Het morele bubbelbad der schijnheiligheid

Meehuilen met de wolven in het bos

Titelfoto: Screenshot YouTube-video, kanaal NOS Journaal. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

Het is gemakzucht. Maar het is ook laf. Je zet na het prakkie de tv aan, ploft neer op de bank en als vanzelf rolt het NOS-journaal met z’n praatjes de woonkamer in.

Iets over foute witte mensen in Amerika, lullige dingetjes over Trump of Johnson, altijd iets belangwekkends over het klimaat, over de energietransitie en de opwarming van de aarde, gevolgd door een feelgood-item over windmolentjes, warmtepompjes en zonnepaneeltjes, tussendoor wellicht nog even een ‘incident met een verwarde man’ waarbij geen sprake is van terrorisme, de eerste vrouw op een of andere hoge positie, dan nog wat ellende in een vluchtelingenkamp en tot slot het weer.

Gesprekjes

Je schenkt nog eens koffie in. Een Vandaag begint, met gesprekjes met hun eigen correspondenten, een keurig gekapte branchevertegenwoordiger aan de desk, een linkse politicus die wat extra bekendheid nodig heeft. En dan een glimlachend itempje over ‘tjongejonge waar heeft Twitter zich vandaag weer druk over gemaakt, nudge nudge’ , meestal een onderwerpje waarover alleen een bepaalde bubbel heeft lopen babbelen, waar je goede sier mee kunt maken. En dan komt er een waanzinnig geëngageerde kunstenaar of een stumper die door anderen als oorlogsmisdadiger wordt gezien.

Je schudt je hoofd over zoveel ellende en neemt nog eens een tweede kopje koffie, rolt vanzelf DWDD in, of het RTL-Nieuws, waar ook weer bekende smoeltjes hun geloofsbelijdenis komen afleggen voor een haarfijne scheidslijn tussen goede en foute meningen. Wat een gezelligheid aan tafel. Wat een fijne mensen allemaal, denk je.

Misschien kijk je tussendoor nog even op Teletekst waar je dezelfde berichten ziet staan en duikt dan dankbaar in het vermaak met flut-BN’ers die op camera iets belachelijks moeten doen om hun hypotheek te kunnen betalen.

Inzepen

Op zondagavond laat je je gewillig onderdompelen in het morele bubbelbad der schijnheiligheid, je laat je inzepen door ‘cabaretiers’ of ‘satirische programmamakers’ die jou precies vertellen hoe je moet denken over actuele thema’s als de vleesindustrie, het Sinterklaasjournaal en Chinese veilingsites. En over andere onderwerpen waar je je eigenlijk nog niet echt een mening over had gevormd, maar die je dan opeens heel erg schokkend vindt en zo geweldig scherp verwoord door die man achter die desk en die geinige sketches.

Op doordeweekse avonden zie je dat mensen met dezelfde mening het een stuk makkelijker hebben aan de tafels van Matthijs, Jeroen, Eva of Beau, ze hebben de lachers op hun hand als ze weer iets over Trump zeggen en ze krijgen bewonderende schouderklopjes als ze zich druk maken over het klimaat, vluchtelingen of voedselbank.

Buitenspel

Je merkt dat andersdenkenden het zwaar hebben. Ze komen met feiten die ze op internet lezen die je best interessant vindt maar waarover aan tafel smakelijk gelachen wordt, je ziet dat ze aan tafel nauwelijks uit mogen spreken en van alle kanten worden aangevallen. Soms tot de grond toe afgezaagd.

In het dagelijks leven zie je hetzelfde. Iedereen zegt dezelfde dingen. Praat elkaar na op verjaardagspartijtjes, ouderavonden of etentjes met vrienden. En als iemand iets anders zegt zet hij zichzelf direct buitenspel. Dat je het eigenlijk met hem eens bent durf je niet te zeggen. Dus je grijnst maar wat en neemt nog een hap.

Meehuiler

Nee, je hoeft niet lang na te denken. Je weet precies bij wie je horen wilt. Je wil geen gedoe, je wil geen kritiek, je wil niet tot de grond toe worden afgebrand. Daarom onthoud je goed wat je in het openbaar kunt zeggen. Niet omdat het waar is. Niet omdat het jouw keuze is. Niet omdat je zelf gewikt hebt en gewogen. Je wil dat gedoe niet. Je wil rust in de tent. Je bent bang. Dus word je maar liever meehuiler in het bos.

Dan sla je maar dezelfde Newspeak uit als de mainstream media ook al weet je dat het niet klopt. Dan zet je je blik maar op oneindig en het verstand op nul. Dan ben je maar meeloper eerste klas en laat je anderen de kastanjes maar uit het vuur halen. Zij liever dan ik, zeg je zachtjes. Je schenkt jezelf nog een biertje in, zoals elke meeloper zichzelf nog een biertje inschenkt en je zet de tv aan.

Laf van de wieg tot het graf.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig hebben wij opiniez, zodat we weten dat we niet alleen zijn.

Isabel
Isabel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Spijker op de kop Yorien!
Mijn tv ging 12 jaar geleden de huiskamer uit, ik mis niets, ik zoek mijn eigen nieuws en dat bevalt prima, DENK ZELF

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kijk al enige jaren geen nieuws / actualiteiten op tv.
Nu lees ik op de hierboven gelinkt Twitter pagina over Nieuwsuur, en weet ik weer waarom ik niet kijk.
De manipulatie en propaganda is echt zo evident.
Ik lees dat er een item was over het succesvolle FvD congres van 10 minuten. 8 minuten daarvan werd ingenomen door wegloper H. Otten en zijn collega Rookmaker. Die moesten dus commentaar leveren op het congres.
Hoe duidelijk wil je het hebben?

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad het Linkse geluid bestaat uit leugens en bedrog.

Demoniseren van anders denkenden staat bij Links hoog in het vaandel.

Opzouten dat hele Linkse zooitje.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja . Wat valt hier nog aan toe te voegen?

Uitstekende beschrijving van de moderne slappe morele goedmens.
Het eigen geweten schoon houden en bij echt moeilijke dingen even de andere kant opkijken. We hebben het toch zo goed in Nederland.
Ik herken het duidelijk bij veel mensen om me heen. De happy hoogopgeleiden.
Zichzelf moreel hoogachtend , maar in feite behoorlijk onwetend en naief.
Ik heb me redelijk verdiept in de islam.
Niemand , die je hierover spreekt heeft een letter in de koran gelezen. Te moeilijk, te confronterend. Maar het klimaat moet wel gered worden.
Slaap maar lekker door. De NPO houdt de wacht.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

U heeft zich redelijk verdiept in de islam zegt u. Mag ik vragen wat dat concreet betekent?
Zelf heb ik een pagina of 30 in de koran gelezen. Toen was me wel duidelijk dat dit ‘boek’ ‘geschreven’ is door een geestelijk verward persoon. Er is geen touw aan vast te knopen. Het verschil tussen bijbel en koran is het verschil tussen orde en wanorde. Wie beide op éen lijn zet heeft er niets van begrepen of er geen kennis van genomen.
Maar uiteraard valt er veel meer te zeggen. Ik ben voor mezelf tot de conclusie gekomen dat de islam geen ‘geloof’ is, hoogstens een ‘religie’ en dat nog maar ten dele. Ten diepste is het een totalitaire staatsvorm die letterlijk, (en dat vloeit logisch uit dat totalitaire voort) ook over ‘religie’ gaat: de islam is staatsinrichting en staatsgodsdienst in éen.
Daarnaast heb ik geconstateerd dat de islam in alle opzichten gericht is op onderdrukking van het zwakkere door het sterkere (inferieure door het superieure (vandaar de voortdurende flirt met het nazisme en fascisme). Daarmee is het ten diepste gericht op de dood, niet op het leven.

Maar ik ben benieuwd wat u geleerd heeft op uw ontdekkingstocht.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Boeken gelezen ; Koran, een andere Mohammed van M Somers, de islam voor ongelovigen K. Elst, Waarover men niet spreekt , van Rooy. Die laatste nog niet uitgelezen. Verder veel video’s You Tube ; oa. Bill Warner.
Ik kom tot dezelfde conclusie als u.
Overigens ook het christendom bestudeerd en de religie/filosofie van India. De Bhagavat Gita is een kernboek van de Indiase traditie. Echt een spiritueel werk dat met kop en schouder boven de koran uitsteekt.
De Koran is een bijeenraapsel van de Bijbel, de Torah en heidense gebruiken. Chaotisch, moeilijk leesbaar, inconsequent.
Islam is een veroveringsdoctrine en een machtsmiddel om de massa te controleren en uit te buiten. Die uitbuiting en onderdrukking geld dubbel voor de ‘ongelovigen’. Daar zijn ze zeer succesvol in.
De islam werkt door coditionering van het volk, te beginnen met kinderen. Daar zijn ze ook heel succesvol in. Het is eigenlijk zoals bij een sekte. Het is dan wel uitgegroeid tot enorme proporties.
Omdat de geschriften onveranderbaar ‘de absolute waarheid’ bevatten , is vooruitgang haast onmogelijk. Dat verklaart ook waarom er zoveel stagnatie en armoede is in die landen. Het westen heeft zich wel geestelijk en materieel ontwikkeld. Dat geeft nu een soort van culturele oorlog. Dat is wat we nu meemaken.
..

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Wat is de relevantie van uw vraag P? ik denk dat Vreeland hetzelfde heeft gezien over de islam als u.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Ik heb de hele Koran gelezen, twee keer omdat een keer je het niet geloofd wat je denkt te hebben gelezen. Staat op de plank van Enge Politieke Gedachten, waar o.a. ook Hitler, Marx, Mao etc. in staat.

Ralf Dekker
Ralf Dekker
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal. Maar volgens mij is het vaak nóg erger. De kracht van herhaling van dezelfde opinie is zó groot dat men er volledig in gaat geloven. Er ís niet eens een vaag besef dat het anders zit. Er is slechts de overtuiging dat het is zoals overal voorgeschoteld. Een tunnelvisie, hoe vaker herhaald hoe sterker de overtuiging. Verder nog gemakzucht en desinteresse. ON! kan écht helpen.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ralf Dekker

Dat verklaart ook de ergste meehuilers: de mensen die niet weten waar het over gaat maar toch vol overtuiging dingen nableren.

Henri G.
Henri G.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ralf Dekker

Dit heet hersenspoeling. Waren de Chinezen destijds onder Mao en waarschijnlijk nog steeds in hun heropvoedingskampen, goed in.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Yorien, 4 sterren omdat ik weet dat u en ik het in een politiek/economische discussie voor meer dan 75 % met elkaar eens zouden zijn.
Als ik op 18 maanden zie dat het met een all-out demonisering van PVV en FvD het kartel niet is gelukt die beide partijen op de lange termijn te marginaliseren, dan zijn u en ik het over uw terechte omschrijving van de slapende Nederlandse kiezer (het grootste deel van de burgers) op termijn 1 week, 1 maand eens.
Durf verder vooruit te kijken. Uitsluitend in de grote steden (die in Nederland relatief klein zijn) blijft de burger blind en doof, GL of D66. Daarbuiten ontstaat steeds meer verzet. Waarom blijven GL en D66 al maanden hangen op 12, 13 zetels?
Ik was van 1984 – 2012 LID en kiezer VVD. Pas eind 2015 realiseerde ik me EN rutte een groen links bedrieger is en dat onze MSM grotendeels fabeltjes verspreiden. Zelfs gedurende 2019 zijn een beperkt aantal VVD’ers wakker geworden.
Natuurlijk zitten er zwakke punten in mijn optimisme. De kiezer volgt nog steeds blind en doof de pvda die zichtbaar anti-semitisch en racistisch is. rutte loopt dermate als een schoothondje achter DDR merkel en Socialist Macron aan, dat ik mij niet kan voorstellen dat hij meer krijgt dan een ambtenaren baantje in Brussel, of nog erger, in 2021 weer premier wordt.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Henk Albarda ; Over wakker worden.
Het is interessant te weten hoe conditionering werkt in het menselijk brein. We groeien op in een cultuur en nemen automatisch de normen en waarden over , die ons aangeleerd worden.
Bij het volwassen worden gaan we enigszins zelfstandig na denken, maar zelfs dat blijft binnen de lijntjes van onze culturele begrenzingen. De kerk wist wel hoe ze het volk moest braaf houden. Wat overigens vaak ook positief uitwerkte.
Sinds de komst van de massa media weten propaganda ministers en reclame makers hoe je ‘het volk’ kan bespelen. En dat wordt nog steeds op grote schaal gedaan. En wel zo subtiel , dat Jan en Truus het niet zelf in de gaten hebben. G0ebbels zei het al; als je een onwaarheid maar lang genoeg herhaalt, gelooft de massa het wel.
En dat gebeurd vandaag de dag nog steeds, m.b.t. klimaat, immigratie, islam, Trump. We zijn kudde schapen.

Ik ben heel blij met alternatieve platforms , zoals OpinieZ , helaas schat ik het aantal mensen die dit leest maar op enige 10 duizenden.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Het ´wakker worden´ is denk ik voor een groot deel IQ-bepaald. In mijn grote omgeving zie ik boven 140 allemaal NPO-ongelovigen. 120-140 een Klein gedeelte, 100-120 praktisch geen en onder 100 allemaal fanaten die de doelstelingen van het NPO-´nieuws´ desoods met geweld willen nastreven.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Nou niet mee eens.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Joost Visser, politiek gezien zijn u en ik en de meeste lezers van OpinieZ grotendeels WELdenkend, en we kunnen kritisch naar elkaar zijn.
Wat IQ betreft, twijfel. Mijn IQ is niet hoog, ik ben niet welbelezen. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik door eigen practisch nadenken tot mijn politieke mening ben gekomen. Door groen linksers en groen links VVD’ers ben ik uitgemaakt voor racist, fascist (tja, sinds het aantreden van Honecker kloon merkel en groen links opportunist rutte zegt dat niets meer) rechts-extremist, nazi, Hitler-knecht, etc.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

U bedoelt het wellicht goed, maar een hoog IQ gehalte is hier nauwelijks relevant. Ik geloof veel eerder dat het luiheid in denken is. Gemakzucht en ongeïnteresseerd zijn in de medemens. Vele diersoorten zijn vele malen meer sociaal en begaand met ander leven waaronder de mens.
En dat is best beangstigend. Veel machthebbers maken zeer sluw misbruik van die groep gemakzuchtigen. Ik ken echter meerderen, die volgens de leiders tot de lager geklasseerden worden gerekend, die zeer helder weten waar het wringt. Mensen die van aanpakken weten. Vrijwilligers en mantelzorgers. Daar wilde ik toch wel even voor opkomen. Zij zijn daar zelf meestal te bescheiden voor.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Luiheid, kan dat geen onderdeel zijn van dagelijks IQ? Even met volle aandacht het IQ-testje doen voor de sollicitatie en daarna 20 punten lager dagelijks achterover hangen?

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Ik begrijp uw reactie niet. 20 punten lager achterover hangen? Was u op uw veertiende ook ‘smorgens om half zeven op de been om naar de fabriek te gaan, 12 weefgetouwen gaande houden en een hele dag staand en na afloop drie keer in week naar de avondschool, waarbij na afloop de bus altijd net weg was en ik 10 km naar huis ging lopen en ’s nachts om half één naar bed kon? En dat vijf jaar lang. Heb me wel tot universitair niveau opgewerkt en ruim 50 jaar gewerkt, in totaal 5 keer ziek gemeld en nooit WW getrokken.
Als u daarvan eenderde hebt gepresteerd mag u nog weer iets denigrerend uitroepen over mensen met een laag IQ. Bij mijzelf is overigens meerdere keren ruim 160 IQ vastgesteld na uitgebreide testen, maar daar hoef ik niet prat op te gaan. Ik stel voor dat u op dit forum gewoon mee discusseert zonder ongecontroleerde meningsvorming, want dat is juist de luiheid in denken, waar ik op doelde. U mag reageren, als ik u verkeerd begrepen mocht hebben.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Nogal kort door de bocht. Zie hier erg veel zogenaamd slimmen cq hoog opgeleiden met hun hoofd in de wolken lopen, ze vinden elke vreemdeling interessant en een verrijking, het klimaat moet worden gered, ze zijn vaak ook erg eurofiel. En ook veel mensen die u typeert als ’tot 100′ met een gezond boerenverstand die steeds verder verarmen en de meeste (over)last van de massale immigratie en klimaatgekte ondervinden. Men mort, maar kan dit niet teveel uiten omdat men dan als racist, fascist, xenofoob, klimaatontkenner en erger wordt weggezet.

Hneri G.
Hneri G.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Inderdaad: Rutte is de useful idiot van Merkel, Macron, Timmerfrans. Geen eigen visie, loopt kwispelend achter de /”echte”/ baasjes aan.

Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Júist om geen meehuiler te worden ga ik tijdens feestjes wel de discussie aan met linksdraaiende meningen. Uiteraard reageert men ‘geschokt’ en ‘verontwaardigd’ en wil met niet met mij praten. Ik ben echter een volhoudertje en dwing tot een tweegesprek. Dan komt het leukste en blijkt de benaming linkse kerk zeer treffend gevonden te zijn, want zoals bij confessionele religies elke discussie eindigt in een : “Dat is nu eenmaal zo omdat ik dat zo geloof.” eindigt een gesprek met een Linkse Trol redelijk steevast in : “Met jou praat ik niet meer, want jouw ideeën zijn walgelijk rechts.”
Lekker inclusief overigens.

De grap is als je dan door blijft zeuren, wat die linksgekkies ook zo graag doen, dan zie je al snel dat ze beginnen te hakkelen, te stotteren, te dreigen en te vloeken tot ze kwaad worden. De omstanders, die eerst nog meewarig hun hoofd hadden geschud naar jou om jouw rechtse dwaasheden, zien opeens het licht en de ware aard van de deugkneuter. Zodra deze dan stampvoetend het feestje verlaten heeft, wordt de sfeer opeens een stuk leuker, vrolijker en vooral respectvoller.

Daarom mensen, niet meehuilen, niet wegkijken, niet angstig in een hoekje wegkruipen, maar met een open vizier de discussie aangaan en vernederen die hap.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Goed dat u blijft doorvragen. Alleen wel een bemerking bij uw constatering dat confessionele religieuze mensen een antwoord geven, dat zij vinden dat iets is, omdat ze dat nu eenmaal zo geloven, vind ik vreemd. Religie is misschien zo, maar Christenen weten in wie zij geloven. Geloven in datgene wat je niet ziet, maar aan de lijve ondervindt en ervaart is welliswaar onbekend bij mensen die niet in God geloven, maar daarom niet minder waar. Laten we het dan houden op onbekend maakt onbemind. Ik ga wel met u mee, dat het natuurlijk een slap argument is om te geloven in iets omdat je dat nou eenmaal gelooft. Ik wil graag een rationeel verschil maken tussen geloof en religie. De keuze om dat geloof te aanvaarden, maakt u zelf. Daar ga ik niet over.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Doe ik ook. Geweldig als ze gaan stotteren of gewoon weglopen met de woorden ´dat ik het nooit zal begrijpen´. Soms wordt het zelfs link en moet ik weglopen. Geeft wel saus op een saai feestje.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Geweldig, zeer herkenbaar. Ik was vooral verbijsterd door een vriend die ik sinds 1986 ken. Hij gaf toe dat ik gelijk had met mijn ‘rechtse’ standpunt over een laag belastingtarief voor klein MKB, EN een hoge belastingvrije ‘drempel. Voegde er gelijk aan toe ’toch geef ik je geen gelijk, want dat past niet in mijn PvdA denken’. Daarnaast zijn 2 ‘goede’ kennissen, D66, volledig afgehaakt toen ik mijn immigratie standpunt uitlegde, dat hebben ze afgekapt.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mijd foute propagandakanalen zoals npo zoveel mogelijk. Af en toe kijk ik naar buitenhof of pauw als daar een interessante gast is, en verder niks.

Kwalijker dan het nepnieuws en het links-activisme vind ik de keiharde laster. Woorden van Wilders, Trump of Baudet die stelselmatig en met opzet worden verdraaid. Als ik een discussie aanga met familie, vrienden of collegae dan moet ik eerst elke keer weer uitleggen wat die personen nou wel of niet gezegd hebben, en in welke context. Aan het eigenlijke gespreksonderwerp kom je daardoor vaak niet toe.

Want dat is inderdaad de kracht van links; “de vaak herhaalde leugen wordt vanzelf een waarheid”. Die “waarheid” weerleggen wordt steeds lastiger. Ik heb PVV-er Fleur Agema en (toen al ex-PVV-er) Hero Brinkman op TV gezien, zogenaamd uitgenodigd om over de zorg respectievelijk de criminaliteit te praten. Werden allebei aangevallen op uitspraken van Wilders, en voor je het weet zijn de 10 minuten zendtijd voorbij.

Zo werkt het. Nooit aanschuiven dus.
Verspreid de feiten, cijfers en argumenten maar via internet.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iemand die de macht overneemt zorgt eerst voor de volledige beheersing van de media om de tegenstanders monddood te maken. Niet perse alleen in een echte dictatuur.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In het verleden heb ik een periode gekend waarin ik me afvroeg hoe het toch mogelijk is dat een volk gewoon zover gaat dat het een ander wil uitmoorden. Het interessante aan deze tijd is dat ik het mezelf niet meer af hoef te vragen. Ik zie inmiddels in dat ongekende zaken mogelijk zijn en dat mensen helemaal niet zo slim zijn. Het gemak waarmee een kudde te vormen is heeft me dan weer wel verbaasd.
Het wordt in het artikel keurig beschreven trouwens.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op water en brood met de NPO,geen cent meer naar die pulpzenders,dan is het gelijk afgelopen met het betalen aan al die “wetenschappers”die maar kakelen voor dikke bedragen wat de omroep graag wil uitzenden ,objectief zijn ze niet ,kijk er al jaren niet meer naar ,en mis er niks aan .Bezuinigen op ambtenaren ,(die dit allemaal goedkeuren) 12 miljoen voor het songfestival,en Hilversum,dit zijn grotere vervuilers in de maatschappij dan de boeren ,en bouwbedrijven .

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kwam vorige week een paar oude videobanden tegen met een driedelige serie van een verhaal van Jules Verne. Was nog te bestellen op DVD. Heerlijk van genoten. Het onmogelijke werd mogelijk en gerechtigheid zegevierde.
Nu ruim honderd jaar later hebben we Marc Rutte, die het terugbetalen van onterechte reisgelden ingewikkeld vindt en alles wat mogelijk is onmogelijk maakt en waar oneerlijkheid en bedrog zegeviert.
Zo’n gedateerde film, die de actualiteit als echt gedateerd kenmerkt. Heel bijzondere ervaring. Daarom kijk ik al lang niet meer naar het NOS journaal, Nieuwsuur en al helemaal niet meer naar DWDD. De wereld is doorgedraaid, maar zal, als we zo door gaan tot stilstand komen met alle gevolgen vandien.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Heb ik nog een tip voor u, de film ‘mother’ met Jennifer Lawrence. Erg symbolisch voor het huidige nederland.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Ik woon in het buitenland en een hele hoop aantal jaren geleden was ik bij mijn ouders op bezoek en zij haden DWDD opstaan. Kwam daar een heel eng hoog stemmetje aan het woord die zgn. dus leuk moest zijn en heb ik begrepen dat iedereen die dat programma bekeek hem ENIG! vond. Heb nooit meer gekeken en als ik bij mijn ouders logeerde kwam dat programma niet meer voor op de buis. Ik vond het om te kotsen, verziekte mijn single malt.

jan
jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een volk van slaven, geknecht door slavendrijvende Ashanti’s en hun meelopers.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel mensen vormen hun mening nu eenmaal op een algemeen gevoel, en dat is dan heel hardnekkig.
Ik weet me nog te herinneren van een jongen die een vraag op zijn eindexamen VWO fout had omdat hij niet kon geloven dat “Aristoteles vond vrouwen maar dom vond” het goede antwoord was. Dat stond wel in de tekst, maar “Aristoteles was toch goed, die kon zoiets toch niet vinden?”

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frank

Ja , de mens is slechts ten dele rationeel.
Dat komt door onze overtuigingen. Die zijn gevoelsmatig al jaren in ons vastgelegd.
Bv. de overtuiging die linkse mensen hebben; alle mensen zijn gelijk. Daar moeten dan alle latere opinies in passen, ook als ze emotioneel zijn, zoals alle vluchtelingen zijn welkom.
Mijn overtuiging is; niet alle mensen zijn gelijk, en westerse waarden moeten verdedigd worden, niet verkwanselt.

n.b. sorry voor eventuele spellingfouten. ik ben ook laag opgeleid met een IQ van 100, waar k mij niet voor schaam.

JCPolling
JCPolling
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

beste Yorien, als iedereen t zich zo zou laten gebeuren…..dan is t gauw afgelopen….ik kies er voor zoveel mogelijk iit te gaan van mijn rigen gekte….

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een topartikel. Staat me zo nabij.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is altijd al zo geweest dat de meeste mensen volgers zijn. Dat is het veiligst en biedt de beste kansen op overleving. Iemand die afwijkende meningen inbrengt, brengt de stabiliteit in gevaar, dus het is logisch dat ie voor gek wordt verklaard. Maar het is ook noodzakelijk om dat perspectief aan te reiken. De groep heeft tijd nodig en een groeiend aantal keer dat ze geconfronteerd worden met het nieuwe idee. Wanneer genoeg mensen zijn blootgesteld aan het idee, horen mensen in de groep het van anderen in de groep en begint het als veilig te klinken en een optie voor de groep om te omarmen. Het kost tijd. En het is een ondankbare taak vanwege de kritiek en ridicuul, maar als je om de groep geeft moet het gebeuren. Je kunt ze zich moeilijk als lemmings van een klif laten storten.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ik zeg niks dat ik niet wil zeggen. Dan houd ik liever mijn mond of kijk alleen maar. Helpt ook. Niet reageren en niet discussieren. Je zegt ‘o ja? Meer niet. Dat is mijn nieuwe strategie.
En ik denk: ‘Hypocriet, zak toch in de grond’. Lekker rustig. Niet discussieren met wegkijkers en zelfbenoemde pluimstrijkers.

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x