Aanpak van geweld tegen vrouwen faalt

Moord op Rotterdamse Humeyra toont tekortschietende hulpverlening aan

Politie en hulpverleningsdienst bij de school in Rotterdam waar Humeyra werd vermoord

Titelfoto: Politie en hulpverleningsdienst bij de school in Rotterdam waar Humeyra werd vermoord. Screenshot YouTube-video, kanaal De Telegraaf

 

Er is iets goed mis met de veiligheid van vrouwen thuis en op straat. Van de week werd Nederland opgeschrikt door de brute moord op de 16-jarige Humeyra door haar ex-vriend op een school in Rotterdam. De politie en hulporganisaties waren op de hoogte van de mishandeling en de stalking van het meisje. Hun betrokkenheid kon de moord niet voorkomen. Tanya Hoogwerf over het falende hulpverleningsapparaat.

Wij vrouwen eisen. Het klinkt altijd zo lekker strijdbaar, zo krachtig. Eisen, claimen, alsof het normaal is. En het zou ook normaal moeten zijn. Ik ben van nature geen doorgeschoten feminist, ik ben een absolute voorstander van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ik geloof daarom ook niet in quota, positieve discriminatie of een andere mogelijke vorm van emancipatoire benadering of behandeling omdat je toevallig een vrouw bent.

Maar een regel zou geen regel zijn zonder uitzondering. En de uitzondering voor mij is te vinden als het gaat om het gebruik van geweld. Dat is buitenproportioneel gericht tegen vrouwen en meisjes.

Falende hulpverlening

In de afgelopen vier weken zijn we in Rotterdam geconfronteerd met drie gewelddadige incidenten gericht tegen meisjes en vrouwen, waarbij drie vrouwen om het leven zijn gebracht. Het enige wat deze vrouwen gemeen hadden is dat zij allemaal de dader kenden. In twee van de gevallen was er, in ieder geval een vorm van, hulpverlening betrokken zoals we nu weten. Nodeloos te zeggen dat die hulp gefaald heeft, ook al hebben ze hun best gedaan.

“We doen ons best” is niet genoeg, als er al jaren aaneengeregen inspectierapporten verschijnen waaruit blijkt dat een organisatie als het meldpunt huiselijk geweld Veilig Thuis, ondanks gemotiveerde mensen die keihard werken, het niet voor elkaar krijgt om aan de eisen te voldoen en er dus wachtlijsten blijven bestaan.

Het is niet genoeg als een bestuurlijke maatregel zoals het huisverbod voor plegers van huiselijk geweld tot in het oneindige opgelegd kan blijven worden, in plaats van een systeem waarbij we bijvoorbeeld zeggen, three strikes out. Het is niet genoeg als we weten dat de Meldcode Huiselijk Geweld in de praktijk op de werkvloer maar mondjesmaat wordt toegepast. En zo kan ik nog wel een aantal voorbeelden noemen.

 

Straatintimidatie

De laatste vreselijke gebeurtenissen staan niet op zich, er zijn in totaal 18 extreem gewelddadige incidenten tegen vrouwen geregistreerd in 2018 in Rotterdam alleen. Bij Veilig Thuis komen jaarlijks meer dan 10.000 meldingen binnen en dat is nog maar het topje van de ijsberg. 80% van de vrouwen in Rotterdam heeft ervaring met seksuele straatintimidatie, vergelijkbare cijfers kwamen naar buiten uit een recent onderzoek naar seksueel geweld in het uitgaansleven.

Reden genoeg om dus de uitzondering te maken als het gaat om gelijke behandeling van mannen en vrouwen en te zeggen dat genoeg ook echt genoeg is als het gaat om het gebruik van geweld tegen vrouwen.

Papieren veiligheid

Het geweld heeft nu een gezicht gekregen en dat is het gezicht van Bekir E. De 31-jarige moordenaar van een 16-jarig meisje. Een 16-jarig meisje dat, om geen andere reden dan de verkeerde online tegen te zijn gekomen, het slachtoffer is geworden van stalking en mishandeling. Een meisje dat in de steek is gelaten door de wirwar van organisaties die samen een veilig vangnet zouden moeten vormen.

Bekir was geen onbekende voor de politie, het is iemand met een gewelddadig verleden en al eerder veroordeeld voor het gebruiken van geweld tegen Humeyra. Losgelaten in afwachting van hoger beroep met een contactverbod, een papieren maatregel en dus een papieren veiligheid.

 

Niet ingegrepen

Wat duidelijk moet worden, is waarom er niet direct is ingegrepen op het moment dat hij dreigde met een wapen op social media. Waarom niet óf hij van de straat is gehaald óf het meisje veilig in de crisisopvang is geplaatst totdat dat wel het geval was geweest. Waarom is school niet ingeschakeld en als school wél was ingeschakeld, waarom liep Humeyra dan alleen buiten?

Die onderste steen moet nog boven komen en er moet alles op alles worden gezet om die duidelijkheid te creëren. Niet om met een vinger naar een schuldige te wijzen, maar om te voorkomen dat we niet leren van de harde en meedogenloze les die we kunnen halen uit het falen van het vangnet voor Bianca, Sarah en Humeyra en die vele andere vrouwen die dagelijks lijden in stilte.

Genoeg is genoeg

Om al die vrouwen, die hun stem nog niet terug gevonden hebben om te zeggen, genoeg is genoeg, te laten weten dat hun veiligheid voorop staat en dat geweld of vernedering never nooit acceptabel is. Dat het vangnet dat is ingericht gaat voorkomen dat er meer vrouwen of meisjes doorheen vallen.

Wij vrouwen eisen échte veiligheid, niet diegene die alleen bestaat in een papieren werkelijkheid.

Over de auteur

Tanya Hoogwerf
Tanya Hoogwerf
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam. Ondernemer.
Columns op persoonlijke titel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Elke organisatie die zich hier “zorgen” om maakt doet niets anders dan hun eigen straatje schoonhouden en het rijkelijk vloeiende subsidiegeld te verdelen onder de medewerkers, af en toe een rapportje om de subsidie veilig te stellen om om hun gezicht weer eens te laten zien.
Het lijkt er wel eens op dat deze organisaties er alles bijslepen om een zo groot mogelijke stofwolk te veroorzaken waar niemand nog iets zinnigs in kan vinden.
Zelden hebben deze organisatie ook enig nut, of het nu om terrorisme, vrouwenonderdrukking, mensensmokkel, prostitutie of drugscriminaliteit gaat. Allemaal maken ze mooie grafieken, komen met mooie rapporten die maar al te vaak wijzen naar sociale achterstand, te weinig kansen of met onuitvoerbare plannen en dat er meer onderzoek nodig is.
Misschien moeten we het roer eens omgooien en moeten we gaan onderzoeken in hoeverre culturele aspecten hier een rol in spelen en hoe we deze kunnen verenigen met westerse normen en waarden.
En wat nog belangrijker is, wat gaan we doen als blijkt dat deze culturele aspecten onverenigbaar zijn?
Ik heb liever dat men die rapporten op de brandstapel gooit en dat onze overheid er gewoon werk van maakt om de bevolking afdoende te beschermen tegen deze uitwassen.

Gait H.M. Leferink
Gait H.M. Leferink
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Cornelia, je wilt net als ik en veel anderen door naar de KERN van de zaak. Maar er is hier nog iets in het spel: de Lafheid van onze politici (uitgezonderd Wilders en een paar anderen). Dat in de Tweede Kamer en de Ministeries niet de vinger op de etterende wond wordt gelegd komt juist daardoor! Er zijn hier en nu in de Nederlandse politiek te veel SCHIJLTLAARZEN.

Rob
Rob
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zal nog wel erger worden met de binnenkomst van honderdduizenden die een andere opvatting hebben over vrouwen, maar dat mag niet gezegd worden, want dan wordt je direct betiteld als rasict e.d.

Barend Schouten
Barend Schouten
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

En dan moet ik het volgende lezen op de NOS: De 16-jarige moslima Humeyra, die dinsdag werd doodgeschoten bij haar school in Rotterdam, is vanochtend begraven in de Turkse stad Karaman.
Bij de begrafenis waren tientallen familieleden en vrienden om afscheid te nemen. Volgens RTL Nieuws sprak de plaatselijke imam. “We willen leven in een wereld waarin vrouwen niet worden mishandeld en niet worden gebruikt als voorwerpen. We kunnen dit soort kwaad voorkomen.”

Hé wat? “We willen leven in een wereld waarin vrouwen niet worden mishandeld en niet worden gebruikt als voorwerpen. We kunnen dit soort kwaad voorkomen.” ???!!!
Hoe dan….is het de NOS niet bekend dat vrouwen in de islamitische wereld tweederangs mensen zijn, onderdrukt,
mishandeld en vernederd worden en in het ergste geval als deze tragedie als een beest gedood worden?

HansRO
HansRO
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Barend Schouten

Onze fijne en zo objectieve en alles-van-meerdere-kanten-bekijkende Staatsomroep heeft er alle belang bij zulke eh…”vredelievende” teksten uit mondjes van Imans te citeren, we moeten immers weten dat Islam=Vrede…niks anders dan vrede…

Gait H.M. Leferink
Gait H.M. Leferink
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

Rob, wie bang is om zijn mening te zeggen verliest altijd! Het is de kortste weg naar zijn mening niet meer MOGEN zeggen, waarna meestal volgt dat men zijn mening daarna niet meer KAN zeggen! Goodgoan: Huuskesgait

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tanya Hoogwerf is een verstandige vrouw met gezonde denkwijze. Zijn er nog meer van zulke vrouwen in de Gemeenteraad of is zij de enige? Daar lijkt het op. Linkse vrouwen aan de roer zoals mw. Halsema proberen het boerka verbod als symbool politiek weg te zetten en vinden de boerka een vrijheidsrecht voor de vrouwen terwijl deze door hun mannen verplicht wordt gesteld en de vrouwen niet vrijwillig hun bedenkelijke vrijheid laten opeisen. West Europa kraakt in haar voegen door de linkse politiek die als een dodelijk slepende ziekte zich steeds verder uitzaait. Het gaat hun niet om de vrijheid voor de vrouwen of wie dan ook omdat zij hun waarheid als enige waarheid hanteren. En dat is dat de wereld en zeker Nederland van iedereen is. Hun wereld is een utopisch beeld die nooit zal komen omdat mensen eenmaal niet gelijk zijn en eenmaal niet dezelfde denkwijze hebben. Scheiding van kerk en staat is voor islamitische cultuur ondenkbaar en dat zorgt voor de spanningen in onze maatschappij. De nieuwelingen laten zich hun dominante cultuur nooit afpakken in tegenstelling tot onze leiders die eigen cultuur weggeven om de anderen niet te kwetsen. Een walgelijke idioterie. Als je niet achter je eigen cultuur staat heb je zelf geen bestaansrecht dan wordt je opgeslokt als een niets betekenende bijzaak.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een nader onderzoek van justitie in het geval van Bekir E. lijkt zeker op zijn plaats. Het is duidelijk dat preventieve hechtenis vaker zou moeten worden toegepast ter voorkoming van dit soort incidenten, zeker als de mogelijk toekomstige moordenaar een strafblad met geweld heeft van een meter lang en duidelijk niet goed bij zijn hoofd is. Daarnaast moet, voor zover mogelijk, sexuele intimidatie op straat en huiselijk geweld veel harder worden aangepakt. Tot slot moet er binnen bepaalde migrantengemeenschappen bewustwording ontstaan dat vrouwen volstrekt gelijkwaardig zijn aan mannen. Een rem op de massa-immigratie, met name uit vrouwonvriendelijke culturen als de islam, zou kunnen helpen om de problemen in Nederland kwantitatief te beperken, is het niet binnenshuis (of in het fietsenhok) dan toch op zijn minst op straat.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mis een duidelijke link naar een geïmporteerde ideologie die de verantwoordelijkheid draagt voor het overgrote merendeel van al die gevallen van seksuele straatintimidatie, seksueel geweld in het uitgaansleven, en fysiek geweld tegen vrouwen in het algemeen.
Alle bovenvermelde onaangename zaken zijn van alle tijden en van alle culturen, maar in de ene cultuur is het wel nogal een beetje meer aanwezig als in de andere.
Zolang je dus niet bereid bent om “minder minder” te zeggen ben je niet simpelweg aan het dweilen met de kraan open, dan ben je aan het dweilen achter een dijkdoorbraak, zeker na de recente capitulatie van Marrakesh.
En dat al die uit de subsidieruif vretende linksgedraaide “sociale werkers” de spreekwoordelijke zachte heelmeesters voor de bekende stinkende wonden zijn was eenieder met enig gezond boerenverstand al heel lang geleden duidelijk.
Oplossing is simpel, PVV of FvD stemmen, zodat eindelijk de bezem eens door die hele linkse Augiasstal gehaald kan worden, waarna de hoofdoorzaak van dit soort problemen met wortel en tak uitgeroeid kan worden.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi gezegd, maar ja, daar blijft het bij. Er verandert dus helemaal niets, zolang bepaalde politieke stromingen het hier voor het zeggen hebben. En reken maar dat er bij de hulpdiensten, de politie, etc. ook helemaal niets verandert. Dan hadden ze daar vijftig jaar geleden mee moeten beginnen (of de politisering en de instroom van multi-culti moeten stoppen). Nu is het te laat. Krokodillentranen.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Aanpak van geweld tegen vrouwen faalt”. Klopt helemaal.
Maar noem mij iets wat in Nederland NIET faalt !
Zolang wij opgescheept blijven zitten met minkukels als Pinokkio, Buma, Segers, Yasser Feras (alias Jesse Klaver) zal er in ons land niets veranderen.
De gehele Haagse Bende is “vréselijk geschokt, gooit álles verre van zich en herkent zich nóóit ergens in”!
Maar IK kan er geen chocola meer van maken !! Maar dit terzijde.
Een moordenaar als deze parasiet had allang moeten worden uitgezet naar een land, waar de plaatselijke imam “liefde t.o.v. de vrouwen” predikt. (Hoe achterlijk wil je ’t hebben ?) Een veroordeelde buitenlander loopt in NL “gewoon” vrij op straat : ONGEHOORD !
De gevolgen zijn zichtbaar.

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig geschreven Tanya, de tijd van pappen en nathouden is voorbij, er moet een wet komen waarmee de politie zo’n hufter per direct kan opsluiten tot het gevaar is geweken.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En dan dat PVV-raadslid, die verkracht werd door meeerdere moslims.
Er wordt niet eens onderzoek naar gedaan.
Links en allochtonen mogen hier straffeloos alles zeggen en doen.
De rest (andersdenkenden, vooral PVV-ers) is vogelvrij!

Der Ganzumsonst
Der Ganzumsonst
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is de bureaucratie.
Mensen werken volgens protocollen en voeren richtlijnen uit.
Dan krijg je zoiets, instanties die lang elkaar heen werken.
Niemand eigent zich het probleem toe.
Enige bezieling is er al lang en breed uit gemanaged.
De mensen hebben namelijk de cursus gehad, nou dan!

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x