Indoctrinatie troef op religieuze Turkse en Syrische weekendscholen

Overheid kijkt weg van de problemen

 

Indoctrinatie troef op religieuze Turkse en Syrische weekendscholen Tanya hoogwerf opiniez

Titelfoto: Pixabay (CC0)

 

In haar vorige week verschenen Jaarverslag 2018 waarschuwt de AIVD voor radicale invloeden in het naschoolse islamitische onderwijs. Een nogal eufemistische benaming voor indoctrinatievoorzieningen, zoals Koranonderwijs, Turkse weekendscholen, Syrische weekendscholen en niet te vergeten moskee-internaten. Tanya Hoogwerf ergert zich aan de overheid die maar blijft wegkijken van de problemen.

Het verleden waarschuwt ons blijkbaar niet voor organisaties die met een schier oneindig vermogen vanuit het buitenland kosten noch moeite besparen om invloed uit te oefenen op de moslimgemeenschap in ons land. Een invloed die niet gratis is en wordt uitbetaald door het accepteren en uitdragen van de in hun ogen zuivere islam binnen die gemeenschap. En dat doen ze helaas niet zonder succes.

 

Moskee-internaten

Moskee-internaten – we hebben er in Rotterdam alleen al drie met een vergunning en persoonlijk denk ik zeker ook nog een aantal zonder – bestaan in ons land al tientallen jaren. We vinden het dus al jaren geen enkel probleem dat kinderen niet na schooltijd naar huis gaan en thuis op een pleintje spelen, maar worden weggestopt in een aanpalend gebouwtje naast de moskee en daar verplicht dag in, dag uit worden geïndoctrineerd met religie. En ondanks dat er diverse rapporten zijn die minimaal wijzen op de ‘anti-integratieve’ werking van dit soort internaten, grijpt de overheid maar niet in.

 

Nietszeggend

De overheid denkt blijkbaar dat we dit wel weer kunnen inkapselen met een woud aan nietszeggende regeltjes, waardoor deze internaten tegenwoordig moeten voldoen aan – houd u vast – ‘pedagogisch karakter’. Dit zegt dus helemaal niets over de dagelijkse gang van zaken en de dwang die daar voor de kinderen vaak vanuit gaat. Maar we hebben een ‘lijstje’ waaraan voldaan moet worden, dus ‘check’ wat de Nederlandse overheid betreft! Geen haan die er naar kraait zolang de gemiddelde D66-er een moskee-internaat nog vergelijkt met een hockeykamp toch?

 

Koranonderwijs

Iedere moskee biedt Koranonderwijs aan. Kijk naar de gemiddelde moskeewebsite en het aanbod dat wordt vermeld. In Rotterdam alleen al zijn ongeveer 45 moskeeën. Dus tel maar na hoeveel kinderen er na school en/of in het weekend worden beziggehouden met leren wat het inhoudt om een goede moslim te zijn en het reciteren uit de Koran. Overigens gelden hiervoor helemaal geen regeltjes, lijstjes en checks. Dus waar moskee-internaten nog ergens verantwoording af moeten leggen, is dat in het Koranonderwijs geenszins het geval.

 

Dus wat zien we: moskeeën met ronduit extremistische invloeden die de ruimte krijgen om kinderen te leren wat het is om een goed moslim te zijn. Moskeeën die kinderen laten onderwijzen door kindermeppers. Moskeeën die Koranwedstrijden, betaald door fundamentalisten als de Muslim World League, organiseren.

En keer op keer blijven wij ons afvragen waarom er meer en meer jonge mensen zich afkeren van de Westerse wereld en kiezen voor bijvoorbeeld het salafisme en van daaruit vatbaar zijn voor radicalisering.

 

Extreme invloeden

Keer op keer negeren we signalen vanuit de islamitische gemeenschap zelf die waarschuwen voor de gevallen waar het misgaat. Die waarschuwen voor de extreme invloeden die komen vanuit het Koranonderwijs en de strikte, orthodoxe islam die daar wordt aangehouden. Waar ook jodenhaat in doorsijpelt en het volstrekte afwijzen van alles wat te maken heeft met zelfbeschikking en een eigen wil. We luisteren niet naar degenen die door Marokkaanse kinderen worden terechtgewezen als ze tijdens de Ramadan een kop koffie drinken of als hun vrouw te westers gekleed over straat gaat. We negeren al die signalen omdat we bang zijn om als islamofoob weggezet te worden.

 

Weekendscholen

Dus is er nauwelijks ophef over Turkse weekendscholen en de onverholen wens vanuit Ankara om via de ministeries van Propaganda en Religieuze Zaken een stevige grip op de Turkse diaspora te houden. De regering zegt alleen een “onderzoek” toe.  Als er Syrische weekendscholen worden opgericht met geen ander oogmerk dan dat kinderen zich blijven richten op hun eigen cultuur, worden Kamervragen daarover door het kabinet afgewimpeld. Terwijl in die scholen onverholen hardop wordt gezegd dat meisjes moeten leren dat zij zich niet horen te gedragen als Westerse vrouwen en dus niet aflatend wordt ingezet op het behoud van eigen waarden. Waarmee iedere kans op het slagen van integratie en het onderdeel uit gaan maken van onze samenleving al aan de voorkant mislukt is.

Wat doet onze overheid, naast een klein beetje morren, tegen deze weekendscholen? Juist, opnieuw, helemaal niets.

 

Radicale predikers

Het dilemma rond de radicale predikers op het Cornelis Haga Lyceum is niet uniek, maar laat wel zien waar de gevaren zitten. Met daarop de waarschuwing van de AIVD, zou de notie dat ingegrepen moet worden nu toch wel voldoende moeten zijn ingedaald. Maar ik houd mijn hart vast. We zijn onder het mom van gelijke vrijheden voor iedereen doof en blind geworden voor het gegeven dat sommigen misbruik maken van diezelfde vrijheid om onze eigen vrijheid te ontnemen.

En dus blijft het oorverdovend stil als een organisatie als Milli Gorüs kinderen uit het naschoolse onderwijs meeneemt naar een extremistische prediker in Turkije. Blijft het nog stiller als Samir A. gewoon thuis bezoek kan krijgen van kinderen die hem als een held beschouwen. En als het dan misgaat en we de grip op deze groep in onze samenleving volledig zijn verloren aan fundamentalisme, radicalisering of erger, zeggen we met zijn allen Wir haben es nicht gewusst.

 

We creëren onze eigen self fulfilling prophecy, waar aan het einde twee groepen lijnrecht tegen over elkaar staan. Wat komt doordat de overheid weigert uit angst voor bad press in te grijpen waar het bikkelhard nodig is.

Over de auteur

Tanya Hoogwerf
Tanya Hoogwerf
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam. Ondernemer.
Columns op persoonlijke titel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle respect Tanya Hoogwerf voor het zo duidelijk benoemen van deze misstanden en islam-wildgroei!
Hopelijk komt er een keerpunt in deze ontwikkelingen door Forum, PVV , Afd in Duitsland, Marine Le Pen, Salvini, Kurtz, Orban ed
Mijn stem hebben ze!

K.Claas
K.Claas
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Dat is ook mijn punt Isabel.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

De EU heeft Europa in uitverkoop gedaan en wie stopt dit voordat het te laat is?

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie heeft gedacht dat indoctrinatie op Turkse en Syrische weekendscholen NIET zou voorkomen leeft NIET in deze wereld.
Ook op Nederlandse scholen wordt veelvuldig geïndoctrineerd.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien aardig om hier te vermelden dat Hugo Bos van Cultuur onder Vuur bezig is voorbereidingen te treffen om te komen met een rapport over indoctrinatie in leermethodes die op scholen van basisscholen t/m universiteiten worden gebruikt.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is in de ban van indoctrinatie. Terwijl op islamitische scholen en moskeeën de politieke islampropaganda gepredikt wordt is de rest van de
samenleving geïndoctrineerd door Marxistische propaganda van de linkse activisten die de politiek en media in een wurggreep houden. De regering benoemd voorzichtig weleens wat maar doet vooral niets behalve de nergens toe leidende kostbare onderzoeken. Wegkijken is de juiste politiek correcte middel geworden.
De VVD benadrukte in de voorverkiezingen de met elkaar en niet tegen elkaar standpunt. Maar dat met elkaar leven is nergens te zien omdat
het een Living Apart Together relatie betreft. Er zijn parallelle samenlevingen ontstaan waar met name de islamitische cultuur het voor het zeggen heeft.
De linkse gut-mensch vindt het geweldig hoe zij voor hun cultuur opkomen terwijl zij tegelijk eigen cultuur verloochenen. Men tolereert het nationalisme van een vreemde cultuur maar de eigen wordt als fascistisch weggezet. Je schrikt(maar niet echt) van je eigen denkbeelden als je een gemiddelde praatprogramma op tv volgt. Indoctrinatie werkt uitstekend en niet alleen op islamitische scholen. Het wegkijken schept ogenschijnlijk rust maar op den duur zal het leiden tot een confrontatie. Actie roept reactie op maar geen actie doet dat ook. Geen actie is namelijk openlijke tolerantie voor hetgeen die het de ander dwarszit. Men tolereert namelijk de moslimwens, geen assimilatie maar acceptatie. De infiltratie van moslims in de Westerse wereld volgens het beeld van wijlen Khadaffi is realiteit aan het worden. De financiering vanuit de islamitische wereld laat ook merken dat dit een doel is. De islamitische wereld is nog lang niet klaar met de christenen en dat zullen wij nog bezuren.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ja, eens. Het is bizar hoe een dictatoriale, fascistische cultuur van elders omarmd wordt door links Nederland. GL, D66, PvdA met name en hoe de eigen, realistische zorgen hierop juist worden weggezet als fascistisch. Ik vind dat ZO’N enge ontwikkeling en het lijkt maar door te gaan. Wat het juist zo eng maakt is dat het ogenschijnlijk intelligente mensen zijn die deze meningen hebben. En ze hebben ook nog eens macht via de media. Het is NIET te begrijpen.
Enige middel wat we hebben is stemmen op FvD en PVV

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Een kleine middel maar alles begint klein. Het is voorlopig vooral hoop.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Velen in turkse en marokkaanse gemeenschappen denken dat ze zich met integratie-light meer dan voldoende hebben ingespannen. Dus wel alle vruchten plukken in Nederland, maar zich er met een jantje van leiden van af maken voor zover het de lasten en plichten betreft. Het ophemelen van de islam en de landen van oorsprong en gelijktijdig afgeven op en profiteren van het gastland en haar oorspronkelijke bewoners is schering en inslag. Wel koranonderwijs maar geen enkele beheersing van het Nederlands. Men moet begrijpen dat de vrijwel alle Nederlanders geen enkele waardering hebben voor de islam en van mening zijn dat islamkritiek genormaliseerd moet worden, wat de indruk ook mag zijn die de meeste van onze bestuurders proberen achter te laten. De meer kwaadaardige en naargeestige vormen van de islam dienen zo effectief mogelijk bestreden te worden. Beinvloeding in die zin vanuit het buitenland moet verboden worden. Salafisme en gelijksoortige stromingen zijn uiterst onwenselijk, wat de burgemeester van R’dam er ook van mag vinden. Milli Gorüs is een moslimbroederschaporganisatie die streeft naar een wereldwijd kalifaat en vormt als zodanig een bedreiging voor de staatsveiligheid en de wereldvrede, nu en in de toekomst. Het zijn absoluut geen grappenmakers. Onbegrijpelijk dat men dat niet wil inzien.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ik lees net dat Afshin Ellian een nieuwe wet voor de nationale veiligheid bepleit om salafisme in onderwijs, scholen en opleidingen tegen te gaan. Dat is niet zomaar een goed idee, het is een absolute noodzaak. Welke partijen nemen dit initiatief over? De strijd tegen de uitwassen van de islam moet maatschappelijk en juridisch vorm gegeven worden. En snel een beetje.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is al langer bekent, maar men doet er vanuit de overheid niets aan om dit te stoppen. Wel is een feit dat de Nederlandse belastingbetaler de subsidie voor dit soort radicaal onderwijs nog mag bekostigen, en de Nederlandse burgers hebben hier niet eens inspraak over wat met hun zuurverdiende geld gebeurd door de overheid. Dit alles moet stoppen, dit soort onderwijs hoort niet in Nederland thuis. Als men als immigrant dit soort onderwijs wil dient men terug te gaan naar land van herkomst, dit soort onderwijs moet verboden worden in Nederland. Hiermee kweek je alleen maar de terroristen voor morgen mee. Ik dacht dat men vanuit de regering steeds roept dat ze zich moeten aanpassen aan de Nederlandse cultuur om later na het onderwijs succesvol te kunnen zijn in Nederland. Als ik een bedrijf zou hebben en er achter kwam op welke school dit soort sollicitanten gezeten zouden hebben, daar zou ik mij er als Nederlander ver van terug houden dan.

Saskia
Saskia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Herkenbaar stuk. Ik sta zelf voor de klas en zelfs de Light-versie moslim heeft behoorlijk hardnekkige misvattingen. Homo’s blijven niet deugen en transgender zijn helemaal uit den boze. Soms weet ik niet waar ik moet beginnen om alleen de wet nog maar uit te leggen. Bij veel moslimjongeren bestaat het idee, dat je best homo mag zijn….. Maar dan moet je uit de islam stappen. ‘Geen enkel probleem’ zeggen ze. Welk gevoelig onderwerp je ook aansnijdt, ze wringen zich in bochten om het kloppend te krijgen voor zichzelf.
Ik ga met pensioen en hierdoor vind ik dat helemaal niet erg. Dit voelt meer en meer als vechten tegen de bierkaai. Hoewel het voor de rest een geweldig beroep is.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede column. Maar helaas wordt Nederland momenteel geregeerd door mensen zonder hersenen weinig/geen gevoel voor eigenwaarde. Als dit tij niet wordt gekeerd, wordt Europa binnen 50 jaar een islamitisch continent met alle negatieve kanten er van die je maar kan bedenken. Gelukkig ben ik er over 50 jaar niet meer.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Nou zolang zal het niet meer duren,denk dat men er in korte tijd al gedwongen mee kennis gaat maken.

K. Claas
K. Claas
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Islamradicalisme zal ongetwijfeld groeien in de moskee, de weekendschool en het mosliminternaat. Toch is radicalisering niet de kern van waar het om gaat, dat is wel het integreren, assimileren van migranten uit de islamcultuur – het deels ontbreken daarvan.
Het tegenhouden van desintegratie is één ding, integratie tot stand brengen is heel iets anders.
Er zijn twee problemen waaraan Tanya Hoogwerf voorbijgaat.
1. De islam is niet alleen een religie, maar allereerst een politieke ideologie die strijdig is met de Nederlandse waarden en cultuur. Het beoefenen van de islamitische religie verbieden, is ongrondwettelijk, kan dus niet en moet ook niet gebeuren. Vrijheid van godsdienst. Koranlessen staan we dus toe.
2. Het grootste probleem (‘uitdaging’) is hoe integratie en assimilatie van migranten uit totaal vreemde culturen tot stand te brengen. Wie het weet mag het zeggen. Ik ken geen politieke partij, geen wetenschapper die hiervoor de weg wijst. Onderwijs (van basisschool t/m universiteit) is een belangrijke factor, maar het onderwijs is nog steeds vergeven van links-liberale ‘vrienden’ van de islam. De politiek is een factor, en wat voor het onderwijs geldt, geldt ook voor de heersende politiek.
Wat we nodig hebben, zijn ‘denktanks’ die zich buigen over het laten integreren van de hier wonende moslims.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  K. Claas

En tot het zover is urgent de kraan dicht graag.

Jasper
Jasper
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  K. Claas

Het afschaffen van confessionele basisscholen zou al helpen denk ik. Maar goed daar willen de christenen niet aan.

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jasper

De hier aan de orde zijnde weekendscholen, moskee-internaten en koranonderwijs zijn geen scholen in de zin van de onderwijswet, maar particuliere initiatieven. Ze krijgen ook geen financiering door de overheid. Afschaffing confessioneel onderwijs raakt deze clubs dus niet.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Behalve “kraan dicht” moet de Nederlandse overheid de groei van weekendscholen, moskee-internaten en koranonderwijs “de pas afsnijden”. Dat vereist draagvlak, wat onmogelijk is zonder normalisering van islamkritiek. In de jaren na 9/11 was die kritiek er gedurende enkele jaren, maar is daarna weer door allerlei mechanismen afgezwakt. Het is geen wonder dat de PVV in 2006 is opgericht. Het ontregelen van al die mechanismen is uiterst moeilijk en zal dus vereenvoudigd moeten worden. Van islamitische zijde doet men niets anders dan die mechanismen in stand te houden en te versterken. Dit krachtenveld volledig en helder in kaart brengen voor Nederland en de Westerse wereld is een essentiele eerste stap en vereist een goede onderbouwing. Een mooie klus voor het op te richten wetenschappelijke bureau van de PVV (Reconquista Instituut of, beter nog, Snouck Hurgronje Instituut). Wilders en Bosma beschikken zeer zeker over het netwerk om daar grote stappen in te zetten. Het Renaissance Instituut heeft andere, aanvullende prioriteiten (migratie, EU). De PVV zal hier in haar politieke programma scherper op moeten inzetten, onder andere door bevordering van de normalisering van islamkritiek in het maatschappelijk debat, zowel in Nederland als daarbuiten. Dat vereist maar weinig aanpassingen. Bijzondere aandacht is nodig voor islamkritiek in het onderwijs. Dat is Beertema wel toevertrouwd.

Wim
Wim
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb ruim 40 jaar in het onderwijs gewerkt en hoofdzakelijk op scholen met kinderen met een moslim achtergrond. Enthousiast zijn we met de collega’s aan de klus begonnen in de hoop een bijdrage te kunnen leveren aan de integratie van de nieuwkomers. Honderden keren hebben we onze neus gestoten en als ik zie hoe de zaken in Nederland en de rest van Europa lopen wordt het er ook niet beter op. Goedwillende mensen en mensen met oogkleppen op komen steeds weer met dezelfde ideeën die wij ook hadden en tot mislukken waren gedoemd. Ik ben tot de conclusie gekomen dat 90% van onze inspanningen voor niets zijn geweest en uiteindelijk geen enkel effect hebben gehad op het grootste deel van onze leerlingen. Ik vrees dat we de ontstane ellende niet meer kunnen keren met een generatie van wegkijkers en mensen die geen idee hebben wat ze aan het aanrichten zijn.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Den Haag wordt elke melding over negatief nieuws over de Islam afgedaan als Populisme, daar zijn ze namelijk banger van dan de Islam,regeren is vooruit zien ,dat de meesten die daar zitten ,niet verder kijken dan hun neus,in het belang van het behouden van hun baan ,zien we in de uitslagen van de verkiezingen terug .

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

ja dat is wel 1 van de kernproblemen/fouten.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen