Corona-bonds: immuniteit gewenst
Geldhonger zuidelijke lidstaten EU is niet te stillen
Wat is uw definitie van een vrek? Noemt u iemand zo met wie u regelmatig uit eten gaat, die altijd de rekening betaalt, maar op een gegeven moment afhoudend reageert als u naar steeds duurdere restaurants wilt gaan? Dat is in het klein wat er in de EU in het groot gebeurt. Omdat landen als Nederland en Duitsland aarzelen om steeds meer geld in de kas te storten, worden ze vrekkig genoemd.
Terwijl zij al het meeste betalen. De landen die profiteren hebben hun eigen huishoudens niet op orde en in plaats van daarmee aan de slag te gaan, houden ze liever hun hand op in Brussel.
Solidariteit
Naast het absurde verwijt van vrekkigheid worden de gevolgen van de Corona-crisis door politici uit diezelfde landen aangegrepen om Noord-Europa een gebrek aan solidariteit te verwijten. Er moet daarom een gezamenlijk schuldenmechanisme in de vorm van Euro-bonds komen, nu doorzichtig geframed als Corona-bonds. Het is niets anders dan wat het steeds al was: het zoveelste mechanisme om nog meer overheidsschulden aan te gaan en de rekening door te schuiven van Zuid naar Noord.
Dit is de inzet van Zuid Europa: u moet ons niet alleen noodhulp bieden, maar ook eurobonds, waardoor Noord Europa voortaan garant staat voor oude en nieuwe staatsschulden van Italië en andere landen waar ze de financiën niet op orde hebben. Dat is misbruik maken van de crisis. pic.twitter.com/OG5FGAOSSa
— Ronald Plasterk (@RPlasterk) March 30, 2020
Wat waren de afspraken over de euro?
Laten we teruggaan naar de afspraken rond de euro. Een overheidstekort van maximaal drie procent en een staatsschuld van maximaal zestig procent BBP.
De renteniveaus in zuidelijke Eurolanden gingen na de invoering van de eenheidsmunt fors omlaag. Dat scheelde deze landen met hun hoge overheidsschulden tientallen miljarden euro’s aan uitgaven. Heeft men daar iets nuttigs mee gedaan, bijvoorbeeld het aflossen van staatsschuld? Geenszins.
Het schuldenniveau van een land als Italië is alleen maar verder opgelopen en bedraagt nu bijna 135 procent van het BBP. Tal van landen komen al jaren met een tekort van meer dan drie procent weg. Potsierlijk is Frankrijk dat in de afgelopen vijftien jaar slechts drie jaar een tekort van minder dan drie procent had.
Het beleid van de ECB is door de meerderheid, die de zuidelijke landen hebben, geheel op hun wensen afgesteld, met een zo laag mogelijke rente om de staatsschulden financierbaar te houden en het massief opkopen van overheidsschuld.
De hoge tekorten en schulden zijn gepaard gegaan met het steeds verder optuigen van financiële transfers binnen de Eurozone. Nadrukkelijk in strijd met de destijds gemaakte afspraken.
Truc
Dezelfde truc gaan de zuidelijke landen nu herhalen met de Euro-bonds. Doordat de noordelijke landen de betaling van rente en aflossing garanderen, kan het interestpercentage lager zijn dan wat de zuidelijke landen nu betalen vanwege hun geringe(re) kredietwaardigheid. Zij zijn ineens veel minder kwijt aan het financieren van hun schulden. Italië heeft een staatsschuld van circa 2500 miljard euro. Als de rente daarop daalt met vijftig basispunten, dan scheelt dat het land uiteindelijk elk jaar 12,5 miljard euro.
Prijskaartje
Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. Doordat de noordelijke landen medeverantwoordelijk worden voor de rente en aflossing van zuidelijke overheidsschuld, gaat hun kredietwaardigheid logischerwijs naar beneden. Zij zullen een hogere rente moeten gaan betalen. Voor Nederland leidt een stijging met vijftig basispunten op een schuld van zo’n 400 miljard euro tot extra rentebetalingen van uiteindelijk twee miljard euro per jaar. En dat komt bovenop de miljarden die we nu al afdragen.
Italië heeft een zwarte economie ter grootte van de complete Portugese economie, maar wil dat Nederland 'solidair' is #Coronabondshttps://t.co/Y61FemdPau pic.twitter.com/3BFhgrO04F
— Reinette Klever (@rjklever) March 30, 2020
Gezamenlijke hypotheek
Euro- of Corona-bonds zijn dan ook vergelijkbaar met de buurman, die in een veel te duur huis woont en nauwelijks zijn hypotheeklasten kan betalen. Op een dag komt hij bij u met het voorstel bij de bank één gezamenlijke hypotheek voor uw twee-onder-een-kap af te sluiten. Zelf hebt u uw hypotheek al grotendeels afgelost, maar zijn geldproblemen zijn groot en uw solidariteit wordt gevraagd.
Uiteraard zal de buurman er alles aan doen om met het nu door hem bespaarde geld zo snel mogelijk de schuld te verminderen, zodat de maandlasten omlaag kunnen. Dat gaat enkele maanden goed, tot het moment dat u een nieuwe Tesla bij hem op de oprit ziet staan. Een ‘investering in duurzaamheid’ volgens de buurman, mogelijk gemaakt door de grotere hypotheekruimte.
Falende politici
Beloften om de boel op orde te brengen horen we al tientallen jaren uit het Zuiden. Nu lopen er in Italië prima ondernemers rond en zijn er veel excellente bedrijven. Uit eigen ervaring weet ik dat er bij de centrale overheid veel goed opgeleide ambtenaren werken, die precies weten wat het probleem is. Dat is een voortdurend falende parasitaire politieke klasse.
Advertentie
De laatste jaren probeert de bevolking daar wel vanaf te komen, maar ook de nieuwe machthebbers vervallen snel in de oude fouten. De advertentie van Italiaanse politici in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin ze Nederland een gebrek aan solidariteit verwijten, is dan ook een ordinaire eis om geld. Geld dat hun privileges en die van hun clientèle in stand houdt en niet benut wordt voor bijvoorbeeld gezondheidszorg en infrastructuur.
Today’s Frankfurter Allgemeine Zeitung : Italian MEP, regional leaders and mayors advocate for #eurobonds. In 1953 Germany’s debt was cut in half by 21 countries. pic.twitter.com/LkZ28WkJL8
— Janne Leino 🇪🇺🇩🇪🇫🇮 (@JaLeino) March 31, 2020
Belastingparadijs
In de Italiaanse economie zijn al honderden miljarden aan buitenlands geld gepompt , maar deze laat al meer dan twintig jaar vrijwel geen groei zien. Een land dat de mond vol heeft over solidariteit, maar de eigen landsgrenzen niet wil bewaken en nu weer migranten actief de Middellandse Zee overzet en doorschuift naar Noord-Europa.
Dat Nederland als belastingparadijs andere landen geld door de neus zou boren, klinkt nogal hypocriet uit een land dat zelf grote delen van de economie niet of nauwelijks onderwerpt aan belastingheffing. Volgens eigen Italiaanse cijfers ontduikt 94,2 procent van de bedrijven de belastingen op enigerlei wijze. Wellicht kan Rutger Bregman een overtreffende term vinden voor een oord waar bedrijven zelf bepalen hoeveel belasting ze betalen. Ik kom alleen op belastingparadijs.
Verder is in de meeste zuidelijke landen de pensioenleeftijd een stuk lager dan bij ons, waarbij Frankrijk met 62 jaar de kroon spant. Daar is veel geld voor nodig. Niet om mensen met fysiek zware beroepen voortijdig met pensioen te laten gaan, maar vooral (semi-)ambtenaren die sterke machtsposities hebben om het land plat te leggen.
De EU is het perfecte mechanisme om onder het mom van solidariteit inkomensoverdrachten te bewerkstelligen. Het gaat er nu om dat het instrument Euro-bonds wordt gecreëerd; de eventuele voorwaarden aan het gebruik ervan zijn minder belangrijk, want kunnen vroeg of laat (zie de euro) wel worden omzeild.
Deughouding
In Nederland zijn er de ‘fellow travellers’ als Klaver, Jetten en Segers, die, zodra er op de knop ‘solidariteit’ wordt gedrukt, in de deughouding springen en andermans portemonnee trekken om de gepercipieerde nood te lenigen. Ook bij hen mag het bovenstaande genoegzaam bekend zijn, hoewel ze hun best zullen doen het niet te willen horen.
Het vrijblijvend willen deugen en met zalvende woorden en belastinggeld rondgaan om vermeend onrecht en nood aan te pakken zou weleens wat harder aan de kaak mogen worden gesteld. Om de reden dat het niemand helpt. Als de Euro-bonds er eenmaal zijn en niet in voldoende mate voorzien in de zuidelijke geldhonger, dan wordt er wel weer iets nieuws bedacht om de ‘investeringen’ in en ‘solidariteit’ met Zuid-Europa met noordelijke geld te financieren.
Immuniteit tegen Corona-bonds is gelukkig wel eenvoudig te bewerkstelligen, namelijk door er niet aan te beginnen.
Over de auteur

Recent gepubliceerd
Economie2023.05.24Graaiflatie: een linkspopulistische complottheorie
Economie2023.03.12De onthutsende toestand van ons land na ruim 12 jaar Rutte
Politiek Nederland2023.02.27‘Diepenheim’: angstaanjagend dieptepunt D66-campagne
Linkse politiek2023.01.15Het rapport over bestorming Capitool nader geanalyseerd
Mijn stelling is simpel, Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
Deze loopjongen van de club van Opa, wacht op het juiste moment om zijn slappe knieën te tonen en gewoon een inlegvelletje verzint, met zijn fiat voor deze geldhonger van de zuidelijke staten.
Hij is zijn belofte aan het Nederlandse volk snel vergeten, voorbeelden ten over.
En hij is ook niet vies van een leugentje.
Mijn oplossing is RUTTUP en NEXIT.
Volkomen met u eens. Rutte is ongetwijfelt het slechtste wat Nl na WOII is overkomen.
Echter “oprutten” zit er voorlopig niet in.
Rutte de Corona “staatsman” blijft nog wel even aan. VVD 7 zetels erbij in de peilingen.
Nederlanders zijn kort van memorie en zéér gezagsgetrouw.
Inderdaad Netty de teller staat op 1766 slachtoffers aan Corona (Covid-19).
Het aantal IC bedden is gestegen naar dik 1400.
En vandaag zijn er 1224 besmette personen bijgekomen.
ja, onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die op de huidige kartel partijen durven te stemmen.
eens.
Wat ook nog bijzonder was dat Italië de tweede Wereldoorlog kaart trok tegen Nederland.
Waren ze even vergeten aan welke kant zij vochten.
De Eurobonds komen er linksom of rechtsom toch wel. Rutte beweert zijn poot stijf te houden, maar straks geeft hij toch weer toe. De reden zal zijn dat als Nederland een serieus woordje mee wil spreken in de EU, deelname aan de Eurobonds noodzakelijk is. Het zal beginnen met een “tijdelijke” regeling, onder een andere, minder beladen, naam. En net als andere tijdelijke maatregelen (kwartje van Kok, BTW verhoging) is ook dit een blijvertje.
In Italië dankt de separatistische Lega Nord haar stemmen aan de kritiek dat Noord Italië nettobetaler is voor de gehele Italiaanse economie.
Ook het Catalaanse separatisme leeft dankzij de kritiek dat Spaans Catalonië nettobetaler is voor de gehele Spaanse economie.
Tot zover de binnenlandse solidariteit aldaar.
Maar Noord Europese nettobetalers zouden wel de beurs moeten trekken?
Wat corona betreft pleit ik voor sterke solidariteit; stuur medicijnen, artsen, hulpmiddelen, etc als dat nodig en mogelijk is. Maar wij moeten niet op gaan draaien voor decennialang economisch falen van Zuid Europa.
Helaas hebben wij door falend corona beleid overal zelf te kort aan.
@Netty,
Klopt, dat is weer een ander probleem.
Het ging mij hier om de beschuldiging dat nettobetaler Nederland “te weinig solidariteit” zou tonen. Echte solidariteit zit echter niet in blanco cheques, maar in gerichte hulp.
En wat dat falend beleid betreft. Als we kijken naar landen die corona wèl de baas zijn dan zie je dat dat landen zijn waar veel minder “gratis geld” circuleert. De dichtbevolkte directe buurlanden van China liepen veel meer risico, maar namen direct de nodige maatregelen. En met succes.
Hier in NL en in de EU hebben we die pandemie maar een beetje aangekeken. Precies zoals we dat ook doen met criminaliteit, extremisme, illegaliteit, islamisering, Erdogans oproep tot geweld tegen Europeanen, bestorming van onze EU-buitengrenzen, etc. Echter, niks doen levert ook niks op.
En dus werd corona hier een groot probleem.
Het RIVM zei in 2008 nog dat mondkapjes wèl werken. Maar omdat we ze nu niet op voorraad hebben, zegt het RIVM nu dat ze niet werken. Tja. Eigenlijk hadden we ze dus gewoon op tijd moeten kopen/fabriceren, net als Hong Kong en Singapore.
Onze overheid faalt, en het RIVM vangt dat op. Waarschijnlijk omdat ze voor hun geld van die overheid afhankelijk zijn; anders kan ik de vele missers van het RIVM niet verklaren.
Helemaal mee eens.Wat Spanje betreft die hebben tenminste nog iets gedaan,AOW leeftijd omhoog belasting beter geïnd en zo.Italië is wat dat betreft een rampenland.Eigenlijk hoop ik op een tweedeling in Euroland en pas na verloop van tijd een kijken of samengaan weer werkbaar is.Zoals het nu gaat is of wordt rampzalig.Hulp geven waar nodig is goed maar allemaal uit een andermans honingpot eten klopt niet.
Wat toch maar niet tot dit domme kabinet wil doordringen, is dat de draagkracht voor de EU afneemt. Men wil geen filantroop zijn voor buitenland (ers). Onze vorige generaties hebben met heel hard werken, de economie opgebouwd. De financiele buffers worden in een korte tijd verspild. Weggeblazen. En dan denkt het kabinet dat ze goed functioneren.
We moeten de engelsen volgen en heerlijk uiit de EU treden.
Ik vraag mij af of de draagkracht voor de EU werkelijk afneemt. De meeste Nederlanders vinden het wel best zo,krijg ik helaas de indruk.
Een prima verhaal, wat ook in de landelijke dagbladen zou moeten komen. Hoekstra had groot gelijk, wel jammer dat hij al snel zijn keutel weer introk. Of zou het een bedoeling hebben? Eerst met stevige woorden de PVV en FVD de wind uit de zeilen willen halen en daar dan spoorslags op terug komen? Hopend dat de flinke woorden richting Zuidelijke landen blijven hangen?
Er is helaas een groot cohort kiezers, dat zodra VVD/CDA iets redelijk goed doen, onmiddellijk daar hun stem weer aan geven. Terwijl PVV/FVD in die dossiers steeds consequent blijven, kiezen die mensen dan voor partijen, die incidenteel iets goed doen. Dat zagen we bij de VVD, ten tijde van die Turkse minister, en ook nu, met het Coronagebeuren. Zou het CDA dat kunstje hebben afgekeken?
Dat dus.
We weten nu al dat die eurobonds er gaan komen, maar CDA en VVD doen even alsof ze er tegen zijn.
Precies zoals VVD-er Dijkstal tegen de waanzinnige klimaatplannen van VVD-collega Nijpels was.
Het is een spelletje.
ja, dat vind ik ook onbegrijpelijk. Ze moeten toch beseffen dat het die partijen zijn die de problemen hebben veroorzaakt door traag en politiek correct optreden en ALS ze dan schoorvoetende maatregelen nemen, met de eer willen strijken als hadden ze het zelf op tijd bedacht. shame on them.
Mijn stem gaat naar Thierry of Geert.
Het is onlogisch, maar heel goed begrijpelijk. Voor de Nederlander is het dagelijkse leven belangrijker dan al het overige. Als dat maar doorgaat, dan is hij bereid om alles op te offeren. Baudet en Wilders dreigden dat te verstoren met een strenge lockdown.
Rutte snapt dat zoiets veel te streng is voor de beleving van de gemiddelde burger en komt dan met een afgezwakte versie van hetzelfde, zodat de burger zijn zin krijgt. En Rutte heeft zich verzekerd van vrijwillige medewerking van de burgers. Beide partijen winnen iets. Het is dan wel zelfbedrog, maar ja…veel beloven en weinig geven…
Nog even over de notitie dat nettobetaler Nederland te weinig solidariteit zou tonen. De afgelopen decennia hebben wij honderden miljarden uitgegeven aan het buitenland, zonder resultaat;
– ontwikkelingshulp heeft geen enkel land ontwikkelt;
– de dure EU heeft West Europa economisch verzwakt;
– de euro bracht Zuid Europa in een economische crisis;
– miljarden voor Griekenland hielpen geen enkele Griek;
– ECB inflatie- en rentebeleid kost ons miljarden, en vergroot de schuldenlast in Zuid Europa;
– etc.
Kennelijk leidt een overvloed aan gratis geld niet tot economisch succes, maar juist tot meer armoede. In de rest van de wereld, maar ook hier; zie de vele miljarden die wij uitgeven aan relatief hoge uitkeringen. Aangevuld met allerlei subsidies op huur, sport, gratis laptops, voedselbanken, etc.
Toch is er hier nog steeds armoede.
Gratis geld is namelijk de kern van het probleem. Bijvoorbeeld omdat hogere huursubsidies leiden tot hogere huren; en dus moeten de huursubsidies omhoog. Hetzelfde geldt voor hypotheekrenteaftrek en huizenprijzen.
Bovendien lokt gratis geld corrupte politici die zich omringen met jaknikkers die hun geldheren naar de mond praten. Zo ontstaan netwerken van subsidie-afhankelijke personen en organisaties die bepaalde politici na-papagaaien. Denk aan de NPO en nu.nl, maar ook aan terreurclubjes als kzop, hamas en antifa. En zelfs aan “wetenschappelijke” faalbureautjes als WRR en CGB, of het RIVM dat er tijdens de corona crisis regelmatig naast zat.
In China’s dichtbevolkte buurlanden werd de coronacrisis vanaf het begin goed aangepakt. De belastingdruk is daar ongeveer 25%. Hier hebben we 2 maanden later niet voldoende testkits en mondkapjes, en loopt corona uit de hand. Die ruim 50% belastingdruk hier is een last.
“…door politici uit diezelfde landen aangegrepen om Noord-Europa een gebrek aan solidariteit te verwijten.”
Solidariteit kan alleen bestaan als alle deelnemers ongeveer hetzelfde risico lopen, zoals in geval van ziekte of auto-ongelukken.
Maar dat is hier niet het geval. De zuidelijke landen hebben al decennia lang hetzelfde probleem: te lage productiviteit, een landbouwsector die eenzijdig is en te grote overheidsuitgaven.
In deze situatie zijn het steeds dezelfde ‘clubleden’ die problemen hebben en steeds dezelfde landen die ervoor mogen opdraaien. Dat is geen solidariteit, dat is snobistisch parasiteren.
Ook voor coronaziekte zie ik geen reden om een miljard over te maken naar een rijk land als Italie, dat bijv. lid is van de G 7. Een zo vooraanstaand industrieel land zou zich kapot moeten schamen om te bedelen om hulp.
Een belangrijk punt is de kredietwaardigheid van de EU. Bij eurobonds wordt die lager met als gevolg dat de rente op eurobonds voor alle EU leden structureel hoger wordt. Dat kan ook voor Nederland en Duitsland ernstig uitpakken vanwege de kosten van de bestrijding van het coronavirus. Het wordt dan een lose lose game voor alle aangesloten landen.
Als Vlaming begrijp ik de Nederlandse houding maar al te goed. Stel je voor dat een kleine gemeenschap als Vlaanderen, met goedweg één derde van de NL bevolking, tussen de 7 en de 14 miljard PER JAAR naar Wallonië door moet storten bij wijze van “solidariteit”, en dit al zo’n 50 jaar lang. Naar verhouding zou Nederland nu voor een “solidariteitsrekening” van zo’n 30 miljard ( gerekend met gemiddelden) staan. En toch worden de Vlamingen als asociaal en egoïstisch afgeschilderd terwijl Vlaanderen zijn hoofdstad door verfransing verloor. In 1900 was Brussel 90% Nederlandstalig. Een vooraanstaand Waals partijleider presteert het zelfs nog vandaag geen enkel woord Nederlands te kennen en acht zich niettemin een “goede Belg”. En nu zijn de Nederlanders dus “vrekken”…Ik denk niet deze EU in ons belang is.
Het zijn vooral de landen die hun financiële zaken niet op orde hebben die altijd om solidariteit roepen. Zouden zij ook zo luidruchtig zijn als zij alles op orde zouden hebben gebracht en een ander niet? De verschillen in cultuur maken een euro-eenheid onmogelijk. Stop met de euro voordat het echt te laat is. En het is al te laat. De corona crisis laat ook zien dat vele instanties in het leven geroepen praktisch onnodig zijn in zware tijden. Heeft de VN, WHO e.d. iemand in deze crisis geholpen? Ik dacht het niet. Zelfs de EU was lang stil en nu zij beginnen kost het de Noordelijke landen alleen maar extra geld. Een onmachtig bureaucratisch apparaat die zelf alleen te veel geld kost. Deze crisis laat zien dat alle staten op nationaal niveau zichzelf moeten bedienen. Landen helpen elkaar zonder tussenkomst van de unie zoals Duitsland die IC bedden aanbiedt. En van de globalisering merk je ook weinig behalve dat landen elkaar aansteken of elkaar beroven van ladingen mondkapjes.
De EU gaat uitsluitend over de portemonnee. Anders zijn zij onzichtbaar. Na de corona en daarmee gepaarde economische crisis zal de EU weer ontwaken en roepen hoe wij dat dankzij de unie de vijand verslagen hebben. En daarom zal de Unie nog sterker moeten worden door zich boven de nationale gevoel te plaatsen. Die geluid horen wij trouwens nu al van de Zuidelijke landen die willen dat niet de landen maar de Europese bazen uit gaan maken wat gebeuren moet. Never waste a good crisis, inderdaad!
Solidariteit – JA, Corona bonds – NEE
Zo is het.
“Solidair” is niet hetzelfde als “stapelgek”.
Gerichte hulp bieden kan heel goed zonder scheepsladingen blanco cheques uit te schrijven.
Of erger nog; wettelijk vast te leggen dat er nog jarenlang wekelijks scheepsladingen blanco cheques moeten worden uitgeschreven.
zo is het. solidariteit moet van 2 zijden komen. Als ZIJ er op los geleefd hebben en hun leiders de gang hebben laten gaan, moeten ze eens HEEL goed nadenken wat ze nu eigenlijk durven te zeggen tegen burgers van een land met de hoogste belastingdruk en die grootste netto betaler is van de EU
Wil je immuniteit voor dit soort mechanismen, dan moet je niet in een “ever closer union” blijven. Natuurlijk moeten we eurobonds niet accepteren, net zo min als eurobelastingen of een euroleger. Maar we weten nu wat de EU wil en dat is een supranationale staat. Defacto volgt daaruit al het bovenstaande.. we moeten er dus uit.
Ik snap dat er voordelen zitten aan samen een blok vormen, maar ga maar terug naar de tekentafel en bedenk een nieuw plan om iets op te zetten waardoor we die voordelen wel kunnen herpakken, maar zonder een staat van de EU te maken.
Het pad waar we nu op geplaatst zijn, leidt alleen tot kommer en kwel.
ja, eens.
uitstekende column. hoop dat Hoekstra en Rutte ‘em lezen. EN er naar handelen en ons beschermen tegen giga uitbuiting. We worden al door de halve wereld uitgebuit als burger in de migratie kwestie
Alemaal bedacht door mensen die zouden ze zelf met normaal werken iets moeten verdienen,binnen 2 weken grauw zien van honger en ellende,maar wel over miljarden praten of we het van de bomen kunnen plukken .
Dat Corona komt mijn keel uit ondertussen ,maar is wel ergens heel goed voor .
Nieuwe kreet van uit het Linkse Rutte Kartel.
Ze nemen even afstand van een verward persoon.
Maar gaan nu vol voor, de persoon is overleden aan ….. en aan onderliggend lijden.
Afijn, terwijl wij ruziën over coronabonds ziet de EU via randdebiel Van der Leyen kans om intussen 15 miljard € in de bodemloze put Afrika te storten. In plaats van -ik roep zomaar even iets geks- lidstaat Italië te helpen.
Ik vind het goedkoop, om overal maar Nexit te roepen, maar bij dit totaal gedebiliseerde instituut zijn ons geld en onze economie niet veilig.
Bij zulke totaal onvoorstelbare idioterie wordt het toch lastig om je emoties te beheersen.
bron: https://tpo.nl/2020/04/07/eu-trekt-15-miljard-euro-uit-voor-stijd-tegen-coronavirus-in-afrika/
Ik denk dat de EU met een legitimiteitsprobleem zit. Zie mijn artikel over legitimiteit,de laatste paragraaf. Op http://www.franstolsma.nl.
Een verbond, gedomineerd door Fransen en Duitsers, is bij voorbaat een losing game voor Nederlanders. Sla je geschiedenisboekje maar eens open.
Het probleem is dat het met Italië nooit goed komt.
We moeten niet boos zijn op de Italianen. Zij leven in een vreselijk oneerlijk systeem.
Ondernemers worden hier gewantrouwd. Ze hebben te maken met bureaucratische machtspelletjes, onmenselijke inspecties, enorme belastingdruk en er is zeker geen enkele solidareit.
Ondernemers moeten zich iedere minuut verantwoorden met digitale factuur-en kassasystemen. Maken ze een factuur te laat of doen ze iets verkeerd krijgen ze torenhoge boetes.
Het is bijna onmogelijk om je te veel betaalde BTW terug te vorderen.
Dat verdwijnt daardoor veelal in de zakken van de staat.
Gemeentelijke belastingen zijn oneerlijk en gaan niet naar verbruik.
Dat is de reden dat het slecht gaat met de economie. Meer nog dan dat het Corona virus daaraan heeft bijgedragen. Vergeet niet dat Nederland het zo goed doet juist door ondernemingen te stimuleren. Startersaftrek, vrijgestelde bedragen, kleine ondernemersregeling noem maar op. In Italië hebben ze niets van dat alles. Je vraagt je af waar het geld blijft.
In de zakken van medogeloze zakkenvullers bureaucraten met mooie pakjes achter het bureau.
Geen wonder dat ondernemers het niet redden en de niemand zin heeft hier te ondernemen.
Nee, geef ze geen Eurobonds.
Ze verdienen het niet. Ze zullen nooit veranderen. Ze willen het niet.
Ik moet zeggen dat het te prijzen is dat Berlijn en Den Haag nog steeds hun poot stijf houden. Kennelijk heeft zelfs een kabinet van VVD-D66-CDA-CU door waar het om gaat. Niet alles gaat fout onder Rutte…
Nu nog benieuwd of Merkel nog puf heeft om met name Frankrijk te forceren eens iets serieus te doen aan de pensioenleeftijd en andere overdreven voorzieningen. Als die eenmaal om zijn, zullen zij ook wel druk gaan uitoefenen op de andere knoflooklanden.
Meanhout,
Niet alles gaat fout onder Rutte.?
Bedoel jij de Rutte (2012) geen geld meer naar Griekenland.?
Niet alles, maar wel heel veel. Ik probeer een positief nootje te laten klinken…
Zeer prijzenswaardig. Echter wat Rutte betreft….te laat!
Een tijdje volhouden hoort meestal bij de Rutte taktiek. Daarna volgt het inlegvelletje en gaat hij overstag.
ja, daar ben ik ook huiverig voor.