Ik droomde dat ik minister van Klimaat was

1000 miljard besparing in één nacht

CC0

CC0

 

Zelfs klimaatrealisten dromen wel eens, want we hebben allemaal onze zwakke momenten. In mijn jongere jaren was mijn favoriete boek ‘’The snows of Kilimanjaro’’ van de onvolprezen schrijver Ernest Hemingway. Het was dan ook lange tijd mijn droom om die berg, vrijwel op de evenaar in Afrika gelegen, 5895 meter hoog, te beklimmen. Tenslotte heb ik een poging ondernomen en heb gefaald: hoogteziekte.

Wat de Kilimanjaro ook bijzonder maakt zijn de klimaatvoorspellingen die over deze iconische berg gedaan zijn. In 2006 wist Al Gore nog te melden dat door opwarming van de aarde de laatste sneeuw binnen 10 jaar verdwenen zou zijn. Wat was het een genoegen om zeer recente beelden te zien van bergbeklimmers die zich op diezelfde Kilimanjaro door grote hoeveelheden sneeuw worstelden.

 

Maar nu snel naar een meer recente droom.

Vanmorgen werd ik met een schok wakker in de stellige overtuiging dat ik Minister van Klimaat geworden was. Op onnaspeurbare wijze was Eric Wiebes gedeporteerd naar Antarctica om aldaar zijn warmtepompen te slijten, en dat was definitief een teken van vooruitgang. Je moest er toch niet aan denken dat na de belastingdienst ook het klimaat nog eens door zijn bestuurlijk ingrijpen naar de barrebiezen geholpen zou worden. Als nieuwe Minister van Klimaat had ik dus de handen vrij. Wat te doen?

Bij mijn bezoek aan Tanzania 40 jaar geleden was duidelijk dat het land enorme problemen kende. Ik kwam toen tot de overtuiging dat zelfs met onbeperkte macht en zelfs met ongelimiteerde financiële middelen het nog helemaal niet zo makkelijk zou zijn blijvende verbetering te bewerkstelligen. Het klimaat naar je hand zetten is dan een probleem van nog heel andere en grotere orde. Maar niet gemekkerd, je bent Minister van Klimaat of je bent het niet.

De eerste stap is natuurlijk allerlei dwaze klimaathersenspinsels die al ingevoerd waren of nog op de plank van Wiebes lagen naar het rijk der afgevoerde plannen te verbannen.

Warmtepompen, CO2 belasting, onzinnige subsidies voor wind en zon, maar ook verdere plannen voor meer onzinnige subsidies, het kon allemaal onmiddellijk bij het grofvuil. De gedachte om tegenstanders die CO2 uitademen om die reden monddood te maken was weliswaar een aantrekkelijke, maar ook dat idee moest bij gebrek aan praktische uitvoerbaarheid helaas sneuvelen. En opeens heb ik 1000 miljard over, terwijl de dag eigenlijk nog moet beginnen. Ik ben al best een beetje trots op mezelf.

Zo, nu snel een telefoontje naar Brussel. Het aldaar opgetuigde klimaatcircus kan ik als eenvoudige minister van een klein land natuurlijk niet stoppen, maar ik kan wel even meedelen dat we niet meer meedoen. Mm, altijd lastig om daar een democratisch gekozen iemand aan de lijn te krijgen daar. Dan maar even inspreken bij de secretaresse, dan is dat tenminste ook geregeld. Stel nooit uit tot morgen wat je heden doen kunt. Wat dit aan besparingen gaat opleveren weet ik ook niet, maar in elk geval besparen we voortaan grootschalig op ergernis. En dat is ook wat waard.

De volgende stap is voor de hand liggend. Omdat klimaatverandering onvermijdelijk is en grotendeels ongevoelig voor menselijk ingrijpen, is het verstandig je te richten op zaken waar je wel iets aan kunt doen.

En dat is uiteraard het opheffen van een belangrijke bron van publieke klimaatvervuiling, de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook voor mijn collega van Binnenlandse Zaken, is het bestrijden van nepnieuws een belangrijke doelstelling, dus een telefoontje naar haar is snel gepleegd. Zo, weer 800 miljoen in de knip.

Tijd voor koffie. Door een paar simpele maatregelen heb ik in elk geval het politieke klimaat in Nederland aanzienlijk verbeterd. Nu wordt het tijd om iets aan de koopkracht van de burger te gaan doen. Die koopkracht ga ik lekker populistisch verbeteren. De belastingen in Nederland zijn schrikbarend hoog en daar kan best veel af. En als er dan nog wat over is in mijn potje van  besparingen, kunnen we altijd nog de staatschuld wat verlagen. Daar is een land nog nooit beroerder van geworden.

Zo, dat was een intensief dagje. Maar het resultaat mag er zijn. Maar alvorens op mijn lauweren te gaan rusten, valt er nog een klein klusje te klaren, namelijk het per onmiddellijk opheffen van het Ministerie van Klimaat. Weliswaar maak ik mezelf dan werkeloos, maar je moet iets voor de goede zaak over hebben.

Verdomme, de wekker…..

Over de auteur

Kees de Lange
Kees de Lange
Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange studeerde wis-, natuur- en sterrenkunde aan de UvA en promoveerde in de Theoretische Chemie in Bristol, UK. Hij is emeritus hoogleraar fysische chemie en chemische fysica aan zowel de UvA als de VU. Zijn research betreft atmosferische chemie en fysica, en magnetische resonantie, alsmede het ontwikkelen van complexe fysische modellen. Zijn onderzoek is vastgelegd in enige honderden publicaties. Hij is tot op de huidige dag actief in wetenschappelijk onderzoek. In de periode 2011-2015 was hij als een van de zeer weinige bèta’s lid van de Eerste Kamer.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dag mijnheer De Lange,
Dromen heten het verwerken van de dagelijkse werkelijkheid te zijn.
Uw onophoudelijke inzet om, publiekelijk, alles rond klimaat in een reëel kader te plaatsen zal daar debet aan zijn: het wordt gewaardeerd!
Het klimaatakkoord schiet in gelukkig in het eigen voet -idealisme is mooi maar het mag de idealist zelf niet te veel kosten-. Het zou mooi zijn, mede door uw inzet, als ook de idealist toch ook tot realiteitszin komt.

André van den Berg
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals de Hofnar die de keiharde waarheid mocht vertellen, zonder -zoals Marijn Poels en Marcel Crok- verketterd te worden, als dat toch eens waarheid zou worden….
Ik heb ook een droom: dat Nederland wacht met alle nutteloze (0,00033 g) maatregelen totdat de grote jongens zoals India, Rusland, Indonesië, China en de VS en bloc de gewenste maatregelen in praktijk brengen en dat Nederland op hetzelfde ”uur U” inhaakt….

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Humor is de waarheid op een ludieke manier gebracht. Niet wetenschappelijk, maar wèl heel leuk!

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op zich ben ik niet tegen alternatieve energiebronnen. Alle fossiele brandstoffen zijn eindig, en zowel de wereldbevolking als de welvaart groeien. Bovendien hebben allerlei haatzaaiende oliesjeiks mij te veel geld.

Ik zou wel graag pleiten voor een “eerst denken, dan doen” beleid. Dus eerst een betrouwbare en veilige methode bedenken om elektriciteit op te slaan, alvorens honderden miljarden in nu nutteloze windmolenparken te pompen. Dit klimaatbeleid is alsof je nog geen wiel hebt uitgevonden, maar wèl alvast honderdduizenden dure auto’s bouwt. En dan maar geduldig wachten tot het wiel er is… Terwijl je auto’s wegroesten in dure opslagplaatsen.
Totale kapitaalvernietiging.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn ogen zijn we nog altijd niet over de gevolgen van WW-2 heengekomen. In de zin van… Dat we supra-nationale instituties hebben als de VN en de EU is een rechtstreeks gevolg van de WW-2. Nou… dan staan daar mooie gebouwen met allemaal hardwerkende mensen in. Wat er vervolgens gebeurt dat is dat die instituties macht naar zich toe gaan trekken en gaan selecteren aan de poort.

Discriminatie op politieke overtuiging mag niet? Ga maar eens als PVV stemmer, of FvD stemmer (vermoed ik) solliciteren om ambtenaar te worden. Lukt al niet in Nederland, laat staan bij de EU. En de dynamiek die er dan ontstaat… langzaam, maar zeker. Als een vliegwiel. Dan heb je nog maar 2 keuzes: of je onderwerpen, of zeggen “wij doen niet meer mee”. Puntje voor meneer de Lange dus.

Het verbijstert me – eerst denk je… als Samsom maar weg is. Dan als Pechtold maar weg is. Dan denk je… als Wiebes maar ’s ’n keer weggaat. Zoveel incompetente mensen, ze richten zo veel schade aan. En Rutte is nog wel de ergste. NL de strop in steken… en die hard aantrekken.

Mijn droom zou zijn dat Meneer de Lange onderwijzer wordt – dat hij al die toekomstige Diederiken, Alexanders, Eriks en Marken in de klas heeft. Jullie willen zo graag politicus worden? Dan ga ik jullie nu leren hoe je dat met doen. Met oprechtheid en verantwoordelijkheid. Het gaat NIET om jullie… stel je dienstbaar op!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer amusant. Ik kijk uit naar deel 2, waarin gesproken wordt over een realistisch programma om woningisolatie te verbeteren, alleen plug-in hybrids te subsidieren van europese merken die een elektrische actieradius hebben van 200 km en superzuinige dieselmotoren hebben waar de gewone man ook wat aan heeft, een versneld onderzoeksprogramma naar zoveelste generatie kernenergie, een slim transitiebeleid voor aardgas, en een keiharde rem op de bevolkingsgroei, althans in Nederland. En dat allemaal op een fatsoenlijke manier goed doorgerekend. Dus niet zomaar wat roepen vanaf klimaattafels, maar met open vizier. Zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik minister van Klimaat zou zijn, zou ik zo snel als maar mogelijk is, een wet uitvaardigen waarin het verboden zou worden om zich in de buitenlucht te bevinden, geeft alleen maar Co2-uitstoot.
Zelfs het in de buitenlucht wandelen dient aan strenge controles te worden onderworpen, fietsen is geheel taboe tenzij op een home-trainer binnenshuis.
Óók met deze maatregelen zou NL vóórop lopen in de wereld en dát is wat de Haagse Maffia graag rond bazuint.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn jeugdjaren heb ik communistische strijdliederen die behalve het imperialisme ook het klimaat zouden bevechten oftewel naar de hand van de communisten zetten mogen meemaken. Zij voelden zich superieur dus was klimaat een peulenschil. De laatste tijd moet ik veel aan deze jeugdjaren denken. Ministerie van klimaat, ik zie het nog gebeuren ook.

hendrikush
hendrikush
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verbied alle sporten. Door een versnelde ademhaling wordt de gemiddelde 5 kg dagelijkse menselijke CO2 uitstoot extra verhoogd. Ook voedsel dat leidt tot boeren en gassen dient te worden aangepakt.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas mijnheer De Lange, dromen zijn bedrog.

Jubbe Feenstra
Jubbe Feenstra
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het begint goed. Ooit komt het uit. Gisteren nog las ik iets over een paar miljard extra mensen op deze aarde. We moesten minder vlees gaan eten enz. NIEMAND oppert om wat castratiemiddel door het drinkwater te doen. Dan redt je de aarde, niet op een andere manier. Zelfs als er ernstige oorlogen zijn worden door deelnemende partijen meer kindertjes gemaakt dan dat er doden vallen. Mensdom is totaal onnodige toevoeging in het geheel.

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x