Nu de politie tribaliseert, zucht de rechtsstaat

Neutrale handhaving erodeert onder druk van activisten

Foto:

In de afgelopen weken heb ik enkele gesprekken gevoerd met politieagenten die ik ken. Vaak normale dienders in de provincie, maar ook een enkeling uit de Randstad. Steevast leg ik ze de vraag voor wat zij vinden van de ogenschijnlijke politisering van het politieapparaat.

Of ze het normaal vinden dat politieagenten wél deelnemen aan iftars met moslims en niet het avondmaal meevieren in de protestantse kerk. Of ze het normaal vinden dat politieagenten in uniform op hun knie gaan zitten voor Black Lives Matter en niet trots achterop een trekker stukjes meerijden over de A12. Of ze het normaal vinden dat een demonstratie op de Dam in Amsterdam wordt toegestaan en op het Malieveld in Den Haag niet.

 

Normaal

En keer op keer geven ze gelijk toe dat dit niet normaal is. Natuurlijk moet iedere situatie op zichzelf worden beoordeeld, maar de gewone politieman of -vrouw kijkt steeds vaker stomverbaasd naar de korpsleiding. De meeste agenten kennen hun eigen Politiewet uit 2012 vrij goed en dan met name artikel 3:
“De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.”

Als je alle incidenten van de afgelopen tijd optelt, ontstaat er een beeld van ontkoppeling tussen het korps en de korpsleiding én een verzuiling binnen het korps. Niet langer is de rechtsorde de complete en enige maatstaf die de basis is onder het belangrijke politiewerk, maar steeds vaker kruipen ideologische, religieuze of politieke voorkeuren de politieorganisatie binnen. Doordat de politietop sterk verweven is met de Veiligheidsdriehoek bestaat het gevaar dat zij wordt meegezogen in een politiek-activistisch discours, waarbij er vrijwel geen tegenstand wordt geboden.

 

Subjectiviteit

Het getribaliseerde discours is nou niet bepaald eenduidig. Zo zijn er traditioneel veel rechtse politieagenten, met daarnaast veel agenten in de randstad met een migratieachtergrond. Door jarenlang diversiteitsbeleid zijn er LGBTI+-groepen, waar bovenop nu ook nog de racismediscussie komt. En als de basis van de rechtsorde niet meer de ultieme basis is, dan ontstaat het schipperen tussen politieke deelbelangen, waarbij subjectiviteit al snel boven objectiviteit gaat.

 

Neutraliteit

Kort gezegd vind ik niet dat de politie een mening moet uitdragen. De politie hoort neutraal te zijn en geen uitingen te ondersteunen die bij bepaalde bevolkingsgroepen weer slecht kunnen vallen als er geen wettelijke noodzaak toe is. Zo is het evident dat een Rotterdamse politieagent die voor Ajax is, niet met een Ajax-zweetpolsbandje gaat lopen als hij aan het werk is. Ook lopen joodse agenten niet met een keppeltje op of christelijke agenten prominent met een kruis om hun nek. Als je agent bent, dien je de volledige wet en doe je alles om de orde te handhaven zonder aanziens des persoons. En wat politiemensen persoonlijk van allerlei politieke zaken vinden mogen ze vooral uiten zonder uniform aan en in hun privé-tijd.

 

Erosie

Misschien denk ik heel simpel hoor, maar ik begrijp oprecht niet hoe het kan dat een korpsleiding niet veel harder ingrijpt bij deze tribalisering en niet pal gaat staan voor de keiharde, neutrale wettelijke basis van de politie. Zien zij dan zelf niet dat door steeds afhankelijker te worden van wat allerlei actiegroepen vinden, het vertrouwen in het instituut ‘politie’ erodeert? Hoe meer de politie vervreemdt van verschillende groepen in de samenleving door juist aan te schurken tegen activistische groeperingen, hoe meer de noodzaak ontstaat tot een zelforganisatie van de sterke arm door conflicterende groeperingen.

 

Rechtsstaat

En als deze verzuiling verder gaat, zitten we op een gegeven moment met verschillende parallelle samenlevingen, waar de politie geen gemeenschappelijke orde-handhavende basis onder vormt. Het is onbegrijpelijk dat onder het oog van ons allemaal wordt toegestaan dat politieke beïnvloeding van de politie genormaliseerd is. En waar veel politici hun mond vol hebben over de aantasting van de rechtsstaat in bijvoorbeeld Hongarije of Polen, vergeten ze dat dichtbij huis ons eigen systeem aan het rotten is. De politie is de uitvoerende tak van de rechtsorde en het is niet acceptabel dat deze uitvoerende tak een mening heeft over wat zij wel en niet handhaaft.

 

Keurslijf

Met veel pijn in mijn hart denk ik bijna dagelijks aan al die politiemensen die het eens zijn met het bovenstaande, maar gevangen zitten in een door hun korpsleiding opgelegde cultuur van inlevingsvermogen, voorkeuren en politieke kleur. Waar deze professionals zonder aanzien des persoons en los van de achtergrond van de situatie of demonstratie de wet willen handhaven, moeten zij zich iedere dag in hun uniform én in een keurslijf hijsen. Ik heb zo met de normale agent te doen.

Dit stuk is voor jullie, politiemannen en -vrouwen!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
45 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het politiseren van de politie is al langer aan de gang. In de jaren dat Hans Janmaat met zijn Centrumpartij en later de Centrum Democraten, de politieke arena betrad had hij al de volle aandacht van de politie, in OPDRACHT van de politiek.
Zo werden er diverse z.g. observatieteams op hem persoonlijk en enkele leden van zijn partij ingezet teneinde te kunnen vaststellen wát zij deden en of datgene wát zij deden wel door de beugel kon. Op deze wijze poogde de politiek, middels de politie, om Hans Janmaat én zijn politieke partij kapot te maken. De aanslag op Hans Janmaat en z’n partner in maart 1986 in Kedichem, kwam de politiek dan ook héél goed uit.
Politisering van de politie is géén nieuw fenomeen, maar bestaat reeds lang.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton ,helemaal mee eens, dat men in Den Haag een waterkanon inzet om tegen protest van mensen op te treden leek helemaal nergens op ,dit stond buiten de hooligans ,en waren mensen boven de 60 ,Remkens heeft hiertoe opdracht gegeven ,en een beetje politieman ziet gelijk het gevaar van die groep en hoeft niet met knuppels in te slaan op deze groep,meten met twee maten ,heb je karakter doe je dit niet en zeg je tegen deze opdracht ,onschuldig ,en als je graag wil slaan kom dan zelf hierheen ,en verschuil je niet in een huis.Als het radicaal is ,met klimaat en racisme is alles geoorloofd ,komen er boeren roepen ze het leger, de DDR waardig .

Piet
Piet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alles leuk en aardig en ik ga best een heel eind mee met de dienders maar iedere diender heeft een eigen een morele grens die bepaald in hoever hij of zij een bevel wel of niet opvolgt.
Wat ik daarmee wil zeggen, sinds Neurenberg is er geen sprak meer van je verschuilen achter de commandant/leidinggevende/korpsleiding door te verklaren dat je bevelen moet opvolgen, je hebt een eigen (morele) verantwoordelijkheid en kan en mag daar ook op afgerekend worden.
Ik zag dienders overbodig hard ingrijpen tegen bejaarde mensen, die gewoon voor hun democratische rechten opkwamen, dat ik dacht van of die diender soms de verkeerde pillen had geslikt (of wellicht de goede die zijn gezond verstand uitschakelde).
Aan de andere kant zag ik dezelfde dienders schaamteloos met allerlei randfiguren lachen gieren en brullen terwijl deze daar juist bij had moeten ingrijpen.
Maar ff zonder gekheid beste dienders, de mensen die voor hun democratische rechten opkomen doen dat niet alleen voor hunzelf maar ook voor jullie hé? Of was dat nog niet in jullie hersenpan doorgedrongen? Wees terughoudend met geweld want respect verdien je door respect te tonen en niet door het erin te slaan. Goed bij sommig woestijnvolk dan vooral veel en hard slaan want anders nemen ze jullie niet serieus. Ze zijn in hun woestijn gehuchten niet anders gewend en alles minder dan een pak slaag is voor hen een lachertje.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet

ja, hier ben ik het ook erg mee eens. Als mijn leidinggevende mij zou opdragen om overdreven respect te tonen voor een omgekomen crimineel , zou ik vragen of hij van lotje getikt is. Ik zou het niet doen. (ben geen agent)

Bas vos
Bas vos
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Is die crimineel dan geen mens?

Ik ga je zelfs wat anders vertellen. Zeker in de arme wijken zijn criminelen belangrijker als de overheid.

De crimineel verdeelt voedsel, springt financieel bij als de kinderen kleren nodig hebben, of er medicijnen betaald moet worden.

Nu is dat niet overal, of iedere crimineel. En het dient zeker een eigenbelang en heeft ongewilde bij effecten.

Wat ik hiermee wil zeggen is. Dat wij als samenleving zelf de ruimte creëren voor de beslissing crimineel te moeten zijn, en daarnaast goed te doen.

En ja goed te doen, want al die verdiende criminele miljarden houden een deel vh volk in het leven.

Het is de vvd die arme mensen zelfs de toegang tot medische zorg heeft ontzegt.

Denk daar maar s Over na als je n doodgeschoten crimineel op straat ziet liggen, die niets anders wilde als zijn familie en vrienden in leven houden. Met 2 koude.en n warme maaltijd op n dag.

En wat hij ook gedaan heeft, het blijft n mens.

En als je daar niet zo naar kunt kijken ben je n psychopaat. En ook helemaal niet geschikt ook maar n functie met macht of wapens te hebben.

Eric
Eric
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bas vos

Of crimineel mens is det er even niet toe. Er is een wet, en de crinimeel breekt die. Nu heb je verschillende degradaties van criminaliteit, maar 1 ding hebben ze altijd gemeen… Er is altijd iemand anders slachtoffer. Vaak ook iemand die hard gewerkt heeft voor zijn of haar geld. Je moet niet doen of het allemaal robin hoods zijn. Criminaliteit dient uitgeroeid te worden. Het soort criminelen wat je doodgeschoten op straat ziet liggen komt 9 van de 10 keer voort uit de drugshandel. Dat zijn echt niet de diefjes die een pizza ind e supermarkt pikken om hun arme moesje ene volle buik te geven.

Dus je betoog slaat nergens op en pampert de verkeerde mensen. Zonder criminelen zo er a) heel wat minder leed zijn, b) verzekeringspremies veel en veel goedkoper zijn en c) veel en veel minder maatschappelijke kosten zijn waardoor juist mensen die het moelijk hebben makkelijker en beter geholpen kunnen worden.

Eric
Eric
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

‘doet er even niet toe’ = ‘det er even niet toe’ en
‘degradaties’ = ‘gradaties.’ en
‘Zonder criminelen zo er’ = ‘Zonder criminelen zou er’

Lekker bezig, Eric

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het probleem is, dat de korpsleiding wordt benoemd door verziekte politici, net als burgemeesters en secretarissen van de koning.

Dick Quint
Dick Quint
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens Rutger: de politieman of -vrouw moet neutraal zijn en niet voor een of ander politiek of religieus karretje gespannen worden .Daar kan geen misverstand over zijn.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ben ik het gloeiend eens met dit prima artikel!
Volgens mij grijpt de korpsleiding niet in, omdat de korpsleiding deze juist nastreeft. Daarbij ben ik er van overtuigd dat Rutte &Co chaos en desorientatie in Nl nastreeft.
Nederland is al lang geen rechtstaat meer en dan past bovenstaande prima in dit plaatje.
Nederland is inderdaad verder heen dan bijv Hongarij en Polen etc.
NL heeft geen enkel recht van spreken om deze landen de les te lezen
Nl wijst van oudsher altijd al met dat vingertje naar anderen om de eigen manko’s te verdoezelen en het eigen ‘deugen’ te onderstrepen.
Ook ik heb medelijden met de “gewone” politieagent, die niet meer weet waar ie aan toe is of waar ie staat
Maar ik heb zo langzamerhand ook medelijden met die burgers in Nl, waar onder ikzelf, die in dit corrupte land verder moeten leven en zich steeds rechtenloze en miskender gaan voelen.

Petra
Petra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

100 duimpjes!

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het grote probleem is niet de korpsleiding maar oom agent zelf.
Zoals hierboven al gezegd is, is het inzetten van een waterkanon tegen bejaarde mensen niet normaal en had de betreffende bromsnor moeten beslissen tegen de orders in te gaan.
Ookal zien de meeste agenten in dat ze neutraal moeten zijn, in het handhaven van de wet, blijven ze blind orders opvolgen in de trend van “befehl ist befehl”.
Willen ze geld erbij gaan ze demonstreren, dan wel, maar nu??? Nu hoor je ze niet. Dus mijn conclusie is dat ze het wel best vinden zo.
Ikzelf heb principes en ik weet van principes kun je niet eten, maar als ik bij een bedrijf zou werken dat er een beleid op na houd dat tegen mijn principes ingaat, dan neem ik ontslag.
Daarom zal ik nooit en te nimmer meer respect voor de politie hebben. Het gaat allang niet meer om het helpen en beschermen van de burger, maar meer om ik heb macht en met het diversiteitsbeleid zijn juist een hoop van dat soort figuren, uit machtsculturen, bij de politie gekomen.
Als ze mijn respect willen verdienen (idd ja verdienen, respect kan alleen zo verkregen worden in tegenstelling tot wat sommige hier denken) moeten zij de leiding openlijk tot verantwoording en zelfreflectie oproepen. Kom in opstand tegen de leiding en eis dat het politiewerk weer gaat inhouden waar het ooit voor is opgericht. En een kleine hint dat is niet de Stasi weg die nu is ingeslagen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Rutger.

Respect dwing je af, door je optreden en dat is al jaren dat het optreden van de politie, een opdracht is die uit de hoge hoed van het Bilderberg collectief komt.

Alles achter gesloten deuren en WIJ bepalen wat er gebeurt in Nederland.

Kijk een individuele agent, durft nog wel eens open en eerlijk te zijn, maar als groep lijken zij veel, op een andere groep in Nederland.

Nogmaals, ik heb ze als groep meegemaakt in Den Haag, 29-12-2018 (Gele Hesjes).
Wat een arrogante vervelende politie mensen, deels te Paard en vlgs mij in een soort oorlogsuitrusting.
Weet je nog Henk Bres.?

En in Rotterdam een aantal keren op Zaterdag bij de Erasmusbrug (Gele Hesjes) een wijkagent op de fiets EEN KANJER.
Weet je nog Ebru Umar.?

KOM op dienders laat je niet dwingen door de Linkse Rutte kliek, kom op voor je eigen IK.
Laat je kinderen weer trots op je zijn.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Er is wél behoorlijk veel verschil tussen agenten en de ME. Mijn persoonlijke ervaring is dat de ME altijd rotzooi uitlokt.

Bosgeus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Dat is mijn ervaring ook.
Als een demonstratie de zittende clique in Den Haag niet welgevallig is, gaat de ME geweld uitlokken, om dat vervolgens te laten filmen door de NOS, die s’avonds dan reportages uit zendt van snuivende hooligans, relschoppers, raddraaiers, terwijl als die partijen KLPD infiltranten waren en agiterende ME was.

logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook politie agenten kunnen muiten. Ook politieagenten kunnen gematigd optreden als ze al moeten optreden. Ook politieagenten bepalen wat ze wel en niet doen. Ook politie agenten bepalen zelf waar ze wel of niet voor schrijven.

Het lijkt nu befehl ist befehl en even lekker los gaan op wat anti corona demonstranten voelt wel even lekker.

Zo een bloemenmeisje tijdens de corona protesten behandelen met de lange lat is disproportioneel politie geweld waar de hele discussie nu net omdraait.

ALL LIVES MATTER

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Proud to be your friend” of “die pet past ons allemaal” en ga maar door met het linkse repertoire.
Dat alles tast het gezag van de politie. Politie moet misstanden ter plekke oplossen goedschiks of kwaadschiks en zonder gevaar voor eigen vervolging. Misbruik hoort er niet bij maar als een blanke agent een kleurling hardhandig aanpakt is het dus niet meteen racisme. Als de politie steeds belemmerd wordt in haar werk door mogelijke aantijgingen dan zullen zij steeds minder optreden om zichzelf te beschermen. Ook de politisering van de politie van bovenaf werkt averechts omdat het de neutraliteit, nodig voor het functioneren tegen werkt. Blank of zwart. opgetreden moet worden in geval dat het nodig is. Anders heb je niets meer aan de hele politieapparaat die perse alleen onze vriend moet zijn. Het is een belachelijke wereld vol dwaasheid waar wij op moment in leven. Onze cultuur wordt ten grabbel
gegooid. Wat moet het worden als binnen enkele decennia de meerderheid door allochtonen wordt gevormd. Nederlanders als gast in eigen huis overvleugeld door gasten uit het theocratische of dictatoriale landen in Midden-Oosten en Afrika. De Westerse wereld wordt naar de knoppen geholpen onder toeziend oog van eigen politici als de vazallen van de VN.
Wordt wakker!

Piet
Piet
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

” De Politie is onze beste vriend en die pet past ons allemaal” zijn slogans die na Wo2 zijn uitgevonden om het vervolgen van foute agenten tijdens Wo2 te voorkomen. Je moet je eens afvragen waarom er geen Politie agenten na Wo2 zijn vervolgt voor hun collaboratie met de moffen en de fanatieke wijze waarmee ze op Joden en het verzet jaagden. De Amsterdamse Politie maakte er een sport van om zoveel mogelijk ondergedoken Joden te vangen en aan de moffen over te dragen. Al de foute agenten van toen konden ongestraft gewoon verder met hun werk na Wo2. Wie heeft dat mogelijk gemaakt destijds?
Het is ook geen geheim dat Politie agenten in Israël een militaire training krijgen om crowd control toe te passen. De Politie is langzaam aan het vermilitariseren om het verzet van het volk te kunnen onderdrukken. Het leger mag niet tegen het volk ingezet worden dus worden agenten tegenwoordig militair getraind.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet

Piet@ Die slogans heb ik pas ervaren in de jaren 70-80 tegelijk met de afwaardering van de leraar tot zijn voornaam. Het leek vriendelijk maar heeft het respect aangetast. Zo leer je dan later de politieagent openlijk tot machteloosheid te drijven. Links is altijd goed voor criminelen met het aaien over de koppie.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dag Europese cultuur!!!En dat is ook de bedoeling en zo doet men dat van boven af.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

In de GB hebben zij een mooie uitdrukking voor. Cancel Culture. Ik noem het zelf bewuste zelfdestructie. Alleen zieke geesten kunnen zoiets verzinnen. Alleen in bedenkelijke sektes kon men collectieve zelfmoord plegen. Hier is het een VN complot, lijkt het.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“En als deze verzuiling verder gaat, zitten we op een gegeven moment met verschillende parallelle samenlevingen, …”

Dat zal dan wel de bedoeling zijn. Past ook verder mooi in de afbraak van de natiestaat, dwz de afbraak van de (tot op zekere hoogte) uniformiteit van een volk. Hoe dat allemaal goed moet gaan, laat staan een verbetering kan zijn, is mij ook een raadsel maar het is nu eenmaal de agenda die door de EU en daarmee de lidstaten wordt uitgevoerd.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Volgens mij wordt dit alles bewust gecreëerd om ons murw te maken.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Toeval is het beslist niet.

Cerberus
Cerberus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima stuk. Het verhaal van de politie heeft grote raakvlakken met de belastingdienst. We hadden niet zo heel lang geleden een prima functionerende belastingdienst. Tot de politiek bedacht dat het ook een uitvoeringsorganisatie moest worden voor toeslagen en dat vooral ruimhartig moest doen maar tegelijkertijd met allerlei tegenstrijdige eisen en voorwaarden. Naar aanleiding van de Toeslagenaffaire wordt inmiddels continu een boekje open gedaan over de fouten en cultuur etc. Dat de politiek en het management dat hebben bewerkstelligd, maw dat een prima functionerende organisatie binnen enkele decennia is verworden tot slecht functionerende pispaal, blijft natuurlijk buiten alle aandacht. De politie hobbelt al vele decennia van reorganisatie naar reorganisatie. Het is op een steeds grotere afstand van de gemiddelde burger gekomen, onzichtbaar in het straatbeeld en verworden tot een soort alarmdienst mbt reeds plaatsgevonden criminaliteit of ongelukken. Met de laatste centralisering is duidelijk tot verdere politisering gekomen. Met een eigen politie-CEO die zich met chauffeur laat rondrijden in een dure auto en in Den Haag zijn oren laat hangen naar het meest recente beleid van de huidige eenheidsworst midden-partijen. Dus dan wordt idd buigen, Iftarren en knielen (naar buiten toe), duwen en opleggen (diversiteit binnen de organisatie toe) en dwingen en bepalen (tav waarop toezicht en opsporing moet plaatsvinden) de norm. Dit terwijl door het (politiek) steunen van bepaalde groeperingen, die overal racisme in willen zien, ieder handelen van de politie onder het vergrootglas ligt. Ook ik heb met normale politie-agenten te doen maar ik vrees ervoor dat de politie door de politiek tot eenzelfde pispaal wordt gemaakt als de belastingdienst.

audio1958
audio1958
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik me in deze afvraag, knielt de agent op commando of uit eigen beweging?
Is de agent op commando aanwezig bij een iftar of uit eigen beweging? Indien ze dit uit eigen beweging doen vind ik dat heel zorgelijk en dom. Ze verspelen goodwill. Doen ze dit op commando van hogeren dan vind ik dat een kwalijke zaak. Hoewel ze dan ook kunnen en mogen weigeren. Durven ze dan niet?
Niemand die tegen mij zegt dat ik moet knielen of een iftar moet bijwonen. Ook al zou dat mogelijk voor mij problemen kunnen opleveren.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

@ audio1958.
Ik weet zeker dat een agent niet op commando knielt; er zal in een korps worden gevraagd : “Wie van jullie wil de/een iftar of een moskee bezoeken ? Gaat in diensttijd !” Op zo’n moment zijn er áltijd agenten die denken : “Als ik mij vrijwillig hiervoor opgeef, dan zal mij dat vast niet schaden in m’n loopbaan, dus : chéf !!! ik wil daar gráág naar toe !”
En aldus geschiedde.
(Als agent mocht je “vroeger” niet eens, in verkiezingstijd, een affiche van “jouw” partij voor je raam hangen. Tegenwoordig krijgt een agent op z’n donder als hij ’t NIET ophangt !) (bij wijze van spreken)

Petra
Petra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

“Niemand die tegen mij zegt dat ik moet knielen of een iftar moet bijwonen.”

En al helemaal niet in welk uniform dan ook!

Isabel
Isabel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De politiek laat het de politie en de burgers oplossen omdat ze niet onder ogen willen zien wat decennia-lang slap gedoogbeleid heeft teweeggebracht.
Feit is dat het onbeperkt toelaten(en nog steeds) van laagopgeleide migranten( waaronder veel moslims), in een christelijke samenleving, totaal ontwrichtend is gebleken op alle gebieden.

Westers individualiteits-denken tegenover islamitisch groeps-denken.
Als de politiek verantwoordelijkheid pakt en opkomt voor de nederlandse waarden en normen, geen globalisme maar “soeverein nederland”, niet de kool en de geit willen sparen, dan is duidelijk wie hier past en wie niet.

Als de wetten en het bevoegd gezag duidelijke taal spreken, dan kan de politie haar echte taak uitvoeren:
Daadwerkelijk handhaven van de rechtsorde

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Maar hoe moet je als korpsleiding reageren, als een domme Remkes wel een blm toestaat en een anti coronademonstratie verbiedt.
Want hoe de korpsleiding een kant kiest, hoe meer gezichtsverlies.
Daarom is het belangrijk om de balans terug te vinden. Naar een iftars? Ook naar een kerkdienst. Blm toestaan? Ook andere demonstraties.
Ondanks verboden door burgemeesters.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

De politie moet helemal nergens heen. Geen iftar en geen avondmaal. De politie moet neutraal en adequaat zijn taak verrichten. Punt!!

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet alleen bij de politie maar ook bij de rechtspraak lijkt het zo te zijn dat vrouwe justitia niet meer geblinddoekt is. Geen gelijke monikken gelijke kappen. Geen gelijkwaardigheid van alle burgers onder de wet.
Door bijv KOZP zeer mild te behandelen en de “blokkeerfriezen” keihard, laat men zien dat men voorrechten verleend aan bepaalde groepen. Er is dus geen rechtsgelijkheid meer.

Het heeft mijn vertrouwen in onze rechtsstaat in ieder geval volledig verbrijzeld. Niet dat ene voorval van kozp, maar consequent de laatste 15 jaar, incident na incident. En kijk ik naar de regering of bestuurders voor enig teken van besef, dan zie ik het tegenovergestelde.. nog fanatieker op de radicale koers inzetten en onze rechtsstaat nog verder ondermijnen. Ik vind het dieptriest dat men dit ongestoord kan doen. Blijkbaar hebben wij geen checks and balances in ons systeem zitten die dit kunnen voorkomen. Activisten hebben dat ontdekt en manipuleren er op los.

Maarja, mn medenederlanders lijken er over het algemeen blind voor en mensen zeggen graag dingen als “maak je niet druk”. Tis jammer, maar ik ben bang dat er weinig wil is om daadwerkelijk onze vrijheid weer terug te pakken. Men heeft niet eens door dat ie wordt afgenomen.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Ja, het is een opstand van de elite tegen het volk. Op alle gebieden: recht & orde, media, onderwijs, politiek. Je kunt er verrekte weinig tegen doen omdat je souvereiniteit al heel lang geleden afgepakt is. Misschien hebben we die wel nooit gehad.

Persoonlijk zou ik graag een contract hebben waarin omschreven staat wat ik koop bij de stoethaspels en hoeveel dat kost. Verder wil ik weten waar ik moet zijn als zij niet leveren wat ze beloven. Als het aanbod me niet bevalt wil ik kunnen kiezen voor een andere aanbieder.

Het feit dat de helft van wat we met elkaar verdienen naar de overheid gaat, waarbij je vooral veel vertrouwen moet hebben in de besteding daarvan, spreekt boekdelen over het gebrek aan souvereiniteit, of vrijheid zo je wilt.

Voorheen had je nog het idee dat de elite zijn best deed om die gelden enigermate verstandig uit te geven. Nu heeft niemand nog die indruk, ofschoon sommigen ervan zullen profiteren; dat dan weer wel.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is sowieso een enorme normvervaging. Neem de plofkraken op geldautomaten. In 1980 zou dit maandenlang de voorpagina’s van alle kranten beheersen en zelfs een Volkskrant en een Parool zouden hun afschuw hierover uitspreken en harde actie eisen. In 2020 halen we onze schouders op over de zoveelste kraak. Iedereen weet onderhand wel waar je die criminelen moet zoeken, behalve dan de politie.
Die hier dan ook erg laconiek mee omgaat. In hun optiek kan je beter de geldautomaten afschaffen.

Momenteel worden Eindhoven en omstreken geteisterd door bendes die auto’s strippen. De politie zegt dat de burgers waakzaam moeten zijn en wij slikken dat.
Omdat we niets meer verwachten van de politie.
De realiteit wordt, dat we van intensievere whatsapp-groepen via fysieke patrouilles van wijkgenoten onze betere wijken ombouwen tot compounds. Dat gaat geen 10 jaar meer duren.

De politie is als organisatie een moreel totaal verrot instituut. Wat een extreme normvervaging in de hand heeft gewerkt. Waardoor de moraal in onze samenleving in een vrije val terecht gekomen is.

Bert
Bert
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“En wat politiemensen persoonlijk van allerlei politieke zaken vinden mogen ze vooral uiten zonder uniform aan en in hun privé-tijd”.

Maar wel demonstreren in uniform en met politieauto’s door het gehele land, dus met geld en middelen van de belastingbetalers…….

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volledig mee eens. Goed weergegeven.

Meine
Meine
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het “omvolken” van de politie dateert ook al vanaf 1990. Als je bij de politie solliciteerde en iets teveel “VVD” was, was je niet geschikt. Je bent ook niet geschikt als je een te groot “rechtvaardigheidsgevoel” hebt. Wel geschikt zijn volgers, en mensen met een socialistische achtergrond. Al Jaaaaaren.

Bosgeus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

390 Euro boete voor minder dan anderhalve meter afstand, door politie agenten die zelf geen 1.5 meter afstand hoeven te houden.

Duizenden boetes uitgedeeld.

Ik weet niet of dat met “politisering” of wat dan ook te maken heeft, maar met een IQ lager dan 80 kan je toch al zien wie hier de boeven zijn?

Zolang agenten geen boeven vangen, zijn het hun huurlingen.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang er bij de politie leiders zijn die als een mak hondje aan de lijn door de politiek gehouden worden, zal men steeds minder vertrouwen krijgen in de politie. Door het toedoen van de leiding blijven ze met 2maten meten in dit land. Het is alleen heel erg en haalt media en politiek als het om de import gaat, stel je voor zeg hun wensen en eisen zouden eens niet ingewilligd worden De eigen burgers tellen ook bij de politie niet meer. Demonstraties door import wordt ondersteund door de politie demonstraties van eigen burgers worden de kop in gedrukt en maken ze monddood. Ook de politie is alleen nog maar bezig met die onzinnige idioterie wat de import in dit land brengt, als men als Nederlander er tegen in gaat is men gelijk een racist en discrimineert men gelijk. Maar dat wij eigen burgers al onze Nederlandse traditie en indentiteit kwijtraken en mede door het handelen van de politie monddood gemaakt worden in eigen land zien ze niet eens meer. Nederland is een verloren land aan het worden, wat een cadeautje is voor alle import in dit land die lachend toekijken hoe ze met medewerking van de politiek en politie macht in dit land alles voor elkaar hebben gekregen wat ze graag wilde.

Jean
Jean
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De politie opleiding werd in de jaren 70 -80 gegeven door extreeme linksfascisten , Dus de nu zittende leiding is links rot .

Wim S
Wim S
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk en verhelderend. Deze stukken zijn hard nodig om scherp te blijven op loerende misstanden.

Alice
Alice
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De politie behoord totaal neutraal te zijn en de wet voor iedereen te handhaven.
Ik heb respect voor de Portugese GNR politie. Streng maar rechtvaardig.
Als de Nederlandse politie niets doet als er een stelletje Maroc tuig boven op hun auto staan te dansen dan heb ik het respect verloren. DA moeten ze eens in Portugal proberen.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De politiemensen moeten zelf toch ook zien dat ze verplicht(?) met 2 maten moeten meten, wat voor de ene geldt geldt niet voor de ander tegenwoordig.

De politie man/vrouw kan zich toch afvragen, ben ik het hiermee eens ja of nee… kan ik die willekeur van aanpak voor mezelf verantwoorden c.q. verkopen aan de burger?

In uniform knielen bij BLM en huichelen in de moskee… of… het Malieveld schoonvegen en met grote aantallen opdagen bij protesten van boeren of kermismensen?

Beste politiemensen bedenk dan eerst even door wie jullie geleid/gestuurd worden, van wie jullie “Befehl” krijgen…

Jullie eigen bazen die gewoon meelopen in de hype van de dag, geen standpunt durven innemen bang voor hun eigen carriere… en uitgerangeerde politici = policor bibberende burgemeesters.

Die mensen “zijn” er niet voor jullie… en voor ons trouwens ook niet.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Hubertus Vicus
Jeaner
Jeaner
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ik vind eigenlijk dat de politie neutraal dient te blijven ze zijn er voor alle nederlandersmaar verder diep respect voor alle politie en ME

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jeaner

Respect dwing je af mijn beste Jeaner en zoals het nu gaat is er geen RESPECT.
Dus is er iets gigantisch MIS bij de politie, waaronder de ME.

Gr H.J.

45
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen