Analyse: Elitaire Buma splijt het CDA

Politiek leider zwak, initiatiefloos en onzichtbaar

Sybrand Buma, politiek leider CDA.

Foto: Sybrand Buma, politiek leider CDA. Bron: Beeld Tweede Kamer.

 

Het rommelt al een tijdje in de top van het CDA. De peilingen zijn slecht, Buma en zijn meeste fractieleden zijn onzichtbaar en het lukt de christen-democraten onder het kabinet Rutte-III maar niet om politieke thema’s te claimen. Daar bovenop komt nog de uitholling van het electorale midden en de uitstervende groep van ouderen in de provincie die loyaal op het CDA stemden.

Bewindslieden

In het kabinet functioneert het CDA een stuk beter en weet men aardig uit het negatieve nieuws te blijven. De hoofdpijndossiers betreffen vaak VVD-bewindslieden (Harbers, Blok, Wiebes) of D66-ers (Kaag, Ollongren). De CDA-bewindslieden Hoekstra en vice-premier De Jonge maken een vrijwel smetteloze indruk, hoewel deze laatste enkele weken geleden op een persconferentie niet wist wat het Marrakesh-pact was.

Het altijd moeilijke departement V&J wordt heel aardig geleid door Grapperhaus, terwijl daar toch al heel wat VVD-ers zijn gesneuveld. Maar laten we niet te vroeg juichen voor Professor Ferd: er komt nog een moeilijk dossier aan als de waarheid rondom de totstandkoming van het Wilders-proces uit gaat komen. Het is vrijwel zeker dat hier ontoelaatbare zaken tussen het OM en de politieke top van het ministerie hebben plaatsgevonden en de minister zal hiervoor naar de Tweede Kamer moeten komen. Er zullen waarschijnlijk koppen gaan rollen op het departement.

Buma past op de winkel

Te midden van de dynamiek in het kabinet en de partij is daar Sybrand van Haersma Buma, die zijn naam enkele jaren geleden volks heeft afgekort tot Sybrand Buma. Deze taalkundige noodgreep is slechts cosmetisch gebleken. Buma is namelijk één van de meest elitaire beroepspolitici die er rondlopen in Den Haag. Nazaat uit een politiek nest, lid geweest van het Gronings Studentencorps Vindicat en al jarenlang wonend in het nette Voorburg.

Altijd een keurig voorkomen en praten over wat goed is voor Nederland. Maar ondertussen meedoen met de machthebbers in de hoop op een verlenging van zijn carrière, die louter heeft bestaan uit op de winkel passen. Want zeg nou eerlijk: welke wapenfeiten kunnen worden gelinkt aan Buma?

Bijna gehalveerd

Op zichzelf is er veel te zeggen voor een dienend leider die zelf niet op de voorgrond treedt, maar dan moeten de mensen die je leidt wel kunnen excelleren. Of moeten de peilingen de goede kant op gaan waarbij gebruik wordt gemaakt van het momentum. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond staat het CDA op 11 zetels. De partij wordt daarmee bijna gehalveerd ten opzichte van de huidige 19 Tweede Kamerleden. En Buma blijft onzichtbaar. Totdat hij dan heel opportuun bij het pensioendebat vindt dat hij moet ingrijpen en de woordvoering van de pensioenspecialist Omtzigt abrupt overneemt. Ondanks dat de hervorming van het pensioenstelsel een belangrijk thema is, sneeuwde het onder in het migratiegeweld.

Marrakesh

Als Buma nou echt een leider was geweest en zijn nek had willen uitsteken, dan had hij beter afgelopen week het woord kunnen voeren over het Marrakesh-pact. In plaats daarvan liet hij de fragiele en emotionele Madeleine van Toorenburg aan het woord, die met haar optreden meer kiezers heeft weggejaagd dan erbij heeft gehaald. Vooral de reacties onder het uitgebrachte filmpje zijn veelzeggend.

 

Kernprobleem

En daarmee beginnen we langzaam door te dringen tot de kern van het probleem.

Buma grijpt WEL in op de zaken waar hij NIET op in moet grijpen en hij grijpt NIET in op de zaken waarop hij WEL zou moeten ingrijpen.

De jongerenvereniging van het CDA is ook klaar met Buma doordat hij blijft weigeren een partijresolutie uit te voeren rondom het leenstelsel. Buma schoffeert naast de Nederlandse bevolking ook gewoon zijn eigen partijgenoten.

Elitepartij

Buma heeft een kwalijke trend ingezet sinds zijn aantreden. Het CDA is een elitepartij geworden en heeft zichzelf actief losgezongen van de middenklasse. De confessionele onderklasse is al jaren uit beeld. De partijtop is opgestegen in het elitocratische systeem, waarbij het draait om Brussel, internationale verdragen, belastingverhogingen en klimaatactivisme. Soms heeft Buma even een helder moment en pleit hij in de HJ Schoo lezing voor de gewone Nederlander. Maar tegelijkertijd verdedigt hij weer met vuur de multiculturele samenleving.

 

Meer recent wil hij opeens de Nederlandse gele hesjesbeweging aan de klimaattafel hebben, maar ieder normaal denkend mens prikt direct door dit gehuichel heen. De gewone Nederland wil namelijk geen Marrakesh-pact en Buma stemt toch vrolijk voor. Geen woorden maar daden, Sybrand.

Onenigheid

En zoals dat gaat binnen politieke partijen: er ontstaat onenigheid. Er ontstaat een kamp dat oprecht een realistische nationale koers door het midden wil varen en er is kamp dat met zijn hoofd in de wolken loopt en bijna is vergeten voor wie ze ook al weer in de politiek zitten. Bijna één op één met de scheiding die je in de maatschappij ziet plaatsvinden, ontstaat er een tweedeling in het CDA met de progressieve elite versus de conservatieve realisten. Ze rollen nog niet vechtend over de grond, maar de twee kampen zijn een feit.

Progressieve elite

De elitegroep wordt aangevoerd door Sybrand Buma met aan zijn zijde Ruth Peetoom, de afzwaaiende partijvoorzitter. In de fractie heeft hij zijn rechterhand Pieter Heerema, Hanke Bruins Slot, Madeleine van Toorenburg, Mustafa Amhaouch, Joba van den Berg. In het kabinet heeft hij lichtgewicht De Jonge, Mona Keijzer en Ank Bijleveld in stelling gebracht. De elite van de partij wil graag dat het kabinet Rutte-III zijn rit uitzit door de kalmte te bewaren. Thematisch is deze groep globalisten bezig met het uitleggen van de voordelen van de EU, zijn ze bezorgd om het klimaat, weinig zakelijk en geloven in het goede van de mens.

Progressieve elite CDA: Ruth Peetoom, Madeleine van Toorenburg, Sybrand van Haersma Buma, Hugo de Jonge en Mona Keijzer.

Foto: Progressieve elite CDA: (vlnr) Ruth Peetoom, Madeleine van Toorenburg, Sybrand van Haersma Buma, Hugo de Jonge en Mona Keijzer. Bron: Tweede Kamer, rijksoverheid.nl en Twitter (CC0).

Conservatieve realisten

De realisten aan de andere kant vechten voor het behoud van de Nederlandse cultuur, hebben hun hart in de provincie, willen duurzaam vergroenen en geven om hun achterban. Deze groep is nuchter en zakelijk, inhoudelijke professionals die iedere dag hard werken in Den Haag. De leider van de conservatieve realisten is Wopke Hoekstra. Hij staat te trappelen om het partijleiderschap over te nemen, maar gezien zijn rol in het kabinet laat hij dit bewust nog even rusten.

Hoekstra heeft in het kabinet Ferd Grapperhaus en Raymond Knops aan zijn zijde. Vanuit de fractie kan hij rekenen op de inhoudelijke Pieter Omtzigt, de conservatieve zuiderling Martijn van Helvert, de Groningse Anne Kuik, het Veluwse agrarische team Jaco Geurts/Evert Jan Slootweg en allemansvriend Harry van der Molen. Vanuit het bureau lijkt er ook steun te ontstaan vanuit het Wetenschappelijk Instituut met de nieuw aangetreden directeur Pieter Jan Dijkman, die wil werken vanuit de realiteit van het populisme.

Conservatieve realisten CDA: Martijn van Helvert, Pieter Omtzigt, Anne Kuik, Wopke Hoekstra en Ferd Grapperhaus. Bron: Tweede Kamer en rijksoverheid.nl.

Foto: Conservatieve realisten CDA: (vlnr) Martijn van Helvert, Pieter Omtzigt, Anne Kuik, Wopke Hoekstra en Ferd Grapperhaus. Bron: Tweede Kamer, rijksoverheid.nl en Twitter (CC0).

Middenklasse

Het is zaak voor het CDA om de ontstane tweedeling zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Niet omdat dit intern de gelederen zou sluiten, maar omdat dan de blik naar buiten kan worden gericht. Gezien de polarisatie ligt het grootste electorale gat exact in het midden. En hoewel het tegenwoordig moeilijk is om het midden aan te geven gaat het hierbij om een realistisch kritisch geluid waarbij de stem van de middenklasse wordt vertolkt.

Dus natuurlijk moet Nederland bewegen rondom het thema klimaat, maar doe het met mate. Beperk de immigratie drastisch, maar houdt de grenzen open voor vluchtelingen. Blijf binnen de EU, maar alleen als Brussel hervormd wordt. Zorg voor betere lonen, maar jaag de multinationals niet weg en vier de Nederlandse cultuur, maar sta open voor de weg van de geleidelijke aanpassing.

Wanneer pakt Wopke door?

Om deze koers te gaan pakken is een nieuwe wind nodig binnen het CDA. Het is kraakhelder dat de conservatieve realisten hierbij het voortouw moeten nemen. Buma moet zo snel mogelijk vervangen worden door Wopke Hoekstra, waarbij een heldere realistische koers dwars door het midden wordt ingezet. Zonder deze ingreep verliest het CDA bij de aankomende verkiezingen opnieuw terrein en kunnen ze zich samen met de VVD en D66 voegen bij de PvdA.

De komende maanden worden cruciaal voor de toekomst van het CDA.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een van de grootste problemen die we momenteel hebben is dat vrijheid van godsdienst in de wet verankerd is, wat het lastig maakt om op te treden tegen “religie” gerelateerde zaken die wettelijk bezien niet door de beugel kunnen.
En dan doel ik natuurlijk op die als religie vermomde foute ideologie met de naam Islam.
Het word dus tijd om deze wet, ooit in het leven geroepen om de diverse stromingen binnen de christelijk religie vreedzaam naast elkaar te kunnen laten bestaan, en nu door de Islam misbruikt voor zaken waar deze nooit voor bedoeld is geweest, aan te passen.
Maar pogingen daartoe zijn altijd gedoemd te mislukken omdat het CDA al bij voorbaat dwars gaat liggen, enkel omdat het Christendom dan ook de beschermde status kwijt raakt.
Dat dit de doodsvijand van het Christendom, en de Westerse cultuur, rechtstreeks in de kaart speelt hebben ze blijkbaar niet in de gaten, of willen ze domweg niet zien.
Goede zaak dus dat het CDA steeds verder geminimaliseerd wordt, dergelijke “weg met ons” partijen kunnen prima gemist worden in Nederland.

ray smith
ray smith
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Dat laatste zinnetje van U , daar hebt U 100% gelijk in.

Roelofje
Roelofje
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Vrijheid van godsdienst is niet speciaal bedacht voor moslims, zelfs niet uitsluitend voor het CDA. Die vrijheid is er voor iedereen, u en ik. Om ons te beschermen tegen een almachtige overheid. Die artikelen (het raakt meerdere) schrappen of daarin uitzonderingen maken, heeft tot gevolg dat de overheid vanaf dat moment bepaalt wat religie is of ideologie, en welke religie/ideologie men wel mag aanhangen en welke niet. Doodeng.

Dus wanneer het CDA zegt: ‘hé, dat moeten we niet willen met ons allen.’ Dan heeft het CDA daarin groot gelijk.

Ben
Ben
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelofje

Het CDA kan beter verdwijnen, sinds Lubbers is de politiek van het CDA alleen maar desastreus voor de Nederlandse bevolking geweest.
Denkt U nog maar aan Hirsch Ballin en Donner.
CDA, PvdA en VVD hebben tonnen boter op hun hoofd.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben

@ Ben.
U heeft gelijk hoor.
Maar wat ik ff wilde zeggen : Ik vond vooral Donner hilarisch !!
Prachtig was vooral z’n tactiek voor het verdrijven van inbrekers uit onze woningen. De dwaas raadde ons aan om heel hard “Boeh” te roepen als er een inbreker in uw/mijn huis werd ontwaard.
Hirsch Ballin was ook wel leuk, vooral als je ‘m zag lopen c.q. huppelen.
Ik had doorlopend medelijden met mevr. Donner en mevr. Hirsch Ballin.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Hirsch Ballin, die piloot Poch op slikse wijze zorgt dat deze meneer onschuldig 8 jaar in het gevang zat. Was CDA en nu weer CDA(Grapperhaus) dat niets voor hem wil doen. We kunnen het CDA missen als kiespijn. Zij lopen gedwee aan het handje van VVD en GL. Het CDA dat het immigratie “”pact”” tekent.
De Filistijnen komen over u. (Simson)

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roelofje

Waarom mag iemand van uit een Godsdienst meer dan iemand die atheist is. We zijn toch allemaal gelijk en toets dan de daden aan de grondwet, die voor een ieder gelijk MOET zijn.
Wel haat mogen prediken in de moskee, maar niet in het cafe. Vreemd!

Roelofje
Roelofje
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

@Thijs Hoop
Kunt niet daden toetsen aan de Grondwet. De Grondwet is er alleen om ons te beschermen tegen de overheid. Soort van zelfregulering (sociaal contract). Vandaar dat het me verbaast dat sommigen daar zo makkelijk aan willen (durven?) te morrelen.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Het CDA en ook en vooral de CU zijn de opstakels zo als u zegt. De politieke Islam is een echte vijand van het Christendom, maar deze partijen zijn te goedgelovig ondanks hun eigen strijd van 1568 tot 1648. De Spaanse overheersing.
Wie opent hier hun ogen en denkt aan onze kinderen en kleinkinderen. Worden zij straks overheerst door de Islam met alle gevolgen van dien of worden ze als lammetjes naar de slachtbank geleid. Het M.O is ons hedendaags voorbeeld.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met god of zonder god, dit kabinet is in zijn geheel achterbaks.

Roelofje
Roelofje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sinds de Tweede Wereldoorlog heet het CDA (dan wel een voorloper daarvan) bijna onafgebroken meegeregeerd (m.u.v Paars 1&2 en Rutte2). Op al die belangrijke dossiers, zoals EU, EMU, migratie, milieu, woningmarkt, zorg etc., heeft het CDA deswege een belangrijke stempel kunnen drukken. En nu pleit schrijver dezes voor meer CDA en een realistischer CDA? Me dunkt dat dit land wel voldoende CDA heeft gehad!

Rob
Rob
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik verwacht bij de komende verkiezingen dat er een grote kentering komt in de Nederlandse politiek, wat ook wel echt nodig is, nu wordt Nederland verkwanseld

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

´Hoop van harte dat u hier gelijk in krijgt. Maar ben bang dat ook als de invasie in Nederland, en die komt er, na het ondertekenen van het Marakesch contract, de burgers in Nederland nog steeds niet wakker zijn. Voor mij zijn er maar 2 partijen die dit land redden kunnen en dat zijn forum voor democratie en de PVV.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

Ik hoop vurig dat u gelijk krijgt.
De tijd voor verandering is gekomen, maar dan wel échte verandering; d.w.z. wég met de huidige zooi.
Laten we zorgen dat er mensen in “den Haag” komen die er zijn voor de échte NL’ers. Zoals Kurz in Oosterijk en Orbán in Hongarije; deze echte mannen laten zich niet in ’t pak naaien door een meewarig kereltje als Jan Kloot Juncker en z’n mede-glibberaar Timmermans.
Oh ja, een vraag aan wie dan ook : wie kan mij antwoord geven op de volgende vraag : stel het onwaarschijnlijke dat de EU idd één groot geheel gaat worden waar blijven dan al die z.g. Koninklijke Huizen ? Of gaat ’t dan net als in Duitsland, daar lopen honderden z.g. prinsen in ’t wild, doen geen ene flikker maar leven van hun familie-bezit ! Nou ja : fam.-bezit ? ’t Is eigenlijk geroofd van de bevolking.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Misschien kunt u bij Stalin terecht of nu bij Poetin. Waar zijn de Koningen en Keizers gebleven? GL is ook een communistische partij, dus mannetje Klaver weet het antwoord zeker of de SP=(Maoistisch.)

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

Voor een frisse wind kunnen we niet zonder het FVD en de PVV.
Geef ze een kans. Terug naar minder immigratie en minder EU.
Lagere belastingen voor de burgers en de Klimaatgekte voorlopig in de ijskast. Gaskraan weer open en dan is er heel veel geld voor Groningen en het Noorden. Weer baas in eigen land en veel handel met iedereen. Geen miljarden naar het buitenland overhevelen. (Pensioenen en de bodemloze putten.)

Christiaan
Christiaan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is onbegrijpelijk dat een partij als het CDA zo ver van de Nederlander komen staan en dat zij dat zelf niet door hebben. Bij alle belangrijke thema’s waar de burger grote bezwaren bij heeft, kiest deze partij voor de elite. En straks gek opkijken als bij de komende verkiezingen een fors verlies wordt geleden.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Christiaan

Ja, Buma verdedigde het schrappen van de dividendbelasting ook al uit naam van Rutte de bedrieger. Het CDA staat nergens voor. Het pluche blijft maar kleven en de oppositie mag geen kans krijgen. Bij Marrakasch is het van het zelfde laken een pak. Met de kennis van nu waren we in 2018 niet voor het pact geweest. Nu zitten we met alle ellende. Wanneer gaan we ze aanklagen? Wilders werd veroordeeld voor minder.

Istus
Istus
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb mij laten verleiden door buma, met zijn retoriek over nederlandse cultuur en integratie. En nu plegen zij hoogverraad. Lijn recht tegenover het beschermen van onze cultuur door die idiote klimaatwaaznin en dat dystopische pact. Had ook gemaild, maar de standaardmail over marrakesh lag al kant en klaar. Ik vraag me zeer af hoeveel procent van de kamerleden dit pact echt gelezen hebben. Ik kan me geen weldenkend mens voorstellen die na het lezen van dit pact zijn steun uitspreekt voor dit pact. Echt niet,

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Istus

De meeste Kamerleden begrijpen er niets van. Ze hebben een A4 gekregen met de instruktie om voor te stemmen. Ja, het is nog steeds stemvee, vooral bij het CDA. Zijn ook tegen referenda, want het volk snapt ons toch niet. De Pastoor of de Dominee heeft gesproken.(CDA)

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Istus

@ Istus.
’t Is precies zoals u zegt : “U kunt zich géén weldenkend mens voorstellen enz. enz.”
In de Kamer zit maar een enkel “weldenkend” mens.
In de “regering” zit er niet één !

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Pieter Omtzigt is de enige CDA-er die zijn dossiers kent, en regelmatig zinnige dingen zegt. Maar als het puntje bij het paaltje komt stemt hij gewoon met het kartel mee… Bijvoorbeeld TEGEN erkenning van de Armeense genocide. Waar hij zich eerder zo hard voor maakte.

Het CDA is dus gewoon niet serieus te nemen als we dit land willen redden. Met een politicus als Grappenhaus die;
– op twitter pleitte voor een beroepsverbod voor PVV-ers;
– maar wel met isis-oorlogsmisdadigers wil praten.

Bindende tip; ga niet “strategisch stemmen”. CDA en VVD nemen de conservatieve kiezer telkens weer in de maling met zinnige slogans. Maar direct na de verkiezingen wordt het programma van Groen Links uitgevoerd; Halbers vloog direct naar Marrakesh, en Nijpels wil iedereen aan de extreem dure, maar niet-werkende warmtepomp.
Alleen FvD en PVV willen problemen echt oplossen. Pas als zij groot genoeg zijn om beleid te bepalen gaat er iets veranderen.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ein Berufsverbot voor mensen, die een andere politieke opvatting hebben of tegen jou zijn, dat doet mij zeer sterk denken aan de dertiger jaren, dat ingevoord werd voor Joden en later voor alle tegenstanders van het Hitler Regiem. Ze kregen ontslag en kwamen nergens meer aan de bak. Rutte 3 is een eng clubje.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

@ Thijs Hoop.
Inzake het Berufsverbot : zouden o.a. Grapperhaus en de rest van het CDA, dát nu “democratie” noemen ?
Dat volk heeft dagelijks de mond vol van “democratie” maar ze bakken er geen reet van.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, dit kenmerkt inderdaad het CDA van nu. Ik heb al vaak geprobeerd om problemen voor te leggen. Ze reageren eerst heel enthousiast… totdat het ingewikkeld wordt en vervolgens hoor je nooit meer iets terug. Ze blijven algemeen, nemen geen duidelijk standpunt in enz. Zeer teleurstellend

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Buma is een meester in het splijten van álles.
Hij is n.l. zelf een gespleten persoonlijkheid.
Vóór de verkiezingen sprak hij n.l. héél anders als ná de verkiezingen.
Onbetrouwbare figuur.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

CDA nog erger dan de PvdA. Het CDA zou dan Christelijk zijn?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

@ Thijs Hoop.
Álles wat in de ogen van CDA-leden enig voordeel oplevert in stemmen of fin.vergoeding, is in hun ogen “christelijk”.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutger van den Noort schrijft een nieuw Nederlands regeerakkoord op grote lijnen: “[Beweeg] rondom het thema klimaat, maar doe het met mate. Beperk de immigratie drastisch, maar houdt de grenzen open voor vluchtelingen. Blijf binnen de EU, maar alleen als Brussel hervormd wordt. Zorg voor betere lonen, maar jaag de multinationals niet weg.” Het moet nog wel even vertaald worden in beleid: 1. sla niet door met warmtepompen, doe meer met gas en kernenergie; 2. maak nu echt werk van migratie, met de vuist op tafel, binnen en buiten de EU; beeindig het cordon rond islamkritische partijen en geluiden; 3. Brussel hervormt alleen als Duitsland het wil, dus zorg ervoor dat Duitsland het wil, uit alle macht, met zoveel mogelijk landen; breek de Frans-Duitse as want dat blokkeert keer op keer elke hervorming; 4. de belastingdruk kan niet keer op keer verder opgeschroeft worden. Nederland doet het economisch goed, maar bungelt qua inkomens onderaan. Wijs op deze vicieuze cirkel: meer vluchtelingen en meer noord-zuid transfers (binnen en buiten EU), dus meer belasting en meer CO2 uitstoot. Dat willen we niet.

Ewout
Ewout
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van der Molen conservatief? En Kuik ook? Is mij nog nooit iets van opgevallen. Volgens mij is dit conservatisme af te meten binnen de scheidslijn voor legalisering van softdrugs of tegen. Ik ken de betreffende twee hiervoor genoemd hun persoonlijke standpunt niet, maar wat mij opvalt bij vooral jonge CDA’ers is dat ze vrij eensgezind zijn over legalisering

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ewout

Het lijkt me niet juist dat de scheidslijn conservatief-progressief bepaald wordt door het standpunt over legalisering van softdrugs. Een tamelijk minor issue in een land waar je overal al vrijelijk softdrugs kan kopen en gebruiken. Meer relevante criteria zijn voor of tegen globalisme, EU, VN, behoud nationale cultuur, multiculturalisme, open grenzen etc.

Ewout
Ewout
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Tja, het is maar net hoe je ernaar kijkt. Ik ken geen enkele VVD of CDA politicus die kritisch is over multicul, EU en VN. Ja oke, in verkiezingstijd ja, dan zijn ze het opeens allemaal.

32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x