De koffers staan klaar

Negen van de tien Joden ervaren toename antisemitisme in Europa

 

Brandende kaarsen op begin laatste dag Chanoeka

Foto: Brandende kaarsen op begin laatste dag Chanoeka (CC0)

 

Bijna negen van de tien Europese joden menen dat antisemitisme de afgelopen vijf jaar is toegenomen in de EU. Dat blijkt uit een enquête in twaalf landen van het EU-agentschap voor de Fundamentele Rechten (FRA).

NU.nl meldt “Bijna 30 procent van de ondervraagden zegt minstens een keer in de voorgaande twaalf maanden te zijn lastiggevallen, maar slechts één op de vijf van hen stapte naar de politie. 34 procent vermijdt een bezoek aan de synagoge en joodse evenementen uit vrees voor de veiligheid. Antisemitisme is volgens 89 procent van de ruim zestienduizend ondervraagde Joodse EU-burgers het meest problematisch op de sociale media”. 

Opiniez-auteur Ernst Lissauer over zijn verhouding tot antisemitisme.

 

Gelatenheid

Het is geen acute revelatie. Het is alleen steeds duidelijker naar voren gekomen in de dagelijkse omgang en conversaties met Joodse gezinnen. Ongeveer vier jaar geleden sprak ik met leden uit het publiek die op een hoorzitting over ritueel slachten waren afgekomen. De rituele slacht is een discutabele Joodse gewoonte die alles te maken heeft met de inkomsten van rabbijnen en niet zoveel met religieuze verplichtingen. Rabbijnen leven van hun gemeente en de handelingen die ze daarvoor verrichten.

Maar hoewel ik het onderwerp rituele slacht links liet liggen vond ik de gesprekken met de Joodse gemeenschap over hun leven in Nederland veel boeiender. De ouderen schenen zich te schikken in de vaststelling dat hun nageslacht zich voorbereidde op emigratie. Met een voor Joden zo kenmerkende gelatenheid accepteerden deze overlevenden en naoorlogse generatie hun ouderlijk lot, wat mij koud om het hart sloeg.

Ik zag de massale onverschilligheid terug waarmee hun familie ooit de treinen in was geduwd. Defaitistische berusting. Ik heb dat hen toen niet verweten, maar verzette mij er wel tegen. Steeds als ik in contact kom met Joodse families valt het mij op. De koffers staan bij wijze van spreken al klaar en ik weet niet of dat altijd al zo is geweest of dat het nu pas zichtbaar wordt.

Woestijn met schapen

Mijn ouders zouden na hun pensioen naar Israël vertrekken. Ze waren van de generatie die een half leven zonder Joodse staat heeft geleefd en daar dagelijks de gevolgen van ervoer. Concrete plannen kende ik niet, al nam ik het toch serieus omdat mijn oudste broer, voor mij onverwacht, zijn hele leven in een hutkoffer zag gepropt om in Israël aan het Leo Baeck College te gaan studeren. Plotseling werd ik geconfronteerd met het verlies van mijn oudste broer. Geen uitleg.

Geen idee waarom mijn ouders hem wegstuurde naar een vreemd ver land waarover ik alleen via een norse voorzanger en leraar sprookjesvertellingen had gehoord. Mozes die een zee doormidden kliefde met een toverstaf en andere gezellige verhalen die aan de tafelgesprekken over de Ilias door mijn vader herinnerde. In mijn beleving liep mijn broer door een woestijn met een gewaad en wat schapen. Meer begreep ik er niet van.

Het eerste jaar kwamen de juichende handgeschreven brieven van mijn broer over de geweldige school en de goede resultaten. Maar daarna werd de sfeer grimmiger. Uiteindelijk moest hij worden opgehaald door een bevriend Israëlisch echtpaar dat toch naar Nederland vloog voor familiebezoek. Hij mocht niet alleen reizen, zo luidde het strenge advies van de kliniek waar hij was opgenomen. Dat jaar zag ik hem enkele keren op de afdeling Heren 3 van de Ramaerkliniek in Loosduinen. Hij lag op een bed, maar scheen niet ziek. Om hem heen oudere figuren uit One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Tot op de dag van vandaag heb ik geen informatie over de oorzaak of naam van het ‘ziektebeeld’.

Jeugd wil naar Israël

Desondanks naderde de pensioenleeftijd van mijn vader. Er stonden geen fysieke koffers klaar en ik wachtte af met de gelatenheid van een puber, bezig met zichzelf en minder met de toekomst. Mijn oudste broer was weer thuis, maar definitief veranderd. Eén jaar voor zijn pensioen overleed mijn vader aan een hartinfarct. Hij zou Israël nooit bereiken. Mijn moeder stierf ruim één jaar later ook. De confrontaties met de Stichting 40-45, waar ze als weduwe een pensioentje moest aanvragen, werden haar teveel.

Mijn oudste dochter, die over twee jaar even oud is als mijn broer toen hij naar Israël vertrok, is niet van plan in Nederland te blijven. Ze wil naar Israël of de VS beweert ze, ondanks dat ze van mij hoort hoe hard die prestatiegerichte landen zijn. Hoe die gedachte bij haar is gaan leven weet ik niet, want ze kent geen Joods leven zoals ik in mijn jeugd. Ik vroeg haar onlangs tijdens onze tafelgesprekken of ze wist wie koning David was. Dat heb ik haar toen maar uitgelegd.

We steken Chanoeka-kaarsen aan in plaats van een kerstboom en ik heb haar één keer een loofhut laten zien. Dat was het wel wat betreft de Joodse opvoeding. En ze is niet de enige. De Joodse jongeren staan op het punt te vertrekken of zijn al weg, zoals mijn broer destijds. Het vreemde is; het antisemitisme neemt toe in woord en daad, ik ken alleen bijna niemand die daar direct fysiek slachtoffer van is. Ik kom antisemitisme al mijn hele leven in allerlei vormen tegen en heb het nooit als probleem ervaren. Over enkele jaren bereik ik de leeftijd waarop mijn vader stierf, maar plannen om naar Israël te verhuizen heb ik niet.

Genetisch fenomeen

Het is een genetisch bepaald fenomeen. De millennialange vervolging heeft zich kennelijk vastgezet in de genen van de Jood. Jongeren met een toekomst voor zich en een onuitputtelijke levensenergie zien een grotere wereld voor zich. Daarnaast zijn alle Joodse jongeren ongewild getuige van de eerste- tweede- en derde generatie Holocaust-slachtoffers. Als er nog een opa of oma leeft wordt dat pijnlijk zichtbaar, maar uiteraard zijn ook mij zaken via mijn ouders doorgegeven die ik al of niet bewust op mijn kinderen overbreng. Hun opa en oma zijn als direct gevolg van de Holocaust vroeg overleden, dus nooit in beeld geweest.

Die simpele gegevens zorgen vooral rond 4 mei nogal eens voor misverstanden in Nederland over de herdenking. Hoewel onder de kabinetten Rutte de menselijkheid zienderogen uit de maatschappelijke verbanden wordt getrokken, zie ik hier nog steeds een systeem dat redelijke bescherming biedt. De eindigheid zie ik ook. Maar de Joodse jeugd ziet een eindeloos leven voor zich, ik niet. Mijn motto is altijd het doorgeven van verhalen geweest. Overlevering en doorgeven is essentieel voor groei.

Ik heb dat zelf ook zo ervaren van anderen die mijn opleiding op zich namen nadat ik wees werd. De Jezuïet die de hoofdtaak voor zijn onuitputtelijke rekening nam was zelf antisemiet. Hij heeft mij maar één keer laten schrikken. Vlak na het overlijden van mijn moeder wilde hij een these over dood en leven duiden door aanschouwelijk onderwijs. Hij stond op, liep naar de erker en keek de straat in. ‘Kijk, daar stopt een auto en stappen je ouders uit’ zei hij enthousiast. De historie over het Nabije Oosten en van Gilgamesj tot aan de Zesdaagse Oorlog werd gedetailleerd onderwezen, maar ik moest zelf ‘Palestina’ vertalen in Israël want dat land zou hij tot zijn dood niet erkennen.

Hypocrisie

Inmiddels heb ik die stof tot een topos gemaakt waarmee ik hypocrisie op een exacte manier kan duiden. Het is het schoolvoorbeeld waarmee de politieke en feitelijke werkelijkheid kan worden aangetoond. Maar het is maar een middel. De machteloosheid van ons bestuur en vooral ook van de EU om hun Joden te beschermen is helder zichtbaar. In de politiek wordt antisemitisme door links en rechts veroordeeld, maar in stemgedrag en de praktijk openlijk toegestaan en beleden. Een hek om het probleem, KMAR ervoor en het is opgelost.

 

Dat zien Joodse jongeren ook. Het Marrakesh-pact en de open grenzen zijn voorbeelden die door hen anders, minder positief, worden gelezen. Zij zijn zich, meestal in stilte, bewust van de jihad die hen hier langzaam overspoelt. Gevoegd bij het oud-Europees antisemitisme dat ze met de paplepel waarschuwend is ingegeven via hun ouders, is hun toekomstbeeld somber door de giftige cocktail die hier voor hen wordt bereid. Ik zou mij moeten bekommeren om de opgelegde ‘gesensibiliseerde’ verslaggeving over migratie die mijn vak middels het Marakesh-pact bedreigt, maar zal mij daar natuurlijk tegen verzetten. Ik heb al een lange carrière achter mij liggen, voor net afgestudeerden ligt dat anders.

Hoe de Brexit ook afloopt; Engelse Joden nemen de vlucht naar Israël. De kans bestaat dat de omstreden “antizionist” Jeremy Corbyn daar straks aan de touwtjes trekt. Ik ben geneigd deze vlucht als Israëlische propaganda te duiden. Als morgen alle Joden daarheen zouden vertrekken is de door velen gewenste uitroeiing een simpele zaak. Maar de vast aanwezige overtuiging bij Joodse jongeren dat hun toekomst niet meer hier ligt heb ik zelf waargenomen. Ik zal mij daar op de één of andere manier als vader mee moeten verzoenen.

Wat Europa betreft raad ik het continent aan dat ook te doen, want het nomadenvolk dat onder meer handel, wetenschap, filosofie, literatuur, muziek, rechtswetenschappen en beeldende kunst meebracht, neemt binnenkort weer afscheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als het zo door gaat met de invloed van Europa in onze landen gaat er nog wel meer gebeuren dan antisemitisme.
Zolang van overheidswege een op haat en vergelding gebaseerde woestijn ideologie gefaciliteerd wordt zullen ook de Europeanen ten prooi vallen.
De meest waardevolle mensen zijn het eerste weg, net als bij een bedrijf dat op de fles gaat.
Op een gegeven moment zullen ook Merkelstenen geen beveiliging meer bieden omdat de overname van onze landen en het vermoorden van (ongelovige) inwoners vanuit de overheid mag worden ingezet.

Ben Steijn
Ben Steijn
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank, heer Lissauer. Als gepensioneerde handelsondernemer heb ik, gezien mijn leeftijd, met veel landen en personen zaken gedaan. Mijn Joodse collega ondernemers hebben mij het meest bijgebracht. Humor en handelsgeest. Ik heb veel en graag met ze mogen samenwerken, ook als het concurrenten waren. Vredelievend en begaan. Ik ken geen ander volk dat zich aangaande hun geloof zo bescheiden opstelt. Totdat ze worden belaagd. Mijn interesse en kennis van de historie van voor de Romeinse bezetting van Judea doet mij onmiskenbaar en zonder enige schroom kiezen voor de Joodse gemeenschap en Israël. Waar en wanneer ik kan zal ik uitleggen dat de naam Palestina geschiedkundig afgeleid is van de Romeinen die hun Paladijn stichtten in de regio waar nu Palestina ligt.
Nogmaals dank voor de mogelijkheid om in uw gedachtenwereld te mogen kruipen. Mijn support heeft u. Hartelijke groet.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Geachte heer Steijn. Aan uw lovende woorden voor uw Joodse collega’s en Joden in het algemeen wil ik niets afdoen. Ik vraag me alleen even af hoe het zit met die Paladijn. Ik heb altijd gedacht dat de Paladijn een van de zeven heuvels is waarop Rome oorspronkelijk gebouwd is. De naam Palestina voor het Joodse land was een verwijzing naar het Philistijnse volk dat rond het jaar 0 al was verdwenen. De bedoeling was geloof ik om het Joodse volk het besef te ontnemen dat het hun beloofde land was en zo het verzet tegen de Romeinse bezetting te breken of althans te verminderen. Dat is niet gelukt, integendeel. Overigens is het overduidelijk dat de islamitische massaimmigratie verantwoordelijk is voor het toenemende anti-semitisme in Europa. Anti-semitisme ligt diep verankerd in de islamitische teksten en wordt zeer actief levend gehouden door islamitische leiders. Maar ook door bestuurders als Frans Timmermans die daarover slechts zwijgen en niemand ter verantwoording durven roepen uit angst voor stemmenverlies. Ik ben benieuwd of er iets zal veranderen als stemmenverlies geen argument meer zal zijn door de opkomst van fundamentalistiche moslim broederschap partijen als Denk.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schijnbaar hebben ze niets geleerd dat elite clubje in de EU van de tweede wereld oorlog, dat ze antisemitisme zo toe wakkeren. Alles wat ze binnen halen is toch zo wie zo anti christen en anti joods, dus kan men gerust zeggen dat Merkel de Europese burgers de islam oorlog op een serveer tablet Europa heeft binnen gebracht. Dat heeft ze in ieder geval geschaft. Wij zijn als Europese burgers verraden en uit geleverd aan de islam massa,dit is de hele opzet van de EU geweest. Iets slechters en verderfelijk als de EU politiek vind men zelden, en onze malloten leiders in de EU keuren ook nog alles goed wat de EU al die landen voorschoteld. Ziek zijn ze om dit opnieuw toe te staan,het is vergelijkbaar met wat in 40/45 gebeurd is met de joden,maar nu ook met de andere Europese burgers.

Roelofje
Roelofje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“want het nomadenvolk […] neemt binnenkort weer afscheid.”
En dat is vooral een verlies voor Europa.

Henri
Henri
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelofje

Deze bittere constatering van Ernst Lissauer doet mij pijn, maar hoe waar is zij.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zal toch niet Merkels’s bedoeling zijn geweest (en nóg zijn !) om de anti-Joodse “politiek” van Adolf H. te vervolmaken ? Het heeft er álle schijn van !
Merkel = een mens zónder enige moraal of historisch besef.

Eddie
Eddie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het “nieuwe” antisemitisme komt uit “rechtse”, neonazistische hoek, Johan Derksen is homofoob, sexistisch èn racistisch tot op het bot en islam is vrede….. ziehier de Orwelliaanse newspeak van onze tijd. Men zou de verwerpelijke, afschuwwekkende homofobe, antisemitische en vrouwonvriendelijke tweets uit islamitische hoek eens strafrechtelijk moeten onderzoeken. Maar dat kan natuurlijk niet, want dan hebben we het over moslims en bijgevolg zou men racistisch bezig zijn…

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Palestijnse regering financieel belonen, nog meer islam importeren en propageren en tegelijk het voor de Joden opnemen gaat niet samen. Dat is ongeveer wat onze regering doet.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een paar miljoen (and counting) Moslims die de Jodenhaat er met de paplepel ingeschept krijgen, een grote groep Joden hatende radicale linkse pro ”Palestijnen” activisten zonder enig fatsoen en historisch besef, een totaal verlinkste media die bol staat van de anti-Israël propaganda, en een linkse overheid die pretendeert antisemitisme te veroordelen maar tegelijkertijd bij elke gelegenheid Israël aan de policor schandpaal nagelt. Nu heeft de rechter een tijdje geleden beslist dat nationaliteit eigenlijk hetzelfde is als ras, dus de voorgedrukte aangifte formulieren tegen alle woordvoerders van bovenvermelde foute groeperingen en instanties zullen al wel in de maak zijn neem ik aan, en dan komt het gelukkig toch allemaal weer goed. Oh wacht even, die eerste groep heeft natuurlijk onder de noemer “vrijheid van godsdienst” het grondwettelijke recht om Jodenhaat te propageren. Das nou jammer, maar goed dat Adolf nooit geroepen heeft dat hij een profeet van god was, anders zaten we ook nog altijd met de Nazi’s opgescheept. Misschien toch niet zo’n goed idee, dat vrijheid van godsdienst. Nou ja, de rest kan gelukkig wel nog steeds een aanklacht verwachten. Oh wacht even, het OM heeft het natuurlijk veel te druk met echt belangrijke zaken, zoals politieke processen tegen politici die dingen zeggen die het partijkartel niet aanstaan, en tegen Friese kindervrienden en zo. Das nou jammer voor de Joden, dat ze dankzij de vrijheid van godsdienst, en het “socialisme”, toch de koffers maar weer moeten pakken.

SFH
SFH
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

lees Hans Jansen , in de koran staat veel meer jodenhaat dan in mein kampf , en zó heeft de allah en zijn spreekbuis het gewild.

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x