Antisemitisme bestrijd je niet met een speciaal loket

Goed geschiedenisonderwijs en feitenkennis werken beter

CC0

CC0

Twee politieke partijen, VVD en ChristenUnie, komen bij monde van Dilan Yeşilgöz en Gert-Jan Segers met aanbevelingen om het weer groeiende antisemitisme in Nederland aan te pakken. Joden zouden zich niet meer veilig voelen, hun religieuze kenmerken niet meer durven dragen en zich openlijk beschimpt of aangevallen weten.

De kleine overgebleven gemeenschap telt nog maar weinig religieuze Joden en een zeer klein gedeelte daarvan draagt zichtbare religieuze kenmerken. Klachten komen er niet want Joden zijn na 3000-jaar vervolging en verdrijving over de hele wereld gewend zich onzichtbaar te maken in de cultuur waarin de diaspora ze brengt. When in Rome, do as the Romans do“. Het Jodendom kent geen missionarissen. De meeste in Nederland levende Joden zijn areligieus.

Jaren ‘60

Toen antisemitisme in een andere vorm in Nederland bestond, tot ongeveer 1970, werd er via de achternaam gevist naar de Joodse identiteit. Dat was voornamelijk een hobby van katholieken destijds en er werd openlijk gewezen naar achternamen, vooral als de positie van die persoon opvallend was. Zo was Emile Schüttenhelm destijds doelwit van veel katholieke hoon omdat hij voorzitter was van de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), de voorloper van de NOS. In veel huiskamers, later in het televisietijdperk, bestond wrevel over Sonja Barend en haar talkshows. Enerzijds verwierven Joden die posities, maar anderzijds was er altijd ‘gedoe’ over.

Na de revoluties in de jaren ‘60 verdween dit religieuze antisemitisme naar de krochten van de samenleving. Een korte periode, tot ongeveer 1990, bestond er een kleine groep extreemrechtse mensen die dit antisemitisme in leven hield, maar het zette niet door. Het linkse antisemitisme van de Communistische Partij verwaterde in diezelfde periode tot een bodempje onder het uit die partij voortkomende GroenLinks.  

Israël als aangrijpingspunt

Inmiddels is het antisemitisme na een latente periode weer terug in de openbare ruimte. De kanarie in de kolenmijn is ziek, maar nog niet dood. Sinds Israël bestaat is er een derde factor in de wereld van het antisemitisme waar de bal op gespeeld kan worden. Het is nu niet meer het domein van religieus gevoed antisemitisme, maar de aanval op zelfbeschikkingsrecht van de Joodse staat. Daarmee is het een politieke aangelegenheid geworden en kunnen de persoonlijke aanvallen op individuele Joden binnen de EU worden weggeschreven naar de gedragingen van de staat Israël.

 

Daartoe heeft het onderwijs de pers en de politiek zich laten leiden door de religieuze oppositie tegen de Joodse staat, gevoed door de olielanden waarvan het Westen afhankelijk is. Onderwijs en berichtgeving over Israël zijn doorspekt met misvattingen en onjuiste informatie gevoed vanuit antisemitische bronnen. De katholieken hanteerden in de vorige eeuw de ‘omdraaiing’ binnen het argumenteren. Ouderen onder u herinneren zich dat. In de moslimwereld is die techniek nog springlevend.

Palestijnen uitgevonden

Het resulteert bijvoorbeeld in uitspraken door de nazaten van Arabische Palestijnen, dat Jeruzalem al 4000 jaar de hoofdstad van Palestina is en dat er nooit een Joodse Tempel heeft gestaan. Of, dat de Joden in 1948 vanuit de hele wereld naar Palestina kwamen en dat land begonnen te bezetten. Zo zijn er tal van antisemitische mantra’s uit die hoek, die om politiek-economische redenen ook in Europa post gingen vatten. Alleen al de geuzennaam: ‘Palestijn’ – een uitvinding (1964) van de Egyptenaar Jasser Arafat – was meesterlijk gekozen met de bedoeling het Joods mandaatgebied historisch te wissen.

Aanvankelijk was er geen enkele sympathie voor de terroristische acties, vliegtuigkapingen en bloedige aanslagen, maar dat kantelde onder invloed van de economische belangen van het steeds welvarender West-Europa. De VN heeft onder druk van de moslimlanden (1949) de UNRWA opgericht voor de Arabieren die in het voormalig mandaatgebied Palestina woonden en niet onder Joods bestuur wilden leven. Eén jaar eerder (1948) na het oprichten van de staat Israël is hen door hun Arabische broeders te verstaan gegeven tijdelijk te vluchten omdat de buurlanden Israël zouden aanvallen en vernietigen. Daarna konden ze dan terugkeren.

Eeuwige vluchtelingenstatus

Het liep anders, maar Israël verloor wel haar hartland Judea en Samaria, alsmede een deel van haar hoofdstad aan Jordanië. De voor het aangekondigde geweld van hun broedervolk gevluchte Arabieren hadden het nakijken maar kregen van de VN dus de eeuwig durende overerfbare vluchtelingenstatus.

Het is heel recent dat er een einde aan deze getalsmatig onhoudbare ‘vluchtelingenstatus’ komt. Inmiddels zijn er bijna vijf miljoen ‘nazaten’, terwijl er nog slechts rond de twintig duizend vluchtelingen van destijds in leven zijn. Die 20.000 hebben overigens officieel het recht om door Israël te worden opgenomen. De UNRWA wordt langzaam ontmanteld onder VS en Israëlisch bewind en het meest waarschijnlijke scenario is dat de oorspronkelijke vluchtelingen onder de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR gaan vallen.

Op dit moment worden uit coulance toegestane UNRWA-scholen in Jeruzalem gesloten. De lesstof is antisemitisch en bevordert segregatie. Andere door de moslimlanden met antisemitisme geïnjecteerde VN-organisaties, zoals UNESCO, zijn hun fondsen aan het verliezen na de terugtrekking van hoofdsponsor de VS en Israël.

 

Boycot

De EU verloor kort geleden haar diplomatieke status als gevolg van onder meer haar anti-Israëlische opstelling. Politieke gremia als de VN waarin grote islamitische blokken zijn vertegenwoordigd hebben jarenlang de jihad tegen het zelfbeschikkingsrecht van Israël kunnen voeren. Zelfs het Olympisch Comité geeft geen krimp als Maleisië Israëlische zwemmers toegang weigert tot de Paralympische Spelen op grond van hun Israëlische nationaliteit en Joodse afkomst. De KNZB zwijgt over de boycot.

 

Ik behoor niet tot de mensen die dat wijten aan de toestroom van moslims naar ons land. Zij hebben het antisemitisme niet meegebracht, want het was er al voor hun komst. Ze hebben hooguit het vizier meer op Israël gericht dat immers in zichzelf een belediging voor de meeste moslims is. Daarnaast zijn de verloren oorlogen, waaruit de ‘Palestijnen’ ontstonden, een motief dat gretig is overgenomen door de EU. Als het werkelijk een territoriaal conflict betrof, zoals de EU beweert, was er al lang ergens een Palestijnse staat opgericht.

Narratief

Jordaniërs hebben tussen 1948 en 1967 de buitenkans om het geboorteland van de gehate Joden definitief in te lijven laten liggen. Zij hadden Judea in handen, veroverd in 1948 en voerden daar etnische zuiveringen uit. Precies datgene waar Israël door moslims en hun fellow-travellers van wordt beschuldigd. De omkering van de feiten die zo goed werkt bij antisemieten. Het bloedbad van Hebron (1929) toonde bijvoorbeeld al aan, dat het niets heeft te maken met een territoriaal conflict, maar dan onderwijzen we dat gewoon niet meer. Dan klopt het weer. Zo werken politiek, pers en school bewust de feiten en vlekjes weg die het narratief verstoren.

De ChristenUnie werpt zich nu samen met de VVD op om het aangewakkerde antisemitisme aan te pakken. Aangifte versoepelen, zwaarder straffen en alle andere regenteske zinloosheid die bestuurders kunnen verzinnen komen op tafel. De antisemiet die vanaf zijn zolderkamertje Jodenhaat bedrijft schrikt dit niet af. De anti-Israëlische stemmingen in ons parlement nemen niet af.

 

Geïnfecteerd

Politici baseren zich in navolging en zonder feitenkennis op uitspraken van geïnfecteerde politieke gremia als de VN zonder de juridisch wél bindende beslissingen- Verklaring van San Remo 1920 en de Volkerenbond 1923 – te kennen. De scholen veranderen hun curriculum niet. Het Onderwijs 2032 advies laat het vak geschiedenis zelfs geheel vervallen. De pers bevindt zich in een clickbaitoorlog en kan geen fatsoenlijk opgeleide journalisten meer betalen. Lesstof staat vol aanwijsbare fouten, nieuwsberichten over het Nabije Oosten zijn gekleurde propaganda of deugen inhoudelijk niet.

Feiten

Als je antisemitisme – deze ziekte van epidemische proporties – werkelijk wil bestrijden, is bestraffing van de uitwassen dus geen afdoende medicijn. Daarnaast bestaat ze al zolang als het Joodse volk zelf. De historie leert dat, maar wij onderwijzen die niet meer. Zolang de Nederlandse politiek de feiten niet onderkent, zoals blijkt uit het willen terugdraaien van de resultaten van de Zesdaagse Oorlog, of het meestemmen met de EU bij anti-Israëlische moties van de VN, hoeven antisemieten geen gas terug te nemen.

Regeerakkoord

De ChristenUnie en de VVD zitten in een coalitie die het regeerakkoord onderschrijft met daarin impliciet opgenomen de wens om het Joodse hartland en daarmee de veiligheid van de Joden weg te schenken aan jihadisten. Want wanneer er daadwerkelijk een ‘Palestijnse staat’ zou worden opgericht in Judea – wat het regeerakkoord nastreeft- weet een ieder met verstand dat IS en Iraanse proxies ook dat land zullen infiltreren. Gaza is daarvan het levende voorbeeld.

Kwaadaardig

Nogmaals: de politiek kijkt bewust weg van het feit dat de Palestijnse beweging een Joodse erkenning afzweert en doet alsof het een territoriaal conflict zou zijn. Kijkt u zelf even op de landkaart of beter, in uw historische atlas. Het PvdA-congres pleitte deze week nog voor zo’n terreurenclave binnen Israël met bovendien de eis aan Israël dat ze haar barrière tegen terreur moet afbreken. Dat is geen onkunde, maar kwaadaardig antisemitisme. Daarvan kun je dan aangifte doen bij een speciaal op te richten loket, volgens ChristenUnie en VVD. In dit geval dus tegen de indiener van dat amendement op het PvdA verkiezingsprogramma.

 

Ondoordacht

Nee, antisemitisme is een ziektebeeld dat heel moeilijk is te bestrijden. De beste methode is de feiten en de realiteit te onderwijzen, maar dan nog is de infectie te diep doorgedrongen om Joden zich binnen de EU veilig te laten voelen.

Dit initiatief van de ChristenUnie en de VVD is ondoordacht, onvolledig en volstrekt nutteloos. Het werkelijke probleem wordt niet aangepakt door ‘straffen’, maar door het goede voorbeeld te geven. Dat laten deze coalitiepartijen na. Dit initiatiefwetsvoorstel spant het paard achter de wagen. In katholieke termen: aflaat.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meneer Lissauer. ik word heel verdrietig van uw verhaal. Ik schaam mij voor mijn land, waarvan mijn familie al als Westfriezen sinds 1500 deel uitmaakt. Dat wil zeggen dat ik mij bijna ga afvragen of het nog wel mijn land is. Het land waar vroeger Amsterdam Mokum heette en het Nieuw Jeruzalem was, het land dat na de oorlog de grootste bondgenoot was van Israël, het land waar in mijn protestantse milieu dankbaarheid jegens het jodendom heerste, omdat dat ons het christendom had gebracht, het land waar ik mijn leven voor in de waagschaal wilde stellen tijdens de koude oorlog als reserve-officier in de KL, het land dat van een ooit trotse en toonaangevende natie in de wereld eindigde in een slaafs navolger van de EU.

Co Bergsma
Co Bergsma
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Uitstekend verwoord !

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het werkelijke probleem is dat goed geinformeerd, weldoordacht kritisch denken nergens wordt onderwezen, ook al staat het wel steeds in allerlei onderwijsdoelstellingen. Geschiedenisonderwijs zou een eindeloze bron van thema’s voor kritisch denken kunnen vormen. Ik noem een paar voorbeelden: 1. de geschiedenis van de Islam, met name waar het de bloedige verovering van Noord Afrika, Klein Azie, grote delen van het Midden Oosten, Centraal Azie en India betreft; 2. de geschiedenis van het Jodendom, zowel voor als na de diaspora, inclusief het zionisme en de geschiedenis van de hele 20e eeuw, met name waar het de staat Israel betreft en haar relatie met de arabische wereld (zoals de grootschalige ethnic cleansing van het jodendom uit de arabische wereld, tegenwoordig gevold door de grootschalige ethnic cleansing van het christendom uit de islamitische wereld, van Turkije tot Indonesie); 3. de geschiedenis van het Christendom, van het jaar 0 tot het heden, met bijzondere aandacht voor het ontstaan van de rechtsstaat, het individualisme, de democratie, de universiteit, de wetenschap, de verlichting, de industrialisatie, en het modernisme in brede, sociaal-culturele zin, inclusief ontkerkelijking. Daar zouden de jongens en meisjes, ook die in de Tweede Kamer, nog iets van op kunnen steken.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang er niet zéér stevig wordt opgetreden tegen de figuren die discriminatie plegen, en dat zijn veelal moslims, zal er niet veel veranderen. Óók het binnen halen van een ongebreideld aantal van dat soort zal niet meewerken aan verbetering van de situatie.
Bovendien wijs ik naar “onze” z.g. politici, die “zich nergens in herkennen, alles verre van zich werpen, keer op keer zéér ontzet zijn en meer van dat bla-bla-bla”, ze zijn te laf om échte maatregelen te treffen.
Tegenwoordig zijn er -tig loketten waar men z’n klacht kan indienen om vervolgens nóóit meer iets te horen én zonder dat de klacht wordt opgelost.
Nederland = een land van polderen én loketten !!!

Ahava
Ahava
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitmuntende samenvatting, heer Lissauer, van feiten over de Joodse staat die vrijwel alle mensen niet (willen) weten. Met het eventueel schrappen van het tijdgebonden ‘loketvoorstel’ van gristenunie en ‘veel verloren democratie’ is het een perfecte documentatie die de tijdgeest pijnlijk weerlegt. Als zodanig voeg ik het zeker toe aan mijn archief waarover mijn nageslacht mettertijd verbijsterd zal zijn.

Inez1955
Inez1955
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ahava

De ellende is de negatieve berichtgeving over Israel en het leugennieuws van de palestijnen in alle nieuwsmedia, waardoor onze hele bevolking compleet gehersenspoeld is. Als ik bijvoorbeeld bij een demonstratie, een molotovcoctail naar de politie hier in Nederland gooi, zeggen ze dan ook dat ik vreedzaam protesteer?

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Goed geschiedenisonderwijs en feitenkennis werken beter”
Dat is de spijker op zijn kop, en dit geld niet enkel waar het antisemitisme betreft…
Het probleem is grootschalige geschiedvervalsing gepleegd door de cultureel marxistische “historici” die inmiddels al ruim een halve eeuw lang de geschiedschrijving domineren.
Zo is de hele geschiedenis van het moderne Israël, die feitelijk begint met de uit 1917 stammende Balfour verklaring, inmiddels verbouwd tot één grote antisemitische propaganda leugen.
Het is die leugen die, mede dankzij de linkse media, het tegenwoordig voornamelijk linkse antisemitisme voed.
En het is diezelfde leugen die de ware aard van de Islam voor het grote publiek verborgen houd.
Met als gevolg dat het hardwerkende volk van de Nobelprijswinnaars afscheid neemt van Nederland, en vervangen wordt door horden cultuur vijandig dom en werkschuw gajes.
Mooi woord trouwens, “gajes”, weet u waar dit vandaan komt?
Het vind zijn oorsprong in de taal van mensen die al eeuwen lang een wezenlijke bijdrage leveren aan voorspoed en welvaart in Nederland.
Mensen die ook nu weer op het welbekende “stank voor dank” getrakteerd worden.
Nederland moet zich diep schamen.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als altijd een goed doorwrocht artikel (doorwrocht? Volgens mij is dat woord al 100 jaar in onbruik). Maar wie leest het nog? De tien vaste lezers van Opiniez? Overigens ben ik al weg, hoop niet meer terug te hoeven naar de NDDR (de Neder-Dietsche Democratische Republiek).

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben bang dat het niet meer goed komt.
De feiten doen er niet toe, empathie ligt duidelijk niet bij Israel. Het betoog onderbouwd dat het voorbeeld geven zoals het nu actueel is, diametraal staat op het goede voorbeeld geven.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Haat kunt je eenmaal niet bestrijden met een paar simpele bureaucratische maatregelen.

H.Visser
H.Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor uw onderbouwde artikel.
Over de staat Israel worden inderdaad veel leugens verteld. Politieke overwinningen zijn belangrijker geworden dan de waarheid. Een aanrader is het boek “wij haten elkaar meer dan de Joden” van Els van Diggele die in Gaza ging wonen en een goede inkijk geeft in de achtergronden van de Palestijnse Staat door vraaggesprekken met prominente Palestijnen.
Als christen zie ik de terugkeer van de Joden, de heroprichting van de staat Israel, de wereldwijd groeiende haat tegen de Joden en de komende wereldoorlog om Jerusalem, in profetisch perspectief zoals 2500 jaar geleden werd vastgelegd o.a door de Joodse profeet Zacharia (hfdstk 12).
Hoe dan ook. De historie van de Joden en van Israel blijkt telkens weer bijzonder en verdient respect ipv haat. Hoe zouden wij als Nederlanders het in die omstandigheden hebben gedaan?

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen