NRC Ombudsman goochelt met feiten in Mossad-hoax

Duikgedrag van een semantisch slangenmens

Titelfoto artikel Uri van As voor OpinieZ.com “NRC Ombudsman goochelt met feiten in Mossad-hoax”.

Titelfoto: Kantoor NRC Handelsblad te Amsterdam by Steven Lek, gepubliceerd onder de licentie CC BY-SA 4.0

 

Het is nogal pijnlijk om als zelfverklaarde kwaliteitskrant te worden betrapt op het klakkeloos overnemen van verzonnen verhalen. Dus duurde het even voordat de NRC-redactie een strategie klaar had om te reageren op de ophef die ontstond na de publicatie van het OpinieZ-artikel ‘OM-onderzoek naar “moordlustige Mossad mannen afgerond” en het NIW-artikel ‘De “hoax” van Al-Haq’.

Op 26 juni was het zover en ging de krant van start met de ‘scoop’ dat het OM-onderzoek naar de bedreiging van een mensenrechtenjurist is afgerond zonder resultaat. Alsof er geen lezers zouden zijn die dat nieuws al op 16 juni gelezen hadden bij OpinieZ of op 21 juni in het oudste weekblad van Nederland, het NIW.

 

‘Neutrale’ beschouwer

De toon en afzender van het bericht (dit keer niet geschreven door de journalisten die de zaak aan het rollen hebben gebracht, Leonie van Nierop en Derk Walters, maar door de journalist van dienst Rik Wassens) maakt duidelijk dat NRC de rol van aanjager in de kwestie Kiswanson heeft verruild voor die van ‘neutrale’ beschouwer. De spectaculaire spionnenserie van Van Nierop c.s. wordt in de nieuwe benadering van de krant gereduceerd tot zomaar een verhaal dat de Al-Haq-juriste op een dag vertelde aan NRC. En nu het OM-onderzoek afgesloten is en er geen verdachten zijn gevonden wil deze juriste de krant niet meer te woord staan, meldt NRC.

 

Geheugenverlies

NRC lijkt de eigen rol in de “sensationele scoop” die de hele zaak in beweging zette te zijn vergeten:

  • de beschuldigingen die NRC aan het adres van de Israëlische en de Nederlandse overheid de wereld inhielp;
  • het nieuws dat de Mossad ongestoord mensenrechtenjuristen als prooidieren kan opjagen in ons land;
  • dat door een falend overheidsbeleid NGO-medewerkers hun leven niet langer zeker zijn;
  • de ernstige vermaning van de NRC-hoofdredactie dat onze lakse regering nu eindelijk eens actie moet ondernemen;
  • dat Nederland een bijzonder slechte beurt maakt als land van het Internationale Recht.

Het is een wonderlijke metamorfose die veronderstelt dat de gemiddelde NRC-lezer door het leven gaat met een matig functionerend geheugen.

 

Omkering werkelijkheid

Om ook de NRC-lezer met een beter werkend geheugen het zicht op de werkelijkheid te ontnemen werd op 28 juni het schrijftalent ingezet van ombudsman Sjoerd de Jong. In een verbijsterend stukje draaikontenproza koppelt hij NRC los van alle commotie die de krant zelf heeft veroorzaakt met de meeslepende Mossad in Den Haag serie. Soepeltjes draait De Jong de zaak om.

Omdat de bedreiging van Nada Kiswanson van Hooydonk (het Nederlandse deel van de achternaam wordt door NRC consequent weggelaten) “zo hoog werd opgenomen, tot op ministerieel niveau“, zou de zaak ineens nieuws zijn geworden. Nieuws dat NRC wel moest brengen. Dan kun je als kwaliteitskrant natuurlijk niet achterblijven.

Ziedaar de insteek van de sluwe woordenbreier en werkelijkheidsomkeerder Sjoerd de Jong die weer eens laat zien dat hij zijn NRC-salaris dubbel en dwars waard is.

 

Geen snipper bewijs

Met zomerse luchtigheid danst De Jong in zijn zelfontworpen woorden-wonderland als een sluierdanser om de hete brij heen: het ontbreken van tastbaar bewijs. De bergen bewijsmateriaal die indertijd zo trefzeker werden opgevoerd door de NRC-journalisten Leonie van Nierop en Derk Walters. En door de ombudsman zelf, die in een eerder onnavolgbaar stuk naar aanleiding van de vele vragen over het bewijs, voorstelde om de ‘glimmende folders’ dan maar af te drukken in de krant. Helaas zijn de NRC-lezers zulke folder foto’s nooit tegengekomen.

De krant heeft geen snipper bewijs gepubliceerd. En nu presteert De Jong het om het gewraakte bewijs terug te brengen naar een paar niet te traceren telefoontjes en tegelijkertijd NRC te verheffen tot een krant met een heldere vooruitziende blik: “Overigens stond in het stuk dat sommige telefoontjes niet tot het einde toe te traceren waren – wat er toen al op duidde dat het onderzoek mogelijk zou doodlopen, en dat gebeurde dus ook.

 

OM corrigeert NRC

Of we veel waarde moeten hechten aan de teksten die Sjoerd de Jong het OM in de mond legt waag ik te betwijfelen. In een e-mailwisseling met het OM over de NRC-tekst “Het OM onderzoekt ‘diverse scenario’s’. Het kan op dit moment niet uitsluiten dat Israël achter de bedreigingen zit…” (zie NRC artikel Leonie van Nierop) meldt het OM mij: “Het OM heeft hooguit tegen de NRC gezegd dat het ‘niets uitsluit’. Niets meer en niets minder. Elke herinterpretatie die verder gaat dan die woorden is feitelijk onjuist.

 

Amateuristisch

Moeten we nu uit het stuk van De Jong opmaken dat Van Nierop, hijzelf en de hoofdredactie de kaartjes bij de bloemen, de glimmende folders, de sms’jes en andere bewijsstukken die duiden op een dodelijke dreiging van de Mossad nooit hebben gezien? Ook nooit naar gevraagd? Nooit bij de wijkbewoners langs geweest die de glimmende folders in de bus kregen? Geen bewoners gesproken die kleding hebben ingezameld voor Nada’s ‘vluchtelingen’? Geen computers of ander bewijsmateriaal gezien bij Amnesty International of andere bedreigde NGO’s? Volkomen afgegaan op de bruine ogen van Nada? Werkelijk? Print het NRC altijd scoops en vervolgartikelen zonder bronnen en bewijs te checken? Gaat deze kwaliteitskrant echt zo amateuristisch te werk?

 

‘Israël-activisten’

De Jong gaat er in zijn Onze Naam is Haas repliek van uit dat door de sluwe compositie van zijn pennenvrucht dit soort vragen niet zullen opkomen in de hoofden van zijn lezers. En om de 180-graden-draai te vervolmaken verheft hij de critici van de NRC-serie over bedreigde Al-Haq activisten, de lezers en journalisten die vroegen om het bewijs, tot – opgelet daar komt-ie – ‘Israël-activisten’!

Het zou gaan om ‘Israël-activisten’ die in de zaak Kiswanson een agenda van de krant zien en doorgaans niet van het tegendeel te overtuigen zijn. Waarna het semantische slangenmens van NRC, in een duizelingwekkende eindalinea de ‘Israël-activisten’ in één moeite door koppelt aan “activisten die onwrikbaar zullen blijven in hun geloof dat de krant een bolwerk is van witte onschuld en privileges”. Ja, doe hem dat maar eens na…

 

Journalistiek activisme

Dat veel NRC-lezers de laatste jaren juist zijn afgehaakt door het journalistieke activisme van de krant is vanzelfsprekend onbespreekbaar voor de onverzettelijke ausputzer van NRC. De Jong weet als geen ander hoe het spelletje werkt.

Je plaatst een door NGO’s en advocaten van Prakken D’Oliveira ingestoken bericht met als doel Israël of pro-Israëlisch beleid te beschadigen, dat bouw je uit tot een groot artikel (liefst in vertaling doorgezet naar bevriende media), daarna schrijf je een vlammend hoofdredactioneel commentaar waarna een D66-kamerlid of een andere bevriende parlementariër Kamervragen over de ontstane ’kwestie’ kan stellen. Zo ging de krant te werk met de door Nederland getrainde Israëlische politiehonden, met minister Asscher en zijn ‘ambtsmisdrijf’ om een handjevol Joodse hoogbejaarden in Israël niet te korten op hun AOW-uitkering en in de zaak van de door de Mossad met de dood bedreigde Al-Haq-medewerkster Nada Kisawanson van Hooydonk.

 

Loopje met de waarheid

Het zou de krant sieren om op de eigen pagina’s de vijf vragen te beantwoorden die door het NIW aan Leonie van Nierop zijn gesteld. Toon de bewijzen in de zaak Kiswanson of geef eerlijk toe dat die bewijzen er niet zijn. En geef eens antwoord op de vraag wat de woorden betekenen van dezelfde ombudsman en zelfbenoemde ‘leunstoelzionist’ Sjoerd de Jong “dat voor NRC het bestaansrecht van Israël onverkort voorop moet blijven staan”. En hoe dat in de praktijk wordt gebracht. NRC bevindt zich op een hellend vlak.

Een krant die een loopje neemt met de waarheid neemt een loopje met de lezers, het  eigen imago en dat van integere journalistiek.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Scherp. Hoewel het voor mij niet mogelijk is om de verschillende feiten te controleren, mag je inderdaad verwachten van een gerenommeerde krant, dat zij de mogelijkheid benut om zaken te evalueren. Iedereen is behept met de vervelende eigenschap om een tunnelvisie te ontwikkelen. Je wilt immers altijd graag je eigen mening bevestigd zien. ‘niets menselijks is ons vreemd’ zeg ik maar.
Echter als blijkt dat er zaken zijn gebruikt om een mening te vormen, gebaseerd op niet feitelijke informatie, dan behoor je de correcties aan te brengen, zonder te wijzen naar anderen, of alles negeren of zelfs te ontkennen.
In dit geval zou het NRC die stappen in ieder geval moeten zetten en de zuiverheid herstellen. Dan mag je jezelf terecht als kwaliteitskrant neerzetten. Dan getuigt dat van grootheid. Kom op NRC, laat maar zien, wie jullie zijn.
Goed dat OpinieZ hier ruime aandacht aan schenkt.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

NRC is door de jaren heen een His Master’s Voice staatskrantje geworden. In de strijd tegen nep nieuws zal deze bedrukte bananenschil door de regering beschermd worden als de goedgekeurde stem van Nederland.

Elvi
Elvi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit kenmerkt de constante berichtgeving over Israël.
De afgelopen decennia is elke afweerreactie van Israël verkocht als agressiviteit. Zonder vermelding van de reden van de actie.
Dat is tegenwoordig wel iets beter geworden, maar als de media kan, zullen ze Israël framen.
Dit is daar gewoon het zoveelste voorbeeld van.

Als iets dan al de voorbode van de tweede wereldoorlog aankondigde en in deze tijd lijkt te herleven, is dat het uitsluiten van Joden. De islam heeft geen moeite om Joden als duivels neer te zetten. De indoctrinatie vanuit de Gaza en Westbank wordt naar Nederland overgebracht. Marokkanen, Turken, alles wat islamitisch is, voelt een totale overtuiging van hun gelijk dat alles wat Jood is, volledig terecht gemolesteerd mag worden.

Mensen willen niet horen dat een deel van de Knesset Arabisch is. Willen niet horen dat Arabische Israëliërs voor geen goud terug willen naar de islamitische cultuur. Willen niet horen dat ze profiteren van uitvindingen van Israël.

Tell me why, tell me why. Het raakt mij diep in mijn ziel.

Ed Philipse sr.
Ed Philipse sr.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

PURE JALOUZIE,MIJNHEER

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Bilderberg vergadering is toonaangevend in de voeding van de media.
Waar zij hun fiat aan geven wordt gepubliceerd.

Eod Hertzdahl
Eod Hertzdahl
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bestaat er geen mogelijkheid om Van Lierop c.s. te vervolgen vanwege smaad en/of laster? Het is nogal wat om willens en wetens, zonder enige vorm van bewijs individuen, instanties en overheden in een kwaad daglicht te stellen voor een groot publiek. Als mw. Van Lierop moet voorkomen zal ze toch met de billen bloot moeten.
Verder is het opvallend dat Van Lierop op het www nauwelijks te traceren is. Is dit misschien het gevolg van een zieke en paronoide geest of zou ze bang zijn voor de Mossad? En wat betreft Sjoerd de Jong? Die lijkt me deskundig en uiterst zorgvuldig afgeschminkt door Uri van As, waarvoor dank! Naast dank ook veel waardering voor Van As’ scherpe analyse die hij neerschrijft met een vlotte en scherpe pen.

HansRO
HansRO
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De linkse en antisemitische drek van het dode bomen krantje NRC, spreekbuis van politiek correct Linkse Kerk Nederland weer eens uitermate scherp en onweerlegbaar gefileerd. Wederom veel dank naar Uri van As!

Het geeft weer eens een goed inkijkje hoe binnen een strak geregisseerd politiek correct kader via allerlei dieper liggende mechanieken, valse linkse emo-prikkels, onware Gutmensch aannames en andere ranzige verzinsels en halve waarheden de Linkse Leugen over de werkelijkheid in stand gehouden wordt en hoe dat type volk omgaat met de waarheid zodra ze met hun eigen smerigheid geconfronteerd worden.

Wanneer gaan al die links-gebrainwashten en Gutmensch types nou eindelijk eens een keer inzien dat ze door de linkse ideologie en haar uitgangspunten totaal genaaid worden en steeds verder verwijderd raken van de reëel bestaande werkelijkheid en de waarheid over alles.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x