Merkel wankelt, maar haar tijdperk is nog niet afgesloten

Duits politiek landschap in staat van verwarring

Titelfoto: Newsroom Europese Raad. Copyright: EU. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

Met het terugtreden van Angela Merkel’s gedoodverfde opvolgster Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) en de daling van het CDU in de peilingen is het einde van een tijdperk in zicht. Voegen we daar het omvangrijke verlies van coalitiepartner SPD aan toe, dan is het duidelijk dat de Grote Coalitie van CDU/CSU en de SPD niet veel langer houdbaar is en Duitsland afstevent op nieuwe politieke verhoudingen.

Wat resulteert is onzekerheid over de richting die onze Oosterburen in zullen slaan en de consequenties daarvan voor de EU, de NAVO en Nederland. De hamvraag is of Duitsland mee blijft bewegen met de federale EU-plannen van Macron of daarvan afstand neemt.

 

Gebrek aan draagvlak

Het zat er al een tijdje aan te komen. De glans was af van de heerschappij van Mutti, zoals de Duitsers haar eens zo liefkozend noemden. Haar partij leed nederlaag na nederlaag in regionale verkiezingen en haar statuur op het Europese en wereldtoneel kalfde navenant af. Door het gebrek aan draagvlak thuis kon Merkel buitengaats geen stevige posities meer innemen. We zagen dat in de EU, waar de Frans-Duitse samenwerking haperde en Macron zijn kans zag om de leiding over te nemen. We zagen het ook in de NAVO, waar Trump haar schoffeerde met het verwijt dat Duitsland bij lange na niet voldeed aan de 2% BNP-defensieverplichting.

 

Opvolging

Wellicht betekent het terugtreden van haar voorbestemde kroonprinses en alle commotie daarover binnen de CDU uiteindelijk de genadeklap voor Merkel. AKK lag al langere tijd onder vuur, maar de wijze waarop zij de politieke situatie in Thüringen (niet) aanpakte luidde haar definitieve val in. De CDU had meegewerkt aan een nieuwe regering in Thüringen onder leiding van FDP-voorman Thomas Kemmerich. Kemmerich was verkozen met steun van de rechtse AfD, de partij die door Merkel voor het CDU in de ban was gedaan.

AKK bleek niet over het gezag te beschikken om de verkiezing van Kemmerich ongedaan te maken. Merkel hield coûte que coûte vast aan het cordon sanitaire en intervenieerde vanuit Zuid-Afrika. Een dag na zijn aanstelling trad hij alweer af. De interventie van Merkel was de doodsteek voor AKK. Zij trok zich terug als Kanselierskandidate. Hiermee ligt de door Merkel zo zorgvuldig geregisseerde opvolging in duigen en ligt zijzelf in haar partij flink onder vuur.

 

In het nauw

De Thüringen-kwestie toont aan hoezeer Merkel in het nauw zit. De angst voor de opkomst van de AfD en de afkalving van haar eigen partij is groot. Om zichzelf en haar partij in het zadel te houden offert zij niet alléén haar kroonprinses op, maar ook de democratie. De verkiezing van Kemmerich was immers keurig volgens de regels van het democratische proces tot stand gekomen.

Blijkbaar vindt zij het torpederen van een democratisch proces minder erg dan het salonfähig maken van de AfD, uitgerekend in Thüringen, waar de NSDAP negentig jaar geleden voor het eerst aan de macht kwam. Een vergelijking die haar overigens op veel (en terechte) kritiek kwam te staan. Het vergelijken van de AfD met de NSDAP valt in de bekende categorie van alles wat niet links is als nazi en racistisch betitelen. In Nederland heeft een aantal politieke partijen daar ook een handje van.

 

Merz

Maar goed, AKK is weg. Bij de komende leiderschapsverkiezing maken twee kandidaten de meeste kans. Het zijn de huidige minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet (centrum) en Friedrich Merz (rechtervleugel). Merz verloor indertijd van AKK, maar heeft nu meer kans. Hij wordt gezien als iemand die de wind uit de zeilen kan nemen van de AfD en kan voorkomen dat de CDU nog verder afglijdt.

De AfD is groot geworden met het onderwerp immigratie. Veel Duitsers hebben genoeg van de maatschappelijke ellende die het Wir schaffen dass-beleid van Merkel teweeg heeft gebracht. Merz vertegenwoordigt de rechtervleugel van de partij, die zich altijd verzet heeft tegen de open grenzen-politiek van Merkel. Met Merz aan het roer zal de opstelling van Duitsland in de EU een stuk minder federaal zijn. Macron kan zijn “meer EU”-plannen van zijn Sorbonne-rede dan wel vergeten.

Duitsland zal met Merz financieel voorzichtiger opereren en niet langer de rekening gepresenteerd willen krijgen voor het federale wensenlijstje van Macron. Het zal zich ook meer richten op Oost-Europa en samen met Hongarije en Polen een realistische immigratiepolitiek voorstaan. De NAVO zal weer de hoeksteen worden van het Duitse veiligheidsbeleid en het Macron-plan voor een eigen Europees leger zal in de la verdwijnen.

 

Laschet

Als de Grote Coalitie CDU-SPD overeind blijft tot de Duitse verkiezingen (herfst 2021), zal Merkel de rit wel kunnen uitzitten. Als de coalitie eerder breekt en Merz staat aan het roer, dan zal hij naar verwachting vervroegde verkiezingen uitschrijven. Laschet zal de politiek van Merkel grotendeels willen voortzetten. Hij staat bekend als een gematigde, groene liberaal, maar vooral als trouwe bondgenoot van Merkel. Laschet steunde haar in 2015 toen zij besloot de grenzen te openen voor asielzoekers.

Laschet zal een nieuwe coalitie proberen te smeden met de Groenen. Samen met de FDP komt er dan een zwart/groen/gele “Jamaica-coalitie”. Vergelijkbaar met de richting die Kurz in Oostenrijk is ingeslagen. De Frans-Duitse samenwerking zal in dat geval overeind blijven en de federale plannen van Macron krijgen een kans.

 

Gevolgen voor Nederland

Gaat Duitsland akkoord met de plannen van de Europese Commissie en Frankrijk voor een transferunie of sluit Duitsland zich aan bij de Hanze-8 van Wopke Hoekstra, die dat wil voorkomen? Binnenkort worden er in de Eurogroep besluiten genomen over een te vormen Bankenunie en Kapitaalunie, onderdelen van de beoogde transferunie. Worden daarin de risico’s gedeeld, wellicht zelfs met de introductie van eurobonds, of blijven lidstaten ieder voor zich verantwoordelijk voor de financiële verplichtingen die men aangaat? De uitkomst is voor Nederland cruciaal. Zonder steun van Duitsland zal de Hanze-8 waarschijnlijk het onderspit delven en dreigt Nederland de “pinautomaat van de Europese Unie” te worden.

Het is daarom te hopen dat Rutte/Nederland de poot stijf houdt bij de nog steeds lopende onderhandelingen over de EU-begroting voor de komende zeven jaar.

 

Opkomst flanken

Het tijdperk-Merkel is in ieder geval in een eindfase gekomen. Ook Duitsland is niet immuun gebleken voor de veranderingen in het politieke landschap die zich in de gehele EU voltrekken: het afkalven van de middenpartijen en de opkomst van de flanken, in Duitsland met links van het spectrum de Groenen, nog verder naar links Die Linke en rechts de AfD.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Merkel kan, wat mij betreft, niet genoeg wankelen gevolgd door het omvallen van dit vrouwmens. Wat deze vrouw op haar geweten heeft valt toch niet meer te beschrijven, en dan durft ze nog te glimlachen ook ! (hoewel…..niet van harte, zie ik).
Zij heeft er mede voor gezorgd dat grote delen van Europa niet meer bewoonbaar zijn voor normaal denkende mensen. Mede onder haar verantwoordelijkheid zijn in Duitsland, maar óók in andere EU-landen, ernstige misdrijven gepleegd door islamieten die door haar werden aangemoedigd om naar Europa te komen, want : “dass schaffen wir”, ze heeft alleen maar ellende en armoede geschafft.
Als “antwoord ” op de door de islamieten toegejuichte aanslagen/moorden werden door niet-islamieten een aantal islamieten vermoord in diverse EU-landen, óók in Nederland.
NIET de AfD heeft deze aanslagen/moorden verordonneerd, zij zijn mede een gevolg van de “politiek” van Merkel en haar partij.
Uiteraard wordt de schuld van alle aanslagen, gepleegd door niet-islamieten, in de schoenen geschoven van de AfD, maar deze partij heeft met die uitwassen niks te maken en worden dan ook door haar veroordeeld.
De ware schuldigen zijn de zittende “leiders”, zowel in Duitsland als Nederland, Frankrijk enz.
Leve Hongarije, Polen en nog enkele landen, waar échte leiders a.h. roer staan.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Sebastian Kurz, ook een echte leider en nog jong ook Helaas ziet men dat in Nl vaak over het hoofd. Oostenrijk timmert niet zo aan de weg en bij de NPO weten ze geen raad met een land met gecombineerde rechts en links bestuur.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

@ Netty.
Klopt.
In Oostenrijk heeft men, in mijn ogen althans, de goede weg gevonden o.l.v. Kurz.
In Nederland wordt een partij als FvD, met óók een jonge partijleider, dhr. Baudet, meteen in een cordon sanitair geplaatst evenals de PVV.
Ik begin te denken dat dit tégen het huidige “partij-kartel” gaat werken.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ Nenne.
Ik hoop van harte dat u gelijk krijgt, maar ik weet bijna zeker dat onze “politieke”figuurtjes , áls dhr. Wilders geheel in ’t gelijk wordt gesteld, al lang héél veel “verklaringen” enz. zullen hebben verzonnen om zichzelf vrij te pleiten van elke blaam: want u weet, nét als ik : “eerlijkheid” is géén kenmerk van de huidige “politici”.
List & Bedrog vieren hoogtij in “Den Haag”.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Merkel en consorten doen mij denken aan een heel eng mannetje in de periode 40-45. Alleen heeft Merkel het nu gemunt op alle Europese burgers. Haar vriend Soros zal trots op haar zijn wat zij geschaft heeft.Dit zal merkel wel de nodige miljoenen opgebracht hebben, voor haar oude dag. Haar uitspraak om nu de moslims te gaan beschermen slaat werkelijk alles. Toen haar eigen volk in Duitsland opgeblazen werden of omgereden werden door haar Islam vrienden hoorde je haar niet. Maar wel gretig het belastinggeld van de Duitse burgers uitgeven.Zo iemand kan men eigenlijk geen mens meer noemen, het heeft in mijn ogen meer weg van het zelfde monster wat zoveel bloed aan de handen had toen d joden massaal vernietigd werden. Zij offert nu de hele Europese burgers aan de dood en verderf ideologie op.Ze staat nog een feest zal het pas gaan worden als zij werkelijk zo wankel is dat ze publiekelijk om zou vallen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

@ marjo012.
Toen ik Merkel zag staan trillen/bibberen tijdens één of andere ceremonie, enige tijd geleden, verwachtte/hoopte ik eigenlijk dat het tekenen zouden zijn van een zeer snel naderende algehele dementie en dat zij zou worden afgevoerd in een dwangbuis; dat gebeurde, helaas, niet. Maar dat het niet helemaal “goed zit” in haar Kopf is wel duidelijk, maar zij kan zich troosten met de gedachte dat óók Rutte, Macron, Conte en nog enkele “leiders” van EU-landen, zijn aangetast door een kwaadaardig hersenvirus.
Normaal denken is er NIET meer bij.
Hopelijk wordt de gehele zooi bij de a.s. verkiezingen verjaagd.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ marjo012.
Omdat ik ten tijde van het plaatsen van mijn reactie a.d. koffie + koek zat, wilde ik het niet bloederig maken !
Maar ik ben ’t wel helemaal met u eens !!
(ik zou er minzaam glimlachend naar kijken)

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Merkel , Macron en Rutte zijn gedrieën verantwoordelijk voor de omvolking van West Europa.
Wat is de werkelijke intentie van deze drie.?
Hun draagvlak is ondanks de hulp van de media bijna verdwenen.

Kies in Europa weer voor vrijheid en zelfstandigheid van de landen, weg met het juk van de EU.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Merkel heeft in de afgelopen tien jaar de CDU langzaam maar zeker in de richting van links gestuurd, vooral in de richting van ‘groene politiek’, iets waar de Duitsers vanouds al wat sentiment voor voelen. De Grünen zijn nu het grootst na de CDU en zullen in de toekomst de SDP vervangen als coalitiepartner.
Ik denk niet dat de verkiezing van de FDP president Kemmerich de AfD salonfähig gemaakt zou hebben. Kemmerich streek wel de stemmen van de AfD op, maar distantieerde zich in zijn toespraak meteen van die partij. Er is gewoon een sluw politiek spelletje gespeeld met de CDU.
AKK is gewipt omdat ze het niet politiek verantwoord vond om met Die Linke samen te werken. Overigens werden ook andere CDU kopstukken in de regio de laan uitgestuurd omdat ze de aanwijzingen van Merkel niet nauwgezet genoeg hadden opgevolgd. Al deze mensen is natuurlijk duidelijk gemaakt dat ze hun verdere loopbaan in de politiek op het spel zouden zetten als ze probeerden een tussenweg te zoeken tussen Die Linke en de AfD. Daaruit blijkt zonneklaar dat het Oberkommando van de CDU een veel linksere koers voert dan de partijleden zelf.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toen ik voor het eerst Merkel zag trillen dacht ik dat moet haast haar geweten zijn die haar doet bibberen. Het besef dat “Wir schaffen das” niet werkt en niet gaat werken. Europa is sindsdien gevaarlijker geworden en de samenleving niet beter op geworden. De clash van culturen beheerst door de radicale islam wordt steeds meer zichtbaar. De uitwerking van is merkbaar in haar eigen partij die steeds meer verdeeld is en dat haar bemoeienis met de toekomst van de partij in eerste instantie ook mislukt is, Merkel 2.0 heeft het laten afweten. Welke kant het straks op gaat zullen wij straks merken. Op moment moet de AfD zoveel mogelijk extra besmeurd worden dat men toch de linkse kandidaat zal kiezen en dat CDU samen met de Groenen in een regering beland, maar zeker is het niet. Het lijkt wel een tendens te zijn want ook in Oostenrijk is zo coalitie ontstaan en hoe werkbaar dat is moet nog blijken. Hoe dan ook is de verdeeldheid in Duitsland erg groot geworden en blijkt de migratie vraagstuk een grotere probleem dan aanvankelijk gedacht werd. Wir schaffen das is een loze kreet gebleken want de migratie probleem groeit steeds verder. Europa heeft een enorm probleem en Merkel heeft daarin de hoofdrol gespeeld.

P.
P.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja het is echt niet mijn bedoeling maar bij het lezen van de zin ‘toen ik haar voor het eerst zag trillen’ schoot me te binnen: ‘Wie had dat ook nog maar weer, onbeheersbaar trillen van de hand?’

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben heel boos, omdat ik mij zo machteloos voel. De EUleiders doen maar wat. Ze nemen totaal geen verantwoordelijkheid voor hun daden. En maar wijzen naar rechts. Gelukkig is merkel dit jaar weg. Macron begint nu ook te piepen, omdat er ook daar de verkiezingen aan komen. Volgend jaar onze ****MP + de superlinkse club. Dan kunnen we hun scherven oprapen…van mijn part gaan we uit de EU.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Hesa, ik ben bang dat u te vroeg juicht. De kiezer is bij TK 2021 nog niet wakker voor het feit dat rutte mn in rutte II en III nog vrijwel uitsluitend heeft gelogen en de met de ‘klmaat-tafels’ stiekem maar effectief het parlement buiten spel heeft gezet. Nu hij met veel praatjes ‘al’ 2 weken weigert met de EU begrotings verhoging akkoord te gaan, zullen vele VVD’ers en CDA’ers niet eens meekrijgen dat hij over enkele weken tekent bij het kruisje bij een akkoord waarin de verhoging met 5 % wordt verminderd. En rutte dan ‘kijk eens wat ik heb bereikt!’ Ook mij heeft hij tot eind 2015 kunnen belazeren.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Merkel doet/heeft gedaan wat Rutte doet/heeft gedaan. Linkse ideeen navolgen om maar aan de macht te blijven.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Beste Joost, ik ben zo vrij te nuanceren. Merkel had DDR Honecker als grote voorbeeld en vanwege haar vrouw zijn, durfde de CDU haar al bij haar aantreden als cheffin niet te weigeren. Rutte zag wat merkel deed, en volgde dat voorbeeld, vanaf rutte II. Rutte wil een dikke belastinggeld baan in Brussel, hij is al vanaf zijn jeugd een narcist. Die Brussel baan kan uitsluitend lukken met steun van doorgedraaide Eurofielen, GL, D66, Guy Verhofstadt en Macron.
Uit een dezer dagen peiling van notabene politiek correct EenVandaag, is gebleken dat een meerderheid van CDA en VVD KIEZERS het prima vinden met FvD samen te werken (DDS was vanmorgen beter geinformeerd dan TPO) , en EenVandaag heeft uitsluitend het eigen politiek correcte gezicht kunnen redden door negatief framende vragen over Baudet bij te voegen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De polarisatie in Duitsland en Nederland gaat langzaam maar zeker naar een kookpunt. Dat komt niet door partijen als AfD of FvD, maar door hun tegenstanders. De klassieke middenpartijen gaan het redelijke debat uit de weg door zich te verbinden met links en extreem links om redenen van politiek opportunisme (Rutte3 is een klassiek voorbeeld) en het cordon sanitaire te verdiepen door protestpartijen op rechts als racistisch en extreem-rechts (dus ‘fascistisch’) af te schilderen (Angela Merkel: “Die AfD hat eine ganz klare Agenda – die Demokratie kaputtmachen”). De wijze van ‘parafrasering’ door mevrouw Natalie Righton in Buitenhof van de uitspraken van Thierry Baudet met expliciete termen als het ‘het blanke Europese ras’ is daarvan een uiterst gevaarlijk voorbeeld. Van parafrasering kan alleen sprake zijn als de intentie van de spreker of schrijver correct wordt weergegeven. De intentie van Baudet was de aandacht te vestigen op de enorme migratie en religieproblematiek. De zorgen over deze problematiek worden overigens breed gedeeld gezien de mini-enquete naar radicaal-islamitische financiering van afgelopen week. Baudet doet zijn uiterste best om niet in de racismeval te trappen. Politieke tegenstanders gebruiken deze racismeval keer op keer om de aandacht af te leiden van de door henzelf veroorzaakte enorme migratie, religie en cultuurproblematiek. Door uiterst tendentieuze ‘parafrasering’ (die de term niet waardig is, want de intentie is de racismeval open te zetten) en gebruik te maken van politieke tegenstanders van Baudet zoals Otten, Asscher, Jetten en De Jonge probeert VPRO Buitenhof de racismeval dicht te laten klappen. Als de rechter Buitenhof niet terugfluit dan is hij medeplichtig aan de mogelijke ernstige gevolgen van dit soort gedrag.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

BegrensEuropa, wat een uitstekende bijdrage! Natuurlijk zal de rechter zich in een paar mooie bochten wringen met oa de woorden ‘in dit geval….’ en buitenhof ‘passend kritisch’ volledig vrijspreken. Soms denk ik dat feitelijk onze rechters erger zijn dan in Turkije. Daar weet je ZEKER dat de rechter een Erdogan uitspraak doet. Hier doen rechters in zaken van rechts denkende personen tegen links denkende personen heel stiekem overwegend ‘rutte’ uitspraak ten nadele van rechts. De rechters zijn immers vrijwel 80 % D66 en pvda.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je zal zien dat Rutte dit niet zal afwachten en snel zal willen tekenen bij het kruisje.
Ik mag hopen, dat er dan eindelijk een meerderheid in de kamer te vinden valt, die dit kabinet naar huis stuurt en dus een veto uitspreekt.
Dan kunnen wij hier in Nederland ook eens het gesprek aangaan van hoe we nu verder willen,
Want dit kan echt zo niet langer.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Complimenten Johannes Vervloed, uitstekend artikel, zeer neutraal situatie geschetst. Duitsland is veel verder afgegleden naar een nieuwe DDR dan Nederland naar alles waar ongeduldig rechts Nederland van ‘beschuldigt’. Het enige verschil tussen de DDR en Duitsland, is dat je uit Duitsland nog naar bv Hongarije kunt vluchten (ironie, tot halverwege 80’er jaren wilde je het omgekeerde). Zoveel temeer geweld de moslims in Duitsland plegen, zoveel te meer ze door merkel worden gepamperd. Merkel wil bewust geweld aanwakkeren tegen de eigen autochtone burgers.
Intussen heeft merkel in uitstekende samenwerking met communistisch B90/Gruenen Duitsland zo geindoctrineerd (a la AH, dertiger jaren vorige eeuw) dat heel veel Duitsers die graag AfD willen stemmen, dat niet meer durven, zelfs niet anoniem.
Ik zie met intense verontwaardiging dat de rangorde van merkel opvolging de volgende wordt: 1 Laschet, 2 Rottgen (heeft zich zaterdag gemeld, naar mijn overtuiging op dictaat van merkel) 3 naam kwijt, 4 Merz.
Ook naar mijn overtuiging wil tussen 49 en 69 % CDU leden Merz. MAAR, aangezien DDR dictator merkel haar puppets zoals laschet al aan het werk heeft gezet met een indoctrinatie gelijk aan AH, zullen de leden het zeker niet durven Merz te kiezen. Duitsland wordt een volstrekt onleefbaar land waar de communistische Gruenen (van huis uit awzre criminelen) via de media zullen indoctrineren dat de burger beter leeft bij veel minder vrijheid, a la AH.
Duitsland IS de nieuwe DDR, de Duitser durft nog uitsluitend links of extreem links te stemmen. Zelfs met de NPO leugens over Baudet, heeft Nederland nog kansen dat lot te ontgaan.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals Margareth Thatcher het (ongeveer) uitdrukte: “Het zal nog wel 100 jaar duren voordat we ze het (WO II) zullen hebben vergeven.’’

Merkel begrijpt dat en is bezig met afbetalen. Daarbij gedraagt ze zich als die automobilist die zijn wagen netjes wilde parkeren. Daarop gefixeerd waarschuwt een buitenstander hem dat hij zojuist iemand heeft overreden. De bestuurder schrikt, stopt en rijdt hals-over-kop achteruit. Met als gevolg dat het slachtoffer voor de tweede keer wordt verpletterd.
Als lest best is, zijn we er nu geweest.

Merkel is het best te begrijpen als een concoctie van Lutheranisme & socialisme. Haar vader, heb ik gelezen, was ‘Pfarrer’ en verhuisde met zijn gezin ongedwongen van de Demokratische Bondsrepubliek naar de DDR. Wat ik bizar vind, en nuttig om te weten.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

HPax, u heeft kennellijk heeeeeel weinig over merkel gelesen. Tevens lijkt u reacties van anderen OF niet te lezen, OF stilzwijgend niet relevant te vinden. Mede aangezien ik (vanaf 22) van 1979 – 1989 in Duitsland, 2 km van de DDR grens, woonde, en inmiddels 25 jaar zaken doe met Duitsers, volg ik de duitse politiek. U heeft overduidelijk gemist dat merkel om kiezers bij de communistische gruenen weg te halen, en met smoes Fukushima, kernenergie in de ban deed. Daar begon zij met de omzetting van Duitsland naar haar ideaal model, een Honecker DDR.
Als u dan die laatste alinea wilt schrijven, wees dan duidelijk. Haar familie is als Honecker (schietbevel Honecker) aanhanger naar de DDR verhuisd. Merkel IS overtuigd aanhanger van de honecker doctrine, met het minieme verschil dat ze graag de autochtone duitser naar elders ziet verhuizen of er geweld tegen gebruikt om ze stil te houden. Ze is een protestant fascist (fascisme IS links)en narcist. In 12 jaar regime heeft ze Duitsland zo weten indoctrineren, dat Duitsers zelfs niet meer stiekem AfD durven stemmen en B90 / Gruenen binnenkort de macht overnemen, net als AH ooit in D deed. De gruenen gaan een verbod op de AfD afdwingen in het Duitse parlement, ter completering van de DDR.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Respect voor uw mening. Maar het is m.i. niet zo dat Merkel alles alleen heeft gedaan. Het is wel heel slinks gegaan. Merkel is zelf door Kohl daar neergezet.Als zijn opvolger. Kohl distantieerde zich van zijn voormalige pupil tijdens de immigratie golf van 2015. Maar toen was het al te laat.
Zelf kom ik vaak in Beieren, vanwege Duitse familie. Het enerzijds groene sentiment was daar altijd al zeer groot onder de jonge generaties van 1960 / 1980. De oude generatie was altijd zeer trouw aan de conservatieve CSU.
Het is beslist het oorlogs trauma dat gegrift zit in het collectieve geheugen van de Duitser, dat nu nog de politieke koers bepaalt van de totale Duitse bevolking en maatschappij.
Schuld en Boete zijn daarbij de psychologische drijfveren.
Dat verklaart waarom het AFD in de beklaagdenbank zit en die Linke / Gruenen niet.
Merkel is gevormd door het DDR socialisme. Ze valt nu met de gebeurtenissen in Thuringen door de mand en toont haar dictatoriale gezicht. Beslist anti democratisch.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

E. Vreeland, u en ik zijn het vaak eens. In dit geval zijn we het op enkele belangrijke details ONeens. Merkel is begonnen een DDR team te bouwen en aan de stoelpoten te zagen van Kohl op het moment dat ze (zelf crimineel B90/Gruenen) zeer bewust lid werd van de CDU omdat die partij groot was. Uw observatie dat al in 1960 de jongere generatie naar B90/Gruenen neigde, klinkt me erg vergaand, ik meen dat in de 60’er jaren de zware criminelen die mede de Gruenen hebben vormgegeven, hun wandaden pleegden.
Maar goed, u zit dichterbij het vuur, ik heb mijn info overwegend van zakelijke Duitse contacten, opgedaan tussen 1987-2004 en van 2013-2016.
Wat mij blijft verbazen is dat Gruenen (zware misdaad), Linke (direct uit Honeckers Stazi voortgekomen) en merkel (stazi-slaper en Honecker aanhanger) zelf hun misdaden volledig hebben kunnen doodzwijgen.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

De fatale escapades van Merkel zijn mij niet allemaal onbekend, maar die en de rest krijgen pas hun politieke betekenis in de context / nasleep van de Duitse WO 2 geschiedenis. Die ‘geschiedenis’ is collectief en vraagt ook om een sociologische – en culturele uitleg.
Nog niet zo lang geleden werd in Frankrijk op grote schaal WO 2 herdacht. Aanwezig daarbij waren o.m. Macron, Trump en ook Merkel, áfwezig Putin. En zo zag M haar beleid bekroond: de Verliezer gerëintegreerd met de Overwinnaars. Alles bij elkaar ongeveer de EU.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

HPax, u en ik blijven het oneens over belangrijke details betreffende merkel. Zij is opgevoed met ‘DDR goed. kapitalisme fout’. Tevens heeft ze in haar opvoeding waarschijnlijk meegekregen dat Stalin zijn burgers met harde hand moest ‘opvoeden’ om een gecontroleerde samenleving te realiseren. Merkel is, in volgorde, narcist, links fascist, machtswellusteling, Honecker-DDR aanhanger, NEP-dominee. Ze heeft precies op tijd de juiste dingen gezegd en met het extra schuldgevoel dat zijzelf de Duitsers heeft aangepraat, heeft ze feitelijk een coup gepleegd, de democratie volledig buiten spel gezet. Merkel is door en door kwaadaardig.

willem
willem
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een lone wolf wordt per direct als aanhanger van rechts bestempeld met alle bijbehorende “bewijzen”. Er rijdt vandaag een man 30 mensen plat: geen motief bekend, geen achtergrond. Ik keur het allebei af, maar…Denkt de MSM nu echt dat wij onnozel zijn?

Overigens, on-topic: leiden we aan een collectief geheugenverlies of staat oud en nieuw Keulen nog scherp bij mensen op t netvlies?

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  willem

Had al gehoord dat het een islamiet is met Duits paspoort daarom benoemen ze het niet. Het gaat in Duitsland net als in Nederland met berichtgeving, Hier zeggen ze ook altijd dat het een Nederlander is ook al is het een Islamiet, het is makkelijker het volk dom te houden toch met al die dubbelpaspoort gasten. blijkt wel. Men zwijgt er over dat het een Islamiet is.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  willem

Heeft u gevolgd hoe snel de uiteindelijk 1.315 aangiftes wegens aanranding en verkrachting in de doofpot zijn gegaan en verdwenen onder de aandacht voor de messteek aanval op Reker, die door die aanval haar herverkiezing redde?

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is daar net als hier ,hoe zwakker de regering ,hoe vaster ze in het zadel blijven,pluche ,geld en [on]macht ,een kind van de DDR,die zoveel te zeggen heeft gehad ,ongelooflijk .Na 45 was het puinruimen voor de Duitsers ,als die heks weg is wordt de schade die ze heeft aangericht pas echt duidelijk ,en is vele male groter .

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x