Nederland als programmeerbare Sim City

Politici in de ban van megalomaan marketingconcept

Foto: Haven Rotterdam.

Wat gaat er van Nederland terechtkomen? Blijven we een land, een zelfstandige staat met een eigen karakter, of worden we over vijf jaar het New York van Europa, het Singapore van het Westen? Politici en bestuurders lijken te denken dat Nederland een soort Sim City is, een modelspoorbaantje, een lego-bouwpakket, een Madurodam in het groot, een stukje land dat je naar eigen believen kunt invullen. Geld zat.

Voor bestuurders is het een gezelschapsspel. Je ruimt wat op (akkerbouw, veeteelt, bossen) en je zet wat neer (woontorens, windmolens, zonneparken), je bedenkt leuke Engelse namen voor je projecten en klopt jezelf daarvoor voortdurend op de borst. Het kan de coalitie niet snel genoeg gaan. Geen wonder dat projectontwikkelaars in hun handen staan te knijpen. Nu de wolken stikstof en PFAS langzaam optrekken, blijft er nog slechts één obstakel: de huidige zeventien miljoen bewoners van het gebied. Zeventien miljoen? Maar we moeten dat ruimer zien, zeggen de Sim City-spelers.

 

TriStateCity

Kijk bijvoorbeeld eens naar Urban Innovator Peter Savelberg. Hij heeft VNO/NCW en de koepel van institutionele beleggers IVBN weten te interesseren voor zijn levenswerk: TriStateCity. Ze zijn er samen wel uit. Nederland en België en Nordrhein-Westfalen moeten gewoon samen een supercity worden in Europa.

 

Over vijf jaar woont 70 % van de wereldbevolking in grote steden, beweert de speciaal daarvoor in de ether geroepen website al een tijdje. Dus wakker worden, mensen! We mogen de boot niet missen!  Het zou gaan om een Battle of the Cities waaraan Nederland met Vlaanderen en  Nordrhein-Westfalen als kanshebbers zouden moeten deelnemen. Ze hebben de gedachte alvast voor u uitgewerkt in tekst en mooie plaatjes en modellen en wow, zeg daar dan nog maar eens nee tegen als krabbelend burgemeestertje of Provinciale Statenlidje.

Begin 2016 is het model gepresenteerd aan drie ministeries, de G5 en de Randstadprovincies + Noord-Brabant. Het werd daar positief ontvangen.

 

Marketingstrategie

Politici en stadsbestuurders staan erbij te kwijlen, maar het is toch vooral een marketingstrategie, een presentatie, om grote internationale bedrijven voor ons landje te interesseren. Savelberg loopt er al zo’n jaar of zeven mee langs de deuren als keynote spreker en directeur TristateCity.

Nederlandse, Noord-Duitse en Vlaamse steden en regio’s lopen elkaar alleen maar te beconcurreren, in plaats van de handen ineen te slaan en te gaan denken als mega-agglomeratie op het wereldtoneel. Het moet afgelopen zijn met dat versnipperde gedoe in onze power delta met agglomeratiekracht, vindt Savelberg. Dat is ook veel praktischer op internationale beurzen, want je hebt maar één kraampje nodig in plaats van twaalf. Het verkoopt bovendien beter.

Op de TristateCity-website van Savelberg struikel je dan ook over woorden als gateways en hotspots. Inderdaad, als je je land wilt verkopen aan Chinese, Japanse of Amerikaanse bedrijven moet je wel groots denken. Er is best wat voor te zeggen. Vanuit marketingperspectieven is het een interessant verhaal.

 

Eigen cultuur

Maar ons land is niet te koop. De wereldeconomie is immers niet de enige drijfveer die  Nederland gezond houdt. Er wonen mensen in een sociale samenhang, gebouwd op solidariteit, in een land met een eigen cultuur en geschiedenis. “De ruim dertig miljoen inwoners van deze mega-agglomeratie behoren tot de meest welvarende, hoog opgeleide en … gelukkigste mensen van de wereld!”, uitroeptekent de full colour online brochure.

Willen die gelukkigste mensen van de wereld dan ook samen een superstad worden? Verlangt de gemiddelde Nederlander naar een woontoren en een Noordzee vol windmolens? Is dat de toekomst waar we met z’n allen naar uitzien? Met prachtwijken en zo?

Superstad

Er wonen meer mensen buiten de Randstad dan erin, en dat heeft zo zijn redenen. Dat dit de Haagse politiek niets interesseert is ondertussen wel duidelijk geworden. Die is al enkele jaren druk bezig om onze Nederlandse grond bouwrijp te maken voor de transitie naar een superstad op het wereldtoneel. Zo is er de Crisis- en Herstelwet die ervoor zorgt dat er geen ellenlange inspraakprocedures meer mogelijk zijn bij infrastructurele projecten.

Gelukkig is het referendum afgeschaft dat nog roet in het eten had kunnen gooien. Inmiddels gaan internationale verdragen en Europese wetten definitief boven onze eigen nationale wetten.

En de laatste jaren wordt de grond met behulp van gekunstelde klimaat- en stikstofargumenten nog sneller bouwrijp gemaakt voor het megalomane project. Koeien eruit, woontorens erin. Bossen eruit, zonneparken erin.

Alleen de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 nog even ongeschonden doorkomen. Maar dat lijkt me inmiddels een fluitje van een cent.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
26 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Even geheel los van de vraag of we dit willen.
En het enige juiste antwoord daarop is uiteraard “nee”.

Maar het is ook onhaalbaar. Overal woonkazernes bouwen is leuk, maar de mensen die er in komen te wonen moeten wel een inkomstenbron hebben. Wat hebben wij eigenlijk zonder landbouw, zonder industrie, zonder gas of olie?
Een “kenniseconomie” die moet gaan drijven op analfabeten uit gewelddadige clanculturen?
Omdat de wetgever werkgevers ertoe dwingt pigment boven talent te verkiezen?

Ambtenarij levert ons land niks op. En ook een dienstensector is alleen mogelijk als er ook geld verdiend wordt in de echte economie. Maar die wordt nou juist de nek omgedraaid. Nederland verdient veel geld aan de handel, maar de overstap naar windmolens en zonnepanelen maakt elektriciteit straks onbetaalbaar, en onbruikbaar.

Los van het feit dat we zonder inkomstenbronnen geen inkomsten hebben. We zullen voor voedsel en energie totaal afhankelijk worden van het buitenland. In tijden van crisis of oorlog geen voordeel.
En veel succes op de wereldmarkt, als je geen geld hebt.
Waanzin dit.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Helemaal mee eens. Wie gaat het geld verdienen. Export landbouw is nu nog zo’n 70 /80 miljard. Die wordt dus de nek omgedraaid. Grote industrie gaat weg, zoals Tata steel, door de absurde regelgeving.
Wie wordt er rijk van de zgn. innovaties? Dat is maar een kleine groep buro’s en ondernemingen. Het echte geld moet uit productie van goederen komen. En die is verhuist naar China.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Mee eens, Arie, absolute waanzin. Onbegrijpelijk.
We kunnen alleen nog iets verwachten van Baudet en Wilders. De rest is knettergek geworden. lijkt het wel.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet niet of de verkiezingen”een fluitje van een cent” wordt. De bevolking in de EU wordt boos, rechts groeit hard en Engeland is al weg. Merkel wordt dit jaar vervangen, volgend jaar is rutte weg. Gl en d66 zitten dan in de oppositie.
Of de linkse club pleegt meineed,door de verkiezingen te beinvloeden. We gaan het zien.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

ja, ik dacht ook wel dat de kaarten voor partijen als fvd wellicht gunstiger komen te liggen als de bevolking zich in het nauw gedreven voelt. IK stem in elk geval op hem. Wilders is ook goed, maar de rest is levensgevaarlijk.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De economie ontwikkelen is de meest onweerstaanbare manier om Nederland zoals het was en is, kapot te maken. Economische ontwikkeling (ook wel vooruitgang genoemd) verbreekt cultuur, natuur, traditie, familieverbanden. Door het opleggen van eenvormigheid, de druk van centralisatie, het steeds massaler maken van alle bewegingen, nieuwe wijken nodigen uit tot verhuizen.
Het maakt van elke stad en wijk een eenheidsworst van steeds weer dezelfde winkelketens, winkelcentra en vinex-wijken met 30 km zones. Het slimme van de economie is dat het geen politieke richting is, geen doctrine, het is een onzichtbare kracht waartegen geen verweer mogelijk is. Het is geen partij, geen pressiegroep. Resistance is futile.
Voor wie wel historisch besef heeft hoeft maar te kijken naar de eerste helft van de 19de eeuw om te begrijpen welke politieke doctrine schuil gaat achter deze benadering van het leven. Het socialisme.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Oneens. Economie is het logische vervolg op jagen en verzamelen; daar is niks mis mee. Al duizenden jaren wordt er overal ter wereld handel gedreven.

En de linkse kerk doet juist alles om economieën kapot te maken. Daarom douwen zij ons die onbetaalbare en onbruikbare “duurzame” energie door de strotten. Dat is echt niet omdat ze oprecht geloven dat NL daar ooit een halve cent aan zou kunnen verdienen.

Natuurlijk is economie alleen niet zaligmakend, en moeten we altijd kijken naar andere zaken als milieu, mensenrechten etc. Maar zonder economie heb je niks. Dan ren je naakt achter eetbare beesten aan, en dan passen er echt geen miljoen mensen in Nederland. Volken die als jagers-verzamelaars leven hebben namelijk veel meer leefgebied nodig dan traditionele boeren; laat staan onze moderne landbouwsector.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Dat klopt voor economie in het algemeen, als wetenschap. Ik doelde in mijn reactie op de specifieke economische situatie van Nederland. Die ontwikkelt zich steeds verder in de richting van diensten sector voor verstedelijkte gebieden. Deze bewuste richtingkeuze is bedoeld om bezwaren tegen voortgaande immigratie weg te nemen.
Wat betreft de duurzame energie, waarvan je terecht opmerkt dat ze onbetaalbaar is, die zal er dus ook niet komen op de manier die nu voorgesteld wordt. Technisch onhaalbaar binnen de termijn van 10 jaar, bovendien is er gewoon niet genoeg ruimte voor al die windturbines. Zonnepanelen kunnen alleen een oplossing bieden in combinatie met waterstof en dat staat nog in de kinderschoenen.
Al deze omstandigheden wijzen er op dat de verduurzaming op dit moment niet meer is dan een rookgordijn voor andere politieke ambities.

Walter
Walter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Klopt Andre ,was laatst met stakende leraren in discussie zij wilden meer geld .
Maar ze klaagden over de boeren “Die produceren te veel”.
Verwonderd werd ik aangekeken ,toen ik over onze hoogwaardige kennis en producten economie begon ,met de bijbehorende overproductie die een bijdrage leveren aan onze welvaart en daarmee aan hun loonstrookje .

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit soort plannen zijn bedacht door geschifte mensen van een geschifte partij, D66. Alle mensen op een kluitje omringd uitsluitend door beton en windturbines. De natuur moet je dan zoeken honderden kilometers verder. Of opzoeken in boekjes. En niet te vergeten, het aantal mensen maakt helemaal niets uit. Welkom in de menselijke D66 jungle. Vechten tegen domheid is uitzichtloos en toch moet je die blijven bestrijden. Waar idioten regeren daar is het onveilig.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In het opschrift las ik : “Geld zat”.
Waaruit moge dat dan wel blijken ?
Kinderen die veel zorg en begeleiding nodig hebben komen op straat te staan (Hoenderloo-groep), onderwijs stelt niks meer voor, leger is er niet echt meer, veiligheid niet gewaarborgd door te weinig politie, de afhandeling v.d. aardbeving-schade in Groningen is één groot fiasco, kinderen die ooit misbruikt zijn in/door instituten worden afgescheept met € 5000, ouderen worden aan hun lot overgelaten enz.
“Den Haag” blijft maar kraaien dat we een rijk én gaaf landje zijn, klopt geen moer van; nou ja……Nederland is natuurlijk wél rijk én gaaf maar dan alléén voor de “linkse elite”.
De bevolking heeft met alles het nakijken, zowel bij woonruimte als zorg, ik heb trouwens nog nóóit een allochtoon bij de Voedselbank zien staan wachten op z’n pakketje met voedsel.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Dat is deels de eigen schuld van de bevolking. Dan moeten zij maar anders stemmen!
Zoveel rijke D66 stemmer zijn er nu ook weer niet dat zij met die treurige vernielers partij de rest kunnen overstemmen.
Wat mij betreft moet de VVD om. Dus Rutte weg!!
En….PVV of FvD stemmen!!

Fluitje
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Helemaal met je eens Netty.
Rutte is de lachende trekpop, van de club van Opa Bernhard.
En voor de financieel geïnteresseerde, Rutte heeft Nederland niet verkocht maar gewoon weggegeven aan de EU.
Evenals het bedrijfspensioen van alle oude balletjes.
Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede W.O is overkomen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

@ Netty. Helemaal mee eens. Waren er maar meer Nederlanders met geopende ogen en oren, die PVV of FvD gaan stemmen.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Het is 100% de schuld van de stemmers.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Netty@ Dat is voor een deel waar, er zijn altijd nog veel mensen die stemmen zoals zij altijd al hebben gestemd. En de meeste mensen zijn bang voor veranderingen, liever een bekende ellende dan onbekende toekomst. En dan nog, hoe u ook stemt er worden partijen uitgesloten en de buit wordt zo verdeelt dat zelfs de partijen die verloren hebben moeten dan voor een meerderheid zorgen. Zo wordt de kiezer gedegradeerd tot een nuttige idioot.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton@ Er is altijd geld zat, dat is een feit, alleen profiteert daarvan maar een klein deel van het bevolking en meestal buiten Nederland. Wat er ook ergens in de wereld gebeurt, de regering staat klaar met open portemonnee. Dat allemaal ten koste van eigen bevolking uiteraard want het moet ergens vandaan komen. En dat merken wij allemaal.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28.
Ik heb geen enkele moeite met het verschaffen van hulp in échte noodgevallen, maar niet aan mensen of landen die zichzelf in die toestand hebben gebracht door bijv. hun eigen land te verlaten, niet vanwege een oorlog maar zuiver om persoonlijke motieven, of landen helpen die hun geld uitgeven aan oorlogstuig en vervolgens miljarden euro’s aan “hulp” o.a. van ons ontvangen.
Met u eens, dat er “geld zat” is in NL maar ’t wordt, naar uw én mijn mening niet goed besteed.
Als ik, juist vanmorgen, weer hoor dat die wereldvreemde Halsema van A’dam “wenst” dat illegalen in A’dam óók aan onderdak én eten moeten worden geholpen rijzen mij de haren ten berge ! Ik heb dat mens nog nóóit hetzelfde horen eisen betreffende de duizenden dakloze échte Nederlanders !
Dat vrouwmens is de schaamte reeds lang voorbij !!!!

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton@ dat is ook wat ik bedoel, de Amsterdamse voorbeeld. Oude mensen zitten alleen thuis in hun eigen shit terwijl illegalen een yoga cursus krijgen. En vroeger een fietscursus inclusief fiets. Dat zijn klappen in het gezicht van echte politieke vluchtelingen die nooit van hun leven iets dergelijks zouden accepteren.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28.
Tussen ons, u én mij, is geen enkel meningsverschil. Het gaat ook niet alleen om oude mensen die in hun eigen shit zitten, maar om zoveel anderen, 100-duizenden mensen in Nederland die er zonder hulp NIET meer uitkomen, die wekelijks een pakketje met eten mogen halen bij een Voedselbank, kinderen ónder de armoedegrens enz. enz.
En dan hoor ok zo’n nitwit als Halsema kirren over illegalen die moeten kunnen leven als Amsterdammers !! Ongelooflijk.
Ik zou zeggen : “Halsema, je bewoont een véél te groot grachtenpand in onze eens zo mooie hoofdstad, neem een aantal illegalen in je huis op en verzorg ze !! Je hebt vast al wel iets verzonnen waaruit zou moeten blijken dat je dát nou nét NIET kunt doen, bijv. druk, druk druk”.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

TriStateCity is het Oude Verhaal van fatale menselijke overmoed: De Toren van Babel, Genesis 11.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het was toch een D66 idee om van Nederland een stad te maken met de Veluwe als een Central Park zoals in New York. De hele stad Nederland kan in het weekend naar de Veluwe om te kijken hoe groen vroeger uitzag. Zoals vele verzinsels van D66 is ook deze een idiote idee een idiote partij waardig. De natuur kan zonder ons maar wij hebben de natuur nodig. Onnodige bomenkap om hout te verbranden getuigd van geen respect voor de natuur. Er worden hectaren bossen in de VS gekapt om die hier te verbranden. Bossen hier worden gekapt om plaats te maken voor windturbines hoger dan welke boom dan ook. En Bolsonaro krijgt de schuld. Het getuigd van een totale gebrek aan visie maar die is volgens onze premier ook onnodig. En dat blijkt door alle problemen die deze regering heeft veroorzaakt die een behoorlijke negatieve stempel drukken op de samenleving. Wonen is niet meer te betalen en ouderen moeten in eenzaamheid hun oude dag doorbrengen. En wordt het hun teveel dan heeft D66 nog een goed idee, het spuitje voor “voltooide leven” die door al die onzinnige maatregelen veroorzaakt wordt. Geen voltooide leven maat verziekte leven.

Petra
Petra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met hoeveel geld zit Soros in dit project? Dit is vast een kolfje naar zijn hand!

H.Visser
H.Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Insiders herkennen in deze plannen en de huidige klimaatontwikkelingen direct de doelen van de VN Agenda 21 en 30. Past exact.
https://youtu.be/g2j81S20MqU

Frank
Frank
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laatst is me iets bijzonders verteld: “the urban graveyard”
De bevolking trekt naar de steden om daar uit te sterven.
In het verleden letterlijk door slechte omstandigheden als honger en dorst. Tegenwoordig vooral door de gebrekkige mogelijkheden om kinderen groot te brengen.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

BV Nederland kent geen burgers maar klanten.
En klanten bepalen niet de koers van een bedrijf, zeker niet wanneer het bedrijf een monopoly heeft.

26
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x