Marokkanen tussen wal en schip

Foto: Markt te Marrakech.

“Kijk hoe ze erbij loopt, net een hoer! Als de Sharia hier zou gelden, dan zou je zien wat met haar zou gebeuren”. Een willekeurig citaat uit een gesprek dat ik in 2011 met drie Marokkaanse jongens uit het Transvaalkwartier in Den Haag had. Tijdens de campagne voor de Provinciale Staten was ik samen met vrijwilligers van (PvdA) bezig om kiezers aan te spreken bij de Haagse Mart.

Ik zag drie Marokkaanse jongens met een Lebara-jas staan voor de ingang van de Haagse Mart en besloot ze een flyer te geven. Ik raakte met de jongens in gesprek en al gauw ging het over hypocriete politici en dat veel Marokkanen in Nederland de weg kwijt zijn.

Volgens de jongens leefden die niet volgens de islamitische regels en waren ze verwesterd. Tijdens het gesprek kwam een Marokkaans meisje langs met los haar en een strakke broek. De jongens hadden het niet meer. “Zie je, zie je dit bedoel ik. Kijk hoe ze erbij loopt….” Het meisje negeerde de jongens en liep (gelukkig) stevig door. Uiteindelijk besloot ik dit gesprek af te kappen, want deze jongens waren echt ver heen.

Geen Marokkanenprobleem in Marokko
Dit gesprek is mij altijd bijgebleven en ik moest weer aan deze jongens denken toen ik enkele maanden geleden in Marokko op vakantie was. Ik had met mijn vrouw op aanraden van studenten en kennissen een vakantie geboekt naar Marrakech. Volgens hen een ultiem vakantieoord waar luxe en traditie bij elkaar komen. Ik wist niet wat ik moest verwachten van de vakantie en was zenuwachtig, maar eenmaal aangekomen in Marrakech veranderde mijn stemming direct.

Wat mij opviel aan de mensen daar was de vriendelijke begroeting. De meeste mensen begroetten je met een glimlach en waren oprecht geïnteresseerd in jou als persoon. Gastvrijheid, een gemoedelijke sfeer en tolerantie voor anderen typeert Marrakech. De Marokkaanse vrouwen in deze bruisende stad zijn in vele opzichten nog moderner dan de leeftijdsgenoten in Nederland.

In de hippe wijk Hivernage lopen jonge Marokkaanse meisjes ongestoord zonder hoofddoek, met strakke broeken en jurkjes. De Marokkaanse mannen maken daar geen probleem van en laten de vrouwen ongestoord lopen, zonder ze iets na te roepen. Hoe anders is dat in sommige buurten in Nederland? De Marokkaanse jongens bij de Haagse Mart zouden een hartaanval krijgen in Marrakech, want hoe kunnen vrouwen er zo bijlopen in een islamitisch land als Marokko?

Minder Marokkanen
Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen vroeg Wilders zijn aanhang of ze ‘meer’ of ‘minder’ Marokkanen in Nederland wilde hebben. Het antwoord van zijn aanhang was duidelijk en zo ook de visie van Wilders. Wilders stuurt Marokkaanse probleemjongeren het liefst terug naar Marokko. De drie eerdergenoemde Marokkaanse jongeren vallen zeker binnen deze groep. Of Marokko op deze jongeren zit te wachten is maar de vraag.

Als je aan Marokkanen in Marokko vraagt hoe het komt dat Marokkaanse jongeren voor problemen zorgen in Nederland, dan claimen ze dat het komt doordat ze vaak uit ‘Berber’-gebieden komen. Dit zijn achtergebleven gebieden – ondanks een recente inhaalslag -, met een andere cultuur en taal dan de stedelijke gebieden. Wanneer inwoners van dorpen naar steden als Marrakech en Casablanca verhuizen moeten ze ook integreren en zich aanpassen.

Die drie Marokkaanse jongens vallen dus tussen wal en schip. Zij voelen zich niet thuis in Nederland, maar zullen zich ook niet thuis voelen in het Marokko van Koning Mohammed VI. Dat maakt een eventuele terugkeer naar Marokko des te problematischer.

Over de auteur

Shashi Roopram
Politiek antropoloog. Reporter UP! Network.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x