwen fronst?

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert Raupach

Ja Robert, het was mijn 1e perceptie en heb het stuk nog eens gelezen. Zeker ben je zeer kritisch naar overheden en gebrek aan handhaving. En m.i. ook terecht. Maar na het lezen van jouw stuk werd de indruk van die ongehoorzame burger wel gewekt; bij mij althans. Ik denk ook wel dat dat zo is. Met dit zwalkend beleid bereik je weinig discipline. Was wellicht jouw insteek. En wat die handhaving betreft: gisterenochtend in de super (Eindhoven) stond een agent, zonder mondkapje, die blijkbaar boodschappen ging doen. Zei me vriendelijk gedag. Ik droeg geen mondkapje en slechts een procent of 10 van de bezoekers droeg er een. Vandaag echter, hadden meer mensen de nieuwe richtlijnen gevolgd. Ongeveer 50%. Vanmorgen droeg ik overigens zelf wel een mondkapje uit solidariteit en omdat ik schrik van die angst in de ogen van sommige mensen.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag me vooral af wat we na Covid gaan doen met de jaarlijkse griepgolven?

Of zijn duizenden doden elk jaar dan gewoon weer helemaal dikke prima?

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom? Het aantal overledenen aan corona is extreem laag. Volgens het Nivel hebben we een mild griepseizoen. Sure. We worden gewoon belazerd.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Overal waar ik de afgelopen weken ben geweest (Duitsland, Frankrijk, Nederland) houden de mensen zich bijna pijnlijk nauwkeurig aan de regels: afstand houden en in bepaalde omgevingen een mondkapje dragen. Vooral in Duitsland was het opvallend dat mensen maar wat graag een mondkapje dragen, ook op plekken waar het niet verlangd wordt, om te laten zien hoe braaf ze de regels volgen. In Nederland zie ik hetzelfde sinds een paar dagen: mensen dragen zelfs op de fiets een mondkapje.
Er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar het bevestigt in mijn ogen dat Nederlanders tot de braafste, meest volgzame mensen op deze planeet behoren. Ik voorzie dan ook dat rond Sinterklaas het mondkapje verplicht wordt (ook ’s nachts in bed) en dat het ook een goed uitkomend excuus is om Sinterklaas helemaal te verbieden (heeft uiteraard niets te maken met de discussie rond Zwarte Piet).

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

bij een bezoekje vandaag 2 oktober aan een AH in het centrum van Zoeterneer-adviseren bij de ingang dringend een mondkapje maar geen verplichting- voldeed slechts ongeveer 50% aan dat verzoek. Bij andere winkels hetzelfde geconstateerd, dus waar sommigen de conclusie trekken dat Nederlanders ‘de braafste volgzaamste mensen’ zijn, Zoetermeer is toch een stad met over het algemeen Law Abiding Citizens? Typisch het gevolg van het warrige beleid van onze overheid en gebrek aan handhaving. In Duitsland spreekt men elkaar zelfs aan bij het niet dragen -in winkels verplicht- en daar wordt wel gehandhaafd.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Ik zie dat er in dit voorbeeld dus 50 % brave, volgzame mensen zijn die een verzoek opvolgen (dus geen verplichting), terwijl maanden lang is volgehouden dat een mondkapje praktisch geen nut heeft, door tientallen deskundigen in binnen- en buitenland.
Die andere 50 % is kennelijk nog enigszins in staat om zelf beslissingen te nemen.
Vergelijking met Dtsl gaat niet op: een verplichting is geen verzoek.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Inmiddels is gebleken dat de bewering dat het dragen van mondkapjes geen nut heeft in Nederland ’toevallig’ samenviel met een een gebrek aan dit beschermingsmiddel o.a. in verpleeghuizen. Onder deskundigen verschilt men van mening over het nut, dus waarom zou men -better safe than sorry- dit niet doen in ruimtes waar men onvoldoende onderlinge afstand kan houden? Alleen de mensen die ervoor kiezen dat in Nederland niet te doen zijn volgens u ‘nog enigszins in staat om zelf beslissingen te nemen’, alsof de overige 50% dat niet is omdat ze niet achter uw waarheid aanlopen?

Hempie
Hempie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De conclusie dat die andere 50% in staat is om zelf beslissingen te nemen is op niets gebaseerd. Het is grappig en tegelijk treurig dat sommigen (helaas zelfs velen) het opvolgen van regels, ook als die bedoeld zijn om de gezondheid van eenieder zoveel als mogelijk is te bevorderen, impliciet afwijzen. Men is ‘braaf’ of ‘volgzaam’ en dat is iets wat de schrijver persé niet wil zijn. Toch zijn er ook mensen die aan anderen denken en een mondkapje dragen om de kans dat zij zelf verspreider zijn te verkleinen en als mensen de regels niet volgen en bijvoorbeeld in een woning of auto inbreken, dan is het plotseling helemaal niet zo leuk dat deze lieden niet braaf en volgzaam zijn. Denk ook eens aan een stoplicht, waarom zou je daarvoor stil gaan staan? Dat is nog eens beknotting van de vrijheid!

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Hier in Nederland heeft een zekere Jaap (RIVM), in samenspraak met Rutte (VVD), aangegeven dat mondkapjes schijnveiligheid is.
Daarom zijn er in de verzorgingshuizen voor oudere Nederlanders, geen mondkapjes beschikbaar gesteld, voor het verzorgend personeel, er zijn heel veel oudjes overleden in die periode in deze tehuizen.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach hou toch op met dat gezeur over coronabesmettingen. Mensen kunnen zelf wel bepalen of ze risico willen lopen. En er zijn al medicijnen beschikbaar. Laat je toch niet wijsmaken dat “besmet ” bent.
Daarom raad ik de schrijver aan eens diepgaand onderzoek te doen naar killervirus.
Ik geef een voorzetje: ik ben 60 jaar en mijn kans om te overlijden is 0, oo2%

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En weer een gelovige die het mondkapjes-evangelie predikt. Een kaartje erbij van RTLnieuws met begeleidend commentaar van Dr. Zwets.

Het kaartje geeft een momentopname. Dat zegt minder dan niets over het totale beeld van januari t/m september. Ook Frankrijk is zwaar getroffen, terwijl de maatregelen in Frankrijk veel draconischer waren dan die in Duitsland.
Dan zitten we nog met het probleem, dat er voorlopig geen vaccin is en dat er daardoor zoveel mensen aan die besmetting moeten geloven, dat 60% van de bevolking besmet is geweest. Mondkapjes of geen mondkapjes.

En dan zwijg ik nog over de gigantische economische schade die dit beleid tot gevolg heeft.

Jop N. Roggeveen
Jop N. Roggeveen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Befehl ist befehl, lijkt het artikel te propaganderen. En dat terwijl ieder denkend wezen kan zien dat u belazerd wordt! 2x maal zoveel testen met apparaat dat op 95% procent score staat ingesteld, geeft ongeveer dubbel zoveel hits. Hits zeg ik want er is geen wetenschappelijk bewijs dat het gevonden RNA van SARS-Covid-2 is. Nog afgezien dat er daarmee niet is aangetoond of er wel genoeg is om ziek van te worden nog of het besmettelijk kan zijn. RIVM en ook Duits onderzoek wijst uit dat vezelafstand mondkapjes 50um=50.000nm, virus afmetingen in 100 nm (approx.). En als ik dan ook RIVM heb horen zeggen dat kapjes niet echt helpen dan kan ik mij voorstellen dat het volk zegt regering bekijk het maar! En zo hoort het: als de kamer zit te slapen komt het volk vanzelf uiteindelijk in opstand.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jop N. Roggeveen

“RIVM en ook Duits onderzoek wijst uit dat vezelafstand mondkapjes 50um=50.000nm, virus afmetingen in 100 nm (approx.). ”
Klopt. Maar het virus circuleert altijd in een waterdruppel die is gevormd rond een stofdeeltje (aerosol) en dat geheel is veel groter dan 100 nm en wordt dus wel tegengehouden.

Jop N. Roggeveen
Jop N. Roggeveen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Eens, afstand over afmetingen is relativerend bedoeld, maar dat het kapje een “zinvolle” hoeveelheid aerosol tegenhoud mag worden betwijfeld. Dit mede gezien de herhaalde uitlatingen namens het RIVM.

Overigens om kwetsbare groepen te beschermen behoort men wel alle maatregelen te nemen die er zijn, ook als men niet zeker weet of ze helpen, daar zijn excuses onaanvaardbaar!

En ik maar zoeken naar die GROEPSIMMUNITEIT, daar heb je toch nog steeds besmetting voor nodig? Waar is die gebleven, of past die niet meer in het angst (vaccinatie) narratief?

Waar verplichtte mondkapjes en 1.5 m. wel “zinvol” zijn, is in het kneden van slaafsheid van de bevolking, dat dan weer wel!

Hans Hamaker
Hans Hamaker
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel reacties van mensen die ‘iets vinden’ naar aanleiding van wat Raupach ‘vindt’. Op grond van mainstream media en kranten? Wie nog niet angstverzadigd is van de NPO-informatie, kan zich laten informeren door het rapport ‘A World at Risk’ van de Global Preparedness Monitoring Board (waarin Sigrid Kaag zetelt) door te lezen. Of over het ‘Internet of Bodies’ en de Great Reset, bij het World Economic Forum. Of over de vaccin-alliantie GAVI, gesponsord door de Bill & Melinda Gates Foundation (4,1 miljard, tevens grootste netto-donor WHO), vaccinfabrikanten, de Wereldbank, enz. Machtige organisaties en clubs, die het beste met ons voorhebben. Nederland is daaraan gebonden door de International Health Regulations (2005), waardoor de WHO een machtspositie heeft. Zoek vooral nog wat door, bij onverdachte bronnen. Al zoekende kunt u veel informatie en verbanden ontdekken. Zo kunt u zich de onafhankelijke mening vormen die een volwassen democratie voorstaat.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zojuist opnieuw weer een bewind-iemand van onderwijs, dat mondkapjes voor studenten niet nodig zijn…

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Wedden dat ook die over 1 of 2 weken plotseling wel nodig zijn? Stapsgewijze invoering is essentiëel voor het makkelijk overwinnen van weerstanden onder diverse groepen. Dus pakt de overheid ze een voor een aan, ipv allemaal tegelijk. Verdeel en heers, noemden de Romeinen dat.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Nog even aanvullend: Het ROC Twente heeft hedenmorgen een mondkapjes plicht ingesteld vanaf maandag a.s. Minister van Engelshoven heeft gisteravond met de vakbonden overeenstemming bereikt – of afgedwongen – dat mondkapjes NIET gedragen hoeven te worden in die scholen.
Hoeveel zotter kan het nog worden en dat met een inmiddels goedgekeurde spoedwet om opgelegde regels, die overtreden worden te beboeten met veertien dagen celstraf.
Ik mag nu toch veronderstellen, dat de scholen de regels vanaf nu zelf gaan vaststellen en dat de minister die regels NIET laat handhaven.
Zo heeft de premier weer nieuwe munitie om de schuld opnieuw bij de bevolking neer te leggen.
Intussen vraag ik mij toch echt af of dit engeltje van een minister na het matjes vlechten op de bewaarschool nog heeft bijgeleerd, hetgeen ik ten zeerste betwijfel. Sorry, dat het allemaal wat sarcastisch klinkt.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Hallo h.keur,
Heerlijk en terecht dat sarcasme. Mag van mij vaker!

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Sarcastisch? Nee hoor, u heeft gewoon groot gelijk! Het wordt hoe langer hoe duidelijker dat er een enorm gebrek aan kwaliteit is onder de mensen die alleen maar om hun eigen ego (en portemonnee) te strelen, regerinkje willen spelen. En Engelshoven staat wel ongeveer bovenaan de lijst van incapabele omhooggetrapte nitwits die zo graag ministertje spelen, zij staat volgens mij nét onder meisje al qaq-kaag. Die wint het nog omdat die nóg onbetrouwbaarder is en haar vaderland verkwanselt aan criminele buitenlandse bendes.
Juist onder de groepen die zich zo slecht aan de regels (kunnen) houden, juist daar moet je gewoon zeggen dat alle maatregels, inclusief het mondkapje, verplicht zijn!! En dan eens stoppen met die draaikonterij waar Nederland nu in het buitenland om bekend staat. Schandalig! Ik woon in het buitenland, met onnoemelijk veel plezier, maar ik heb nooit kunnen denken dat ik hier het gevoel krijg me bij voorbaat te moeten verontschuldigen voor mijn landgenoten. Dat doet pijn en mijn hart bloedt omdat mijn mooie Nederland naar de knoppen is……..

Daniël van der Keur
Daniël van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verdiep je eens in “virussen en uitdoven” dan zie je dat men daar nog steeds geen ene malle moer van begrijpt. Waarom was het Spaanse Griepvirus H1N1 zomaar ineens van de aardbodem verdwenen??? En ook andere pandemieën (1890/1957/1968/2009) doofden zomaar ineens uit. Waarom is daar nooit gedegen onderzoek naar gedaan want daar zouden we nu echt wat aan hebben. Een vaccin gaat er niet komen want het werkt niet en wel hierom. Het eerste deel van het ademhalingstraject (mondholte + keelholte + strottenhoofd) mag dan intern zitten maar het behoort wel degelijk tot DE HUID! En iedereen met een medische opleiding zoals ik (laboratoriumopleiding HBOA-A en HBO-B) die weet dat een antistof uit het bloed nooit en te nimmer een virus op de huid onschadelijk kan maken dat is ONMOGELIJK! Lees zelf maar: https://www.abc.net.au/news/health/2020-04-17/coronavirus-vaccine-ian-frazer/12146616
En er is nog veel meer informatie waar je niets over hoort/leest/ziet op en in de radio/kranten/tv. Lees dit razend interessante verhaal maar eens over de vreemde fratsen die het immuunsysteem af en toe uithaalt en waar we nog steeds niets van begrijpen: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/waarom-het-griepvirus-ons-blijft-bedriegen
Waarom kan ik deze informatie wél vinden en Jaap van Dissel en het hele RIVM en die hele mislukte regeringskliek van Rutte & Co niet??? Vertel het mij alsjeblieft.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vond over de zomer de maatregelen in Duitsland prima. Als je naar binnen gaat even mondmaskertje op, kan buiten weer af. Op terrasjes even contactgegevens invullen. Of het helpt? Wie zal het zeggen. In elk geval niets gemerkt van “vrijheidsberoving”.
Overigens zou Raupach’s Deutsche Gründlichkeit “gemengt” beter met een “d” kunnen schrijven…

Hempie
Hempie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Handhaving is al decennia lang een probleem dat alsmaar groter wordt. Het afbreken van het overheidsapparaat heeft geleid tot een groot tekort aan uitvoerend personeel en dat is de gemiddelde overtreder niet ontgaan. Het is daarom vooral erg gemakkelijk om iemand die geen tegenstand biedt voor een absurd bedrag op de bon te slingeren en de agressievelingen maar te laten gaan. Met het verhogen van de boetes (€105 voor een niet juist ingestelde blauwe schijf!) wordt de indruk gewekt dat men het bestrijden van misstanden serieus neemt maar het is vooral een simpele rekensom. Men kan met minder personeel en weinig bonnen toch de gewenste omzet halen en tegelijk beweren dat men er alles aan doet om misstanden te bestrijden. Een minister klaagde in een recent verleden over de calculerende burger maar van wie zou die burger dat toch geleerd hebben? Het misbruiken van een financieel strafsysteem is in mijn ogen vooral immoreel en een overheid onwaardig. De bedoeling van een financiële sanctie is opvoeding van de burger. De overheid echter grijpt de mogelijkheid maar al te vaak aan om de begroting sluitend te krijgen. De overheid spreekt de burger aan op morele waarden maar verkwanseld tegelijkertijd diezelfde waarden voor geld. Een hogere pakkans en lagere boetes hebben veel meer effect en om de financiële prikkel voor de overheid weg te nemen zou de opbrengst vernietigd moeten worden. Daarmee komt die geldsom de inflatie ten goede ipv alleen de overheid.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan mij goed vinden in dit artikel. Het verschil met Duitsland is dat daar striktere discipline aanwezig is onder de mensen in tegenstelling tot Nederland waar linkse vrijheid-blijheid beleid al vele jaren heerst. En dan de enorme bureaucratie door het oneindig polderen en discussiëren in plaats van gewoon doen. Andreas Voss
heeft het onlangs goed uitgedrukt in zijn commentaar. Het gebeurd makkelijk door het lakse optreden van de overheid zeker wat de mondkapjes betreft. Er wordt van alles op onze hoofd geslingerd maar er is geen handhaving dus zijn al die maatregelen voor niets. Als de minister in de fout gaat worden ineens de regels meteen aangepast maar dan niet met terugwerkende kracht. De corona boeten lijken een nieuwe verdienmodel te zijn terwijl adequate voorlichting zonder paniek voetbal al voldoende zou zijn. Het meest belachelijk is het mondkapjesbeleid. Van begin af aan wordt ons voorgehouden in een grote drie groepskoor van RIVM-regering-werkende virologen dat deze niet helpen, in tegendeel zijn zij een gevaar voor de samenleving terwijl iedereen weet dat allen de schaarste de reden was. Nederland is de knapste land van de wereld die het beter weet en de rest is dom daar komt het op neer. Om nu de mondkapjes verplicht te maken moet je een enorme draai maken met gezichtsverlies en dat is zuur. En dat allemaal terwijl Nederland het in de crisis slecht doet. Omdat de virus zo wispelturig is en overal een andere tactiek wordt toegepast blijft het moeilijk om echte vergelijkingen te doen. Waar het op wel lijkt is dat de coronatesten een groot verdienmodel aan het worden zijn. Hoeveel miljonairs zal het opleveren?

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zolang er geen vaccin is, zullen we toch aan de groepsimmuniteit moeten geloven. Daar gaan die mondkapjes geen verschil in maken. Je kunt hooguit het proces vertragen, zodat we ergens in 2030 klaar zijn met dit virus.
Mijn idee: laat de gelovigen zich opsluiten of mondkapjes dragen en laat de rest vrij.

In uw geval zie ik afgunst als motivatie om geen coronatests uit te voeren. Dat er partijen rijk van worden, soit. Zaak is dat we weten waar we staan met die besmettingen. En meten is weten. Anders zitten we op de Olympische kampioenschappen, onderdeel 1500 meter vrij zwetsen.

audio1958
audio1958
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De discussie hier is niet anders dan elk ander forum. Voor- en tegenstanders, beterweters enz. Moe wordt je ervan. Als iedereen zich eens gewoon voldeed aan het gevraagde voor 3 weken zonder te wijzen naar anderen, andere landen, voorstanders, tegenstanders. Het is heel makkelijk om de regering overal de schuld van te geven. Ik weet ook niet wat juist of onjuist is. En als ik een kapje op moet doe ik dat. En nee, ik voel me niet beknot in mijn vrijheid.

Hempie
Hempie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Het aantal afwijzingen van uw stelling is opmerkelijk. De Nederlandse bevolking gedraagt zich door gebrek aan opvoeding (en handhaving) als ontevreden kinderen die alles beter weten, altijd maar verongelijkt zijn, en bij het minste of geringste menen dat ze beknot worden in hun vrijheden. Men heeft nauwelijks enig benul van de problemen waar de overheid voor gesteld wordt en men lijkt dat ook niet te willen hebben.
Het is alsof men van Rutte eist dat hij per direct een einde maakt aan die vervelende Corona!

44
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x