De verwrongen moraal van Kick Out Zwarte Piet

Radicalisme leidt tot oogkleppen

Titelfoto: KOZP-manifestatie in Den Haag (16 november 2019). Screenshot YouTube-video, kanaal UP! Network NL. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

“Wij zijn hier omdat wij niet accepteren dat Zwarte Piet – een zwarte karikatuur nog onderdeel is van een Nederlandse traditie” zei de anti-racisme-activist Michael Esajas tijdens de manifestatie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) afgelopen zaterdag in Den Haag. Deze woorden werden goed ontvangen door het publiek. Er werd gejuicht, geklapt en vervolgens gescandeerd: “No More Blackface, Weg met Zwarte Piet!”.

Het bestrijden van racisme en discriminatie verdient niets meer dan lof en ondersteuning, maar wat KOZP laat zien is dat het hen uiteindelijk niet gaat om het bestrijden van racisme, maar om hun radicale gelijk en juist dat hoort ons zorgen te baren.

Kinderlijke onschuld?

Op een afstand kijken jonge kinderen naar de KOZP-menigte: “Dit is toch niet normaal? Ze komen hier een kinderfeest verpesten, helemaal hier naar toe om te protesteren”. Enkele kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud lachten, wezen naar de KOZP-activisten en maakte obscene gebaren. Al snel kwam de politie en werden de kinderen verwijderd. “Niet provoceren jongens, het is niet netjes om je middelvinger op te steken”. Dit typeert het dieptepunt waarin we zijn beland: zelfs kinderen hebben hun onschuld verloren en zijn zich gaan mengen in de politieke discussie over Zwarte Piet.

 

Jerry Afriyie

De KOZP-activisten nemen dit alles voor lief en hanteren elk middel om hun doel te bereiken. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de uitspraken van Jerry Afriyie. In 2016 zei Afriyie in het Leidsch Dagblad: De één gaat zingen op de Dam, de ander gaat met een knuppel naar een intocht. Ik vind dat ze allebei de ruimte moeten krijgen. Het flirten met geweld doen deze activisten niet alleen verbaal, maar ook non-verbaal door bijvoorbeeld zich te laten inspireren door de Black Panther beweging uit de Verenigde Staten. Deze radicale aanpak van KOZP dreigt zijn vruchten af te werpen, alleen niet de vruchten die zij kunnen verteren.

Vruchten van geweld

De vruchten van de radicale aanpak van KOZP zagen wij terug bij de gebeurtenissen tijdens hun bijeenkomst op 9 november in Den Haag. Diverse pro-Pieten zouden de bijeenkomst hebben verstoord door ruiten in te gooien en vuurwerk af te steken. De ophef was groot, er zou een grens zijn overschreden en een ieder moest dit geweld afwijzen. Van verschillende kanten zijn inmiddels overigens serieuze vraagtekens gezet bij de toedracht.

Flirten met geweld

Hoe het ook zij, het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) – de beroepsvereniging van historici in Nederland – had al direct zijn conclusie klaar en claimde: “De aanval op Kick Out Zwarte Piet is niet een uiting van verschil van inzicht in en identificatie met onze gezamenlijke geschiedenis; ze is een gewelddadige uiting van anti-zwart racisme gericht tegen de lichamelijke integriteit van veelal zwarte activisten.” Deze uitspraak van het KNHG is op zichzelf zorgelijk.

Van historici mogen wij verwachten dat zij hun uitspraken baseren op de sociale en historische context. Door nu te claimen dat het geweld dat zou zijn toegepast door de pro-Pieten per definitie racistisch is geven zij aan dat er slechts één verklaring mogelijk is. Daarbij impliceert het KNHG dat KOZP geen verantwoordelijkheid of blaam treft. Ze negeren het feit dat KOZP zelf flirt met symbolen van geweld en geweld ook niet schuwt om een politiek doel te bereiken.

Radicalisme is niet kritisch

Het is daarom ook niet vreemd om te stellen dat KOZP radicaal is. Zij willen radicale verandering en gebruiken desnoods radicale middelen op het te bereiken. Juist daar zit ook het probleem, want radicalisme is naar zijn aard niet kritisch. Radicalisme leidt tot oogkleppen en het volharden in het eigen gelijk. Nergens komt dit mooier aan de oppervlakte dan in de reactie van KOZP op niet-westerse allochtonen die pro-Piet zijn. Deze mensen worden door KOZP en hun sympathisanten uitgemaakt voor koelie, huisneger, bounty, donkerwit enzovoorts. Dezelfde mensen die racisme in Nederland willen bestrijden bejegenen politieke tegenstanders dus racistisch.

 

Grof geschut

Zij gebruiken raciale stereotyperingen om hun argumenten te motiveren en om andersdenkenden te diskwalificeren. Hiermee laten ze zien dat het niet om het bestrijden van racisme gaat, maar om hun radicale gelijk. Zij willen hun gelijk halen en aantonen dat Nederland racistisch is. Een ieder die dit tegenspreekt wordt met grof geschut aangepakt. Waarom, zou je denken? Waarom juist racistisch zijn als je er op tegen bent?

Zwart-Wit denken

Dit heeft mede te maken met het koloniale denken van KOZP. In koloniale samenlevingen worden groepen politiek gemobiliseerd op basis van kleur en ras. Een goed voorbeeld is Suriname, waar de verschillende etnische groeperingen vrijwel allemaal een eigen politieke partij hadden en nog steeds hebben. Het koloniale denken van KOZP zit in het feit dat zij de Nederlandse samenleving bekijken door een raciale lens en de oorzaken van sociale problemen reduceren tot ras en etniciteit.

Aanklacht

Problemen die niet-westerse allochtonen hebben op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, op de woningmarkt komen volgens hen primair voort uit racisme en discriminatie. De racisme-kaart is voor hen een middel om niet-westerse allochtonen te mobiliseren tegen de blanke meerderheid en samenleving. De strijd tegen Zwarte Piet dient dus niet slechts gezien te worden als een aanval op een ‘racistische karikatuur’, maar het is een aanklacht tegen de westerse, blanke samenleving. Het symboliseert het onvermogen van KOZP om de pijn afkomstig van het slavernijverleden een plek te geven.

 

Verwrongen moraal

Dit onvermogen leidt tot een verwrongen moraal, die zich op basis van pijn ontslaat van de verplichtingen die zij van anderen verwachten. De boodschap is: “Wij mogen flirten met geweld, maar jullie niet. Wij mogen raciale stereotyperingen gebruiken, maar jullie niet. En waarom? Omdat wij pijn hebben en jullie niet. Jullie zijn de daders en wij zijn hier de slachtoffers.”

Dit typeert het zwart-wit denken van KOZP en hoort ons zorgen te baren, want hun pijn zal niet gestild zijn met het verdwijnen van Zwarte Piet.

Over de auteur

Shashi Roopram
Politiek antropoloog. Reporter UP! Network.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
41 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jerry Afriyie is een Afrikaan, een Ghanese Ashanti om precies te zijn.
De Ashanti vervulden een hoofdrol in de slavenhandel; het zijn de voorouders van Jerry Afriyie die hun mede zwarten destijds tot slaaf gemaakt hebben en verkocht aan (voornamelijk Arabische) slavenhandelaren.
En terwijl zo goed als het hele Ashanti volk zich daar destijds schuldig aan maakte, zat slechts een minuscuul aandeel van de Nederlanders destijds in de slavenhandel.
Meneer Afriyie zijn handjes zijn dus heel wat viezer dan die van de gemiddelde blanke Nederlander.
Waar dan ook nog eens bij komt dat het de blanken zijn geweest die anderhalf tot twee eeuwen geleden de slavernij afgeschaft hebben, en dat Afrika en het Midden Oosten de plekken zijn waar slavernij ook heden ten dage nog altijd bestaat.
Maar meneer Afriyie meent de blanke Nederlanders toch de maat te kunnen nemen, de vieze hypocriet.
Tijd dat de goede Sint hem een enkeltje Ghana cadeau doet.

Johan Cramer
Johan Cramer
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

De officiele slavernij is in Ghana afgeschaft begin 1900, onder invloed van de blanke Engelse kolonisten.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Fijn dat je dit plaatst Frans, hoef ik het niet voor de zoveelste keer te doen. Bij de onthulling van het Slavernijmonument in het Oosterpark had de organisatie de ambassadeur van Ghana uitgenodigd. Dat was nogal pijnlijk voor hem want zijn opa had nog slaven gehad. Daar hebben ze het in Ghana liver niet over. De Ashanti koningen verkochten de overmeesterde volken aan de Arabieren, Spanjaarden, Portugezen en Hollanders. Lucratief. Ze waren dan ook tegen de afschaffing van de slavernij.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Hoogste tijd dat dit publiekelijk bekent gemaakt wordt dan met hun gezeik over zwarte piet. Die gasten moeten zeker eerst maar eens hand in eigen boezem steken toch. Trouwens zie die gast liever vertrekken naar zijn thuisland (Kick out) dit figuur uit Nederland en al die andere mede slaven van hem die ook staan te schreeuwen gelijk meenemen dan.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Wat doet Afriyle hier?
Ga terug naar waar je vandaan komt als het je hier niet aan staat.
Door dat gezeur over racisme, steeds maar weer, zou je bijna racist worden, we worden toch al zo genoemd!

h.keur
h.keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we nu eens terug gaan naar waar het begon. Bij de Nederlandse TV, de NTR. Zij waren het, die bruine pieten introduceerden en vervolgens allerlei andere rariteiten. Pakjespieten, Strooipieten, Voerpieten en weet ik wat nog meer aan onderdanige soorten Pieten. Allemaal, zonder uitzondering uitgevonden door de NTR. Zwarte Piet is een sprookjesfiguur, gelijk aan Klein Duimpje, Assepoester, de Heks uit Hans en Grietje. Zelfs het geslacht van Zwarte Piet is volkomen oninteressant. Het wordt gespeeld door jongens en meisjes van alle leeftijden, maar ook door tante Annie of ome Willem. Hun huidskleur is absoluut onbelangrijk. Zwarte Piet wordt zwart geschminkt en Sinterklaas wit. De één een zwarte en de ander een witte pruik. In ieder geval moeten ze onherkenbaar zijn. Zo werkt het. Jong en oud, iedereen gelooft erin. Pa en Ma kopen de cadeautjes. Verstoppen ze en laten de schoen zetten voor de kachel of een nepschoorsteen. Kinderen, maar ook volwassenen vinden het spannend, zingen zich ‘ongans een eind in de rondte’, maken gedichten waar Goethe jaloers op zou worden en wie niet van al die flauwekul houdt, nou die doet lekker wat anders.
En opeens kwamen daar een paar nietsnutten, die nog nooit een slag werk hebben uitgevoerd, om dit kinderfeestje kapot te maken, ons een schuldgevoel aanpratend en er een wetenschappelijke draai aan gevend, waar nog geen Nederlander ooit aan had gedacht.
En wie loopt voorop? Dezelfde NTR, die Zwarte Piet destijds tot een tweede rangs mens heeft omgetoverd. Hoe krankzinnig kun je het bedenken.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad; kozp kent maar één waarheid, en één mening. En net als hun nauwe bondgenoten bij denk, hamas, antifa, grauwe eeuw, hezbollah en isis vinden zij racisme en geweld legitieme methoden om hun waarheid aan heel de wereld op te leggen.

Tot 10 jaar geleden voelde niemand zich gediscrimineerd door dit kinderfeest. Deze hele discussie is aangezwengeld door enkele tientallen gesubsidieerde extremisten, en de gesubsidieerde NPO en MSM. Tegengeluiden zoals de film van Arnold Jan Scheer zijn nooit vertoont.
https://www.wildgeraasdefilm.nl/

En het heeft allemaal niks met huidskleur te maken. Een meerderheid van die tientallen activisten is blank, en NPO en MSM zijn blanker dan een KKK-bijeenkomst. En juist op de Antillen zijn zwarte Pieten geen enkel probleem; daar wordt raciaal geweld tegen kinderen namelijk niet gesubsidieerd.

Het racisme komt van kozp en bondgenoten, die enerzijds autochtonen haten en anderzijds allochtonen met de “verkeerde mening” racistisch bejegenen. En daar horen we de MSM niet over, en overheid of justitie evenmin. Te druk met processen tegen de oppositie en blokkeerFriezen.
Kennelijk is het de bedoeling Nederlanders tegen elkaar op te zetten?

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Arie, uitstekend betoog!

Joost mag't Weten
Joost mag't Weten
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit verschijnsel zie je niet alleen bij KOZP. Kijk naar feminisme, LBGTQ, klimaatbeweging,…

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag't Weten

Die zijn inmiddels een schande geworden voor iedere verstandige en goed ontwikkelde vrouw in dit land

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik wens heel duidelijk te zijn. In Nederland kennen we geen racisme behalve door de import afrikanen en MO’ers die NA 1970 in Nederland zijn gekomen, en ik druk me hier zeer mild uit, nadat ik door OpinieZ terecht erop werd gewezen kritiek in fatsoenlijke bewoordingen te uiten.
KOZP doet uitspraken waarvoor Wilders, Baudet en iedere autochtone Nederlander zou worden gearresteerd. Autochtone Nederlanders zijn diegenen waarvan de familie vanaf voor of in de jaren direct na de tweede wereldoorlog in Nederland woonde.
KOZP hoort als terroristen groep verboden te worden in ieder land dat stelt een rechtstaat te zijn. KOZP gaat veel verder dan flirten met geweld, KOZP zet zelf tot haat en geweld aan.
De schrijver bedoelt het goed, maar schiet zeer tekort in zijn beschrijving van KOZP zowel als de autochtone Nederlander. Natuurlijk ben ik graag bereid tot nadere toelichting.
De schrijver krijgt van mij de 2 sterren uitsluitend voor goede bedoelingen. Graag zijn commentaar op mijn reactie.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Ik had uw afgewezen bijdrage best willen lezen daar ik u alleen als doorgaans een fatsoenlijke schrijver ken.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Helemaal waar KOZP kan men inderdaad inmiddels onder een geradicaliseerde terroristen groep zetten.Heel gevaarlijke mensen zijn dit voor Nederland en zeker voor Nederlandse kinderen is al gebleken.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

U hebt helemaal gelijk en bent fatsoenlijk en netjes in uw schrijven!

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

ni28, Marjo012 en Thijs Hoop, OpinieZ had gelijk met hun comementaar op de betreffende bijdrage. Die is van enkele weken geleden en was erg bot tegen 1 van de mede-lezers. Ik denk dat ik van huis uit een zeer fatsoenlijk taalgebruik mee heb gekregen, maar als ik het over KOZP heb denk ik in hele andere woorden dan ik hier gebruik…..

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Heel goed, Henk Albarda,ik persoonlijk schrijf pas als ik afgekoeld ben. Anders maken wij van OpinieZ een “dagelijkse standaard” en dat moeten wij niet willen.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Ik weet het de waarheid mag men vaak niet meer zeggen ,ik zou normaal ook andere woorden gebruiken voor dit gespuis.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Graag meld ik nog dat ik het met vele acties van Up!network nadrukkelijk eens ben en dat Up!network tijdens oa de zgn antifa demo waarin Baudet echt WEL met de dood werd bedreigd en dat geen grapje was, heel goed werk deed.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Te gek voor woorden dat ze zoveel media-aandacht krijgen.
Wanneer gaan Allochtonen zich eens aan onze cultuur aanpassen i.p.v andersom?!
De NPO is begonnen met KOZP-activisten een groot podium te bieden.
Asscher (PvdA) wilde er debatten over voeren.
De NPO blijft ieder jaar het vuurtje weer opstoken en anti-Zwarte Piet-activisten zijn goed, pro-Zwarte Piet-activisten zijn fout, althans volgens de linkse kerk.
KOZP-activisten krijgen bescherming van de politie, pro-Zwarte Piet-activisten worden ,onterecht, op plaatsen gewelddadig aangevallen door de politie.
Links en Allochtonen mogen hier straffeloos\ alles zeggen en doen.
De rest is vogelvrij en monddood gemaakt.
“Zwarten” krijgen hier een voorkeursbehandeling op alle terreinen.
Blanke autochtone Nederlanders worden gediscrimineerd door de linkse overheid/politiek,, media, OM en rechterlijke macht!
Er moet geen aandacht meer gegeven worden aan KOZP en hen moet verboden om een kinderfeest te verstieren!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De zwarte Piet als karikatuur van de slaaf van de blanke slavenhouder? Dat klopt alleen helemaal niet. De blanke man werkt steeds harder om de steeds meer groeiende groep kanslozen, die door een succesvolle import handel onder de toeziend oog van de EU, voorzien moet worden van levensbehoeften en sociale voorzieningen zoals gratis gezondheidszorg die voor de werkenden en gepensioneerden onbetaalbaar wordt. Je zou kunnen stellen dat de blanke autochtone mens de nieuwe slaaf is geworden van de zielige groep gekleurden die wraak willen nemen voor de koloniale tijd van weleer. Daarbij vergeten zij dat de slavendrijvers vooral gekleurd waren. Het beste bewijs is dat slavernij nog altijd bestaat maar niet in Europa maar in Afrika, Arabische landen en Asie waar het een lange geschiedenis schrijft. Hun enige doel is de rollen om te draaien, een racistische gedachte. KOZP en hun sympathisanten zijn gekleurde racisten die een smet zijn voor de groep gekleurde mensen die gewoon mee willen draaien.Goed artikel,Shashi!

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Het is voor zo n gasten van KOZP natuurlijk makkelijker om de waarheid te verdoezelen, omdat ze inderdaad alleen maar de ruif leeg vreten in Nederland en niets bijdragen in dit land ben ik er dan ook voor dat dit soort terroristen het land uitgezet worden. Niet goedschiks dan maar op een dag kwaadschiks, maar hun gram gaan ze krijgen geloof het maar.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

KOZP zijn afstammelingen van voorouders die hun stamgenoten verhandelden. Dus hun eigen volk verkocht hen. Degenen wellicht waar ze geen banden mee hadden.
KOZP lieden zouden juist blij moeten zijn dat ze nu niet meer in een rare stammenoorlog in Afrika verwikkeld zijn, maar in een soort van westers land zijn terecht gekomen. Er is door voormalige koloniale landen ook veel gedaan om slavernij en achterstand af te schaffen (al generaties geleden) en om onderwijs en welvaart te brengen in de voormalige kolonien. Juliana en zo werden op de Antillen al met feest onthaald, dus waar zit dan het probleem jegens het NL volk?
Wij spaarden in de zestiger jaren al voor de zending voor hulp projecten. Scholen en kerken organiseerden dat allemaal.
Ik vind dat de overheid nou eens in moet grijpen en ook die KOZP lui eens de pin op de neus te zetten, dat ze niet moeten lopen zaniken omdat ze het hier HEEL goed hebben.
En als mensen van kleur geen werk vinden, moet je even kijken naar hun mentaliteit of opleidingsniveau en dan kijken waarom ze niet worden aangenomen. Waarschijnlijk heeft het niks met kleur maar alles met persoonlijkheid te maken.

Alice
Alice
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het vreemde is dat de meeste KOZP blanke Nederlanders zijn maar dat zijn dezelfde lui die beroeps demonstranten zijn. Maar nu zitten er ook veel jongeren bij die nu op school worden geïndoctrineerd door linkse docenten en dat is heel eng.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In de kern komt het erop neer dat de mensen die tegen Zwarte Piet protesteren niet de kwaliteiten hebben om goed in onze samenleving mee te doen. Kijk naar de landen waar ze vandaan komen, minder goed georganiseerd dan bij ons. Wat voor bijdrage leveren die protesteerders? Ze zijn boos op ons zonder te zien dat ze naar hun eigen gebrek moeten kijken. Zelfde als met vrouwen die bezwaar hebben tegen te weinig vrouwen op een technische universiteit en de universiteit van vrouwendiscriminatie beschuldigen. Waren er genoeg vrouwen die techniek leuker vinden dan sociale beroepen dan bestond hun verwijt niet, welke man wil immers niet competente vrouwen in zijn omgeving.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg

Helaas hebben zij alle linkse media en politici, OM en rechterlijke macht mee!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

Precies, Thijs Hoop, alles gebeurd onder toeziend oog van de politiek. De Friezen worden vervolgd maar zij die het cultuur willen slopen niet. De naam al, Kick out, klinkt niet bepaald vreedzaam.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg

ja, in de zorg werken voornamelijk vrouwen. Weinig mannen, helaas.

HPax
HPax
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eerder op Opiniez* schreef ik dat van de Sint Nicolaas Viering (SNV) die ‘door de eeuwen heen’ in Nederland plaats vindt, zich in heel Europa en de USA varianten laten traceren. Trouwens onderging ook binnen ons land het feest gedaanteverwisselingen, al lijkt de kern permanent. Dramatis personae zijn altijd een bepaalde Bisschop, diens helper en Kinderen die voor beloning of straf in aanmerking komen. In Nederland wordt de SNV als een kinderfeest weggezet, maar het wordt zo intens en algemeen beleefd dat je er met de Franse ethnoloog Marcel Mauss een te bestuderen ‘fait social total’ in mag zien. Structuur en Geschiedenis komen actief bij elkaar!

Dit nu lijkt de KNHG niet te doen. De maatschappelijke onrust Anno Nu m.b.t. de St. Nicolaas-legende ontstaan, doet het onprofessioneel af met een ordinair antiracisme.
*15.11.2019 Gajentaan.

A.Boon
A.Boon
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Precies het schot in de roos zoals Kopz hierboven getypeerd wordt: níét tolerant jegens niet-westerlingen die sympathiseren met het culturele vieren van St Klaas én Zwarte Piet; hen uitmaken voor koelie of slaaf etc. Hiermee is hun motief ontmaskerd: iedereen móet naar hen luisteren en zich ondergeschikt maken aan hun voorkeur.
Argumenten van anderen doen er sowieso niet toe. Het is een kwestie van honger naar macht.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  A.Boon

Ze zijn net als links!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

@ Thijs Hoop.
Ze zijn nóg érger als links; dit zijn échte terroristen !

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

Ze laten net als links zien dat hun hersens helaas niet meer als een slakrop voorstelt toch.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  A.Boon

@ A.Boon.
“Een kwestie van honger naar macht”.
Dát had men járen geleden in zuid-Afrika, Rhodesië enz. óók. Toen de macht eenmaal was overgedragen aan de inheemse bevolking, 99,9% negers, liep alles in ’t honderd; landen compleet in de vernieling…….het gevolg ? De blanke landen in ’t westen houden hen in leven, maar het kan nóg makkelijker voor de inheemse bevolking, n.l………..”vluchten” naar ’t westen natuurlijk : álles gratis en je hoeft er niks voor te doen. De gebraden kippetjes vliegen je zó de bek in !! Daarom ziet ’t in Nederland zwart (figuurlijk natuurlijk !) van figuurtjes als die Airfryer en consorten.

Alice
Alice
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Rhodesie was de tweede economische macht in Afrika. Ondanks de 100% economische sancties en geen toegang tot de wereld bank en een terroristen oorlog die boerderijen aanvielen en landmijnen plaatsen. Wapens uit China en Rusland en de boycot uit het Westen. Nu na 39 jaar en heel veel ontwikkelingshulp is er geen elektriciteit meer, drinkwater is vervuild, wegen vol met gaten, geen voedsel productie meer na 2000 toen 4000 boeren hun land werd af gepakt. Ziekenhuizen hebben geen naalden, spuiten of medicijnen meer. Novib, SNV, Hivos, ICCO, enz, vonden dit normaal.
NU vandaag zijn er honderden zwarten die wilden luisteren naar een toespraak van de partij MDC, in elkaar geslagen door de politie in opdracht van ZANU PF. Is dit bekend in Nederland? Wordt dit afgedrukt in kranten of gezien op het NOS nieuws of besproken in de vele Talk shows? Nee, Nada, Non, No.

Vreemd hè. Hivos probeerde een van de weinige tuinbouw bedrijven kapot te maken, een jaar geleden. Gelukkig ontdekte ik dit op hun website en FB en waarschuwde de eigenaar. Wat een stelletje criminelen en Hivos krijgt €127 miljoen van de Staat dus van ONS.

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach de huidige bron van dit alles is identitair activisme in de VS. Wat wij hier in Nederland zien is slechts gekopieerd en geplakt. Een soort me-too activisme zeg maar.
Ik kan ze werkelijk niet serieus nemen.

Het werkelijke ‘gevaar’ komt em dan ook niet van de activisten, maar vanuit de macht die hen wordt verleend door de media en de politiek. Bevriende neomarxisten en hun nuttige idioten die meelopen op basis van linkse pr, maar niet begrijpen wat de machtsagenda is die ze uitvoeren.

Onze ogen moeten niet naar de KOZP, de Greta’s en andere bliksemafleiders gaan, maar naar degenen die hen institutionele en culture macht geven. Dat zijn namelijk degenen die het land naar de knoppen helpen.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het er in grote lijnen wel mee eens, maar wees voorzichtig met het gebruiken van Twitter om je betoog te ondersteunen. Op Twitter kun je tenslotte alles kwakken wat je maar wilt.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Sorry! Ik dacht dat mijn reactie er niet goed doorgekomen was, dus probeerde ik het nog een keer. Excuus!

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden

Je wordt immers toch al racist genoemd, wat maakt het dan nog uit.
Natuurlijk keur ik het niet goed, maar links moet ophouden met overdrijven!

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben blij met elk tegengeluid, maar ehh… “…het koloniale denken van KOZP. In koloniale samenlevingen worden groepen politiek gemobiliseerd op basis van kleur en ras”. Uit welk flutboek haal je die stelling? Dit heb ik werkelijk nog nooit eerder horen zeggen. Zo ondergraaf je je betoog en geef je die Ghanese slavenhandelaar extra munitie in handen (bijna letterlijk zou ik denken).

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Toch heeft de schrijver gelijk.

Het aloude “divide et impera” (verdeel en heers) werd al voor onze jaartelling beschreven als effectief middel om koloniën eronder te houden. Dat scheelt een hoop geld, manschappen en militaire middelen, namelijk. Een van de kolonisator afhankelijke minderheid kan zo de meerderheid onderdrukken. En hoe groter de verdeeldheid, des te meer macht heeft de kolonisator.

In de USSR leidde dit principe zelfs tot grootschalige massadeportaties. Letterlijk miljoenen Oekraïners, Finnen, Tsjetsjenen, Polen, Duitsers, Tataren en anderen werden gedwongen verhuisd naar andere regio’s; Russische minderheden namen hun plaatsen in.

En ik wil niet verzanden in overdreven complottheorieën, maar toch. Ook in de EU zijn miljoenen mensen op drift. Er werkt bijna een miljoen (!) Oekraïners in Polen, en miljoenen Polen werken in oa Nederland, Engeland en Duitsland. De open grenzen zetten vooral de inkomens van de slechtst betaalde werknemers onder druk.

En daarnaast importeerde de EU miljoenen mensen uit Afrika en het Midden Oosten, waarvan velen ons om religieuze redenen haten. Die haat wordt vervolgens versterkt door onze eigen overheid en NPO die stelselmatig mythes over “autochtoon racisme” verspreiden.
Merk op dat piepkleine minderheden zoals de gewelddadige kozp door de overheid bevoordeeld worden boven de geweldloze meerderheid van 76% die zwarte Piet wil behouden.

Het zal toch niet dat daar een bedoeling achter zit?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@ Arie.
“Het zal toch niet dat daar een bedoeling achter zit ?”
Ik weet het natuurlijk óók niet, maar…………ik vertrouw onze “leiders” voor geen cent !!!
Ze hebben mij té vaak blijk gegeven van hun onbetrouwbaarheid.

41
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x