Spanje: regering door links volksfront in de maak
Er dreigt “Frankenstein-coalitie” met separatisten
Op 10 november gingen de Spanjaarden voor de vierde keer in vier jaar naar de stembus. De socialistische PSOE is weliswaar weer de grootste geworden, maar ook de morele verliezer. De partij die verantwoordelijk is voor de herhaalde verkiezingen verloor zelfs een paar zetels (123 naar 120), evenals de meerderheid in de Senaat.
Premier Pedro Sanchez was er sinds de vorige verkiezingen afgelopen april niet in geslaagd een coalitie te vormen. Alles wijst erop dat hij gewoon geen zin had om voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse democratie (sinds 1978) een coalitieregering te vormen. Hij probeerde zo veel mogelijk zijn concurrenten tegen elkaar uit te spelen. Zijn demissionaire minderheidsregering bedreef vooral veel symboolpolitiek in de hoop daarmee in herhaalde verkiezingen een versterkt mandaat te krijgen. Sanchez kwam echter bedrogen uit.
Winst rechts
Zijn kiezers vonden hem hoofdverantwoordelijk voor de blokkade en stilstand en bleven weg of liepen over. Ook zijn beoogde coalitiepartners verloren; ter linkerzijde de communisten met min 3 naar 38 en rechts van de PSOE de liberalen van Ciudadanos van 57 naar 10 zetels! Het conservatieve Vox (in de MSM ten onrechte als extreem-rechts afgeschilderd) ging er met de winst vandoor.
Vox zag zijn zeteltal ruim verdubbelen en is nu de derde partij van het land, na de centrum-conservatieve Partido Popular (PP), die ook groeide (66 naar 88), maar onvoldoende om een centrumrechtse meerderheidscoalitie te kunnen vormen. De krachtsverhoudingen in het parlement zijn niet wezenlijk veranderd. Er is nog steeds geen duidelijke meerderheid voor een regering van partijen van soortgelijke signatuur, zodat er weer sprake is van een ‘hung parliament’.
Catalonië
Deze uitslag kan allereerst verklaard worden door de situatie in Catalonië. De rellen aldaar, de grote publiciteit rond de situatie van rechteloosheid en wetteloosheid, plus de dreiging van de separatisten en de regionale separatistische overheid, hebben beslist een rol gespeeld. Daardoor werd het betoog van Vox vóór nationale eenheid en gelijkheid van alle Spanjaarden, en de zwakke opstelling van de twee grootste partijen tegenover het regionaal separatisme in Spanje, nog helderder.
Verkiezingsmoe
Zeker linkse stemmers waren verkiezingsmoe bij de vierde stembusgang in vier jaar. Ging in april nog 75,75% naar het stemhokje, deze keer was de opkomst nog maar 69,87%. Dat ‘beu zijn’ werd niet gecompenseerd door de agitatie van Sanchez, waaronder het met veel publiciteit laten opgraven van het lichaam van ex-dictator Franco en de verwijdering uit de basiliek waar het ter aarde was besteld na zijn dood in 1975. Een veelzeggende spotprent laat Sanchez zien met bokshandschoenen, op het graf van Franco, terwijl hij roept, “Sta op, lafaard!”.
Está el Congreso de valientes que no se cabe pic.twitter.com/XJi1BTuR5a
— Sandro (@helicotter) September 24, 2019
Vox onder vuur
Evenmin kon de linkse anti-Vox propagandamachine (“de fascisten komen terug!”) deze keer de kiezers inspireren. El País, ooit een kwaliteitskrant, die nu schaamteloos dienstdoet als clubblad van de socialistische PSOE, schreef een paar dagen voor de verkiezingen in een redactioneel commentaar dat de ideeën van Vox in strijd zijn met de letter en geest van de grondwet en er een anti-fascistisch alarm moest worden afgegeven.
Vox-leider Santagio Abascal gaf in zijn persconferentie daags na de verkiezingen heldere repliek op deze en andere pogingen van links om Vox en haar kiezers te demoniseren: ”De 3,64 miljoen Spanjaarden die op Vox hebben gestemd zijn mensen die geen explosieven maken, die geen snelwegen blokkeren, die de bijeenkomsten van andere politieke partijen niet bedreigen, die de grondwettelijke orde en de scheiding der machten niet aanvallen, die rechterlijke uitspraken niet negeren, die het democratische systeem niet in twijfel trekken, die de nationale eenheid niet aanvallen. Zij zijn het Spanje dat vroeg opstaat, het zijn arbeiders, boeren, jongeren die een toekomst willen, mensen die naar anderen omkijken, mantelzorgers, mensen die zich inzetten voor het algemeen belang; kortom nette en vreedzame mensen”.
Verdachtmakingen
Net als in andere Westerse landen is het ook in mainstream Spanje gangbaar geworden om elke mening die niet links is af te doen als fascistisch en extreem-rechts. Vox heeft kritiek op de ongecontroleerde massa-immigratie, en pleit voor de traditionele Spaanse (lees ook katholieke) waarden en gebruiken, en voor een Europa van natiestaten in plaats van de globalistische, antidemocratische EU. Zelfs de door de socialistische regering gecontroleerde staatsomroep RTVE blijft hardnekkig over ‘extreem-rechts’ praten. Maar de 3.640.000 kiezers die Vox kozen zijn evident geen fascisten.
Het enige lichtpuntje in deze uitslag is dat de kiezer heeft laten blijken door de machinaties van Sanchez heen te zien en hem niet te willen belonen voor zijn chicanes. De kiezer heeft zich evenmin laten misleiden door de demonisering van Vox, waardoor die partij van 2,6 naar ruim 3,6 miljoen stemmen is gestegen, terwijl de opkomst 2 miljoen lager was dan in april.
Kiesstelsel
Het Spaanse kiesstelsel bevoordeelt grote nationale partijen en lokaal geconcentreerde partijen. Een weerspiegeling van de compromissen die na de dood van Franco werden gesloten tussen de erfgenamen van de beide kampen in de burgeroorlog van de jaren ’30. Hierdoor “kost” een zetel veel minder als die vergaard moet worden door Catalanisten geconcentreerd in Catalonië, dan door de conservatieven van Vox verspreid over het land.
De uitslag van 10 november maakt duidelijk wat 1 zetel kost: een PSOE-zetel kost 56.274 stemmen, een PP-zetel kost 57.043 stemmen, een VOX-zetel kost 70.001 stemmen, een PODEMOS-zetel kost 88.491 stemmen en een Ciudadanos-zetel kost 163.754 stemmen.
De Catalaanse separatisten ERC betalen voor een zetel maar 66.918 stemmen en de Baskische PNV slechts 53.917 stemmen. Door de opkomst van een partij links van de socialisten en één rechts van de centrum-conservatieven krijgen de regio-nationalisten nu nog meer dan ooit de rol van king-makers. Zij kunnen de grootste partijen chanteren in ruil voor steun om het land aan een regering te helpen.
Door de huidige verkiezingsuitslag zijn de enige min of meer realistische meerderheidsregeringen op basis van de uitslag van april jl. (socialisten+communisten of socialisten+liberalen) onmogelijk geworden. Nu zijn in feite nog maar twee bijzonder lastig te formeren opties over.
Frankenstein-coalitie
Inmiddels is bekend geworden dat de socialisten en communisten een echte coalitieregering willen vormen, hoewel ze nog steeds afhankelijk zijn van een reeks kleine andere partijen om een mandaat te krijgen. Deze Volksfrontregering wordt in de rechtse pers “de Frankenstein-coalitie” genoemd. Een ‘monster’, samengesteld uit allemaal verschillende lichaamsdelen, die normaliter niet zouden kunnen samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan de de facto coalitie in Nederland met VVD en GroenLinks op de beide flanken. Die regering zou naast de socialisten en de anti-systeem communisten ‘Podemos’, vooral afhankelijk zijn van steun van de Catalaanse en de Baskische separatisten. In deze samenstelling zal de PSOE dus concessies moeten doen aan deze laatsten., die in de ogen van centrum-rechts zelfs een bedreiging vormen voor de constitutionele orde van Spanje. Of het zo ver komt is nog niet zeker, want het zal bijzonder lastig blijken. Maar gegeven het gebleken opportunisme van Sanchez kan het niet worden uitgesloten.
🔴 Otra de las imágenes del día: al final de su comparecencia en el Congreso, Sánchez e Iglesias se han dado un abrazo. PSOE y Unidas Podemos han firmado un preacuerdo para un Gobierno de coalición https://t.co/j5Bt57gNg4 pic.twitter.com/kUp8tA0xJi
— 24h (@24h_tve) November 12, 2019
Coupleiders
De daarvoor essentiële invrijheidstelling van de leiders van de Catalaanse coup is inmiddels al gegarandeerd. Het zal de meeste Nederlandse duiders die zich een mening permitteren over Catalonië zijn ontgaan dat deze separatisten zijn veroordeeld voor sedición, niet voor het ten laste gelegde rebelión, wat tot lagere straffen heeft geleid omdat er geen sprake zou zijn geweest van georganiseerd geweld. Er zijn serieuze indicaties dat het gerechtshof tot dit oordeel is gekomen onder druk van de regering Sanchez, zodat hij daarna meer onderhandelingsruimte met de separatisten zou hebben.
Naar huis
Ook heeft het hof de eis van het OM afgewezen dat de veroordeelden ten minste de helft van hun straf moeten uitzitten voor ze in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling. De tenuitvoerlegging van gevangenisstraffen in Spanje (net als veel andere beleidsterreinen) is gedecentraliseerd naar de zgn. “autonome gemeenschappen”, de deelstaten.
De veroordeelden vallen dus onder het uitvoeringsregime van Catalonië. Dat betekent dat ze waarschijnlijk op dag één van hun straf van hun mede-separatisten die de dienst uitmaken in de Generalitat in Barcelona al naar huis mogen. Daarna is de weg vrij voor besprekingen met die zelfde separatisten. Feiten die de zeer gewelddadige rellen in Catalonië naar aanleiding van het vonnis in een ander daglicht zetten. Maar of een compromis haalbaar is valt sterk te betwijfelen, gezien de radicale houding van de Catalanisten. De leiders van ERG en Bildu, de politieke tak van de voormalige Baskische terreurbeweging ETA, die nu ook noodzakelijk blijken voor een meerderheid van Sanchez, hebben al aangegeven dat ze het recht op zelfbeschikking van hun regio’s erkend willen zien in ruil voor steun aan Sanchez. Het is evident dat als dat gebeurt deze twee gebieden zich eenzijdig zullen afscheiden van Spanje.
Grote Coalitie
De andere – inmiddels nog onwaarschijnlijkere – optie is een Grote Coalitie van PSOE en PP, de twee partijen die tot voor kort in Spanje het tweestromenland uitmaakten. Het zou een unicum zijn in de Spaanse politieke geschiedenis en lijkt dan ook vergezocht. Met de rechtse druk van Vox op de PP zal het moeilijk zijn voor PP-leider Pablo Casado om een compromis met de socialistische aartsrivaal aan te gaan.
Sanchez heeft bewezen vooral aan één ding te denken: Pedro Sanchez. Het lijkt dat hij zelfs bereid is zijn land daaraan op te offeren. De snelle ouverture richting Podemos en de separatisten heeft wel alle alarmbellen bij centrum-rechts doen afgaan. Mogelijk zullen zij alsnog een ultieme poging doen om de Frankenstein-coalitie te voorkomen. Of dit alles betekent dat er over een paar maanden weer verkiezingen moeten worden gehouden?
Gevolgen
Spanje blijf dus in een politieke blokkade vastziten. In zekere zin nu nog meer dan voor deze verkiezingen. De verschillen van inzicht tussen PSOE en PP over hoe om te gaan met het regio-separatisme zijn zo groot dat de nationale oplossing die je zou verwachten wanneer de twee grootste stromingen bij elkaar komen niet in zicht is. De separatisten gedragen zich als een verwende driftige kleuter. Vader PP wil hem een tik geven zodat hij bij zinnen komt, terwijl moeder PSOE denkt dat als ze hem laat uitrazen er rustig met hem te praten valt.
Zou er met steun van de Catalanisten een linkse/extreem-linkse coalitie aan de macht komen, dan zal die regering weinig begrotingsdiscipline betrachten en met links sociaal-economisch korte termijnbeleid de economie verder verzwakken. De recente magere banengroei betreft hoofdzakelijk ambtenaren en geen echte banen in het bedrijfsleven. Daar bovenop wil Podemos een minimumloon van 1200 euro, wat aardig klinkt, maar dat in een land met 13% werkloosheid veel laag- of ongeschoolden uit de arbeidsmarkt zal verdrijven.
Donkere wolken
Er trekken donkere politieke en economische wolken samen aan de Spaanse horizon. Nederland wordt geconfronteerd met een zwakke EU-lidstaat in het Zuiden, die op de meeste beleidsterreinen de Frans-Duitse lijn zal volgen, inclusief voortmodderend migratiebeleid, het Zuidelijke streven naar flexibele Euro-criteria en een transferunie.
Op buitenlands politiek terrein bestaat het risico van de invloed van Podemos – een partij die nauwe betrekkingen onderhoudt met het regime van Venezuela en aanverwanten – en de indicaties van geldstromen van en naar Iran.
Het worden politiek bijzonder spannende weken en maanden in Madrid.
Over de auteur

Recent gepubliceerd
EU30 juli 2023Waarom Spanje geen rechtse regering krijgt
Media10 juli 2021Aanslag op Peter R. de Vries wordt gespind als aanval op persvrijheid
EU4 juli 2021Wat betreft de EU en immigratie zijn de verkeerde afslagen genomen
Politiek Nederland13 maart 2021Kritiek Omtzigt op de “Haagse Kliek”: hoe nu verder?
Brussel kan Spanje nog wel in het zadel houden ,dat zal ze niet lukken in Frankrijk bij de volgende verkiezingen,de media verzwijgt in alle talen wat daar werkelijk loos is,Macron wordt aan alle kanten uitgekotst,en Marinne Le Pen wint daar op een been , die geeft dat linkse tuig in Brussel een middelvinger,Italie volgt en de rest ligt ook op een oor ,kan niet wachten op de dag dat ik de vlag uitsteken kan .
@ Peter.
Nou, de mijne ligt óók klaar hoor ! (de vlag bedoel ik)
Even iets terzijde : hoorde gisteren dat de Pool Tusk, één of andere “leider” in de EU-dictatuur, verklaarde dat Engeland een “tweede categorie” land zou worden, geheel geïsoleerd, ná een Brexit ! Deze Pool moet zich kapot schamen, vreet uit de door ;ons gevulde EU-pot en probeert nu de Britten bang te maken.
Wat huist er toch een gajes in die z.g. EU-leiding, bovendien : door NIEMAND gekozen ! Ware ik diep gelovig, ik zou tweemaal daags bidden om de EU te laten ineen storten.
Dat dus.
Angst zaaien is het “sterkste” argument van de EU-lobby.
En hufterigheid; welke EU-apparatsjik zei ook alweer dat er een “speciale plaats in de hel moet zijn” voor Brexiteers?
Onbeschaamd.
En in de aanloop naar het Brexit-referendum kwam toenmalig president Obama ook nog even naar Engeland met een dreigement; “wij doen liever zaken met de EU dan met Engeland”.
Die globalistische elite is een kwaadaardige sekte.
@ Arie.
Dank voor uw aanvulling betr. Obama; was mij niet bekend dat hij óók naar Engeland heeft gedreigd. Obama ? Dat was toch de eerste
Amerikaanse president van het negroïde ras ? Gezien zijn “prestaties” zal het ook wel de laatste van dat ras zijn.
Kwaadaardige sektes kunnen alléén worden verwijderd met zéér harde hand !
Maar ach, zolang Rutte c.s. een baantje in de EU voor zichzelf wel zien zitten, zullen ze achter al die EU-nietsnutten blijven aan glibberen ! Eng én zéér gevaarlijk volk, die niets ophebben met hun bevolking, hun eigen land verkwanselen ter meerdere eer en glorie van zichzelf en terwijl hun land naar de knoppen is geholpen, blijven blèren : “Wij zijn een rijk landje !!”
Mensen zónder enig moraal en/of geweten.
De handelswijze van links door het demoniseren van rechts in Europa lijkt steeds meer op de communistische coup in het Oostblok na de tweede wereld oorlog. Het demoniseren van rechts is de eerste stap.
ni28, ik wil beslist uw wens tot anonimiteit respecteren en zal dus mijn vermoedens uit welk land u afkomstig bent, niet uiten. Ik heb sinds 1978 een vriendenkring in Polen, Tsjechoslowakije en Hongarije. In 1987 heb ik met groot verdriet bedacht dat ik hen NOOIT in vrijheid zou zien. In 1989 heb ik met vreugde tranen de grens-overgangen zien opengaan. Daarna heeft Kohl helaas naar de ex-DDR hele grote fouten gemaakt.
MAAR, naar mijn stellige overtuiging heeft WELdenkend rechts Europa pas halverwege 2018 de eerste stapjes gezet in het op TERMIJN verslaan van de linkse leugens-fabriek die merkel bij haar aantreden bij de CDU in gang heeft gezet en die rutte, sanchez en conte hebben overgenomen. Geduld…. Bedenk dat West-Europa zich tussen 1975 en 2017 heeft ontwikkeld tot het meest verwende sujetten gebied ooit in de geschiedenis van de mens. Dat repareren kost zeker 10 jaar…..
Henk Albarda@ ik uit alleen mijn vrees bij momenten van herkenning van situaties. Toen ik dit artikel las dacht ik meteen aan de communistische coup in Tsjechoslowakije in 1948. Die situatie ontstond ook eerst met het demoniseren van de toenmalige nog westers georiënteerde regering zoals die voor de WO2 was,gevolgd door het liquideren van een hoop mensen en het nationaliseren van bedrijven. Mijn ouders hebben daar erg onder geleden al lieten zij ze niet kennen want door de oorlog zijn zij ook maar net doorgekomen en op dat moment was alles beter dan die rot oorlog. Maar heel vaak gebeuren er dingen waarvan ik zeg, ja, dit ken ik. En steeds meer maak ik mij zorgen om bepaalde dingen niet nog eens mee te maken. Eerst in mijn jeugd nu op oude leeftijd. Vandaar mijn niet optimistische reacties wat dit betreft. Overigens weet u nu ook waar ik vandaan kom maar dat vind ik helemaal niet erg. Mijn persoon houd ik liever incognito, ook een gewoonte uit die tijd.
Interessant en informatief artikel. Ook hier achterhoede-gevechten, de omslag kan m.i. niet uitblijven, alhoewel een transferunie waarschijnlijk wel voor vertraging zal zorgen, met dank aan de Eurofielen. Opvallend is ook het wanhopige/desperate gedrag van Sanchez om aan de bak te blijven, broertje van onze PM.
@ van Veen.
De laatste stuiptrekkingen van de linkse EU-elite ! Kan nog ff duren voor ’t instort, maar ’t komt eraan !
Hoorde gisteren de Pool Tusk zeggen dat Engeland een geheel geïsoleerd, twee categorie land zou worden na een eventuele Brexit. Deze “leider” doet dapper mee in het angst aanjagen in Engeland, bang als zij zijn dat een Brexit doorgang zal gaan vinden. Door de uitlatingen van deze Tusk wordt, althans voor mij, steeds meer duidelijk over de morele inhoud van dat mens, Tusk. List en bedrog vieren hoogtij in Brussel c.q. Straatsburg. De ene “leider” is nog smeriger en gemener bezig als de andere.
Karton
Tusk en zijn ‘vriendjes’ zijn door geen mens gekozen ,maar hebben zichzelf heilig verklaard ,en willen alles en iedereen de les lezen,ondertussen feesten en graaien ze maar raak,en dikke Frans ,van de bij ons uitgekotste PVDA die werkelijk niks anders kan dan geld uitgeven van een ander,iets waar socialisten een kei in zijn ,propt alle landen vol met gelukszoekers .
Zo snel mogelijk weg met die zonnenkoningen waar we geen moer aan hebben .Helemaal met je eens .
Lang geleden dat ik zo’n goede analyse las over de politieke situatie in Spanje. Bijzonder eng hoe ook hier de goegemeente weer valt voor fascistoide, zich (uiterst) links noemende, volksmenners. ‘Europa’ kiest vrijwillig voor autocratie en ambtelijke dictatuur (te betalen uit Noordelijk belasting- en penioengeld).
Interessant stuk.
Ik weet niet veel van de Spaanse politiek af, maar ik herken wel een hoop. Uiteraard de eeuwige godwins naar iedereen die links tegenspreekt, en de nadruk van machthebbers op symboolpolitiek. Maar ook de versplintering van de politiek, en de groeiende invloed van regionale partijen.
De afgelopen decennia zijn onze Westerse democratieën stelselmatig ondermijnd door kartelpolitici, ongekozen bestuurslagen en een onzichtbare ambtenarenklasse. Mensen zien dat gebeuren, voelen de gevolgen en zoeken naar nieuwe partijen die dat kunnen veranderen.
Helaas vergeefs, zolang die onzichtbare macht buiten schot blijft.
Laat het Sanchez lukken! Het zou een uitzonderlijk INstabiele regering opleveren, en Vox zou weleens een hele grote opmars kunnen maken. Naar mijn overtuiging is de Europese Burger niet zo gek als links en de MSM media ons wil laten geloven. Jammer van Ciudadanos, een partij die de PP en Vox zou kunnen bijsturen op terrein economisch beleid. Ik meen dat Ciudadanos iets rechtser is dan d66.