BOL.com is om: Zwarte Piet mag niet

Overwinning voor de deugbrigade

Foto:

Dus nu heeft Bol.com Zwarte Piet ook al in de ban gedaan. Het kon natuurlijk niet uitblijven. Stukje bij beetje is het gelukt: Zwarte Piet is persona non grata geworden in ons land. Hij is het grote symbool voor racisme en sociaal onrecht geworden, wat nog een fikse route is vanaf het zijn van een kindervriend. Niemand wil z’n handen meer aan het knechtje branden, want het levert je enkel misère op.

Met vakkundige doeltreffendheid heeft de deugbrigade, laat ik ze zo maar even noemen, de jolige helper van de Sint om zeep geholpen. Dankzij een mediakruistocht, een nimmer-aflatende stroom van leugens en verkeerde, simpele interpretaties, en niet in de laatste plaats met de vingers diep in de oren, is deze moord-in-slow-motion inmiddels zo’n beetje voltooid. Een voor een gaan de instituten om, als de dood als men is om het stickertje ‘racist’ opgeplakt te krijgen. Men ziet de woede van de Black Lives Matter-demonstranten in de VS en vreest de eigen ingegooide ruiten – al is het maar verbaal in de media. Niemand gaat zomaar vrijwillig aan een kruis hangen.

 

Rol media

En óf de media hier een rol in hebben gespeeld: jaar na jaar horen we nu al dat ene narratief, en een ander verhaal mag geen ruimte krijgen. Zwarte Piet is het symbool van de slavernij, en dan vooral van de Trans-Atlantische slavernij, en meer niet, en wie iets anders beweert is een racist. Nu valt er over die slavernijperiode het nodige te zeggen; probleem is alleen dat evengoed dat amper tot niet gebeurt. De feiten die de media ons presenteren kloppen niet. Dat is een gegeven. En was dat eerst nog gewoon ‘dom’, inmiddels is het gevaarlijk geworden. Want de leugens worden voor zoete koek geslikt door mensen die op zoek zijn naar schuldigen voor hun eigen ongeluk. En ze menen die in Zwarte Piet, en zijn plaats in onze cultuur, gevonden te hebben, en daarmee dus ook in de mensen die de kindervriend willen behouden.

 

Wild geraas

Als men het spel eerlijk had gespeeld, had men bijvoorbeeld de goed onderbouwde film Wild Geraas allang eens uitgezonden op de NPO, als normaal geluid uit een andere hoek. Helaas moesten de makers van die documentaire, die probeert het verschijnsel ‘Sinterklaas’ vanuit allerlei hoeken te belichten door een onderzoek van meer dan twintig jaar, zich behelpen met kanalen als Vimeo. Het is een boeiende docu: de film toont aan hoe ‘Sint en Piet’ in veel culturen, over de hele wereld, op de een of andere manier een thema zijn dat je terug kunt vinden, als symbolen van de strijd tussen Goed en Kwaad. Wit en zwart.

De deugers onder u zijn inmiddels overeind geschoten: ha! Racisme! Want ik noem zwarte mensen in dit verhaal het symbool van het Kwaad en dus zit ik hartstikke fout!

Archetype

Helaas voor de racisme-roepers is Piet geen mens, of-ie nou zwart is, of alle kleuren van de regenboog heeft. Zelfs Akwasi moest toegeven – als slappe smoes weliswaar, maar toch – dat Zwarte Piet helemaal niet bestaat. Hij wordt gespeeld. Dat is een groot verschil. En waarom wordt Piet gespeeld? Omdat-ie een archetype is.

Wat is een archetype? Het is een vrij vaag concept dat vooral door de beroemde psychiater Carl Jung is uitgewerkt, en komt in grote lijnen neer op het idee dat sommige dingen of personages in verhalen symbool staan voor iets anders, iets dat betrekking heeft op onze emoties en karaktertrekken. Iets dat vertelt over hoe de menselijke psychologie in elkaar steekt. En het is op slag duidelijk waar Zwarte Piet voor staat: zijn zwarte uiterlijk, zijn onvoorspelbaarheid, zijn bizarre en plagerige humor geven allemaal aan dat hij een trickster is, een klein duiveltje dat graag een loopje met anderen neemt.

 

Het Kwaad

Een kinderlijke, afgezwakte, minder beangstigende representatie van ‘Het Kwaad’, dus. Zwarte Piet is een psychologisch handvat om de angst voor dat ‘kwaad’ de baas te kunnen, want eigenlijk stelt hij niks voor: hij lijkt op ons, en hij is bovendien, in ‘onze’ versie, geknecht door een christelijke bisschop. Het Goede heeft ‘m allang overwonnen, dat is geruststellend, en nu zijn we vrij de draak met hem te steken. En om op die manier dus de draak te steken met onze eigen angsten.

Maar het is een uitleg die u niet veel op de televisie tegen zult zijn gekomen. Eigenlijk wordt elke uitleg genegeerd, naast de steevaste ‘Zwarte Piet was een slaaf’ – een uitleg die amper te verdedigen valt als je erop ingaat. Want ten eerste waren en zijn niet alle slaven zwart, integendeel. Slaven hadden en hebben net zoveel kleuren als de mensheid rijk is, dus dat argument kan meteen overboord. Is kolder.

Als we het dan vernauwen tot symbool van de Trans-Atlantische slaaf, dan klopt het nog steeds niet. Zo ongeveer zagen de slaven op de katoenplantages eruit:

Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

 

 

Ander tijdperk

Ik zie hier geen fluwelen kleding, geen pet-met-pluim, geen gouden oorringen, geen spierwitte kousen in schoenen met gouden gespen… En natuurlijk droegen deze slaven dat niet. Het is peperduur, niet geschikt als werkkleding, en zou er te idioot voor woorden uit hebben gezien, want de kleding van Zwarte Piet is uit een heel ander tijdperk:

Foto:

Dit zijn schilderijen uit de zeventiende eeuw, het tijdperk van de grote ontdekkingsreizen, toen jonge zwarte knullen als deze als een soort van antropologische curiositeit mee naar huis werden gebracht. Thuis werden ze aan de financiers van de reizen cadeau gedaan – meestal waren dat vorsten en vorstinnen. En, ijdel als ze waren, mochten deze mensen zich graag laten afbeelden met hun nieuwste – en uiterst modieuze – aanwinst. Het was hot om zo’n vreemd mannetje in huis te hebben en ‘m mooi aan te kleden als een soort van page. Dit zijn de zwarte slaven die fluweel droegen.

En ja: dit zijn slaven, vergis u niet. Deze mensen hadden geen enkele vorm van zelfbeschikkingsrecht. Maar daarmee is nog niet gezegd dat hun levens een aaneenschakeling waren van misbruik en ellende. Om uitgerekend deze mensen te gebruiken als voorbeeld van hoe erg slavernij is, is een nutteloze oefening – dan kun je nog beter actievoeren tegen het lot van de Europese horige in de middeleeuwen, want die had het vaak erbarmelijk slechter dan deze zwarte pages.

 

Ottomaans

Overigens is dat niet de kleding die Zwarte Piet meekreeg van de man die nu als schuldige wordt aangewezen: Jan Schenkman, de negentiende eeuwse onderwijzer, dichter, auteur van kinderboeken. De Piet uit de illustraties van de eerste twee edities van zijn kinderboekje over Sinterklaas ziet er Turks uit – Ottomaans, dus.

Foto:

Laten dat nou net de kapers zijn, slavenhandelaren, die aan het begin van de negentiende eeuw, een paar decennia voor het werkje van Schenkman, door Europa en de VS verslagen waren. Het Kwaad dus, dat door het Goede was geknecht.

Voeg daaraan toe dat Schenkman wordt omschreven als ‘prominent lid’ van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, een stichting die opkwam voor de afschaffing van de slavernij, en het wordt langzaamaan een onhoudbare stelling om te zeggen dat Schenkman met zijn kinderboek heeft getracht slavernij een ruggensteuntje te geven.

 

Blackface

Een ander veelgehoord argument is het verhaal van Blackface. En ik besef dat ik me nu op glad ijs begeef, maar ik zie eerlijk gezegd het probleem met Blackface niet zo. Het was een eerste poging om twee culturen, de blanke en de zwarte, te verenigen – en daarbij ben ik absoluut bereid toe te geven dat het een vreselijk onhandige poging was. Maar het valt niet te ontkennen dat juist in de entertainmentwereld de integratie van die twee culturen meer dan uitstekend is geslaagd. Het is vaak een pré om zwart te zijn, zeker in de popmuziek. En anders doet iedereen z’n best wel zo zwart mogelijk te klinken en te dansen. De zwarte hiphopcultuur heerst als geen andere, om maar een voorbeeld te noemen, en ook jazz zou niet eens bestaan zonder zwarte invloeden.

 

Kapot

Maar het zijn allemaal argumenten die het debat niet mochten halen. Letterlijk: het mag niet. Van de media, van de deugbrigade, van de BN’ers, van de politiek, en niet in het minst van de activisten zelf. Er is maar één manier om naar Zwarte Piet te kijken, en vanuit die kijk is er maar één manier om te handelen: Zwarte Piet moet weg.

En wij, liefhebbers van deze oude traditie – wat doen wij om dit erfgoed te behouden? Wat kunnen we nog doen? Ik zie met lede ogen aan hoe leugens en eenzijdigheid in dit verhaal regeren en, zoals te verwachten valt met leugens, feilloos destructief zijn geweest in hun uitwerking. Het sinterklaasfeest is kapot. Men heeft gewonnen. En wij moeten ons alweer bij een afgedwongen feit neerleggen.

 

Bonhoeffer

Daarom wil ik, verdrietig als ik ben over de moord op een ouwe vriend, graag eindigen met een citaat van de grote denker Dietrich Bonhoeffer. Het is toch een begrafenis, dus dan maar een toespraakje.

‘Domheid is een gevaarlijker vijand dan slechtheid. Tegen het kwade kun je protesteren, je kunt het ontmaskeren; desnoods met geweld verhinderen. Het kwade draagt altijd de kiem van eigen ontbinding in zich, want het laat in de mens tenminste een gevoel van onbehagen achter. Tegen domheid zijn wij weerloos. Noch met protesten, noch met geweld is hier iets te bereiken. Argumenten baten niet. Feiten die niet stroken met eigen vooroordeel kan men heel eenvoudig ongeloofwaardig noemen – in zulke gevallen wordt de domme mens zelfs kritisch – en feiten die niet te ontkennen zijn kunnen opzij geschoven worden als nietszeggende uitzonderingen. Bovendien is de domme mens, in tegenstelling tot de slechte mens, zeer met zichzelf tevreden. Hij is zelfs gevaarlijker, want hij is prikkelbaar en agressief. Daarom moet men met de domme voorzichtiger omgaan dan met de slechte. Nooit zullen wij weer proberen de domme met argumenten te overtuigen; dit heeft geen zin en is gevaarlijk.’

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
87 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank, Ines van Bokhoven! U heeft tenmnste het lef om de Nederlandse kant van deze onverkwikkelijke zaak te belichten. Iets wat de slaafse NPO en politiek niet durven. Ik hoop dat veel mensen mij volgen: ik koop niets meer bij Bol.com, net zo min als bij andere winkels die hun oren laten hangen naar een heel klein groepje mensen die weliswaar in Nederland wonen, maar geen flauw benul hebben van de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Ik schrijf me direct uit, hoe makkelijk Bol ook voor mij is, omdat ik in het buitenland woon en zij hier ook leveren (althans: boeken). Ik ben er zéker van dat de producten van Bol ook elders verkrijgbaar zijn. FF zoeken. Ban de Bol!!

Willem
Willem
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Zojuist mijn account bij bol opgeheven, ga in het vervolg wel bij de plaatselijke winkels kopen.

audio1958
audio1958
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem

Ook bij de meeste plaatselijke winkels is Zwarte Piet in de ban. Er blijft weinig over.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ongelooflijke lafheid van politiek en instanties inclusief handel hoe men zich laat intimideren door
activistische relschoppers. Je kunt stellen dat het land geregeerd wordt door deze groepen en
de rest zijn poppetjes. Men vergeet dat als je eenmaal toegeeft zal er meer volgen. En waar is dan het einde?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik vrees dat het uitleg van Ines te hoog gegrepen is voor de simpele zielen van het verzet.

Thomas
Thomas
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vraag: waarom zette Zwarte Piet en wat daarmee samenhangt enkele jaren geleden nog niet aan tot haat? Waarom was er nog niets mis met Zwarte Piet toen VARA-coryfee Erik van Muiswinkel pikzwart geschminkt de Nederlandse kindertjes op leuke televisie trakteerde? Waarom is Zwarte Piet nog altijd populair op Curaçao?
Het is een kleine groep activisten die uit alle macht “gekwetstheid” probeert te genereren. Het schandaal is echter niet dat er extreme activisten bestaan, die zijn er altijd geweest. Het schandaal is dat deze activistische minderheid de openbare mening is gaan beheersen, door de lafheid en het opportunisme van mensen die wel macht en invloed hebben.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

ja, aktivisten zijn slecht en hypocriet. Doodsteek voor een samenleving.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Apart vind ik de reactie van bol.com
“..assortiment dat aanzet tot discriminatie/haat”
Dat is een verdraaiing van de waarheid en niet waar het om gaat.

Het gaat ze om de luidruchtige klachten van linkse activisten die dreigen met reputatieschade via social media dogpiling.

Wanneer grote bedrijven buigen voor druk van activisten dan zijn ze er niet meer voor iedereen, want onze vrijheid wordt gelimiteerd door de druk die wordt uitgeoefend door een kleine groep radicalen.
Zo politiceert radicaal links de levens van mensen en dicteert zij moraliteit, om macht te pakken. Maar de macht wordt hen gegeven door bedrijven die voor ze buigen. Dat maakt bedrijven tot useful idiots.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

zou niet weten waar ZP aanzet tot haat. Ja, bij beroepshaters. Bewust een stok zoeken om mee te slaan. DAT is wat die aktivisten doen. Ze weten heel best dat niemand iets discriminerends ziet in ZP, maar ze praten het mensen aan.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Wij waren goed genoeg om iedereen die hier wilde komen en op de vermeende weelde afkwam toe te laten tot een zorgvuldig door ons als samenleving opgezette sociale verzekeringsstaat. En nu de koekkoeken zijn opgenomen in het nest, beginnen ze zich te roeren en deugen wij ineens niet meer. Ze hebben ontdekt dat wij vreselijke slappe leiders hebben die gevoelig zijn voor ‘chantage met leugens’ en ontdekt dat NL vol zit met hypocriete linksdenkers die bereid zijn volk en vaderland te verraden en nu ruiken ze bloed.

Ant
Ant
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Maar een aspect is hierin niet nader belicht, die van de politiek.

En wel die van de PvdA, van Asscher om precies te zijn.

Hij heeft rondetafelgesprekken gevoerd met tegenstanders van Zwarte Piet, ja hun zelfs van doorlopende subsidie voorzien, heeft de retall en media aan tafel gehad, allemaal om Zwarte Piet te vernietigen.

Dus die lage, verachtelijke en achterbakse rol van die Asscher mag dus best flink in de schijnwerpers komen te staan, en zéker met het oog op de verkiezingen straks

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ant

‘hun zelfs van doorlopende subsidie voorzien’

Dat is een lasterlijke leugen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

ik denk dat het zeker waar is. We weten allemaal dat aktivistische clubs subsidie krijgen.

Ant
Ant
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

Lasterlijke leugen? Het is een keiharde waarheid, helaas zijn waarheden voor bepaald volk moeilijk, ergo héél moeilijk te verkroppen.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ant

Graag bewijs leveren dat de heer Ascher ooit subsidiegeld – eenmalig dan wel doorlopend – heeft verleend aan een partij in de zwartepietendiscussie. Lukt dat niet, dan graag excuses. Geschiedvervalsing is namelijk een ernstige zaak.

Ant
Ant
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

Ach ja…

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

99% van de Anti Zwarte Piet Brigades weet deze feiten, uit dit prima artikel niet. Zij zullen het ook nooit weten, want zij willen het niet weten!
Zij zijn de Dommen.
Het valt mij op dat door ons steeds pover wordende (geschiedenis) onderwijs en de als maar voortdurende toe stroom van getinte mensen, die nauwelijk onderwijs of scholing hebben genoten, de domheid steeds meer regeert.
Wat zal de volgende zet van de import dommen en hun meestal blanke volgslaven zijn, vraag ik mij, nog gelovend in de vooruitgang en de democratie, verbijsterd af.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Niet dom, er zit duidelijk een neo-marxistische agenda achter. Ze willen revolutie. Ze willen onze welvaart, ze willen geld en mooie auto’s, alles waar hier keihard voor gewerkt is door vele generaties.

Ger
Ger
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volkomen juiste reactie. Wij zijn overgeleverd aan mensen die met acties onze cultuur om zeep helpen. En ook onze democratie. Slavernij? Ja ook in het verleden. Het is alleen te onbekend dat de Nederlanders slechts 5% van de totale wereld slavenhandel had. Maar dat mag niet worden verteld. En de grote huizen in Amsterdam waren er al voor die tijd. En zijn niet het ” resultaat” van de slaven. Ook niet vergeten dat de actievoerders nu in Nederland kunnen leven in redelijke welvaart. Slavernij is vreselijk, maar plaatst het in het juiste perspectief.
Het wordt tijd dat de laffe NPO en de laffe media zich eens richten op de juiste informatie.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ger

De mensensmokkel en het afhankelijk maken van mensen door mensenhandelaars hede ten dage tiert welig vanuit landen als Nigeria en Marokko. Vrouwen handel en gedwongen prostututie. De zware criminaliteit in NL is in handen van groepen van elders. en wat te denken van de misdaad familieclans van migranten in Duitse steden? Lees ‘Deutschland im Blaulicht’ van Tania Kambouri. Duits politieagente in Duitse stedengebied in het Ruhrgebied. Ze schrijft over haar dagelijkse praktijk. Zeer verhelderend.

Theo
Theo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed artikel, helaas zullen de dommeriken die Zwarte Piet in de ban gedaan hebben dit artikel waarschijnlijk niet lezen en zeker niet willen lezen. En die Bol winkel is zeker niet van ons allemaal meer, want van mij is die echt niet meer.

Puck van der Land
Puck van der Land
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theo

Ook voor mij heeft Bol.com volledig afgedaan, dit was de laatste druppel. Met het zelfde gemak kun je boeken bestellen bij de boekwinkels, ook online. Daarmee steun je ook de boekwinkels.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tot voor heel kort deed Zwarte Piet ook mee aan de Sinterklaasviering op de Antillen
Zie (https://caribischnetwerk.ntr.nl/2019/11/16/op-curacao-is-de-sintoptocht-met-zwarte-piet-oke-of-toch-niet/)
Ik vind het wonderlijk dat al die jaren daarvóór de getinte medemens zich nooit heeft afgevraagd of Zwarte Piet kwetsend was. Had misschien iets te maken met de cadeaus die er werden uitgedeeld.
Met alle respect voor de achtergrond van het artikel, maar we moeten er wel doorheen prikken. Het is allemaal psychologie, feiten zijn onbelangrijk. Het gaat erom dat we in West-Europa om historische redenen geneigd zijn om alles wat van buiten Europa komt te verheerlijken als ‘authentiek’ en daarom snel de eigen opvattingen opgeven. De linksmensen begrijpen heel goed dat deze psychische gesteldheid makkelijk uitgebuit kan worden, want het is irrationeel, een gevolg van domheid, zoals Bonhoeffer aangeeft. Als we net zo veel respect zouden hebben voor onze eigen cultuur als voor die van buiten Europa zou het hele probleem zich niet voordoen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, dat is zeker waar. Nederlanders zijn eigenlijk een laf hypocriet volkje geworden. Op een aantal uitzonderingen na, maar die voelen zich bijna machteloos. Het kartel kan zich nog steeds met de hulp van de linkse media staande houden en hen onwelgevallige mensen als Baudet en Wilders met leugens en verdachtmakingen in een cordon sanitaire plaatsen. Hoe ondemocratisch wil je het hebben?
Hier staan ze zich op de borst te kloppen in den Haag dat wij een vrije democratie zijn en dan doen ze zelf het meest ondemocratische wat je maar kan verzinnen. Akelig zooitje. En met name D66 ers en Groen Linksers heb ik toch wel een hekel aan en het linkse deel van CDA deugt ook niet. Christen Unie ook niet.

Boy
Boy
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle afstammelingen uit de vroegere slaventijd zijn KLEURENBLIND .niet in staat om BRUINE mensen te onderscheiden van Zwarte Piet.Die is immers kolenzwart.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Boy

@ Boy. Zodra er een zak geld naar die gasten gaat is ál hun “leed” geleden !

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Tot het geld op is…

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Boy

Dit is ook mijn argument. Ooit een zwart mens gezien? Nee alleen maar mensen in alle tinten bruin.
Zwarte Piet is niet zwart, die is pik zwart “geschminkt”!!
Er zijn veel culturen die zich tijdens traditionele riten wit schminken! White Face dus!

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Een liedje uit omstreeks 1900:

Pieterknecht die komt er aan
Pieterknecht de neger
Kijk eens wat een Moriaan
’t Lijkt wel een schoorsteenveger
Mag ‘k j’eens wassen, Pieterknecht
’t Helpt niet, jongens, ’t zwart is echt

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

nooit gehoord.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

@ Roelof Jan Minneboo. Aan u is beslist geen tekstschrijver verloren gegaan ! Goed geprobeerd hoor, misschien gelooft Asscher u wél.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ik heb niet geschreven. Het liedje heeft als titel ‘Pieterknecht’ en werd geschreven door Hendrik Willem van der Mey (1834-1905). Het is te lezen in Sinterklaaspret : tien Sint-Nicolaasliedjes : opus 5.

https://www.worldcat.org/title/sinterklaaspret-tien-sint-nicolaasliedjes-opus-5/oclc/71499894

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Afgezien van het juiste betoog van Ines van Bokhoven is er nog 1 punt. Elke bestelling bij een webwinkel als deze draagt bij aan de opheffing van het winkelcentrum in uw woonplaats of buurt. Een winkelier maakt enorm veel vaste kosten in de vorm van huur, energiegebruik, personeel etc. Dat moet die afdekken met een marge van ca. 30% op de verkoopprijs, exclusief btw.

15% omzetverlies pakt voor een winkel dramatisch uit; de vaste kosten lopen gewoon 100% door.
In steeds meer winkelcentra zie je “zwarte gaten” die worden gevormd door leegstaande winkels en als er genoeg van die zwarte gaten zijn, houdt de aanloop naar dat winkelcentrum ook op.

Die grote bedrijven schakelen hun magazijnen in deze tijd om naar geautomatiseerd. Dus bij Bol.com zijn het de aandeelhouders die met een kleine marge hun zakken vullen, over de ruggen van veel winkelpersoneel. En ten koste van uw buurtwinkelcentrum.

Maar bedenk 1 ding: Úw winkelgedrag maakt wel het verschil.

En als de winkel duurder is (schijnt bij Bol nogal tegen te vallen), bedenk dan dat úw baan een ander ook geld kost.

mike
mike
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sterk artikel. Voorstanders van traditionele Zwarte Piet hebben een propaganda oorlog verloren. Eentje die ruim gefaciliteerd is door onze eigen MSM (TV en kranten). Daarna zijn het veel van onze politici geweest die geen ruggengraat hebben getoond.
De meesten ervan uit angst om voor racistisch uitgemaakt te worden. Tekenend voor de hysterie van deze tijd.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Simpel toch, verwijder Bol.com uit je app lijst.

fcal
fcal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En zeggen dat een zwarte Piet of knecht een statussymbool was in de 19de eeuw. De vermogende stand had toen enkel blanke knechten en meiden. Maar Sinterklaas was niet alleen bisschop maar beschikte zelfs over een negerknecht, hoe exotisch!

En Sinterklaas had die slaaf dan nog vrijgekocht en, op vrijwillige basis, in dienst genomen. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn hét symbool van de blanke aanklacht tegen deze slavenhandel, gedomineerd door Islamitische en Afrikaanse slavenhandelaars.

Dat vrijkopen van slaven was nog lang gebruikelijk.
‘Op 14 december 1735 kwamen hier elf slaven aan, vooral Oostendenaars. Het waren de laatsten vanop het schip van kapitein Geselle, die in 1724 door twee Algerijnse zeerovers gevangen genomen werden en sedertdien in slavernij geweest waren. Velen van hun metgezellen waren al in 1731 verlost geworden en naar huis gekomen. Ze zijn allen afgekocht door het Broederschap van de Allerheiligste Drievuldigheid,’ noteerde de Oostendse kroniekschrijver Jacob Bowens in 1735.

Sinterklaas kan in de zelfde geest ook een Zwarte Piet (of knecht) vrijgekocht hebben.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  fcal

Er is in de vitae van Nicolaas van Myra en in de legendes uit de Middeleeuwen niets te vinden die Sinterklaas koppelt aan slaven, vrijgekocht of niet,

fcal
fcal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

Ik heb het ook niet over Sint Nicolaas van Myra maar over de Sinterklaas van de 19de eeuw en zijn zwarte knecht Piet.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  fcal

Sinterklaas zou in de 19de eeuw slaven hebben bevrijd? Waar slaat dat op?

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

Wat wilt u bereiken. Misschien kunt u die Akwasi ter verantwoording roepen over de rijkdom die zijn familie verwierf met slavenhandel en waarop hij kennelijk trots is. Doe eens iets zinnigs.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  fcal

precies. We lezen veel gevarieerde verhalen over ‘slavernij’ en die is zeker niet kleurgebonden.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jan Werich:
Het is beter om met een slim persoon over iets doms te praten dan met een domme over iets slims.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Beter met een intelligente tegenstander strijden, dan met een domme.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dit uitspraak raakt altijd een gevoelige snaar.

johnsmile
johnsmile
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zielig en idioot dat er op deze wijze gereageerd wordt op deze volksverlakkerij. Vijf jaar geleden was er NIEMAND die vond dat het discriminatie was en IEDEREEN vond het een vriendelijk, vrolijk en spannend kinderfeestje.

Ant
Ant
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  johnsmile

Dat was ruim vijf jaar geleden! Maar toen begon Asscher met zijn rondetafelgesprekken om Zwarte Piet te laten verdwijnen! De geest uit de fles!

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk aanzetten tot geweld is nooit goed, maar ik kan me goed voorstellen dat binnenkort zomaar eens de ruiten bij AH aan diggellen gaan. Omdat Bol punt com namelijk behoort tot de AH groep. Kan niet zeggen dat ik dat erg vind! Het is begrijpelijk dat mensen overgaan tot gebruiken van dit soort van acties. In het verleden waren bijvoorbeeld de Makro vestigingen het doelwit omdat Makro in Zuid Afrika zaken deed en ook de Shell. AH roept ook door acties van AH zelf en nu dus weer Bol over zichzelf uit dat mensen een afkeer krijgen om daar hun boodschappen te gaan doen. Eigen schuld …. zal ik maar zeggen

J. de Ruiter
J. de Ruiter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Krijg/kreeg als AH-klant regelmatig een enquête in te vullen. Op de vraag: “Beveelt u ons bij anderen aan?” vulde ik altijd een 7 of 8 in. Deze week heb ik een 2 ingevuld, met opgave van reden.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

ja, ik mijd AH zo veel mogelijk, maar tegenwoordig is alles zo verweven met elkaar dat je soms totaal niet weet welke winkelketens of internetbedrijven bij horen…….
Ik zet nu Bol.com op mijn zwarte lijst en AH ook als het kan, maar als ik dan wel iets bestel bij een ander bedrijf heb ik geen idee van waar die weer bijhoort.
internet winkelen voor sommige zaken is wel heel makkelijk. Ik woon in een dorp en voor veel dingen moet ik dan OF naar ene groter dorp of naar de nabijgelegen steden reizen, maar in de stad zijn HEEL veel winkels waar ik niks te zoeken heb, Veel gericht op de jeugd of massaconsumptie door jeugd.
Ik ga naar 1 specifieke schoenenwinkel in de stad, De rest heeft geen goede merken.
Voor kleding ga ik naar 2 andere dorpen op half uurtje rijden van mijn woonplaats. Bij beide zaken kan ik vaak voor mijn smaak en maat goede kleding vinden.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien. AH en HEMA staan reeds op mijn “anti-Pieten-lijstje” en sinds vandaag staat daar ook BOL.com op. Verder koop ik kleding uit zg. lage lonen landen, want anders hebben de mensen aldaar geen werk meer en dus niks te eten.

Robert Becht
Robert Becht
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

BOl is onderdeel van AHOLD, dus laat Albert Heijn (AH) ook links liggen.

Cornelis
Cornelis
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi betoog, Ines. Vroeger schreef ik ook zulke stukken, in bladen, kranten en sprak ik via de radio. Kreeg ook positieve reacties. Maar op een gegeven moment stelde ik vast, dat rationaliteit tegen emoties niets uitricht en je zonder macht met geschrijf niets bereikt. Wat je schrijft wordt tegenwoordig nog sneller weggespoeld door de mediastroom. Accepteer dat onze hedonistische beschaving in evolutionair perspectief verdwijnen zal. Die wordt geofferd op het altaar van de gelijkheid. Als grenzen verdwijnen door domheid of door andere oorzaak worden uitgewist, verdwijnen volkeren en daarmee hun beschavingen. Ik las kort geleden een boek over een 40-tal. Ik ben oud, bevrijd van illusies. Ik leef in vandaag. Gisteren is voorbij en morgen is straks ook voorbij. Straks is ook de mensheid voorbij. Die werkt hardnekkig aan eigen ondergang. Er zal niemand zijn om daarover straks te rouwen. En daarom doe ik dat ook niet.

van amstel
van amstel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

er wordt alleen maar meer haat gecreëerd. ook wij kopen niks meer bij bol.com sterker nog wie via bol.com reclame maakt kopen wij ook niet meer. en als zwarte piet niet welkom is wie dan wel zullen vele denken!

Els
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die domme deugbrigade had zichzelf bijna in de vingers gesneden. Want zwarte mensen gebruiken mag wél als er geld aan te verdienen valt.

“Cover van nieuwe Opzij geweigerd op Facebook
Tijdschrift Opzij kan een advertentie van de cover van de nieuwe editie niet op Facebook delen. De promotie is geweigerd omdat ze in strijd zou zijn met de richtlijnen van het sociale platform, meldt het tijdschrift maandag.
Op de geweigerde cover staat een foto van de zwarte Abbie Vandivere, conservator van het Mauritshuis, die speciaal voor Opzij is gemaakt.”

Er schijnt inmiddels al weer een “deug”draai aan gegeven te zijn, zodat plaatsing waarschijnlijk toch gaat gebeuren.

Reitsema
Reitsema
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

2
laatst een dame die stond te beweren dat alle getinte mensen er een trauma van hebben overgehouden van de slaventijd, hoe dom moet je zijn om dit in je hoofd te halen ruim 200 jaar later. Ik heb mijn dochter eens gevraagd hoe dat nu was die slaventijd, want dan moet zij daar ook last van hebben, antwoord was of ik wel goed was in mijn bovenkamer en of ze een dokter moest gaan bellen.
Mijn ega zegt altijd als ze hier zoveel last van hebben waarom gaan ze niet naar hun thuisland want dit is een Hollands cultuur punt uit
Maar het is de poen, ze willen er zelf financieel beter van worden zonder maar een poot uit te steken, want voor vele(de goede buiten gelaten want die zijn er ook)word je van werken moe
de werkende getinte medemensen tikken allemaal op hun voorhoofd als ze dit zien of horen….
Maar de wereld is ziek of verziekt

J. de Ruiter
J. de Ruiter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Over de zwarte ‘pages’ in de 17de eeuw schrijft Ines:
“En ja: dit zijn slaven, vergis u niet. Deze mensen hadden geen enkele vorm van zelfbeschikkingsrecht.”

Dat klopt niet, het waren in sommige gevallen wellicht kinderen (wezen) van slaven in Den West, met idd weinig ‘zelfbeschikkingsrecht, maar het waren géén slaven.
Beantwoord anders naar eens de volgende vraag: wat waren of werden ze dan na volwassenwording? Vermoedelijk stalknecht, tuinman of keukenhulp als vrouw, maar géén slaaf.
In NL en andere West-Europese landen waren er sinds de lijfeigenen in de vroege Middeleeuwen geen slaven meer. In het Amsterdam van de 17de eeuw werd dat zelfs expliciet verboden. Rembrandt tekende negers, geen slaven.

De bekende pages Cupido en Sidero aan het hof van Willem V kregen na de Franse tijd zelfs zeer hoge posities. Vele pages voor hen waren beter af dan de arme boerenknechten of dienstmeisjes in die tijd. Die waren ook levenslang ‘veroordeeld’ tot hun broodheer.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Door activistische media, partijen en groeperingen, waarvan sommige met destructieve of de eigen belangen dienende narratieven, worden suggestieve interpretaties van feitelijke waarnemingen gebruikt om betwistbare besluitvorming bij marketinggevoelige bedrijven af te dwingen. Tijd voor een open debat met een eerlijke, niet-activistische afweging van argumenten. De koppeling van Sinterklaas met racisme is uiterst dubieus zoals de ervaringen in Suriname en op de Antillen overduidelijk laten zien. Natuurlijk kun je iedereen van alles aanpraten. De aantijging dat een onschuldig traditioneel kinderfeest iets met racisme te maken heeft werpt de grote meerderheid van Nederland ver van zich. Iedereen weet dat het gevaar groot is dat dit uitloopt op de Santaclausificatie van Sinterklaas, ofwel de de facto afschaffing van Sinterklaas. De grote meerderheid van Nederland zou dat risico liever niet lopen. Maar ga rustig verder met uw identitaire en dus racistische gedram. Koop niets bij Albert Heijn, Bol, Etos, en Gall & Gal en al die andere bedrijven met slappe knieen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door BegrensEuropa!
Reitsema
Reitsema
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heb 2 gekleurde kids ben begin jaren 90 getrouwd met een Eritrese, wij hebben Sinterklaas altijd gevierd met een zwarte Piet, en zwarte Piet viel nog geen eens op als we allen bij elkaar waren(grapje). Mijn kids zijn nu wat ouder maar blijven zeggen zonder Piet is het niks meer aan
Ook hadden mijn kids nooit last van discriminatie want ze draaide gewoon met iedereen mee
De mensen die het hards schreeuwen dit is discriminatie zijn dagen lang op zoek om dit te kunnen schreeuwen, maar uit dit alles gaat het om de $$ zie de grachtenpanden waar ze over praten en zie de herstelbetalingen uit de tijd van de slavenhandel die ze graag willen en ze willen dat blanke hun huis verlaten zonder iets mee te nemen om dit te vergeven aan een getint persoon, hoe gestoord moet je zijn om dit te willen je huis vergeven aan personen die nooit iets hebben gedaan dan alleen een beetje hangen met een joint in hun handen, en dat is natuurlijk de schuld van de blanken racisten

hendrikush
hendrikush
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie voor de zwarte tirannen zwicht
Verliest meer dan lijf en goed
Dan dooft het licht.

Martinus
Martinus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geen probleem bol.com wij kopen gewoon niet meer bij jullie, gewoon in de ban.

karton
karton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

@ Karton is om : BOL.com. mag niet.

Jacinta
Jacinta
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

T is diep triest dat bol.com zich hier in mengt ik heb mijn account verwijder bij bol. Ook heb ik 2x 30 dagen blokkade op Fb .ik mag niet in me profiel foto zetten dat je zwartepiet steunt ik ben zelf donker en 200%pro zwarte Piet een nieuwe account geprobeerd aan te maken waar ik zelf op sta nu had ik er staan “weg met kabinet Rutte” en kreeg terug gaat dragende texst terwijl ik zelf op de foto sta. Nu voel ik me zwaar gedicrimeerd door Facebook en door de wijten want die willen geen aangifte op nemen en werdt weg gestuurd.

J-P
J-P
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Men moet de traditie’s van de Nederlander eens in ere houden. Wij gaan toch ons ook niet met de traditie’s in het buitenland bemoeien. In Suriname maken ze de Zwarte piet nog zwarter dan zwart. Als het je niet aanstaat rot dan op. Hier mag schijnbaar alles. Bemoei je met je eigen lands normen. pas je aan, aan het land waar je door wordt onderhouden.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor zover ik kan nagaan zit er een foute beredenering in het betoog. Een fout die ons iets verteld over evolutie van taal en betekenis. Zwarte Piet stond allerminst voor heet kwaad, maar voor goed en kwaad, de zak en de roe. Mensen van mijn leeftijd kunnen zich misschien nog herinneren welke Piet de roe doormidden heeft gebroken,dus heeft afgeschaft. Wat dus overblijft is dus zwarte Piet die geen onderscheid meer maakt tussen goede en stoute kinderen: alle kinderen zijn goed, zwarte Piet symboliseert alleen nog dat alle kinderen goed zijn.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Toevoeging, het lijkt mij redelijk doorzichtig in te zien dat Sinterklaas met zijn grote boek de rechter symboliseert dat oordeelt over goed en kwaad en zwarte Piet van oorsprong straf en beloning symboliseert. De betekenisverandering uit je jaren ’80 kan dus alleen maar betekenen dat zwarte Piet alleen nog het goede symboliseert. Probeer deze symboliek maar eens tot racisme te reduceren, zielig.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rotterdamsch nieuwsblad
05-12-1927

Sint Nicolaas in Oostenrijk.

(Van onzen Weenschen correspondent)

Sint Nicolaas is in Oostenrijk lang niet een zoo groot familiefeest als in Nederland. In Oostenrijk wordt evenals in Duitschland Kerstmis veel meer gevierd, hoewel men in de laatste jaren toch ook wel eenige aandacht aan „Nikolo”, zooals de goede Sint hier genoemd wordt, schenkt. „Nikolo” heeft echter geen neger bij zich als knecht, doch hij wordt vergezeld door een afschuwelijker zwarten duivel, met stekelige, inktzwarte haren over zijn geheele lichaam, twee kleine boks hoorntjes op zijn hoofd en een lange roode tong, die als een vlammend-roode slang voortdurend uit zijn mond hangt.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

tja, lees de sprookjes van Grimm en je komt allerhande karikatuurfiguren tegen. Iemand met 1 oog of een bochel. Goethes Faust wel eens gelezen?

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Wat heeft Goethe te maken met het feit dat Zwarte Piet tot aan jaren tachtig van de vorige eeuw door alle Nederlander werd gezien als de figuur zoals hij in het leven werd geroepen in de 19de eeuw: als ‘neger’ zoals uit het artikel uit 1927 blijkt?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

De term ‘neger’ verwijst naar de opvatting dat rassen bestaan. Dat is sinds enige jaren min of meer verboden. Toch is die opvatting niet zo vreemd als je uitgaat van de natuurlijke neiging van de menselijke geest om algemene kenmerken toe te kennen aan grotere groepen, of dit nu mensen of vormen van water of melkwegstelsels betreft. Het is onderdeel van een voorwetenschappelijke vorm van onderzoek van de werkelijkheid. Maar ook een voorwaarde voor wetenschap. Het verbod op de term ‘neger’ en het onderzoek naar raskenmerken is niet zozeer wetenschappelijk als wel politiek. Het is iets uit de koker van de school der politiek-correcten. Het houdt in dat dingen die beledigend zouden kunnen worden opgevat vermeden dienen te worden. ‘Dingen’ kan dus ook zijn bepaalde soorten van wetenschappelijk onderzoek. Dit kan ten koste gaan van de onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek of erkenning van bepaalde vormen van gesundes Volksemfunden. Door de Tweede Wereldoorlog zit dat laatste in het verdomhoekje. Dus kan een Hilary het hebben over ‘deplorables’ als ze het over blanke Trump stemmmende blue collar amerikanen heeft. We zijn duidelijk een grens overgegaan. Dat begon trouwens al met Buikhuisen, 40 jaar geleden, door onfrisse columns van Hugo Brandt Corstius in Vrij Nederland. Buikhuisen is gerehabiliteerd, na 30 jaar. Wel een beetje laat. Zo zal het met die rassenkwestie ook gaan. Voor Zwarte Piet zal rehabilitatie misschien ook te laat zijn.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ik heb even meneer Minnebo gegoogeld: https://www.parool.nl/nieuws/nieuw-lespakket-stelt-vragen-over-verschijningsvorm-zwarte-piet~b93077d5/. Hij werkt dus samen met meneer Afriyie. Wat verwijt hij Zwarte Piet: lijkt op karikatuur van een ‘neger’ in Sjors en Sjimmie in de 60er jaren. Maar Sjimmie is inmiddels aangepast: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190321_00097603/strip-sjors-en-sjimmie-keert-na-twintig-jaar-terug. Maar Sjors was ook een karikatuur: stijl blond haar en geen lippen. De schrijver-historicus Minnebo werkt samen met de activist Afriyie. In een nogal ouderwets rolbevestigend samenwerkingsverband. Dat deden Sjors en Sjimmie in de 60er jaren al beter.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door BegrensEuropa!
Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Minneboo. Met dubbel o. Sjors was en is geen raciaal stereotype van de witte mens. Sjimmie is veranderd, Sjors niet. Hier kun je het nagaan: blackface én krompraat. Noem dat vooral een beter samenwerkingsverband.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

Tan Lan Ing
Tan Lan Ing
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, Ines. Maar niet (toch) uitgaan van de verkeerde premisse: “Zwarte Piet vertegenwoordigt het Kwaad”, al zeg je dat het weer goed gemaakt is. Het is niet waar: Zwarte Piet was de knecht van Sint. Hij diende om stoute kinderen te straffen én zoete kinderen te belonen.
Jammer is dat nergens genoemd wordt, zeker niet in de MSM, dat kleine kinderen die nog niets weten van Zwarte Piet, vast denken dat er toch iets mis is aan zwarten.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tan Lan Ing

Ik heb Zwarte Piet nooit geassocieerd met mensen met een donkere huidskleur. Ook mijn kinderen niet. Mij is nl. altijd verteld -en dat vertelde ik mijn kinderen weer- dat Zwarte Piet zo zwart was omdat hij door de schoorstenen moest kruipen. Ik stam nog uit de tijd van de kolenkachels en de voorraad kolen in het kolenhok op zolder. En als de ‘kolenboer’ kwam om de voorraad voor de winter aan te vullen, dan voelden wij al die heerlijke, enge spanning: straks komt Zwarte Piet ook! Dan zei mijn moeder: ‘Nog niet, hij moet eerst nog overal kolen brengen’. Ik begrijp wel dat dit verhaal in deze tijd moeilijk te verkopen is, maar is er niet een creatieve schrijver die in déze context het verhaal weer terug kan brengen naar de juiste proporties? Dan kan dat laffe gezemel over racisme eindelijk eens stoppen!

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Wij zijn niet opgegroeid met centrale verwarming en ook ik herken jouw verhaal.
In plaats van bestrijden van racisme betreden ze het pad van onverdraagzaamheid en maken steeds meer kapot.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

precies, dat is ook steeds mijn punt. Niemand associeerde ZP met mensen van kleur. Tot nu toe dan………………….. nu associeer ik gekleurde mensen met zeuren en klagen en met ……………….discriminatie DOOR hen jegens ons.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Niemand die Sinterklaas heeft gevierd heeft ooit Zwarte Piet met zwarte mensen geassocieerd. Dat kunt u nooit uitleggen aan de tegenstanders omdat zij niet bereid zijn een uitleg te accepteren. Zij willen geen uitleg, zij willen geen blanke mensen. Zij vergeten alleen dat zij van de blanke mensen leven.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tan Lan Ing

Jaren geleden zag ik een blanke kleuter zijn hand uitvoerig te bekijken nadat deze door een zwarte persoon aangeraakt was.
Mijn dochter was panisch in haar wigje toen een vriendin met zwart haar zich boven haar boog.
Natuurlijke reacties van baby’s en kleuters voor donker en licht. Tegenwoordig noemen wij ze jonge racisten.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tan Lan Ing

Toch hebt u, Tan Lan Ing, het niet goed begrepen. Op de eerste plaats is het nooit goed van opvoeders om te dreigen met een ‘bestraffer’ als je dat zelf niet kunt. Dan ben je geen goede opvoeder. Wie die bestraffer is, ach er zijn voorbeelden te over. De boze wolf, de heks, de witte wieven, de boze reus en ja ook zwarte Piet wordt in het rijtje genoemd door niet kundige opvoeders. Goede opvoeders dreigen niet, die voeden op. Uw argumentatie deugt dus niet.
Er is een ander probleem en dat raakt de kern. Iemand vanwege huidskleur uitschelden voor Zwarte Piet, dat deugt niet. Het valt in de categorie Spleetoog, Hoerenmoeder en… vul zelf maar aan. Helaas zijn de meeste uitschelders juist degenen, die zich nu aangesproken voelen in deze discussie. Hier in Nederland is een traditie, dat vrijwel iedereen wel een bijnaam kreeg. Een nickname dus, zoals dat nu heet. Gewoon goedmoedige spot. Rooie, Lange, Kromme, Manke, enzovoort. Of relateerd aan het gedrag zoals Peuk = iemand met altijd een sigaret op de lip. Of Netret = iemand altijd net op tijd was en dan mompelde ‘net ret…’.
Daarom heeft o.a. Bol.com het helemaal mis met zwarte Piet in de ban doen. Nederlanders laten zich niet omvormen naar een cultuur waar ze niet eigen mee zijn en ook nooit zullen worden. Dus ook niet accepteren, dat iedereen een ander maar verrot kan schelden. Dat wil een echte Nederlander niet. Probeer u dat eens te bedenken. Verdraagzaamheid en humoristische spot hoort bij het leven, maar het opzettelijk kwetsen en denigreren niet. Helaas zijn veel zwarte Piet tegenstanders daar niet vies van, vooral de BNers lopen voorop in het kwetsen van anderen, maar zijn tegen Zwarte Piet. Hoe dol kun je het verzinnen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

maar ondertussen hebben ze wel voor elkaar gekregen dat ik mensen van kleur niet prettig meer vind zo op voorhand. Ik zal ze altijd met reserves bejegenen zoals ik ook doe bij islam aanhangers die ik tegenkom. Je krijgt gewoon de kriebels van dit hele valse ‘discriminatie beschuldigings gedoe’. Als ik hier die stomme stukjes weer lees van sommige lui hier op dit forum.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tan Lan Ing

waarom focust u toch op kleur? Wat een onzin.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie denkt dat Zwarte Piet al eeuwenoud is, kent zijn geschiedenis niet. Een paar eeuwen oud zijn de duivelse figuren, die we bij Sint Nicolaas in Midden-Europa aantreffen. Sinds ca. 1450 zijn daar concrete bewijzen voor. Voor die tijd zijn het alleen maar veronderstellingen en theorieen. Die duivelse figuren als Krampus en Ruprecht hebben echter niets met Zwarte Piet te maken, omdat ze er heel anders uitzien en geen bedienden zijn maar metgezellen van de heilige Nicolaas. Het zijn kinderboemannen en oorspronkelijk duivels. Zwarte Piet, dus de Moorse page, is ontstaan in het begin van de 19e eeuw en voor het eerst in beeld gebracht in het kinderboekje ‘Sint Nicolaas en zijn knecht'(Amsterdam 1850) van Jan Schenkman. Pas na ca. 1915 is hij een soort boeman geworden.
Vóór ca. 1900 moest Sint Nicolaas in de Nederlanden alles alleen doen. Nergens vinden we in die landen in de eeuwen daarvoor afbeeldingen van of teksten over een donkere metgezel in dienst van Sint Nicolaas. In 17e- en 18e-eeuwse kluchten, blijspelen, hekeldichten, domineesgeschriften, overheidsdecreten e.d. wordt Sint Nicolaas, toen ook al Sinterklaas genoemd, vereerd of heftig bestreden. Als er toen een donkere dienaar bij Sinterklaas was geweest, zou hij toch zeker ook aan de orde zijn gekomen. Maar die is voor ca. 1900 nergens in de Nederlanden te vinden. pas in 1828 duikt dit personage op, Pieter me knecht genoemd, maar hij wordt helaas niet beschreven.
We moeten altijd uitgaan van historische bronnen, als we iets willen aantonen, niet van gissingen, vage gelijkenissen, veronderstellingen en theorieën. Deze zijn vaak leuk en interessant, maar bewijzen doen ze niets.
Frits Booy,
Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité en schrijver van de studie ‘Op zoek naar Zwarte Piet’.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

En…………… een verzonnen figuur. En heeft niks te maken met associeren met mensen van kleur. Dus dat beschuldigen van racisme is vals en gemeen.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De Eeuwige Joods was ook een verzinsel en dat maakte de figuur niet minder antisemitisch.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Tijd De Maasbode
28-06-1962

Zwarte Piet bepaalde het beeld van de neger

Jubileumtentoonstelling in „Volkenkunde” te Leiden
(Van onze correspondent)

LEIDEN, 27 Juni. — Het Rijksmuseum voor Volkenkunde aan de Steenstraat is met zijn honderdvijfentwintig jaren het oudste gespecialiseerde museum van Nederland. Dit was het begin: in de zomer van 1837 opende Jhr. dr. F. B. von Siebold het „ethnografisch museum” in zijn huis aan het Rapenburg voor het publiek en stichtte daarmee zelfs het eérste volkenkundig museum van Europa.

Morgen wordt het Jubileum gevierd met de opening van een tentoonstelling, die op een alleraardigste manier laat zien hoe in de loop van de tijd de visie op vreemde volkeren en de presentatie aan allen die er belangstelling voor hadden, veranderd is. De educatieve zuiver menselijke en eerlijke manier van voorstellen is zo oud nog niet. We kennen het beeld van de rokende Moriaan als voorbeeld hoe men in een vorige eeuw een neger zag. „Zwarte Piet”, de rechterhand van St. Nicolaas, heeft jarenlang het uiterlijk van de neger, zoals het voor het geestesoog van het volk zweefde, bepaald.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelof Jan Minneboo

Wat wilt u hier eigenlijk mee zeggen. Het slaat werkelijk nergens op om dit naar onze tijd dan maar om te zetteen naar ‘racisme’. Misschien kunnen we het over de kannibalen hebben die blanke ontdekkingsreizigers opvraten.

Roelof Jan Minneboo
Roelof Jan Minneboo
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

‘Misschien kunnen we het over de kannibalen hebben die blanke ontdekkingsreizigers opvraten.’

Waarom?

87
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x