De Deense route als inspiratie voor Nederland

Eigen integratie- en immigratiebeleid binnen EU

Titelfoto: premier Frederiksen van Denemarken. Foto: Europese Raad, gepubliceerd onder licentie CC BY 4.0. Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

De laatste tijd wordt er steeds vaker gesproken over het Deense model van opt-outs in de EU. Iemand als opiniemaker Syp Wynia pleit er al vele jaren voor. Nu Nederland door de corona-crisis nóg meer dreigt te worden meegesleurd in het schuldenmoeras van Zuid-Europa en de EU nog steeds geen werkzaam model heeft voor migratiebeheersing, wordt deze vraag des te klemmender.

 

Opt-outs

Zoals bekend heeft Denemarken, door goed onderhandelen voorafgaand aan het Verdrag van Maastricht (1993) na een in eigen land gehouden referendum, net als het Verenigd Koninkrijk een opt-out bedongen en hoeft daardoor de euro niet in te voeren. Daarnaast heeft het land nog twee opt-outs, inzake defensie-initiatieven van de Europese Unie en justitie- en politiesamenwerking. Ook wat betreft het Schengen-akkoord zijn diverse opt-outs van toepassing, waardoor Denemarken in staat is meer een eigen immigratie- en integratiebeleid te voeren dan andere EU-lidstaten.

 

Streng immigratiebeleid

We zien daardoor dat Denemarken met nota bene een linkse (sociaal-democratische) regering de laatste tijd een streng immigratie- en integratiebeleid voert, iets waar rechts Nederland likkebaardend naar kijkt. En niet alleen rechts Nederland, maar eigenlijk iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat zo’n beleid de harde voorwaarde is voor succesvolle participatie en wederzijdse acceptatie van immigranten in onze maatschappij.

Denemarken geniet daardoor van het beste van twee werelden: het land plukt de vruchten van de interne EU-markt, maar is veel meer dan Nederland een zelfstandige natiestaat gebleven. Het lijkt wel of de Deense bestuurlijke elite meer verantwoordelijkheidsbesef heeft tegenover de eigen bevolking, terwijl wij geregeerd worden door eurofielen en open-grenzen zeloten.

 

Grenscontroles

Ook bij de corona-crisis was dat merkbaar. Waar in Nederland het woord grenscontrole voor iemand als Rutte vloeken in de kerk is, sloot Denemarken op 14 maart de grenzen.  En omdat het land ruim een week eerder dan Nederland in lockdown ging en de scholen sloot, lopen ze nu twee weken op ons voor bij het verlaten van de lockdown.

 

Het Deense voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen, dus wat let ons de Denen te volgen? Helaas bevinden zich nogal wat beren op de weg. Op de eerste plaats verdragsrechtelijke: de Denen hebben immers hun opt-outs bedongen voorafgaand aan het Verdrag van Maastricht, terwijl Nederland toen voorop liep in de Europese integratie.

Onze minister van Financiën ten tijde van ‘Maastricht’, Wim Kok, hielp zijn vakbondsvriend en toenmalig voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors overijverig bij het doordrukken van de eenheidseuro in het Verdrag van Maastricht. Het oorspronkelijke plan uit 1975 van de Europese Commissie (opgesteld door de Optica-groep) voorzag overigens in het introduceren van een gemeenschappelijke Europese munt parallel aan nationale munten. Maar die boodschap was niet aan Delors besteed.

Premier Ruud Lubbers en Hans van den Broek wilden zelfs bij het Verdrag van Maastricht van de EU een volledige politieke unie maken, maar hun federale visioenen werden geen waarheid omdat die zelfs Frankrijk en Duitsland een paar stappen te ver gingen.

Ik wil maar zeggen: wat dat betreft hebben we weinig recht van spreken. Daar komt nog bij dat Nederland na ongeveer twee decennia euro sterk vervlochten is met de Europese munt (denk alleen al aan het bankwezen) en ook meer dan Denemarken een handels- en distributieland is.

 

Grenzen aangeven in Brussel

Daarom denk ik dat het weinig zin heeft de Denen exact te willen kopiëren. Wel kan het Deense voorbeeld een inspiratiebron zijn; een richting waar realistische partijen zowel van rechtse als linkse signatuur op kunnen aansturen. Al was het maar dat Nederland in Brussel duidelijker gaat aangeven waar onze grenzen liggen, niet alleen als het gaat om immigratie of om de klimaat-megalomanie van Timmermans c.s, maar ook bij het omturnen van de eurozone in een transferunie, hetzij direct via de EU of indirect via de ECB.

In concreto zou dit laatste kunnen inhouden dat Nederland heel duidelijk stelt dat wij niet meedoen met eurobonds (dat is nu ook al onze lijn) en niet verder gaat dan nu het geval is met onze bijdrage aan de noodfondsen, corona-crisis of niet. Een Recovery Fund (“megalomaan herstelfonds” aldus hoogleraren Boot en Van Wijnbergen) dat gefinancierd wordt met ‘EU-bonds’, moeten we eveneens niet willen. Nederland moet zich ook kritischer opstellen in de ECB. Doordat wij in Nederland een grote pensioenpot hebben maar (helaas) ook een grote hypotheekschuld, hebben wij baat bij een evenwichtige rente. Niet te hoog, maar ook niet extreem laag of negatief.

 

Monetaire flexibiliteit

Ik vind dat Nederland afstand moet nemen van de zich vormende EU transfer- en schuldenunie maar wel, om het zuiden tegemoet te komen, kan nadenken over monetaire flexibiliteit binnen de eurozone. Dit omdat inmiddels duidelijk is dat de rigide eenheidseuro met één wisselkoers en rente niet alleen leidt tot meer werkloosheid in het zuiden, maar ook tot koopkrachtverlies in het noorden. Hoe die monetaire flexibiliteit precies teruggebracht moet worden, kan onderwerp zijn van nadere overweging. Bij OpinieZ zijn verschillende modellen aan de orde geweest, van het euro holiday-model voor zwakke landen tot The Matheo Solution, de Neuro/Zeuro-optie of het invoeren van parallelle munten in de zwakke, of juist in de sterke landen.

 

Stop met federale visioenen

Er zijn meerdere wegen naar Rome. Meer monetaire flexibiliteit komt de hele eurozone ten goede. Als de euro daarbij behouden kan worden als Europees betaalmiddel en stabiele wereldwijde reservemunt, des te beter. Belangrijk is dat Nederland, wakker geschud door de corona-crisis, nu eindelijk eens ophoudt met het koesteren van Europese federale visioenen.

Zet de eurofielen van D66 maar een paar jaar in de oppositie. Reduceer de macht van de Brusselse bureaucraten en hun subsidiecircus, maar behoud de voordelen van de interne markt. Laat Nederland meedoen aan de Europese samenwerking, maar ook de kracht en de wendbaarheid van een soevereine natiestaat hervinden.

Als de rest van de EU verder wil integreren en centraliseren onder leiding van Brussel en het Frans-Duitse duo, dan bedingen we maar opt-outs. Denemarken geeft het goede voorbeeld!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er bestaat maar één “werkzaam model voor immigratiebeheersing”, n.l.
grenzen dicht, “vluchtelingen” er uit en
NEXIT, en wel z.s.m. !!!

H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad de hoogmoedswaan van de Linkse Rutte kliek, heeft niet naar Wilders en Baudet geluisterd, hun advies sluit de grenzen en ga meten.

Kijk in Nederland waren de kaarten al geschud, de oudere Nederlanders werden aan hun lot overgelaten.

Het aantal doden boven de 65 blijft maar stijgen.

Meten is Weten.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Denemarken is het nog steeds de vraag of ze de islamitische jihad gaan overleven. En als ze het overleven, dan is er altijd nog Zweden, waar de islam aan de winnende hand is, en al gretig uitkijkt naar Denemarken als volgende konijn om op te eten. In Noorwegen krijgen ze de griezels van wat er in Zweden gaande is, maar zelf hebben ze ook zo hun geimporteerde problemen. Allemaal verzorgingsstaten met topscores in de Human Development Index, die op de een of andere manier bevangen zijn geraakt van de waan om zichzelf zo snel als mogelijk tot derdewereldland te reduceren.

Patricia
Patricia
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Zweden idd een groot probleem vele steden is het aantal allochtonen groter dan autochtonen zo ook Gotenborg, ik ben er geweest en echt het is extreem. Veiligheid is verdwenen en er zijn veel no go arena’s maar dat mag je niet zeggen want discriminatie. De linkse kliek is stekeblind. Het is zo duidelijk wat er allemaal gebeurt maar ze willen maar meer en meer migratie terwijl de zich ook druk maken om klimaat. Dat strookt niet met elkaar want meer migratie betekend meer afval, meer auto’s op de weg, meer inwoners dus dichterbevolkt en dus meer kans juist op ziekten en luchtvervuiling noem maar op.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Denen pakken de zaken doorgaans veel handiger dan wij hier. Zelfs de sociaaldemocraten zijn verstandiger dan hier door naar de leden te luisteren in plaats van ze politiek correct te overtuigen door zaken door te drukken die mensen niet willen. De VVD hier zou voorbeeld aan kunnen nemen. Landen zonder de euro doen het beter dan landen in de eurozone. In ieder geval hebben zij geen of minder last van het gedoe van de zwakke landen. Wij moeten altijd voor alles opdraaien en anderen kunnen lachen. Wanner zal men hier eindelijk bereid zijn om niet voor de gekke Henkie te spelen. Is men nu echt bereid tot het uiterste te gaan of gaat het gebruikelijke gebeuren? Wij hebben teveel slechte ervaring om hierin nog te geloven.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

niet voor niets kwam de NPO met een aantal ‘schrijnende’ voorbeelden van vluchtelingen die in Denemarken onheus werden behandeld, zoals het geval waar een asieleisers verblijfsvergunning zogenaamd in gevaar kwam omdat die een bekeuring had gekregen vanwege iets te hard rijden. Één jammerverhaal over discriminatie en uitsluiting door de Deense overheid van de voor oorlog en geweld vluchtende medemens, van hetzelfde niveau als de ‘schokkende’ reportage van onze BNN/VARA vrienden over de Russische invloed op het FvD, allemaal leugens en stemmingmakerij.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De probleemstelling heeft weinig zin. Zelfs al zouden er in een ver verleden opt-outs zijn bedongen, dan zou de Nederlandse politiek daar geen gebruik van maken.
We hebben te maken met vijf linkse partijen (PvdA, D66, GL, SP en VVD – is afsplitsing van de PvdA) en een “centrum” partij CDA die met alles meedoet als ze maar mogen meeregeren. Dus altijd een meerderheid van 70 tot 90 zetels voor pro-Europese plannen.

Thomas
Thomas
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van 1795 tot 1814 had Frankrijk het bij ons voor het zeggen. Van 1810 tot 1814 waren we zelfs door Frankrijk geannexeerd.
Van 1940 tot 1945 had Duitsland het bij ons voor het zeggen.
Nu koersen we af op een situatie waarin deze twee landen het hier samen voor het zeggen hebben. Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dit volstrekt niet, en toch komt het steeds dichterbij. Hervormingen in de geest van Juncker en Verhofstadt gaan gewoon door en de kartelpartijen doen er niets tegen. Ze protesteren voor de vorm, vooral als er verkiezingen aankomen, maar tekenen uiteindelijk bij het kruisje. Hoe kan dat, Jan, en hoe kan het dat wij dat slikken?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is niemand die niet ziet dat de huidige ontwikkelingen qua muntunie en migratie onhoudbaar zijn. De directe oorzaken zijn ook duidelijk. De belangen die een rol spelen ook, of ze nu worden uitgesproken of niet. Maar onhoudbaar is onhoudbaar. Dus ermee doorgaan heeft geen zin. Onbuigingen ten goede hadden vijf, tien of vijftien jaar geleden al kunnen worden ingezet. Niets van dat al. Wie niet horen wil, die moet maar voelen. De omstandigheden zijn de afgelopen jaren nooit gunstiger geweest, juist door medestanders als Finland, Denemarken, en Oostenrijk, juist door de coronacrisis. Denk strategisch en ga er hard in, zo luidt het advies aan dit kabinet. Haal dit binnen. En doe dat zonder ook maar een enkele tegenprestatie. Want die moet verdiend worden. Daar is geen sprake van.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

´Er is niemand die niet ziet dat de huidige ontwikkelingen qua muntunie en migratie onhoudbaar zijn.´

Als je gelooft, hoef je niet te zien. En dat is op dit moment de meerderheid van de kiezers. Overigens, de makkelijkste weg. Denken doet zo´ n pijn.

Patricia
Patricia
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Er zitten nog teveel mensen op de roze wolk of denken nog vanuit een bepaald schuldgevoel. Zijn overtuigd van het idee Nederland heeft ook meegevochten in de oorlogen dus moeten we de mensen wel opvangen. Die vlieger zou niet op moeten gaan. Helpen prima maar dan op locatie of binnen eigen regio. Huet heeft iedereen het meeste baat bij. Het gezegde zegt 2 geloven op 1 kussen daar komt de duivel tussen. Laat staan dus tientallen of honderden geloven in 1 land dat kan niet goed gaan.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach, Europa (het continent) is overleden na de twee grote oorlogen van de vorige eeuw. De politieke schaalvergroting om het nationalisme te bedwingen (veronderstelde oorzaak van de twee oorlogen), met daarbij behorende volksvermenging, politieke centralisatie, verzonnen klimaatproblematiek en gefingeerde vijanden zal dat ondergangsproces enkel versnellen. De Westerse cultuur sterft uit, de hegemonie loopt op zijn laatste benen. De facto zijn de Verenigde Staten nog de leider van de wereld, maar je ziet hun macht verder verschrompelen en de Aziatische machten gestaag groeien. De oorzaken voor deze ondergang zijn vele malen groter, veelomvattender dan met een beleidswijzigingetje opgelost kan worden.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Volgens mij is het nog wat te vroeg voor Götterdämmerung, want we staan aan de vooravond van de 4e industriele revolutie en over enkele decennia hebben we waarschijnlijk veel te stellen met allerlei vormen van kunstmatige intelligentie. Gevaarlijk vind ik vooral de waan dat heel de wereld wil worden als Europa, met dezelfde wetenschap en mensenrechten en culturele rijkdom. Maar de wereld wil dat niet. Althans, er zijn enkele hardnekkige spelbrekers, te weten China en de islam, die zich opmaken om de Europese beschaving uit te wissen. In beide gevallen betreft het totalitaire vormen van krankzinnigheid, maar in Europa zijn we zo beschaafd en respectvol, dat we ons tot het uiterste inspannen om niets aanstootgevends te zeggen. Evenwel, geen van beide vormt enig alternatief wat betreft beschaving en culturele ontwikkeling. Redding komt eerder van een Europa dat zichzelf opnieuw uitvindt.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Dat is nog maar de vraag in hoeverre AI gaat doorzetten. Het IQ daalt namelijk. Het daalt al sinds 1850 toen, dankzij de Industriële Revolutie, medicijnen uitgevonden werden en de kindersterfte onder de armen sterk daalde. Het IQ daalt omdat armen (en daarmee de dommen) meer kinderen krijgen dan de slimmen, plus, tegenwoordig ook, grootschalige import van mensen uit laag IQ landen. Omdat IQ de beste voorspeller is van succes in het leven, voorspelt het IQ van een groep mensen eveneens hun succes. De daling van het IQ is de eigenlijke verklaring van de achteruitgang van Europa. We schijnen nu op hetzelfde niveau te zitten als in ca 1600. In de opbouw naar de Industriële Revolutie toe, steeg het IQ omdat de rijken hun kinderen veel beter konden voeden dan de armen zodat er meer slimmere kinderen overleven en zich op hun beurt weer voortplanten. Ander voorbeeld: de builenpest uit de 14e eeuw. Ongeveer een derde is eraan gestorven. Wie sterven? De armen, de zieken, de verzwakten. Het betere genetische materiaal met het hogere IQ blijft over. Die gaan zich voortplanten en 100 jaar later krijg je de Renaissance. Dat is geen toeval hoor.

Onze ambtenaren zijn niet in staat om wat mondkapjes te kopen, terwijl ze met de honderduizenden beschikbaar zijn. Onze minpres geeft een speech waarin hij herd immunity als de te volgen taktiek uitlegt om het een dag later weer te herroepen. Tegelijkertijd willen ze wel graag het klimaat managen. Wat meestal betekent dat economische activiteit verboden wordt met eenvoudig voorspelbare consequenties.

Hoe moet zoiets zichzelf opnieuw uitvinden?
Dit vindt zichzelf niet opnieuw uit. Dit gaat kapot.
Wat er dán gaat gebeuren is een ander verhaal en daar liggen misschien mogelijkheden om op kleinere schaal een herstart te maken.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

@ Youp — Dat zal ongetwijfeld kloppen, dat van dat IQ en vooruitgang. Maar belangrijker zijn algemeen creativiteit en de motivatie om culturele prestaties te verrichten. Lees hiervoor bijvoorbeeld Charles Murray, Het menselijke genie, Rodney Stark, Victory of Reason, en Iain McGilchrist, The Master and Its Emissary. Mijn conclusie is dat we wegmoeten van: relativisme, nihilisme, postmodernisme, cultuurrelativisme, enzovoort, en dat we daarvoor iets nieuws moeten bedenken op basis van vroegere succesideeen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn veel, heel veel fouten gemaakt door onze regeringsleiders. Wim Kok, Ruud Lubbers, Gerrit Zalm, van den Broek, allemaal hebben ze bijgedragen aan de rare situatie waar NL zich nu in bevindt. Onterecht dat deze mannen ooit geprezen werden…… Ze hadden GEEN visie of in elk geval geen goede voor ons land. Dat kunnen we hen (deels posthuum) nog kwalijk nemen.
Ik mag hopen dat huidige politici niet nog meer fouten maken of reeds ingezette fouten willen voortzetten. Er gaat HEEL veel verkeerd en de burger krijgt steeds maar de rekening. Ik vind dat men PER DIRECT moet stoppen met het toestaan van migratie en ik denk dat de huidige asielaanvragers allemaal teruggestuurd dienen te worden waar ze vandaan kwamen. Het is te belachelijk voor woorden dat mensen die niks hebben met onze cultuur en onze normen en waarden hier naar toe komen en van onze inspanningen onderhouden worden. Schandelijk. ze komen onder de noemer ‘vluchteling’, maar dat zijn de meesten niet. Syrie is groot zat, er is heel veel plaats waar de Syriers heen kunnen gaan en anders moet de VN maar een stuk aanwijzen waar alle vluchtelingen heen kunnen om gezamelijk weer dorpen en steden op te bouwen.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In meer dan een opzicht komen Denemarken en Nederland overeen: etnisch, cultureel, en vooral qua territoriale omvang (40.000 km2). Verschillen die er dan nog tussen die Landen zijn, laten zich gemakkelijk en met vrucht tegen elkaar uitspelen.
Nemen we de demografische factor.
Denemar. mln. Inw. Nederland mln. Inw.
1901 2, 46 5.10
1940 3, 83 8, 83
1950 4, 27 10, 20
2000 5, 45 15, 85
2017 5, 78 17, 08

De historische verschillen in cijfers zijn wanstaltig en stemmen tot schaamte. De Nederlandse cultuur was natalistisch en heeft voor die fatale of fallistische drang een ontuchtige immigratie gesubstitueerd. Hierin wellicht door verborgen imperativi gedreven.

Nu is Nederland ecologisch uitgewoond, wordt het met de dag ongenietbaarder, maar blijft het koppig aanhanger en bedrijver van het geloof dat ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ geeft. De Franse vertaling van die spreuk luidt trouwens: ‘plus on est de fous, plus on rit’.
We hadden veel van Denemarken kunnen leren.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

In mijn reactie van 13 min. geleden heb ik abusievelijk een kolom weggelaten. Verzoeke die alsnog te mogen plaatsen.

Nederland mln. Inw.
1901 5,10
1940 8,83
1950 10,20
2000 15,85
2017 17,08

Patricia
Patricia
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De eurofielen van D66 iheel snel in de oppositie, abnormaal hoe zij ons als burgers van ons land verloochenen. Italië en andere zuidelijke landen zaten voor de komst van de euro al in de problemen, werden keer op keer onder voorwaarden geholpen, geholpen van ook onze centen. Het kan en mag niet zo zijn dat er nu miljarden worden uitgegeven aan andere landen waarbij wij als Nederland ook mee moeten betalen aan die schulden terwijl er mensen door Corona hun rekeningen niet meer kunnen betalen doordat zij hun bedrijf of baan verliezen. Die gelden moeten in eigen land gestoken worden. Zie Italië als een bedrijf wat bij een bank aanklopt en dus zelf verantwoording draagt. Zet er begeleiders en toezichthouders op. Van de week spraken de Dragons er al over, dit soort mensen hebben verstand van zaken.
Nederland moet starten met opt outs voor het te laat is, op financieel, economisch, klimaat als migratiebeleid. En dan het vluchtelingenverdrag uit 1951 aanpassen. Al die volksverhuizingen zorgen juist voor de meeste problemen in ons land.
Stop met ontwikkelingshulp, steek dat geld in opvang in eigen regio zodat mensen niet naar Europa komen.
Komen ze toch dan maximaal 5 jaar verblijf, liefste korter maar er mag in ieder geval nooit meer verblijf voor onbepaalde tijd aan vast zitten en Nederlanderschap. Terug als delen van het land veilig zijn en verplicht meewerken aan opbouw van hun land.
Ooit was de bedoeling multicultureel maar men weet inmiddels dat dit compleet mislukt is. Inmiddels voel ik mij op vele plekken de allochtoon in eigen land!!

Hans Voerknecht
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is zulk beschamend gelul. Eerst plukken we Afrika leeg, vernietigen we hun economie door al onze zooi op hun markt te dumpen. Voorkomen we dat onze multinationals aan hen belasting betalen met onze belastingparadijzen. En als we dan alle jonge mannen in bv Rwanda, Gambia,Nigeria ieder perspectief op een menswaardig bestaan ontnomen hebben, kijken we raar op dat ze naar ons toekomen. Ha de volgende keer als je weer gaat duiken in Egypte ook eens 300 meter verderop een zie wat voor verschrikkelijke omstandigheden die mensen leven.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x