We moeten weer dom worden

De afschaffing van de mondige burger

Titelfoto bij artikel Yorienvdh op OpinieZ.com “We moeten weer dom worden”

Titelfoto: nachtelijk straatbeeld Amsterdam

Weet je nog, de twintigste eeuw, de verheffing van het volk? Toen deed de regering in Nederland nog zijn uiterste best om ons als individuele burger te emanciperen. Om arme krabbelaars uit de misère te halen. Het volk te verheffen. Bakken vol geld stortte ze in voorzieningen om ons meer kennis, meer kunde, meer opleiding en meer sociale vaardigheden bij te brengen.

 

Educatie en vorming waren de toverwoorden. Kennis als wapen tegen armoede. Openbare Bibliotheken werden laagdrempelig, op televisie werden we overladen met verantwoorde educatieve programma’s van Teleac tot Ontdek je Plekje. Vrouwen werden op VOS-cursus gestuurd  om zich op de samenleving in plaats van het huiselijk gezin te oriënteren, studiebeurzen werden uitgedeeld, er kwam een Open Universiteit en een Moedermavo voor herkansers. Club- en buurthuiswerk werd in de benen geholpen en met CJP of 65+pas joegen ze ons elk weekend gesubsidieerd het theater of het museum in.

 

Verlichting

In de kranten konden we lezen over de voors én de tegens, de VPRO zette alles op zijn kop,  journalisten stelden kritische vragen aan het gezag, sleepten duistere schandalen het spotlicht binnen, legde de politiek het vuur aan de schenen. En we leerden van jongerenwerkers goed te discussiëren, met rollenspellen en Lagerhuis-debatten, om weerbaar te zijn, voor onszelf op te komen, een sterke rol te spelen in de samenleving en een mondige burger te worden. Er werden zelfs wettelijke inspraakprocedures opgetuigd  om die mondige burger ook een plek in de besluitvorming te geven.

Geheel in de geest van de Verlichting moesten we ieder voor zich zelfdenkende rationele burgers worden, die konden kiezen uit talloze kansen en dat zonder zuilen met dominee of pastoor erbij nodig te hebben! Of we nou arm waren of rijk, allemaal werden we klaargestoomd als kritisch burger, voor ons eigen individuele plekje in de maatschappij. Aan de overheid zou het niet liggen. Die zette alles in het werk om ons over de streep te trekken.

 

Vrije woord

Het was de tijd van de vrije gedachte, het vrije woord, de mens in zijn beste doen, de zelfstandige mens die kansen kreeg om zichzelf te zijn. Mooi! Nee, perfect was het in de praktijk natuurlijk helemaal niet. Maar de aandacht voor kennis en de zelfstandig denkende mens die wikt en weegt, die mooie gedachte liep wel als een rode draad door de tweede helft van de 20e eeuw.

Nadeel was dat de zittende macht het een stuk moeilijker kreeg. De mondige mens vroeg immers om een transparante overheid en wou zeggenschap via referenda. Er kwam een poldermodel  van pappen en nathouden en oeverloos discussiëren, dat van elke ferme politieke keuze uiteindelijk een kleurloos aftreksel maakte en vertegenwoordigers vervreemdde van hun achterban. Sociale vraagstukken werden op hun beloop gelaten.

 

Goed geinformeerd

Maar het idee, hè. Dat we allemaal konden meepraten dankzij vrij beschikbare kennis! Geweldig toch? En toen steeg het internet ook nog eens tot grote hoogte. Zo rolde de goed geïnformeerde mens tevreden de 21e eeuw in, klaar om met één klik alle beschikbare kennis van de wereld binnen te harken en zelf te kiezen. Feiten. Meningen. Gebeurtenissen die nooit de krant hadden gehaald. Filmpjes over wat zich elders in het geniep afspeelde. Met gewone burgers als amateurjournalisten. De professionele journalistiek kreeg het moeilijker. En de zittende macht voelde de hete adem van het te zelfstandig denkende volk in de nek.

 

Amorfe massa

Na de eeuwwisseling werd dan ook met deze verheffingsgedachte gebroken. Eerst onzichtbaar, maar inmiddels  overduidelijk. De zittende macht wil het volk graag weer als amorfe massa zien, een kudde die in toom moet worden gehouden met kletspraat en malle verhaaltjes. Liever een goedgelovige kudde dan een land vol zelfstandig denkende mensen die het recht willen laten zegevieren.

 

De laatste tien, vijftien jaar gonst het in de gangen van het Binnenhof: het moet maar eens afgelopen zijn met het geëmancipeerde individu. Straks komen ze onze stoel nog opeisen, kom kom. Het moet maar eens uit zijn met die eeuwige kritische burger. Die hele gedachte van de verlichte mens, haha, met plek voor iedereen, wat een klinkklare 20e-eeuwse nonsens is dat eigenlijk. Zo run je misschien een Poolse landdag of zo, maar niet het ideale imperium dat ons voor ogen staat.

 

Mond snoeren

Al die afzonderlijke mensen met hun eigen willetje? Dat geeft maar gedoe. Vrijheid van meningsuiting? Dat leidt maar tot verwarring. Laten we het strafrecht inzetten om bepaalde politici en blokkeerfriezen de mond te snoeren, om een trend te zetten. En laten we de mode van het groepsdenken van identity politics ook maar openlijk omarmen. Dan kunnen we individuen weer tot anonieme leden van een kudde maken.

En laten we zorgen dat de neuzen wel allemaal een beetje in dezelfde richting staan, hè. Een bepaalde levensstijl stimuleren, een andere levensstijl verbieden. Dan is dat ook maar duidelijk. En dat referendum moet zo snel mogelijk in de prullenbak. Inspraak eruit, Crisis- en herstelwet erin. Polderen is passé. Daar win je de oorlog niet mee.

 

Afknijpen

Bibliotheken kunnen we ook rustig laten versterven. Studiebeurzen veranderen we gewoon in leningen. Educatie laten we over aan vrijwilligers en entertainers, goed verdienende coaches en commerciële consultants. En het internet? Die ergerlijke informatie-pijplijn moeten we ook maar zo snel mogelijk afknijpen. Op landelijk en Europees niveau geven we sturing aan een gewenste informatiestroom, en censuur noemen we ‘de aanpak van nepnieuws’.

 

Met de Sleepwet pakken we al te individualistische types aan onder het mom van haatspeech. Wij weten immers wel wat goed is voor het volk. Wij maken wel uit hoe er gedacht moet worden. Dat kun je echt niet aan individuen overlaten. Eigenlijk deden Stalin en Mao dat helemaal niet zo slecht. We vinden de sociale media al aan onze zijde.

Nu kan er niets meer misgaan. In de 21e eeuw maken we het volk gewoon weer lekker dom!

Over de auteur

YorienvdH
Columnist bij OpinieZ.com. Vrijheidsschrijver. Politiek Incorrect.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het salonsocialisme is inmiddels aan de macht gekomen, en die lieden hebben nu eenmaal een heel ander beeld van de “ideale bevolking” dan hun aanzienlijk democratischere voorgangers.
Het hier beschrevene is slechts een deel van het verhaal, het pogen weg te nemen van de nationale en culturele identiteit is nog onvermeld gebleven, en hetzelfde geld voor de wel zeer duidelijk poging het gemiddelde IQ een puntje of twintig omlaag te brengen, middels de grootschalige import van volslagen debiele testosteronbommen.
En zelfs daarmee zijn we er nog niet, ECHT kneedbaar wordt de beoogde kleurloze massa pas als je haar domheid en onwetendheid combineert met armoede.
Maar ook daar wordt hard aan gewerkt, middels de massale import van parasieten, en het via de klimaatwet aan de bedelstaf brengen van het volk.
Voorzien van gutmenschen oogkleppen marcheert de gemanipuleerde massa aldus met een goed gevoel op de ondergang af.
En eenieder die nog wel bij zijn gezond verstand is wordt machteloos door deze golf van massa hysterie meegesleurd.

Els
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Frans, ik zou je wel 10 stemmen omhoog willen geven. En dan te bedenken dat de gemanipuleerde massa (eenieder die níet bij zijn gezonde verstand is) nog zou willen kiezen voor Sigrid Kaag (buigend voor de islam en miljoenen aan belastinggeld aan zogenaamde ontwikkelingshulp verspillend) of Kajsa Ollongren (sleepwet, afschaffing referendum) als premier van Nederland zou kiezen.
Het plan om Europa “homeopathisch te verdunnen” is nog steeds in volle gang en zal door blijven gaan zolang het grootste deel van de bevolking blijft kiezen voor de zittende elite.
Het kleinere deel van de Nederlandse bevolking rest inderdaad niets anders meer dan machteloosheid.

Els
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Klaas Vaak
Dank voor uw reactie en uitleg van de homeopathische leer. Door mij slechts geciteerd omdat ook ik, eerlijk gezegd, het gebruik ervan in deze context niet echt kon verklaren.
Blijft het verdunnen van de Europese bevolking over: in 2050 is bijna een op de drie allochtoon

Verder sta ik sta volledig achter uw mening over de linkse mens, temeer daar deze zich er wel alles bij kan voorstellen dat andere volken in de wereld strijden voor behoud van de eigenheid en de eigen cultuur, maar als het gaat over de gevolgen voor Nederland door de komst van buitenlanders met een totaal andere cultuur, dan mag je daar niet over praten.
https://politiek.tpo.nl/2017/03/21/thierry-baudets-homeopathische-verdunning-is-legitime-en-culturele-zorg/

Overigens vind ik een minister met bloemetjesschoenen (Hugo de Jonge) of een fractievoorzitter in eikeltjespyjama (Jesse Klaver) ook niet erg
vertrouwenwekkend.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is prima als de overheid het strafrecht inzet om het kwetsbare ‘vaasje’ van de samenleving niet kapot te laten gaan, maar het kan niet zo zijn dat het strafrecht eenzijdig wordt ingezet tegen islamkritische politici en KOPD-kritische burgers. In het D66 wereldbeeld zal het wel kloppen, maar hoeveel mensen stemmen er helemaal op dat partijtje? Een procent of vijf. Er is overigens wel reden om het D66 wereldbeeld eens goed tegen het licht te houden. De grens van het ontoelaatbare valt vaak ten nadele uit van diegenen die dat wereldbeeld niet delen. Dat is geen toeval. Overigens is dat een West-Europees verschijnsel. Bizar.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, ik dacht ook al een tijdje ‘ waar was de educatieve verheffing van het volk eigenlijk voor? ‘. Want nu worden we monddood gemaakt door de ‘elite’ die zelf wel goed de zakken zit te vullen in nonsense baantjes.
Goed artikel.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het partij kartel doet zijn werk!
Met het motto ons kent ons en maak de rest mond dood.

Benedict Broere
Benedict Broere
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De zelfdenkende burger moet worden afgeschaft. Wij, zo de politiek correcte bovenonsgestelden, willen enkel maar de politiek correcte deugmens, die avond aan avond vastgekleefd zit aan de tv, de vara, de npo, jinek, enzovoort, om te weten te komen wat de opinierende marsorders zijn voor de dag van vandaag, dat islam de religie van de vrede is, dat de grenzen open moeten voor Afrika en de hele Islamitische wereld, en dat de wereld van iedereen is (behalve dan als je een witte man bent of een voorstander bent van behoud van de moderne westerse cultuur). Dus de witte man is het probleem. Het witte ras is het probleem. Het vreselijke witte mannen ras moet worden uitgeroeid. En dan speciaal die mensen die vragen stellen. Want stel je voor, mensen die vragen stellen, witte boze blanke zelfdenkende mannen die vragen stellen. Ver-schrik-ke-lijk! Vre-se-lijk! Ondertussen groeien de aantallen moslims en de aantallen moskeeen en de hoeveelheden euro’s die Saoedie Arabie en Iran en Turkije uitgeven om Nederland te islamiseren, en ervoor zorgen dat Nederland over een eeuw ongeveer net zo’n humanitair shithole is als bijvoorbeeld Afghanistan of Pakistan. Of Jemen. Of Marokko. Of Saoedie Arabie. Of Turkije. Of Bangladesh. … … … Enzovoort. En zo verder.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel veel Nederlanders zijn inmiddels zó dom geworden/gemaakt dat zij álles geloven wat hen wordt voor gelogen ! Zo zag en hoorde ik gisteren Rutte leuteren over welvaart die voor ons landje behouden zal moeten worden, alsof er welvaart heerst in dit landje ! Als welvaart wordt behaald met het verhogen van de belasting op voedsel, dan ben je als regering wel erg diep gezonken, vind ik. Als ik hoor dat het aantal op de Voedselbank aangewezen mensen in ons landje is gestegen met 8 % , binnen één jaar, dan ben je als regering wel erg diep gezonken. Als ik dan vanmorgen lees dat er vele duizenden Nederlanders a.d. bedelstaf geraken door de zeer hoge zorgkosten én dat de regering daar niets aan wenst te doen, ja, dan ben je als regering wel héél erg diep gezonken.
De welvaart die er mogelijk wél is in dit landje is alleen merk- en voelbaar voor de zelfbenoemde elite.
Ik vraag me werkelijk af : hebben nu zóveel Nederlanders geen enkel benul meer van de werkelijkheid, zijn zij blind en doof gemaakt door leugenaars als bijv. Rutte ? Deze man, Rutte dus, zou zich de ogen uit z´n hoofd moeten schamen om zóveel Nederlanders in armoede te brengen, ondanks z´n mooie gezever !
Nederland is een Derde Wereldland geworden, waar onderdak wordt gezocht, gevonden én aangeboden aan illegale krakers(Amsterdam) maar waar Nederlanders die t.g.v. het wanbeleid van deze regering in de steek worden gelaten en het zelf maar moeten uitzoeken.
Wát een onbeschaamdheid !!!

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat komt omdat we ons hebben laten verleiden om consumenten te worden ipv burgers. Consumentisme is veel makkelijker. Je hebt alleen maar rechten, geen plichten (behalve betalen). Je bent echter ook volledig afhankelijk gemaakt van degene bij wie je je diensten afneemt.
Het is niet toevallig dat men spreekt over “BV Nederland” ipv een constitutionele monarchie.

Burgers maken de maatschappij en moeten dus goed geinformeerd en opgeleid zijn, maar consumenten kun je niet dom genoeg hebben.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi geconcludeerd Yorien, zo werd het socialisme ook ingevoerd door de communisme na de Tweedewereld oorlog door de communistische sovjets. Hier gaat het precies zo alleen zijn wij er nog niet helemaal. Sommige vrijheden hebben wij nog.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het z.g. “verheven geleuter” van onze “elite” hangt me de neus uit.
De bakken met geld die zouden gestort door de regeringen in die tijd, hebben ze (de “elite”) inmiddels in ’t quadraat terug gegraaid.
(Zélfs de belasting op voedsel werd verhoogd)
Hoe het ook wordt gewend of gekeerd : de “elite” probeert ons, de bevolking, desnoods met geweld, in ’t gareel te houden ten faveure van zichzelf.

Roelofje
Roelofje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze stelling spookt ook al een aantal jaren door mijn hoofd. Zou het? Of is het de tegenreactie die je wist dat vroeg of laat zou komen? Andere theorie zou kunnen zijn dat de democratisering (en dus inspraak, mondigheid, emancipatie) zijn afgenomen naarmate de EU is toegenomen. “Goed je mag demonstreren, maar” het heeft totaal geen zin. Enfin, we tasten in het duister. “Er is in die tijd veel bereikt.” Ondertussen knaagt de gedachte of we niet evenveel hebben verloren.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Yorien Voor deze column.
Welk ministerie werkt goed? Wie het weet mag het zeggen.
En dat is ook de reden waarom wij dom moeten worden gehouden het referendum afgeschaft is.
Zo kan lekker het partij kartel in stand blijven want ja ons kent ons en wij weten het beter wat goed voor jullie is! Maar wel belasting betalen en niet te zuinig!

Ruud
Ruud
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal Yorien, en helemaal waar! Helaas!
En oh ja, ik ben blank, in november/december Zwarte Piet dus racist! En ik vind dat heerlijk!

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

… maar er is nog iets veel ergers (in mijn ogen dan), ze denken dat iedereen al dom geworden is.

De gewaardeerde… de oprechte… de gebedoelende Ronald van Raak. Kom we slepen hem er even bij in een videootje waarin hij Sander Schimmelpenninck van Quote spreekt.

https://tpo.nl/2019/08/16/video-ronald-van-raak-in-gesprek-met-quote-hoofdredacteur-sander-schimmelpenninck/

Sander zegt best wat interessante dingen… maar dat duurt niet lang: de massa is boos maar te dom om zich te uiten. Ze zijn of jaloers of rasistisch. De kiezer moet zich niet druk maken over klimaat en migratiebeleid. Maar ze moeten kijken naar een beetje meer koopkracht, daarnaar stemmen – dus links. (ik ben altijd diep onder de indruk van Sander’s analyses /deactivate sarcmode)

OK. Tot zover niks bijzonders. Maar dan… zegt Sander aan ons SP-kamerlid… JULLIE moeten het beter uitleggen. Ronald van Raak laat die diepe waarheid goed tot zich doordringen, knikt ernstig. Ja… beter uitleggen. Dat moest links maar eens doen, dan gaat de massa vanzelf weer links stemmen. Beter uitleggen dus.

Die totale disconnect. Die worsteling met de werkelijkheid. Ik stem geen SP, maar Ronald van Raak komt op mij integer over. Dus ik heb met zijn worsteling en zijn ‘het ook niet weten’ eigenlijk best te doen. Ik heb GodLof geen kinderen, dus ik kan het me permiteren gefascineerd alles aan te kijken. Hoe ze over 100 jaar op deze periode terugkijken… ik zou het graag willen weten of het gezonde verstand dan hopelijk is teruggekeerd. Ik ga dat denk ik niet meer meemaken (zeg ik geheel zonder rancune).

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

@ “Buurman Bazarov”.
Een prominent lid van de SP kán niet integer zijn !

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Beste Karton – u bent mss wat rechter in de leer dan ik.

Begrijp me niet verkeerd – ik het n.i.e.t.s. met de SP. Maar meneer van Raak, columnist op TPO schrijft meermalen meningen op die ik of informatief, of boeiend vind om te lezen. Dat is de enige reden dat ik wel ’s naar die man luister of wil weten wat hij heeft te melden.

Wat ik zo shockerend vond uit z’n filmpje is dat ernstige knikken, en diep tot zich laten doordringen van ‘beter uitleggen, beter uitleggen’. Dan komt het goed met links.

Dhr van Raak komt/kwam op mij niet over als achterlijk – maar dan toch nog altijd in de stand staan dat kiezers dom zijn, en dat ze verkeerd stemmen. En – als politici ‘beter uitleggen’, dat kiezers dan als vanzelf de juiste meningen krijgen en het juiste linkse stemgedrag vertonen. Dit hele idee van ‘beter uitleggen’ vind ik de rot van onze hele democratie. Naar mijn mening heb je de kiezer serieus te nemen in haar meningen of voorkeuren. En blijkbaar is dat idee voor veel politici nog steeds moeilijk.

Als ik iets van de SP zou moeten vinden… dan vind ik valt me op dat ze belangen van gewone mensen verkwanselen door hun steun aan klimaatbeleid en Marakesh. En dat ze met mw Karabulut als buitenlandwoordvoerder nogal een probleem hebben. Die mw afficieert zich wel heel erg met foute regimes (Maduro) en dubieuze (Palestijnse) organisaties.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

@ Beste Buurman Bazarov.
Ik heb u beslist NIET verkeerd begrepen, @ Buurman. Ik ben, denk ik, inderdaad ietsie-pietsie rechtser in de leer als U. Dat is veroorzaakt (mijn rechtse-denken) door mijn werkzaamheden bij politie/justitie. Ik heb in die jaren een zéér goed inzicht gekregen in het linkse gedachtegoed en heb daardoor een “beetje de pest gekregen” aan álles wat maar enigszins naar links zweemt. Natuurlijk hoor en zie ik het linkse gepeupel ook wel op tv of radio, maar kan héél erg slecht tegen hun geleuter, gelieg en bedrog. Voorbeeldje : vorige week bij Jinek werd gepraat over “extreem rechts geweld”; waar ging het over ? Over de aanslagen en schietpartijen in Amerika door rechts denkende moordenaars. Vreselijk natuurlijk; maar ik hoor daar nóóit iemand kletsen over de moslim-terroristen die in Amerika bijna 3000 doden veroorzaakten in de TwinTowers, de aanslag in de Bataclan in Parijs, de ruim 80 doden in Nice, geplet onder een vrachtauto, de doden op de Kerstmarkt in Berlijn, de doden in de tram in Utrecht. Omdat de laatst genoemde gebeurtenissen onbenoemd blijven in ongeveer alle media, gaat bij mij “het alarm” af.
: worden we wéér éénzijdig gewezen op rechts extremisme in Amerika, de rest is kennelijk niet van belang.
Ter info : ik “verdenk” u geenszins van linkse sympathieën, verre van dat zelfs !

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland loopt óók met het onderwijs, voorop in de wereld, dus ze maken ons niet meer dom !!!!
Het geblaat van de Haagse Kudde is toch niet meer te bevatten ?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  YorienvdH

@ yORIENVDh.
Jammer dat u mijn cynisme niet herkende.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  YorienvdH

@ YorienvdH.
Ik was wéér eens te snel met m’n reactie ! Sorry.

Ben Steijn
Ben Steijn
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  YorienvdH

Ieder woord was raak Yorien. En er lijkt geen manier te zijn om dit te stoppen. MSN, NPO met ketelbinkje Shula Rijxman. Allemaal puppets on a string op weg naar neo Marxisme.

Realist1966
Realist1966
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik zie hoe Nederland stemt, hoeven we niet meer dom te worden maar zijn we dat al.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heerlijk stuk. Maar treurig. Op de middelbare scholen lezen de kinderen intussen geen boek meer. Onbestaanbaar.

Antonym
Antonym
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Twee woorden: Rutte en Persgroep.

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x