Mijn terugblik op de ontsporing van Black Lives Matter

Ratio en feiten uit het raam gegooid

Titelfoto: Black Lives Matter door Micki Jourdan, gepubliceerd onder CC BY-NC-ND 2.0.

In de discussie aangezwengeld door Black Lives Matter zijn ratio en objectieve feiten uit het raam gegooid en greep de waanzin om zich heen. Dat stelt George van Bergen, die met verbijstering deze recente ontwikkeling heeft aanschouwd. Over de nieuwe bizarre werkelijkheid wil hij niet zwijgen. Nuchter stelt hij daar andere, oudere werkelijkheden tegenover en persoonlijke ervaringen.

Roots

Toen in 1977 de serie Roots werd uitgezonden was ik ongeveer tien jaar oud. Elke week zetten onze ouders ons met het hele gezin voor de televisie om het leerzame drama te zien van de jonge Afrikaan die, ten tijde van de Trans-Atlantische slavenhandel, gevangen werd genomen en als slaaf op een plantage in de Verenigde Staten belandde. Ondanks de folteringen kon de geest van de dappere jongeling niet worden gebroken.

“Me no Toby, me Kunta Kinte”, zei hij, toen hij trots weigerde de westerse naam die hem werd opgelegd door zijn slavenhouder te accepteren. Na een paar afleveringen merkten mijn ouders dat ik na afloop behoorlijk lastig deed. Al snel werd ze duidelijk dat ik me zo identificeerde met Kunta dat mijn gedrag een uitlaatklep vormde voor de frustratie over het brute onrecht dat hem werd aangedaan.

Kennelijk worden niet alle blanken als racist geboren.

 

Waanzin

Decennia later, na me internationaal onder meer te hebben ingezet voor mensenrechten en tegen antisemitisme, aanschouw ik met verbijstering de recente ontwikkelingen in Nederland, in de pas met vooral de Angelsaksische wereld. Er zijn al veel wijze woorden gezegd en geschreven in reactie op de waanzin die om zich heen heeft gegrepen in het voetspoor van de Black Lives Matter-beweging (BLM).

Ik heb vertwijfeld moeten toezien hoe de ratio en objectieve feiten uit het raam verdwenen, zozeer dat zelfs onze minister-president Rutte het nodig vond van systemisch racisme in Nederland gewag te doen. Als Alice in Wonderland down the rabbit hole heb ik me afgevraagd of mijn ideeën nog iets konden veranderen aan deze bizarre nieuwe werkelijkheid. En eerlijk gezegd aarzelde ik ook omdat ik, als ik me kritisch uitspreek en niet eveneens slaafs in de pas loop, straks ook bedreigingen en telefoontjes naar klanten kan verwachten.

Maar uiteindelijk heeft de beroemde uitspraak van Edmund Burke de doorslag gegeven: “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing”. Dus hierbij mijn bijdrage, die hopelijk een paar good men met invloed aan het denken zet en vooral zal aanzetten tot het ondernemen van actie.

 

Racisme en fascisme

Eerst een paar woorden over racisme, discriminatie en slavernij.

Racisme is slecht en dom. Alle fatsoenlijke mensen zullen dat met me eens zijn. Dat is in Nederland gelukkig de overgrote meerderheid. Toch zijn er BLM-activisten die beweren dat alle blanken racist zijn, dat ze een zogenaamd ‘wit’ privilege genieten waardoor ze zich dat niet realiseren, en dat er een anti-racistische koers in de samenleving moet worden ingezet. Dat betekent dat van iedereen wordt geëist dat men continu in alles het ‘verholen’ racisme aan de kaak stelt en dat wie zich niet conformeert als racist buiten de maatschappelijke orde wordt gesteld.

Ik kan hier kort over zijn. Dít is juist racisme en fascisme! Nederland moet hier niet in meegaan. Individuen worden gereduceerd tot lid van de groep waar ze blijkens hun huidskleur toe behoren. Schuld en slachtofferschap zijn niet langer het gevolg van individuele daden of lijden, maar van de classificatie volgens de Identity Politics die BLM hanteert.

 

Amerikaanse situatie

Voor het goede begrip, als ik het heb over de BLM-beweging bedoel ik NIET goed bedoelende mensen die protesteren tegen rassendiscriminatie naar aanleiding van de dood van George Floyd. De situatie in de VS is overigens onvergelijkbaar met die hier. De slavernij, de daaruit voortvloeiende officiële segregatie en politieke achterstelling van zwarte Amerikanen, en het tot ver in de twintigste eeuw salonfähige racisme daar, geven aan het Amerikaanse debat een heel andere achtergrond dan hier in Nederland. Ook de sociaaleconomische situatie van het zwarte bevolkingsdeel is daarbij relevant.

Maar dan nog zijn er terecht vraagtekens te plaatsen bij de stelling dat een land, dat onlangs acht jaar een zwarte president had, gekozen met steun van in meerderheid blanke kiezers, institutioneel racistisch is. Ook getuigenissen van zwarte Amerikanen in de sociale (want niet welkom in de main stream) media wijzen erop dat het zwarte bevolkingsdeel niet en masse de BLM-beweging steunt. Maar evident is dat de rassenverhoudingen in de VS een stuk gevoeliger liggen dan in Nederland.

 

Nederland

Wie echter nu in Nederland beweert vanwege zijn of haar huidskleur te lijden onder de erfenis van de slavernij, heeft geen overheidsbeleid of een cultuuromslag nodig, maar een psycholoog. Het is volstrekte onzin in Nederland slavernij te betrekken bij een discussie over racisme. De argumenten zijn al duizend keer geleverd, maar nog steeds mag dat verband in de media worden gelegd zonder van de journalist van dienst stevig weerwoord te krijgen. Is slavernij slecht? Uiteraard.

Daarom heeft het Westen het afgeschaft (andere delen van de wereld niet zo, maar daar praten we vreemd genoeg niet over). Waarom hebben we het er dan over? Gaan we alle misstanden uit de gewelddadige geschiedenis van de mensheid evalueren om te bepalen wie heden ten dage de nazaten zijn van de historische daders en slachtoffers? Met welk doel, als het niet om geld te doen is?

 

Slachtoffer-Dader

De afschaffing van de slavernij vieren lijkt me prima. Het is zeker een hoogtepunt in de stappen die Nederland door de eeuwen heen heeft gezet op weg naar onze huidige beschaving. Invoering van het algemeen, dus inclusief vrouwen, kiesrecht lijkt me ook een geschikt moment om jaarlijks bij stil te staan. Maar niet om alle vrouwen in Nederland als zielige slachtoffers te zien, omdat ze de eerste 1919 jaar van onze jaartelling politiek niet mochten meedoen. Evenmin moet (de afschaffing van) de trans-Atlantische slavernij tot een modern slachtoffer-dader evenement worden verheven.

 

Racisme-arme samenleving

Komt racisme voor in Nederland? Ongetwijfeld. Wie eventjes op de sociale media zoekt komt helaas al snel ranzig racisme en antisemitisme tegen. Van en tegen allerlei groepen. Mensen die er negatieve vooroordelen over anderen op nahouden en zich zelfs niet generen dat op een scherm uit te drukken. Is Nederland daarin uniek? Nee, natuurlijk niet. En ik waag te stellen dat we zelfs een vrij racisme-arme samenleving hebben, zeker vergeleken met grote delen van de rest van de wereld.

De mens is als stamwezen nu eenmaal evolutionair geprogrammeerd om naar gelijken toe te trekken. Daarom hebben we opvoeding: om onze oerdriften te beteugelen en met ethische inzichten tot beter handelen te komen dan toen we als Neanderthalers leden van andere stammen de kop in sloegen. We moeten dan ook niet overtrokken reageren op alle opmerkingen, al dan niet geslaagde grapjes of andere uitingen die op uiterlijkheden slaan.

 

Stereotypen

Ik hoor getuigenissen van gekleurde Nederlanders die zich gekwetst hebben gevoeld door een stomme Zwarte Piet-opmerking; uit een tijd toen de term black face nog nooit in Nederland door anti-racisme activisten was gebruikt. Toen niemand in Zwarte Piet een racistisch stereotype meende te ontwaren. Zo herinner ik me ook hoe een lange vriend van mij als jongen steevast te horen kreeg: “Hee, lange, is het koud boven?”, of hoe eentje met peenkleurige haren altijd vuurtoren werd genoemd, en een ander die met zijn flaporen werd geplaagd na de zomervakantie ineens geen flaporen meer had. Is dat haar-, lengte- en oorracisme? Of gewoon kinderen die plagen, soms te ver gaan en dan kwetsen, maar iets dat goede opvoeders corrigeren?

 

Multiraciaal

Europa is van origine een blank continent. Daar is op zichzelf niets verkeerds aan, net zoals Afrika een zwart continent is en Azië een geel continent. Niemand verwijt China onvoldoende diversiteit vanwege de 99% Aziatische bevolking daar, of Nigeria vanwege de bijna volledig zwarte bevolking. Zij vormen de norm (normaal betekent gemiddeld, gewoon) net zoals blank nog steeds de norm is in Europa.

Met de komst van etnische minderheden sinds 1945 (volgens het CBS hebben we inmiddels in Nederland 13,8% niet-westerse landgenoten in de eerste en tweede generatie) is in ieder geval West-Europa, inclusief Nederland, van een blank continent aan het veranderen in een multiraciaal continent. De huidige discussie over racisme in Nederland, die ik dus nadrukkelijk los zou willen koppelen van wat in de VS gebeurt, is dan ook niet verwonderlijk. Zoals gezegd, de mens neigt vanwege zijn aard naar visueel en cultureel gelijken. Dit is een wetenschappelijk vastgesteld feit. Kennelijk hebben we een kritische massa bereikt waardoor de fricties langs de culturele grenzen te nadrukkelijk worden en moet er een nieuwe modus vivendi worden gevonden.

 

Empathie

Jort Kelder wilde oplossingen hebben voor wat veel mensen in Nederland als racisme ervaren. Ik zou zeggen: leer je kinderen empathie, over en weer. De empathie van een blank jongetje met een negerslaaf, zoals we dat toen zonder enige negatieve bijklank noemden. Van een katholiek jongetje met zijn Joodse klasgenootje dat aliyah maakte (vertrok) naar Israël, omdat zijn familie begrijpelijkerwijs niet kon aarden in het naoorlogse Nederland.

Maar ook de empathie voor blanke Nederlanders die hun tradities gehandhaafd willen zien, omdat die schitterende en onschuldige jeugdherinneringen vertegenwoordigen. Of gewoon omdat ‘s lands wijs ’s lands eer is. En bij de Nederlandse directheid hoort nu eenmaal een dikke huid, ongeacht de kleur.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Ik mis alleen enkele vragen: waar komt het vandaan en wat is het doel.
Deze onzingroepjes worden gefaciliteerd door de VN en het doel is destabilisatie van de democratie.
En alle regeringsleiders doen mee.
Als iedereen een minderwaardigheidsgevoel is aangepraat en ook nog bang gemaakt door “corona”, zijn mensen zeer buigzaam.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

@Hesa, ben het met u eens maar je bang laten maken en je iets laten aanpraten…
daar ben je toch zelf bij.

Mijn opa is er mee begonnen en mijn vader heeft dat doorgezet… Jong, kijk altijd om je heen en luister goed wie iets zegt en vooral wat die zegt en dan… gebruik je eigen hersens.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hubertus Vicus

Zo ben ik ook opgevoed.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk.
Mijn ouders leerden mij al dat racisme fout is, net als diefstal of geweld. Ik ben eigenlijk nooit blanken tegen gekomen die iets anders van hun ouders te horen kregen. Wel enkele blanken die later in hun leven door hele slechte ervaringen met allochtonen omsloegen, maar dat lijkt mij geen “institutioneel racisme”.
Sterker nog; fopwetenschapper Gloria Wekker baseert haar hele “wetenschappelijke oeuvre” op het uitvergroten van een tiental ervaringen met blanken die haar ooit tegenspraken. Zij noemt dat “racisme”, ook als zij ongelijk heeft, en stelt dat die 10 blanken representatief zijn voor elke blanke ter wereld.

Nederlanders zijn geen Gloria Wekkers, integendeel. We groeiden op met Bill Cosby en Oprah Winfrey; met Will Smith en Eddie Murphy. We luisterden soul en disco, rap en reggae. We demonstreerden tegen de apartheid in Zuid Afrika. We stortten decennialang vrijwillig miljarden euro’s in allerlei goede doelen, zoals Foster Parents en Live Aid. Bovenop de forse ontwikkelingshulp uit de belastingen.

Achteraf kunnen we klagen dat Cosby een verkrachter was, dat Zuid Afrika nu blanken afslacht en dat ontwikkelingshulp armoede vaak verergert. Maar de intenties van Nederlanders waren goed, zeker niet racistisch En dat geldt voor de meeste Westerlingen. Ook de VS kozen tweemaal voor een zwarte president, en tienduizenden zwarte Amerikanen werden miljonair of zelfs miljardair. Dat is de Amerikaanse droom.
Ondertussen eisen sommige BLM-activisten “collectieve wraak” tegen alle mensen met dezelfde huidskleur als de blanke slavenhouders. Over mensen met dezelfde huidskleur als Aziatische, Afrikaanse of Turkse slavenjagers wordt niks gezegd.
Dat is het echte racisme.

pedro dos
pedro dos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klopt.Als.Een.Zwerende.Vinger.
Vinger in alle kleuren van de regenboog.
Vooral de laatste zin van het artikel slaat de spijker op zijn kop!
Van plagerijen en ook van beschimpingen wordt een individu sterker en zelfbewuster. Luister, neem het in je op, denk er over na, reageer zelfbewust en weet wie het zegt. Daarna doe je gewoon je ding. Niet zo moeilijk hoor en het werkt echt.
De “slapjanussen” onder ons (ongeacht welke huidskleur) hoor je altijd, overal en eeuwig piepen. De zielenpoten, ik kan geen ander woord bedenken, zou ik willen adviseren: richt je zelf op, trek jezelf aan je haren en ga je eigen weg, de weg die jij moet gaan in dit leven en maak er wat i.p.v. vanuit een hoekje of verstopt in de meute dingen gaan lopen roepen die werkelijk “te gek voor woorden” zijn…

Bas
Bas
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend artikel. Ik vraag me af waarom we zonodig een multiculturele maatschappij moeten zijn. We zien veel ‘zwarte’ onvrede. De problemen in de VS bewijzen dat het tot ongewenste situaties leidt. Als je dit beseft, ga je toch niet naar Europa? Dan vraag je om moeilijkheden. Je zoekt ze op. Waarom? En waarom zouden we dat toestaan? We hebben het zonder vreemde culturen al moeilijk genoeg. Als hier niets tegen gedaan wordt loopt het uit op een burgeroorlog omdat men zich niet wil aanpassen en geweld niet schuwt.

Hempie
Hempie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bas

Eén van de oorzaken is mijns inziens de multiculturele mythe.
Het kan natuurlijk ook niet werken: Als iedereen zijn eigen regels heeft dan leef je niet samen, dan leef je langs elkaar heen.

Een multiraciale samenleving daarentegen, kan naar mijn idee goed werken wanneer de immigrant zich conformeert aan de omstandigheden in het land van, let wel, ZIJN KEUZE.

Dat in het geval van Nederland de cultuur er een is die door blanken gedragen wordt, kan ik ook niet helpen. Het geldt voor mij evengoed als ik naar Afrika zou gaan. Als je dat niet leuk vindt moet je gewoon niet komen maar dat is kennelijk ook niet altijd duidelijk en ik vermoed dat dat komt omdat er in de ogen van veel immigranten veel te halen is in rijkdom en daarmee samenhangende status. Er zijn immigranten die zich te goed voelen om vuilnisophaler te zijn, hoe ‘inclusief’ is dat?

Hier willen wonen maar je niet willen aanpassen? Maak een keuze!
Dat wij immigranten de kans geven om zich aan onze regels te onttrekken omdat ze zo zielig zijn is eigenlijk een voorbeeld van minachting voor die mensen en dat is niets anders dan racisme.
Ze worden kennelijk te dom geacht om zich aan regels te kunnen houden.

Er valt eindeloos veel over te zeggen en er zijn eindeloos veel voorbeelden van immigranten die het heel goed doen maar er zijn ook grote groepen die het BLM-activisme aangrijpen om hun eigen falen te maskeren en aanzien te verkrijgen binnen hun zelf bepaalde raciale grenzen, terwijl ze tegelijkertijd anderen zonder enige schaamte voor ‘racist’ uitmaken. En dat alles in een van de weinige landen waar dat allemaal kan en mag.

Het verwarren van de begrippen multicultureel en multiraciaal leidt alleen maar tot botsingen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als waanzin toeslaat is er geen zachte remedie tegen.
Men voert zijn primaire behoeften, zoals vernietigen, schreeuwen
Dit verschijnsel wordt van boven af gedirigeerd door de echte belanghebbenden veelal activistische groepen. Als je wil mensenmassa manipuleren zet je groepen tegen elkaar of maak je mensen ergens bang voor. Een mix van beide is nog effectiever. De gewelddadige wijze waardoor deze mensen opereren is op den duur echter minder lonend voor de belanghebbenden. Het niets doen van de politici of zelfs in de noot spelen van deze groepen is echter ook desastreus door fouten van het verleden in het heden te verplaatsen. Het versterkt het gevoel van zie je wel wij hebben gelijk zonder dat er een oplossing komt. Uiteindelijk leidt dit tot geweld of omkoperij die niet oplost vergelijkbaar met zoals Brussel het doet met de financieel slecht draaiende zuidelijke landen. Eindeloze dure pleisters op de wond die uiteindelijk iedereen alleen arm maken maar de kern van het probleem niet oplossen. Vaak zou humor met spot en zelfspot al een adequate instrument kunnen zijn maar die vereist enige ontwikkeling die velen niet hebben gehad. Daarom wordt westerse humor genadeloos en gewelddadig bestraft.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Twee honderd jaar na de afschaffing van de slavernij komen zwarte groepen in opstand. Is het niet een beetje laat voor eigen eer? Ja, dus het zal alleen om een afrekening met de blanke cultuur en geld. Dat alles gepresenteerd door anarchistische rappers die door linkse blanken gebombardeerd wordt tot kunst. Snel lullen beschouw ik niet als kunst. Je kunt beter kritischer luisteren naar de teksten. Zij zijn vooral antiblank maar waar zou de wereld vandaag de dag zijn zonder de blanke soort? Welke verdienste voor de wereld heeft de zwarte gemeenschap gebracht sinds de afschaffing van de slavernij? Maak je zelf nuttig, ga bouwen in plaats van afbreken en dan wordt je omarmt. De kleur maakt dan niet uit.

Elly de Waard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voortreffelijk stuk.

Auke Jan
Auke Jan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elly de Waard

Kijk naar de delegatie van het Eurovisie songfestival, Jeangu en Edcilia Rombly twee gekleurde en twee blanken uit de provincie, Chantal Janssen en Jan Smit uit Volendam. Ook op TV zien we regelmatig multiculti presentatoren dus we zijn een land met kansen voor iedereen.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Eerst een paar woorden over racisme, discriminatie en slavernij.”

Je zult die begrippen toch echt eerst moeten definiëren voordat je er wat over kunt zeggen. Een poging van mijn kant.

Als slavernij het tegenovergestelde is van souvereiniteit, waarbij een souverein mens is gedefinieerd als iemand die volledig de baas over zichzelf is en de vruchten van zijn arbeid, dan is er veel slavernij. Of op zijn minst partiële slavernij. Het feit dat we belasting betalen en anderen daarmee keuzes voor ons maken betekent al dat we ook in Nederland met partiële slavernij te maken hebben. Socialisme, met een belastingdruk van 100%, staat dan gelijk aan publieke slavernij; tegenover de private slavernij van de katoenplantage.

Als discriminatie een ander woord is voor onderscheid maken, dan lijkt mij dat een deugd. Het is onverstandig om met iedereen in bed te duiken, met iedereen vriendjes te zijn of iedereen aan te nemen in je bedrijf ongeacht talenten, persoonlijkheid en kwalificaties. Daar komen problemen van.

Als racisme de erkenning is dat volkeren gedurende vele millennia in sterk verschillende omstandigheden zijn opgegroeid en zich aan die omstandigheden hebben aangepast, waardoor er verschillende rassen zijn ontstaan. Dan is is dat een fact of life. Je kunt het niet leuk vinden, zoals je de zwaartekracht niet leuk kunt vinden, of de opeenvolging van de seizoenen, maar daar schiet je verder weinig mee op. In de Kalahari woestijn zal ik geen 2 weken overleven. De bosjesmannen kunnen dat wel. Daarentegen zijn de bosjesmannen, met een IQ <70, kansloos in een moderne, hoogtechnologische samenleving.

Willem
Willem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De auteur zegt veel ware dingen. Maar is het nou nodig zo verdedigend te zijn? Kennelijk moeten “we” als oorspronkelijke bewoners van dit land ons verdedigen voor wie en wat we zijn. (hoewel velen tijdens de godsdienstoorlogen uit o.m. Frankrijk hierheen gejaagd zijn, maar dat terzijde). Mensen die hier uit vrije wil naar toe zijn gekomen of nazaten daarvan zijn, vallen ons aan en dringen ons in de verdediging. Met welk doel? Geld? Ik ga me dus niet verdedigen en verontschuldigen. Ik val liever aan. Ik vertel BLM dus dat zij hebben bereikt dat ik donkere mensen vroeger als individu zag net als ieder ander. Zelfs als ze Jehova, Mormoon of communist zijn. Nu zie ik zwarten meer als lid van een groep. Het zicht op het individu is me afgenomen door het extremisme van deze beweging. De vraag rijst zelfs of het in de USA echt zoveel slechter is als hier, als je je normaal gedraagt? Neem nou die George Floyd, dat is een beroepscrimineel. De betrokken agent wist dat en wist dat hij veel uit de kast moest halen om die oerkracht in toom te houden. Ik vraag me af hoeveel mensen nog politieagent in de USA willen zijn, Het is daar levensgevaarlijk werk met al dat wapenbezit en nu moet je ook nog oppassen dat je niet de bak indraait als je je werk doet. Verder vind ik dat men de begrippen racisme en discriminatie verkeerd gebruikt. Gewoon onderscheid maken wordt al als discriminatie gezien, en het begrip ras wordt zelfs tot nationaliteit opgerekt. (Marokkanen bijvoorbeeld.) Tenslotte eis ik het recht op zelf te kiezen met wie ik wel en niet wil omgaan en aan wie ik me wil binden.

Bennie
Bennie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem

Ik raad iedereen aan om Flint Town op Netflix te kijken.
Een docu over een van de meest criminele steden van Amerika gelegen in de staat Michigan.
De docu is gemaakt in het verkiezingsjaar 2016 en het 1e jaar van het presidentschap van Trump.
De nieuwe democratische zwarte vrouwelijke burgemeester en de nieuwe zwarte hoofdcommissaris van politie vragen in de docu de gemeenteraad en de gouverneur van de staat Michigan om meer fondsen voor de politie.
Het korps telt vele zwarte politiemensen, de stad heeft een overwegend zwarte bevolking( 57% zwart en 38% blanken )
Flint wordt geteisterd door geweld en drugshandel.
Het politiekorps is zwaar onderbemand en kan de enorme werk druk niet aan.
3 jaar later stromen de straten van de Amerika vol met BLM en Antifa lieden, die “defund de police” eisen.
Het kan snel verkeren onder druk van extreem linkse actiegroepen met een heel andere duistere agenda.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, maar de constatering dat onze samenleving ‘racisme-arm’ zou zijn, gaat me lang niet ver genoeg. Racisme zoals bedoeld wordt door links, komt gewoon niet voor in Nederland.
Racisme zoals bedoeld in het bovenstaande artikel is heel iets anders: mensen beoordelen op hun cultuur. Dat is echter onvermijdelijk zoals in het artikel wordt uitgelegd en op redelijke gronden. Mensen worden nu eenmaal gevormd door hun cultuur. Maar dat is niet wat links wil met racisme, volgens links zijn blanken racistisch op grond van hun positie in de wereld: dominant, technisch, cultureel. En als je dit verschil goed tot je door laat dringen, dan begrijp je ook dat het links niet gaat om racisme of om de gekleurde medemens en diens lot, maar om het slopen van de westerse cultuur. Racisme is niets meer dan een hulptheorie, een erbij gesleept begrip, waaraan linkse mensen een eigen definitie hebben gegeven, hoewel die oppervlakkig lijkt op wat de meeste mensen er onder verstaan.
Racisme is voor links hetzelfde als imperialisme voor Lenin en nationalisme voor Bakoenin en cultuur voor het Eurocommunisme: het is een begrip dat moet verklaren waarom het socialisme nog niet wereldwijd ingang heeft gevonden en het is een stropopargument dat het falen van de socialisten moet verhullen. Het is een goocheltruc met woorden, een oefening in sofisterij, met doel om de gewone man ideologisch om te vormen in de gewenste richting.

Siep
Siep
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Racisme, discriminatie was en is van alle tijden, net als pestgedrag, schelden etc. Het is geen exclusieve aangelegenheid maar alle rassen, nationaliteiten bezondigen zich eraan. BLM mag graag racisme claimen als exclusief blanke aangelegenheid, maar de realiteit is/zegt toch wat anders, evenals dat slavernij geen exclusieve blanke aangelegenheid was, ook al wil BLM slachtofferschap uitsluitend voor het zwarte ras monopoliseren. Maar wetenschap en activisme gaan nu eenmaal niet samen, ook al worden er 1000 nep-wetenschappers als Gloria Wekker ingezet voor de propaganda. Alleen onzekere blanken trappen in de val van BLM en de nieuwe blanke erfzonde die racisme heet.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van Bergen begint dit stuk met ‘Roots’. Inmiddels weten we dat Alex Haley het met de waarheid niet al te nauw nam. Roots is fictie, een mythe. Dan het racisme in Nederland. Ongetwijfeld is er sprake van enig racisme, maar daar staat heel veel institutioneel (en dus systemisch) anti-racisme tegenover, om te beginnen in de grondwet. De conclusie lijkt gerechtvaardigd om Nederland een racisme-arme samenleving te noemen, althans voor zover het de autochtone, blanke Nederlanders betreft. Van Bergen suggereert dat we een ‘kritische massa’ aan allochtonen hebben bereikt, waardoor e.e.a. opspeelt. Dat lijkt me niet. Er worden door enkele niet-blanke landgenoten BLM narratieven uit de VS geimporteerd. Met alle mythes vandien. Het wordt tijd om de feiten te laten spreken en het onderwerp lange tijd te laten rusten. Het is nu wel weer leuk geweest.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk George zeker de zin over een psycholoog die zij nodig hebben.

Ik ben van mening dat het bestaan in Nederland voor die donkere groep, er niet beter maar slechter op wordt.

Martine
Martine
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helder rationeel betoog.

Een groep mensen zijn erg gevoelig voor dit soort slachtoffer bewegingen maar dat betekent niet dat we dan onze hele geschiedenis moeten herschrijven en ons schuldig moeten gaan voelen voor wat? Waarom gaan leiders en grote bedrijven mee in deze onzin? Dit trekt het
maatschappelijk nog breder. Zij zouden de meerderheid moeten vertegenwoordigen, die helemaal geen zin hebben in deze onzin.

We moeten ons dus (onvermijdelijk) wel verenigen, op een vreedzame en krachtige manier, tegen de groeiende macht van de Europese unie die onder andere onze democratie en cultuur afpakt.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Martine
Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed om weer eens te benadrukken dat de situatie in de VS geheel anders is dan in Nederland. Wij hebben hier nooit segregatie gehad. Het is vreemd dat je als auteur eerst moet schrijven dat racisme slecht is. Dit tekent de verkrampte sfeer en het morele geweld dat op tegenstanders wordt uitgeoefend. Je moet eerst tonen dat je deugt voor je je punt kan maken.
Ik zit met het probleem dat ik verschillen in huidskleur zie en dat ik ook zie dat per huidskleur mensen anders in hun vel zitten. Hoe precies weet ik niet, maar ik heb een intuïtie en gedraag mij daarnaar. Ben ik dan racist? Je ziet dat Chinezen zich niet snel gekwetst tonen en humor hebben. Bij Surinamers heb je creolen, Indiërs, Javanen. Die zijn ook verschillend, maar vooral sommige creolen zijn boos, Javanen niet. Moet ik dat allemaal negeren?
Als ik filmpjes zie over Nederlands Indië, zowel van voor als na WW II, identificeer ik mij toch meer met de blanken dan met de Indonesiërs. Logisch, als ik eerder was geboren had ik daar misschien kunnen rondlopen (en aan de Birmaspoorlijn sterven). Het is de natuur geweld aandoen om geen gevoelsmatig onderscheid te maken tussen huidskleur. En daar zit het probleem, ieder mens maakt onderscheid dat is een deel van de natuur, als je dat volledig wilt wegvagen, kom je aan een diepe laag van zelfbehoud. En zoals we weten is zelfbehoud een krachtige reflex, die moeilijk door ratio is te beteugelen.

We moeten helder zien te krijgen wanneer er sprake is van racisme. Er strafbaar racisme en racisme dat tot sociale uitsluiting leidt. Vooral dat laatste moet duidelijk zijn.

Rob
Rob
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg

Wat scherpzinnig verwoord, Willem Ruitenberg. Volledig mee eens

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja een goed artikel maar ook een artikel met een opsomming van zaken die op deze site allemaal al zijn genoemd. Als terugblik is dat dan in orde maar ik vrees dat we toch gaan richting een herhaling van zetten.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Inderdaad goed artikel, maar ook ik vrees dat we richting herhaling van zetten gaan.
Ben het eens met veel reacties en heb daar niets aan toe te voegen.

Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Herhaling is op zich niet verkeerd. Maakt de reclame ook gebruik van.
Jammer is alleen dat deze zelfde herhalingen binnen een te kleine kring blijven circuleren. Hoe krijgen wij het naar “buiten”?
Verder chapeau voor dit artikel.

Liesbeth
Liesbeth
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel en helemaal mee ens.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alleen al het gegeven dat schijnbaar Only Black Lives Matter… zegt mij eigenlijk al genoeg.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De hedendaagse opbloeiende ideologische stroming is gebaseerd op het postmodernisme. Taal is daarbij bepalend binnen een hiërarchische opbouw die hierin zijn oorsprong heeft vanuit de witte, hetero man.. Hierop is met de zgn intersectionele indeling van de mensheid (man-vrouw-trans, wit, zwart, aziaat, minderheid, dik, handicap, etc) een onderdrukker-onderdrukte structuur gecreëerd. Door deze bril bekeken worden alle maatschappelijke problemen bemaderd. Het individu bestaat hierbij alleen als deze door de bijbehorende categorie als zodanig wordt gewaardeerd.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk het is eigenlijk heel erg simpel. Ik heb een buurman die van Islam geloof is, wat hij daarvan denkt zal mij een zorg zijn. Persoonlijk zal ik daar nooit iets mee doen. Maar in de stad waar ik woon is er natuurlijk veel multi-cultie. Zo heb ik een overbuur die Turk is, niet echt eentje van dat andere geloof en die haat letterlijk ome Erdogan. Dan hebt ik ook nog een zeg maar zwarte overbuurvrouw, uit het land van Desi. Maar met geen van bovengenoemde mensen heb ik een probleem! Dat probleem racisme ontstaat door de mensen die al vroeg met zichzelf dusdanig in de knoop zitten dat ze er niet meer uitkomen. Hulp zeker als dat zo is, te beginnen bij een instelling als de GGZ liefst in Amsterdam, voelen deze mensen zich toch prettiger en kun je nog eens van een goedwillend iemand zijn huis kraken.

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x