Erdogan steekt middelvinger op naar Westen en NAVO
Turkije zoekt Russische steun in streven naar regionale machtspositie
Met de definitieve aankoop van Russische S-400 raketten lijkt Turkije zich af te wenden van het Westen en te kiezen voor een traditionele ‘Ottomaanse’ rol. Het richt het gezicht naar het Midden-Oosten, zoekt militaire samenwerking met Rusland en steekt een middelvinger op tegen de NAVO-bondgenoten.
Erdogan: Turkije en Rusland produceren samen S-500-raketten /via @NOS
— 🇳🇱🌷🌷🇳🇱 (@georgeottens) May 19, 2019
Kan dit turkije nog wel lid van de NATO blijven? https://t.co/Dmuc891DVC
Westen of Oosten
Turkije heeft altijd al moeite gehad om te kiezen tussen het Westen en het Oosten. Geografisch ligt het ook precies in het midden. De Bosporus is de fysieke scheidslijn van Europa en Azië. Maar ook qua cultuur, godsdienst en samenstelling van de bevolking is het een verdeeld land.
Het oude islamitische Ottomaanse Rijk (1299-1922) was duidelijk op het Oosten gericht. Doordat de laatste heersers, het triumviraat van de ‘Drie Pasja’s’, zich in WOI aan de zijde van de Duitsers schaarden, raakte het Rijk na de oorlog als verliezende partij nagenoeg al het gebied buiten de huidige grenzen van Turkije kwijt. Alleen het hartland Anatolië plus de regio rond Istanboel werd behouden. De rest van het rijk werd opgedeeld onder de overwinnaars.
De ‘Zieke Man van Europa’ maakte een ommezwaai en koos voor een westers georiënteerde, seculiere Turkse nationale staat geleid door Mustafa Kemal Atatürk. Atatürk maakte een einde aan de Ottomaanse theocratie en voerde het Latijnse alfabet en Westers onderwijs in. De scheiding van moskee en staat werd vastgelegd in een nieuwe, seculiere grondwet. Aan deze keuze voor het Westen lijkt onder het bewind van Erdogan een einde te zijn gekomen.
Rusland als partner
Door het leading from behind-beleid van Obama werd het Midden-Oosten aan z’n lot overgelaten. De geopolitieke kaarten in het Midden-Oosten werden opnieuw geschud. De prijs die de VS voor Obama’s beleid betaalden was hoog. Rusland stapte in het gecreëerde machtsvacuüm, nam de regie over in Syrië en Iran en breidde zijn invloed uit tot aan de Middellandse Zee en de grens met Israël.
Erdogan telde z’n knopen en wisselde van partner. In een tripartite alliantie met Rusland en Iran zag hij betere kansen om zijn ambities in de moslimwereld in het algemeen en in het Midden-Oosten in het bijzonder waar te maken. Turkije vergrootte zijn regionale invloed.
Kalief
Grote territoriale ambities in het Midden-Oosten zal Erdogan overigens niet koesteren. Die tijd is voorbij. Wel zint hij op het leiderschap van de moslimwereld. Hij presenteert zichzelf graag als de nieuwe Kalief. Suad Onal, een intimus van Erdogan, verwoordde het op een conferentie in Canada als volgt: “Erdogan will become the Caliph in 2023 and Allah will shed his light upon him.” Bij de volgende presidentiële verkiezingen, in 2023, zal volgens deze voorspelling de democratie en de seculiere staat in Turkije worden afgeschaft.
Deze ambitie mag niet verbazen. Het Kalifaat beperkt zich in de islamitische leer niet tot een land, het strekt zich uit over de gehele moslimwereld. Als overtuigd moslim heeft Erdogan zich daarover ooit expliciet uitgelaten: “Democratie is slechts de trein die wij nemen tot we op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten. Koepels onze helmen. Moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.”
Verbanning
Met de aankoop van Russische S-400 raketten en een contract op zak om ook de opvolger, de S-500, samen met de Russen in Turkije te gaan produceren heeft Erdogan niet alleen een strategische, maar vooral een definitieve keuze gemaakt. De VS en de NAVO-bondgenoten kunnen niet accepteren dat Rusland door deze rakettendeal toegang krijgt tot de NAVO-systemen. Turkije wacht verbanning uit het bondgenootschap. In het Amerikaanse Congres is al sanctiewetgeving voor Turkije aangenomen en de levering van F-35’s aan Turkije is stopgezet.
Einde NAVO-lidmaatschap Turkije in zicht .... pic.twitter.com/ivhvkYTbbT
— Johannes Vervloed (@Diplo_JV) May 19, 2019
Erdogan moet deze gevolgen hebben ingecalculeerd. Blijkbaar heeft hij geen vertrouwen meer in de VS als belangrijkste bondgenoot, heeft hij de hoop opgegeven ooit nog lid van de EU te kunnen worden en wil hij de vrije hand hebben in het Midden-Oosten.
PKK
De rakettendeal heeft als voordeel dat hij die vrije hand in het Midden-Oosten van de Russen wél krijgt. Erdogan’s eerste prioriteit is voorkomen dat er een Koerdische autonome regio of misschien wel een zelfstandig Koerdistan aan de grens met Turkije ontstaat. De Koerdische vrijheidsbeweging PKK beschouwt hij als de belangrijkste dreiging voor de nationale eenheid in Turkije. Hulp aan de PKK dient in zijn ogen met alle middelen te worden bestreden.
Het NAVO-bondgenootschap met de VS is nu nog het enige obstakel dat Erdogan afhoudt van het verdrijven van de Koerden van de grens met Turkije. Zonder het harnas van het NAVO-bondgenootschap zal hij niet langer aarzelen om dit ‘probleem’ aan te pakken.
Geen vrienden in het MO
Of men in het Midden-Oosten zo blij is met de nieuwe rol die Turkije voor zichzelf bedacht heeft is een tweede. De Ottomaanse overheersing is men daar nog lang niet vergeten. Een tweede zorg is Erdogan’s onverholen sympathie voor de Moslimbroederschap. President Sissi in Egypte volgt de Turkse ambities in het Midden-Oosten met argusogen. In eigen land heeft hij de Moslimbroeders een vernietigende nederlaag toegebracht. Als zij via een Turkse achterdeur weer zouden binnenkomen …
Bovendien verstoort Turkije het evenwicht in het Midden-Oosten tussen soennieten en sjiieten. Met aan de ene kant Saoedi-Arabië en de Golfstaten en aan de andere Iran en z’n terreurproxies Hezbollah en Hamas. Niet onbelangrijk, nu de spanningen tussen de VS en Iran zo hoog oplopen. Gezien de tripartite samenwerking zal Turkije in een conflict waarschijnlijk de kant van Iran kiezen of op z’n best ‘neutraal’ blijven. Maar een bondgenoot van het Westen zal het niet langer zijn.
Verkiezingen
De vraag is of de keus die Erdogan gemaakt heeft gesteund wordt in Turkije. Erdogan zelf mag de steven richting het Oosten hebben gewend, grote delen van de Turkse bevolking zijn het niet met hem eens. Niet met zijn islamisering van de samenleving, niet met zijn onderdrukking van de vrije pers en niet met zijn buitenlandse politiek. Dat werd duidelijk bij de recente lokale verkiezingen. Erdogan’s AK-partij verloor de 3 belangrijkste steden: de politieke hoofdstad Ankara, het culturele centrum Izmir en de economische hoofdstad Istanboel.
Vooral het laatste kan Erdogan niet over z’n kant laten gaan. Erdogan is populair geworden door de prestaties van de Turkse economie onder zijn bewind. Met het verlies van Istanboel verliest hij één van zijn belangrijkste troeven, de economie. Bovendien heeft hij als oud-burgemeester van Istanboel een reputatie op te houden.
Erdogan protesteerde tegen de uitslag in Istanboel – er zou volgens hem op grote schaal fraude zijn gepleegd – en kreeg gelijk. De kiescommissie besloot tot een hertelling. Omdat dat niet tot het door Erdogan gewenste resultaat leidde, volgt er nu een herverkiezing, op 23 juni.
Erdogan pleegt coup op democratie. Verkiezingen Istanbul moeten opnieuw.
— Erdal Balci (@ErdalBalci9) May 6, 2019
Kantelpunt
De oppositie in Turkije roept op tot eendracht. Beseft wordt dat alleen met alle oppositiepartijen gezamenlijk de AKP van Erdogan op 23 juni nog kan worden verslagen. De vakanties zijn afgezegd en groepen geformeerd om elk kieskantoor met vertegenwoordigers van de oppositie te bemensen om toe te zien op een eerlijke telling van de stemmen.
Winst voor Erdogan zal het verlies betekenen van een belangrijke NAVO-partner aan de oostgrens. En dat is een aderlating voor het vrije Westen. Zonder Turkije als bondgenoot zal de invloed van Rusland en Iran in het Midden-Oosten toenemen. Ten nadele van de Koerden, de christenen en Israël.
Theocratie
Een overwinning van dit cruciale bolwerk door Erdogan zal Turkije verder duwen richting een Moslimbroederschap-theocratie. De islamisering van Europa zal eveneens worden versterkt. Met geld uit Turkije voor moskeeën, (zondags)scholen en instructies uit de ‘hoofdstad van het Kalifaat’ zal nog intenser gewerkt worden aan de creatie van een parallelle samenleving. Integratie van de Turkse Duitsers en Nederlanders kunnen we vergeten en het sprookje van de multiculturele samenleving zal worden uitgeblazen.
Alleen als de oppositie standhoudt maakt het land nog kans terug te keren naar de seculiere staat van Atatürk, de NAVO-bondgenoten en in het algemeen ‘het Westen’.
De uitslag van de herverkiezing in Istanboel zal dan ook cruciaal zijn.
Over de auteur

Meer dan 20 jaar geleden heb ik de vraag al gesteld: hoelang blijft Turkije nog westers georiënteerd?
Al die mensen die mij toen uitlachten, dat ik anti-terrorisme wetten, oprukkende extreme islamisering, verdere maatschappij verloedering, oprukkend geweld, bandeloosheid enzovoort noemde als beeld in de nabije toekomst. Ik was een pessimist en het zou onze tijd wel uitduren…
Het ging allemaal nog veel sneller. Wie had verwacht, dat je discrimineert en een rascist bent alleen al vanwege het fet dat je als blanke Nederlandse man bestaat, een huwelijk in stand houdt, Christen durft te zijn en kritiek waagt te hebben op het liberalisme, socialisme en de islam.
En het gaat maar door in een moordend tempo.
Waag het niet om het niet eens te zijn met de rampzalige bestuurders, want je wordt voor van alles en nog wat uitgemaakt.
Criminelen worden in de watten gelegd gekoesterd en geknuffeld met hun recht op privacy, maar de burgers mogen barsten en vooral betalen. Zodra Shell winstbelasting moet betalen, dreigen ze te vertrekken om elders in Europa weer te worden binnengehaald. Dáár moeten wij tegen beschermd worden, maar nee, dan is er stilte. Volk uitbuiten, dat mag en hoe meer hoe beter de regeringen het vinden. Bah.
Ik ben blij met het bestaan van OpinieZ.
Gaat dat leiden tot burgeroorlog? Ik neem aan dat de verwesterde Turken in Turkije niet staan te springen om mee te doen met de hoofdoekjes versie van islam. Als meneer Erdogan de democratie zou afschaffen leven ze in een islamitische dictatuur.
En hoe reageert de diaspora? Met name grijze wolven en andere turkse nationalisten… moeten wij ze dan uitzetten, omdat ze 2 paspoorten hebben en loyaal zijn aan een niet-bevriend staatshoofd?
Erdogan is door de steun van EU dictator geworden. De EU had nooit moeten eisen/toestaan dat het leger zijn macht verloor.
Ook in het beschreven doemscenario hierboven zal de EU een rol gaan spelen. Onder de zwakzinnigen in Brussel zullen ongetwijfeld weer miljardendeals met Ankara gesloten worden, waarbij Erdoturk ‘belooft’ niet te ver te gaan. Van dat geld kan hij dan mooi de russische raketten kopen. En is het Kalifaat eenmaal een feit, dan staan wij machteloos.
Poetin kan je het niet kwalijk nemen. Door de EU-sancties heeft het land een andere bron van deviezen nodig. Wat is er nou mooier dan ons EU-geld via Turkije alsnog in handen te krijgen?
Misschien zouden we nu eens wat actiever en minder naïef moeten kijken naar de turkse inmengingen in ons land. De turken in NL zijn helemaal geen Nederlanders en zullen het nooit worden. Iedere turk die ik spreek, hoe theoretisch goed ook geïntegreerd, verklaart altijd eerst turks te zijn en dan pas Nederlander. Het zijn grijze wolven in schaapskleren.
Alleen al om deze ontwikkeling moet het hebben van een dubbele nationaliteit per direct worden afgeschaft. Dat scheidt het kaf van de koren en de echte nederturken zullen de juiste keuze maken. De rest kunnen we beter kwijt zijn.
Dankzij de EU,heeft de economie wat opleving gekregen in Turkije.Dit is zeker niet Erdogans werk, die heeft alleen altijd aan zijn eigen lux leven gedacht.Nu probeerd hij de burgers totaal te onderdrukken.Ik heb eens een citaat van Attaturk gelezen.Zijn woorden waren Islam is als een rottend kadaver,wat men tot de wortel uit dient te roeien voor het heel de wereld besmet met zijn ziekte.
Het wordt tijd dat het westen, met name de EU, een keer de middelvinger opsteekt naar dictator Erdogan.
De EU laat zich door zo’n flapdr.l chanteren, geeft miljoenen euro’s teneinde “vluchtelingen” op te vangen aldaar, laat zich beledigen door zo’n minkukel en kijkt glimlachend toe !
Stelletje EU-weekdieren.
‘Of de oppositie stand houdt’: moet het boekje Vechtscheiding van de heer Erdal Balci lezen en waarom hij niet meer als correspondent in Turkije werkt. Het enige dat Turkije misschien zal redden van een theocratie is de ineenstorting van de economie omdat westerse investeerders hun geld uit terugtrekken. De lira is al flink in waarde gekelderd. Als Erdogan internationaal islamitsch gaat bankieren is het klaar. De bevolking in armoede en zullen misschien zo ontdekken dat de grootste toch niet aan hun kant staat. Of misschien dat ook toch niet, omdat nu eenmaal het leven na de dood belangrijker is dan het huidige leven, dat alleen maar een test is, als poort naar de hemel.
Het gaat waarschijnlijk met Turkije als met Iran. De meest meedogenloze partij wint.
Pkk is geen vredesbeweging maar wereldwijd een erkend terreur groep die meer dan 35000 mensen vermoord heeft .
En de koerden zijn gebroeders van de turken deze leven al eeuwen vreedzaam samen maar niet de pkk terroristen die verpesten het voor de koerden .
Voor de duidelijkheid , pkk is terreur en geen vertegenwoordiger van de koerden
Nu Europa vol met Turken zit en andere moslim gaat Erdogan het Kalifaat uitroepen en maakt een definitieve eind aan democratische trekjes. Het Paard van Troje is binnen en de invloed van het Kalifaat zal hier merkbaar zijn. Dat Turken veel kinderen in het Westen moeten krijgen had natuurlijk een doel. Europa moet van Erdogan van binnenuit kapot gemaakt worden. Dankzij onze leiders zal het hem lukken ook.
[…] toekijken of zullen zij tegenspel bieden. Rusland heeft tenslotte samen met Turkije en Iran een tripartiete alliantie gesloten om de burgeroorlog in Syrië te beëindigen. En China zal niet graag zijn belangrijke […]
Jullie vertellen niet de hele verhaal ten eerste griekenland heeft de s300 ook een NATO bond genoot daar hoor je niks van dat mag blijkbaar wel, ten tweede Amerika wilde geen patriots aan Turkije verkopen waarom? Dus trecht dat ze nu met russen samen zijn en de NATO heeft de Turken echt wel hard nodig.
Leg mij dan eens specifiek uit waarom de NATO Turkije nodig heeft?
En vertel ook graag wat u van Erdogan vindt?
@ Misha.
De reden dat Amerika géén Patriots aan Turkije wilde verkopen is de volgende : Amerika vreesde dat de Turken, onbetrouwbaar als zij zijn, de technologie van die Patriots zou verkopen aan de Russen.
Gezien hetgeen er momenteel gebeurt tussen Turkije en Rusland hadden de Amerikanen volledig gelijk, vindt u ook niet ?