Amsterdamse politiek maakt weer slaven

Collectief excuus is slavenmoraal

Titelfoto artikel Henk Strating op OpinieZ.com “Amsterdamse politiek maakt weer slaven”

Foto: Keti Koti Amsterdam 2018

 

Burgemeester en wethouders van Amsterdam overwegen excuses te maken voor het slavernijverleden van de hoofdstad. Dat getuigt niet alleen van dédain voor rest van het land, maar ook van een slavenmoraal die het collectief vereert en de mening van het individu minacht.

 

Initiatiefvoorstel DENK

Wethouder en loco-burgemeester Groot Wassink, zeg maar de secretaris-generaal van het linkse college van B&W van Amsterdam, zegt ‘welwillend’ te staan tegenover een initiatiefvoorstel van DENK, gesteund door GroenLinks en BIJ1 (tot zover voorspelbaar) én Christen Unie, PvdA, SP en D66.

Deze gelegenheidscoalitie wil dat namens Amsterdam excuses gemaakt worden tijdens Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. 2020… Want het gemeentebestuur wil eerst een jaar lang onderzoek laten doen naar de exacte rol van de hoofdstad in de slavernijgeschiedenis.

Is dat, meer dan 150 jaar nadat de slavernij door Nederland werd afgeschaft, nog niet duidelijk?

 

Slaven van de moraal

Ongeacht de uitkomst van Groot Wassinks onderzoek – of de Amsterdamse rol een beetje mee- of juist erg tegenvalt – zou het initiatiefvoorstel van het lokale linksige Amsterdamse mengelmoesje (verzin daar maar eens een kleur voor) niét moeten worden uitgevoerd. Om twee redenen niet.

De eerste reden is dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is. Áls onze nationale hoofdstad al ergens excuses voor zou moeten maken (waarvoor ik geen aanleiding kan bedenken), dan gaan we daar in Nederland met zijn allen over en niet alleen de lokale Amsterdamse partijpolitiek. Maar er is een veel belangrijker reden: zo’n excuus máákt ons weer tot slaven. Slaven van de moraal!

 

Moraal als norm

Om dat te begrijpen moeten we de onderbouwing van DENK, GroenLinks, BIJ1 en hun partijpolitieke gelegenheidsvrienden kennen. Ik citeer de initiatiefnemers zelf: “Het maken van excuses stelt een bepaalde moraal als norm voor de samenleving”. Ja, u leest het goed. DENK, GroenLinks, BIJ1, Christen Unie, PvdA, SP en D66 (de partij die ontstond in de jaren ’60 van de vorige eeuw om zich van de norm van de geldende moraal te ontdoen!) willen hún moraal als norm aan de samenleving opleggen. Aan Amsterdammers, aan u, aan mij… Ongeacht hoe Amsterdammers daar over denken (want dát gaat Groot Wassink komend jaar niét onderzoeken). En ongeacht hoe u en ik erover denken!

 

Schuld, schaamte en boete

Wat is die moraal die de ratjetoe van lokale Amsterdamse partijen aan de samenleving wil opleggen? Toch niet dat slavernij moet worden afgewezen? Of zou er onder hen nog iemand zijn die serieus denkt dat er – behoudens misschien een enkele loslopende gek – mensen zijn die slavernij accepteren? Nee, maar wij moeten ons er schúldig over voelen, we moeten ons ervoor schámen en dat moeten we publiékelijk uitspreken.

Dáár gaat moraal over. Over goed en kwaad. Over schuld, schaamte en boete(doening). Is dat dan verkeerd? Mogen we geen onderscheid maken tussen goed en kwaad? Kan kwaad niet leiden tot schuld en schaamte? Mag dat niet publiekelijk worden uitgesproken?

 

Collectieve moraal

Dat kan en mag natuurlijk wel! Door elk individu op grond van zijn of haar eigen moraal, de maatstaf voor de individuele beoordeling van de eigen schuld, schaamte en boete(doening). Maar wie denkt dat partijpolitici dat bij meerderheid van stemmen wel voor ons allemaal collectief kunnen bepalen, denkt als de varkens in het beroemde boek Animal Farm van George Orwell. Die beschouwden de schapen (het proletariaat) niet als individuen, maar slechts als collectief met één collectieve moraal: vier benen goed, twee benen slecht… Die, nadat de varkens zélf op twee benen gingen lopen, overigens werd veranderd in: vier benen goed, twee benen beter…!

 

Herenmoraal

Wie een bepaalde moraal als norm aan de samenleving wil opleggen miskent en minacht het individu, die een autonoom recht op zijn of haar éigen moraal heeft. De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche onderscheidt in dat verband Herenmoraal van Slavenmoraal.

Omdat individuen Heer moeten kunnen zijn over hun eigen gedachten, om geen Slaaf te worden van de gedachten van anderen. Het initiatief in de Amsterdamse gemeenteraad van DENK, GroenLinks, BIJ1, Christen Unie, PvdA, SP en D66 getuigt van een slavenmoraal en wordt terecht niét gesteund door VVD, Forum voor Democratie, CDA, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen.

 

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een initiatiefvoorstel van Denk ?
Een stelletje Turken, dat het woord “slavernij” nog niet foutloos kan schrijven, doet dit “voorstel” ?
Komende uit een zandbakland waar de échte slavernij nog wordt bedreven ? En die hebben het gore lef om een dergelijk “voorstel” te doen in óns landje ?
En die doldwaze B & W staan welwillend t.o. het “voorstel” !
Kan Amsterdam a.u.b. van Nederland worden losgekoppeld en zelfstandig verdergaan ? Hoog hek erom heen en klaar is Kees.
Nederland is totaal ziek geworden en verkwanseld aan parasieten.
Jammer, ’t was ooit zo’n mooi en vredig landje !

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Het liefst wel onderhand koppel het maar van Nederland af en geef het cadeau aan Turkije of Marokko,De meeste rotzooi zit zowiezo daar een Nederlander moet je onderhand met een loep gaan zoeken.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ja, het ergste is nog dat B&W het voorstel kritiekloos wil ‘bekijken’. Ik zou als Amsterdammer erg beledigd zijn als ik niet afstamde van een Koopman of tabaksplantage uitbater of Zeerover uit die tijd. Stel dat je voorouders altijd arme fabrieksarbeiders waren die door de elitairen van DIE tijd zijn uitgebuit en niet als meer dan deurmat zijn gebruikt, dan wil je toch niet dat JOUW B&W namens JOU excuses aanbiedt aan mensen die zelf nooit slaaf zijn geweest en hun ouders waarschijnlijk ook niet.
Mijn voorouders waren OOK slaaf van de destijdse elite. Hier waren de boeren en fabriekseigenaren ook de baas en de arbeiders waren de slaven, want ze werkten lange dagen voor heel weinig geld onder slechte omstandigheden soms. In mijn stamboom zijn het voor zover ik kunnen vinden, dienstbode’s en landarbeiders. Dus ik wil niet dat een overheid excuses maakt namens mij. Aan NIEMAND. En zeker niet aan mensen als Sylvana Simons en die lui van Denk en hun soortgenoten.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Helemaal met u eens.
Één van mijn voorouders is op gruwelijke wijze gefolterd én daarna vermoord door een Kabeljauw tijdens de Hoekse & Kabeljauwse twisten.
Hoort u mij jammeren over door mij geëiste excuses van de Kabeljauwen ? (dit is natuurlijk onzin, snapt u toch wel ?)
Dat gedonder om excuses door mensen die van toeten noch blazen weten is toch vreselijk ? Al zou één van m’n voorouders slavenhandelaar zijn geweest dan nog zou ik niet willen dat namens hem of haar excuses zouden worden aangeboden aan idioten die afkomstig zijn uit een land waar heden ten dage nog steeds slavernij heerst.
Laten die gasten hun eigen regering daar maar op aanspreken.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat links daar een eigen politiek beleid voert moeten ze zelf weten ,de meerderheid heeft ze democratisch gekozen,maar dat bevolking van Nederland de opgehoeste belastinggelden moeten afstaan aan Amsterdam is te gek voor woorden ,voor miljoenen worden daar de winkeliers en zelfstandige benadeeld,door verhogingen van parkeergelden en allerlei vervelende regeltjes,als ze alles zo goed weten daar ,moeten ze het ook zelf oplossen en moet Den Haag ze geen stuiver meer geven zolang ze zich niet aan het landelijke beleid houden .Alles en iedereen te vriend houden met geld van de gemeenschap ,dat kan Groen Links ,laten ze het eens een paar jaar zonder die steun doen ,en we zullen eens kijken wat ze er dan nog van bakken .

Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat betreft het slavernijverleden en de nederlandse families die hiervan toendertijd rijk zijn geworden, zijn veel namen bekend, oa de eerste familie van dit land staat op die lijst.

Slavernij – excuses over iets wat honderden jaren geleden is gebeurd, zijn totaal uit het verband gerukt. De meeste Nederlanders hebben hier nooit iets mee te maken gehad,een groot deel van het volk toen, was arm en werd ook uitgebuit door de bezittende klasse.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

@ Isabel.
Weten die ongeletterde Denk-parasieten veel !

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Mag je dat wel noemen dat die de grootste waren en er schatrijk van zijn geworden door de eeuwen heen. En niemand heeft gestemd voor hun ze hebben zich zelf toen in die tijd gekroond. Wordt dan ook tijd dat hoe dat allemaal gegaan is toen ook eens aan de kaak gesteld word. Als ze dan toch al aan het rommelen zijn in de geschiedenis behoord dat er zeker ook bij.

Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

” Superrijk in de Lage Landen” van Jos van Hezewijk, vertelt meer over hoe sommige nederlandse families rijk zijn geworden

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Waar ik mij bij aansluit, Isabel.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er wordt ook nog eens met twee maten gemeten. Dat dit initiatief afkomstig is van Denk is uiterst merkwaardig. Blijkbaar voelen zij zich niet geroepen excuses te maken voor de slavenhandel door moslims. Alleen wandaden door blanke mensen moeten veroordeeld worden. Hierboven wordt Ruud Koopmans geciteerd over de Armeniërs. Er zal nog heel wat water door de Bosporus moeten stromen voordat de Turkse overheid daar excuses voor gaat maken. Wat ik ook helemaal niet van ze verlang. Je excuseert je voor wat je zelf fout hebt gedaan, niet voor mensen die allang niet meer leven. (En dus ook niks meer terug kunnen zeggen.)

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@ Frans B.
Álles wat blanke mensen hebben gedaan is in de ogen van o.a. moslims, totaal verkeerd en fout; behalve als ’t gaat om ze te laten vreten uit de staatsruif. (excusé le mot)
Over de genocide op de Armeniërs hoor je dat ongeletterde spul niet; wat een wanstaltig stelletje, geen woorden voor.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Voeg daaraan toe, dat de slavenhandel in het Ottomaanse rijk tot in de 20e eeuw doorging en Marokko eeuwenlang een kooppunt is geweest in de slavenhandel.

Bij de slavenhandel van de achterban van Denk vergeleken zijn de Nederlanders kruimeldiefjes geweest.

Dan is het voorstel van Denk toch wel een gotspe.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

@ Ernie van de Wal.
De lui van Denk doen de naam van hun partijtje géén eer aan.
Ze weten duidelijk niet waarover zij spreken.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

goed gereageerd karton en Ernie van de Wal. Dat die DENK lui geen verstand hebben vind ik niet zo erg, dat was te verwachten, maar dat die Groen Linksers daar met open ogen intrappen zonder kritische vragen te stellen over het herkomst land van die DENK voormannen en in de regio van de Arabische landen zijn misstanden nog de orde van de dag en in Afrikaanse landen OOK tussen de stammen onderling.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Helemaal waar, geeft weer aan hoe hypocriet de moslims zijn door de eeuwen heen is bekent in alle geschiedenis van de wereld, dat juist de moslims de ergste slavenhandelaren waren die ooit bestaan hebben. Geeft ook weer aan hoe dom en hypocriet LINKS NEDERLAND is, altijd maar weer de moslims te vriend willen houden ook al is de leugen nog zo groot.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

De slavernij in moslimlanden bestaat nog steeds en daar hoor je niemand over.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Frans B, we zijn het volledig eens! En ik geef toe, de enige reden dat ik het ‘leuk’ vond dat de Duitsers de armeense genocide veroordeelden, dat tegen het ‘zere’ been van Erdogan was…..
Uw reactie sluit ik me geheel bij aan.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Is ook logisch dat dit gezegd wordt over Turkije het is waar net zo waar als dat de Duitsers steeds te horen krijgen wat de vervolging van de joden aanging in het verleden. En dan te bedenken dat alle moslims Hitler aanbaden omdat hij de joden wilde vernietigen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat dit initiatief van Denk komt is zeer hypocriet en bedenkelijk. Deze islamieten steunen dictators in het Midden Oosten, alwaar hun geloofsgenoten eeuwenlang in slaven hebben gehandeld. Slaven uit Europa. En waar slavernij nu gewoon nog praktijk is; Qatar, Mauretanie etc. Het is een bewuste provocatie naar de autochtone bevolking. Ik heb nooit slaven gehad. Doe maar excuus aan de Joodse Amsterdammers. Daar leven er nog een paar van.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij slavernij denken we onmiddellijk aan afstammelingen van Afrikaanse slaven in het Westen en dan met name in Noord- of Zuid-Amerika. Dat is maar deels een goed beeld: slavernij was een vrijwel universeel verschijnsel. De geschiedenis van de slavernij is buitengewoon interessant. Ook Seneca heeft erover geschreven in de brieven aan zijn neefje: koningen kunnen tot slavernij vervallen en omgekeerd. Voor de epicurist maakt dat niet uit. Deze weet zich baas van zijn gedachten en ondergaat zijn lot. Dit stoicijnse uitgangspunt is in de vroege renaissance gecombineerd met het idee van God’s oordeel over de mate van goedheid van individuele ziel en heeft zo geleid tot ons geloof in de individuele waardigheid. Die waardigheid kwam als vanzelfsprekend, zij het met wat vertraging, ook aan de tot slaaf gemaakten toe. De Hollandse of Amsterdamse slavenhandel was vooral een 17e en 18e eeuws verschijnsel en de slavernij is meer dan anderhalve eeuw geleden afgeschaft. Het heeft vooral lang geduurd door de verstrengeling met de belangen van invloedrijke burgers, denk aan de Six’en van Amsterdam en andere grachtengordelbewoners. De voorouders van Groot Wassink hebben er vrijwel zeker niets mee te maken. En de mijne, landarbeiders in alle lijnen voor zover de archieven reiken en dat is ruim twee eeuwen voor 1863, ook niet. Maar goed, als slavernij dan zo’n belangrijk punt is, denk dan niet dat je er met zoiets als NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis) al bent. Dan moeten alle luiken open en kijken we ook naar religieus gesanctioneerde slavernij zoals bij de islam want dat staat vaak haaks op de individuele waardigheid, zoals geloofsvrijheid. En nog wat: individuele waardigheid ontleent men niet aan profiteren van de zieligheidsindustrie.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ongelooflijk die tweet van Koopmans: excuses moeten ook nog eens inclusief. Ik kan het woord “inclusief” niet meer horen.

Maar als we het gaan gooien op excuses en herstelbetalingen – dan hoop ik dat Rutger Groot Wassink alvast begint met sparen.

Excuses en herstelbetalingen (ooit) voor de ellende en schade die zijn wethoudersschap heeft aangericht vind ik dan ook wel op zijn plaats.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

@ “Buurman Bazarov”.
Ná vertrek van Groot Wassink zal zeer vermoedelijk blijken dat net zo’n zooitje in Amsterdam heeft achtergelaten als ooit Asscher heeft gedaan !
Dat zijn mensen die met hun mond álles kunnen, maar in de praktijk deugen zij nergens voor; ik zou ze nog niet als bordenwasser a.h. werk willen hebben.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Asscher heeft tijdens zijn wethouderssschap (“wethouder van Financiën, Economische Zaken, Onderwijs, Inburgering en Jeugd”) ook wel goede dingen gedaan hoor. Ik ben bepaald niet van de multi-culti school, maar als die mensen er nou eenmaal toch zijn, dan is goed onderwijs wel handig. Daar heeft hij wel het 1 en ander voor gedaan.

Via:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_Asscher#Wethouderschap

Waar het echter mis gaat bij veel linkse bestuurders is dat al je mooie plannen ook ooit betaald moeten worden, en dat het dan toch ook wel handig is een organisatie te hebben die het allemaal een beetje nauwkeurig bijhoudt. Dat ging niet helemaal goed – als ik het me wel herinner was er geen accountant te vinden die de jaarstukken van een goedkeurende verklaring wilde voorzien. Dat strekt niet bepaald tot aanbeveling van Asscher, vind ik. Had een prioriteit van hem moeten zijn.

Bij het huidige bestuur denk ik niet dat het veel beter gaat. En denk ik dat ze echt schade aanrichten. Bijkomend probleem is dat er geen enkele partij in Amsterdam is te vinden die zich druk maakt over financieen of de schuldenpositie van Amsterdam. Ook forum niet hoor. Paar keer geprobeerd te vragen naar hun standpunt over de schuldenpositie van Amsterdam. En daar krijg je echt geen antwoord op.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

@ “Buurman Bazarov”.
Dat die Asscher óók wel iets goeds in Amsterdam heeft gedaan zal ongetwijfeld waar zijn, maar dat zullen Rutte, Opstelten, Teeven, v.d. Scheur en Hennis enz. enz. ook wel gedaan hebben, toch ?
Asscher heeft Amsterdam opgezadeld met miljoenen euro’s aan schulden door zijn niet-beleid, een schuld dat door ons allemaal moet worden opgehoest.
Asscher heeft één grote bende achtergelaten in Amsterdam, onbegrijpelijk dat nu opnieuw zoveel stemmers achter zo’n “nul” aan lopen te kwispelen.

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Oorspronkelijke slaven waren van het slavische volk.
Moeten zij niet excuses krijgen van degenen die hen gevangen namen?

In Afrika en Azie leven nog steeds mensen in slavernij. Moeten zijn misschien niet eens vrijheid krijgen?

‘Loverboys’ en ‘asian rape gangs’ maken minderjarige seksslaven in Nederland en Engeland. Moet dat niet eens aangepakt worden?

Nee, liever praten over slavenhandel die al lang afgeschaft is.
Liever importeren we meer en meer islam, waar slavernij ook nu nog wordt goedgepraat. Zolang het geen moslims zijn mag alles. Jezidi zijn tot slaaf gemaakt in de laatste paar jaar en we keken er alleen maar naar.

Doe daar eens wat aan ipv loze opmerkingen te plaatsen om social justice credits te scoren.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En de mensensmokkel dan ? Uit Afrikaanse landen en overal vandaan? Oostblok. Vrouwen en kinderen die verhandeld worden voor prostitutie. Welke volkeren maken zich hier aan schuldig? De georganiseerde misdaad die dit soort misstanden begaat is denk ik NIET van Nederlandse origine.
Misschien kan Groot Wassink EERST DIE misstand oplossen?

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Nee joh doet die malloot niet hij wil natuurlijk met zijn onzin bij zijn import vrienden scoren in de gemeenteraad,zo zal het wel toe gaan in Amsterdam.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Groot Wassink gaat die misstand écht niet oplossen; hij zit daar niet om misstanden op te lossen, wat dacht u wel, hij zit daar om misstanden te veroorzaken !!
Ik verwacht van die Groot Wassink hetzelfde als van de “bekende” Rob Oudkerk (u weet wel, de man van de “kut-Marokkanen”) die vervolgens op bezoek ging bij de door hem zelf geïmporteerde prostituees, afkomstig uit Afrikaanse- en Oostblok-landen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ja, zou zomaar kunnen. Het zijn wel lui zonder principes.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

DENK doe het vooral om partijen in Nederland tegen elkaar op te hitsen. Dat is ook de rol van deze moslimpartij die hiermee zichzelf wil optillen als de enige redelijke(moslim)alternatief. Zij vergeten echter de rol van de moslims in de slavernij. Als Nederland excuses aan zou moeten bieden dan zouden zij met pek en veren uitgejaagd moeten worden als de grootste slavendrijvers die ooit de wereld gekend heeft. Moslim slavernij bestond al lang voor de Amerikaanse slavernij begon. Waar blijven hun excuses?

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als wij moraal als norm instellen waar halen wij zoveel nodige politici en bestuurders die daar aan voldoen vandaan?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Er zijn maar heel erg weinig politici die voldoen aan uw norm van “moraal”.
Kok, Lubbers, Opstelten, Zijlstra, Teeven, Pechtold, Ollongren, Rutte enz. enz. enz. Geen van alle genoemde personen hebben ooit enige moraal getoond. (ik weet dat ik 10/tallen politici niet genoemd heb).
Ik geloof al enige tijd dat iemand die `politicus´ wil worden inderdaad geen enkele moraal moet bezitten, een stuk beton voor z´n kop moet hebben, kan liegen als Pinokkio en kan graaien als een idioot.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Kees Verhoeven b.v. was tegen de sleepwet om later een bevlogen verdediger van die wet te worden, rara? Hetzelfde gebeurt nu in Tsjechië met de nieuw benoemde minister van justitie. Tot 2010 elke onrecht bestrijdend en nu altijd zwijgend, wel met een mooie functie. Een politicus die over moraal begint moet zich laten nakijken.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen die vindt dat WIJ excuses moeten aanbieden voor slavernij heeft het historisch besef van een geplet maanzaadje. Al in de eerste beschavingen in het Verre en Midden-Oosten en Noord-Afrika bestond slavernij. Het concept is dus zo oud als de oudheid. Iedereen deed er aan mee. De rol in de actieve slavenmarkt van Nederland was in vergelijking tot heel veel andere landen zeer gering en bestond voornamelijk uit het transporteren van slaven naar de Nieuwe Wereld. Niet erg fris en naar huidige maatstaven niet erg vriendelijk, maar gewoon passend in het tijdsbeeld van destijds. Laten we vooral niet vergeten dat die slaven gekocht werden van Arabieren en Negerstammen, die uiteindelijk vrije mensen tot slaaf gemaakt hadden. Ook niet erg vriendelijk en fris, zeg maar.

Nu komt de grote grap van de hele discussie, want van alle volken, landen en rassen zijn het de blanke westerlingen geweest die in de midden en tweede helft van de 19e eeuw massaal de slavernij hebben afgeschaft. Niet zonder morren, maar wel gedaan.
Laat nou in de Arabische en Negroïde wereld nog steeds, nu in de 21e eeuw slavernij bestaan. Zij hebben nooit afstand gedaan van het schenden van deze mensenrechten. Nog steeds worden mensen in die wereld slaaf gemaakt en verhandeld.

Hou dus eens op met de blanke westerling als hoofdschuldige aan te wijzen voor de slavernij. Als je er echt tegen bent, dan ga je naar het Midden-Oosten en Afrika en ga daar protesteren tegen de huidige praktijken.
Laten we hier vieren dat WIJ als blanke westerling zo verstandig zijn geweest om het af te schaffen. Laten wij trots zijn op deze daad van fatsoen en laten we ons keren tegen de echte schuldigen van vandaag.

Wachten we alleen nog op de roep tot herstelbetaling, want dat is natuurlijk de volgende stap.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

@ Sabreur.
Helemaal mee eens.
+++++ !!!

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

goed gezegd. Dat heb ik ook al op verschillende fora kunnen lezen. Zo worden we nog geschiedkundig onderwezen door mensen die zich in de materie verdiepten. Des te treuriger is het dat burgemeester en wethouders en de raad van A’dam dat niet weten of het kan hen niet schelen als ze maar ‘deugen’.
Maar dat je er je eigen autochtone bevolking mee schoffeert, maakt hen kennelijk niks uit. Fijne leiders, zijn dat.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Henk Strating.
Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen!
Door de droogte gaan de palen waarop de stad gebouwd Is verzakken, misschien is dat maar het beste voor de stad.

Ruud
Ruud
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Amsterdam wordt al jaren bestuurd door deugdwazen! En nu dus dwazen in de hoogste graad.
Men laat zich leiden door een parasitieve minderheid, die puur uit is op geldelijk gewin. Het begon met het bannen van Zwarte Piet, nu het marginale slavernijverleden van Nederland en wat wordt het straks?

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij gaat het hier om een interne deug polemiek binnen het (ultra) linkse discours. Met andere woorden: hoe kom ik zo deugend mogelijk over bij mijn politieke vriendjes/geest verwanten. Tweede doel is natuurlijk om subsidie los te weken voor allerlei individuen van kleur die zich voordoen als slachtoffer van wat dan ook (als het maar geld oplevert).

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x