Politiek jaar 2019: winnen de Gele Hesjes van de Groene Jasjes?

Een persoonlijke voorspelling van de gebeurtenissen

Tweede Kamer tijdens de stemming over de Klimaatwet

Titelfoto: Tweede Kamer tijdens de stemming over de Klimaatwet (20 december 2018). Bron: Beeld Tweede Kamer.

 

“2019 wordt een extreem heftig politiek jaar”, appte een Tweede Kamerlid van een coalitiepartij aan me afgelopen week. En ik ben het roerend met hem eens. Lees hieronder mijn voorspelling voor het politieke jaar, inclusief een doorkijkje naar de komende Provinciale Staten- en Europese verkiezingen.

Januari

Na het kerstreces zijn er nog maar enkele weken van normaal bestuur, maar al heel spoedig zal de voortgang van het kabinet Rutte 3 tot stilstand komen. De verschillende coalitiepartijen beginnen elkaar te bestoken om de gunsten van de kiezers te winnen. Afgelopen week is het CDA al begonnen bij monde van Europarlementariër Annie Schreijer die  kritische vragen heeft gesteld over de klimaatfeiten. De coalitie staat er namelijk dramatisch voor in de laatste peilingen.

Het is vrijwel zeker dat de VVD weer ferme taal op het gebied van migratie gaat uitslaan en ook zal er een groep verontruste VVD-ers opstaan die willen dat de klimaatmaatregelen financieel niet op het bord van de burger terecht komen. Op deze manier hopen de liberalen de wind uit de zeilen te nemen van Baudet en Wilders.

 

Februari

D66 zal de redelijke partij proberen te zijn, maar zal door de onervarenheid van Rob Jetten daar niet in slagen. Je hebt immers wat grijze haren nodig om vertrouwen te wekken. Vorige week joeg “het groentje” iedereen tegen zich in het harnas bij Jinek.

 

Segers van de ChristenUnie staat er goed voor en zal blijven hameren op de verantwoordelijkheid die zijn partij heeft genomen door kabinetsdeelname, iets dat goed valt bij de achterban. Het CDA zal net als de VVD weer betogen dat het Nederlands perspectief terug moet en dat de Kleine Luyden niet geraakt mogen worden, ook niet op provinciaal niveau. En dat we een land zijn waarop we trots mogen zijn.

Ondertussen vindt er geheim topoverleg plaats tussen de verschillende – voorheen grote – middenpartijen over de vraag of het cordon sanitaire rondom de PVV moet worden uitgebreid naar Forum. Maar daar zien ze van af om het land niet onbestuurbaar te maken. Onder publicitaire druk wordt Baudet wel uitgenodigd voor het einddebat, ondanks het feit dat de partij in de Eerste Kamer op dit moment geen zetels heeft, een criterium bij het vorige NOS-debat.

Maart

Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen, op basis waarvan de zetelverdeling in de Eerste Kamer bepaald gaat worden. Op 27 mei kiezen de Statenleden formeel de Eerste Kamer, maar dit zal niets wijzigen in de uitslag. Tijdens het afsluitende verkiezingsdebat op dinsdag 19 maart zullen Baudet en Rutte enorm botsen over de kosten van klimaat en migratie. Jesse Klaver zal zich niets aantrekken van de aanvallen die hij krijgt en zal presidentieel proberen over te komen. Buma zal hem daarop aanpakken met een grap, maar deze grap mislukt en Klaver kan met opgeheven hoofd de uitslag afwachten.

Het is mijn inschatting dat GroenLinks de Provinciale Statenverkiezingen gaat winnen, door de grote verdeeldheid op rechts. De VVD zal hard onderuit gaan en Forum gaat sterk winnen en wordt bijna net zo groot als de PVV. De coalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer en haalt naar ik schat slechts 24 zetels. Met behulp van GroenLinks en de PvdD kan toch een meerderheid worden verkegen. Dit zal echter de nagel aan de doodskist blijken te zijn voor de coalitie. Er ontstaat rumoer bij VVD en CDA.

April

April zal politiek gezien een hele vreemde maand worden. Aan de ene kant worden de verkiezingen voor de Provinciale Staten helemaal uitgekauwd, maar er is weinig tijd te verliezen voor de Europese verkiezingen. Het is moeilijk op inhoud te voorspellen wat er gaat gebeuren, maar er zijn grote koerswijzigingen van het kabinet te verwachten. Als signaal aan de bevolking dat het kabinet heeft begrepen dat er iets moet veranderen.

Op de golven van het mooiere weer zullen de demonstraties van de Gele Hesjes in Nederland in intensiteit toenemen, de middenklasse heeft in het eerste kwartaal ondervonden dat de financiële situatie helemaal niet is verbeterd. Opnieuw zal blijken dat er nog steeds geen zoet is gekomen na jarenlang zuur.

 

Mei

Op donderdag 23 mei vinden de Europese verkiezingen plaats in Nederland. Mijn inschatting is dat het Forum zich zal aansluiten bij de conservatieve Europese Fractie ECH en de Europese verkiezingen wint samen met de partners Christenunie en SGP. GroenLinks zal het minder goed doen dan bij de Provinciale Statenverkiezingen en ook de liberale ALDE (D66, VVD) zal minder stemmen uit Nederland krijgen. Frans Timmermans komt ternauwernood in het Europees Parlement en zal zonder noemenswaardig draagvlak de socialistische fractie gaan leiden.

Juni

Door opnieuw een verlies voor de VVD wordt de positie van Mark Rutte onhoudbaar. Dit komt hem ook qua timing goed uit met het oog op zijn verwachte nieuwe rol in de EU.

Het kabinet valt over de kosten van het klimaatbeleid. De doorrekening van de Klimaatwet door het CPB is bekend geworden. Voor de rechterflank van de VVD zijn deze kosten onacceptabel. Het CDA zal niet willen breken in aanloop naar de nieuwe verkiezingen. Toch zal uiteindelijk de vers aangetreden CDA-leider Ben Knapen het kabinet op de vingers tikken in de Eerste Kamer, waarna de coalitie uit elkaar valt.

Juli-Augustus

Eind augustus wordt op een EU-top besloten dat Mark Rutte de opvolger wordt van Donald Tusk. Manfred Weber, de Spitzenkandidat van de Europese Volkspartij is dan voorgedragen als opvolger van Europese Commissievoorzitter Juncker. Duitsland houdt hiermee een flinke vinger in de Europese pap. De opvolger van Draghi wordt dan waarschijnlijk de Fransman François Villeroy de Galhau. Net als Draghi heeft hij bij Goldman Sachs gewerkt. Hij zal op 1 november gaan beginnen. Op Europees terrein verandert er zo maar weinig, er is een stoelendans geweest en de oppositie in Brussel is verdubbeld. De elite behoudt echter haar macht en negeert de populistische signalen vanuit de verschillende landen.

September

Na de zomer begint de herfst stormachtig. Ondanks de symboliek zullen Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden op 11 september 2019, waarna het turbulente jaar tijdelijk tot rust lijkt te komen. De benoeming van Rutte in de EU zal de VVD opnieuw zetels gaan kosten. Er ontstaat een onregeerbare situatie doordat het CDA (de winnaar), Forum, GroenLinks en de PVV ongeveer even groot zullen worden, maar eigenlijk niet met elkaar willen regeren. Ook Denk maakt een enorme groei door. De nieuwe VVD-partijleider Klaas Dijkhoff mag aanblijven (bij gebrek aan beter), maar de partij kiest ervoor wonden te gaan likken en niet opnieuw te willen regeren.

Oktober – December

Rond deze tijd zal duidelijk worden dat de Nederlandse economie er niet zo goed voorstaat – er komt een recessie aan – als eerder werd voorspeld. Het CPB brengt zijn ramingen uit met een flinke aanpassing, waardoor de gesprekken van informateur Herman Wijffels met de fracties ernstig worden bemoeilijkt. Onbestuurbaarheid dreigt en pas in de kerstvakantie lijkt er een doorbraak te komen, doordat verschillende politieke partijen tegelijk een stap zetten.

Groene Jasjes versus Gele Hesjes

2019 zal een doldwaas politiek jaar worden met als scharniermaand april. De klassenstrijd is weer terug, maar in een nieuwe vorm. Het draait niet meer om links of rechts, de verkiezingen gaan over boven-beneden. Hierdoor wordt de middenklasse gedwongen om een keus te maken. Kiezen zij voor de Europese klimaat- en migratie-elite “Groene Jasjes” (VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en CU) of kiezen zij voor de op Nederland gerichte realiteitspartijen “de Gele Hesjes” (FvD, PVV, 50Plus, SP, SGP)?

De partij die deze strijd gaat winnen, is de partij die zijn achterban naar de stembus krijgt. Er was slechts 48% opkomst bij de Provinciale Staten verkiezingen in 2015 versus 56% in 2011 en 37% bij de Europese verkiezingen in 2014. Dit terwijl de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen vaak rond de 80% zit. De sleutel ligt dus bij de ruim 4 miljoen Nederlanders die normaal niet komen stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Europese Verkiezingen.

Als democraat rest mij dus een belangrijk advies: zorg dat je komt stemmen en neem je buren mee!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ik stem op Forum. Hoop wel dat de PVV ook wint, maar ik houd het op Forum.
Het is wel TE bizar voor woorden dat de PVV in een cordon sanitaire wordt gehouden. Dat is zeer ondemocratisch.
Ook dat men achter de schermen praat over uitbreiding cordon sanitaire naar FvD is een regelrechte schande en zou velen naar de stembus moeten trekken om de partijen die dat samen bekonkelen af te straffen.
Wie wil er nou een ondemocratische linkse partij steunen? Dan ben je toch oneerlijk?
ik vraag me af waarom mijn reactie op moderatie wacht.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooie analyse. Vooral de rol van de media wordt belangrijk. Gaat de NPO weer ouderwets partij kiezen? FvD gaat hard groeien, vooral de jongere leden laten zich niet door de NOS en Radio 1 informeren maar halen de feiten online. De impact van de Gele hesjes is m.i. wel enorm, Rutte doet het in zijn broek. Veel Gele hesjes zullen gaan stemmen.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

De NPO kiest nu al volop partij. Al is het maar door mee te gaan in het bejubelen van dit klimaatakkoord, en het verzwijgen van de kosten daarvan. In de MSM gaat het steeds over een paar honderd euro per jaar extra, per huishouden. Was dat maar waar; per week misschien, maar nooit per jaar.
En dan wordt er ook nog serieus op gespeculeerd dat overheid en industrie daarvoor gaan opdraaien…
Hallo, NPO; en op wie zouden overheid en industrie die kosten dan weer verhalen, denkt U?

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

PVV en FvD moeten samen groot genoeg worden om het kartel in een hoek te zetten. Ze zullen samen waarschijnlijk geen meerderheid halen, helaas. Maar we moeten er wel naar streven dat beide partijen groot genoeg zijn om al te schadelijke maatregelen te blokkeren.

Dat betekent; iedereen vertellen hoe het zit. Jinek wijst er terecht op dat het Nederlandse volk verkeerd geïnformeerd wordt. Dat 60% van de Nederlanders wil dat Nederland rond 2050 “klimaatneutraal” is, is alleen maar omdat ze niet weten dat dat elk huishouden tenminste 120.000 euro kost. Namelijk 50.00 voor een elektrische auto, en 70.000 voor een warmtepomp. Dat vertellen de MSM ons niet.

Overigens is die 120.000 euro per huishouden slechts het begin. Sommigen denken dat stroom “groen” is, omdat er geen rook uit een stopcontact komt. Wat zij niet weten is dat er achter elk stopcontact een rokende elektriciteitscentrale staat. Het rendement van gas naar stroom is het “hoogst”; krap 50%. Een toename van 1.000% in stroomgebruik betekent dus een toename van ruim 2.000% in andere brandstoffen. Dat kost niet alleen dubbel veel geld, maar leidt bovendien tot een verdubbeling van de co2 uitstoot.

En nee, stroomwinning op basis van zonne- en wind- energie werkt niet. Dat dat in de praktijk nog nooit heeft gewerkt is geen toeval, maar het gevolg van theoretische onwerkbaarheid. Zolang stroom niet kan worden “bewaard”, moeten stroomcentrales voortdurend het aanbod aanpassen aan de vraag. Met wind en zon kan dat niet; en zo ontstaan stroomstoringen. Om dat te snappen zal de 2e kamer echter een basiscursus elektrotechniek van tenminste 1 uur moeten volgen. Maar dat is vast teveel gevraagd.

Hans
Hans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Wat heb jij je voor onzin laten wijsmaken. Warmtepomp heb je nu al voor 10.000 euro draaien en als je huis nog geïsoleerd moet worden ben je na nog eens 10.000 euro ook klaar.

Elektrische auto’s zijn momenteel te krijgen vanaf ongeveer 30.000 euro, al is de meerderheid inderdaad duurder. Echter als we kijken naar het prijsverloop en de prestaties van elektrische auto’s zien we dat dat snel de goede kant op gaat. De prijs wordt lager en de kwaliteit hoger. Met de juiste stimulatie vanuit de politiek zal dit alleen maar sneller gaan.

Je maakt een aanname over elektrisch versus fossiel waarin je de plank volledig mis slaat. Je spreekt over een rendement van 50% op fossiele energiecentrales, maar gaat er vervolgens vanuit dat een auto met verbrandingsmotor een rendement van 100% haalt, terwijl die auto een veel lager rendement heeft van rond de 25%. Uitgaande van een rendement van zo’n 70-80% voor elektrische auto’s (dat is nog pessimistisch) zijn die onderaan de streep toch echt minder belastend voor het milieu, en dat dan met stroom van een fossiele centrale.

Op stroomwinning loop je ook een paar jaar achter. In australië draait nu een succesvol kortetermijn energieopslagsysteem wat een terugverdientijd blijkt te hebben van slechts enkele jaren door slechts de pieken en dalen te bufferen. Dat is dus een prima investering en zal daardoor snel op meerdere plaatsen gerealiseerd zullen worden. Hierin zijn voor de lange termijn en hogere capaciteiten inderdaad nog innovaties nodig. Wanneer wij een klimaat scheppen waarin het rendabel is om hierin te investeren, is 2050 niet alleen realistisch maar zelfs makkelijk haalbaar.

Jij verwijt mensen geen kennis van zaken te hebben terwijl je zelf ook nog wel een cursusje energie en duurzaamheid mag volgen.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans

@Hans,

Ik laat me niks wijsmaken. In de praktijk kost installatie van een warmtepomp en alles daar omheen tussen de 60.000 à 70.000 euro. Zie linkjes.
https://www.destentor.nl/zwolle/40-000-woningen-in-regio-van-gas-af~a2ea9eeb/
https://www.gelderlander.nl/wageningen/nolensflat-krijgt-nergens-duurzaamheidslening-gemeente-schiet-te-hulp~a1318456/

Die prijs zal de komende jaren alleen maar toenemen als de grootste kostenpost (arbeid) door het tekort aan technici sterk stijgt. Je kunt wel doen alsof theorie belangrijker is dan praktijk, maar uiteindelijk schrijft jouw aannemer de rekening uit, niet jouw duurzaamheidsgoeroe.

Verder klopt je vergelijking niet; het rendement van een elektrische auto is hoger zeg je. Maar je vergeet dat die 50% rendementsverlies al plaatsvindt *voor* je je auto hebt opgeladen. Voordat beide auto’s gaan rijden heeft je elektrische auto dus al 2 x zoveel energie gekost. En ook daarna is je vergelijking vooral op nieuwe elektrische auto’s gebaseerd; een nieuwe benzine of diesel heeft ook een hoog rendement. Oudere verbrandingsmotoren hebben een veel lager rendement inderdaad, maar hoe zit het straks met oudere elektrische auto’s?

Ik geloof die jubelverhalen van allerlei fabrikanten sowieso niet. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als “energetisch inhoud”. Hoewel gas bijna 3 x zo duur is als stroom, is het ook 2 à 3 x zo goedkoop in verbruik. Puur omdat je er veel minder van nodig hebt.
https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/huishouden-energie/ga-niet-over-op-electriciteit-het-is-duurder-dan-gas

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@ Arie.
Uw opponent, @ Hans, heeft zich van alles op de mouw laten spelden, jammer !
Ik ben ’t helemaal met u eens; hoe wordt de stroom, nodig om bijv. electrische auto’s op te laden, opgewekt ?
Wij, de bevolking, worden door Pinokkio & trawanten opgezadeld met de kosten van het klimaat-gebeuren, terwijl de “deskundigen” nog “eens zullen nadenken over de kosten voor niet-burgers”.
Als Pinokkio & trawanten beginnen met denken dan weet u wel hoe de vlag erbij hangt !

swetsnek
swetsnek
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans

subsidie is er pas bij 40.000 euro knul voor een auto en ja 10.000 voor een warmtepomp ja eentje uit de knakenbak mimimaal 30.000 .
dus die auto betaald de mainstream de rijken varen er wel bij .
wordt wakker vent

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Interessante vooruitblik op een jaar vol van conflicten. Na alle gemopper in de voorgaande jaar zal de kiezer weer niet voor echte verandering zorgen, de burger heeft het immers nog goed en dat beetje geklaag nu dat zullen de mooie praatjesmakers voor de verkiezingen weer gaan leggen. De jeugdige kiezer, nog steeds onder indruk van Klavertje groen die voor de redding van de Aarde betekent zal voor zorgen dat het land nog linkser wordt. Alleen de hoge rekeningen zullen voor enige onvrede zorgen maar dat is al te laat. Na Orwell had Baba Vanga ook waarschijnlijk gelijk, het communisme keert in Europa terug en Nederland zal daar van harte aan meehelpen door figuren als Timmermans en Rutte gezamenlijk in Brussel. Of de gele hesjes zich zullen met de tijd organiseren is de vraag maar ik ben al blij met de Manifest tegen de klimaatgekte waar de intelligentsia zich begint te roeren al is het voor ik het kan overzien pas na hun pensionering. Echte wetenschap kent geen politieke correctheid. Tot de verkiezingen zullen wij nog veel mooie praatjes horen. Laat je niet gek maken!

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Oh jé, lees zojuist dat ons aller Annie Schreijer-Pierik een briefje gaat schrijven aan de Europese Commissie betr. de klimaat-“wetenschappers”.
Deze mevrouw had gewoon, zoals zij altijd al deed, gewóón achter/onder haar koeien moeten blijven zitten, was niks mis mee.
Al enige jaren probeert zij zich te laten horen in de diverse media, verder als : “kras-kras-kras” komt zij nog niet, haar deelname aan vele vergaderingen, bijeenkomsten, platformen enz. enz. in de EU heeft nog nóóit iets opgeleverd, ook niet in de marge.
Jammer van óns geld !!!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU-gezinde klimaat- en migratie-elite laat zich niet zonder gevecht afserveren ook al zal dat op termijn wel gebeuren omdat iedereen weet dat de elitaire ideeen over klimaat en migratie en transfer absoluut onhoudbaar zijn. Er komt dus strijd in 2019, maar nog geen KO. De redelijkheid in het debat van de kant van de elite zal steeds breekbaarder blijken te zijn. Dat is het “vaasje” waar Rutte het werkelijk over had, ook al projecteerde hij het op Nederland. Vast staat dat FvD flink gaat groeien in beide verkiezingen (we laten even de waterschapsverkiezingen buiten beschouwing). Dit zal maar zeer ten dele ten koste van de PVV gaan. Wilders blijft de anti-islamitische bliksemafleider. Na 2019 zal het cordon sanitair onhoudbaar worden en vindt een doorbraak plaats. Tijd voor democratie, islamkritiek als norm, een sterk EU handelsblok ipv. uitverkoop aan China, een geleidelijke overgang naar een minder CO2 belastende energiemix, en een eind aan massa-immigratie.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik verwacht, maar weet dat uiteraard niet zéker, dat de Gele Hesjes het begin zijn van een uiting van uitermate ontevreden burgers, in diverse EU-lidstaten. Dat deze Gele Hesjes niet á la minute succes hebben is niet te verwachten; dat zal komen als er enigszins structuur in die beweging is aangebracht, door wie dan ook. ’t Is natuurlijk ook “van de gekke” dat wij, bevolking, ons al járen laten ringeloren én uitpersen door een stelletje figuren, dat zich “elite” durft te noemen.
Wat wel zéér spijtig is, is ’t feit dat de beweging van de Gele Hesjes veel geweld gebruikt, maar ach, op dezelfde manier is het linkse gepeupel óók aan de “macht” gekomen. “Macht”, waaraan binnen afzienbare tijd een einde zal worden gemaakt.
Ik blijf hopen dat er in veel meer EU-lidstaten een beweging als van de Gele Hesjes gaat ontstaan.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Aanvulling :
Ik bedoelde te zeggen : “Dat deze Gele Hesjes á la minute succes zullen hebben, is niet te verwachten”.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Over het algemeen een heel plausibele voorspelling.
Ik denk echter wel dat je jezelf niet hoeft af te vragen OF het FvD misschien binnen het cordon sanitair geplaatst gaat worden, het lijkt mij wel een vaststaande zaak dat dit gaat gebeuren.
Verder dendert de “progressieve” linkse trein, onder bescherming van het gegarandeerd niet aflatende NPO propaganda offensief, gewoon zonder de minste vertraging door richting economische afgrond.
De passagiers zouden nog uit kunnen stappen, maar dan moeten ze wel bereid zijn te erkennen dat ze zichzelf al vele jaren lang hebben laten piepelen door partijkartel en media, dat gaat dus enkel gebeuren als ze zich realiseren dat ze het treinkaartje echt niet (meer) kunnen betalen.
En als dit niet gebeurt alvorens het laatste verkiezingsstation gepasseerd is gaat een ramp enkel nog maar voorkomen kunnen worden als de passagiers in de gele hesjes nog tijdig aan de noodrem weten te trekken.

Het gaat dus allemaal afhangen van hoe leeg de beurs van de Nederlander inmiddels is, en hoe hoog het partij-kartel de financiële (belasting) druk nog op gaat voeren.
Als het aantal Nederlanders dat “bed bad brood” niet meer kan betalen een kritische drempel passeert breekt er revolutie uit.
Het is dus te hopen dat een meerderheid van de Nederlanders smartphone en vliegvakantie niet meer kan bekostigen, en de linkse treinrit op democratische wijze beëindigt, alvorens het zover is.

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel zal afhangen van hoe de crisis in Frankrijk zich ontwikkeld.
Ik zie geen berichten over overleg van Merkel en Macron over hoe lang en tot hoever de crisis kan doorgaan -ik kan mij niet voorstellen dat er geen crisisberaad op EU-niveau is-.
Ondertussen gaat het niet zo goed met de Euro vanwege de gilets jaunes?:
THE European Union economy has hit a shock slowdown sparking fears of a continent-wide meltdown as the surprise news caused a dramatic slump in the value of the euro. Jack Allen, a senior European economist at consultancy Capital Economics, said: “December’s fall in the eurozone composite PMI was almost entirely driven by a sharp drop in France, perhaps suggesting that the gilets jaunes protests have had a serious economic effect.
“But even if France’s PMI bounces back as the effects of the protests fade, the eurozone economy has clearly shifted down a gear and looks set to grow at a more moderate pace next year.”
Sunday Express 15 dec.

D. G. Neree
D. G. Neree
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

voorspellen is bijzonder moeilijk. Dat geldt vooral voor het voorspellen van de toekomst.
Voorspellingen zijn, het kan niet anders, het doortrekken van huidige trends. Ze houden geen rekening met onvoorziene gebeurtenissen. Dat kan ook niet anders.

Hoe verder in de toekomst, hoe meer factoren er gaan meespelen die dingen een andere kant op duwen en potentieel de hele voorspelling in de war gooien. Sterker nog, het is een zekerheid dat dit gaat gebeuren en daarom komen voorspellingen nooit uit. Toch geeft dit artikel een duidelijk beeld van hoe een aantal dingen gaan uitpakken …. mits er dus geen onvoorziene factoren mee gaan spelen of er een of meerdere zwaartepunten verlegd gaan worden, wat zeker zal gebeuren. Niemand voorspelde de snelle val van het Sovjet imperium. Bekend is het (verzonnen?) verhaal van de horzel die het paard stak waarop de bevelhebber zat zodat paard en berijder kwamen te vallen waardoor de slag werd verloren.

Mijn voorspelling is, dat het komende jaar roeriger gaat worden dan de vrij kalme, logische stroom die de auteur schetst. Maar nogmaals dank voor de mogelijke extrapolatie van de huidige politieke situatie.

Met hartelijke groet.

Alex
Alex
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtige analyse. ik hou wel van en het wordt tijd voor een beetje reuring in de politiek. Ik ga hem op de scheurkalender plakken en kijken of het uit komt.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de SP samen gaat regeren met PVV en FV lijkt me niet zo,n goed idee.
Mevr. Marijnissen begint als ze op tv is, met het demoniseren van Wilders en/of Baudet.Heel irritant en volgens mij wordt ze daar niet populair door.
Als FVD ook nog wordt buitengesloten, kun je net zo goed niet stemmen.
De rest is allemaal van hetzelfde.
Maar de linkse demoniserendestaatsmedia zullen er wel voor zorgen dat het kartel weer de macht krijgt en houdt!

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die Gele Hesjes zijn net zo’n stuurloze “beweging” als Occupy een paar jaar geleden. In Frankrijk lijdt het tot rellen, hier is het voornamelijk een klucht. Daar verwacht ik dus heel weinig van. Maar ze vertegenwoordigen wel een onvrede die heel begrijpelijk is en waar de politiek iets mee moet doen. Ik las onlangs een interview met Wierd Duk in de Revu waar hij zei dat Nederland behoefte heeft aan een partij die cultureel rechts en sociaal-economisch links is. En die is er niet. De SP durft niet, de PVV is te radicaal en Baudet is sociaal-economisch rechts. Heeft hij gelijk in.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Occupy was extreemlinks, dus simplistisch, werkschuw, verwend en verwaand; en daarom weinig populair.
De gele hesjes vertegenwoordigen een veel groter deel van de bevolking. Namelijk gewone mensen die hard werken voor hun geld, en daar na aftrek van talloze belastingen weinig aan over houden. In Nederland hebben werkende mensen het wel beter, maar de maatregelen van dit kabinet zullen ertoe leiden dat de armoede hier ook fors gaat toenemen. Zo gauw Nederlanders dat gaan voelen zal de onvrede daarover toenemen.

De ideeën van Wilders zijn overigens niet echt radicaal. Zo wordt hij alleen geportretteerd door politiek, overheid, subsidiesector en MSM; en dat is best een grof schandaal. Zeker de MSM zouden neutraal moeten zijn. Ook over het klimaat trouwens; ik geloof nooit dat 50% van alle journalisten zo extreem dom en onbelezen is als zij zich voordoen.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Gele Hesjes vertegenwoordigen een groot deel van de bevolking? Ja, je hebt gelijk, het Malieveld staat er iedere week bomvol mee. Alle stokheid op een gekje, de overeenkomst met Occupy is dat ze ongeorganiseerd zijn. En dus waarschijnlijk weinig voor elkaar krijgen. En iemand die hoofddoekjes en de koran wil verbieden en minder Marokkanen wil… als mensen hem radicaal vinden, heeft hij dat aan zichzelf te danken.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@Frans B,

En nog even kort over de koran; ik ben zelf tegen een verbod.
Maar de koran bevat ongeveer 2 x zoveel oproepen tot haat en geweld als mein kampf. Is een verbod op mein kampf dan ook “radicaal”?

En kort over “minder Marokkanen”:
– Is “minder Polen” dan ook radicaal?
Hamer, Aboutaleb en Norder (allen PvdA) en Marijnissen en de Wit (beiden SP) riepen dat, zonder dat daar 5.000 valse aangiftes en een schijnproces op volgden.
– Hoe denk je over uitspraken als “Marokkanen vernederen” (Spekman) en “Marokkaans etnisch monopolie op overlast” (Samson)?
– Wilders lichtte zijn plannen toe, en die zijn in theorie al lang overheidsbeleid:
a) niet iedereen binnenlaten;
b) zware criminelen/terroristen uitzetten;
c) overtollige Marokkanen een oprotpremie aanbieden.

Dat we vervolgens alsnog iedereen binnenlaten (zelfs oorlogsmisdadigers), en ook criminelen en terroristen niet uitzetten (“mensenrechten”) is een heel ander verhaal.
Maar radicaal was Wilders’ voorstel zeker niet.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x