Starre elitocratie wakkert veenbrand aan

Boerenprotesten gaan navolging krijgen

Titelfoto bij artikel Rutger van den Noort OpinieZ.com “Starre elitocratie wakkert veenbrand aan”

Titelfoto: Trekkers op de snelweg tijdens boerenprotest. Screenshot YouTube-video, kanaal Trekker TV. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

Bijna een jaar geleden schreef ik: “Nederland is een elitocratie geworden”. Een kleine groep machthebbers in de politiek, het bedrijfsleven, de rechtspraak, de bankwereld, universiteiten en de media houdt Nederland in haar greep. Het doel: machtsbehoud en – in het verlengde daarvan – zelfverrijking. De slachtoffers: de gewone burgers, Jan Modaal, de belastingbetaler.

Nieuw fenomeen

We zijn een jaar verder en na de zomervakantie zien we een nieuw fenomeen: grote demonstraties. Waar de Gele Hesjes in Nederland weinig voet aan de grond kregen, zien we nu boerenprotesten (Den Haag, Leeuwarden, Brabant), maar net zo goed aan de andere kant van het spectrum de sitdowns van Extinction Rebellion.

En wat nou het gekke is, eigenlijk past dit helemaal niet zo in de Nederlandse polder. Met duizenden trekkers massaal door Nederland rijden op weg naar Den Haag kan je toch wel een novum noemen. Dit is een signaal. Iets diepers. Er is iets anders aan de hand.

Boerenhaters

Wat er volgens mij gebeurt, is dat bevolkingsgroepen – in dit geval boeren- hun stem totaal niet meer terugzien in de besluitvorming op politiek niveau. Traditioneel zou het CDA allang voor de stikstofgekte moeten zijn gaan liggen om de boerenstand te verdedigen, maar ze lieten zich in het pak naaien door de coalitiepartijen, met name de boerenhaters van D66 en de liberalen van de VVD.

De elite was het onderling heel erg eens wat betreft het stikstofdossier, maar ze was even vergeten dat er ook nog zoiets als burgers bestaan. Met een gapende kloof tot gevolg. En de boog knapte, met de Farmers Defence Force tot gevolg. Als de reguliere democratische route om protesten via politieke partijen te kanaliseren niet meer werkt en geluiden vanuit de basis niet meer doorkomen, dan kiezen mensen voor de actiemodus.

Onderliggend is deze maatschappelijke veenbrand natuurlijk al een tijd aan de gang. Jaar in, jaar uit laten boeren, maar ook burgers heel veel toe, maar het blijkt dat langzamerhand de grens is bereikt. De partijen van het kartel doen er verstandig aan om opnieuw zelf het contact te zoeken met hun achterban en de daar levende onvrede vooral serieus te nemen, als ze willen voorkomen dat de publieke onvrede zich op straat uit.

Ziende blind

En dat de elite nog steeds ziende blind is, blijkt wel uit de reactie van gedeputeerde Kramer uit Friesland afgelopen vrijdagavond: “Dit had ik niet verwacht!”. Laten we dat even op ons laten inwerken. Er gaan twee weken geleden honderden boeren uit Friesland naar Den Haag om iets duidelijk te maken. Binnen een week besluit je als gedeputeerde gewoon om stikstofrechten van boeren af te gaan pakken en dan verwacht je niet dat de boeren in actie komen. Als het niet zo treurig was, zou je denken dat de gedeputeerde meer verstand van schaatsen heeft.

Luisteren

Iets verder weg van het boerenland reageert Den Haag als door een wesp gestoken: “Het kabinet is geërgerd over het intrekken, vrijdagmiddag, van de Friese beleidsregel stikstof, na het grote boerenprotest op de Tweebaksmarkt.” Deze ergernis is natuurlijk 100% gebaseerd op de gedachte dat een gedeputeerde helemaal niet behoort te luisteren naar de boeren. Een gedeputeerde moet volgens de Haagse mores blind het klimaatbeleid van de rijksoverheid uitvoeren. Hoezo luisteren naar de bevolking? Gewoon uitvoeren. Ik zie een clash ontstaan tussen de provincies en het Rijk.

Uitstralingseffect

Maar daarmee is er eigenlijk nog niets opgelost. De overheid blijft doorwerken aan haar eigen agenda die voor het grootste deel wordt bepaald door Brusselse regels en door de klimaat- en milieulobby gedefinieerde problemen. Daardoor blijft de disconnect met de bevolking bestaan.

Toevallig treft Den Haag nu net de verkeerde, want actiebereide en onverzettelijke bevolkingsgroep: de boeren. Gezien de effectiviteit van de acties – stikstofmaatregel in Friesland werd ingetrokken – is een maatschappelijk uitstralingseffect te verwachten. Andere in de knel gekomen groepen als de vissers, de transportsector, het onderwijs en de zorg zullen leren van het boerenprotest en het voorbeeld navolgen.

Onder het bosbrandje van de boeren woekert in ons land een veel bredere veenbrand van ongenoegen. De massale steun die de boeren van de bevolking ontvingen is hiervan het bewijs.

Toekomst

Niemand in Nederland wil chaos. Niemand wil demonstreren als het niet nodig is. Maar de situatie en de toekomst van grote groepen burgers kunnen wel zo nijpend worden, dat er ongebruikelijke actie nodig wordt. En als starre, in Brusselse termen denkende elitocraten van de problemen blijven wegkijken en het ongenoegen wegwuiven of negeren wordt de veenbrand alleen maar sterker aangewakkerd.

Het kabinet is aan zet, zoveel is duidelijk. Het is de vraag of we daar nog iets van kunnen verwachten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In januari gaan de advocaten twee weken staken tegen de lage vergoedingen. De Orde van Advocaten en ook de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten vraagt leden om mee te staken. Dat gebeurt normaal in een corrupte bananenrepubliek. Waar het volk geen geld en toegang heeft tot de rechtbank. Waar rechterlijke willekeur heerst. En referenda verboden zijn. En de zelfbenoemde elite elkaar met lintjes en plastic prijzen decoreert. De bevolking zucht onder hoge belastingen maar er geen bescherming van de overheid voor terug krijgt, maar wel peperdure zorg, peperdure medicijnen, peperduur ov, peperdure benzine en energiekosten en peperdure huizen. Nederland. Een bananenmonarchie.

Karton
Karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet. Helemaal met u eens. Trouwens, Nederland is afgegleden tot een corrupt bananenkoninkrijk !!

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

België pakte de protesten van de milieuclub Extinction Rebellion aan met een waterkanon ,nou van mij mogen de boeren dit hier ook doen maar dan het liefst met een gierkar,en dat ze daarbij af en toe een minister raken ,zal mij een zorg zijn ,de visserij heeft de regering zonder slag of stoot weggegeven ,nu zijn de boeren aan de beurt ,betalen aan de heren feestgangers in Brussel ,niks terug verlangen ,of poot stijf houden .Maar dat de Nederlandse cultuur eraan gaat hebben die snotneuzen maling aan ,Jetten,Klaver ,met zijn eikeltjes pyjama en Rutte,de grote leugenaar gekozen door het volk,maar de stekker durven jullie er niet uit te trekken,omdat er dan geen spaan meer van die linkse kliek over blijft .

Freddy
Freddy
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Rutten gekozen door het volk?? We hebben in Nederland GEEN democratie! Het enige dat we mogen is stemmen, daarna bepaald den Haag zelf wel hoe het kabinet eruit komt te zien. Als er 2 partijen de grootste zijn, dan is dat het gekozen kabinet. Niet door 1 van die 2 te combineren met 3 of meer partijen om tot een meerderheid te komen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freddy

@ Freddy.
U haalt me de woorden uit de mond ! In NL heerst géén democratie, nét zo weinig als in de EU. Het feit dat er géén democratie heerst is óók op te maken uit het aantal malen dat onze z.g. “leiders” het woord “democratie” gebruiken; te pas én onpas doen ze dat ! Ze denken : “Als we het maar vaak genoeg herhalen dan gelooft het domme stemvee ons wel !”
Hetzelfde doen ze met de woorden “rijk” én “welvarend” ! NL is helemaal niet rijk én welvarend, misschien op papier wel, maar in werkelijkheid is dit landje een armetierig en triest wingewest voor zuid-Europa ! Een landje waar een cordon-sanitair geldt voor de 2de én 3de partij, dat is géén democratie maar een dictatuur met NIET-gekozen “leiders”.
Verder ben ik van mening dat er z.s.m. een NEXIT moet komen !!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Op die nieuwe Duitse president van de EU heb ik ook nooit kunnen kiezen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet.
Het stelletje dat zich “leiders” in de EU noemt, is benoemd in achterkamertjes, door hun vriendjes/vriendinnetjes, NIET door de bevolking. Een zuipschuit als Juncker ? Ik heb er nóóit op kunnen stemmen, evenmin als op Tusk, Drakie, Timmermans en meer van dat soort.
Maar sommige Nederlanders noemen de EU nóg steeds een democratisch instituut. Lachwekkend.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De rek van de elastiek is uit en staat op knappen. De boeren hebben tractors en de bejaarden hoogstens rollators. Misschien moeten zij samen de strijd aangaan met nog andere bedreigde groepen. De grote sympathie voor boerenacties terwijl de boeren grofweg niet de populairste mensen zijn tekent dat niet zij alleen een probleem hebben. Het klimaat doordrammen van het kabinet zal de draagvlak voor milieumaatregelen alleen maar verkleinen. Er is nu al genoeg twijfel over het milieubeeld die ons opgedrongen wordt. De enige die daar wat aan heeft zijn de bedrijven die een nieuwe verdienindustrie aangeboord hebben en de burger met aanbiedingen voor een klimaat oplossing om de oren slaan. En de portemonnee van de burger wordt steeds leger. Het is de rek van de metaforische elastiek die bepaald wat er gaat gebeuren, niet Den Haag of Brussel.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Het is de vraag hoe de burgers straks gaan reageren als jouw wijk wordt afgesloten van het gas net.
Dan ga je pas voelen hoe de pijn wordt verdeeld.
Dat kan de echte volksopstand inluiden.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Het is een feit dat mensen blijven zwijgen totdat zij niet direct getroffen worden.

Henri G.
Henri G.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geheel eens met de inhoud van dit artikel. De boeren hebben het momentum gecreëerd voor het verzet tegen de arrogante, zich onaantastbaar wanende overheid, die topdown op al die krioelende piepeltjes neerkijkt. Ik hoop, dat de boeren de poot strak houden en doorgaan met hun acties, want de vergoelijkende reacties vanuit de politiek, die er nu opeens komen, zoals het terugdraaien van maatregelen in Friesland zijn niet genoeg. En ik hoop dat veel andere, al jaren miskende partijen – zoals de bejaarden – op dit momentum inhaken en snotneuzen als Jetten en Klaver, en de grootste snotneus van allen: Rutte de vette pin op hun snotneuzen drukken.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henri G.

@ Henri G.
Geen speld tussen te krijgen, volkomen juist.
Rutte ? Plak hem een kroonkurk op z’n jasje en de man is geheel verguld van trots en fietst, zo trots als een aap met 7 l.llen, door z’n woonplaats. Deze man is nog niet in staat om als burgemeester van Madurodam, naar behoren te functioneren.

Rob
Rob
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is de arrogantie van de politiek, zeker de linkse partijen, hebben zelf nog nooit iets opgebouwd, kunnen alleen maar blaten en afbreken, nu nog met z’n allen doorpakken,

Maenhout
Maenhout
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het hele gedoe van de elite is al tenenkrommend, maar helemaal vreselijk vind ik het dat CDA en VVD (met name) nu opeens doen alsof ze vóór de boeren zijn met hun “geen vee minder”. Wat een walgelijk, hol en plat opportunisme. Wees toch eerlijk en zeg gewoon dat alleen je eigen belangen van belang zijn. Wegstemmen kan toch niet, en indien wel, hebben we nog altijd te maken met een nep-parlement en Brusselse Bazen.

Isabel
Isabel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De elitocratie van de grootverdieners, de machtspolitici, de internationale bedrijven,de ngo’s, de VN (globalisten)en de lobbyisten in Brussel en Den Haag, behandelen de burger als een onmondige melkkoe, hij moet 40 % belasting betalen en wordt van alle kanten gepusht om te consumeren.

De elite trekt aan de touwtjes en het volk van loonslaven en consumptieslaven, gehersenspoeld door de gesubsidieerde media, wordt voortgedreven in de richtingen die lucratief zijn voor de diverse elites.

Het grootkapitaal regeert deze wereld, de burger is monddood gemaakt
Gele hesjes, Boerenopstand, dit is het begin
Wie niet horen wil moet voelen, Rutte en kartel, marionetten van ondemocratisch Brussel

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad de boeren geven door hun massale machines, de opstand een Smoel.

Wat is dit Nederland, in deze nieuwe eeuw van het padje geraakt.

Rutte heeft Nederland, volledig naar de knoppen geholpen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

@ Fluitje.
Correct.
Deze man helpt dapper mee aan de teloorgang van dit eens zo rijke landje. Een man zónder geweten, omhoog likkend en naar beneden schoppend. Een landverrader van de ergste soort.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

Neen, dat hebben de Nederlanders zelf gedaan door de laatste 9 jaren de VVD de grootste te maken.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat er momenteel grote demonstraties van boeren en E.Rebellions in Nederland aan de orde zijn, terwijl dergelijke “handelingen” helemaal niet passen in de NL-polder zoals in ’t artikel van dhr. v.d. Noort staat vermeld, maakt duidelijk dat in Nederland een einde aan het geduld van grote groepen mensen gaat komen. De bevolking is het gelieg, bedrog én gedraai van de “Haagse Ruttes” helemaal zat !! “Den Haag” snapt het nog stééds niet…….de bevolking is jullie zat, stelletje graaiers, bedriegers én leugenaars !!!! Er heerst té veel armoede in dit “rijke” landje, er zijn té veel Voedselbanken in dit “rijke” landje. Hoorde het volgende relaas van een mij bekende persoon : moest na diverse operaties aan een voet aangepast schoeisel, kosten € 1200 tot € 1500, per paar, orthopedisch schoenen, zelf te betalen € 150; één maal per 18 maanden een paar nieuwe schoenen. Er bestaat een groot aantal van die patiënten, die hun eigen bijdrage niet kunnen betalen en dus ……..óf geen aangepast schoeisel kunnen krijgen vervolgens wéér geopereerd moeten worden hetgeen duizenden euro’s kost, óf ze treffen een orthopedische schoenmaker die de € 150 eigen risico “verrekend”.
Dít is het RIJKE Nederland !!!
Laat u niet nog langer bedonderen door de Haagse bende.

Maenhout
Maenhout
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Die van Extinction Rebellion zijn overigens deels BETAALDE (en buitenlandse) demonstranten, met een extreem-linkse achtergrond. Vergelijkbaar met Antifa, heel wat anders dan de boeren die voor eigen rekening en risico deelnemen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maenhout

@ Maenhout.
Uit welke politieke richting de Extinction Rebellion dan ook afkomstig moge zijn maakt mij persoonlijk momenteel niet heel erg veel uit………laat ze maar chaos scheppen in dit corrupte landje, ik kan er met gróót leedvermaak naar kijken, en zou het liefst mijn steentje daaraan willen bijdragen, echter……..zij zijn niet van mijn politieke richting, dus doe ik er niet aan mee. In tegenstelling tot de E.Rebellion, heb ik gróte waardering voor de boeren in ons landje.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland produceert volgens TNO de meeste stikstof van Europa. Wordt er bij de berekeningen rekening gehouden met het aantal inwoners ook? Nederland moet 17 miljoen mensen voeden terwijl andere landen veel minder inwoners hebben. Conclusie, Nederland is de meest dichtbevolkte land van Europa en heeft dus ook grotere productie van voedsel over. De regering besteld cijfers bij de TNO maar laat andere cijfers gemakshalve achterwege.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x