Europa: de snelweg naar irrelevantie

Bezoek aan China geeft stof tot nadenken

Treinstation Changsha (Hunan, China)

Wie een column over de Nederlandse gekte van 2019 wil schrijven, heeft de brokstukken van falend beleid voor het oprapen. Probleem is dat er zoveel materiaal is, dat het niet meevalt om er een keuze uit te maken. Het leed van de columnist in een notendop. Waar we het snel over eens kunnen zijn is dat 2019 een crisisjaar is. Daarbij is iets heel merkwaardigs aan de hand.

Schijncrises

Wat de regering Rutte 3 een crisis noemt (klimaat, stikstof, Brexit), is helemaal geen crisis.

Wat wél een crisis is – ongecontroleerde immigratie, van het gas los, uit de hand lopende kosten van energie, dalende koopkracht van de burger, verdampende pensioenen, inadequaat onderwijs, triest makende zorg, een incompetente Belastingdienst, een welvaartvernietigende Green Deal, moslimprovocatie, antisemitisme, een gênant cordon sanitaire, verloedering op alle fronten, een antidemocratische EU, etc. – wordt door diezelfde overheid aan alle kanten ontkend.

Gekte regeert

Eigenlijk is in het politieke bedrijf in het Nederland van 2019 nog slechts één ding van belang, namelijk hoe dit kabinet tot elke prijs en met steun van ongeacht welke politieke stroming ook op het pluche kan blijven. Daartoe wordt geen leugen geschuwd, en worden steeds weer zaken doorgedramd die in geen enkel verkiezingsprogramma zijn terug te vinden. Referenda zijn afgeschaft en de burger staat volkomen buiten spel. Rationaliteit speelt al lang geen rol meer, de gekte regeert. Van een betrouwbare overheid is geen sprake meer.

Foto: China en Hunan Province met hoofdstad Changsha

Bezoek aan China

Het is een feit dat je pas een scherp oog voor bovengenoemde misstanden krijgt, als je je eigen land van enige afstand beziet. Zo was ik kort geleden in China, in Hunan, op uitnodiging van de Chinese overheid. China is opgedeeld in 34 administratieve eenheden, waarvan 24 provincies. Een van die provincies is Hunan, in het zuidoosten. Hunan is iets kleiner dan Duitsland, met ongeveer evenveel inwoners (~80 miljoen) en met hoofdstad Changsha. Eerlijk gezegd had ik tot voor enige weken nooit van die stad gehoord, maar er wonen wel 8 miljoen mensen. De regering van Hunan zetelt in Changsha en heeft nogal wat macht.

Samenwerking

Changsha ligt op een kruispunt van rivieren, snelwegen en snelle treinverbindingen in Zuid- China. Er is een belangrijke verbinding via het water naar de grootste rivier van China, de Yangtze Kiang, die een uitgelezen verbinding met de grote zeehaven Shanghai levert. Hunan is een traditioneel agrarische staat en is bijzonder geïnteresseerd in mogelijke samenwerking en export van allerlei producten naar andere werelddelen. Daartoe wordt contact gezocht met buitenlandse delegaties met deskundigheid op onder meer het gebied van energievoorziening voor de toekomst. Fysische-technologische kennis is daar dus, in tegenstelling tot in Nederland, zeer welkom.

Foto: Gedetailleerde kaart van de provincie Hunan

Mao Zedong

Het is bepaald niet mijn bedoeling mezelf te afficheren als China-kenner. Het aantal mensen dat een goed inzicht heeft in wat zich in dit enorme land met een cultuur van duizenden jaren afspeelt, is waarschijnlijk in Nederland klein. Evenmin heb ik ook maar de geringste neiging het politieke verleden en heden van China te idealiseren of te bagatelliseren. Hunan is de provincie waar Mao Zedong geboren en opgegroeid is. Hoewel hij nu in China overal als held en vader van de moderne staat vereerd wordt, kunnen er wel op conto van zijn beleid aantallen slachtoffers waarvan de schatting varieert tussen 30 en 60 miljoen worden bijgeschreven.

Hoewel Hunan traditioneel de graanschuur van China was, zijn er in de Mao- periode veel mensen uitgerekend door hongersnood omgekomen. Niettemin kan het geen kwaad te zien hoe China er tegenwoordig technologisch-economisch voorstaat.

Ik was eerder in China in 1999, dus twintig jaar geleden, toen ik drie weken op eigen gelegenheid het land heb doorgereisd van Beijing naar Hong Kong. De herinneringen die me van die reis vooral zijn bijgebleven, zijn de zeer matige infrastructuur, het gebrek aan hygiëne en de opvallende armoede bij grote delen van de bevolking. Hoe staat het er nu allemaal voor?

Moderne natie

In de week die ik in Hunan doorbracht heb ik behalve Chansha ook een veel kleinere plaats, Jinshi (±300 000 inwoners) in het noorden van de provincie en het unieke berggebied van Zhangjiajie in het oosten bezocht, waar de film Avatar is opgenomen. China doet ons graag geloven dat het een land in ontwikkeling is dat gedurende zijn ontwikkelingsfase ieders consideratie verdient. Feit is echter dat China zich in hoog tempo ontwikkeld heeft tot een moderne natie met een infrastructuur die zeker niet onderdoet voor die in Nederland. Oude auto’s zijn uit het straatbeeld verdwenen, de wegen zijn schoon en voortreffelijk onderhouden. De maakindustrie is hoogontwikkeld, en China zet in op grootschalige technologische vernieuwing. Zo wordt er op zeer professionele wijze een auto-industrie uit de grond gestampt die zich vooral richt op de export van elektrische auto’s.

Foto: Zhangjiajie, Hunan, China (foto Kees de Lange)

Slagvaardige overheid

Bijzonder opvallend is de uitstekende samenwerking tussen overheid en ondernemers. De meeste socialistische landen, er zijn voorbeelden te over, zien ondernemers slechts als een melkkoe die voor hun financiële hobby’s leeggetrokken kan worden. Zo niet in China, waar men ten volle beseft dat een dirigistische overheid en krachtig ondernemerschap heel goed samen kunnen en moeten gaan. In Jinshi werden we dan ook ontvangen door een delegatie van burgemeester, voorzitter van de Kamer van Koophandel, directeuren van toonaangevende bedrijven, en zoals te verwachten ook een overheidsvertegenwoordiger op hoog niveau.

De slagvaardigheid van het gevoerde beleid is naar Nederlandse begrippen onvoorstelbaar. Er worden grote bedrijventerreinen ingericht waarbij de overheid de infrastructuur voor haar rekening neemt, en de ondernemers daar als gebruikers bij aansluiten. Binnen een jaar wordt er een heel nieuwe bedrijfsvestiging uit de grond gestampt. De organisatiegraad is indrukwekkend en de punctualiteit (tijd is tijd) weldadig.

Dirigistisch

Hoewel bij het democratisch gehalte van Nederland helaas de laatste jaren grote kanttekeningen geplaatst kunnen worden, is China natuurlijk een dirigistisch geleide staat. Niettemin is heel opvallend hoe vooral jonge mensen zeer gemotiveerd en hardwerkend zijn, en een zeer positief toekomstbeeld hebben. Men is zich bewust van het gebrek aan persoonlijke vrijheid, maar neemt dit met het oog op de snel groeiende technologisch-economische mogelijkheden momenteel graag voor lief.

Bangmakerij

In elk geval steken mijn waarnemingen op dit punt in China schril af met wat ik regelmatig in Nederland ervaar. Door onnodige bangmakerij van de bevolking en door treurig economisch beleid is het vertrouwen in een goede toekomst volledig uitgehold. Het verspreiden van het klimaatsprookje dat de planeet over 12 jaar vergaat, is nu eenmaal niet het meest geschikte middel om met name het jongere deel van je bevolking te motiveren om te werken aan een mooie toekomst.

Vlucht naar voren

Waar gaan we heen in Europa? De EU voert een “beleid” om zonder ophouden Trump en Johnson te kleineren, schept nadrukkelijk een vijandbeeld van Rusland, en blijft niettemin stekeblind aannemen dat de VS onze kastanjes toch wel uit het vuur blijft halen. Quod non. Hierbij stellen we ons ongefundeerde geloof in een steeds minder functionerende EU, die kennelijk kiest voor de vlucht naar voren op allerlei gebieden.

Openluchtmuseum

Ik ben daarom buitengewoon somber over de toekomst van ons continent. Ik voorzie dat over twintig jaar de economische en militaire macht in de wereld verdeeld zal zijn tussen met name China en de VS. Voor Europa zal nog slechts de rol van zieltogend openluchtmuseum zijn weggelegd, waar bezoekers zich kunnen vergapen aan wat ooit een voorbeeldige, maar nu vergane sociale en economische cultuur was, die door irrationeel beleid zonder wetenschappelijke onderbouwing onherstelbaar verkwanseld is.

De geschiedenis kent geen genade. Waar door toedoen van de EU momenteel de kiemen voor een revolutie gezaaid worden, vertegenwoordigt de geweldloze overgang naar een museumfunctie daarom slechts het meest optimistische scenario.

Oh ja, ik wens u prettige feestdagen.

Over de auteur

Kees de Lange
Kees de Lange
Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange studeerde wis-, natuur- en sterrenkunde aan de UvA en promoveerde in de Theoretische Chemie in Bristol, UK. Hij is emeritus hoogleraar fysische chemie en chemische fysica aan zowel de UvA als de VU. Zijn research betreft atmosferische chemie en fysica, en magnetische resonantie, alsmede het ontwikkelen van complexe fysische modellen. Zijn onderzoek is vastgelegd in enige honderden publicaties. Hij is tot op de huidige dag actief in wetenschappelijk onderzoek. In de periode 2011-2015 was hij als een van de zeer weinige bèta’s lid van de Eerste Kamer.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
44 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Akelig vooruitzicht, prof de Lange. Ik hoop dat men uw waarschuwing ter harte neemt, maar links is eigenwijs als de neten. het wordt tijd voor een regering van DESKUNDIGE mensen. GEEN politieke onbenullen meer graag. Ons land moet strak geleid worden door mensen die hun verstand gebruiken en die geen stromannen zijn van elitaire uitbuiters……. of ten koste van alles op het pluche willen blijven. Onbenullen als Rob jetten en jesse klaver moet verboden worden om ook maar 1 stomme uitspraak te doen, hetgeen betekent dat ze hun mond moeten houden, want ze lijken tot nu toe alleen maar stomme uitspraken te kunnen doen.

Cees Dekker
Cees Dekker
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een prima artikel. Zo jammer dat dit soort informatie van kundige insiders nagenoeg alleen maar via sites als deze wordt uitgedragen. Hoog tijd voor een omroep als Ongehoord Nederland. Maar ja, de machthebbers van nu hebben de entree van deze omroep weer weten uit te stellen. Wij wonen nu in Nieuw-Zeeland, waar het leven goed is. Maar toch denken we aan terugkeer te zijner tijd naar Nederland omdat onze familie daar woont en nu ook kleinkinderen. Maar je leest over niets anders dan rampspoed, megalomane milieuplannen, gemiddeld 700 kansloze immigranten per week erbij; de weg-met-ons-mentaliteit bij de beleidsmakers viert hoogtij. Je wordt er soms depri van. Ik weet dat het zeer beladen is, maar toch denk ik: Nederland heeft, naast de Nexit, behoefte aan een sterke, deskundige en capabele leider. Daar is nu geen sprake van.

John Zoetebier
John Zoetebier
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cees Dekker

Wij wonen sedert 1993 in New Zealand en horen af en toe van Nederlanders die weer teruggaan. Een verassend aantal daarvan is binnen 1 jaar weer terug in NZ. Nederland is in een enorm tempo veranderd, lees verloederd. Nog dit jaareinde werd bij een huisarts in Den Haag de ramen ingegooid. Bedenk dus wel goed waar je naar terug wilt. Ik lees nog vrijwel dagelijks het nieuws uit NL en merkt dat het jaar in jaar uit slechter wordt. Soms denk ik dat Nederland in een open inrichting veranderd is. Men is kennelijk op hoog niveau helemaal het spoor bijster, kunnen niet het onderscheid maken wat belangrijk is en wat niet. Er is geen visie , geen helder beleid, alleen een doelloos en obsessief “bezuinigen” motto dat aangedragen wordt als de oplossing voor elk probleem onder de zon. De ongebreidelde massa immigratie zal binnen 20 jaar leiden tot een instorting van het sociaal verzekering stelsel. De ECB zorgt er verder voor dat er legaal miljarden vanuit Nederland wordt overgeheveld naar het zuiden en oosten van Europa. Volledig legaal , hoeft de mafia niet meer aan te pas te komen. Door de negatieve rente zullen Nederlanders al hun pensioengeld zien verdampen. Je zou denken dat de baas van de Nederlandse Bank (Klaas Knot) hier een stokje voor zou steken en bij de ECB met de vuist op de tafel slaan, maar nee hij speelt de loftrompet over dat prachtige NL pensioen systeem waarvan een kind kan inzien dat het failliet is.
De enige hoop voor Nederland is dat de EU kapot is voordat ze Nederland kapot gemaakt hebben.
Kortom, ik zou nog maar even wachten met teruggaan naar NL voordat ook NZ de deuren definitief sluit voor massa immigratie. Voordat je het weet kun je niet meer terug.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In China wil iedereen eensgezind vooruit. En dus is iedereen daar ook mee bezig; jong en oud, privaat en overheid.

In het Westen daarentegen heeft het cultuurmarxisme een cultuur van “verdeel en heers” geïmplementeerd. Jong tegen oud; vrouw tegen man; zwart tegen blank; arm tegen rijk, homo tegen hetero, allemaal tegen joden; allemaal tegen Westerse vrijheden; etc. Voortdurend worden vanuit de overheid en daaraan gelieerde MSM confrontaties tussen burgers georganiseerd vanwege denkbeeldig racisme en verzonnen glazen plafonds.

Daarin past ook het linkse beleid om andersdenkenden niet als “iemand met een andere mening” te zien; maar als door Satan zelf gestuurde nazi-kampbeulen. Voor wie (volgens EU-nitwit Tusk) zelfs een speciale plaats in de hel gereserveerd is.
Een normale discussie is hierdoor onmogelijk geworden. Het tegenspreken van de linkse elite leidt tot stelselmatige haatcampagnes in de MSM. Uiteindelijk resulterend in schijnprocessen, intimidatie, vandalisme, geweld en zelfs moord.

En inderdaad; ook mediahypes over co2, pfas en stikstof zijn bedacht om de aandacht van de echte problemen af te leiden. En dat werkt. Want of we nou voor of tegen boerenprotesten en stakende bouwers zijn; zolang de discussie daar over gaat vergeten we dat onze overheid die problemen kunstmatig gecreëerd heeft.

Henri G.
Henri G.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Uitstekende analyse!

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

China’s welvaart is gebaseerd op grootschalige diefstal van intellectueel eigendom, oneerlijke handelspraktijken, en neokolonialisme.
En verder maakt China momenteel optimaal misbruik van de in het westen heersende door mede socialisten(!) gecreëerde klimaatwaanzin, door veel geld te verdienen aan de productie van de hierdoor benodigde “duurzame energie” troep.
Waarbij dan opvalt dat ze zelf zo goed als volledig voor fossiele brandstoffen en kernenergie kiezen; Chinese investeringen in de eigen “duurzame energie” voorziening zijn minimaal en enkel voor de bühne.
Al doende verkopen ze hun concurrenten, heel gehaaid, het touw waarmee deze zichzelf gaan verhangen.
Het enige Westerse staatshoofd die dit hele spelletje doorziet is Trump, die daarom door de door socialisten(!) gecontroleerde Westerse media als een imbeciel wordt weggezet.
Wakker worden mensen…

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Geweldige reactie. Tot mijn ontzetting lees ik nog steeds op oa EW digitaal artikelen en reacties van personen die intensief wegkijken van het in deze reactie beschrevene, afgelopen 35 jaar keer op keer bewezen. En wat zou ik graag een reactie lezen van de personen die een min hebben gezet?

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

“En wat zou ik graag een reactie lezen van de personen die een min hebben gezet?“

Die hebben wel een mening, maar geen argumenten om deze fatsoenlijk te onderbouwen, en dus uiten ze op deze wijze hun ongenoegen.
Een zwaktebod noem je zoiets…

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Hoewel ze, zeker vroeger, erg veel merkspulletjae namaakten is de term “grootschalige diefstal van intellectueel eigendom” schromelijk overdreven. Toen China zijn deuren opende voor westerse investeringen was dat intellectuele eigendom onderdeel van de onderhandelingen. We hebben die kennis dus vrijwillig gedeeld.

Verder is je stuk, helaas voor ons, zeer accuraat.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

@ Joost mag ‘t weten

Ik denk dat jij de aard en de omvang van de Chinese wetenschappelijke en industriële spionage stevig onderschat…

Léon
Léon
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Westerse intellectuele eigendommen komen vaak tot stand met subsidies zij door overheid of non-profit organisaties. Deze vervolgens in handen laten komen van multinationals is ook een vorm van diefstal. Zie dit toch meer als een Robin hood vorm deze komen op een andere wijze weer terug bij de bevolking waar ze horen.

John Zoetebier
John Zoetebier
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

“China’s welvaart is gebaseerd op grootschalige diefstal van intellectueel eigendom, oneerlijke handelspraktijken, en neokolonialism”
China heeft als beleid dat bedrijven technologische kennis overdragen. Dat is contractueel vastgelegd en geen diefstal , maar slim zaken doen. Nederland koos ervoor om zakken vol geld te dumpen in Afrika en aan de EU. China stuurt zijn eigen mensen naar Afrika en haalt grondstoffen naar China. Weer volledig volgens de regels en gewoon slim zaken doen. Hoeveel azielzokers gaan er ook al weer naar China ? China speelt een slim spelletje en Nederland een dom spelletje. Gewoon een beetje dom.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  John Zoetebier

Chinese spionnen zijn over de hele wereld actief en stelen al het intellectuele eigendom dat ze maar in de vingers kunnen krijgen.
En of het nu wel of niet volgens de regeltjes is; China plundert Afrika op een schaal waar de voormalige kolonialen nog wat van hadden kunnen leren
Verder zijn ze momenteel druk doende ons uit te kopen met geld dat ze eerder van ons gestolen hebben.
Nederland is verder niet een beetje dom maar wordt gestuurd door “progressieven”, wat feitelijk gewoon ordinaire socialisten zijn, en die gewoon socialistisch aan het nivelleren zijn.
Wel dom is het (grote) deel van de Nederlandse bevolking dat deze “progressieve” oplichters in het zadel houd.

p.
p.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor dit informatieve artikel. En dank voor de visie die op mij zeer realistisch overkomt. Inclusief, helaas, de laatste alinea.
Ik voel mij gedwongen mijn kinderen te waarschuwen dat hun toekomst wellicht ergens anders ligt dan in dit continent, waar het (zeker niet alleen economisch) onleefbaar dreigt te worden.
Ik heb nog een kleine hoop dat enkele Oost-Europese landen wellicht ook nog een veilige toevlucht kunnen bieden. Maar de macht van het geld is groot.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

dit is wat ik mijn kinderen al jaren voorhoud. de ene brengt dit nu in praktijk (verblijf in Azie/Australie), en de andere volgt een technische studie waarmee hij overal in de wereld terecht kan

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

China is geen democratie maar de vraag is of de EU het ook is naarmate de leiding steeds verder naar Brussel getrokken wordt. Onder de mom dat de landen zelf van alles te vertellen hebben worden de dictatoriale schroeven steeds verder aangedraaid. Economische is China een wereldmacht aan het worden. Hun buitenlandse politiek wat economie betreft is tot schrille verschil met de EU opbouwend. Terwijl de EU miljarden in bodemloze putten van de derde wereld deponeert investeert China in die landen. Eigenlijk kopen zij die landen zodat alles wat daar gebouwd wordt geld opbrengt. Zij doen niet mee aan klimaathysterie terwijl hun industrie voor de meeste vervuiling zorgt. De innovatie komt heus wel maar dan zonder paniek die in de EU regeert. Het einde van de wereld wordt niet meer door leiders van sektes aangekondigd maar door de regeringen zelf die onder druk staan van activistische groepen die het in de VN voor het zeggen hebben. Zo laag zijn wij gedaald in Europa die via het klimaatpropaganda steeds Marxistischer klinkt. Sterke leiders met visie ontbreken totaal wat je niet over de China kan zeggen, die weten precies waar zij naar toe willen. Zoals tijdens mijn jeugd veel hoorbaar was, de Chinezen vegen ons weg met hun petten.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28.
U vraagt zich af of de EU een democratisch gebeuren is. Ik vraag mij dat niet meer af………voor mij is de EU een dictatoriaal geleide club, met het hoofdkantoor, de ene keer in Brussel en dán weer in Straatsburg. Ik hoorde onlangs de dwaze Fransje Timmermans wauwelen over CO2, stikstof enz. Hij legde er m.i. veel te veel de nadruk op dat de diverse EU-lidstaten zélf zouden mogen/kunnen uitmaken hoe zij die onzin zouden gaan aanpakken. Als “politici” als Fransje T. zoveel nadruk op iets leggen, dan “is er iets a.d. hand”!!!! Zoals de gevleugelde woorden van Rubberen Rutte : “Nederland is een gaaf én rijk landje”. Niets is minder waar, Nederland is straatarm en ook niet “gaaf” meer ! Dat weet die Rutte ook wel, maar hij denkt : “Als ik dat maar vaak genoeg herhaal, zijn er vast wel van die stomme figuren die daar intrappen.” Deze figuurtjes w.o. Fransje T. en Rutte hebben niet eens in de gaten dat zij als een paar clowns rondhuppelen in een circus dat EU heet.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Noch EU noch NL zijn een democratie.
In NL is al jaren een dictatuur van links onder de vlag van een schijndemocratie. Neem alleen al het feit dat we op belangrijke beslissingen geen stem kunnen laten horen (dan heb ik het nog niet eens over een ‘bindend’ referendum, maar de overheid is ook niet eens geinteresseerd in wat de mening van de burger eigenlijk is) De keren DAT we mochten stemmen over de Europese grondwet en het Oekraine verhaal, stemde de democratische meerderheid TEGEN maar werden we er toch gewoon in geluisd en ingerommeld. Dat noem ik dan toch echt een dictatuur vermomd in een lullig jasje van leugens en smoezen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Marien@ NL en EU zijn een dictatuur in wording doordat de democratische gehalte steeds kleiner wordt. Echte dictatuur betekent dat er geen OpinieZ meer is en dat u niet vrij uit mag reizen. Uw commentaar zou u dan een paar jaar cel betekenen. Zover is het nog niet maar als het aan links ligt moet het er komen. Alle linkse leiders die democratisch verkozen werden zijn uiteindelijk dictatoren geworden, zie Zuid Amerika. Elke dictatuur is in wezen slecht en het begint met beperkingen opleggen zoals hier de referendum sneuvelde. Ook het betichten van andere bronnen van nepnieuws is een vorm van beknotten van democratie. In die stadium bevinden ons nu. Ik vergelijk alles met wat wij achter de IJzeren gordijn meemaakten en er komen steeds meer dingen bekend voor.

Edelweis
Edelweis
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Hmmm… Fascinerend. Ik dacht toch dat Zuid-Amerika toch ook een paar uitgesproken rechtse dictaturen heeft gekend: Augusto Pinochet in Chili, Jorge Videla in Argentinië en Efrain Rios Montt in Guatemala. Die hebben toch flink huisgehouden zou ik zeggen. Maar wie ben ik. Overigens waren de contra’s in Nicaragua ook niet echt frisse jongens: drugs-, wapenhandel, burgerbevolking terroriseren. Worden we toch ook niet blij van. En, oja, hoe werden die contra’s ook weer gefinancierd? Juist, uit wapenleveranties van de VS aan Iran (foei!). Onder wiens presidentschap? Juist, Ronald Reagan. Zogenaamd om gijzelaars vrij te kopen, maar eigenlijk was het toch ook een beetje omdat Reagan nog meer een hekel had aan de communisten dan aan Khomeini. Eén grote hypocrisie is het. Zelfde in Afghanistan ten tijde van de russische invasie. Door werden de opstandelingen d.i. de moedjahedien/Osama bin Laden gefinancierd? Juist, de VS. The enemy of my enemy en dat soort dingen. Tried it, been there, done that.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edelweis

Edelweis@ Ik ontken geen bestaan van rechtse dictaturen in Zuid Amerika die eigenlijk altijd alleen maar rechtse dictaturen heeft gekend.Die zijn later verruild door linkse dictaturen en de burger kwam van de regen in de drup. Er is altijd veel armoede in Zuid Amerika geweest, ik heb mijn kindertijd voor een deel in Venezuela doorgebracht en zag veel armoe op de straat wat je dan pas op latere leeftijd beseft. De linkse dictaturen hebben geen verbetering voor de burger gebracht en ik benadruk wat ik al geschreven heb,geen dictatuur is goed maar de linkse kan ik eenmaal beter beoordelen.

Cees Schouten
Cees Schouten
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

NeeDDRland

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Weer een goede, uitgebalanceerde reactie van u, ni28. Velen meer dan nu zouden uw reacties moeten lezen, als ervarings deskundige op Oostblok terrein.
Ik moet altijd heel erg lachen om personen die in dit verhaal rechtse ‘dictaturen’ wensen te betrekken. Die zouden zich om te beginnen moeten realiseren dat rechtse ‘dictaturen’ vrijwel in alle gevallen EN de economie EN s’lands tradities volledig doorzetten. Linkse dictaturen laten een economie in totale chaos achter en een volstrekt traditieloos land.

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Dan zou je je eens moeten verdiepen in hoe bijvoorbeeld het regime in Guatemala omging met de tradities van de inheemse bevolking.
Of hoe het Chinese regime omgaat met de Tibetanen of de Oeigoeren.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Henk Albarda@ dank voor uw reactie. Die “ervarings” klopt, de “deskundige”wil ik mij zelf niet noemen. Ik ventileer alleen mijn eigen ervaringen omdat ik wil waarschuwen voor iets wat men uit eigen ervaring niet kent. Ik herken nu bepaalde ontwikkelingen hier die vergelijkbaar zijn met die ik daar kende. Ik ken het nare gevoel van de onzichtbare IJzeren gordijn die ik beschouw als de grootste ongewenste ervaring van mijn leven. Tot die tijd was het, en nog is, de onverwachte en ongewenste beëindiging van mijn vakantie in Nederland in 1968 die uitmondde in mijn Nederlandse staatsburgerschap en die van mijn vrouw. Je moet je voorstellen dat je met vakantie gaat en je kunt niet terug en tijdens het regelen van verlenging van de visa wordt je veroordeelt zodat de weg terug afgesloten is. Je zit ineens in een vrije land maar je familie is onbereikbaar. Het communisme heeft onze lot bepaald, niet wij zelfstandig maar de omstandigheden van die tijd. Soms heb je je leven niet in de hand.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat China doet is niets bijzonders. Het is hetzelfde wat Zuid-Korea, Taiwan, en Singapore (e.e.a. weer naar voorbeeld van Japan) ook hebben gedaan. Alleen is de schaal veel groter en de mate van assertiviteit eveneens. Het is niet nodig dat Europa terugvalt, maar de blik op de toekomst is niet helder. Vooralsnog laat men zich leiden door de vertroebelde blik van extreem GroenLinks. Europa exporteert veel. China wil dat ook. Dus het wordt druk op de wereldmarkt. Het voordeel valt ten gunste van China uit door een agressieve grondstoffenpolitiek ondersteund door een agressieve geopolitiek, waarbij schimmige deals met de meest afschuwelijke regimes (Iran, Noord-Korea, Pakistan) niet worden geschuwd om over de grootschalige invasie van Afrika en andere continenten nog maar te zwijgen. Tijd om duidelijk te maken dat het het een of het ander is.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vaststelling, dat China zich volop blijft ontwikkelen is ontegenzeggelijk waar. Dat met name Europa de grote verliezer wordt in het economisch spel, mag duidelijk zijn. Om goed gefundeerd te kunnen beoordelen, of het Chinese systeem navolging door ons verdiend, daarvoor ontbreekt mij de kennis van die cultuur, hoewel ik mij gevoelsmatig niet aangetrokken voel tot die samenlevingsvorm.
Ook wil ik niet één van die stuurlui aan de wal zijn, die wel weten hoe het moet, maar zelf buiten commentaar, geen echte bijdrage leveren.
Wat ik wel helder analytisch kan boordelen en weet waar ik het over heb, is de overvloed aan bestuurslagen in ons economisch systeem. Hierdoor ontstaat, wat ik noem ‘het kont model’.
De bovenste laag wordt niet geïnformeerd door de laag daaronder, uit vrees te worden ontslagen, omdat zij hun eigen onderlaag niet goed besturen. Naar beneden wordt er getrapt, naar boven wordt er gelikt. Bekende functies van een kont, vandaar het model.
Het trieste resultaat van deze werking is, dat de bovenlagen niet de behoeften weten, om problemen op te lossen en de onderste laag -de werkvloer- het noodzakelijke kan verrichten, waardoor de resultaten steeds verder verslechteren en niemand nog in staat is dat te veranderen.
Vooral in de ambtelijke wereld en bij grote conglomeraten is dit een voortwoekerende, nauwelijks nog te keren onheils-zwam. Dit alles is slechts een onderdeel van een veel groter geheel, waarbinnen hebzucht, corruptie en zeker ook ontbrekende kennis een grote rol spelen. Zolang dit alles niet doorbroken wordt, is de conclusie van Prof. De Lange zeer realistisch.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laatste tijd het nieuws nog gevolgd in Hongkong? Wat betreft het met alle geweld opleggen van het wereld-socialisme in Europa door middel van fake klimaat-alarmisme (met als gevolg iedereen even arm) zijn we het overigens eens.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Hong Kong was een democratisch Westers eilandje dat door een oud verdrag ineens aan de socialistische reus China werd toegevoegd. De vrijheden in Hong Kong zullen de komende jaren allemaal verdwijnen. Want China is te groot om van te winnen, en de socialistische dictatuur kan het zich niet permitteren dat die stadsstaat Hong Kong als een klein Gallisch dorpje haar eigen gang gaat.

Het is tragisch dat het zo gelopen is, maar het doet aan de rest van het verhaal weinig af. In China werken overheid en bedrijfsleven samen aan meer welvaart. Terwijl wij ten onder gaan aan steeds gewelddadiger discussies over non-issues rent de rest van de wereld ons links en rechts voorbij.

Edelweis
Edelweis
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het volledig met je, Kees. China gaat het helemaal worden. Binnen een paar jaar is China de grootste economie ter wereld. Dat het een centraal geleide staat is ben ik met je eens, maar je ziet waartoe democratie leidt zowel in de VS (links en rechts vliegen elkaar naar de strot), als in Europa waar de EU amper functioneert. Het is treurig om te zeggen maar steeds meer zie ik dat zg. democratie (=chaos) een totale rem is op economische ontwikkeling. En hoewel China nog erg afhankelijk is van kolen en de vervuiling in de grote steden enorm is, is China ook leidend in energietransitie als grootste producent, exporteur en installateur van zonnepanelen, windturbines, energieopslag en elektrische voertuigen. Dus wie blijft roepen dat China niets doet aan klimaatbeleid kan de komende jaren bedrogen uitkomen. China ziet de energietransitie namelijk als een strategische kans om het marktleiderschap van de VS en EU over te nemen. Daarom ben ik erg pro-China.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edelweis

Nadat obama in parijs de usa voor 0 uitverkocht aan china, heeft Trump de raderen in werking gezet die historische stommiteit terug te draaien.
China pretendeert met veel publicaties de klimaat hysterie te hebben overgenomen, maar bouwt kolen- en kerncentrales en zorgt ervoor veel westerse journalisten in enkele wind-en zonneparken te ontvangen.
De MSM fabeltjes worden gelukkig regelmatig weer op Climategate gecorrigeerd, waarop wetenschappers en wetenschappelijke journalisten publiceren die correcte kennis over China hebben. Jammer dat een grote meerderheid in Nederland oogkleppen en oordoppen ophoudt om de feiten niet te hoeven lezen.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edelweis

China doet binnen de eigen grenzen helemaal niets aan klimaatbeleid en energietransitie, omdat ze weten dat het hier de oplichtingstruc van de eeuw betreft.
Ze spelen het spel gewoon mee, en incasseren schijnheilig glimlachend hun deel van de duizenden miljarden die westerse mede oplichters, zoals Edje “warmtepomp” Nijpels, de westerse burgers uit de zakken kloppen.
Hun klimaatbeleid is net zo hol als hun democratie; niet meer dan een schijnvertoning voor westerse useful idiots.
Helaas hebben veel westerlingen een roze brilletje op wat China betreft, met name ter linkerzijde van het politieke midden.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En naar verluid heeft China een weelderige handel in organen op bestelling welke afkomstig zijn van minderheden, ongewenste groepen mensen in concentratiekampen en gevangenen. De handel in het verdovende middel Fentanyl waardoor vele doden vallen in de westerse wereld met name Amerika gaat ook ontzettend goed. En aan auteursrechten hebben ze geen boodschap. Plukken Afrika leeg, leggen wat bestrating en treinrails aan waar het Afrikaanse land niets aan heeft.

Dat wil echter niet zeggen dat we geen handel moeten drijven met China. Maar we moeten wel oppassen dat onze nu schaarse industrie, woningbouw en agrarische productie niet in de verkoop gaat naar China.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

Fijn dat u constateert dat China eigenlijk een schurkenstaat is.
Dat gezegd hebbende, kunnen wij ons weer op de borst slaan dat we zo moreel verheven zijn.
Dat is dan mooi, maar het gaat ons uiteindelijk niet helpen.
De race om economische grootmacht te worden en blijven gaan wij toch verliezen. De decadentie is overal om ons heen te zien. Evenals het verval. Vergelijking met het Romeinse rijk in zijn overduidelijk.
Rijken komen en gaan. Alleen in onze tijd gaat het wat sneller.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Doordat de gevestigde politiek en vooral de goedmens aan de linkerkant zich moreel verheven voelt en dus overal het beste van de klas wil zijn zie je dat deze morele verhevenheid ons aan alle kanten tegenwerkt en uiteindelijk onze ondergang zal inluiden. Als we zo doorgaan zie je rond 2030 door onbetaalbare sociale zekerheden (bijstand, WW, AOW), slechte gezondheidszorg, pensioenen en economie onlusten ontstaan en is het rond 2100 demografisch gezien echt afgelopen met Nederland.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

Ook ik zie de toekomst van Nederland donker in, zeker als we in de eu blijven. Maar ik vrees meer voor de oprukkende islam. Mocht het te erg worden, dan neem ik wel tijdig een fentanylletje…

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Altijd weer een pleizier een artikel van De Lange te lezen. Realistisch zoals ik hem ken.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank professor de Lange,
Goed om u artikel te lezen, voor mijn gemoedsrust is het minder goed.
Als bevolking kunnen wij alleen op een goede partij kiezen en dan maar hopen dat deze de grootste zal worden en niet uitgesloten gaat worden in dit GAFE land van Mark Rutte!

John Zoetebier
John Zoetebier
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In 1993 zijn we geemigreerd naar Nieuw Zealand en we leven in een mooi en welvarend land en hebben een life style die in Nederland alleen aan de zeer rijken is voorbehouden.
We zijn destijds weggegaan vanwege exact dezelfde problemen die in dit artikel worden besproken en die nu steeds meer zichtbaar worden, namelijk een overheid die bezig is met alles behalve de werkelijk problemen. Ook toen was men al op kleine schaal bezig met zelf problemen te bedenken (zoals de eindelose onderwijs vernieuwingen) , maar aan de problemen bij mij in de buurt deden ze niets. Tegenwoordig gaan we om de 2 – 3 jaar circa een maand op vakantie in Nederland en de verloedering wordt steeds meer zichbaar. Er is nergens meer geld voor maar wel telkens roepen dat het zo goed gaat in Nederland. Het probleem is alleen dat ik het niet zie maar ook steeds meer Nederlanders gaan twijfelen aan de staatspropaganda. Een oude vriend van me in Nederland zei het eens treffend: het enige dat nog goed werkt in Nederland is de staatspropaganda.

Nico Broekema
Nico Broekema
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een merkwaardig artikel over een dictatuur waarin de schending van internationale verdragen, mensenrechten, politieke, sociale en vakbondsrechten de permanente praktijk is.
Citaat: “Men is zich bewust van het gebrek aan persoonlijke vrijheid, maar neemt dit met het oog op de snel groeiende technologisch-economische mogelijkheden momenteel graag voor lief.”
Wie is men? Ook degenen die in de concentratiekampen vast zitten, gemarteld worden of om het leven gebracht?
Hoe stel je dat als buitenstaander vast in een dictatuur waarin ieder individu die een afwijkende mening heeft vervolgd wordt?
Dit werd ook door sommigen over Hitler-Duitsland in de 30-er jaren verkondigd. Waar de concentratiekampen en de Jodenvernietiging “de aangenaam voelende dictatuur” (voor hen die ervan wegkeken) hardvochtig ondersteunden.
Voor wie weet hoe het overrulen van burgers en gemeenteraden bij het doordrukken van windmolenparken in Nederland in zijn werk gaat is het moeilijk verteerbaar dat de veel ergere Chinese overheidspraktijk, die structureel anti-democratisch is, zo positief beschreven wordt met termen als indrukwekkend en weldadig. Citaat:“De organisatiegraad is indrukwekkend en de punctualiteit (tijd is tijd) weldadig.” De keerzijde van het Chinese planningsproces is dat burgerrechten totaal afwezig zijn. In het ruimtelijk planproces worden in China huizen, vaak hele dorpen afgebroken, mensen van huis en haard verdreven en als ze bezwaar maken worden ze hun hele leven als dissident behandeld. Dat wil zeggen in het dagelijkse leven onderdrukt, stelselmatig gediscrimineerd, van tal van sociale en inkomensfaciliteiten buitengesloten. Het daarvan wegkijken in een reis op uitnodiging van de Chinese overheid is geen bijdrage aan de democratie in Nederland en Europa, integendeel.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nico Broekema

U vergeet even dat de gemiddelde Chinees wel weet wat bittere armoede is. Dat hebben hun ouders en grootouders nog meegemaakt.
Die leefden in een stro hut met elke dag een kom droge rijst. Nu hebben ze zich in maar 30 jaar opgewerkt naar een mooi huis/appartement, auto en vakanties.
Dan denk je heel anders.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Jaja, eten, een dak boven je hoofd, treinen die op tijd rijden, alleen met de democratie is het wat minder, waar had ik dat ook al weer eens eerder gehoord?
China is, samen met de islam, het grootste gevaar voor welvaart en veiligheid van deze eeuw.

Edelweis
Edelweis
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@Frans. Dat laatste vind ik een opvallende uitspraak. Wel eens in Dubai of Qatar geweest? Beide Golf-staten met een moslim meerderheid, die zowel extreem welvarend zijn als super veilig. Daarbij: MBS heeft Khashoggi iets te letterlijk in mootjes laten hakken en Trump kijkt de andere kant op. Plus – en daar ben ik het wel met je eens – MBS voert toch al weer zo’n 3 jaar oorlog met buurland Jemen, waar de laatste tijd opvallend veel Amerikaans wapentuig opduikt. Goeie reden om Saudi-Arabië niet van wapens te voorzien, als ze het gebruiken tegen burgerbevolking, toch? Maar nee, money talks, dus Trump delivers … wapens aan moslims. Beetje hypocriet gelul, dubbele moraal allemaal.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edelweis

@ Edelweis

Ja, super veilig voor de elite.
Verdiep je, bijvoorbeeld, maar eens in de kwestie van al die als “huishoud personeel” naar Dubai gelokte, en vervolgens als seksslaven misbruikte, mensen uit zuidoost Azië.
De hele cultuur aldaar is gewoon rot tot op het bot.

Met MBS bedoel je de Saoedische kroonprins neem ik aan?
Trump heeft gewoon een geopolitieke situatie georven, en moet nu maar het beste zien te maken van de ellende die een halve eeuw deep state en 8 jaar Obama hem nagelaten heeft.
In die puinzooi kiest hij dan vervolgens gewoon de minste van twee kwaden, andere opties zijn er niet.

44
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x