Nieuws in crisistijd

De gemakzuchtige eenheidsworst van de MSM

Foto:

Als er één ding is waarop we in deze absurde tijd moeten kunnen vertrouwen, dan is dat snelle en juiste informatie van overheid en mainstream media (MSM). Helaas is dat niet het geval. Bovendien gaapt er ook een diepe informatiekloof tussen gebruikers van de MSM en hen, die zelf op zoek gaan via sociale media naar wat er aan de hand is.

Het is een erfenis van het gevecht tegen zogenaamd fake news en de zelfgekozen omvorming van de vrije pers naar schoothonden van de macht. We betalen daarvoor een hoge prijs.

Fake news

Nog niet zo lang geleden meldde Rutte dat de sociale media hun langste tijd wel hadden gehad. Ze werden steeds minder belangrijk, vond hij. In die periode ging het dagelijks over fake news en de pogingen van de Russen om verkiezingen in het Westen te beïnvloeden, vooral via de sociale media natuurlijk. Dáár moest in Europees verband dringend iets aan worden gedaan.

Toen kwam er een EU-waakhond. Met als gevolg dat onverdachte berichten opeens als fake news werden bestempeld. Van die Russische pogingen is nooit meer iets vernomen, noch aangetoond, ook al heeft de Universiteit van Amsterdam daar toen haar uiterste best op gedaan.

 

Ollongren

Omdat het wel een beetje sneu was om niets te melden te hebben, verbreedde de UvA in opdracht van minister Ollongren haar onderzoek naar ‘junk news’. Met het lachwekkende resultaat dat onder andere OpinieZ van fake news werd beschuldigd. Opeens waren opinies fake. Nieuws kan fake of junk news zijn, want niet kloppend met de feiten, maar opinies zijn per definitie subjectief. Maar blijkbaar moesten en moeten niet politiek-correcte meningen verboden worden: houd je mond als je iets anders vindt dan wat bon ton is.

 

Slijpsteen

Het is eigenlijk al jaren gaande, deze ontwikkeling. Het uitsluiten van andersdenkenden. De MSM als grote grijze gemakzuchtige eenheidsworst, de macht volgend in plaats van zelf een macht te zijn die kritisch de machthebbers volgt. Dat kritische volgen is passé. Toen de NRC zich nog aanprees als ‘slijpsteen voor de geest’. Nu slijpen ze iedereen bij om in het politiek-correcte korset te passen.

Informatiekloof

Wierd Duk heeft gelijk. Er gaapt een enorme informatiekloof. En dat is ernstig. Op de sociale media werd al in een vroeg stadium gewaarschuwd voor het gevaar van Covid-19, dat in de MSM nog voor een griepje werd versleten. Want zij zagen de beelden uit China en later de reacties daar van de overheid, en de video’s uit Iran, gevolgd door die uit Italië en Frankrijk. En nu van het UK, New York en recent Equador, waar mensen lichamen van overleden Corona-slachtoffers op straat verbranden. Uit wanhoop.

Gebruikers van de sociale media keken ver over de grenzen en lagen voor in kennis over dit virus op beleidsmakers en politici. Dat is nog steeds zo.

 

Gekleurd nieuws

Onafhankelijke geesten raadplegen allang de sociale media, omdat ze het MSM-nieuws niet meer vertrouwen: te selectief, te gekleurd, te onvolledig. Te politiek-correct. Want of je Trump nu bewondert of niet, hij is wel de president van de VS, en je wilt weten wat hij doet. En niet standaard te horen krijgen dat alles wat hij onderneemt al bij voorbaat fout wordt gevonden.

De bevolking wordt platgewalst met eenzijdig politiek gekleurd nieuws. Zelfstandig nadenken is taboe. Laat staan vragen stellen en een discussie aangaan. Want ZIJ, de media die de ‘machtigen’ slaafs volgen, weten het beter. Mond dicht, volg de kudde.

 

Fouten maken

Zeker in deze Corona-crisis wil je niet afhankelijk zijn van alleen ons RIVM, dat aantoonbaar blundert en blijkbaar nauwelijks buiten de landsgrenzen kijkt. En op dringende vragen niet reageert.

Ach, iedereen kan toch fouten maken? Jazeker. Maar sommige fouten mág je niet maken. Denk je eens in dat je het leger op de vijand afstuurt, om op het moment suprême tot de ontdekking te komen dat ‘iemand’ vergeten is om de munitie te bestellen. Zoals nu met ons leger aan medici en zorgverleners het geval is: onvoldoende beschermingsmateriaal aangeschaft. Maar toch moeten ze naar het front.

 

Kritiek organiseren

Hoe belangrijker je werk, hoe belangrijker het is om zelf actief tegenspraak te organiseren. Je kunt immers een blinde vlek hebben of in een zeepbel met alleen maar gelijkgezinden verkeren, zonder dat je dat in de gaten hebt. Niemand is onfeilbaar. Wees transparant over je beleid, plannen, inzichten en de wetenschappelijke basis daarvan, en onderwerp dit alles aan zoveel mogelijk kritiek. Het wordt er alleen maar beter van.

Helaas is dat principe, waarop onze vooruitgang is gebaseerd, al tijden in onbruik. Er zijn ‘progressieven’ opgestaan die menen dat ze de voorhoede vormen en het pad naar de toekomst zien, en die geen seconde twijfelen over hun eigen visie. Ze wanen zich de profeten van de nieuwe tijd. En smoren tegengeluiden, want zij hebben gelijk.

Onderzoekende geesten die de sociale media gebruiken, tweeten hun bronnen en bevindingen meteen door naar het RIVM en politici, onder het motto ‘deel alle kennis’. Maar de ontvangers lezen deze berichten blijkbaar niet. Of plaatsen ze gelijk in de categorie ‘tegenstanders’ van ‘ons beleid’, zonder naar de inhoud te kijken. Want alleen de afzender telt. Er komt geen antwoord, laat staan een discussie.

 

Partijbelangen

Saltmines-columnist Repelsteeltje maakte zorgvuldig en genadeloos een overzicht van het handelen van de politiek-correcte elite in de aanvang naar de Corona-crisis. Alle goede voorstellen en moties kwamen van het FvD, PVV en ook CDA. Stuk voor stuk werden ze afgeserveerd, om later in soms iets gewijzigde vorm alsnog aangenomen te worden, ingediend door de coalitie. Alsof ze het zelf verzonnen hadden…

 

Hoe je het ook wendt of keert, dit is toch wel een dieptepunt. Alleen maar oog hebben voor je partijbelang en je eigen ideologie, en anderen met goede ideeën als het even kan demoniseren.

Ja, zo gaan we vast deze pandemie overwinnen…

 

Ideologie

Ideologieën zijn dodelijk. Hebben we dat nog steeds niet geleerd? Ze zijn fataal omdat ze de werkelijkheid ontkennen en de wereld ‘herscheppen’ naar een eigen beeld, en iedereen die daar iets tegenin wil brengen wordt met verwensingen en vloeken overladen en het liefst op de brandstapel gezet..

Ideologen zijn dodelijk omdat zij nooit een andere werkelijkheid willen leren kennen dan die van henzelf. Andersdenkenden hebben een ‘vals bewustzijn’, zoals Marx dat noemde.

Ondanks het hoogste onderwijspeil ooit, zijn we dommer dan ooit. En daar betalen we nu een hoge prijs voor.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig stuk Alma, vooral je laatste regels, daar is geen speld tussen te krijgen, een waarheid als een koe.

Deze hele virus hype, is gericht op het kweken van angst en onzekerheid bij de Nederlandse bevolking.

Het hele economische gelul, over zoet, zuur enz, is een grote leugen gebleken, de boeren gaven het al aan, de Nederlandse overheid weet niet wat er in Nederland plaats vindt.

Het beste bewijs, is in deze tijd geleverd, er komen ineens Miljarden Euro’s beschikbaar, voor noodlijdende bedrijven.

Mijn stelling blijft keihard staan, Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

Marcel Heilig
Marcel Heilig
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het onderschrijft de werkelijk van de laatste 10 jaar. Ik blijf u volgen.

Civile
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig en correct stuk. Wij van de AX0 denktank zijn al zeer vroeg bij het hudige debacle betrokken door om rivm en min vws te waarschuwenn dat er iets zeer serieus a.s. was. Zelfs de adviezen online van rivm waren en zijn nog steeds, potentieel dodelijk

Tot onze verbazing duurde het nog 9 werkdagen, vanaf de uitbraak in Noord Brabant tot de eerste speech van Mark Rutte. Nog verbijsterender, een minister president, geen enkele wetenschappelijke kennis, en een overheidsentiteit, die alleen maar rekenmodellen hanteert van een oude pandemie (spaanse griep), voorts niet verder kijkt dan de neus lang. Dat men koos voor ‘hurd immunity’. In Ruttetaal, we zagen het nietb aankomen maar doen net van wel en ik weet niets anders te bedenken dan dat we allemaal het gaan krijgen.

‘… wij doen dat omde ouderen en mnen met een zwakke gezondheid te beschermen…’

Wij hebben elkaar aangekeken en met verbijstering twee zaken geconcludeerd.
1. Dit gaat heel veel doden opleveren dus welk programma heeft hij dan klaar liggen? Het antwoord: Geen

2. De afgelopen tijd het zeer ernstige en dodelijke ‘niets hebben voorbereid’ heeft geleid tot idiote taferelen. Van overspannen situaties in ziekenhuizen op te moeten schalen, na door Rutte jarenlang zijn stuk gesneden financieel en organisatories tot ontbreken van essentiele zaken zoals beschermingsmiddelen en beademings apparatuur voor het moment dat de klap echt zou beginnen.

De dodelijke impotentie en incompetentie van Rutte en zijn ambtenaren op ongekend niveau en dan het inhuren van influencers zijn ‘succesvolle imago als ‘crisis manager’ bij de mensen thuis over de drempel te krijgen.

De Nederlandse krankzinnige Nero.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Civile

Krankzinnig Nederland. Zie peilingen.

Martine
Martine
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Ik heb gelijk en jij niet en daarom klopt wat jij zegt niet en mag je dat ook niet zeggen”. Dat is zo’n beetje de houding van vandaag de dag. Het is inderdaad het failliet van de mensheid en houdt elke progressieve ontwikkeling tegen.

“Onderschat nooit de macht van grote groepen domme mensen.” (George Carlin).

Daarnaast is het een gevaarlijke ontwikkeling dat overheden kunnen bepalen wat (fake) nieuws is. Eigenlijk zeggen ze daarmee dat mensen niet in staat zijn om zelfstandig, vanuit de informatie die ze tot zich nemen, een beeld kunnen schetsen van hun zelfgekozen realiteit. Ze willen hun realiteit dus opdringen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het artikel van Repelsteeltje op Saltmines.nl is onthutsend en zeer de moeite waard. Alle voorstellen en moties van FvD en PVV zijn wekenlang weggestemd en pas veel later iets gewijzigd door de regeringspartijen aangenomen. Bij de eerste technische briefings was de PvdA (9 zetels) niet aanwezig. Op 13 maart pleit Asscher op tv voor het sluiten van scholen terwijl hij de vorige dag nog tegen een motie hierover stemde. Want van de verkeerde partij. De regering was veel te laat en dacht alleen in partijpolitiek.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Media zijn al tientallen jaren een verlengstuk van de regering. Maar sinds de jaren 1980 is de de sociaal-democratie niet meer alleen een manier om mensen te helpen die het echt nodig hebben, maar verpolitiekt de hele samenleving. Ook op plaatsen waar er geen behoefte aan is.
Ik zei al in het vorige artikel dat de sociaal-democratie mensen aanmoedigt om zich als slachtoffer te zien van de samenleving en dan vooral van de autoritaire en kapitalistische aspecten ervan. Terwijl ze eigenlijk juist door organisatie en kapitaal een goed leven hebben.
Er ontstaat in deze situatie een tegenstelling die we hypocrisie noemen: mensen worden aangezet om iets kapot te maken waarvoor ze gewerkt hebben en dat ze als goed ervaren. We zien dat nu overal om ons heen: de corona-crisis wordt gebruikt om ons te verarmen, om ons te leren telewerken, om af te zien van vliegreizen. De media wakkeren dit aan doodgewoon omdat het een makkelijke manier is om de pagina’s te vullen. In West-Europa is het denken gecollectiviseerd.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij weten politici wel wat er speelt op msm, maar geven ze niet toe. Want rechts..
Maar ze worden nu ingehaald door de bevolking, die zelf wegen ontdekt hebben om naar een andere mening te gaan zoeken.

Politici en media zijn allebei kleurloos geworden. Ze houden elkaar in stand.
Zo was een pvda een volkspartij: de volkskrant ook. De vvd is voor de multinationals(nog steeds) met heel veel nrc leden. Vroeger kocht ik het nrc om de prikkelende artikelen. Nu ga ik zelfs niet naar hun site.

HPax
HPax
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Ik deel uw mening over de traditionele Nederlandse nieuwsvoorziening. Die is abominabel. De NRC lees ik al vijftien jaar niet meer. Wat mij dan treft, is dat het transatlantisch niet beter is, soms erger. De New York Times is onverteerbaar, CNN’s berichtgeving vol onwaarheden, beide organen onverholen partijdig. Ze geven niets om objectiviteit en maken of breken personen en carrières al naar het ze ‘democratisch’ uitkomt.
Als nu in beide Landen NL & USA de Nieuwsvoorziening er even slecht aan toe is, aan wie of wat is die ontaarding dan te wijten? Met het noemen van wat namen van personen en partijen uit eigen land kom je er dan niet. Er moet naar een internationaal antwoord worden gezocht.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat nu hier gebeurd met berichtgeving kende ik al van de IJzerengordijn tijdperk. Aan zo eenzijdige mening ga je altijd op den duur twijfelen. Onder de mom van het bestrijden van de Russische nep nieuws zou elke andere stem hier tot zwijgen zijn gebracht en de Russen zouden de schuld krijgen, luidde kennelijk het plan.Ik vind het jammer dat net de PVV en FvD op dat punt niet kritisch genoeg zijn tegenover Rusland louter omdat zij de Russische dreiging niet als hot beschouwen. Dat vind ik jammer omdat zij hiermee voer aan de andere partijen geven en vanuit mijn persoonlijke situatie ook omdat ik de Russen nog steeds als zeer potentiële dreiging zie. Intussen wordt Rutte bejubeld als de grote leider en crisis manager terwijl deze niets anders doet dan eigen handen wassen door alles op RIVM te schuiven ondanks de grove fouten die zij gemaakt hebben in het begin van de crisis. Komen wij straks uit de crisis wordt Rutte weer de grootste terwijl zijn beide opponenten vergeten worden met al hun gelijk van de wereld met tegelijk de acht jaar leugens van Rutte. In crisistijd moet je aan een touw trekken al is het niet de beste touw en eigen kritiek voorzichtiger te ventileren want het wordt gauw voor politiek gewin uitgemaakt. En het volk in crisistijd wil eenheid hoe gebrekkig dan ook. De crisis is te laat en verkeerd aangepakt met gelukkig maar voor kort als doel het vorming van collectieve immuniteit. Dat neem ik Rutte nog steeds kwalijk dat hij dat echt wilde. Hij moest toch weten van het RIVM hoe riskant dat onderneming zou zijn met nog veel meer doden dan nu het geval is? Stel je voor, die grote leider Rutte, weer als de winnaar!

Derk
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Helaas mensen, we leven sinds 6-5-2002 niet meer in een “democratie” ” maar in een “demoncratie”. Helaas. Liegen en bedriegen en geld roven en wegsmijten zijn aan de orde vd dag. Het communisme was niet dood!!!

Anna
Anna
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een uitstekend artikel.
Het is inderdaad waar dat het nieuws op de social media sneller en vaak objectiever is dan de MSM. Soms hoor je tot je verbazing 3 dagen later iets wat je al lang wist via andere kanalen.
De MSM wordt door zichzelf ( politiek correcte ) gedrag ingehaald.
Het is een stoffig muf stelletje doorgeefluiken.

Zo is er op dit moment een grote discussie gaande of dit virus nu wel of niet in een laboratorium ontwikkeld is. The Epoch Times heeft hier een onderzoeks luornalist opgezet en de feiten wijzen in die richting.
Dit zou gevolgen moet hebben voor de verhouding van westerse “ vrije “ landen met het communistische China. Bovendien orden daar de mensenrechten waar het westen incl de MSM zo’n hoge pet van op heeft met de voeten getreden.
Chinezen werden tijdens de lock down achter DICHTGELASTE deuren opgesloten zonder enig voedsel voorraad of wat dan ook.

Het is nu de tijd om “ de wereld orde “ met China als vieze, vuile, smerige CO2 uitstotende, mensen onderbetalende, werkplaats te heroverwegen.
Enne the chief commander in the White House is zo gek nog niet met AMERICA FIRST.

De Chinezen dreigen nu om de medicijn toevoer naar Amerika stop te zetten.

koersbesef
koersbesef
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is inderdaad fataal om niet te luisteren naar de werkvloer, naar de mensen die met de poten in de modder staan. In feite komt in dit verhaal van Alma de echte tegenstelling op tafel: de elite tegen de werkvloer.

De werkvloer wordt nu vaak weggezet als populisten, terwijl het de mensen zijn die het feitelijk werk doen: boeren, bouwvakkers, verzorgers, politieagenten, docenten.

En zoals Sid Lukassen dat in zijn gloednieuwe zondagsrede aardig verwoordt, de elite vult de dag doorgaans met bullshitbanen. Naar mijn beleving is dat ’werk’ als achter de feiten aanlopen, als voortgang en kosten bewaken, als politieke spelletjes, besturen van protocollen,, administratieve rompslomp en vooral als veel vergaderen.

Ik kan dat zelf beamen, heb in mijn ervaring als bedrijfskundige met als vraag ’wat doe je eigenlijk?’ zo’n veertig organisaties doorgelicht, als banken, ministeries en multinationals. Er kwam uit dat rond tachtig procent van de aandacht weinig tot niets met de klant, met de bestaansreden van die organisatie te maken had. Oftewel tachtig procent van de tijd van grote organisaties is bullshit. Daar vindt de elite zijn dagvulling en incasseert daar meer aanzien mee dan de werkvloer die de klanten bedient.

En die tegenstlling van werkvloer en elite is natuurlijk geen echte tegenstelling, het is een paradox, het zijn keerzijden van dezelfde medaille. In feite de medaille van zingeving, van het creeren van maatschappelijke betekenis voor elkaar. Maar dan is naar elkaar luisteren broodnodig.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  koersbesef

Inderdaad koersbesef.

Zit net het stukje van Pieter Klein te lezen (RTL NEWS).

Waarom keek iedereen weg van de naderende catastrofe?

Let vooral op de tijdlijn en de namen.

Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
Leugens redden namelijk geen mensen.
Meten is weten.

koersbesef
koersbesef
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ja inderdaad, er zit een machtsgeile bullshit-MANAGER op een plek waar een visionaire BESTUURDER hoort te zitten.

Walter
Walter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Treurig maar waar ,zoals info over 5G nu onder face news valt en na 1 dag al spoorloos worden verwijderd

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Hoe belangrijker je werk, hoe belangrijker het is om zelf actief tegenspraak te organiseren.”

De mens neigt tot decadentie. Geweldige uitspraak van een sociaal psychologe zoals het zou moeten maar door machthebbers nooit wordt opgevolgd. Machthebbers willen wel graag eten maar niet onder het zwaard van Damocles zitten. Het gevolg daarvan is dat de machthebber zelf verzwakt en daaruit een laag moraal ontwikkelt, een corrumperend maatschappelijk systeem waarin alle belangrijke plaatsen bezet worden via baantjescarrousel, de macht in handen houdt door middel van uitsluitingsstrategieën, verdeel en heers, propaganda en alle andere zaken die aan het lage moraal is toevertrouwd.

Ik twijfel er eigenlijk helemaal niet aan dat ons onderwijspeil juist laag is. De bul hoef je niet met bloed, zweet en tranen te halen. Gewoon je best doen, met een middelmatig niveau kun je gewoon je bul halen. Als links nog meer de kans krijgt, krijgt iedereen op de achttiende een bul thuisgestuurd, dan zijn we allemaal gelijk.

Overtuigingen in welke ideologie dan ook maakt je geen goed mens, die overtuiging deel ik eveneens. Nieuws in crisistijd, is er sprake van een crisis? Ik denk het niet, als straks blijkt dat de maatregelen niet het gewenste effect hebben gehad en de economie is helemaal ingestort, dan hebben we een crisis. Op basis van 50% kennis moeten we voor 100% besluiten nemen (Rutte). Alle maatregelen gaan uit van wat we verwachten, maar mijn levenservaring wijst meestal uit dat wat je niet verwacht uitkomt.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Yep

trackback

[…] Lees verder>>> (h/t K. J.A.M. W.) […]

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x