Wat vindt de ChristenUnie van de leugens van Rutte?

Moral Highground versus politiek opportunisme

Titelfoto: Gert-Jan Segers, fractievoorzitter ChristenUnie. Bron: beeld Tweede Kamer. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

Na een week vol turbulentie is het nu kristalhelder. Tijdens één van de ruim 3000 bombardementsvluchten van de Nederlandse F16’s in Irak blijken er in 2015 70 burgerslachtoffers te zijn gevallen. Dat was bekend bij de toenmalige minister van Defensie Jeanine Hennis, maar ze heeft – waarschijnlijk bewust – foute informatie aan de Tweede Kamer gegeven.

Onwaarschijnlijk

Op 23 juni 2015 zei Hennis dat er geen sprake is geweest van Nederlandse betrokkenheid bij burgerslachtoffers door luchtaanvallen in Irak. De cruciale vragen hangen nu boven de markt “Wat wist Mark Rutte? En wanneer wist hij wat?” Navraag bij onze premier leidde tot het inmiddels bekende antwoord: “‘Ik heb daar geen herinnering aan“.

Tja. Als het zou nou gaan om een bureaucratisch vraagstuk, bijvoorbeeld hoeveel managementlagen er in een ziekenhuis gemiddeld zijn, dan heb ik er het volste begrip voor dat je dat vier jaar na dato dat niet meer precies weet. Het is echter hoogst onwaarschijnlijk dat als een normaal mens hoort dat er 70 burgerdoden zijn gevallen bij een luchtaanval, hij dit weer vergeet. Net als dat Rutte weet dat er doden zijn gevallen bij de MH17-ramp. En dat er Nederlandse militairen in Mali om het leven zijn gekomen bij een mortierincident.

Sterker nog: ik neem aan dat de premier direct door Hennis is gebeld omdat het om een ernstig incident ging in een strijdgebied waarbij Nederlandse militairen direct waren betrokken.

 

Het is dus voor mij geen vraag meer of premier Rutte wel op de hoogte was. Natuurlijk is het zo dat bij deelname aan een oorlog zaken mis kunnen gaan. Ja, mogelijk waren de burgerdoden het gevolg van een inschattingsfout van de militaire inlichtingendienst, ook dat is helaas mensenwerk. Maar hier is de betrouwbaarheid van de minister-president aan de orde.

Leugenspel

We zijn dus in een groot leugenspel beland, waarin Rutte zal proberen zijn eigen hachje te redden. Nu is het niet de eerste keer dat Rutte een loopje neemt met de waarheid. En dat zijn VVD-stemmers daarmee in grote getale akkoord gaan, blijkt ook steeds.  “Bij politiek hoort nou eenmaal vuile handen maken”, zullen ze denken. Een partij krijgt de leider die zij verdient. Ook is het logisch dat zijn eigen partij Rutte blijft steunen, want een VVD zonder Rutte is een lege huls. Dat begrijpt VVD-spin doctor Jan Driessen ook wel. Een motie van wantrouwen over het gedrag van Rutte is dus niet te verwachten vanuit zijn eigen fractie in de Tweede Kamer.

En de CU?

Waar ik wel steeds meer moeite mee begin te krijgen, is de afweging van de ChristenUnie. Op politiek inhoudelijk terrein begrijp ik dat partijleider Gert-Jan Segers soms een “meloen” moet doorslikken, maar waarom tolereert hij bewust een premier die voortdurend 1) een loopje met de waarheid neemt, 2) vakministers opoffert als hij zelf in de gevarenzone komt en 3) problemen doorrolt naar de toekomst? Dat vind ik onbegrijpelijk.

En als dan in het Kamerdebat deze week opnieuw blijkt dat Rutte toch op de hoogte was – misschien via een verloren gewaande notitie – van de burgerdoden in Irak, dan is de vraag wat de ChristenUnie gaat doen. Gaat zij door met het tolereren van de leugens of steunt zij een motie van wantrouwen in de Kamer? Kunnen de Kamerleden van ChristenUnie op zondag in de kerk zitten en het Negende Gebod (“Gij zult niet liegen”) aanhoren, terwijl ze de leider van een coalitiepartner daarop niet aanspreken en daar geen consequenties aan verbinden?

 

Staand beleid

In het treffende relaas van Bart Nijman afgelopen weekend op GeenStijl wordt haarfijn beschreven hoe de politieke leugen staand beleid onder Rutte is geworden. Waar de achterban van de ChristenUnie zijn mond vol heeft over president Trump met al zijn leugens, kijken ze weg in eigen land. Hun partij zit in een kabinet met Rutte, die zijn behoud van zijn eigen positie verkiest en het in stand houden van zijn eigen kabinet verkiest boven de integriteit van het kabinetsbeleid. Rutte, die de burgers voorleeft dat een keertje liegen in je eigen belang helemaal niet zo erg is.

Verantwoordelijkheid

Natuurlijk blijft het een voortdurende afweging om de invloed en verantwoordelijkheid van de ChristenUnie als coalitiepartner tegen een kabinetscrisis op te wegen. Ik vind de opmerking van de premier over dit dossier de druppel die de emmer doet overlopen. Politiek met iets wegkomen lijkt een sport te zijn geworden in Den Haag. Als de Christenunie legitimiteit verleent aan het gegoochel van Rutte met de waarheid is dat een grote schande.

Ieder Kamerlid moet zich afvragen: welk signaal geef je aan de bevolking als je blijft tolereren dat een premier mag liegen? Welke maatschappij oogst je als je liegen zaait?

Ik ben erg benieuwd hoe de moral highground politici van de Christenunie zich zullen opstellen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

70 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De grootste leugen is misschien nog wel dat de VVD politiek “liberaal” of zelfs “conservatief rechts” zou zijn. In verkiezingstijd mogen een paar VVD-ers altijd even iets roepen over het “oprotten van gewelddadige Turken”, “grenzen aan massa-immigratie” of “belachelijke milieumaatregelen, gaan niet gebeuren”.

En een paar maanden later voert de VVD gewoon GroenLinks beleid uit, terwijl Groen Links niet eens in de regering zit. De VVD tekent een massa-immigratieverdrag in Marrakech en verbiedt gas in nieuwbouwwoningen terwijl er nog géén alternatief is. Warmtepompen werken niet, en ons elektriciteitsnet kan de veel grotere, veel duurdere en veel vervuilender vraag naar stroom straks niet eens aan.

Onder de VVD worden denkbeeldige crises bedacht, zoals stikstof en PFAS. De groene Khmer weten daarmee 15% van ons BNP te verbieden, en Rutte lacht erom.
Een premier Jesse Klaver had het net zo gedaan.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ja, zeer juist verwoord.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Christen Unie is hevig geschokt
én ook nog eens teleurgesteld in Hennis én Pinokkio Rutte; de Christen Unie gaat vervolgens weer over tot de “orde van de dag”.
(want het pluche zit heerlijk, vindt Seegers, de farizeeër; en wat kunnen hem die 10-tallen doden schelen ?)

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ja, Als je ECHTE principes hebt, trek je als CU voorman vandaag nog de stekker uit het kabinet.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Waar zijn de feiten Karton. Hoe weet u dat het de CU niets kan schelen?
Op welke partij stemde u toen het mandaat werd gegeven dat er mocht gebombardeerd?

Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is ver over zijn uiterste houdbaarheidsdatum heen. Hij probeert niet eens meer zijn leugens te verhullen.
Verder moet Hennis voor de rechter gedaagd worden. Niet vanwege de 70 iraakse doden, maar voor het bewust voorliegen van de tweede kamer.

Henri
Henri
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Politici zijn onschendbaar voor hetgeen ze in de TK roepen en doen. Hennis is niet te grijpen, ook omdat zij aan de policor kant van de politiek zit.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

@ Sabreur.
Hij probeert niet eens om z’n leugens te verhullen, hij weet nl zelf niet meer wat voor hem waarheid of fictie is ; hij leeft in een schijn-wereld ! De man is zóver over de uiterste houdbaarheidsdatum heen, dat het langzamerhand gaat stinken.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Egypte heb je het gerecht Kushari, of koshari. Dit bestaat uit een mengeling van alle restjes uit je keukenkastje. Rijst, macaroni, vermicellie, bonen, linzen etc. En dat met een tomatensausje.

Ons kabinet is een koshari-kabinet. Om tot een regering te komen, en dan nog met een minimale meerderheid in de kamer vond men in het politieke keukenkastje nog een restje CU; verweekte vermicelli.
CU is een links-partij met een waterig heerejezussausje en mist zoveel identiteit, dat die partij prima kon meeregeren.
Ziedaar, men had een volledige ministersploeg.

De CU piepeltjes houden zichzelf voor, dat zij met hun regeringsdeelname het verschil kunnen maken. Wat zich dan voornamelijk uit in opportunisme en het voor de voeten lopen van iedereen. Bijvoorbeeld met een autoloze zondag.

Wat die CU piepeltjes niet begrijpen is, dat je met het faciliteren van Rutte’s stelselmatige leugens helemaal geen verschil maakt, maar net zo onchristelijk bent als, pak m beet D66.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

ja, ook weer uitstekend verwoord.

Henri
Henri
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

En dat geldt natuurlijk voor al die 76 handlangers van Rutte in de TK.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, Als de CU het kabinet laat vallen en duidelijk maakt dat ze niet kunnen leven met leugens van Rutte, zouden ze daar electoraal baat bij moeten kunnen hebben.
Maar of ze zoveel moed bezitten? Het pluche zit lekker, zal Gert Jan Seegers denken. Tja, hoe principieel denkt hij te zijn?

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Net Rutte gehoord op het nieuws, ongelooflijk!Wat een rot maatregel om van 130 naar 100 km te gaan, zegt hij zelf. Maar hij zou niet kunnen slapen als hij wist dat veel mensen in de bouw werkeloos thuis zouden zitten als deze maatregel niet was genomen. Wat een vent, toch? Niet dus want Rutte creëert eerst een probleem die er niet was (gezien de omringende landen er ook niet is want overal blijft hogere snelheid op de weg staan en worden hogere normen gehanteerd voor stikstof)zet het land op slot en dan gaat hij de burger redden van eventuele werkloosheid door impopulaire maatregelen met grote consequenties en weinig effect(natuurlijk weer de automobilist) want dit is puur een administratieve regeling waarmee alleen de Groenen blij mogen zijn. Reden die vroeger ook al honderd in plaats van honderddertig? Maar de bouw moet doorgaan want al die duizenden migranten zitten te wachten. Rutte redt de bouwvakkers maar het gaat hem om de migranten. Daar moet de automobilist begrip voor hebben. En straks de koeien.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Rutte kan beter zeggen: Wij hebben tot nu toe de ergste crisis gecreëerd. Gelukkig hebben wij er nog een paar die minder erg zijn. Wij gaan een vreselijke tijd tegemoet met Nederland als de beste leerling van de klas.Terwijl elders in Europa niets aan de hand is zo het lijkt.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

In vrij korte tijd heeft kabinet Rutte 3 het voor elkaar gekregen om zo ongeveer iedereen, die de maatschappij werkelijk draaiende houdt, tegen zich in het harnas te jagen: gezondheidszorg, jeugd-, gehandicapten- en ouderenzorg, onderwijs, boeren, bouw, studenten, werkenden, ouderen, winkeliers, mantelzorgers, woningcorporaties, politie, gemeenten, provincies, verkeersdeelnemers en misschien ben ik er nog wat vergeten.
Maar wie hebben ze achter zich?
Alle ‘grijze wollen sokken’ clubs zoals klimaat-extremisten, anti-zwarte piet clubs en vooral de criminele drugsmaffia en fraudeurs op velerlei gebied, want die hebben het nog nooit zo gemakkelijk gehad. We pamperen de ontspoorde jeugd, moordenaars en ander extreem tuig krijgen een etiket ‘verward’ en dit kabinet kletst en kletst en kletst het mooie Nederland zo de afgrond in, want moraal en ethisch besef, dat is niet meer van deze tijd, zo lijkt het wel. Gewoon Nederlander zijn is nog nauwelijks mogelijk.
Wie stopt deze waanzinnige ontwikkeling van liegende en onbetrouwbare politici, zonder kennis van zaken?

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

h.keur@ Mooi verwoord, niets toe te voegen. Rutte is een visieloze kapitein op een dolende schip met een op hol geslagen kompas.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Uitstekend verhaal met uitstekende conclusie. Ik ben zo vrij aan te vullen. rutte is ook niet geinteresseerd in de migranten, maar hij zal de bouw willen stimuleren om de volle steun van GL en d66 misschien net zo lang zeker stelllen om zijn dikke subsidiebaan in Brussel te krijgen.
Dat die bouw uitsluitend aan illegale indringers wordt toegewezen zwijgt hij al vele jaren dood en de MSM journalsten zullen dat nooit vragen.
U en ik zijn het volledig eens dat rutte maar 1 belang behartigt, zijn eigen macht.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang ik leef is christelijk equivalent met hypocriet. Geen verrassingen.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte weet opnieuw “nergens van”.
VVD = Vereniging Van Dementen.
Wát een eng clubje !!
@ Sabreur. Inderdaad, Hennis voor de rechter slepen, zij heeft het NL-volk voorgelogen, niet een ieder persoonlijk, maar wél hun (volks-) vertegenwoordigers en dat is exact hetzelfde. Óók deze Hennis deugt van geen kant, is ook wel logisch natuurlijk……zij is toch ook van de VVD ?

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Eens.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De tien geboden zijn lastige opgaven. Gij zult niet liegen! Gij zult dus het liegen ook niet tolereren. De Christen unie zal zich vast beroepen op de scheiding van kerk en staat.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Inderdaad is dat een lastige opgave. Het heeft er niet mee te maken, dat zelfs een Christen daaraan in de praktijk niet helemaal aan kan voldoen, en verschilt daarin niet van andere goedwillende en integere mensen. Politiek is geen eerlijk bedrijf, want je moet altijd compromissen sluiten, die soms met je geweten in conflict komen. Hier zie je duidelijk dat zowel CU als D66 er de meeste moeite mee hebben. CU moet vooral veel slikken, wat tegen hun principes ingaat en D66 slikt het niet als hun mening geen meerderheid krijgt, omdat dan de democratische regels tegen hen zelf worden gehanteerd.
Principiële uitgangspunten en politiek, die stroken niet met elkaar. Daarom polderen ze hier zo graag. Niet koud, niet warm, maar lauw. En dat smaakt heel erg vies.
Toch zullen we een keer duidelijke regels moeten gaan opstellen en handhaven, anders gaat Nederland echt naar de knoppen. Daarom ben ik bepaald geen fan van Segers, vanwege zijn altijd weer vage, maar politiek correcte reacties. Je weet nooit echt wat ie wil. En D66 dan? Als je niet voor ben, dan deug je niet, volgens hen. Met democratie hebben ze in elk geval niets maar alles met intolerantie en da’s nog veel slechter.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Niks aan toe te voegen. Uitstekend verwoord.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

H.Keur@Ik kan geen mensen waarderen die zich achter het geloof schuilen die zij naar anderen prediken maar in werkelijkheid de boeven steunen voor eigen gewin.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Eens. Je ergens achter verschuilen is nooit goed. Het is letterlijk ‘verstoppertje’ spelen. Ook ik houd van openheid. Dat je er een andere mening op nahoudt, is geen probleem, maar elkaar die ruimte niet gunnen of iedereen met een afwijkende mening over één kam scheren, daar heb ik wel moeite mee. Het is ook steeds mijn intentie, om anderen in hun waarde te laten, maar daarbij je eigen standpunten niet verloochenen. Daarom denk ik zeker dat wij goed elk vanuit onze eigen visie standpunten kunnen uitdragen, waarbij je niet altijd gelijk krijgt.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

H.keur@ Ik ben het met u eens. En helemaal met uw laatste zin.

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de ChristenUnie de leugens van Rutte niet afstrafte heeft met macht te maken. YorienvdH heeft 11-11-2019 op Opiniez uitgelegd dat onze regering ons land niets kan schelen. Waarheid interesseert de politiek blijkbaar weinig, alleen de pluche van de macht. Van de ChristenUnie hoef je niets anders te verwachten. Het Christendom is 2000 jaar verkondiging en verspreiding van onware dogma’s op grond van goddelijke openbaringen, waar geen enkel bewijs voor bestaat. De christelijke scheppergod die Almachtig, Algoed en Alwetend is, kan niet bestaan. Desondanks blijft de ChristenUnie erin geloven en zijn politiek op die leugen grondvesten.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul Schermers

Bewijs maar dat God niet bestaat.
En wat de CU betreft ben ik als lid van CU inderdaad nogal teleurgesteld in met name de klimaatcultus (CO2 is niet de thermostaatknop van de aarde). Verder blijft het altijd lastig als christen om compromissen te sluiten.
Daarentegen leggen de CU mensen de morele lat in ieder geval nog hoog.

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

“Daarentegen leggen de CU mensen de morele lat in ieder geval nog hoog” We zullen zien.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

@ U.Hoekstra.
Bewijzen dat iets niet bestaat lijkt mij erg moeilijk, zoniet onmogelijk.
Kunt u bewijzen dat er (als voorbeeldje hoor !) géén rode olifanten bestaan ?

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Klopt kan ik niet. Ben ik eerlijk over. Er is een kans dat er Rode olifanten zijn.
Maar tot nog toe zijn ze niet gevonden.
Feit is wel dat de gebeurtenissen op aarde op dit moment wel in de bijbel beschreven staan. Met name de verbonden tussen Rusland, Iran en Turkije. En de verrassend goede betrekkingen tussen Israël en Saudi-Arabië.
Ook het herrijzen van het Romeinse Rijk (EU).
Het is mooi dat er steeds meer niet christenen wakker worden en beginnen te begrijpen wat er achter de schermen gebeurd.
Deze website is daar een goed voorbeeld van.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

@ U.Hoekstra.
Er is een KANS dat er rode olifanten bestaan, zegt u. Op grond waarvan bent u dan 100% zeker van het bestaan van een God ?
U haalt de verbonden tussen Rusland, Iran en Turkije aan, waarom NIET de verbonden tussen Duitsland, Italië en Japan ? (WO-II) Onbestaanbaar
En de verrassend goede betrekkingen Canada en Thailand, waarom door u niet aangehaald ? Over de herrijzenis van het Romeinse Rijk in de vorm van de EU ? Daar moet een z.g. “rijk” landje als Nederland toch zeker niet bij willen horen ? Dus NEXIT !
@ Marien……..Ik ben het eens met @ Marien, die stelt dat, als er een God Almachtig zou bestaan, er beslist niet zoveel onrecht op de wereld zou zijn ! Waarom loopt er in Nederland een figuurtje als Rutte rond, die niks anders doet als liegen en bedriegen. Laat God Almachtig dan zorgen dat er in dit “rijke” landje geen Kleding- en Voedselbanken meer hoeven te bestaan. Ik weet wel dat ik er vrij “frivool” doorheen flits, maar ik begrijp er eigenlijk niks van, Hr.Hoekstra : ene Seegers die álles met de mantel der liefde toedekt, zelfs 10-tallen doden !!!!
Hij toont daaromtrent géén enkele welgemeende emotie.
Seegers, een man zonder enig principe, een pluche-geile-figuur, zoals meerdere CU-figuurtjes.

Schijtaanvegan
Schijtaanvegan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Rustig meneertje oud-papier, denk om uw hartslag 😉

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

@U.Hoekstra,

Met alle respect; de landen Rusland, Iran, Turkije en Saoedi Arabië worden in de bijbel niet genoemd. Israël wel, maar in dat verband had de holocaust ook best genoemd mogen worden. Tot slot is de EU niet het Romeinse rijk.

Dat de bijbel lijkt te kloppen is dus vooral omdat de teksten niet echt concreet zijn. Geen jaartallen, geen plaatsnamen, geen namen van volken of leiders.
Hetzelfde principe als horoscopen of de voorspellingen van Nostradamus.

Ik hoop met u dat mensen wakker worden, ook christenen.
Feit blijft dat de CU de dagelijkse leugens van Rutte wel best vindt, en daar niet of nauwelijks vanuit de achterban op wordt aangesproken.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@U.Hoekstra,

U gaat niet in op de feiten die ik noem. Die “tekenen des tijds” zijn niet concreet en controleerbaar; zo werken de voorspellingen van Nostradamus ook.
Ook andere ooit indrukwekkende “tekenen des tijds” worden niet genoemd; zoals de plundertochten van Vikingen en Hunnen; de ontdekkingen van Amerika en Australië; het Inca-imperium of het Chinese Keizerrijk; de opkomst van Clovix of Napoleon; etc.

Zelfs de opkomst van religies die joden en christenen willen vernietigen zoals islam en socialisme worden niet genoemd. Terwijl met name christenen er veel baat bij zou hebben de doelstellingen van beide vijandige religies te kennen.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Heet een duivels bewijs. Hoe adequaat.

Henri
Henri
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

Bewijst u maar, dat god wél bestaat!

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

Bewijs maar dat ‘ie WEL bestaat. Zoveel onrecht in de wereld zou niet moeten mogen. En als God almachtig is had ‘ie met hetzelfde gemak de mens van een goed karakter voorzien.

Vianen
Vianen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Volgens mij is het wijs eerst de bron te raadplegen: u kunt uw antwoorden terugvinden in het boek waar u naar refereert 😊

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Als god bestaat, heeft ie zijn werk wel heel slecht gedaan.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

U.Hoekstra@
Bewijs maar dat God niet bestaat!
Bewijs dat God wel bestaat!
Bewijs dat de CU achter God staat en niet Rutte.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

U.Hoekstra, Dapper dat u reageert. Het belangrijkste wat ik in uw reactie mis of niet begrijp, is waarom u niet erkent dat u als kiezer van CU er geen probleem mee lijkt te hebben dat u indirect de leugens van rutte legitimeert en het pluche kleven van uw partijgenoten geen probleem lijkt te vinden. U weet dat UW partij actief meewerkt aan het meest krankzinnige project ooit in de Nederlandse politieke geschiedenis in gang gezet, de klimaat hysterie. En actief meewerkt aan het opdelen in kleine maatregelen iedere maand, zodat ongemerkt de totale lasten voor DE burger naar ver boven de 40 % zullen stijgen, met een bewezen GEEN resultaat.
Zeer benieuwd naar uw antwoord.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Het is erg maar ik ben het met u eens. En zeker ik ben het niet eens met een aantal beslissingen van de CU.
Klimaathysterie (geen enkel bewijs voor)
Stikstof drama (op basis van RIVM monitoring wat aan alle kanten rammelt)
Veel te soepele immigratie met name uit moslimlanden (Ik als christen ga er als eerste aan als ze de baas worden) De bijbel is ook vrij duidelijk over vreemdelingen zij moeten zich aanpassen aan de gebruiken van het gastland.
Samenwerken met D666 is voor mij een gruwel.
Luisteren naar groen slinks ook.
Maar ja ik ben pro life, pro hetero,pro gezin,pro hard werken voor je geld, pro Israël, pro Fryslân, pro Nederlandse cultuur, tegen genmanupulatie (soorten mengen is verboden), pro opkomen voor het zwakke, pro zorg voor ouderen, tegen mensenhandel, tegen drugs, dan kom ik toch bij de CU terecht. En vele mensen reageren als door een wesp gestoken als het over God of Jezus gaat best jammer. Jezus is nu eenmaal mijn grote voorbeeld. En als Darwin, Marx, Nietzsche, Boeddha, Rutte of wie dan ook jullie voorbeeld is prima.
Het gaat uit eindelijk om gezond verstand en dat is helaas ver te zoeken in de EU maar ook in de Nederlandse politiek en veel forums.
Opiniez, Xandernieuws en nog enkele andere forums zijn daarop een uitzondering.

Fan bûgjen frjemd.

Zouden meer Nederlanders moeten zijn.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

U.Hoekstra, uw reactie beginnend met ‘het is erg maar ik ben het met u eens’ lijkt grotendeels een antwoord op mijn vragen? Begrijp ik u goed, dat u CU lid bent en kiezer uitsluitend omdat die partij god als uitgangspunt van alle levende wezens in het programma heeft staan?
De CU pleegt wekelijks verraad aan het eigen programma, net als rutte VVD, jetten D66 en in mindere mate het CDA. Met hun pro-afrika en MO import steun meen ik dat CU hoog-verraad pleegt aan de eigen kiezers.
Ik geloof in een hogere macht, god. Ik ben niet practiserend in mijn geloof in god. Was lid VVD, Bolkesteijn. rutte is de lafste politicus uit de Nederlandse politieke geschiedenis samen met den Uyl.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Vergeet de massa immigratie niet Henk, daar werkt de CU ook aan mee. In het kader van de christelijke naastenliefde je eigen ondergang veroorzaken.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Mee eens moet stoppen.
Naastenliefde kun je prima uitvoeren in een ander land.
Feit is wel dat christelijke vluchtelingen goed integreren in onze samenleving en geen gevaar vormen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

U.Hoekstra, zou u niet eens erkennen dat u 1 en al tegenstelling bent? En wbt de christelijke ‘vluchtelingen’, u vind dat de WELdenkenden hier hun land moeten opofferen voor uw paar % christelijken van buiten Europa?

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

U hoort mij niet horen zeggen dat ons land moet worden opgeofferd. We moeten ons land gezamelijk beschermen, conserveren en verder opbouwen voor ons nageslacht.
Het is puur een constatering dat christelijke vluchtelingen het relatief goed doen in Nederland.
De tegenstelling zit niet in mij, ik verschil van mening op veel gebieden met de CU en zeker met ‘lauwe’ christenen.
Ook wij verschillen waarschijnlijk op vele fronten van mening. Ik heb daar geen probleem mee uiteindelijk zullen we gezamenlijk ons land verder moeten opbouwen op een manier waar de meerderheid van de Nederlanders achter staat.
In de tijd dat ik in dienst zat werkte ik met een ploeg van vijf man. Totaal verschillend van elkaar maar je gaat samen voor de missie die moest worden uitgevoerd en je komt samen terug.
Nederland ontbeerd het hebben van een overheid die een missie heeft waar de meerderheid voor is.
Ook hebben de meeste Nederlandse geen enkel nationalistisch bloed in zich. Geen trots voor hun land. Dat is hier in Fryslân nog iets anders daarom blijven hier Nederlandse tradities langer in stand en staat een groot deel van de Friezen hier voor.
En u hoort mij niet zeggen dat alles hier beter is in het noorden maar er is hier nog samenhorigheid.
Maar politiek blijft lastig manoeuvreren. Als Seegers had gezegd Mark je liegt. Stonden de commentaren hier vol van Gij zult niet oordelen.
Ook leuk om te lezen velen hier geloven niet dat de bijbel Gods woord is, maar citeren eruit of gebruiken het om Seegers op zijn plek te zetten.
En nu eerst koffie.
Groet

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

U.Hoekstra, jammer, niet eens een aanzet tot antwoord op mijn vragen. U weet dat de CU uitsluitend voor het pluche braaf de leugens van rutte laat gaan. Zodra de CU EN nu alsnog de leugens van rutte afstraft EN van de EU eist dat Frontex alle afrikanen en MO per kerende boot naar Afrika terugbrengt EN erkent dat de klimaat hysterie een stommiteit is, feliciteer ik Segers met zijn inkeer en feliciteer ik u met uw partij-keuze.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Tja Alberda het is niet anders. Heeft u nog een tip welke politieke partij onfeilbaar is en prolife etc. Wellicht dat ik daar dan op kan stemmen.

DikkeVetteHuts
DikkeVetteHuts
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

U. Hoekstra met de 1000 iq plays

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

Omdat allah bestaat kan god niet bestaan. Of is het nu omgekeerd?

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Wat in ieder geval klopt is dat de god van moslims zeker niet dezelfde is al die de christenen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul Schermers

Het Christendom baseert zich op de bijbel. Een boek dat door veel schrijvers is opgesteld, onafhankelijk van elkaar. Desalniettemin is de onderlinge samenhang in de bijbel net zo strak als dat van een Zwitsers horloge.

Je kunt dit enkel als onware dogma’s benoemen als je werkelijk geen flauw benul hebt van de inhoud van de bijbel.

Asher
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Een cirkelredenering.”Petitio principii”: als uitgangspunt nemen wat juist bewezen moet worden. Totaal niet overtuigend, maar leuk geprobeerd.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Een boek wat door diverse personen dusdanig is samengesteld dat het lijkt te kloppen. Voornamelijk door van alles weg te laten wat niet paste in het beeld wat men wilde schetsen, om de grote domme meute onderdanig en in bedwang te houden. En niet te vergeten er zelf natuurlijk veel beter en (belang)rijker van te worden.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

@Ernie,

Onderlinge samenhang in een boek zegt niks over het waarheidsgehalte van dat boek. Die onderlinge samenhang zien we ook in de religieuze boeken van bijvoorbeeld hindoes; ook door heel veel schrijvers opgesteld.

Vianen
Vianen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Je dwaalt een beetje af. Je gelooft dus in iets uit niets zonder concrete doelstelling. Lijkt mij erg depressief. Hoe verklaar je dan bv de kennis van goed en kwaad wat er bij een jong kind al in gebakken zit? Durf open te kijken!

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vianen

@Vianen,

De kennis van goed en kwaad is het perfecte voorbeeld van het *niet* bestaan van een god. Kinderen zijn tot de wreedste dingen in staat, en dan heb ik het nog niet eens over pestgedrag op alle lagere scholen. Kindsoldaten gelden als de wreedste soldaten in elk conflict, omdat ze geen enkel geweten hebben.

Mensen zijn groepsdieren, net als bijvoorbeeld chimpansees of wolven. En dus weten mensen (net als andere sociale dieren) instinctief dat ze “de groep” moeten volgen. Als die groep vrede en vrijheid predikt gaat het doorgaans goed. Maar zet die kinders op de hitlerjugend of in een koranschool, en ze zijn tot alles in staat.

Daarom zit ik niet zo op die isis-haatpuppies te wachten.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

De mens is geen dier. We verschillen 2.000.000 gencodes van apen. Ooit een dier een instrument horen bespelen?
Verder ben ik het eens met u dat kinderen makkelijk te beïnvloeden zijn.
Ook door het geweldige jeugdjournaal.
Maar je bent er zelf bij als ouder of grootouder om je kind of kleinkind zijn eigen mening te laten vormen.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

@U.Hoekstra,

Ons DNA is voor pakweg 97% gelijk aan dat van de chimpansee. De genetische verschillen tussen bijvoorbeeld chimpansees enerzijds en gorilla’s, oerang oetangs of makaken anderzijds zijn veel groter.

Biologisch gezien is de mens een dier. Dat we geëvolueerd zijn tot wat we nu zijn maakt ons bijzonder, maar dat geldt voor meer dieren. Bijvoorbeeld sidderalen; “ooit een dier zoveel stroom zien opwekken?” Maar daarmee is de sidderaal nog geen door de goden aangestelde meester der schepping.

En terug naar kinderen; de kennis tussen goed en kwaad zit daar *niet* van jongs af ingebakken, zoals @Vianen stelde. Ze weten van nature dat ze bij een bepaalde groep horen en gedragen zich dus conform die groep. Dat zien we ook bij andere groepsdieren.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Die drie procent verschil is echter een onneembare genetische kloof (ook seculiere wetenschap is hier duidelijk over). En qua fenotypische kenmerken verschillen we voor meer dan 50% van de apen. Genetisch zijn voor circa 95% gelijk aan een varken.
Als u zichzelf een dier vind prima. Ik ben het niet en acht de mensen hoog verheven boven dieren. De mens is tot veel in staat helaas ook in negatieve zin.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

U kunt de wereld om u heen naar eigen inzicht op allerlei manieren interpreteren. Mijn punt was dat mensen niet van nature het verschil tussen goed en kwaad weten. Dat is iets dat hen als kind wordt aangeleerd, waarbij bovendien groepsdenken een grote rol speelt.
“Gij zult niet doden”, tenzij het mensen van een andere groep betreft.

Ik heb prachtige foto’s gezien van jonge soldaten die ergens tussen 1914 en 1918 gezegend werden voor ze naar het front gingen. Zowel aan de Duitse als Franse kant, door dezelfde christelijke geestelijkheid. Een jaar later zullen de meesten niet meer geleefd hebben, en de overlevenden gingen vrijuit.

Historisch, politiek, sociaal en vooral biologisch is dit makkelijk te verklaren. Uitgaand van “aangeboren kennis van goed en kwaad” is het extreem bizar.

peter
peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

👌

HPax
HPax
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter

Liegen is volgens Rousseau zwijgen over een waarheid die geopenbaard (had) moet worden. Met deze stelling worstelden in WO II orthodoxe groepen in Nederland, e.g. als leden van ze door een Duitse soldaat werden gevraagd of ze Joden hadden verborgen. Wat moesten of mochten ze antwoorden? Een missie ging naar Genève waar oppertheoloog (‘Paus’) Karl Barth zetelde; die moest het antwoord geven. Of toestemming. Trouwens Rousseau kwam ook uit die stad, en Calvijn….

Eerste Minister Rutte ligt mij niet. Onder zijn formele leiding voert Nederland een funest beleid. Dit gezegd kan in meer dan èèn geval zijn verzwijgen of verdraaien van feiten e.d. niet steevast als liegen worden afgedaan. Er is ‘raison d’ état’. Een politicus mag en moet in ’s lands belang soms waarheden verzwijgen, verdraaien ed. Wie daar niet aan wil, wie daarom nooit wil ‘liegen’, moet niet de democratische politiek ingaan.

In traditioneel India is dat ingezien. Wie zuiver wil blijven, moet van de politiek afblijven. De Brahmaan (priester) is hoogste in rang, maar mag zich niet met het besturen van het land bezig houden. Dat is exclusief aan de tweede in rang, de Vorst, die wel den Brahmaan moet respecteren. Trouwens sprak Christus ook in die Geest: het Koninkrijk Gods is niet van deze
aarde. Derhalve..

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

Hpax, Voor de huidige fractie ‘leiders’ aantraden en met name rutte, werden er voor verkiezingen beloftes gedaan. De meeste van die beloftes konden waargemaakt worden, maar vooral, waren door mensen maakbaar. Waar het om uitkeringen gaat, ben ik libertarier. Toch was verhoging van uitkeringen mogelijk, als je ALLE inkomens boven de Eur 75.000,– opzadelde met lasten van bv 52 %.
Wat rutte al 8 jaar doet, is het faciliteren van de onmaakbare klimaat hysterie van Groen links, die zelfs bewezen geen resultaat oplevert als de hele wereld mee zou doen. Niet voor niets laat China dmv het NEP-Parijs klimaat-verhaal Macron en de rest van de wereld betalen voor het Chinese Groene beleid.
De VVD is 45 % ‘eigenaar’ van de regering. rutte hoort dus te ONDERhandelen om 35 – 50 % van de VVD punten binnen te halen. In plaats daarvan kletst hij rechtse verhalen voor de verkiezing en voert maanden daarna voor 95 % het groen links verhaal uit. Ik ben ervan overtuigd dat hij chantage dossiers heeft op ALLE VVD’ers die hij meent nodig te hebben.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vandaag zei Segers dat de twee paspoorten aangepakt moeten worden. Was het huis niet te klein toen Wilders dit voorgesteld heeft jaren geleden?

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Voortschrijdend inzicht.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  U.Hoekstra

U.Hoekstra@ Ministers “blijven leren” maar luisteren niet als het stof uitgelegd wordt. Dat kunnen zij straffeloos doen want er wordt nooit een examen afgelegd.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het wrange is dat dit soort correcte opinie en de meningen van voorheen gewaardeerde columnisten tot “hyper partisan junknieuws” worden gebombardeerd. Door een Minister van Binnenlandse Zaken. D66 is net zo erg. Ministry of Truth.