Herstelbetalingen voor historische slavernij zijn absurd

Blindheid voor feiten en argumenten

Foto:

Ook al heeft elk volk in de geschiedenis ooit wel aan slavernij gedaan of is daar het slachtoffer van geweest: de blanke westerse mens is natuurlijk de grote schuldige en daarvoor zal hij moeten boeten. Herstelbetalingen dus. Maar van wie aan wie, wanneer, hoeveel, en vooral: waarom? Ines van Bokhoven zet de feiten op een rij en stelt heel veel vragen.

In het racismedebat is het onderwerp uiteraard weer opgedoken: de eventuele herstelbetalingen die ‘we’ zouden moeten doen aan de nazaten van de slachtoffers van de Trans-Atlantische slavenhandel. Het verbaast niemand dat Sylvana voor is en dat BLM voor is.  Ik heb het nog niet opgezocht, maar ik wed dat Jerry en Akwasi ook helemaal voor zijn.

Tja.

 

Onwetendheid

Wat moet je beginnen tegen de onwetendheid van deze mensen? En het ergste is: men wil de feiten helemaal niet weten, dat is onderhand wel duidelijk. Men wil het slachtofferschap tot op de bodem uitmelken en is doof voor argumenten. En die zijn er genoeg. Ik ga ze hier niet herhalen; u kunt ze zelf wel bedenken, en er zijn heldere stemmen te horen van mensen die weten waar ze het over hebben, zoals historici Piet Emmer en Henk den Heijer. Niet dat die stemmen gehoord worden, helaas. En worden ze wel gehoord, dan zijn ze direct de sigaar: men ‘heult’ dan dus met het idee van slavernij, en keurt het in stilte zelfs goed. Er is geen doorkomen aan bij de overtuigden, wiens ideeën over slavernij soms zó ridicuul zijn, en zó ver van de waarheid af staan, dat je je afvraagt of men werkelijk nu zo dom is, of bewust gaat voor de versie die het beste in de onderbuik past.

 

Complex

Kort gezegd komt het erop neer dat elk volk in de geschiedenis van de mensheid wel aan een of andere vorm van slavernij heeft gedaan. En slavernij vond en vindt in heel erg veel vormen plaats. Kijken we naar de Trans-Atlantische slavenhandel, dan wordt het complex: wáren ‘wij’ maar de enige boosdoeners, dan was het allemaal nog te begrijpen.

Maar de feiten borrelen dan weer ongemakkelijk in de BLM-onderbuik: ‘we’ kochten die slaven eenvoudig in op een markt die door Afrikanen zelf werd beheerd en die al sinds de Oudheid bestond. ‘Wij’ hebben enkele eeuwen deelgenomen aan een markt die tot op de dag van vandaag bestaat, winst draait en zich niets aantrekt van onbenulligheden zoals de Rechten van de Mens.

 

Schuldige

Ondertussen wijst de hele wereld naar ‘ons’, de blanke, westerse mens, als de Grote Schuldige, alsof ‘wij’ slavernij hebben uitgevonden. Probleem is dat de feiten krek omgekeerd liggen: ‘wij’ waren de eersten in de menselijke geschiedenis die op het idee kwamen het hele verschijnsel, in al z’n vormen, gewoon maar eens af te schaffen wegens ‘onmenselijkheid’. De rest van de wereld volgde, of moet nog volgen in veel gevallen.

 

En de notie dat alleen de zwarte mens geleden zou hebben onder slavernij getuigt sowieso van een zodanig gebrek aan kennis, dat ik daar niet eens serieus meer tegenin wil gaan. In plaats daarvan zal ik u kort iets vertellen over de ruim één miljoen blanken die hebben geleden onder de Barbarijse (Berberse) slavernij – slaven waar niemand het meer over heeft.

 

Barbarijse slavenhandel

De Barbarijse slavenhandel maakte deel uit van die eeuwenoude slavenmarkt in Afrika en is doorgegaan tot zo ongeveer de negentiende eeuw, maar had een hoogtepunt in de zestiende en zeventiende eeuw. Het ging om ‘Moorse’ kaperschepen, afkomstig uit Noord-Afrikaanse plaatsen als Tripoli, Algiers, Tunis – stadstaten in gebieden die onder een bepaalde mate van heerschappij stonden van het Ottomaanse Rijk, dat we nu grofweg Turkije zouden noemen. Waar deze kapers eerst de Middellandse Zee tot hun beschikking hadden, en er schepen volledig in beslag namen – schip, lading én bemanning – breidde men in de zeventiende eeuw uit naar de Atlantische Oceaan.

In 1631 werd zelfs de voltallige bevolking van het plaatsje Baltimore in Ierland gevangen genomen – nota bene door de Nederlandse schipper Jan Janszoon die zich in Algiers had gevestigd, tot de islam was bekeerd en zich Moerad Raïd noemde. De man had in zijn eentje al het gezag over zeventien kaperschepen en schopte het tot Ottomaans admiraal.

 

Winstgevend

Het was een winstgevende handel die deze kapers mee naar huis brachten; de Noord-Europese kusten werden om de haverklap overvallen, tot aan IJsland toe. Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen werd ontvoerd en op de markten van Noord-Afrika verkocht. Sommige Europese kuststreken werden zowat verlaten gebieden; haast niemand durfde er te wonen uit angst voor de brute overvallen.

Toen men zover ging eind achttiende eeuw Amerikaanse schepen te overvallen werd het te gortig: de pas opgerichte Republiek pikte het niet en schoot terug. Dit mondde uit in maar liefst twee succesvolle oorlogen aan het begin van de negentiende eeuw, die de VS in samenwerking met Zweden – en later nog meer Europese landen – tegen de Barbarijse stadstaten voerde, en tegen het Sultanaat van Marokko.

 

Indrukwekkend

Het aantal Europese slachtoffers wordt geschat op minstens 1.250.000. Dat is niet zoveel als de 12 miljoen Afrikanen die Trans-Atlantisch zijn verscheept, maar het blijft een indrukwekkend getal: ruim een miljoen mensen, en niet het ‘Ja, dat kwam ook wel eens voor, blanke mensen in slavernij’ van de activisten. En het is de laagste van de schattingen: sommigen komen in hun berekeningen en onderzoek op hogere cijfers uit. In tegenstelling tot de Europeanen hielden de Barbarijse kapers niet een erg zorgvuldige boekhouding bij. Het kunnen er dus inderdaad veel meer zijn.

Wanneer is het erg genoeg om herstelbetalingen aan te vragen? En aan wie? Moeten wij nu actie gaan voeren tegen het Turkse volk en het Noord-Afrikaanse volk, omdat we geld willen zien?

 

Verjaring?

Het eerste bezwaar dient zich al direct aan: zij betalen ons, wij betalen hen, en dan hadden we dus net zo goed allemaal ons geld in onze zak kunnen houden. Want je kunt zo wel bezig blijven. Nog zo’n probleem: waar ligt de ‘verjaringsgrens’? Tot hoeveel generaties terug mag een mens aanspraak maken op compensatie voor vermeende misdrijven in het verleden?

Ik zeg ‘vermeend’ omdat hier de derde, en meest serieuze complexiteit de kop opsteekt: hoe bewijs je dat je aanspraak kunt maken? Hoe bewijs je dat je afstammeling bent van een tot slaaf gemaakt mens? Stamboomonderzoek zou uitkomst kunnen bieden, maar zal waarschijnlijk niet voor iedereen een haalbare oplossing zijn, zeker ook omdat in dit soort handel niet alles even accuraat verliep en vastgelegd werd. De herkomst van de ‘waren’ benedendeks zal geen grote rol hebben gespeeld bij de administratie van dit soort transporten. De winst was belangrijker.

 

Vragen

En de andere kant: krijgt die de kans te bewijzen dat er in hun stamboom geen slavenhandelaar, plantage-eigenaar, WIC-personeel of iets dergelijks te vinden is? Als je kunt bewijzen dat je voorouders in die dagen in Drenthe woonden en een boerderij hadden? Mag je in dat soort gevallen vrijstelling van verantwoordelijkheid aanvragen?

Dan zijn er nog meer vragen, als het gaat om herstelbetaling voor de Trans-Atlantische slavenhandel. Moet de compensatie groter zijn als bewezen kan worden dat je tot slaaf gemaakte voorouder slechter is behandeld dan die van een andere aanvrager? Ik haal dit bewust aan, omdat het idee bestaat dat het schering en inslag was om zwarte slaven op de Amerikaanse plantages te mishandelen.

Maar als je tientallen slaven hebt, waaronder veel sterke, gezonde jonge mannen, en maar een handvol opzichters, zal je toch iets moet bedenken om bloederige opstanden te voorkomen. De feiten wijzen uit dat veel slavenhouders behoorlijk menselijk met hun slaven omgingen – ook al omdat het dure investeringen waren. Moet je dan eerst bewijzen dat je voorouders slaaf waren, en het nog slecht hadden ook, voordat men kan berekenen op hoeveel geld je aanspraak kan maken?

 

Zwarte slavenhouders

En wat te doen met de nazaten van zwarte slaven die het eigendom waren van zwarte plantage-eigenaren en andere slavenhouders? Ja hoor, er waren zwarte slavenhouders in de VS. Krijgen die een afwijzing van compensatie, omdat deze mensen dezelfde huidskleur hebben en dus niet schuldig zijn? Of wel schuldig zijn, maar het niet zo erg is omdat ze zwart waren? Of is het wel erg, en moet ook dit gecompenseerd?

En dan komen we uit bij de Afrikaanse handelaren, die ‘ons’ de slaven verkochten. Moeten hun nazaten zelf betalen, of draaien de naties waar deze mensen inmiddels staatsburger van zijn ervoor op? Want als je herstelbetalingen wilt, zou ik beginnen bij het begin: de mensen die deze slachtoffers gevangen hebben genomen, ontrukt hebben aan hun eigen bestaan en vrijheid, en ze als marktwaar hebben verkocht. En helaas voor de boze BLM-ers: dat waren niet de Europeanen.

 

Afrikaanse handelaren

De slave trails die men op de bekende afbeeldingen ziet, slaven in lange rijen geketend aan elkaar of aan een touw, werden niet door ‘ons’ uit de binnenlanden van Afrika gehaald. ‘Wij’ kenden daar absoluut de weg niet. De Europeanen bouwden hun slavenforten aan de westkust, in landen als Ghana en Ivoorkust, van waaruit ze handel dreven met de Afrikaanse markt. Maar het was Afrikaanse handel, een Afrikaanse markt, en daar begon het verhaal van elke zwarte slaaf die de oceaan over werd versleept. Daar begon het onrecht.

Enfin, dit zijn nog zo maar wat vragen die in mijn blote hoofd opkomen, maar het mag duidelijk zijn dat dit geen simpel geval is van ‘eventjes’ tot herstelbetalingen overgaan. Want de belangrijkste vraag heb ik nog niet eens gesteld: hoeveel?

 

Ondoenlijk

Hoeveel geld is een mensenleven waard? Hoe reken je dat uit, en aan de hand van welke schaal of indicatie? Wat is de prijs van ketens? Een zweepslag? Minderwaardigheid? Vernedering? Wat is de prijs van vrijheid? Als het gaat om het idee van herstelbetalingen voor de ganse slavernijgeschiedenis van de mensheid, want daar hebben we het dan over, dan hebben we het over een ondoenlijk iets. Dit is niet te bepalen, niet te berekenen, niet in redelijke kaders te douwen. En er rijzen meer vragen dan dat er te beantwoorden vallen, lijkt me.

Want ik heb zelf ook zo nog een vraag over dit hele verhaal, als je de historische feiten eenmaal kent: waarom?

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
68 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien moet u dit artikel sturen aan Mark Rutte en alle fractievoorzitters in de Kamer. En voor D66 ers en Groen Linksers een exemplaar voor de HELE fractie. Die hebben deze feitenkennis het hardst nodig.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien en lezen wil.

Siem
Siem
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Belangrijkers wellicht: stuur dit artikel naar “journalisten” die tot dusver geen blijk hebben gegeven van de historie kennis te hebben genomen.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Afgezien van de argumenten over slavenhandel door Afrikanen en Arabieren, is er nog een veel harder argument dat herstelbetaling absoluut onmogelijk maakt.
De handel in slaven en het houden van slaven was een RECHT, dat was vastgelegd in de wetboeken van Spanje, Frankrijk en Engeland, de drie machten die op dat moment Amerika verdeeld hadden.
Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Slave_codes
Dit recht kwam pas te vervallen toen rond 1827 Engeland ging optreden tegen het het houden en handelen in slaven.
Het is uiteraard onmogelijk om iemand aansprakelijk te stellen voor iets dat gewoon in rechte is uitgeoefend. Het zou onrechtmatig zijn om herstelbetaling te eisen voor iets dat gedaan is binnen de rechtsorde.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De Engelsen verboden al wat eerder de slavenHANDEL in de gebieden waar ze het voor het zeggen hadden (bv. Zd-Afrika toen), namelijk rond 1807.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Met alle respect, maar maak niet de fout te denken dat het in de politiek om feiten gaat. In politiek gaat het alleen om beeldvorming. Feiten zijn storend.

Bennie
Bennie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

GL is communistisch tuig, die gebruikt die opgeklopte BLM onzin om de Nederlandse maatschappij te ontwrichten.
Yasser stamt waarschijnlijk zelf, eveneens als Afrije en Akwasi, af van slavenjagers.

M. de Jong
M. de Jong
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Beste Marien,

Ik mail mij elke dag suf met e-mails over allerlei topics compleet met scherpe opmerkingen te sturen naar vrijwel alle partijen (minus DENK) zonder dat ik enig zinnige reactie / antwoord terug krijg.
Volksvertegenwoordigers zul je niet aantreffen in Den haag, dat is mij nu wel duidelijk….boeven zijn het!

Joan Maas
Joan Maas
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig stuk (wederom) van Inez haar pen/toetsenbord.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goh, ik had geen idee dat het zo precies is gegaan. Interessant en wel des te blijer dat ik niet in die tijd moest leven……… Maar goed historisch onderbouwd hiermee dat wat BLM en Sylvana willen ronduit misdadig is.
Die akelige Akwasi die afstamt van mensen de rijk werden van de mensenhandel moet hier eigenlijk met pek en veren het land uit. Wat een drol van een vent, zeg.
Goed bezig met ons te onderwijzen, Inez, Heel interessante feiten kennis die ik wel ga verspreiden onder mijn kennissen die niet zelf op opiniez.com lezen.
Dank hiervoor.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Helaas importeren wij grenzeloos steeds meer van deze akelige figuren zonder besef wat het voor Europese cultuur betekent. Bij het kantelen van de weegschaal de ondergang. Slachtoffers van eigen democratische stelsel. Democratie in dienst van haar vijanden.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Wikipedia heeft een pagina over slavernij in het Ottomaanse Rijk.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De blanke mens was in het verleden ook in dit land niet meer dan een slaaf van de bekende families. Zoals mijn voorouders werden uitgebuit in de fabrieken en op het land wat eigendom was van meedogenloze types. En dat gebeurde dus gewoon door andere blanken. De kindersterfte was echt niet alleen gigantisch door een gebrek aan juiste zorg. Dus als het er op aankomt wil ik ook graag hard roepen dat ik door dit enorme verdriet overmand ook weinig zelf kan en graag naar anderen wijs.
Dat doe ik echter niet, maar ik begin er wel veel voor te voelen.

Oh en nog wat, die mijnheer Akwasi, wanneer wordt die eigenlijk vervolgd door ons immer waakzame MO? Oproepen tot geweld, dan wel het zelf aankondigen lijkt me echt in het straatje passen van dezelfde officier van justitie die al jarenlang een volksvertegenwoordiger tegen het licht houdt over een uitspraak die nergens geweld uitlokte of kwetsend was.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit uitstekende artikel laat nog buiten beschouwing:
1. de 1-2 miljoen slaven die door het Krim Khanaat werden weggehaald uit Rusland, Polen en Oekraïne. De Russen hadden 100 km buiten Moskou lange muren gebouwd om deze rovers te beteugelen.
2. De vele slaven die Arabieren en Turken uit de grensgebieden in Anatolië en later de Balkan hebben gehaald.
3. De miljoenen slaven die ze hebben weggehaald uit Centraal-Azië en India. Een overlevering vertelt dat er in sommige jaren rond 720 zoveel slaven werden aangevoerd in Arabië, dat zelfs de armste Arabier zich nog wel een slaaf kon veroorloven.
Uit alles blijkt dat de mensen die nu weer een punt maken van de Transatlantische slavenhandel zich baseren op twee uitgangspunten:
1. Ze richten zich alleen tot landen met veel geld;
2. Ze richten zich alleen tot landen waar ideologisch de bereidheid bestaat om iets terug te doen.
Op grond van deze twee criteria vallen af:
1. Landen die geen geld hebben. De meeste landen in Afrika, waar allerlei stammen de slaven aanvoerden, vallen in deze categorie.
2. Islamitische landen. Moslims weten dat slavernij van niet-moslims volgens de koran gerechtvaardigd is als het gaat om een overwonnen niet-moslim. Dus die zullen nooit betalen.
Kortom de acties voor herstelbetalingen worden opgevoerd van uit kille berekening en winstbejag.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Herstelbetalingen? Tuurlijk, geen probleem… MAAR…

Begin dan ook bij diegene waar je eigenlijk moet zijn nl. het Ghanese slavenjagersvolk de Ashanti én bij de noord-afrikanen (Barbarije) én bij hun moslimbroeders uit Arabië…

Die weten namelijk precies hoe het was en hoe het nog steeds is…

Tripoli, Libië. daar kun je anno 2020 een zwarte mens kopen op de slavenmarkt voor $400…

En dan moeten wij herstelbetalingen doen?

Knettergek… werkelijk knettergek

Goed artikel!

Pronk
Pronk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In 1999 bood de toenmalige president van Ghana zijn excuus aan voor hun aandeel 8n de slavernij.(ontkenning Akwasie) Ghana was feodaal. Dus te verhandelen buitgemaakte slaven waren staatseigendom. Dit 8n tegenstelling tot de W.I.C. en de V.O.C. Dat waren particuliere maatschappijen. Die waren verantwoordelijk. Niet de regering, De staten generaal had niet 1 slaaf in bezit. Excuses en herstelbetalingen door de staat zijn absurd. Als Shell zich misdraagt in Nigeria, dan doet Shell herstelbetalingen. Niet de Nederlandse staat. Dat voc en wic niet meer bestaan doet niet ter zake

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pronk

Mensen die nooit slaven waren eisen geld van mensen die nooit slavenhouders zijn geweest. Absurd.

Ronald
Ronald
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Nou, als ze echt zo’n waarde hechten aan die erfzonde, kunnen we toch beter gewoon daadwerkelijk herstellen en ze terug sturen naar de landen van oorsprong? Zul je zien dat ze dan opeens geen herstelling hoeven.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Zij sturen liever u weg met medewerking van de politiek correcte blanke kliek dan dat zij zelf weggaan. Als de import zo doorgaat als nu dan zijn wij binnenkort een minderheid. Bij de VN hebben zij in hun plannen niets met verschillende culturen, iedereen is maar een in het plan passende nummer. En zij denken dat het werkt. Dat verschillende culturen met elkaar smelten. De geschiedenis leert ons anders, verschillen onder mensen lijden altijd tot oorlog.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pronk

Aardig punt. De WIC en VOC gingen in 1792 en 1798 ter ziele. Beide waren opgericht als onderdeel van de Nederlandse zelfverdediging tegen de genocidale Spaanse overheersing. Het spaanse katholicisme was doorgeslagen door de Spaanse zelfverdediging tegen de genocidale islamitische overheersing. De islam is een rampzalige veroveringsgodsdienst om overheersing (islam = onderwerping) van anderen, maar ook slavernij, goed te praten.

Louk de Wit
Louk de Wit
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heldere uiteenzetting. Helaas zal het de Akwasi’s van deze wereld niet hinderen in hun jacht op geld. Veel delen en retweets sturen kan echter zeker tegenwicht bieden.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk de beste oplossing voor deze gehele discussie is zo simpel.
Als een ieder weer eens retour gaat naar het land van zijn of haar roots, of die van hun voorouders.
En dan kijken wat er economisch moet worden aangepast, om het gewoon als burgers goed te hebben.
Maar ga je eerst bewijzen in het land waar je roots liggen of lagen.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik stel voor om iedereen die beweert af te stammen van een slaaf, een enkeltje vliegtuig naar het land van de voorouders te verschaffen en genoeg geld voor een schaap, een geit en een hutje. Zijn ze helemaal happy, ons valt niks meer te verwijten (was sowieso al het geval) en kunnen zij fijn het leven gaan leiden wat voor hen was weggelegd als er niet zo wreed in het leven van hun voorzaten was ingegrepen. Door de ashanti slavenhandelaren overigens, dus graag de rekening van deze gulle geste op het bord van akwasi en consorten leggen.

krijnnl
krijnnl
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ga er voorzichtig van uit dat ik Italië ( het Romeinse Rijk) financieel verantwoordelijk kan stellen voor de slavernij van mijn voorouders ?

Peter
Peter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  krijnnl

Italië ,zie daar maar eens wat te halen .De afrekeningen daar geschiedde met een lupara .

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  krijnnl

Het kan recenter. Bijvoorbeeld Frankrijk verantwoordelijk stellen voor de tienduizenden Nederlandse ‘dienstplichtige’ jongens die Napoleon bij zijn Russische veldtocht de dood in joeg.

Jan Schipper
Jan Schipper
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Pracht stuk. Iedereen moet dit weten. Absoluut puik idee om deze collum naar iedereen in eerste, tweede kamer en regering te sturen, en misschien ingelijst naar Simons, Akwasie en Airfryer.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Moet je kijken hoe rijk die schreeuwers zijn. Huis van akwasi, een half miljoen euro(kan ik niet betalen).
Blijkbaar is het een lucratief iets, om blanken een schuldgevoel aan te praten.
Dus, mensen die het hardst schreeuwen, moeten eerst zelf maar hun centjes uitgeven als” eerste herstelbetaling”.

Siep
Siep
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Slachtofferschap is de keerzijde van verantwoordelijkheid nemen. Uitermate makkelijk want je als BLM’er altijd de andere de schuld geven voor je eigen ellende en slachtofferschap betaalt zich mogelijk in de toekomst ook nog uit. Het bijzondere is dat er genoeg blanken zijn die, uit superioriteitsgevoel, dit slachtofferschap ondersteunen. Immers zwarten kunnen niet zonder hun hulp, bovendien kunnen ze laten zien dat ze deugen. Feitelijk houden ze elkaar in de houdgreep, kunnen niet zonder elkaar.
Dan moet de waarheid, de geschiedenis, de feiten, wel even verdraaid worden en dat gebeurt dan door de slavernij als typisch blanke aangelegenheid (en nieuwe erfzonde) te definiëren met de neger als stereotype slachtoffer.
Succes gegarandeerd.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er kleven veel praktische, juridische en ethische bezwaren aan herstelbetalingen wegens slavernij. Ook al valt er wel wat voor te zeggen, toch is slavernij natuurlik maar één van de vele onrechtvaardigheden die sinds mensenheugenis de mensheid teisteren. Zo zou je kunnen beweren dat de bezetting van het voormalige Nederlands Oost-Indie door de VOC of de wereldhandel in grondstoffen of het hele economische systeem gebaseerd zijn op onrechtvaardigheden. Daar staat tegenover dat onderwijs, democratie, onafhankelike rechtspraak, mensenrechten, universiteiten, medische wetenschap, moderne landbouw en industrie heel veel voordelen hebben gebracht. In ieder geval blijkt dat uit de bevolkingsgroei van o.a. Afrika. In 1500, voor de kolonisatie, telde Afrika ten zuiden van de Sahara tussen de 48 en78 miljoen oorspronkelijke bewoners, in 1900 zo’n 100 miljoen, en inmiddels ongeveer een miljard. Vooral de 20e eeuw laat enorme groei zien. Of dit gunstig is of niet laat ik gaarne in het midden, maar je zou van een enorm demografisch dividend kunnen spreken. Misschien moet dat in de berekeningen meegenomen worden. Dan hebben we nog de kwestie van de bantoe expansie, die vanuit een hoekje in Kameroen over een groot deel van het continent vrijwel alle stammen die er voor hen leefden hebben verdreven of uitgeroeid of als slaven geknecht of verkocht. Dat staat weer los van wat de Ashanti voorouders van KOZP kopstukken aan de slavernij hebben verdiend.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is toch de kern in het betoog en de gehele discussie ?

QUOTE ” Maar de feiten borrelen dan weer ongemakkelijk in de BLM-onderbuik: ‘we’ kochten die slaven eenvoudig in op een markt die door Afrikanen zelf werd beheerd en die al sinds de Oudheid bestond. ‘Wij’ hebben enkele eeuwen deelgenomen aan een markt die tot op de dag van vandaag bestaat, winst draait en zich niets aantrekt van onbenulligheden zoals de Rechten van de Mens. ” END

Overigens waren de islamieten nog beter in de slavenhandel. Een slaaf van een westerse eigenaar had in de meeste gevallen een beter leven dan in zijn thuisland.

Het geschreeuw en verwijs naar de blanke samenleving is derhalve misplaatst en je zou je eens moeten vragen hoe een kleurling president van Amerika kan worden als de kleurlingen zo gediscrimineerd worden.

De discussie over herstelgelden is daarmee oneigenlijk en moet in de kiem gesmoord worden voordat het een geheel eigen leven gaat leiden.

Het begin van dit artikel is daarom leidend ” Herstelbetalingen dus. Maar van wie aan wie, wanneer, hoeveel, en vooral: waarom? “

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gaat ook helemaal niet om redelijkheid, eerlijkheid, waarheid en logica. Slechts (een deel van) de blanken blijken zo slecht geinformeerd te zijn en/of zich – calvinistisch? -schuldig te voelen of te schamen, dat ze gevoelig zijn voor de doorlopende en dwingende roep om financiele genoegdoening voor alle ‘aangedane ellende’, traumagevoelens en de pijn die slechts in de portemonnee bestaat. Die eisen en verwijten die niet richting de nazaten van andere daders klinken, omdat deze niet onder de indruk zijn van deze onzin, of omdat er bij hen niks te halen valt. Dat werkt dus niet en is geen poging of inspanning waard, maar hier in nederland ligt die interessante mogelijkheid nog open. Gratis geld, van die domme kaaskoppen. Er is ze op dat vlak al zoveel ten deel gevallen, die bleekscheten betalen zo gemakkelijk en stinken in elk zielig verhaal. Kwestie van volhouden dus, wat hun betreft. Hoop alleen dat er niet aan wordt toegegeven, want dan is het hek helemaal van de dam…

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja Ines, waarom? Wel … elk oprecht mens, zoals u er zeker één van bent, is geneigd om de pijn van de medemens serieus te nemen en naar oplossingen te zoeken. Maar maakt u zich a.u.b. geen zorgen. De vraag “waarom?”, wordt hier eenvoudigweg beantwoord met: “Ego en hebzucht”. De herstelbetalingseis is krankzinnig. De Romeinen bv. hielden slaven uit veroverde gebieden; Gallië, Germanië, de Bataven etc. Gaan wij, nazaten van de Batavieren, nu aan alle Italianen herstelbetalingen vragen?
Negeren deze histerie.

Bennie
Bennie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

In plaats van dat NL nu geld aan Italië, Spanje en Frankrijk doneert, zouden die landen ons herstelbetalingen moeten geven voor het onbeschrijfelijke leed dat onze voorouders is aangedaan door de Romeinen, Spanjaarden en Fransen.
Ik voer elke dag nog de pijn in mijn portemonnee.

K.Neppérus
K.Neppérus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heb medelijden met de niknokkers hoor. Overrompel de plaatselijke bevolking tot over het punt van verzadiging zodat alles lekker onder druk kom te staan en implementeer redloze wetegeving want “corona”
Het past allemaal in het beleid van het huidige zwaar criminele kabinet. Massa-immigratie is altijd al een fiasco geweest maar een interessant verdienmodel voor een select groepje linkse “elite”. Tijd voor een volkstribunaal.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou zeggen dat je, als je een beetje verstand hebt, je inziet dat herstelbetalingen onwerkbaar en onlogisch zijn. Dat Grunberg, waarschijnlijk wel slim, toch op dit spoor zit, doet vermoeden dat er een ideologische drijfveer is. Welke? Een andere mogelijkheid is dat hij in de smaak wil vallen bij vrouwen die voor herstelbetalingen zijn. Maar in het algemeen is het een discussie tussen mavo-niveau dat voor herstelbetaling is, met twee argumenten, verder komen ze niet en vwo niveau dat tegen is, met zeven argumenten. Ieder die gediscussieerd heeft met mensen die niet het vermogen hebben zich in de argumenten van een ander in te leven, weet dat die discussie een verloren strijd is. De enige oplossing is een streep in het zand trekken en de discussie niet verder aangaan.

trackback

[…] Lees verder>>> […]

Erik
Erik
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat ik ook wat herstelbetalingen ga aanvragen. Ten eerste duitsland voor het onderdrukken van ons volk tijdens de tweede wereldoorlog. Engeland voor het per ongeluk bombarderen van mijn opa’s eigendommen. Spanje voor het onderdrukken van ons volk tijdens de 80jarige oorlog. En uiteraard de noord afrikaanse landen voor het onmensenlijk behandelen van europeanen als slaven.
Oh wacht even, ik vergeet nog rome voor de oorlog en verovering van waar mijn voorouders woonden. Laat ik daar nu dan italië maar voor verantwoordelijk stellen.
Nadat het bedrag bepaald is zal ik mijn rekeningnummer wel opgeven

nanko55
nanko55
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom vraag doet er niet toe, evenals alle valide argumenten.
Er is een Marxistische revolutie aan de gang, zonder geweld, zoals voorspeld door Yuri Bezmenov.

hendrikush
hendrikush
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onrecht bestrijden begint bij haar juridische rechtvaardiging.
Miljarden mensen accepteren de slavernij zoals omschreven in koran, hadith en sharia. Het is cynisme ten top als mohammedanen klagen over slavernij. Het is domheid ten top als mensen die nu leven zich wentelen in ellende die hun voorouders vele generaties geleden is overkomen.
Gebruik je verstand, prijs je gelukkig dat je tussen blanken kunt leven en houd op met klagen en zeuren.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoeveel is een mensen leven waard? In Afrika heden ten dage zeer weinig, een paar gram koper of een machete. In vroegere tijden wat de gek ervoor gaf. Dat een mensenleven in Afrika tegenwoordig weinig waard is natuurlijk ook de schuld van de “witte” mens, zij zijn tenslotte schuldig aan het afschaffen van de slavenhandel of wel de inkomsten van de zwarte slavendrijvers.

Ravian
Ravian
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iets heel belangrijks ontbreekt.
Waar zijn de nakomelingen van al die geroofde blanke slaven?
Waar zijn de nakomelingen van al die geroofde Aziatische slaven.
Waar zijn de nakomelingen van al die geroofde Zwarte slaven (het merendeel) die niet naar de Amerika’s verscheept zijn?
Het antwoord is; die zijn er niet, omdat al deze slaven, en al hun uit verkrachting voortgekomen nageslacht, in de Islamitische wereld vermoord zijn.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ravian

Het was daar gebruikelijk om de mannelijke slaven te castreren. Velen overleefden dat niet, dat gaf niks want je roofde gewoon weer andere, en de rest kon geen kinderen meer verwekken. De vrouwen werden voornamelijk als seksslavinnen gebruikt, kwam daar nageslacht van dan werd dat meestal gedood. Misschien voorzagen de moslims het gedoe wat de nazaten van slaven hier ten lande teweeg brengen…

Ravian
Ravian
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Exact.
Als je destijds als vers geroofde zwarte slaaf aan de blanken verkocht werd mocht je feitelijk van een geluk bij een ongeluk spreken.
En al die nakomelingen van West Indische slaven die er in tegenwoordig in Nederland rondlopen danken dus hun bestaan aan het feit dat de blanke eigenaren van hun voorouders deze voorouders zo’n beetje hetzelfde behandelden als arme arbeiders en lijfeigenen destijds in Nederland zelf behandeld werden.
Dat die lui tegenwoordig menen een of ander uniek recht op schadevergoeding te hebben is dus gewoon bespottelijk.
Laat ik nog maar even buiten beschouwing dat ze zelf nooit slaaf geweest zijn, dat de mensen waar ze geld van willen zien nooit slaven gehouden hebben, en dat ze als “import” hier feitelijk gewoon met hun neus in de boter gevallen zijn.
En dan hebben we vervolgens de in Nederland rondlopende nakomelingen van Afrikaanse slavenjagers nog, waar die het gore lef vandaan halen om hier een grote bek over de slavernij geschiedenis op te komen zetten is mij helemaal een raadsel.
Die moeten ze gewoon in de pek & veren soppen en op de stoomboot naar Liberia zetten.
Dit hele compensatie voor het slavernij verleden verhaal is gewoon te bespottelijk om over te praten.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooie blues en geweldadige rap. Het zal niet de laatste keer zijn dat slechte tijden iets mooiers brengen dan goede tijden.

Rob
Rob
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoeveel jaar betalen we al miljarden ontwikkelingshulp (Wat overigens geen nut heeft gehad)

Pronk
Pronk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Slavernij bestaat sinds het begin van de mensheid. Uiteraard zullen er altijd mensen tegen geweest zijn. Effectief wordt de tegenstand vanaf de 18/19 eeuw. Wat uiteindelijk resulteert in afschaffing. Afschaffing van de slavernij was ook het grote punt van de Amerikaanse burgeroorlog. Dat heeft het leven gekost van +/-300.000 Amerikanen die in feite hun leven gaven voor afschaffing. Je zal maar als nazaat van zo’n oorlogsslachtoffer gebruuskeerd worden met de terminologie die door BLM gebruikt wordt

Belinda
Belinda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig geschreven! Je blijft me vasthouden, dat ik nog meer wil weten.
Historische feiten, die ik niet kende. Bijzonder interessant!

Noordman
Noordman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Herstelbetalingen hoeven niet, dat doen we al, degenen om wie het gaat trekken al hun leven lang van onze uitkerings pot. Dit kan alleen omdat iedere hard werkende landgenoot dit voor hun verdient, alle tijd om weer na te denken waar ze nu weer eens tegen zullen protesteren. En in het asielzoekers centrum dat tweede kamer heet vinden ze het prachtig.

Wouter1965
Wouter1965
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Herstelbetalingen hebben allang plaatsgevonden. In de vorm van onafhankelijk Suriname en Nederlandse Antillen. Toch niet de meest beroerde plekken om achter gelaten te worden. Waarbij nog de nodige miljarden in zijn geïnvesteerd voor de bevolking om een samenleving op te bouwen. Dat ze er zelf een zooitje van maken is ons niet aan te rekenen.

Voor hen die hier geld eisen, prima, geef ze een een bedrag en daarna tevens op de boot terug naar het land van hun voorvaderen en dat zij of hun nazaten nooit een stap op europeesche bodem mogen zetten.

J-P
J-P
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een onzin, Men is door hun eigen dorpshoofd e.d. verkocht voor een paar kralen en een spiegel. Heet zaken doen. Ze moeten in hun eigen land van oorsprong gaan klagen

Hugo van der Molen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Giles Milton,
White Gold, the extraordinary story of Thomas Pellow and North Africa’s one million European slaves.
First published in Great Britain in 2004 by Hodder and Stoughton, London; paperback edition in 2005; ISBN 0-340-79470-4; 316 pages with an index, notes and sources.

In the 16th, 17th and 18th century at least one million white Europeans (and Americans as well) were enslaved in northern Africa, captured at sea or raided and captivated along the costs of southern Europe, including Ireland and England. They were captured and auctioned at a rate of about 5.000 a year on an average. There were thriving slave auctions in Marocco, Algiers, Tunis and Tripoli.

Giles Milton describes in gruesome detail how these slaves were captured, auctioned, used and dealt with, in the context of religious differences between North Africa and Europe: a great culture clash.

He also mentions that, in despite of al this, the North Africans and Europeans worked closely together in the slave trade to the Americas, in which about 15 million captured black Africans were enslaved.

If the western European and American countries should rise statues in remembrance of this slave trade ( I would suggest dedicated museums as well for a better understanding), the north African slave market cities might do so as well, and not only for the black slaves.

Dawied
Dawied
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een prima, goed onderbouwd artikel, Ines. Mogelijk kun je mij een advies geven. Zo’n vierduizend jaar geleden waren mijn voorouders en die van familie en vrienden slaven in Egypte. Dit heeft zo’n impact op ons dat wij het ieder jaar herdenken en daarvoor twee avonden met familie en vrienden tot diep in de nacht om tafel zitten. Kan ik hiervoor bij de ambassade van Egypte een herstelbetaling eisen? Uiteindelijk is mijn volk bevrijd uit deze slavernij en kon zich zelfstandig vestigen in het Midden-Oosten. Ook hier werden onze voorouders niet met rust gelaten en werden overheerst door de Perzen, Romeinen, Turken, christenen en Engelsen. Kan ik me tot de regeringen van deze landen en de kerk richten voor een financiële regeling? Een groot deel van mijn volk was gedwongen om naar andere landen te verhuizen waar het in een groot deel van de wereld nog steeds wordt vervolgd en gediscrimineerd. Waar moet ik zijn voor een vergoeding voor al dit geestelijk en materieel leed? Ik ben niet veeleisend en ben al tevreden met een herstelbetaling van €1,= voor elke dag in de afgelopen vierduizend jaar dat mijn voorouders dit leed is aangedaan. Natuurlijk verwacht ik dan wel dat deze vergoeding blijft doorlopen tot de dag dat ik niet meer om mijn afkomst en geloof wordt gediscrimineerd en vervolgd. Als tegemoetkoming betaal ik dan zelf de psychiater. Hoop snel van je te horen. Groetjes, Dawied

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Dawied
Meine
Meine
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi artikel. Let wel, slavernij in de Zeven Provincien is nooit toegestaan geweest.
In 1742 promoveerde Jacobus Capitein uit Ghana, de universiteit van Leiden. Helaas voor je jankers van vandaag, ging zijn dissertatie over de rechtvaardigheid van het houden van slaven. Zijn conclusie was dat het goed was om slaven te houden. Als hij een dissertatie had gedaan over het geslacht van Engelen, heel populair in die tijd, waren er heeeeeeeeeel veel instellingen naar hem vernoemd. Aan het einde van zijn leven ging hij ook de slavenhandel in.

In Wikipedia wordt hij een beetje verstopt…
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_Capitein

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Over niet-blanke ‘slavenhouders’: in Zuid-Afrika kwam dat in de 18de eeuw ook voor. Vaak geïmporteerde ‘slaven’ (beter te vergelijken met gastarbeiders) uit India of andere streken rond de Indische Oceaan, die na een aantal jaren werken (of na bekering tot het christendom) vrij werden. Zij zagen het lucratieve ervan in en kochten zelf slaven. Een soort koppelbazen dus.
Waarbij opgemerkt dient te worden dat de slavernij in ZA altijd ‘mild’ van karakter was, het waren ‘huisslaven’. In de Kaapse archieven zijn stukken bewaard -in het Nederlands van toen- over een ‘slavin’ die bij de autoriteiten klaagde over onterechte klappen van haar baas en gelijk kreeg! Rond 1807 werd de slavenhandel in ZA verboden, en ca 25 jaar later waren er in de Kaapprovincie geen slaven meer.

Natuurlijk was er nog wel racisme, waar niet in die tijd? Overigens ook tussen de Zulu- en Bantoe-stammen onderling. Hun onderlinge twisten kostten veel meer levens dan wat de ‘Boeren’ ooit (uit zelfverdediging) op hun geweten hebben gehad.
Ik heb het over de tijd tot ca 1860. Daarna begonnen de imperialistische Britten met hun goudkoorts (en gatlin gun) zich er steeds meer mee te bemoeien en begon de ‘moderne’ geschiedenis van ZA. Inclusief de Boerenoorlogen en de apartheid. In eerste instantie een uitvinding van de Britten, geïnspireerd door hun ervaringen in India.

Pieter60
Pieter60
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw moet zich wel in de meest kromdenkende bochten wringen om te verdoezelen/vergoelijken dat de naar eigen zeggen moreel superieure blanke mens toch eeuwenlang en op de grootste schaal ooit aan slavenhandel en slavernij deed.
“Zij deden het ook” doet niet ter zake als je jezelf superieur waant.
Desalniettemin is de discussie over herstelbetalingen een onzinnige omdat daders en slachtoffers zowel in het dader- als slachtofferland leefden. Kortom onuitvoerbaar!
Erkenning van deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis is wel heel zinvol.
Een stuk vol met jij-bakken die het blanke ras moet vrijpleiten van haar beslist grote rol in de geschiedenis van de slavernij helpt al helemaal niet.

Pronk
Pronk
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter60

Dat is niet wat het stuk bedoelt. Nergens wordt uitgegaan van de superioriteit van het blanke ras. Het begrip slavernij,dat ten onrechte nu uitsluitend het blanke ras wordt verweten, wordt in een groter verband geplaatst. Dat is historisch volkomen juist.
Algemeen heersende beschaafde opvatting is dat slavernij weerzinwekkend en mensonterend is. En waar dan ook bestreden moet worden.

Pieter60
Pieter60
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pronk

Er wordt triomfantelijk vermeld dat de blanke man als eerste slavernij begon te veroordelen en dat is feitelijk onjuist.
In China is slavernij in de loop van haar veel langere geschiedenis altijd een marginaal verschijnsel geweest.
Overigens zit de Westerse cultuur vol met rechtvaardigingen voor grootschalige slavernij, zowel in de Grieks-Romeinse als in de Joods-Christelijke oorsprong ervan.

Pronk
Pronk
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter60

Je reactie klopt helemaal. Het houdt tevens in dat ieder die slavernij in stand houdt daar een rechtvaardiging voor zal vinden. Wat van belang is dat er een tegenbeweging ontstaat die de rechtvaardiging bestrijd en daarmee succesvol is. Dat is in West-Europa in de 19e eeuw een progressieve christelijke beweging geweest in een veranderend klimaat t.g.v. de Franse revolutie. Dat valt allemaal prachtig na te zoeken, en daar is voldoende over geschreven. Uiteindelijk als je alles en alle personen de revue laat passeren kom je niet op zwart-wit denken uit, maar op mensen die er het beste van willen maken , of niet! En beiden vindt je onder alle kleuren. Daarom veroordeel ik het aanwakkeren van het zwart-wit denken van BLM. Dat is het aanwakkeren van racisme

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pronk

De weerstand tegen en twijfels over de slavernij begonnen al eerder, namelijk vanaf ca 1760 vanuit christelijke/ethische/humanistische hoek in met name Engeland.
Verder mee eens. BLM bevordert het wij/zij denken.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter60

Dat over de “Joods-Christelijke” oorsprong is onzin. De ‘slaven’ waar het OudeTestament over spreekt zijn te vergelijken met de dienstmeisjes of boerenknechten in de 17-19de eeuw hier, die waren ook niet echt vrij om te gaan en te staan waar ze wilden. Om maar te zwijgen van de ‘horigen’ in vroeger eeuwen in Europa.
De echte Joods-Christelijke cultuur is mild, lees maar het verhaal over Boaz en Ruth.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter60

“Overigens zit de Westerse cultuur vol met rechtvaardigingen voor grootschalige slavernij, zowel in de Grieks-Romeinse als in de Joods-Christelijke oorsprong ervan.”
Ik ben die rechtvaardigingen nog nooit tegengekomen. Het moet niet al te moeilijk zijn voor Pieter60 om een aantal van deze rechtvaardigingen op te sommen of er naar te verwijzen?
Met name de rechtvaardigingen in de Joods-christelijke oorsprong ( daarmee bedoelt Pieter60 mogelijk de bijbel mee?) zou ik erg interessant vinden.
Overigens is in Europa de slavernij al in de 10de eeuw verdwenen en het lijfeigenschap en horig zijn enkele eeuwen later.

Pronk
Pronk
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Jacobus Elisa Johannes Capitein was waarschijnlijk de eerste zwarte predikant en de eerste gepromoveerde zwarte Afrikaan. Hoewel hij zelf een voormalig slaaf was, verdedigde hij in een academische verhandeling dat christenen in slavernij mochten worden gehouden. Wikipedia
Geboren: 1717, Ghana
Beste André. Er bestond wel degelijk een christelijke rechtvaardiging van de slavernij. Dit niet om je aan te vallen, maar ter verbreding. Groet

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter60

Waar staat in het stuk iets over blanke superioriteit?
Wat betreft de erkenning van de zwarte bladzijde: dat is al zo vaak gebeurd.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter60

Er wordt niemand vrijgepleit, er wordt een context bijgegeven. Al die mensen die nu zo ‘ondraaglijk lijden’ onder het slavernijverleden van hun voorouders en dat luiddruchtig uitventen, profiteren volop mee van alle welvaart hier en zelfs nog meer, want de meesten van hen doen er niks voor terug, maar laten zich feteren door de (hoofdzakelijk) blanke belastingbetaler en werken zelf amper of niet. Je zou kunnen stellen dat de blanken inmiddels sloven en slaven voor alle andere kleuren mensen hier.
Overigens stamt iedereen die momenteel in leven is, af van moordenaars, criminelen en verkrachters. Dat waren in de onbeschaafde tijden – waarvan het inmiddels lijkt of ze herleven – diegenen die zich voortplantten, de rest kreeg vaak de kans niet eens. Dus al het gezeur mag wel eens ophouden.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter60

Slavernij is door de Arabieren als eerste ingevoerd al in de negende eeuw en door hun invloed( en geloof) in Noord Afrika geïntroduceerd. Afrikaanse leiders zijn rijk geworden door slavernij. Blanke zakenlieden hebben daar gebruik gemaakt voor hun handel en dat was ook fout. De blanken hebben later ook de slavernij afgeschaft. Dat hebben de Arabieren nooit gedaan, sterker zij leven er nog steeds van. Waarom hebt u het daar niet over, u bent toch tegen slavernij net als een ander? Het verhaal van Ines is heel objectief in dat opzicht, pleit niemand vrij en sluit de ogen niet voor de hedendaagse realiteit wat u wel doet door uw steun te geven aan al die gillende clubjes die de slavernij-herrie misbruiken voor andere doelen.

nanko55
nanko55
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter60

U moet nodig eens omdenken.

68
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen