Wie verlost ons van de gektes?

Van klimaatstress tot gendersensitiviteit

Wie verlost ons van de gektes?

CC0

In eerdere columns (De teloorgang van de moderne samenleving) schreef ik al eens hoe ik opgroeide aan de rand van de Veluwse biblebelt. Als middelbare scholier had ik daar een krantenwijk. Nou ja, wijk: op het platteland waren dat vaak flinke fietstochten, door weer en wind.

Van de ene boerderij naar de andere, soms hinderlijk nagezeten door heftig blaffende honden die het boerenerf met volle overgave bewaakten, maar toch ook van woning tot woning door met bomen omzoomde lanen. Met mooi weer hing het wasgoed aan de lijn en stonden ramen en deuren wagenwijd open: beelden die voorgoed in mijn geheugen zijn gekerfd en die, met het vergaan der jaren, met het alles verhullende mos van idylle overwoekerd zijn geraakt.

Die herinneringen bestaan niet alleen uit beelden en geuren, maar ook uit geluiden, vooral die van megahits uit die jaren: Brandend Zand en Paradiso schalden wekenlang uit de openstaande ramen als ik de krant op de mat wierp of aan de keukendeur aanreikte. Van Anneke Grönloh, ze overleed niet lang geleden.

Kleurrijk

Zou zij, als ze nu had gezongen, in die Kleurrijke top 100 zijn gekozen? Want naar de maatstaven van nu zou ze ongetwijfeld bij de ‘mensen van kleur’ ingedeeld worden, net als de Blue Diamonds, ook uit die tijd. Maar dat soort lijstjes had je toen niet en er was ook niemand die aan dat soort lijstjes dacht: ze waren gewoon goed. Net zo goed als die Tv-presentator en journalist Nadia Moussaid. Omdat zij volgens de jury “een rolmodel is en staat voor een nieuwe generatie van gekleurde vrouwen in de media”, werd zij dit jaar nummer één in de Kleurrijke Top 100 (categorie media).

 

Hijgerigheid

Ik heb het niet zo op met dit soort lijstjes. Die zijn voor mij vooral een teken van de verwarring van deze tijd: van gektes, kwalijke modegrillen die in de media kritiekloos nog een zetje mee krijgen. Maar dit staat niet op zich: we worden overspoeld door gebeurtenissen, in de media opgestuwd met kortstondige, hevige vlagen van opwinding, zonder dat die met nuchtere momenten van bezinning worden afgewisseld.

Hijgerigheid bepaalt het beeld, alsof we gek gemaakt moeten worden. Zo maar wat voorvallen van de afgelopen dagen.

Geschorst

Een docent op een school in Hoofddorp werd door de schoolleiding geschorst. Omdat hij zich had vergrepen aan leerlingen? Omdat hij zijn onderwijstaak verwaarloosde? Nee, omdat hij – naar horen zeggen – had beweerd dat de profeet Mohammed, door zijn huwelijk met de achtjarige Aisha, naar de maatstaven van vandaag, als pedofiel zou worden gezien. De man schijnt nog steeds thuis te zitten.

 

Klimaatstress

Of wat denkt u van Klimaatstress? Die schijnt te bestaan; een gat in de markt zelfs. Mark Rutte riep dan afgelopen zaterdag bij de aftrap van de verkiezingscampagne van de VVD, wel op tot meer ontspanning in het klimaatdebat: “We hebben de tijd, het is daarom belangrijk dat we het stap voor stap doen,” maar aanbieders van cursussen en workshops zouden staan te popelen om zich te ontfermen over de groeiende groep Nederlanders die angstig en radeloos zijn gemaakt door al die ondergangsverhalen over de gevolgen van klimaatverandering, aldus De Telegraaf van 1 maart jl.

 

Ik schreef er al eerder over: we zijn moedwillig in de war gebracht. We laten ons niet alleen een klimaat- en voedingsgekte aanpraten en opdringen, maar ook andere dwaasheden grijpen als een virus om zich heen.

Gendersensitiviteit

Volgens Het Laatste Nieuws gaat de Universiteit Gent voortaan alle vormen van schriftelijke communicatie systematisch screenen op gendersensitiviteit. En dat gaat vèr: een gespecialiseerde eenheid screent dan alle brieven, publicaties, websites en formulieren die de universiteit uitstuurt. Het academisch personeel wordt gevraagd om lesmateriaal te checken op diversiteit. De universiteit wil ook de professoren sensibiliseren om niet exclusief westerse bronnen te citeren. “Dat kan het identificatieproces groter maken bij studenten met een migratie-achtergrond.”(Het Laatste Nieuws, 2 maart).

Collega Samirrha Tarrass hekelde deze lege hype van identiteitspolitiek trefzeker in haar recente column: Blanke trots.

 

Hoffelijkheid

En in de NRC van afgelopen zaterdag kreeg Alma Mathijsen maar liefst twee pagina’s om af te rekenen met gedragingen die ik – in mijn onschuld – tot de normale hoffelijkheid had gerekend. Maar nee, die “goedbedoelde” handelingen’ zoals de deur open houden, jas aanreiken, koffer dragen, etc., kunnen, aldus de auteur van dat stuk, “ook seksistisch zijn” en dus volgen er “nieuwe gedragsregels”. Ze kan me wat.

En dan is dit nog maar de oogst van enkele dagen, een bloemlezing. Om gek van te worden.

Wie verlost ons van de gektes?

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die gekte zal pas ophouden als we af zijn van de grote sloop van de westerse waarden en normen.
Je kunt van het christelijke geloof vinden wat je wilt, maar het was een verbinder pur sang, de samenlevingsvormen en algemene omgangsvormen en de bewezen richtlijnen voor een samenleving, wie niet wilde kon zich er aan onttrekken en wie het nodig had vond steun. Dat is allemaal weg, de meeste mensen kunnen helemaal niet zonder deze steun, en al wordt ze van alles beloofd, ze draaien door in de chaos van het leven. Alle in het verhaal getoonde voorbeelden komen doordat er niemand tegen deze losgeslagen lieden zegt dat ze het mis hebben, een eenling met een idioot idee heeft de totale vrijheid om van misvattingen een nieuwe stroming te maken.
Die gender idioterie is daar een mooi voorbeeld van.
Wat overblijft zijn doorgedraaide mensen die niet eens meer in staat zijn zich een mening te vormen. Groeten op straat? Wie doet het nog? Alleen ouderen, mensen van onder de 50 groeten elkaar niet meer, kan ook lastig zijn als je de godganse dag met oortjes in loopt of op een smartphone zit te turen.
Onze westerse samenleving staat op instorten.
De sloop van het kapitalistische westen door de marxisten is bijna ten einde.
We worden zonder slag of stoot onder de voet gelopen door lieden die zich prima in de chaos staande weten te houden en zich op geen enkele wijze in de war laten brengen. Dat komt omdat zij cultureel met elkaar verbonden zijn en deze cultuur met hand en tand verdedigen.
Als we niet heel snel weer trots worden op onze cultuur en hem desnoods met geweld gaan verdedigen ziet het er slecht voor ons uit.
We zullen daarom af moeten van de marxisten van de Europese Unie.
Zij zullen onze landen en cultuur steeds verder uithollen totdat er niets meer over is.

Els
Els
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Het vaasje gaat zolang te water tot het barst…….

Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie verlost ons van de gektes??
Dat kun je alleen maar zelf

Je hoeft je niet voortdurend te laten opeisen door de dingen die gebeuren
Neem tijd voor jezelf, bepaal zelf het tempo

Je wordt alleen geboren in deze wereld en je gaat er alleen vanaf, de wereld was er voor je komst en gaat verder zonder jou

Besef dat jij het in de hand hebt om jezelf niet gek te maken

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Grappig, ik had je reactie nog niet gelezen en je zegt bijna hetzelfde als ik.

Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Ja is zo, dat geeft vrijheid , het nos journaal kijk ik bijv niet meer uit, ga liever iets anders doen, die voorgekauwde pap lust ik niet meer

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Het enige wat we moeten doen is verstandig kiezen!

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Tja ook ik zou zeggen, dat doe je zelf.
Misschien moeten de ‘gewone’ mensen wel wel gewoon doorgaan, met wat ze gewoon waren, namelijk je naaste accepteren als jezelf.
Het kwaad als kwaad benoemen, waarbij niet de dader het slachtoffer is en het slachtoffer de dader, maar gewoon zoals het was. Wil je met ringen in de neus lopen, ga je gang, maar val mij er niet mee lastig. Als je gewoon behoort te werken, maar het vertikt, om er voor anderen acceptabel gekleed uit te zien, dan is dat best, maar klaag niet, dat je geen uitkering krijgt. Wil je op straat graag met je kont wiebelen, ook prima, maar klaag niet, dat anderen er om lachen. Een samenleving heet niet voor niets zo. Het is geven en nemen, maar zonder te kwetsen en anderen te benadelen.
Goed geschreven en een oproep om verder te gaan met waar Nederlanders goed in waren: nuchterheid!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Beste Isabel, dat kun je alleen maar deels zelf doen door de ogen te sluiten voor de realiteit. De regels die gepaard gaan met deze gekte’s die raken je wel en daar kun je de ogen niet meer voor sluiten. Het probleem is dat de samenleving steeds meer verschuift in iets wat eigenlijk niemand wil maar niet beseft. Want wat u zegt is eigenlijk, laat maar gaan mij raakt het niet!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

U noemt vijf gektes: kleurrijke lijstjes, geen islamkritiek, klimaatstress, gendergevoeligheden, en seksististische hoffelijkheid. Laten we beginnen met te stellen dat een aantal van deze gektes een langdurige aanloop hebben gehad en geleidelijk gepolitiseerd zijn. Al deze gektes zijn op veel verschillende manieren ‘moeilijk’ om niet te zeggen irrationeel. Bij kleurrijke lijstjes is er bijv. de vraag wie mee mag doen. Een ‘winnares’ was Nadia Moussaid en die is minstens half west-europees. Islamkritiek is een absolute noodzaak, maar wordt steeds moeilijker gemaakt. Klimaatstress staat een normaal debat en dus redelijke besluitvorming in de weg. Tot voor kort had je vrijwel uitsluitend homo’s, lesbiennes en bi’s. Er waren ook andere vormen, maar dat waren uitzonderingen, die je op zijn hoogst op tv zag. Hoffelijkheid, in Nederland toch al niet erg nadrukkelijk beoefend, kan altijd een zekere lading krijgen, daar is niets aan te doen. Kleurrijke lijstjes en het verbod op islamkritiek zijn hobbies van links i.v.m. multiculturele dogma’s. Die houden weer verband met migratiepolitiek en dus de EU. Klimaatdrammerij is ook een linkse hobby, houdt ook verband met EU (denk aan Macron’s nieuwe geldpomp, de klimaatbank). Gender- en seksismegedoe (#metoo) zit ook vooral bij links. Ministers van Defensie zijn tegenwoordig vrouw, ook al hebben ze nog nooit een trekker omgehaald. Dat is trouwens ook een voorwaarde voor mannelijke ministers van defensie (Middelkoop). Links heeft haar ideologische veren zozeer afgeschud dat het zich alleen met dit soort gektes kan onderscheiden. Daarom wordt er ook zo krampachtig over gedaan. Anders blijft er niets over. Stem ze weg. En hun meewapperende coalitiegenoten bij de VVD ook.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoorde vanmorgen op de tv een oproep om toch vooral te gaan kijken én luisteren naar zéér groot “debat” tussen een aantal partijleiders, binnenkort op de tv . Ik dacht dat de verkiezingen zouden gaan over de Prov.Staten, daardoor indirect over de samenstelling van de 1ste Kamer.
Ik ben in gedachten even nagegaan wat de diverse partijen in de Prov.Staten én in de 1ste Kamer de laatste jaren hebben “gepresteerd”.
Ik kan me alleen een jankende D66 mevrouw herinneren die het gedaan kreeg om mensen met een doodswens, op hun wenken te bedienen.
Ik zit niet te wachten op een aantal glimmend gepoetste koppen van die “leiders”(of “lijders”?) op tv, die een van te voren ingestudeerd riedeltje oplepelen en daarna , zéér voldaan achterover leunend in hun van dienstwege verstrekte luxe auto naar hun resp. woning worden gebracht.
Ik ga wél stemmen uiteraard, omdat ik walg van het huidige zooitje dat ons z.g. “bestuurt”.

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ze wachten met dat debat tot één week voor de verkiezingen.
Alles wat voor die tijd verteld wordt is de burger alweer vergeten.

Een week voor de tijd gaan de propagandamachines van de NOS los en krijgen we dagelijks de mooie verhalen van de zittende elite te horen. De verkiezingen zijn voor onze propagandamedia niet meer dan een thema voor programmavulling.

Ik voorspel dat men de burger gaat vertellen dat er nu écht wat te kiezen valt, zolang ze maar niet op de PVV en het Forum voor Democratie stemmen.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

@ Cornelia.
U heeft gelijk.
“Er valt deze keer écht wat te kiezen !” dat zullen de “leiders” ons straks mededelen.
Kijk naar wat al die partijen de afgelopen jaren hebben gedaan voor ons, de bevolking. Als je dat op een rijtje zet (is trouwens een piepklein lijstje !) weet je meteen waarop je NIET zou moeten stemmen.
Maar natuurlijk blijft er altijd een deel van de bevolking die ’t allemaal “prachtig” vindt, achter hun “leider” blijft aan hollen en pas tot rede komen als zij bemerken wat het hen gaat kosten.
Uiteraard heb ik mijn keuze al gemaakt, want ik keek naar wat de zittende “elite” voor ons heeft gedaan.(en das niet veul !!)

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie verlost ons van de gektes? Wij zelf! Door niet mee te gaan in die onzin, zo’n NRC stuk niet uit te lezen en gewoon wat anders te gaan doen. Je wordt alleen gek als je je gek laat maken.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Ook u, beste Frans B sluit u de ogen voor de realiteit en geeft daarmee medewerking aan “die onzin”.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie verlost ons van de gekte’s? Die vraag stel ik mij bijna dagelijks als ik naar de televisie kijk. Linkse propaganda overwoekerd de media en wordt gesteund door de VVD van Rutte. Elke programma of praatshow bevat minstens een item die op een van de gekte’s inspeelt. Neem het nieuwe programma “Typisch” van de VARA. De alledaagse mensjes van de Veluwe zijn nu ingeruild voor die van Heemstede. En ja, de eerste succesvolle allochtoon uit Syrie komt in beeld. Waarom ook niet zou je je afvragen maar het is in elke programma zo dat je deze items door de strot geduwd worden. Wat zijn toch de moslims leuke volk en aardig en al die niet succesvolle krijgen wij niet te zien. Ik heb natuurlijk niets tegen die ene moslim en als je die leuk in beeld brengt moet ik ze meteen allemaal leuk vinden en hun cultuur zowat overnemen. Maar zo werkt het niet. Propaganda en indoctrinatie van de eerste klasse en beledigend doorzichtig gepresenteerd. De straf op blasfemie is sinds de komst van de islam springlevend, waar blijft de scheiding tussen kerk en staat? Passen wij onze cultuur naar de eisen van de islam soms? De humorloze islam en de massale afwezigheid van cabaretiers die het aandurven is tekenend. Wie wil ook een mes op zijn keel ook voor een beetje lach? Ja, islam kan dodelijk zijn. Dan maar liever een vredelievende religie belachelijk maken. Hans Teeuwen heeft het mooie gebracht. Alle maatregelen die de overheid inzet om de hedendaagse gekte’s te beschermen doet mij denken
aan het optreden van de IS-politie in de hoogtijden van de kalifaat. Blijft de vraag, wie verlost ons van de gekte’s?

Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Beste Ni,
Het is zeker niet zo dat ik mijn ogen sluit voor de realiteit.
De richting waarin dit land de laatste decennia gaat, door de immigratie-tsunami van moslims en de EU-dictaten, vind ik zeer zorgelijk.
Mijn stem ging al jaren naar PVV, nu naar Forum
De invloed van de kiezer is betrekkelijk in dit land (cordon sanitair bijv)
Denk zelf en laat je leven niet bepalen door de media en de politiek(mijn tv ging 10 jaar geleden weg) neem afstand op zijn tijd, zie ook het grotere geheel, het leven kan zomaar afgelopen zijn

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Ik ben het met u helemaal eens met wat u hier schrijft. Echter wij kunnen dingen negeren maar zij negeren ons niet, dat is wat ik bedoel te zeggen. Ik vind het triest dat ik in mijn tweede vaderland dingen zie ontstaan waar ik en vooral mijn ouders onder hebben geleden achter de IJzeren gordijn. Vroeger luisterden wij naar Radio Vrije Europa om echte nieuws te krijgen en nu zitten wij hier met NPO. Stel dat het zover komt dan maak ik het voor de tweede keer mee. Ik moet er niet aan denken. Vanuit die oogpunt probeer ik mensen die het nog niet hebben meegemaakt te waarschuwen, denk er niet te licht over na. Maar ik begrijp u wel, laten we zover mogelijk onze leven leiden en vooral de leuke dingen beleven.

Cinderelle
Cinderelle
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We worden bedolven onder zoveel onzin, dat je je gaat afvragen of de wereld gek geworden is. En vervolgens denk je: als iedereen volslagen krankjorum lijkt te zijn… ben ik het dan niet misschien zelf en is de rest normaal? Mijn ideeën en opvattingen, die dacht ik toch vooral met gezond verstand te maken hadden, staan vaak haaks op wat in de media als volstrekt logisch beschouwd wordt. Kritiekloos van de ene naar de andere gekte hobbelend. Daarom ben ik blij met dit artikel: ik ben niet de enige die zich afvraagt waar we mee bezig zijn.

Ik zou wel eens willen weten of die ramen en deuren nog steeds open staan op de Veluwe.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De eeuwenoude wijsheid; verdeel en heers.

Fatsoenlijke mensen worden tegen elkaar opgezet, bijvoorbeeld vanwege een kinderfeest (10 jaar geleden geen probleem, in Suriname nog steeds niet). Of vanwege de sharia; wie daar tegen is, is een “islamofoob dus racist” (officiële verklaring fopwetenschapper Jaap van Donselaar). Naast fopwetenschappers herhalen ook kartelpolitici en de MSM dagelijks dat wie het niet 100% met hen eens is op welk denkbaar gebied dan ook; feitelijk een populist is en dus een tokkie en een nazi-kampbeul.

Die lastercampagnes leiden steevast tot intimidatie en geweld, en maken elk zinnig gesprek onmogelijk. Zo creëert de linkse kerk klassenstrijd en rassenstrijd; een generatiekloof en oorlog tussen de seksen en steeds meer nieuwe “genders” (laatste keer dat ik keek al 111, zonder dollen!).

En terwijl wij tegen elkaar uitgespeeld worden, leggen diverse overheden onze democratie, onze vrijheden en onze welvaart aan banden. En zelfs onze veiligheid moet dood, en dus gooien politici onze grenzen open en halen zelfs jihadisten op uit Syrië. Rechters en aanklagers laten gewelddadige verkrachters lopen (“zielig om ze uit te zetten”) maar eisen DNA van blokkeerfriezen omdat die hun kinderen wilden beschermen. Tegen de terroristen van kozp, maar óók tegen een PvdA burgemeester die zowel kozp als de nvu (spiegelbeeld van kozp) had uitgenodigd. Kennelijk in de hoop op rellen met zwaargewonde kinderen.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Links en allochtonen mogen hier straffeloos alles zeggen en doen.
De rest is vogelvrij!

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooiste voorbeeld deze week van Gekte – is uiteraard weer de onvolprezen Rob Jetten… Een schenking aan je kinderen… dat is een oneerlijke vorm van ‘beloning’. en creeert kansenongelijkheid. En moet dus meer belast worden.

Recht op eigendom is de man blijkbaar volkomen vreemd. Tevens is hij er niet mee bekend dat een idiote belastingdruk nooit de welvaart helpt doen toenemen, maar juist doet afnemen.

Veel van de huidige gekte is voor mij terug te voeren om verwrongen ideeen van gelijkheid. Het vermeende fundament van NL is dan artikel 1 GW. Gelijkheid is daar vertaald als je mag geen onderscheid maken. NL is daarmee verworden tot een land van ‘je mag niet’. Dat is dus hoe we zelf mensen geleerd hebben om te denken.

Ik test mezelf wel eens uit… mijn fundamenten anders onder woorden te brengen… stel je nou ’s voor dat we een generatie groot brengen met het volgende fundament (mijn eigen art 1 variant):

>> NL is een vrij land met vrije burgers, waarin eenieder naar vermogen zelf zijn bestaan opbouwt en zijn eigen levensgeluk nastreeft. Rechten en wetten gelden in NL voor eenieder zonder aanziens des persoons.

Vast een rare logica… maar het is wat ik denk. Ik laat nooit toe dat de Alma Mathijsens van deze wereld mij beinvloeden.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

In de socialistische wereld is alles van iedereen maar niets van jezelf. De collectieve gedachte gaat boven de persoonlijke. Hier bepaalt de SP ook wat men uitgekeerd krijgt en niet wat ie verdiend(nou ja, krijgt).

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het komt uit een bepaalde echokamer
Het wordt gepropageerd door bepaalde mensen
De tactieken die worden gebruikt om het te mainstreamen, zijn technieken van de indirecte soort (ie. toxic femininity)

Zolang mensen niet inzien wie het doen, waarom ze het doen, en wat voor slag mensen dat doen, zal het niet ophouden.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Linkse politiek en media zijn gek geworden.
De enigen die tegen deze waanzin zijn, zijn PVV en FVD.
Misschien kunnen zij ons nog van deze gektes redden.
Weet waar u op stemt.
Trouwens, de linkse, liegende media zijn de hoofdschuldigen van deze gektes met de NPO voor op!

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x