Covid19: hoe komen we veilig de volgende winter door?

Foto:

Mijn voorspelling dat er dit voorjaar – na het traditionele griepseizoen – geen tweede golf coronavirus zou komen in Nederland, is uitgekomen. Dit ondanks een leger virologen in talkshows die het tegenovergestelde beweerden of de specialisten van Erasmus MC, die zeker wisten dat de tweede golf eraan kwam. Zo zie je maar weer, dat je soms een heel eind komt met gezond verstand!

 

Tweede golf

Dit neemt niet weg dat hetzelfde gezonde verstand mij nu dicteert, dat we ons wel moeten instellen op een eventuele tweede golf in het najaar of aan het eind van de komende winter. Dit simpelweg omdat we zien dat het coronavirus wereldwijd blijft voortwoekeren met inmiddels meer dan elf miljoen geconstateerde besmettingen, in realiteit waarschijnlijk veel meer. Dat wil niet zeggen dat die tweede golf er in Nederland met zekerheid komt; wel dat we ons erop moeten voorbereiden.

 

Korte terugblik

Wanneer we terugblikken op de eerste golf coronavirus in Nederland, is veel kritiek mogelijk op het gevoerde beleid. Het is daarom goed dat het parlement het kabinet dwong dit nu door een neutrale instantie te laten onderzoeken. Te denken valt aan het onvermogen om breed te testen, dat soms deed denken aan onwil. Of aan het schrijnende gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg en in verpleeghuizen en zorginstellingen. Of het tot op de dag van vandaag ontkennen van de rol van aerosols. Of, last but not least, het onmogelijk maken van vroege behandeling met de antivirale kuur HCQ/AZI/Zink.

Positieve aspecten zijn er ook. Ik denk dat de keuze voor een intelligent lockdown, waarbij de bevolking relatief meer bewegingsvrijheid had als we het vergelijken met de harde lockdowns in België of Frankrijk, een goede is geweest. Het beleid zoals gevoerd in België en Frankrijk om mensen te dwingen vrijwel de hele dag binnen te blijven heb ik steeds als contraproductief beoordeeld. Al was het maar om de simpele reden, dat mensen elkaar juist binnenshuis besmetten.

 

Medicijnenoorlog

Genoeg is al geschreven over de treurige polarisatie en grootschalige manipulatie rondom het medicijn hydroxychloroquine. Op Twitter en ook in mijn stukken voor OpinieZ  heb ik mij er steeds voor ingezet dat vroege behandeling met HCQ/AZI/Zink op basis van het aantoonbaar succesvolle protocol van IHU Marseille, ook in Nederland mogelijk zou worden gemaakt. Helaas tot nu toe zonder succes.

Telkens weer werd (en wordt!) er geschermd met onderzoeken, waarbij Covid19-patiënten veel te laat (en soms in overdosis) hydroxychloroquine kregen. Dit doet vermoeden dat de autoriteiten, maar ook veel medici, geen flauw benul hebben van dit type virusinfectie. Kenmerkend is dat corona zich in verschillende stadia voltrekt.

 

Stadia

Zie onderstaand schema van IHU Marseille (prof. Raoult) en met name de drie lijnen bovenin. In het begin, als de virusaanval het grootste probleem is, is behandeling met antivirale middelen dringend gewenst en dit kan latere ellende voorkomen. In fase drie en vier zijn het op hol geslagen immuunsysteem en de antibody response de grootste problemen. Dan moet je aan andere medicijnen denken, zoals Dexamethasone (niet genoemd in het schema).

Mij lijkt duidelijk dat zo vroeg mogelijk behandelen met de HCQ/AZI/Zink-therapie (in Nederland nog steeds verboden!) momenteel de beste optie is. Zo’n 53 wetenschappelijke onderzoeken, waarvan 31 peer reviewed, tonen dat aan. Belangrijk is ook te beseffen dat dit protocol niet alleen leidt tot een verhoogde overlevingskans van de individuele patiënt, maar ook tot minder druk op ziekenhuizen en IC’s omdat in een vroeg stadium de viral load wordt verminderd.

Geen wonderpil

Tot slot wil ik opmerken dat het mij er nooit om is gegaan het medicijn hydroxychloroquine heilig te verklaren of als een ‘wonderpil’ te zien. Dat laatste is een stropop van de wetenschapsredacteur van de Volkskrant, Maarten Keulemans. Mij ging het er steeds om dat deskundige en ervaren artsen de vrijheid moeten hebben om, in overleg met hun patiënten, per geval de beste behandeling te kiezen. Als er alternatieven zijn (Ivermectine wordt ook genoemd) kan daarnaar gekeken worden. Maar als de overheid dwars door de behandelingsvrijheid van artsen gaat lopen met verboden zal daar rekenschap over moeten worden afgelegd, zoals in Frankrijk al in gang is gezet.

 

Hoe nu verder?

Belangrijk lijkt mij dat bij een eventuele tweede golf in najaar of winter we beter voorbereid zijn en er een betere afweging plaatsvindt tussen het belang van de volksgezondheid en het belang van voorkomen van economische verwoesting door een te lang volgehouden generieke lockdown. Volgens mij kunnen we een nieuwe generieke lockdown voorkomen (hooguit zal die regionaal nog nodig zijn voor korte periodes) als de volgende maatregelen worden genomen:

  • Vroeg testen, isoleren en behandelen met antivirale middelen, waarbij de combinatie HCQ/AZI/Zink op dit moment de meest effectieve lijkt. Deze therapie moet ook, onder voorbehoud van strikte cardiologische controle, mogelijk gemaakt worden in de eerste lijn. Het testen gaat inmiddels een stuk beter; wat betreft isoleren zijn nog stappen te maken. Vroeg behandelen met antivirale middelen is momenteel niet toegestaan!
  • Bij een onverhoopte nieuwe uitbraak: de voorschriften rondom mondkapjes aanscherpen en zorgen dat die voldoende aanwezig zijn;
  • Onverwijld het Deltaplan Ventilatie van Maurice de Hond in werking stellen, zodat we in het najaar een stuk veiliger zijn dan nu het geval is. Prioriteit: verpleeghuizen en zorginstellingen. Zie ook http://www.smartexit.nu

Op basis van deze maatregelen zal een nieuwe lockdown overbodig zijn en kunnen we een verlammende ‘anderhalve meter-samenleving’ voorkomen. Waarbij er overigens niets mis is met een algemene richtlijn om drukte te vermijden en waar mogelijk enige afstand te houden. Maar er hoeft geen ijzeren mantra van te worden gemaakt.

 

Vaccin

Tot slot een woord over een vaccin. Ik behoor niet tot de tegenstanders van een vaccin. In de diergeneeskunde (dit coronavirus is afkomstig van dieren) worden ernstige varianten van coronavirussen al decennia succesvol bestreden met vaccins. Het onderzoek naar een menselijke variant van dit vaccin is na SARS en MERS (coronavirussen met dezelfde genetische structuur als Covid19) destijds stopgezet vanwege onvoldoende middelen, maar inmiddels weer vol op gang gebracht en op meerdere plaatsen in de wereld nu in de testfase.

Het zou mooi zijn als we eind dit jaar of begin 2021 kunnen beginnen de risicogroepen te vaccineren. Tot het zover is, moeten we voorkomen dat Covid19 opnieuw verwoestend kan toeslaan.

Ik doe daarom een beroep op alle Nederlandse politieke partijen om vroege (medisch gecontroleerde) behandeling met antivirale middelen zoals hydroxychloroquine mogelijk te maken én om met onmiddellijke ingang het Deltaplan Ventilatie van Maurice de Hond landelijk te implementeren.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Jan, maar weet je waar in mijn leeftijdsgroep de klappen (DODEN) gaan vallen, in het achterblijven van de benodigde aandacht en behandeling, van de ziektes die al vele jaren in Nederland rond waren.

Huisartsen die bijna geen observatie / contact meer hebben met de patiënten.
Specialisten die via de telefoon, je ziekte bepalen gevolgd door het verstrekken van medicatie.
Tandartsen die mijn leeftijdsgroep gewoon ff, pas op de plaats laten maken.

Enz enz.

Verschrikkelijk, Rutte oh Rutte, je bent geen knip voor de neus waard.
Rot op man, sloper van de Nederlandse gezondheidszorg.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

U slaat de spijker op de kop. Het is inderdaad verschrikkelijk wat deze regering aanricht en niet alleen in de gezondsheidsproblemen.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Gezondsheidsproblemen = gezondheidszorg

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik weet niet in wat voor belevingswereld u rondwaart. Mijn echtgenote werk als invalassistente voor veel huisartsen en het beleid voor het -werkelijk- zien van patiënten bestaat overwegend uit laagdrempeligheid. Uw uitspraak dat huisartsen bijna geen observatie / contact hebben met patiënten geeft aan, dat u werkelijk geen flauw benul heeft waar u het over hebt.

Overigens is een feit dat de zorg iets meer dan € 5.700 ,= per jaar per persoon kost. het leeuwendeel van die kosten wordt inkomensafhankelijk geïncasseerd.
Door onze lock-down en beperkende maatregelen onnodig lang in stand te houden krijgt onze economie een tik. Wat onvermijdelijk leidt tot een afname van inkomens waaruit die inkomensafhankelijke premies worden betaald. Om deze zorg in stand te houden zullen die premie-percentages dus omhoog moeten.

Vergeet niet, dat de huidige generatie werkenden werkelijk de hoofdprijs betaalt, mede om uw generatie zo lang mogelijk in leven te houden.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Rutte is niet alleen sloper van de NL gezondheids zorg. Rutte sloopt heel Nederland. Zie vandaag weer: 1 op de 5 vijftienjarige functioneel analfabeet. Zie: https://twitter.com/NPORadio1/status/1280924960836509697?s=20

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Het is daarom goed dat het parlement het kabinet dwong dit nu door een neutrale instantie te laten onderzoeken.”

Onafhankelijk onderzoek door een neutrale organisatie. Dan rinkelen bij mij tegelijkertijd alle alarmbellen. Was dat niet ook de reden voor het kabinet om zich te laten informeren door de wetenschap? Omdat die waardevrij en feitengericht zou zijn. Vervolgens bleek het al gauw zo te zijn dat wetenschappers het net zo vaak oneens met elkaar zijn als de rest van de wereld. Wat ten eerste betekent dat je jezelf eerst uitgebreid en breed moet laten informeren, maar dan toch zelf de beslissing moet nemen ipv je verstoppen achter de wetenschap. Het is nu wel duidelijk dat alleen echt hele oude mensen sterven aan Covid19. Daarvoor hoef je geen lockdown te hebben en de economie te slopen. Versterk je immunsysteem met vitamines. Doe een beetje verstandig en als je het krijgt is er HCL + zink. Een werkend vaccin gaat er niet komen. daarvoor zijn er teveel covid19 varianten.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Inderdaad Youp, ik daag op de soos wel eens een groepje leeftijdgenoten uit, behorende tot diegene die voor WO 2 zijn geboren, om een persoon te benoemen die aan deze corona hype is overleden, zonder dat hij of zij iets vervelends onder de leden had voor deze corona hype.

Natuurlijk is er iets, maar ook de griep is iets.
Per dag overlijden er gewoon ca 400 personen met of zonder corona leugens.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Voor de goede orde, mensen in de risicogroep moet je maximaal beschermen. Maar, omdat ze geen actief onderdeel van de economie meer uitmaken, hoef je de economie daarvoor niet stil te leggen. Dat geeft weer hele andere problemen. Ik begrijp dat dit in maart een hele moeilijke inschatting was en de lockdown was daarom toen goed te verdedigen. Nu echter niet meer. Ik krijg niet de indruk dat een lockdown de situatie in bv de verpleegtehuizen heeft geholpen.

Henri
Henri
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Valide argumenten. Nu maar hopen dat het duo Rutte/Van Dissel voldoende afstand tot de ingenomen stellingen kan nemen, om ook andere relevante invalshoeken mee te wegen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Rutte is een angsthaas, die verbergt zich altijd achter leugens en of andere personen, hij geilt op dit moment weer op deze van Dissel om zich achter te verschuilen.
Kijk de waarheid heeft hij nog nooit verteld, met of zonder inlegvelletje, met of zonder € 1000,- per persoon, als gift.
Nee deze Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
Hij is de loopjongen van de club van Opa Bernhard / Beatrix en nu WA.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Kansloos. Het RIVM en Rutte doen wat hen opgedragen wordt vanuit supranationale kringen. En de supranationale organisaties hebben een hele andere agenda. Bovendien heeft het de supranationale organisaties geirriteerd dat niet iedereen de gegeven adviezen gevolgd heeft, naast het feit dat er dissidente meningen te horen zijn geweest via de Interwebs. Een dergelijke verwarring is niet gewenst en zal in de toekomst aangepakt moeten worden.

piet12345
piet12345
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

¨Tot het zover is, moeten we voorkomen dat Covid19 opnieuw verwoestend kan toeslaan¨ Heb ik iets gemist?

Azijnseikert
Azijnseikert
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Over het vaccin: https://m.youtube.com/watch?v=7X03mSCiBtg. Dat lijkt me afdoende.
Het Coronavirus doet minder bij jonge gezonde mensen dan influenza. Dus waarom zou je die met mondkapjes en quarantaine belasten. Bizar. Je beschermt de ouderen die kwetsbaar zijn. Dat houdt in. Een tweede golf duurt 4-6 weken, waarschijnlijk weer aan het einde vd griepperiode zoals vaak met Coronavirussen. Je isoleert meteen de verpleegtehuizen. Dat wil zeggen de verpleegsters gaan ook mee in volle quarantaine. Die betaal je driedubbel uit. Verder doe je aan preventie. Voorlichting over voeding, bewegen, slaap en stress. (En roken). En voor de rest laat je mensen hun eigen beslissing maken. Zijn ze angstig. Blijven ze gewoon lekker binnen en gaan met mondkapje naar de winkel. Eigen verantwoordelijkheid, net als in Zweden. Moeilijker is het niet. Hoef ik ook niet op de onzin van intelligente Lockdown en nut van mondkapjes in te gaan.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tijdens mijn wandeling in de eerste dagen van de epidemie, die later tot pandemie gegroeid is bedacht ik tijdens het oplopen tegen een hevige briesje dat als iemand op de dijk verderop
in mijn richting zou niezen, dat ik best besmet zou kunnen raken.
De RIVM ontkende van begin die mogelijkheid maar maakte van begin meer flaters. Dat de aerosolen nu ineens samen met mondkapjes een rol spelen verbaast mij dus niet. Of om het aantal ouderen te reduceren, zou je ook kunnen kunnen denken met deze ouderen onvriendelijke regering Rutte. Het neemt allemaal niet weg dat de coronavirus nog steeds niet doorgrond is en dat de wijze van verspreiding en gevolgen gevaarlijk blijft. Dit kan nog steeds maar de eerste fase zijn tot iets veel ergers wat wij nog niet kennen. Een roep om vrijheid in deze acht ik niet verstandig al weet ik dat het virus kan voor onvriendelijke matregelen dienen net zoals het dient radicale groepen om onze cultuur kapot te maken. Een andere probleem is dat wie de medicijn uitvindt de wereld kan regeren. De politisering van het wetenschap is al in andere takken gaande en met deze heb je de sleutel in handen. De huidige politiek heeft zich al zo vaak gecompromitteerd en al helemaal met de bezuiniging in de medische sector dat je niets meer echt gelooft en aan alles en iedereen twijfelt. En dat is niet se schuld van het virus zelf die onze levens zo drastisch heeft veranderd. Dat is alleen het gevolg van de enorme overbevolking van de aarde die de economie opjaagt enerzijds en de mensen tegen elkaar opzet anderzijds.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Er zijn altijd lieden die gezondheid verwarren met persoonlijke vrijheid.

Don Tessers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Shit, overal nieuwe uitbraken in Europa, met temperaturen van 36 tot 40 graden, waarvan RIVM zei dat het covid19 virus een snelle dood zou ondergaan. Niets is waar, ook dit artikel klopt grotendeels niet. Veilig de winter door zit er niet in want het covid19 virus muteert vreselijk. Neurologen in VK slaan alarm, personen met vage klachten die niet direct positief testen, daar heeft dit virus ernstige hersenbeschadiging veroorzaakt.

logisch_denken
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Don Tessers

als het virus zo snel muteert waarom blijven ze dan zoeken naar een vaccin ? Worden we toch allemaal bedondert ?

HansH
HansH
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Don Tessers

Laat je niet gek maken, vandaag in heel Europa (incl. Rusland) op ca 740miljoen inwoners 10772 nieuwe besmettingen en 353 doden, bron: worldometer.info Dit heeft niks meer met een pandemie te maken!

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Don Tessers

Dit zijn geen nieuwe uitbraken. Op die plaatsen wordt er nu veel massaler getest.
Positieve besmettingen die slechts een klein percentage dodelijke gevolgen hebben en dan ook nog bij mensen (ouderen) met onderliggend lijden.

Gee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Don Tessers

Don Tessers, dat is een retrospectief onderzoek. Een retrospectief onderzoek kijkt terug en onderzoekt blootstellingen aan vermoedelijke risico- of beschermingsfactoren in relatie tot een uitkomst die aan het begin van het onderzoek is vastgesteld. Er zitten veel beperkingen aan dit soort onderzoeken. Ook bij influenza en andere virus ziekten komen hersenbeschadigingen voor. En als je het onderzoek had gelezen dan had je geweten dat uit dat onderzoek ook naar voren kwam dat de meeste mensen er goed uit zijn gekomen. Covid-19 is zeker al duizenden keren gemuteerd, dat doen virussen namelijk.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x