De metamorfose van de VVD tot EU-fanclub

Europees verkiezingsprogramma wil méér Brussel

Mark Rutte op het VVD partijfestival

Titelfoto: Mark Rutte op het VVD partijfestival. Screenshot YouTube-video, kanaal VVD

Vorige week zaterdag hield de VVD zijn eerste partijfestival. Honderden leden trokken naar Den Bosch om de hele dag vermaakt te worden. De schrijvende pers liet zich weer eens totaal afleiden door de proefballonnetjes van Dijkhoff en vergat inhoudelijk mee te kijken. Op het liberale feestje (met “bier en bitterballen”) werd namelijk ook het VVD-verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen vastgesteld. Rutger van den Noort analyseert een niet mis te verstane ommezwaai.

Een van de toekomstbepalende zaken die nauwelijks door de media werden opgepikt was dat tussen de bedrijven van het festival door werd bepaald hoe de VVD de verkiezingen voor het Europees Parlement van mei 2019 ingaat. Tijd om dit plan eens tegen het licht te houden. Je zou door alle festiviteiten haast vergeten dat de VVD nog steeds de grootste partij van Nederland is en dat de partijlijn er écht toe doet, of je dat nou wil of niet.

“Focus en Lef”


Het VVD-verkiezingsplan heeft de bravouretitel Focus en Lef en bestaat uit 32 pagina’s, waarbij een duidelijke financiële paragraaf ontbreekt. Dit is in zijn algemeenheid gebruikelijk bij partijprogramma’s, het zijn veelal plannen zonder substantie of duidelijke impactmeting. Er is ook een samenvatting in 2 pagina’s en een overzicht van de kernpunten.

Heel schattig had de partij ook een Engelse versie gemaakt die een stagiair English programme (had moeten zijn: program) heeft genoemd. Focus en Lef is moeizaam vertaald in Focus and Daring, terwijl Focus and Courage veel mooier was geweest. Maar goed. VVD-immigratiewoordvoerder Malik Azmani werd op het festival gekozen als lijsttrekker.

Ontwikkelingen

Vijf jaar geleden ging de VVD de Europese verkiezingen in met het verkiezingsprogramma Europa waar nodig en de lijst werd toen aangevoerd door Hans Maidanplein van Baalen. In de afgelopen vijf jaar is er best veel gebeurd wat in Nederland de meningen over de EU in beroering heeft gebracht: het door Rutte van de tafel geschoven Oekraïne-referendum, Griekenland als financieel zwart gat, de opkomst van populistische partijen in Europa ten koste van middenpartijen, de onbevredigende afwikkeling van de MH17-ramp, de Brexit, massale migratiestromen vanuit Syrië, de situatie in de Krim en de discussies rondom klimaat.

Je zou verwachten dat deze zaken van invloed zijn geweest op het VVD-verkiezingsprogramma.

Soevereiniteit naar achtergrond

De belangrijkste beleidswijziging die is doorgevoerd in het programma is dat de VVD Nederland nog maar vijf jaar geleden positioneerde als soeverein land binnen Europa, terwijl ons land in het nieuwe programma als één van de EU-landen wordt gezien. Dit lijkt een subtiel verschil, maar is cruciaal als uitgangspunt.

Zo begon het 2014-plan met de zin “Voor de VVD is de Europese Unie (EU) een verband van soevereine staten die uit vrije wil een gemeenschappelijke rechtsorde hebben gevormd om grensoverschrijdende problemen aan te pakken.”. In de inleiding van Focus en Lef staat daarentegen “De VVD ziet de Europese Unie (EU) als een samenwerkingsverband tussen landen, met gemeenschappelijke waarden en duidelijke afspraken als fundament.

Het is overduidelijk: de nationale soevereiniteit is naar de achtergrond verdwenen en daarmee ook de vrije wil. Dit komt cijfermatig terug in het verkiezingsplan. Er wordt 23% minder vaak over Nederland(s) gesproken dan vijf jaar geleden. De VVD kiest in zijn verkiezingsplan bewust voor de afschaffing van Nederland als vrije natie binnen een groter EU-verband.

Brussel beslist over migratie

Een andere heet hangijzer – zowel in 2014 als in 2019 – is het thema migratie. In 2014 lezen wij een VVD-ambitie, die is geschreven vanuit het Nederlands perspectief: “Het wegvallen van de binnengrenzen betekent niet het einde van het Nederlandse immigratiebeleid….de VVD is tegen een alomvattend Europees immigratiebeleid” (p. 28).

Nu lezen we een ander verhaal dat totaal ingestoken is vanuit de EU: “Veel mensen maken zich zorgen over ongecontroleerde migratie naar Europa….we moeten investeren in Europese grenswacht, die taken van lidstaten kan overnemen” (p. 14). Migratie is voor de VVD een volledig Europees onderwerp geworden, zonder dat nog sprake is van een nationale visie. Tekenend – maar consequent vanuit het punt van de verdwenen soevereiniteit – is de vaststelling dat in het hele Migratiehoofdstuk het woord Nederland(s) niet wordt genoemd. Ronald Reagan sprak ooit de wijze woorden: “A nation that cannot control its borders is not a nation.

Versterking ESM

Een derde grote koerswijziging van de VVD betreft de financiën van de EU. Hoofdstuk vier in het plan van 2014 (vanaf p. 20) ademt dat EU-landen verantwoordelijk zijn voor hun eigen begroting en problemen. Zo staat er: “De VVD is tegen permanente steun aan probleemlanden omdat dit uiteindelijk nooit de oplossing kan zijn voor de ontstane problemen.” 

Vijf jaar later is de toon anders. Zo moet het nu wél mogelijk zijn dat landen worden geholpen. Wat als een tijdelijk noodfonds begon is nu een permanente financiële instelling geworden, waar Nederland voor 40 miljard euro voor garant staat en maar voor 5.7% zeggenschap in heeft. Er staat “Het huidige Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) wordt hervormd tot een strenger en effectiever noodfonds.” 

En deze trein dendert voort, getuige een recent schrijven van het kabinet Rutte waarin wordt voorgesteld om het ESM verder te versterken in plaats van af te breken.

GroenLinksig klimaatstandpunt

Nadat Nederland in 2015 in Parijs het klimaatakkoord had ondertekend, is de houding van de VVD op dit beleidsterrein ook omgeslagen. Waar in het programma van 2014 nog de markt leidend was in het klimaat – zeg maar GroenRechts – is de route momenteel verlegd naar GroenLinks. Zo lezen we het 2014 “Alleen dan kan de vrije markt zijn werk doen en zullen ondernemers weer naar alternatieven voor fossiele brandstoffen zoeken om daarmee geld te besparen.” (p.23).

Nu lezen we een voorstel tot marktverstoring en het inbouwen van minimumprijzen: “Indien landen deze hervorming tegenhouden en zo de Europese CO2-prijs laag houden, introduceert Nederland met een kopgroep van omringende landen een minimumprijs die oploopt tot 2030″ (p.20). Maar het gaat nog verder. De VVD stelt voor om vol te gaan op het klimaatthema en hiervoor zelfs te kiezen voor een EU van twee snelheden: “Als het niet lukt om met heel Europa tot een ambitieuzer doel te komen, vormt Nederland een kopgroep met omringende landen die hetzelfde doel willen omarmen.” 

Ommezwaai

Afgaande op de voorstellen in de Europese verkiezingsprogramma’s van 2014 en 2019 kunnen we vaststellen dat de VVD op vier cruciale punten is veranderd in de afgelopen vijf jaar. Zo wordt de nationale soevereiniteit teruggeschroefd ten gunste van het Europese ideaal, waarbij migratie een Europees onderwerp is geworden. De  verantwoordelijkheid om financiële schokken op te vangen is op Europees niveau gelegd. Verder is de VVD veranderd van GroenRechts naar GroenLinks, waarbij duurzame organische ontwikkelingen hebben plaatsgemaakt voor links overheidsingrijpen.

Duiding

Het zou raar zijn als de inhoud van een verkiezingsprogramma in vijf jaar hetzelfde zou blijven. De wereld verandert en het is zelfs te prijzen wanneer politici oog hebben voor ontwikkelen en hun standpunten durven te herzien. Het is dan wel zaak om kritisch te kijken of de resultaten van de afgelopen vijf jaar aanleiding geven voor een koerswijziging.

Wezenlijke vragen moeten daarom worden gesteld.

Functioneert Nederland beter als we de nationale soevereiniteit opgeven? Is de EU er de afgelopen vijf jaar erin geslaagd om de migratie te beteugelen? Heeft u er vertrouwen in dat Europa dit beter kan dan Nederland? Hebben we een betere economie in Europa met stabielere banken? En zijn we er in geslaagd om klimaatverandering te stoppen?

De antwoorden van de VVD zijn duidelijk: er is meer Brussel en minder Nederland nodig.

Wederzijds voordeel

Ik geloof alleen maar in een sterke EU als ieder lid er thematisch gemiddeld beter uitkomt dan als het land zelf iets zou doen. Als bijvoorbeeld landen in het voormalig Oostblok worden geholpen om zich economisch te ontwikkelen waardoor zij weer producten in Nederland gaan afnemen, dan is dit geen geld weggeven, maar investeren. Als we de buitengrenzen goed bewaken zodat de binnengrenzen van EU open kunnen blijven en Nederland minder economische migranten krijgt, dan is het prima om dit op Europees niveau te doen.

Volgens de EU werkt dit ook, maar in de praktijk zie ik het niet gebeuren. De EU kan zaken niet beter oplossen dan dat Nederland dit kan. Als Nederland zijn eigen grenzen gaat bewaken, dan slagen wij daar beter in dan de landen in Zuid-Europa. Ons pensioenstelsel is beter in orde, onze banken zijn relatief veel stabieler en wij zetten daadwerkelijk stappen op klimaatterrein.

Zelfbewustheid nodig

Wij doen het gewoon op veel terreinen een stuk beter dan de rest van de EU-landen. En daarom kunnen we eigenlijk alleen maar verliezen in de EU en zo moeten we ons ook opstellen. In plaats van het braafste jongetje uit de klas te zijn, moeten we het zelfbewuste jongetje uit de klas zijn. Als ons iets niet aanstaat: dan doen we niet mee. Als een land druk op de euro zet, dan laten we dit land failliet gaan.

VVD vlucht naar voren

Veel van de kritiek op de EU komt doordat de EU gewoon faalt in de uitvoering. Juncker, Timmermans hebben gewoon een te grote broek aan. De keus van de VVD om de vlucht naar voren te nemen in de EU is dus precies de verkeerde keus. De VVD wil Nederland nog meer uitverkopen aan Brussel. Als de VVD echt verantwoordelijkheid had genomen, had zij gepleit voor een ultimatum aan de EU: in de komende vijf jaar hervormen of anders volgt er een Nexit-referendum in 2024. De partij van Mark Rutte kiest echter voor het omgekeerde.

Er rest maar één conclusie: op Europees terrein is de VVD echt helemaal de weg kwijtgeraakt de afgelopen vijf jaar.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede analyse, en volledig eens met de conclusie. Op het moment dat Pinokkio Rutte het volk 1000 euro bood om maar op hem te kiezen (brood en spelen, de populist!) heb ik gezworen nooit meer op die club te stemmen.

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De VVD is ook gevoelig gebleken voor het EU marxisme met mooie baantjes uit het carrousel.
Als VVD-er heb je nu zelfs de keus, of je betrekt een vet betaald baantje bij een multinational, of je gaat naar een mooi baantje bij de EU. Beiden zonder enig risico natuurlijk.
Voor beide baantjes geldt ook, hoe meer consumenten, hoe beter.
Een multinational weet heus wel dat je beter 200 arme consumenten kunt hebben dan 5 rijke. Die arme consumenten hebben allemaal een huis, eten en drinken nodig, en wie niets heeft krijgt het wel. Rijke consumenten daarentegen eten alleen wat ze op kunnen en potten de rest op.
Dat betekend ook dat voor groei er massa’s nieuwe consumenten (migranten) bij moeten komen, het liefst zo dom mogelijk, meer dan consumeren hoeven ze voor de EU-multinationals niet te doen.
De winst van die multinationals wordt afgeroomd door de EU die er de sociale lasten mee betalen van hen die het niet kunnen (of niet willen).
En zo is de cirkel van de marxistische staat rond.
U als burger mag kiezen op partijen die allemaal een thema hebben maar feitelijk neergezet zijn door de marxisten van de EU.
In wezen is onze (nep) democratie net zo als de nep-democratie in een streng islamitisch land je kunt “democratisch” kiezen uit vijf door islamitische geestelijke uitgekozen leiders. Marxisme en islam zijn ook beiden totalitaire ideologieën.
Maakt u zich geen illusie, zolang u stemt op pro EU partijen gaat er niets veranderen. Voor de Europese Unie maakt het niets uit of u op een bomenknuffelaar, een aangeklede etalagepop of een bebaarde VVD-er stemt. Het betekend weer vier jaar alles waar u niet zelf voor kiest. De EU en haar multinationals de lusten, u als burger de lasten.
Houdt u daar de volgende verkiezingen eens rekening mee.
Stem anti EU!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De VVD heeft haar bestaansrecht verkwanseld ter willen van regeren. De partij die haaks op de PvdA stond ging met haar de zee in over de rug van de burger. De uitnodiging van Rutte aan Groen Links was stuitend al zou je kunnen bedenken dat ook die partij kapot zou gaan met meeregeren met de VVD. De VVD heeft zich ooit afgesplitst van de PvdA en het lijkt er op dat sinds Dijkstal de tendens bestaat om zich bij hun weer te voegen. Niet in woorden maar daden. Want het verschil is steeds kleiner. De VVD als een PvdA zonder de sociale kanten die de PvdA trouwens ook heeft verkwanseld. De VVD is nog steeds de grootste partij door de steun van de middenklasse maar deze merkt steeds beter wel de verraderlijke kanten van de VVD. Eigen gewin is de enige doel van deze partij met haar leugenachtige leider met al zijn inlegvelletjes die zijn lafheid extra bevestigen.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijd bij volgende verkiezingen de huidige regeringspartijen. Stop Europa!
O Nederland, let op u saeck,
de tyt en stont is daer,
op dat nu inden hoeck niet raeck
u vryheyt, die, voorwaer,
u ouders hebben dier gecocht
met goet en bloet en leven;
want sy werd nu gantsch en t’eenemael gesocht
tot niet te zyn verdreven.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mark Rutte heeft in de jaren dat hij minister president is, ons land vol gepompt met migranten.
Dit alles ten behoeven van het groot kapitaal.
Gevoel met de burgers heeft hij niet.
Dat deze burgers leven met allemaal buiten
landers omzichtig heen, met een totaal anderen cultuur is voor hem niet belangrijk.
Mark Rutte van en met de VVD heeft Nederland verkocht.
Mark heeft de woorden die Pechtold ooit uitspraak Nederland is van niemand in het bijzonder uitgevoerd.
En is dus gaan lijken op (D) 66 Kiezers bedrog in belang van het partijkartel en de leuke baantjes en daarom pro Europa.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij vooral opvalt is dat het vorige programma nog redelijk recht door zee was, en het huidige vooral om de pot heen draait, de intentie het electoraat te gaan belazeren straalt er duidelijk van af (voor eenieder die niet aan de NPO verslaafd is).
Verder is de VVD enkel groot gegroeid dankzij de media, die het al jaren lang als het PVV alternatief voor “fatsoenlijke mensen” verkopen. En met FvD proberen ze inmiddels hetzelfde.
Daarom is de VVD ook zo gebrand op het handhaven van het cordon sanitair, ze zijn als de dood dat Wilders in de regering komt, en alle “fatsoenlijke mensen” er achter komen dat Geert dan toch niet spontaan een bloksnorretje gaat kweken. Als dat mocht gebeuren is de VVD namelijk in één klap driekwart van zijn kiezers kwijt.
Hoe het ook zij, wat duidelijk is dat is dat Rutte Nederland in een recordtempo aan de bedelstaf aan het brengen is.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De VVD is een voor Nederland zéér gevaarlijke partij geworden. Zij pretendeert een partij te zijn voor élke Nederlander. In werkelijkheid blijkt zij een partij die anti-Nederland én anti-Nederlander is. Het enige wat men aan de z.g. VVD-“leiders” ziet zijn de Dollartekens in hun ogen én een tronie waaruit hun geilheid naar macht spreekt. Om e.e.a. te bereiken is de “leiding” gezonken tot een bedenkelijk laag niveau : het land wordt verkwanseld en de bevolking uitgeknepen én bedonderd !
Het woord “democratie” ligt hen op de lippen bestorven echter……..middels de VVD bestaat in NL géén democratie meer. Tegen de wil van de meerderheid worden er verdragen afgesloten met schurkenstaten, als er enige beroering ontstaat roept Pinokkio vrolijk : “We maken er wel een inlegvelletje bij !”
In Frankrijk is het begin van het einde der heersende macht in zicht.
’t Kan nog wel ff duren, maar ’t komt, óók in NL !!

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De weg kwijtraken gebeurt je omdat je de weg niet kent of in verwarring bent. De VVD kent de weg heel goed: dit is een bewust gekozen route.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger ging mijn stem altijd naar de VVD, maar dat is allang verleden tijd. Ik had toch snel door dat deze partij net als al die linkse partijen in dit land, op termijn het land in de verkoop zouden doen, en helaas is dat nu het geval. Ook de VVD mag niet meer over een democratische partij praten, want waren ze dat dan zouden ze na de laatste verkiezingen de tweede winnaar in dit land niet hebben uitgesloten. Dus voor mij is de VVD zeer onbetrouwbaar geworden. Het is jammer voor Nederland maar onbegrijpelijk dat de meerderheid van de burgers in Nederland nog steeds niet inzien dat we worden belazerd van alle kanten door deze regering. Zolang de VVD en al die andere misselijkmakende linkse partijen regeren in dit land wij als burgers het steeds slechter gaan krijgen, of je nou werkend bent of niet. Want ook oudere burgers in Nederland die na hun 50ste werkeloos zijn geworden krijgen de rekening van deze regering gepresenteerd. Veel beloven en niets doen heet het. WW korten en daarna in de bijstand aan de bedelstaf gebracht door het beleid van hun. Een baan in het verschiet kan men dan wel vergeten verder.Het gaat steeds slechter met dit land inplaats van beter zoals de fake berichten op het nieuws brengen. Straks het ondertekenen van Marrakesh en dan kunnen wij als Nederlanders nog meer gaan betalen om al die uitgenodigde import van Rutte en Co aan het eten te houden. En dat terwijl het voor de eigen burgers steeds minder gaat worden. De VVD is geen partij meer die in de regering thuis hoort. Pinnokio heeft bewezen dat hij een leugenaar en gladjanus is, die de eigen burgers in dit land vanaf het begin belogen en bedrogen heeft.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van den Noort schrijft: “Als ons iets niet aanstaat [ik voeg toe: d.w.z. als de EU faalt, m.n. in de uitvoering en daar komt het uiteindelijk op neer]: dan doen we niet mee.” Nederland doet het op een aantal punten beter (pensioenstelsel, banken, begroting) en zou dat moeten beschermen. Dat deel is waar en zou het zou goed zijn als dat beleid wordt beloond in plaats van afgestraft door bijv. het inrichten van een transferunie. Het luchtfietsen begint mij migratie en klimaat. Bij migratie zijn weinig landen zo toegeeflijk als Nederland. Dat moet vele malen strenger om tot een beheersbare situatie te komen. Bij klimaat daarentegen gaan we weer veel harder dan de ons omringende landen en worden er ook uitzonderlijke en kostbare keuzes gemaakt (van het gas af, geen kernenergie). Niet dat de EU bij dit soort zaken erg behulpzaam is. Een strenge EU die zich meer op kerntaken richt, begrotingen controleert, migratie effectief tegengaat, dat moeten we hebben. Schengen zonder buitengrenzen is zelfmoord. Euro zonder effectieve begrotingscontrole is waanzin. Nederland is een conjunctureel gevoelig exportland, daar moet ook eens een oplossing voor komen (niet moeilijk, maar dan moeten we terug naar de begrotingsdiscipline van Balkenende). De VVD heeft zwakke knieen, tijd dat ze zich herpakken. Er zijn maar weinig partijen die ze daar toe kunnen dwingen. Daarvoor moeten deze stemmen wel voldoende stemmen krijgen. #makehollandniceagain.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, het lijkt er wel op dat dhr van Noort de juiste conclusies heeft getrokken w.b de desastreuze koers van de VVD die bijna Groen Links nog links inhaalt.
Ik kan alleen nog maar hopen dat er nog ogen open gaan in de 2e slaapKamer want anders gaat het met Europa volledig de verkeerde kant op en worden we door immigranten overspoeld. En denk maar niet dat WIJ er dan nog iets toe doen.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je moet ’s voor de gein terugkijken in de tijd.

Lubbers -> Kok -> Balkenende -> Rutte…
Al vanaf 1992 hebben we premiers die net echt zeggen waar ze op uit zijn.
Voor het publiek steeds doen alsof ze nog iets met Nederland hebben.
En in de vergaderzaaltjes Nederland in de uitverkoop doen.
En-we-stemmen-op-ze… als 25 jaar lang.

De enige twee die altijd gruwelijk duidelijk waren: Verhofstadt en Pechtold. De rest is allemaal nep.

(De enige plek waar je dit soort analyses terug leest is toch maar mooi opiniez.)

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vermoed dat ik met deze reactie op een “verkeerde” pagina beland, echter……het moet mij van ’t hart !
Het betreft de toestand van Frankrijk waarin ’t gebracht is door de ijdele én stront-eigenwijze Macron. Nét als in NL is Macron druk doende om Frankrijk uit te leveren aan de EU met alle gevolgen van dien : “vluchtelingen’ welkom en dien ten gevolge : belastingen omhoog, en niet zo weinig ook niet ! nét als in NL is in Frankrijk de democratie afgeschaft, derhalve was er geen andere manier om, als bevolking, te laten blijken dat je ’t ergens niet mee eens bent, dat doen / deden de “Gele Hesjes”. Zéér jammer dat uitliep op vernielingen en doden = gewonden. Met het blokkeren van snelwegen, vliegvelden enz. enz. zou het doel ook bereikt kunnen worden. Las zojuist dat de Franse “regering” de voorgestelde belastingverhoging niet zal invoeren. Wat mij het meest ergert is het feit dat de bevolking pas “democratisch” wordt behandeld na gruwelijk geweld, zoals in Parijs.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Protesten tegen globalisme lopen altijd uit op geweld, daar draagt de lokale Anti Fascistische Actie, in dit geval aangevuld met lichtgetintiërs uit de banlieues, wel zorg voor.
En het is inderdaad triest dat er altijd eerst op grote schaal rotzooi moet komen voordat de mening van het volk gerespecteerd kan worden, het toont aan hoe failliet de democratie is in grote delen van Europa.
Op het moment dat een overheid een “raadgevend” referendum instelt zegt deze eigenlijk al zich niet verplicht te voelen de mening van het volk te respecteren. En als ze dan vervolgens, na eerst de onwelgevallige uitslagen van een aantal van die referenda naast zich neergelegd te hebben, dit hele referendum maar gewoon weer afschaffen, dan weet je toch dat dat hele referendum er in de eerste plaats enkel gekomen was omdat ze dachten er hun beleid mee te kunnen rechtvaardigen, en niet om het volk daadwerkelijk inspraak te geven. Voeg daar de keiharde manipulatie van de kiezers door de linkse media en het door het coalitie systeem gefaciliteerde kiezersbedrog door het partij kartel aan toe, en je hebt effectief een nep-democratie, ook wel een dictatuur genoemd.
De conclusie die ik daar uit trek is dat ons huidige politieke systeem dringend op de schop moet.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb nogal wat VVD-stemmers in mijn kennissen kring…

En die stemmen op Rutte omdat ze denken dat hij een goed rentmeester is. Als we er wel eens over praten, hebben ze juist het idee – NL zo rustig, zo veilig en redelijk mogelijk de toekomst in leiden. En zoveel mogelijk laten hoe het nu is.

Alles is dan blijkbaar toch emotie – want Rutte geeft ze het “gevoel” dat hij dat probeert te doen. Ga je dan in op details – van het associatie-akkoord, het klimaat akkoord, Marrakesh, of de plannen voor het ESM, dan haken ze af. Want te ingewikkeld.

En het mooie is – ik heb geen kinderen, dus wakker liggen doe ik niet. Zij wel… en ze “zien” het niet.

trackback

[…] [OpinieZ] window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' }); Vond je deze informatie belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen102x GEDEELDDeel op FacebookTweet op TwitterGooglePinterestWhatsappLinkedinDiggRedditStumbleuponVkDeliciousTumblrSkypeBufferPrintMail © Copyright (c) NineForNews.nl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed? […]

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x