Baudet kan sleetse Rutte-retoriek weerstaan

Belangrijkste thema is belang Nederland versus belang EU

Premier Mark Rutte (VVD).

Titelfoto: Premier Mark Rutte (VVD). Screenshot YouTube-video, kanaal RTL Nieuws

 

 

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat 22 mei een politiek gedenkwaardige avond worden. Dan zal bij Pauw het debat plaatsvinden tussen premier Mark Rutte en de voorman van Forum voor Democratie Thierry Baudet. Wat kunnen we verwachten? Waar zal het debat inhoudelijk over gaan?

 

Verschillen

Als je de mainstream media moet geloven lijken de VVD en FvD best veel op elkaar. Het debat zou dan ook een “strijd op rechts” zijn. Ik denk dat deze stelling onterecht is. Een duidelijke overeenkomst is nog steeds dat op economisch terrein de VVD en FvD rechts van het midden staan. Marktwerking is in principe iets goeds, vinden beide partijen, individuen zijn verantwoordelijk voor hun eigen beslissingen en hard werken moet beloond worden. Echter op andere terreinen zie je de partijen steeds verder uit elkaar lopen door het naar links opschuiven van de VVD.

 

Identiteit

De zich nog steeds Volkspartij noemende VVD neemt het niet zo nauw met de Nederlandse identiteit, ziet de burger het liefst als EU-gezind en relativeert alles wat maar iets met tradities te maken heeft. Eigenlijk heeft de VVD onder Rutte het cultureel linkse gedachtegoed geadopteerd en zit ze grotendeels op de lijn van de PvdA en D66 en volgens velen ook inmiddels op die van GroenLinks (klimaat- en milieubeleid).

Qua oriëntatie verschilt de VVD dan ook lichtjaren van Forum. Forum is een politieke partij met in de eerste plaats aandacht voor de Nederlandse zelfstandigheid en onafhankelijkheid, terwijl de VVD op allerlei dossiers het belang van de EU steeds weer zwaarder vindt wegen vindt dan het belang van Nederland.

 

Economie

Het debat zal woensdag niet over de economische positionering gaan. Wat dat betreft is de focus op werkgelegenheid en banen van de VVD ook slecht gekozen. Baudet kan namelijk gewoon beamen dat hij werkgelegenheid heel belangrijk vindt en dan verwijzen naar het feit dat de werkloosheid in de UK ligt op het laagste niveau in 44 jaar (3.9%), tegen 3.4% in Nederland. Dit terwijl de Franse werkloosheid op 8.7% ligt.

Het dreigen met banenverlies als gevolg van een Nexit is dus vooralsnog bangmakerij. Toch zal Rutte meermalen deze punchline herhalen, ook al is de dreiging niet op feiten gebaseerd.

 

Cultuur

Gezien het feit dat het Europese verkiezingen zijn, verwacht ik geen echt debat over culturele zaken, wel zal Baudet meermalen deze kaart gaan spelen door de teloorgang van de Nederlandse identiteit te noemen, waarbij enkele verse voorbeelden mogelijk tot onverwachte wendingen zullen leiden.

 

Nederland of de EU

Het echte debat zal natuurlijk gaan plaatsvinden over Nederland en de EU. En ik moet heel eerlijk zeggen dat het goed voor Nederland zou zijn als dit eens echt een inhoudelijke discussie zou worden, met als hoofdvraag: “In hoeverre moet de Nederlandse soevereiniteit opgaan in een groter supranationale soevereiniteit van de EU?”

 

Zoals iedereen kan zien zijn er voordelen van een samenwerking met andere landen. Het is makkelijker om met je vrachtwagen door te rijden dan te moeten wachten bij een grenspost. Het is makkelijker om op vakantie te betalen met de eigen munt. Maar we moeten ook kritisch zijn op dit soort argumentatie. Want als je toch bijna alles met je pinpas kan betalen in het buitenland, wat maakt een eenheidsmunt dan praktisch nog uit? En als je slim vrachtwagens kan scannen als ze onder een technologisch poortje doorrijden, is een grens dan nog wel zo’n nadeel?

 

Reciprociteit

Een veel grotere vraag is: hoeveel wederkerigheid is er eigenlijk in de EU? Wij hebben Griekenland gered, maar zou Griekenland ooit Nederland gaan redden? Duitsland is scherp op het naleven van Europese afspraken en verdragen door de Oost-Europese landen, maar lapt zelf de Dublin-akkoorden aan zijn laars. Frankrijk voert een brak financieel beleid, maar neemt wel Italië de maat over de begrotingstekorten.

En als wederkerigheid tussen lidstaten ontbreekt en de regels inconsequent worden gehandhaafd, is dit dan wel een organisatie waar je bij wilt horen? Zijn de niet EU-leden Noorwegen en Zwitserland nou echt zoveel slechter af?

 

Sleetsheid

Een échte discussie over dit onderwerp zou ik fantastisch vinden, met inhoudelijke argumenten over en weer. Maar ik ben bang dat we dit niet gaan meemaken. We gaan waarschijnlijk een tot de tanden toe bewapende Rutte zien die volledig “on Bilderberg-message” blijft. Met zijn bekende mantra’s:

  • “De EU heeft ons voorspoed gebracht en in de laatste 70 jaar is er geen oorlog geweest tussen landen in de EU”.
  • “We hebben grote belangen als handelsland in de EU en kijk nou toch eens wat voor chaos er is bij de Brexit.”
  • “Als klein kikkerlandje moeten we ons niet terugtrekken achter de dijken, want we staan zwak alleen tegenover Rusland en China.”
  • “Als je als kiezer verantwoordelijk bent, dan kies je voor de VVD”.

 

Niet meegaan

Het minst verstandige dat Baudet kan gaan doen is meegaan in Rutte’s denklijn en de discussie door deze succeskretologie laten bepalen. Als hij verstandig is, gaat hij een niveau hoger staan en komt hij met aansprekende voorbeelden waaruit blijkt dat het door Rutte veronderstelde succesvolle beleid van de EU niet werkt.

Thierry Baudet

Foto: Thierry Baudet. Screenshot YouTube-video, kanaal RTL NIeuws

Dat is de afgelopen jaren wel gebleken als je denkt aan het falende immigratiebeleid, de keer op keer mislukte herverdeling van migranten, de praktisch non-existente bewaking van de buitengrenzen, het krachteloze buitenlandse beleid van de EU en de ingezette ontwikkeling naar een transferunie waarbij de Noordelijke staten gaan betalen voor de financiële tekorten van de Zuidelijke staten.

Het idee van samenwerken met een wederzijds voordeel moet altijd een doel zijn voor een handelsland zoals Nederland, maar Brussel staat dit juist in de weg. Het is dus zaak om wat de Europese samenwerking betreft weer terug te gaan naar de tekentafel. Voortmodderen zoals we al jaren doen met steeds meer bevoegdheden die worden overgedragen aan Brussel, is geen optie meer.

 

Nationale route

Het wordt dus zaak voor Nederland om als natie opnieuw een route vast te stellen voor de komende decennia. Deze nationale discussie over onze positie in Europa en in de wereld zou je met gebruikmaking van allerlei experts en op rustige wijze moeten voeren, waarbij het maatschappelijk middenveld nauw wordt betrokken. Je zou de bevolking moeten laten kiezen tussen de verschillende scenario’s. Volledig uittreden uit de EU (Nexit) is dan één van de opties.

Als Baudet woensdag dit voorstel rustig en helder over de bühne brengt, voorzien van voorbeelden van het dramatische beleid van de EU, dan denk ik dat Rutte zal wensen dat hij dit debat nooit had aangevraagd.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Rutger van den Noort
Voor al je laatste zin hoop ik met heel mijn hart!
Het is zo belangrijk voor de toekomst van Nederland, dus ook voor ieder zijn kinderen en kleinkinderen.
Ik zal duimen voor Thierry Baudet

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

En die laatste zin zal nou juist geen werkelijkheid worden. Rutte is een gehaaid debatteerder, getraind in de edele kunst van het onder de tafel lullen van zo’n beetje iedereen, of het nou gele hesjes of klimaatspijbelaars zijn. Baudet is dat veel minder. Maar het zal zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Die euroverkiezingen zijn over het algemeen zo dood als een pier, maar met dit debat en het SP-filmpje gebeurt er tenminste iets.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Mijn advies aan Baudet is om niet over de Nexit te praten want voor velen is het een brug te ver die mensen afschrikt. Je moet groeien naar een Nexit. De meeste mensen willen een EU maar een andere dan wij nu hebben. Als de EU niet verbetert valt deze sowieso uit elkaar. Kritische geluiden komen steeds vaker voor.

Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is inderdaad een doortrapte politicus met 9 jaar premier-ervaring, maar hij heeft op slinkse wijze steeds meer van onze soevereiniteit en belastinggeld overgedragen aan Brussel, heeft ons land laten vollopen met massa’s ongewenste gelukzoekers en bijbehorende criminaliteit en ook nog eens “Marrakesh” ondertekend.

Nigel Farage noemt Rutte “de poedel van Merkel” en niet voor niks, Rutte vindt Brussel belangrijker dan Nederland, hij gebruikt zijn vetorecht niet om onze belangen te beschermen tegenover Frankrijk en Duitsland.

Thierry Baudet zit nog niet zolang in de politiek maar heeft heldere ideeen, kan ze intelligent verwoorden en verdedigen, is integer en begaan met ons land, ziet wat ervan geworden is en zet zich met zijn team in om dit te veranderen.
Succes Thierry!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Baudet is te beleefd en keurig om de arrogante en gemene schurk Rutte te weerstaan. Dat is mijn zorg en hopelijk overbodig.

peter
peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het openlijk overlopen naar links zal de VVD veel stemmen gaan kosten,warmtepomp,van het gas ,elektrisch rijden,niet beschermen van onze vissers in Brussel,wij betalen ,dus moet je jezelf keihard opstellen ,en niet weglaten sturen als een kleine jongen,Asiel,is al helemaal geen spreekpunt ,dat wordt wijselijk verzwegen,maar dat de misdaadcijfers veel hoger zijn staat vast,en dit wordt alleen nog veel erger ,en gaat jaarlijks miljarden kosten ,het overal neerzetten van linkse burgemeesters,we kunnen kiezen wat we willen ,tegenwerken blijft doorgaan op deze manier . Pensioenpotten worden leeggeroofd door Brussel ,met medewerking van Rutte.
Rutte ,je brengt niks nieuws,zeker niet voor Nederland ,je bent over de datum ,net als dat stelletje wat in Brussel zit ,feesten?? ga je gang ,maar niet op de kosten van ons .
VVD grijpt de laatste strohalm,maar staat al tot de kin in het water, het werd tijd dat de mensen wakker worden .

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter

Ook ik waardeer uw enthousiasme voor Thierry Baudet, maar lees ook de andere reacties hier, om een evt lichte teleurstelling te voorkomen.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte met zijn bekende mantra’s, die niet deugen:

“De EU heeft ons voorspoed gebracht en in de laatste 70 jaar is er geen oorlog geweest tussen landen in de EU”. Fout. De EEG heeft ons voorspoed gebracht en ondanks de EU tot aan 2007. Daarna is het ECB-beleid dat nog meer voorspoed heeft gebracht. Edoch, niet voor de kiezer, maar voor de belegger. Er zijn natuurlijk kiezers/beleggers maar dat is slechts een klein percentage. De NAVO heeft ervoor gezorgd dat er geen oorlog is op dit continent tussen partijen al zijn ze naarstig op zoek om dat met Rusland te krijgen. Iedere organisatie probeert zijn bestaansrecht te rechtvaardigen immers.
“We hebben grote belangen als handelsland in de EU en kijk nou toch eens wat voor chaos er is bij de Brexit.”Fout. Brexit is een politieke chaos omdat de EU dat wil. Economisch gaat het niet zo slecht met GB, beter dan het gemiddelde van de EU en ze zijn er nog steeds niet echt uit.
“Als klein kikkerlandje moeten we ons niet terugtrekken achter de dijken, want we staan zwak alleen tegenover Rusland en China.”Fout. We staan sterk tegenover deze grootmachten. Wie betaalt, bepaalt. Ondergeschoven in de EU zijn we zwak.
“Als je als kiezer verantwoordelijk bent, dan kies je voor de VVD”. Oke, verantwoordelijk voor wat!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

@ Joost Visser.
Géén oorlog de laatste 70 jaren tussen landen in de EU ?
Balkanoorlog ? “Burgeroorlog” in Spanje en momenteel in Frankrijk ?
Door de zeer grote én groeiende verschillen tussen de “elite/leiders” in de EU en de mensen die hun gróte luxe betalen, de burgers dus, zal de groep ontevredenen in de EU alleen maar toenemen.
Ongeacht de fraaie beloften van o.a. Timmermans, Verhofstadt e.d., deze mensjes hebben reeds 10-tallen jaren de kans gehad om IETS voor de burgers te doen, nú beloven ze ’t wéér !!
Valse, schaamteloze spelletjes, gespeeld door de mensen die zichzelf “elite” noemen.
Walgelijk.

Els
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

“Geen oorlog de laatste 70 jaar”. Fysiek misschien niet, maar dan toch zeker verbaal. Lees hoe momenteel bijvoorbeeld Hongarije en Polen met het mes op de keel gedwongen worden (met straffen in het vooruitzicht voor hun terechte weigering) nog meer (islamitische) immigranten binnen te Laten. En dan Esther de Lange, die het niet kan waarderen dat er landen binnen de EU zijn die niet BANG! voor Frans Timmermans zijn.
Nee, de EU functioneert slechts op Duits vrijwillige basis en zal nooit een goed functionerend geheel worden.
Alleen maar goed voor de graaiende en ten onrechte declarerende elite, maar slecht voor de burgerbevolkingen die steeds verder uitgemolken worden.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij kan Baudet beter niet in debat gaan met linkse, liegende Rutte.
Tot nu toe negeerde Rutte Baudet, gaf hem nooit een serieus fatsoenlijk antwoord, probeerde hem belachelijk te maken.
Deze week een uur met mevr. Tweebeeke in Nieuwsuur Baudet gedemoniseerd.
En hoe kan je dan met zo iemand in debat gaan die alleen maar leugens vertelt?!
En wie gaat dat debat leiden?
Alle media, “journalisten” en presentatoren zijn tegen Baudet.
Hij krijgt zoals altijd, geen eerlijke kans!
Bij de NPO zijn ze FVD en Baudet al weer volop aan het demoniseren met louter an alleen leugens.
Ze zullen alles en iedereen in het werk stellen om hem onderuit te halen.
Baudet: niet doen.
DE NPO, alle media en vooral Rutte, zijn niet te vertrouwen en allemaal tegen Baudet

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

Het is een overbodige debat ook nog, Rutte heeft al verloren en hoopt door deze debat op te krabbelen. Baudet laat zich leiden naar de slachtbank. Ik hoop dat zijn messen scherper zullen zijn maar daar is hij te beleefd voor. De schreeuwers winnen meestal in dit land. Zeker bij Pauw die daarvoor nog een onderscheiding kreeg.

Elvi
Elvi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is op z’n minst het debat van de eeuw. Rutte zal zeker proberen om op slinkse wijze gemeenplaatsen als waarheid te verkondigen.
Echter is Thierry een bijzonder intelligent mens.
Ik ben zó benieuwd naar dit debat en hoop dat Thierry zijn kans om te shinen met twee handen weet aan te grijpen. Nog minder stemmen voor de VVD!

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben bang zoals we inmiddels gewend zijn van het programma van pauw, dat buiten deze 2 heren er voor de rest alleeen nog (S)linkse figuren aanwezig zullen zijn en de opdracht zullen krijgen van dit programma om de ene aanval na de andere te doen op Baudet.

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Het debat vindt alleen plaats tussen Rutte en Baudet, zonder andere deelnemers.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Eerst zien dan geloven, ken de slinkse manieren van dit programma inmiddels wel.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Met Pauw erbij is het al 2 tegen 1.

nou en!!
nou en!!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

baudet telt voor 2

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

En dat moeten wij geloven?!
Pauw heeft wel vaker zulke streken uigehaald, o.a. bij Fridsma van de PVV.
Toen zaten er aan tafel en in de zaal alleen maar Wildershaters, die ook mee deden,ze zijn bij de NPO, trouwens alle media, niet te vertrouwen, allemaal tegen Baudet.
Baiudet heeft dit debat helemaal niet nodig, Rutte wel!

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

U weet dat beroeps-rechtsbetogen-onderbreker Pauw gespeksleider is? Dus dat Thierry Baudet officieus bekeken 2 100 % tegenstanders heeft…..?

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Dat weet ik, ja, dat is breed aangekondigd en staat ook in het artikel. Ik denk dat Jeroen Pauw extra voorzichtig zal zijn om niet de indruk te wekken dat hij bewust Rutte bevoordeelt en Baudet aanvalt. Daar is namelijk al veel over gezegd in de pers.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Nu duim ik voor Thierry Baudet EN dat u gelijk moge krijgen. Blijft over een duidelijke ongerustheid over rutte groen linkse one-liners waarop Thierry met inhoud zal willen antwoorden.
Het zij zo, ik houd optimisme voor de toekomst, TK 2021. En dat kiezers FvD begrijpen dat er nog diverse incidenten binnen FvD zullen plaats hebben.

Els
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Ik mag hopen dat aan de voorwaarden van Baudet wordt voldaan: géén oortjes, géén Carolien, géén linkse regie, evenveel supporters aan beide kanten en hopelijk zeker géén Pauw als debatleider. Maar ik lees hier niets over dus……

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

U heeft gelijk, al is niet de gebruikelijke linkse applausmachine aanwezig. Thierry Baudet heeft in iedere geval 2 tegenstanders, beroepsleugenaar rutte en beroeps-betoog-onderbreker Pauw die max zal proberen zijn groen links vriendje rutte te helpen.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Dank Rutger van den Noort.
Ik zal wel in gedachten bij Thierry Baudet zijn, omdat hij met het programma van FvD en met zijn uitspraken mijn spreekbuis is geworden in Dan Haag. En, zoals ik tot mijn optimisme vanaf begin maart zag gebeuren, ik ben niet de enige.
Toch sluit ik mij aan bij de kanttekening van Frans B op de reactie van Nenne, waarin hij de zwakkere punten van Thierry Baudet aanstipt. In alle eerlijkheid, Thierry Baudet heeft zelf 1 of 2 keer aangegeven dat het debat niet zijn grote liefhebberij is. Rutte is een beroeps-leugenaar maar gelijktijdig een uitstekend debater.
Tevens lukt het rutte nog steeds regelmatig zijn leugens voor feitelijke waarheden te ‘verkopen’. Niet aan mij, maar wel aan vele naieve Nederlandse burgers. Het is een feit dat Thierry Baudet wel inhoudelijk is en wel correcte info geeft, maar tegen een leugenaar helpt dat niet.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU discussie gaat om twee belangrijkste punten, illegale migratie en transferunie. Dat zijn de splijtzwammen in de huidige EU. De EU die men voor ogen had in begin, een uitgebreide EEG is al lang een vergeten verleden. De EU ontwikkeld zich tot een superstaat geleid door twee mogendheden die anders zelf snel in oorlog zouden kunnen raken zoals al eerder. Als zij de buit verdelen dan kunnen zij enige tijd mee leven. Totdat de grootste betaler afzwaait. Situatie die wij nu al hebben door de naderende transferunie, een regelrechte zwarte wolk die over Noord Europa afdaalt. Intussen wordt Europa langzaam ingenomen door islamitische landen die hun volk in Europa stationeren en vanuit hun landen besturen. Zij bevorderen ook een bevolkingsgroei explosie want het aantal islamisten moet uiteindelijk Europa in hun greep kunnen houden. Als je ziet wat een nog altijd betrekkelijk lage aantal van deze bevolkingsgroep in Europa al aanricht in cultureel, sociaal en economisch opzicht kun je niet wensen dat dit aantal nog groter wordt. De multiculturele wereld zal altijd tot spanningen leiden zeker met een groep die weigert om te integreren. Wie niet integreert kun je geen vluchteling noemen maar bezetter. Rutte faalt in beide categorieën. Een visieloze man die nergens voor staat behalve zijn honger naar macht. Een man die onbetrouwbaar gebleken is want een pathologische leugenaar. Zijn beloftes hier worden door zijn handtekeningen in Brussel omgezet tot leugens. Baudet doet verstandig aan om Rutte alleen op zijn belofte’s en werkelijke daden te wijzen en laat zich niet is een slepende discussie laten storten. Laat zien wie deze premier is dat is al genoeg.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Rutte ook zal zeggen, álles bij die man is gebaseerd op leugens.
Bezie de gehele periode waarin deze figuur de leiding over dit landje heeft/heeft gehad; en bezien wat hij er van heeft gebakken.
Wát deze bedrieger ook zal verklaren : ik kijk naar wat hij tot nu toe voor de burgers heeft gedaan……….en das nie veul !!!!
Deze figuur had reeds lang geleden moeten worden ingeruild voor een écht, eerlijk mens.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar ik bang voor ben, is dat de zo bekende platitudes en onwaarheden van Rutte niet u en ik kunnen overtuigen, maar wel de kiezer die uiteindelijk beslist. Ik zie de discussie meer als een strijd tussen IQ (Baudet) en EQ-demagoog. Kun je bijkans niet winnen voor het grote publiek (de kiezer).

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe het debat tussen dhr. Baudet en Rutte ook zal gaan, het heeft op mijn mening geen enkele invloed !
Ik kijk naar hetgeen Rutte en trawanten tot nu toe hebben gepresteerd; en das niet erg veel ! Het enige dat zij presteerden is : de vernieling van Nederland én onze normen en waarden !
Jammer dat dhr. Baudet zich door een klungel als Rutte laat bespelen en instemt met een debat op tv !
Ik wens hem veel wijsheid en sterkte en wapent u, heer Baudet, zich tegen een zeer achterbakse, valse, liegende en bedriegende figuur.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De grote leugen van de EU is de vereiste solidariteit tussen lidstaten. Solidariteit is iets van Socialisten en voor christenen is het naastenliefde. Wat Baudet aan de orde zou moeten stellen is de vraag of landen solidair kunnen zijn. Ik meen dat alleen mensen dat gevoel kunnen kennen. Landen moeten landsbelang dienen, dwz veel rationeler zijn, afwegen hoe het met geven en nemen zit. Is er voldoende wederkerigheid. Want daar gaat het met solidariteit mis, als de ander maar zielig genoeg is, wordt geen wederkerigheid geëist en dan wordt het voor de zielige partij een loterij zonder nieten. Dat zie je in de EU ook te veel, wel nemen en niet geven.

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x