De Deal van de Eeuw hangt in de lucht

Trump’s Midden-Oosten plan wordt in juni verwacht

Titelfoto artikel Jan Gajentaan OpinieZ “De Deal van de Eeuw hangt in de lucht”

Foto: Jeruzalem, Kotel –

 

De VS onder Donald Trump is nog nergens een oorlog begonnen. Als je zijn reacties op de papieren oorlog van de vooringenomen pers niet meerekent. De 45ste president van de VS is een real estate makelaar; een praktische dealer die geen belang of interesse heeft in ideologieën en theorieën, maar gaat voor handel en welvaart. Een dealmaker.

De verwoestingen in het Nabije Oosten, aangericht onder zijn voorgangers, bieden kansen voor wederopbouw. Naast de lucratieve grondstoffen en vermogens die daarmee vrijvallen voor handel, biedt het voor vele miljarden dollars aan projecten. Naast onroerend goed is de aanleg van infrastructuur niet alleen direct, maar ook indirect een garantie voor langdurige welvaart en handel.

De VS bouwt graag: auto’s, schepen, vliegtuigen en de infrastructuur. Daarvoor een extra afzetmarkt creëren is dan een leveringsgarantie voor die markt. Vandaar onder andere Trump’s inzet – direct na zijn aantreden – voor de in verval geraakte auto-industrie (Detroit) en infrastructuur. De maakindustrie van de VS moet weer een bloeiende bedrijfstak worden op het moment dat de vraag stijgt en die vraag helpt hij een handje door slechte deals (gesloten door zijn voorgangers) op te zeggen of te verbeteren. Maar ook door een markt te creëren in de Golfstaten en de Levant.

 

Zakenman

Dit verschil met zijn ideologische voorgangers levert Trump hoon en verachting op. Een technocraat, handelaar, zakenmakelaar heeft klanten nodig die leven en liefst geloven in een welvarende toekomst. Daardoor gaan ze geld besteden en hebben ze geen angst voor het verlies van hun cultuur of hun uitroeiing door ideologische tegenstanders. Dat ziet er soms onwennig uit: een president die Kim Jong-un een ‘geweldige vent’ noemt terwijl de ideologisch gedreven leiders hem het liefst in therapie zouden doen.

Maar het democratiseren van de wereld, het opleggen van een westers systeem aan tribaal geleide regimes heeft nog nooit gewerkt. Daarom is Trump gekozen en niet iemand uit de ideologische club missionarissen van het Democratische kamp. Dat de president gelijktijdig top down een grote schoonmaak binnenslands moet doorvoeren, maakt hem misschien wel één van de hardst werkende presidenten tot nu toe.

De infrastructuur van de VS zelf trof hij verwaarloosd aan en de Zuidgrens met Mexico, de corridor voor gelukzoekers uit sloeberlanden, kende een onbeteugelde toestroom van drugssyndicaten en hun klandizie. Ook die wordt nu ingedamd. Veel door Amerikanen verdiend geld vloeide weg richting corrupte regimes die dat jarenlang in ontvangst namen zonder tegenprestatie. De belastingbetaler zag er niets van terug anders dan de beelden van haat tegen de donerende VS. Die geldstroom werd resoluut gestopt of verminderd.

 

Deal of the Century

Uit een recent uitgelekte mail van schoonzoon Jared Kushner, belast met de Israëlisch-Palestijnse vredesdeal, blijkt hoe ook de VN-organisatie voor de Palestijnen (UNRWA) door-en-door corrupt is. Ook die fondsen zijn daarom door Trump praktisch stopgezet. In juni, na de ramadan, wordt de veelbesproken Deal of the Century uitgerold om ook die ideologische gordiaanse knoop door te hakken. De corrupte Palestijnse Autoriteit verdwijnt in die plannen, met of zonder haar corrupte leiding, naar Jordanië.

Judea en Samaria – waar nu de PLO-enclaves zelfbestuur hebben – komen grotendeels in handen van Israël via de aangekondigde annexatie. Het is de uitvoering van het vredesplan zoals Benjamin Netanyahu dat opschreef in zijn boek A Durable Peace uit 2000. De term ‘Palestina’ kan de EU en anderen handhaven voor de Palestijnse enclaves die er resteren. De enclaves zonder eigen luchtruim of leger blijven onder Israëlische controle als semi-autonoom gebied. Hoe de EU dat vervolgens aanduidt is niet relevant. De voor het Joodse volk historische geboorteplaatsen vallen onverkort onder Israëlisch gezag.

 

Nieuw Marshallplan

Naar schatting kost het plan $65 miljard, maar levert het een veelvoud op. Ook al zou het een ‘doodgeboren kindje’ blijken, de uitgangspunten liggen op tafel en niemand kan dat nog veranderen. De toekomst of de status quo, er is een keuze. Mocht één van beide partijen er geen zin in hebben, dan worden de fondsen voor die partij stopgezet.

Met de ideologische strijd – het Palestijnse probleem is in de jaren ‘60 gecreëerd door de Arabische Liga om een religieuze strijd tegen de terugkeer van het Joodse volk te voeren  – heeft Trump afgerekend. Met de erkenning van Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte liet hij zien zich niet te laten meevoeren door de jarenlang gevoerde godsdienstoorlog. In de wetenschap dat die oorlog altijd zal blijven worden gevoerd, ook na implementatie van de Deal of the Century‘ is er gewerkt aan een nieuw Marshallplan waar iedereen van profiteert. 

Nu klinkt het inderdaad te mooi om waar te zijn en dus is het niet waar. Zoals hiervoor gemeld zal de ideologische strijd onderling –  ook de al drieduizend jaar durende vervolging van het Joodse volk – door dit plan niet stoppen. Bovendien is er tegenwerking door krachten die geen belang hebben bij beëindiging van dit conflict. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, lapt de Logan Act ervoor aan zijn laars om zowel Palestijnen als de Iraanse heersers op het hart te drukken deze VS-president dwars te zitten.

 

Palestijns sprookje

De miljardenindustrie die vanuit de VN is opgetuigd om het Palestijnse sprookje van terugkeer (ze hebben er nooit gewoond) in stand te houden, vormt ook een macht van betekenis. De EU is pleitbezorger van een ’tweestatenoplossing’: een politiek verzinsel om Israël te vernietigen. Als dat niet langs die weg lukt, moet dat worden bereikt door de inmiddels 5 miljoen nazaten van de Arabische bewoners van het  Britse mandaatgebied Palestina op Israël los te laten. Het liefst ziet de EU beiden gebeuren: een Israël gegijzeld in een terreursandwich tussen Hamas en de PLO.

Omdat de EU de kant van Iran kiest tegen de VS-coalitie met de Golfstaten en Israël, liet minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Merkel afgelopen week in de kou staan. Hij zegde zijn eerste bezoek aan Duitsland op het laatste moment af om door te reizen naar Irak waar hij belangrijker zaken te doen had. Duitsland dat op de achtergrond ook alle mogelijke islamitische subversieve clubs en NGO’s steunt tegen Israël kreeg hier een schot voor de boeg. Het sprong onmiddellijk in de houding door op de Israëlische Onafhankelijkheidsdag ‘beterschap’ te beloven en niet meer met alle anti-Israël moties in de VN mee te zullen stemmen. Een praktijk waaraan Nederland zich ook nog steeds schuldig maakt, ondanks de aangenomen SGP-motie om dat niet meer te doen.

 

Iran

Iran wordt op dit moment omsingeld door een opstomende armada van de Amerikaanse marine terwijl het economisch en militair aan de luchtslangen ligt. China, Noord- Korea en Rusland zien met lede ogen aan hoe de VS haar rol terugpakt. Vooralsnog en waarschijnlijk zonder één schot te lossen. De machteloze EU staat ondertussen in de coulissen toe te kijken.

 

Hete zomer

Alle voormalige spelers op dit toneel zijn verzwakt door interne strijd en burgeroorlog. De Britten vinden zichzelf opnieuw uit en Frankrijk staat in brand op het moment dat de VS hun rommel van een eeuw geleden in het Midden-Oosten opruimt.

Zo serieus werkt de VS dus aan ‘de deal van de eeuw’. Het werk daaraan begon daags na de inauguratie van Trump. Het is een totaal nieuwe kijk op de vastgelopen ideologische en tribale godsdienstoorlog die is ontstaan na de val van het Ottomaanse Rijk. Hoe het plan er uit ziet weten we over een maand. Dat de VS er al haar geopolitieke inspanningen vanaf de eerste dag op heeft ingezet is – voor de oplettende volger- duidelijk.

Het waarborgen van de veiligheid van Israël voor de toekomst valt niet bij iedereen in goede aarde. Het zou wel eens een hete zomer kunnen worden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is vooral Trump niet gegund om successen te boeken want daarmee komt de rotzooi van zijn voorgangers bloot te liggen. Ook de EU koos voor de verkeerde kant en blijft Trump dwars liggen. De standpunt van de EU is verwerpelijk daar zij zich schaart achter de vijanden van Israel, de enige democratie in het Midden Oosten, en deze openlijk steunt. Zo wordt het conflict tussen de Joden en Palestijnen gevoed en komt er geen einde aan. De EU lijkt in macht te zijn van islamistische landen die de Europese standpunt bepalen via de gekaapte VN. De VN is een door en door corrupte organisatie die de wereld naar de hand van schurkenlanden wil zetten.

Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat zal de linkse deugkliek zich rot voelen zeg. Al vanaf het begin is Trump afgeschilderd als een randdebiele oerang-oetan, die met zijn vuist op de rode knop van de oorlogsvoering wilt slaan en het land in chaos zal brengen. Blijkt opeens dat hij welvaart, werkgelegenheid, veiligheid en orde aanbrengt in de puinhopen van zijn voorgangers, democraat of republikein gelijk.
De enige chaos in de VS die is ontstaan na het aantreden van Trump is aangericht door de huilende democraten, die niet tegen hun verlies kunnen

Laat dit voor de rest van het vrije westen een voorbeeld zijn. Liever een aap met ballen en verstand van zaken aan het hoofd dan een halfzacht ei met alleen maar politieke ambities.

Moeten we alleen nog van de linkse kerk af die leeft bij chaos, polarisatie en slachtofferpolitiek.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je hebt bouwers en brekers. Het lijkt erop dat Trump een bouwer is.
Je hebt ook stuurlui aan wal. Daar hoort Nederland bij.

Derk
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Plaats een reactie. Zie spelregels onderaan pagina….

Derk
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Derk

Nederland is een land geworden van:”Dweilen met de kraan open”.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En dan wij,hebben een regering bestaat uit 4 partijen ,waar Rutte in de nood nog vrolijk Groen Links aan toevoegd om in het zadel te blijven ,willen zonder de kosten vooruit te berekenen van het gas af ,iedereen wordt op kosten gejaagd onder het motto klimaat ,huppelen allemaal achter een dronken lor aan in Brussel ,zelfstandig kunnen ze niet denken,een zuiplap zeker wel?? Komt er iemand met nieuwe ideeen wordt hij aan de kant geschoven omdat niks in d’r straatje past ,Amerika mag blij zijn met Trump,een heldere zakelijke kijk ,laat iedereen geld verdienen,is niet bezig met belastverhogingen ,eenvoudig ,zo kan het ook .

Ron
Ron
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

President Trump een profeet: verzekert het bestaan van Israël.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Velen zullen zich pas achteraf realiseren hoe blij ze hadden moeten zijn met Trump.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

@ Jay.
Hadden wij maar een échte leider als Trump in Nederland. Wij zitten al jaren opgescheept met nietsnutten als Pinokkio Rutte, Buma, Seegers, Klavertje4 enz.
Wat bovengenoemden van ons landje hebben gemaakt is dagelijks te zien én horen in de diverse media. Rutte c.s. zijn ons doorlopend aan ´t beliegen én bedriegen. Laatstelijk over de criminaliteitscijfers onder vluchtelingen. Wat ongelooflijk veel burgers al weten proberen Rutte c.s. in de doofpot te stoppen. Nu wijzen Min.van Justitie elkaar aan als schuldigen in dit bedrog, gevolg : De politie krijgt een spreekverbod !!!
Hoezo………Nederland is een DEMOCRATIE ???
Wij worden geregeerd door een stelletje Maffiosi.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eerder werd hier de datum 9 april genoemd. Hoe hard is deze voorspeling?

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hier valt wel het een en ander op af te dingen. Wat heeft Oom Donald nou helemaal bereikt in de buitenlandse politiek afgezien van een praatje met Kim? Eh… Een dreigende handelsoorlog met China. Een niet gebouwde muur aan de Mexicaanse grens. Die de drugshandel sowieso niet zou tegenhouden. Vergeleken met die Mexicaanse drugskartels zijn de jongens van IS een stelletje koorknapen, je denkt toch niet dat de kartels zich laten tegenhouden door een muurtje!? En dan het gedonder met Iran. En het geknoei in Venezuela. En als Oom Donald dan echt een Midden Oosten plan wil lanceren waarin Israël alles krijgt en de Palestijnen niks, dan heeft hij heel weinig begrepen van The Art of the Deal.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Geachte Frans B, zeer gewaardeerd u weer te ‘ontmoeten’ bij dit artikel.
Ik ben kiezer en lid Forum voor Democratie en betreur het om te beginnen dat u geen info over uzelf geeft, maar anoniem blijft.
Na de vaststelling dat FvD mijn overtuigingen, gevormd vanaf 1987, voor ruim 70 % verwoord, oa specifieke aandacht voor heel klein MKB, klein MKB en MKB, was de keuze voor FvD makkelijk. Ooh, en ik ben half joods.
U bent slechts bezig met een ja nee puber spelletje. Uw standaard lijkt ‘Trump kraken want hij volgt mijn ideeen niet’ Waarom ‘vergeet’ u terloops te vertellen dat China al 50 jaar europese en US patenten steelt, overigens ook van mijn werkgevers sinds 1987. U gelooft de gewelddadige Iraanse islamitische dictators en Trump heeft het altijd bij het verkeerde eind? En mocht u op mijn reactie reageren, dan waarschijnlijk dat Saudie-Arabie veel misdadiger is dan Iran?
Uw reactie op mijn reactie zou ik zeer waarderen.

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Beste Henk, ik reageer met alle plezier. Ten eerste: iedereen hier is een naam op een schermpje, u bent net zo anoniem als ik. Ten tweede zie ik hier iets wat wel vaker gebeurt als iemand het waagt kritiek te hebben op Trump: niet ingaan op wat ik gezegd heb en er van alles en nog wat bij slepen wat ik niet gezegd heb en daar dan vervolgens op doorgaan.
Ik zeg dus dat ik nog maar weinig successen zie van Trump op buitenlands gebied. En dat je geen deals kunt sluiten als je de andere partij niets te bieden hebt. Als u daat iets over te zeggen hebt, beste Henk (of wie dan ook), dan lees ik dat graag.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Geachte Frans B, u volhardt in anonimiteit. Erg jammer nadat ik u diverse gegevens heb verstrekt. Zoals mijn reactie u niet verraste, verrast uw re-reactie mij niet. Wel had ik tenminste verwacht dat u zou melden op welke partij u stemt. Dat zou Forum voor Democratie kunnen zijn, ik ken meer FvD’ers met een zeer stevig anti-Trump standpunt.
Hoe kan een US president ooit in 1 ambts-termijn herstellen wat alle politiek correcte presidenten voor hem in meer dan 15 jaar hebben afgebroken. Eerst heeft Obama duidelijk aan Kim Jung Un laten blijken dat hij in ale rust door kan gaan met het uithongeren van zijn eigen bevolking en met het ontwikkelen van (kern) wapens. Had Obama met Iran een duidelijke afspraak had gemaakt met onverwachte geheime controles op alle nucleaire activiteiten van Iran het Iraanse programma te kunnen volgen, EN dat Iran publiekelijk Israel als staat erkent en tenminste publiekelijk te verklaren Isreal met rust te laten, hadden we verder kunnen discussieren. Heeft u de artikelen van Katyana Kayvashan gelezen?

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Ja, die heb ik gelezen en ik zit hier ook niet om de ayatollahs te verdedigen. En op welke partij ik stem? Ja, da’s een goeie! Ik ben eigenlijk een zwevende kiezer. Geen klimaatdrammer en ook geen klimaatontkenner. Geen eurofiel en ook niet voor een Nexit. Ik land meestal bij de SP, niet eens zozeer uit overtuiging, maar bij gebrek aan beter. De enige partij op links die nog een kritisch geluid over de EU laat horen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Alle respect, deze openheid zag ik niet aankomen. En alle respect dat u regeert!
Sinds groen links het klimaat gedram voluit in de Nederlandse samenleving ramt en ik de artikelen van Ronald van Raak op TPO lees, heb ik meer sympathie voor de SP dan voor groen links.
Natuurlijk staan we politiek nogal stevig tegenover elkaar, ik ben klein ondernemer uit overtuiging en stem uitsluitend op partijen die de lasten druk voor (kleinere) Ondernemers (ook bij eur 1.000.000,– per jaar) onder de 40 % Zouden Willen Houden…. En ik ben niet solidair, behalve met mijn eigen vriendenkring.
Let wel, vz RvB Shell of Philips is voor mij geen ondernemer.

WaterlandH
WaterlandH
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

ja wel eens, valt me wel tegen dat er met zoveel hosanna over Trump’s buitenland beleid geschreven wordt door Ernst. Realisme en een kritische blik lijken even achterwege gelaten te zijn, dat doet wel wat knullig aan.

Dat Trump op een andere manier probeert te managen lijkt me evident en fris, maar eerlijk is eerlijk, ik zie nog weinig resultaat en heb ook weinig vertrouwen in goede afloop. Dat komt natuurlijk niet alleen door Trump, zijn voorgangers zijn natuurlijk ook stuk gelopen op deze dossiers.
Neem Iran.
Hoewel fel tegenstander van Irans huidige regime!, zie ik het terugtrekken van de irandeal als een grote fout. Terecht benoemt de auteur het probleem van democratisering, en regimechange lijkt me dan ook een uiterst riskant doel mbt Iran. Een werkelijke oorlog is dan ook onverstandig ( Iraq scenario , en dat NAAST Iraq en Syrie, echt vragen om problemen ). Daarnaast zat de irandeal prima in elkaar, ik weet het, geen populaire mening op rechts….

Een werkelijk oplossing voor het Midden Oosten? Wie weet het. Kushner echt niet vrees ik ( maar laten we hoopvol zijn). Het zal nog lang een speelveld worden van grote machten en daar zit het probleem: de VS, Rusland, China en Europa zijn niet bereid om het midden oosten onafhankelijk te laten zijn en kiezen voor eigen invloed ipv van stabilisatie. Het gaat niet om het volk Israel, mensenrechten, etc e, het gaat om invloed macht en geld. Dat houdt de regimes van Saoudi Arabie en Iran in het zadel, met Israel als eeuwig drukmiddel.
Hier gaat Trump niks aan veranderen. Ik zie het somber in.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  WaterlandH

Zowel uw reactie als die van Frans B zijn voor mij verhalen waar ik over een kop koffie graag verder over zou discussieren. Ook bij u, heeft u de artikelen van Katyana Kayvashan goed gelezen? En wat vind u daarvan?

WaterlandH
WaterlandH
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Bedankt voor de uitnodiging maar daar bedank ik vriendelijk voor. Kayvantash heb ik gelezen, niet onder de indruk (niet mee oneens per se, maar niks nieuws gelezen).

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  WaterlandH

Uw reactie volkomen duidelijk. Wie na diverse andere ex moslim reacties in diverse media zo lauw reageert op Katyana Kayvantash, heeft, naar mijn overtuiging, nog veel denkwerk te doen en ziet daar geen reden toe (denk ik?)…… U heeft kennelijk veel persoonlijk contact met de Iraanse islam dictators en met Iraniers die blij zijn met het islamitisch dictaat.

WaterlandH
WaterlandH
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Wat een vreemde reactie, mag ik vagen waarom zo reageert? U doet mij een leessuggestie en als ik niet onder de indruk ben moet ik denkwerk doen? U denkt mij te kennen? Ik heb mij uitgebreid verdiept in de zaken waarover zij schrijft, vandaar dat ik niks nieuws lees. U maakt ook een bijzondere veronderstelling over mijn Iraanse contacten, vanwaar deze fantasieën? Ik heb vele Iraanse contacten, daar zitten geen dictators bij. Wel gewone mensen die een beter leven wensen. Uw verzinsels zijn overbodig, wat wilt u eigenlijk?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  WaterlandH

@ WaterlandH.
Trump zou wel gek zijn om te proberen er iets aan te veranderen, dit in tegenstelling tot wat u kennelijk (hebt) verwacht.
Ik vermoed dat Trump denkt : “Obama & consorten hebben in ’t Midden Oosten reeds voldoende ellende aangericht IK doe daar niet aan mee !” Deze man , Trump dus, bezit meer realisme als z’n voorgangers. Het gaat idd. om invloed, macht en geld; precies hetzelfde als in ons “eigen” Nederland.

WaterlandH
WaterlandH
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Obama en cs deden niet radicaal andere interventies in het M-O dan Trump. Het hele paradigma moet anders, zoals ik schreef, wil het M-O structureel veiliger en stabieler worden.

Alma van Hees
Redacteur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

The Art of the Deal. Maar hoe kun je een deal sluiten met je tegenspeler als die al decennia lang verkondigt je te willen vernietigen? Het Palestijnse leiderschap lijkt me uitgespeeld en niet meer serieus te nemen. Twee Palestijnse leiderschappen trouwens die ook elkaar het liefst van de aardbodem zien verdwijnen. Ik denk dat het Palestijnse volk beter af is zonder hen, vooral degenen die kritisch zijn en dus worden vermoord of zonder proces in de gevangenis verdwijnen.

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x