Mijn tweede Open Brief aan Mark Rutte

Uitzonderingsbeleid als het Nieuwe Normaal

Titelfoto door World Economic Forum, gepubliceerd onder CC BY-NC-SA 2.0 . Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

Hoi Mark, daar ben ik weer! Heb je m’n eerste brief nog gelezen, in een paar verloren minuutjes die je misschien ergens had? Ach, het maakt ook niet zoveel uit: hij is door veel anderen gelezen, en da’s ook niet onbelangrijk. Want ik schreef ook voor hen. Ik schrijf je nog een keertje, want ik blijf me maar zorgen maken. Ik begin zelfs boos te worden, als ik eerlijk ben. Want ik krijg het gevoel dat er een loopje met me wordt genomen.

Laten we het vandaag eens over ‘vertrouwen’ hebben, Mark. Je weet wel, die emotie waar politici het van moeten hebben en waar ze zo graag mee spelen. Jij had het ooit over een breekbaar vaasje. Nou is Nederland natuurlijk geen vaasje, zelfs niet als metafoor; wat je wel kunt zien als een breekbaar vaasje is het vertrouwen dat wij, simpele burgers, wel of niet hebben in ons land en in onze overheid.

En dat arme vaasje staat op springen.

Ik legde je in m’n vorige brief al uit waarom mensen het beu zijn voor racist uit te worden gemaakt, en zo nog wat ergere scheldwoorden, alleen maar vanwege hun huidskleur. Ik legde je uit hoe moe mensen zijn van het praten tegen muren zonder deuren of ramen. Hoe ze zich in een hoek gezet voelen. Maar dat was toen. Dit is nu.

 

Verlies aan vertrouwen

Nu is ook nog de vraag aan het rijzen waarom we deze overheid überhaupt nog moeten vertrouwen. En de toestand om minister Grapperhaus is maar een druppeltje. Eigenlijk is het amper iets: nou én, de man bleek een mens te zijn die zich ook wel eens vergist. Het zal.

Maar het probleem met druppeltjes is dat ze na een tijdje stiekem toch een emmer weten te vullen. De emmer zat, voordat druppeltje Grapperhaus erin viel, al behoorlijk vol. En de druppels blijven maar vallen: nu zijn we weer verbijsterd over een Openbaar Ministerie dat moet nadenken, heel erg lang blijkbaar, of ene meneer Akwasi, die keer na keer na keer oproept om Sinterklaas, Zwarte Piet, de paashaas en de kerstman te vermoorden of verrot te schoppen, wel vervolgd dient te worden om ‘haatzaaien en oproepen tot geweld’. Maar het had evengoed iets anders kunnen zijn, er is geen tekort aan voorbeelden.

 

Zal ik de zaak-Wilders hier maar laten voor wat het is, of het gedonder omtrent het gammele klimaatakkoord? Om maar te zwijgen over alle tegenstrijdige berichten over corona en alles wat daar weer mee te maken heeft. De onzekerheid is groot, Mark, en steeds minder mensen rekenen op het gezonde verstand van onze overheid.

 

Gebakken lucht

Onze (jouw) minister van Justitie maakte ons voor het gemak alvast bij voorbaat voor ‘aso’ uit, mochten we ooit zo menselijk zijn ons te vergissen en de anderhalve-meter-wet te overtreden. Met bruuske armgebaren en een boos gezicht onderstreepte hij zijn voorbarige verontwaardiging. Het zag er vreselijk mans uit, maar het bleek gebakken lucht te zijn. Het is niet vreemd dat Martin Bosma sprak van ‘toneelstukjes’ in zijn ijzersterke speech van een paar dagen geleden; hoe moeten we het dan zien?

En ik snap heus wel waar je op doelt als je het hebt over ‘mildheid en genade’. En zelfs als je zegt dat dat Nederlandse waarden zijn, want dat is doorgaans ook zo. Of liever: wás doorgaans zo. Want een verlies aan vertrouwen, Mark, gaat bijna altijd gepaard met een even rap verlies aan geduld. We zouden echt er geen enkel probleem mee hebben om Grapperhaus te vergeven dat-ie een mens is zoals wij – als hij ons tenminste zou hebben behandeld alsof wij een mens zijn zoals hij.

 

 

Kloof

Want ik weet zeker dat hij tijdens zijn bruiloft zichzelf en zijn gasten niet binnensmonds voor ‘aso’ heeft uitgescholden, en ook daarna niet. Hij heeft er waarschijnlijk amper bij stil gestaan. Hij ziet zichzelf als iemand die zich oprecht vergist heeft, en dat heeft-ie ook. Maar dat deden ook al die mensen die nu een boete en een strafblad hebben – met zijn goedkeuring en het stempeltje ‘aso’. Mildheid en genade? Niet voor die familie die 1600 euro moest betalen voor het eten van wat gebakjes. Want geef toe: pas na het debacle van Grapperhaus kon er ineens gesproken worden over de absurditeit van die regels. Daarvoor werd geen bezwaar serieus gehoord.

En zo wordt de kloof groter en groter, en het vertrouwen alsmaar kleiner. Want vanaf de buitenkant ziet het er ongeveer zo uit: als je in de aanwezigheid van duizenden getuigen en een zwik camera’s zegt dat je Zwarte Piet in het gezicht wilt schoppen, ben je voor het OM een twijfelgeval, en als je als minister je eigen regels en wetten aan je laars lapt hoef je alleen maar ‘sorry’ te zeggen – maar als je, als mens, te dicht in de buurt van een ander mens komt, ben je een aso en krijg je een strafblad.

 

 

Uitzonderingsbehandeling

Is dat het ‘nieuwe normaal’? Want echt, dan kun je het toch niet vreemd vinden dat mensen hun vertrouwen verliezen? Dat ze de spot drijven met een overheid die zo diep in zichzelf gekeerd is dat men het noorden volledig kwijt lijkt te zijn?

Echt vertrouwen, Mark, da’s iets dat over tijd moet worden opgebouwd. Meestal een vrij lange tijd. Het soort vertrouwen dat mensen ook houden als er eens een keertje iets misgaat, of niet helemaal goed uitpakt. Waar je mensen niet met woorden van kunt overtuigen, maar alleen met daden. Dat is het soort vertrouwen waar politici meestal minder goed mee uit de voeten kunnen. Da’s lange-termijn-denken en ‘eerlijk spelen’. Lastig dus, voor mensen die hoofdzakelijk in termen van ‘winnen of verliezen’ denken.

Jij en jouw kabinet beginnen steeds meer te lijken op een moeder die haar kinderen toebijt dat ze uit de pindakaaspot moeten blijven en er zelf gretig van snoept. Daarom vindt men jouw oproep tot ‘mildheid en genade’ bespottelijk. Ik wel, in elk geval. Kom op, Mark, je kunt toch niet iemand als tweederangs behandelen, en dan zeggen dat-ie jou een uitzonderingsbehandeling schuldig is? Je snapt wel heel weinig van mensen als je denkt dat zo’n oproep ook maar enige indruk gaat maken.

 

 

Toegeven

Weet je wat indruk maakt en vertrouwen herstelt? Je fouten toegeven. En dan bedoel ik ook echt ‘toegeven’. Want wat Grapperhaus deed, zich er in stadia zo gemakkelijk mogelijk vanaf maken, da’s geen ‘fouten toegeven’, dat is ‘redden wat er te redden valt’.

In plaats van al die energie die je elke keer weer steekt in het zoeken naar smoezen die te verkopen zijn, en strategieën waarmee je de boel naar je hand hoopt te kunnen zetten, zou je jezelf ook al die moeite kunnen besparen en gewoon af en toe eens toegeven dat je fout zit. Dat het niet aan ons is om ons in te spannen om de relatie tussen ons weer goed te krijgen, zoals je nu van ons vraagt, maar dat je inziet dat het aan jou is.

Omdat de relationele blunders, het schenden van het vertrouwen waar relaties zo mee staan of vallen, aan jouw kant begaan worden.

Net als de vorige keer eindig ik met: denk er eens over na. Echt. Want het gaat slecht met het vaasje, Mark. Zelfs jij moet dat kunnen zien.

Ik wens je zoals altijd weer een fijne week toe!

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
37 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tjonge, wat kan ik mij vinden in dit artikel. Degenen die echt nog vertrouwen hebben in dit kabinet, is zeer langzaam van begrip.
Dit kabinet is de slechtst functioneerdende kabinet ooit.
Niet voor niks groeit de pvv en fvd torenhoog. Als zo’n Kaagmensje dan ook nog eens zegt dat ze deze partijen uitsluit en Mp wil worden, dan verbaas ik mij weer over de hoogmoed en arrogantie van deze ambtenaren. Helemaal van het padje af.

logisch_denken
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

QUOTE Niet voor niks groeit de pvv en fvd torenhoog. END

Ik hoop met u mee maar verwacht weer een domperd. Het is ongehoord dat dit partijkartel in achterkamertjes akkoordjes blijft smeden en daarmee in het zadel blijft. Het is ongekend dat het electoraat straks met rode potlood weer tekent voor kabinet rutte. Rutte die de VVD een koers laat varen aan de linkerkant van de PVDA en GL start vlak voor de verkiezingen weer een schandaaltje richting PVV en FvD.

De enige manier om het partijkartel te verwijderen is om groots op de PVV of FvD te stemmen. Immers de zetel verdeling in het partijkartel is ondergeschikt aan het dicht houden van het machtcentrum.

stem sociaal , stem PVV

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

ja,eens, ga ik doen en mijn man ook. 1 van ons stemt op Thierry, de ander op Geert.

Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

doen wij ook. Hopelijk meer met ons.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

hopelijk gaat het spreekwoord ‘hoogmoed komt voor de val’ uitkomen voor Kaag

Jos
Jos
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal goed. Precies zoals het is. De vorige brief aan Mark was ook ijzersterk.
Het probleem is alleen dat hier helemaal niks mee wordt gedaan. Mark leest ´m niet of kiest ervoor hem te negeren. En zijn mede makkers idem dito. Makkers staakt uw wild geraas, om maar even in de huidige tijdgeest te blijven. D66 slaat op de trom.
Het zijn allemaal keuzes en Mark en zijn vrinden denken te weten wat die keus moet zijn. Sigrid ook. Meteen al weer een binnenkomertje bij Buitenhof. Wij worden gepiepeld, mensen. Er wordt voortdurend over samen en democratie gesproken maar alleen zolang dat ´hun´ samen en ´hun´ democratie is. De PVV en FvD worden zorgvuldig buitengesloten. De NPO en hun mede deugers spelen een uitgekiend spel.
Op listige, jawel, listige wijze trachten zij de boel te beinvloeden. Er wordt zorgvuldig gekeken naar wat zij hun kijkers zullen voorschotelen. Het credo is om Wilders of Baudet niet in de kaart te spelen. En om hen niet al te veel credits te geven. Want, oh wee. Hetzelfde geldt voor Trump. Geen makkelijke die Trump, maar de hoeveelheid rotzooi die zonder blikken of blozen over hem wordt uitgestort zou iedere weldenkende en zichzelf respecterende journalist toch achter zijn oren moeten doen krabben. Het mooiste voorbeeld daarvan is nog wel Eva Jinek. Zo ongelooflijk arrogant dat zij haar vooringenomenheid niet eens meer tracht te verbloemen. Michiel Vos legt uit. Michiel Vos, nota bene de schoonzoon van Nancy Pelosi. En het wordt gepikt. Tot dat het te laat is. Kortom een wederom sterke brief maar het zal niets uithalen.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

U heeft helemaal gelijk. Mijn ergernis en verontrusting zijn net zo groot als die van u.
Helaas de grote meute “vreet” het allemaal voor waarheid en rechtvaardigheid. Waarom? Omdat het veel gemakkelijker is je kop in het zand te steken en je eigen “lekkere” luxe leventje verder te leven.
Daarom verwacht ik helaas, wederom niks van de a.s. verkiezingen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

ben er ook bang voor. Zou me meevallen als het een keer anders was. Ik zal mijn stem niet verloren laten gaan en die gaat naar Geert.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

ja, de NPO is ZEER partijdig. En dat is HEEL vreemd.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na drie kabinetten Rutte zijn zowat alle groepen tegen elkaar opgezet. De verdeeldheid heerst, de corruptie groeit en partijen worden uitgesloten e door politiek spelletjes buiten werking gesteld. De vrije verkiezingen zijn hiermee niet meer vrij. De politiek en de media voeren eigen propaganda die de vrijheid van meningsuiting beperkt. Door islamisering is de deling van kerk en staat ook aangetast. Humor en satire zijn nagenoeg verboden omdat de gewelddadige reacties van islamieten worden niet bestreden. Politieke processen worden gevoerd tegen politieke tegenstanders terwijl allochtone figuren mogen straffeloos oproepen tot geweld zonder dat iemand zich over bekommerd. De politiek geeft eigen land en cultuur in uitverkoop gezet en is open voor de allochtone horden maar knijpt autochtone bevolking bij de keel. Leugen en criminaliteit zegeviert onder de linkse beleid van de ooit rechtse VVD. De VN bepalen de gang van zaken in ons land zonder een spatje kritiek van onze regering. Nederland en Europa veranderen snel in onleefbare oorden gelijk aan die waar de meeste asielzoekers vandaan komen. Europa is bang en buigt voor iedereen en zo worden wij hier platgetrapt. Bij ons in naam van de zwakkeling Rutte.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, ‘verdeel en heers’ is nog het credo van dit kabinet.

pedro dos
pedro dos
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eén zinnetje Ines, één zinnetje:
Arrogantie van de macht.
PS: macht corrumpeert.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is een grote komediant,speelt een rol,zit erbij of hij overal verstand van heeft en de wijze besluiten door kan voeren, samen met zwakke figuren als De Jonge en Grapperhaus terwijl hij niks meer is dan een trekpop van Merkel,dat er in heel Europa dezelfde strenge besluiten worden genomen over een volstrekt ongevaarlijk virus ,de media zich er totaal niet mee bezig houd,omdat ze er zelf ook goed voor worden betaald om zich afzijdig te houden ,demonstraties verboden worden,met inzet van ME,die lustig op oudere mensen meppen ,met een wapenstok ,banken zo nodig moeten worden gered,weer met ons belastinggeld ,een medicijn dat bewezen goed werkt tegen Corona (hydroxychloroquine) verbied. Rutte je hebt het over het nieuwe normaal.Normaal, nou dat waren we al voor iemand ooit van jou gehoord had.
Zie eerst maar eens dat je zelf normaal wordt ,we worden je aardig zat,en dat speelt al een heel tijdje .

P.
P.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Het is niet alleen Rutte. Waar Rutte voor ‘staat’ is aanwezig in alle geledingen van overheid, bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs en uiteraard media.
Er is straks in het stemhokje eigenlijk maar één keuze: stemmen op PVV/FvD/SGP of op één van de andere plakjes eenheidsworst.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.

ja, In elk geval op 1 van de eerste 2 de laatste alleen in noodgevallen.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een goed artikel en een raak artikel, waarin de juiste conclusies worden getrokken.
Echter ik geloof niet meer dat er bij deze regeringsclub en vooral bij Rutte geen opzet en een plan achter zit.
Rutte is volgens mij willens en wetens chaos en ongelijkheid aan het creëren.
Hij heeft daarvoor de juiste meelopers en slapjanussen in zijn kabinet gekozen. Lui waarvan hij weet dat ze hem, om wat voor reden dan ook, zullen volgen en steunen en vooral de gelederen gesloten zullen houden.
Corona speelt hem hierbij voor dit moment nog in de kaart. Maar Corona brengt hem ook aan het wankelen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Netty
nanko55
nanko55
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Enige juiste conclusie!
Rutte was ook weer van de partij bij de jaarlijkse conferentie van het World Economic Forum, zie de titelfoto(!) van dit artikel.
De oprichter van dit Forum, Klaus Schwab, wil een nieuwe betere wereld creëren, hiertoe is volgens Schwab een Great Reset nodig.
Omdat de meeste burgers dit niet willen, trouwens, dit niet eens kunnen geloven, een compleet andere manier van leven, is er volgens Schwab een pandemie nodig.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  nanko55

Alweer een Duitser die de wereld wil omturnen naar eigen ideaal!?

Renate
Renate
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een goed en mooi geschreven brief, kan mij daar helemaal in vinden.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als een kind liegt kan daar een stukje fantasie rol spelen. Rutte lijkt die fase niet ontgroeit te zijn. En iemand die liegt is niet betrouwbaar. A zeggen en B doen is het resultaat.
Dat iemand glimlacht, en toch een schurk kan zijn, bedacht William Shakespeare ooit.
Cicero vond dat de laagste aller schurken de huichelaar is, die ervoor zorg draagt zich op het ogenblik waarop hij zich het valst gedraagt, het deugdzaamst voor te doen.
Er is al zoveel over Rutte geschreven.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, zeer goed neergezet allemaal. Rutte is dan ook geen leider, leiders hebben visie en dat heeft Rutte naar eigen zeggen niet. Rutte handelt als een soort van projectmanager die volledig afhankelijk is wat anderen hem in zijn oor fluisteren en dat klakkeloos zonder veel nadenken overneemt en uitvoert. Daarom is het ook zo een zooitje geworden in ons land. Je moet dan ook nooit maar dan ook nooit een human resources manager voor projectmanager laten spelen, laat staan een wannabe leider van een land. Dat kan gewoon niet goed gaan. Rutte is wat dat betreft vergelijkbaar met Biden die je elke kant kunt opsturen, een trekpop.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Ines, kijk jij verdient er waarschijnlijk een paar Euro aan, om dit aan een deel van het Nederlandse volk kenbaar te maken.
Maar heb jij het idee, dat die leugenclown met jouw stuk wat doet, ik niet ,ik heb hem tijdens de Gele Hesjes periode nauwlettend gevolgd, mijn simpele constatering het is een op zich zelf geilende gladiool (sorry voor de woordkeuze).
Dit is ook een waarheid als een koe.
Rutte praat niet met ons.
Rutte praat over ons.
Deze clown ontvangt jaarlijks, zijn opdracht van de club van Opa Bernhard en die voert hij gewoon uit.

En let op de klappen economisch en in de zorg moeten nog komen.
En Rutte die wast zijn handen met het ontsmettingsmiddel en laat de boel de boel.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ines van Bokhoven

Respect, Ines. Voor je stukjes en voor het uitstekend verwoorden van de mening van velen. Zeker die van ons.

nanko55
nanko55
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hopelijk heeft Mark tijd, net zoveel tijd als hij uittrok om met de drammers van KOZP en BLM te babbelen.
Misschien zou Mark ons ook even kunnen bijpraten over wat hij in Davos heeft afgesproken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum op 22 en 23 januari jongstleden met Klaus Schwab, over de Great Reset.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door nanko55
Robert
Robert
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja wat moet je hier op antwoorden Cok, dit is niet van pas geleden want dit speelt al veel langer. Al die ministers die zijn vervangen in dit kabinet zijn niet meer op één hand te tellen. En daar tel ik niet de gene mee die er nog inzitten door vriendjespolitiek. Dus op naar de verkiezingen en hopen dat het Nederlandse volk eens wijzer wordt.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert

Hopen dat het Nederlandse volk eens wijzer wordt.
Inderdaad hoop doet leven.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert

kabinet had al lang moeten vallen op alle miskleunen.

Ad van Schilt
Ad van Schilt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

uitstekend artikel Ines! Streef ruimere verspreiding na. Stuur artikel ook naar andere gremia. Veel lof, well done!

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vermoed zo, mw. van Bokhoven dat Rutte deze brief print. Op speciaal papier. Misschien zal hij uw brief vluchtig lezen, op het toilet. Wat hij daarna met uw brief doet……. zal u doen afvragen waarom deze man eigenlijk nog toiletpapier koopt.

En wat de heer Grapperhaus betreft: een “Christen?”democraat die de bevolking uitscheldt voor aso. Die een proces tegen een politicus liet voortzetten ondanks dat hij duidelijk wist dat uitgerekend hier de gang van zaken van het OM een aanval op onze rechtsstaat was. En wat hij verder op zijn kerfstok heeft.
Deze man is enkel nog geschikt om een enge schurk te spelen in een James Bond-film. Waarbij ze toch wel het zwaarste kaliber 007 moeten rekruteren om deze asociale engnek voor eens en voor altijd uit te schakelen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte zondigt tegen een principe in Vom Krieg van Carl von Clausewitz (https://is.gd/KQQmNq): “Es ist überhaupt nichts so wichtig im Leben, als genau den Standpunkt auszumitteln, aus welchem die Dinge aufgefaßt und beurteilt werden müssen, und an diesem festzuhalten; denn nur von einem Standpunkte aus können wir die Masse der Erscheinungen mit Einheit auffassen, und nur die Einheit des Standpunktes kann uns vor Widersprüchen sichern.” Hij beschouwt verkiezingen en regeringsbeleid als twee totaal verschillende zaken en doet geen enkele poging om de twee met elkaar in overeenstemming of zelfs maar verband te brengen. Daarnaast beschouwt hij het van geen enkel belang op welke wijze het regeringsbeleid tot stand komt, zolang het proces maar de schijn van deugdelijkheid heeft. De uitkomst van regeringsbeleid ligt per definitie in de toekomst, dus elke redelijke kritiek kan aan de hand van tijdens het zogenaamd ‘deugdelijke’ beleidsvormingsproces geuite doeleinden ter zijde geschoven worden. Dat politiek soms enigszins zo moet werken is onvermijdelijk, maar om politiek louter op basis van de omkering van haar principes van redelijkheid en consistentie te voeren is onvergeeflijk. De geschiedenis stroomt over van voorbeelden waarbij hantering van dit omgekeerde principe totaal fout loop in de zin dat miljoenen doden en/of miljarden belastinginkomsten worden opgeofferd zonder dat enig redelijk doel bereikt wordt.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat fijn dat we Fidan Ekiz bij de vooravond hebben eindelijk iemand met een mening en er voor uit durft te komen. klasse Fidan👍

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Want wat Grapperhaus deed, zich er in stadia zo gemakkelijk mogelijk vanaf maken, da’s geen ‘fouten toegeven’, dat is ‘redden wat er te redden valt’.

Echt een waarheid waar niks tegen in te brengen valt.
Zeer goed onze (mijn) mening samengevat, Ines. Compliment.
Ik heb geen enkel vertrouwen in dit kabinet. Jammer dat het niet gevallen is over deze kwestie.

Nicolaas
Nicolaas
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In één woord samen te vatten, geweldig!!

Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fantastisch. Weer de spijker op zijn kop.

dedingenbijdenaamnoemen
dedingenbijdenaamnoemen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het breekbare vaasje van vertrouwen ligt al langere tijd in gruzelementen.
Vraag een Gronings slachtoffer van de aardgaswinning er maar eens naar.
De onschuldige burger tegen de haar niet goedgezinde laffe staat.

37
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen