Waarom D66 in Groningen verloor en GroenLinks won

Aansprekende landelijk politiek leider van groot belang

Stembus in GroningenTitelfoto: Stembus in Groningen. Screenshot YouTube-video, kanaal RTVOOG

Gisteren waren er gemeenteraadsverkiezingen in 37 gemeenten in Nederland, nodig vanwege gemeentelijke herindelingen. De grootste gemeente die mee deed aan deze verkiezingen was de stad Groningen, die samen is gevoegd met de buurgemeenten Haren en Ten Boer. Collegepartij D66 leed daar een fors verlies.

Traditioneel stemt Groningen links, het was zelfs tot voor kort een PvdA-bolwerk. De vorige verkiezingen in 2014 gingen glansrijk naar D66. De Democraten vormden een stadsbestuur met de VVD, PvdA en GroenLinks.

Uitslag

Gisteren was het spannend wat er zou gebeuren. Rond elf uur werd de uitslag bekend gemaakt door burgemeester Den Oudsten, waarna er tranen van geluk vloeiden bij de fractievoorzitter van GroenLinks Glimina Chakor. De partij won 7 zetels en kwam als winnaar uit de bus met 11 zetels. De Partij voor de Dieren wint 2 zetels, de SP verliest een zetel en D66 daalt met 4 zetels en komt uit op 5 zetels. Daar hielp ook geen juichend verkiezingsfilmpje aan ūüĎáūüŹĹ.

De D66-zetels lijken compleet bij GroenLinks te zijn terechtgekomen, hoewel de VVD ook een zetel wint. Hoe dan ook: D66 halveert bijna en komt op slechts een derde van het aantal GroenLinks-zetels uit. Vergeleken met de Amsterdamse uitslag (GroenLinks: 10 zetels, D66: 8 zetels) is de uitslag in Groningen veel extremer. Dit terwijl zowel D66 als GroenLinks in het college zaten en doorgaans goed liggen bij studenten. Hoe is het tot deze uitslag gekomen?

Opkomst

De opkomst in Groningen was historisch laag: 44%. De trouwe stemmers Рzoals bijvoorbeeld die van de ChristenUnie Рhebben hier profijt van (ze wonnen een zetel in Groningen), maar een meerderheid van de stemgerechtigden kwam niet opdagen. Het is in de huidige politieke verhoudingen cruciaal om opkomst te genereren bij verkiezingen, iets dat we ook in Amerika zagen bij de Midterms. Het lijkt erop dat GroenLinks mensen naar de stembus heeft weten te krijgen; middenpartij D66 is daarin minder goed geslaagd. Wellicht dat de druk bezochte GroenLinks Meetup met Jesse Klaver in Groningen afgelopen maandag aan het succes heeft bijgedragen.

Populaire idealen

Een tweede reden die mogelijk ten grondslag ligt aan de overwinning van GroenLinks is het relatief grote aandeel van idealistische, links geori√ęnteerde jongeren. De gemiddelde leeftijd in de studentenstad Groningen is 36,4 jaar, stukken lager dan in de rest van Nederland. Onverantwoordelijke populaire maatregelen kosten vaak belastinggeld en omgekeerd: verantwoord beleid is niet populair. Zo wil GroenLinks Groningen experimenteren met gratis geld: het verlenen van¬†bijstand zonder controles. Het electoraat krijgt daarmee straks het beleid en de bestuurders die het verdient. Zie het verkiezingsfilmpje van GroenLinks ūüĎáūüŹĹ

Havana aan het Reitdiep

De stad Groningen heeft een netto schuldquote van 153%. Dit is best zorgwekkend, aangezien het adagium luidt: “als de netto schuldquote boven de 130% uitkomt, dan bevindt de gemeente zich in de gevarenzone“. We kunnen nu al vaststellen dat Groningen de komende jaren de titel van het fors spenderende¬†Havana aan het Reitdiep¬†behoudt. Het is jammer dat de vele studenten in Groningen niet meer verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Aansprekende landelijke leider

Toen ik wat nazocht over deze Groningse verkiezingen kwam ik opvallend veel verhalen tegen van mensen die niet wisten wat ze moesten stemmen. Veel kiezers besloten thuis te blijven. Het lijkt waarschijnlijk dat de burgers die wel de moeite namen te gaan stemmen dat veelal op basis van landelijke voorkeuren hebben gedaan, een bekend fenomeen. Toen in 2014 de vorige verkiezingen in Groningen waren, was Alexander Pechtold de leider van D66 en hij had momentum. Bij GroenLinks moesten ze het op dat moment doen met de weinig charismatische Bram van Ojik.

Het beeld nu is compleet gedraaid. Jesse Klaver heeft landelijk momentum en D66 moet het doen met de weinig charismatische tussenpaus Rob Jetten. Op basis van Groningen kunnen we vaststellen dat Rob Jetten geen gelukkige keuze is geweest. Ondanks het feit dat Jetten zaterdag nog Groningen bezocht, maakte hij geen verschil. Een teken aan de wand. Ik voorzie dat D66 diep rode cijfers gaat schrijven bij de verkiezingen volgend jaar.

Duiding

Voor de landelijke verkiezingen van volgend jaar voor de Provinciale Staten en het Europarlement moeten we rekening houden met de bovenstaande lessen. Om goed te scoren tijdens verkiezingen moet je kiezers naar de stembus krijgen. Het gaat om offline en online canvassen met een tweeledig doel: de kiezer voor je winnen én ze in de benen krijgen.

De tweede les is dat er een toekomstbeeld moet worden geschapen waar kiezers zich lekker bij voelen. Met pijn in mijn hart moet ik concluderen dat kiezers niet rationeel terugkijken en afrekenen, maar vanuit de emotie vooruitkijken en hun gevoel volgen.

Tot slot blijkt het beschikken over een aansprekende, landelijke politiek leider cruciaal. Rob Jetten en Lilian Marijnissen zijn dat niet, Jesse Klaver en Thierry Baudet wel.

Mijn verwachting is dat deze verkiezingsuitslag in Groningen een voorproefje is van de verkiezingen volgend jaar.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden

PvdA > D66 > GL > PvdA > D66 > GL > PvdA > D66 > GL…
Het is gewoon weer de bekende linkse stoelendans.
En nu is de antidemocratische partij van Stalin / Mao / Pol Pot verheerlijker Rosenmöller en terrorist Duyvendak weer aan de beurt.
Maar het echte gevaar voor de Nederlandse democratie komt natuurlijk uit de hoek van foute populisten die foute ideologie√ęn willen verbieden.
Laat me niet lachen, er is maar één partij in Nederland die stinkt naar dictatuur en genocide, en das Groen Links.
Ongelooflijk gewoon hoe de media dit telkens opnieuw weer met de mantel der socialistische liefde weet te bedekken.

Robert
Robert
4 jaren geleden

Kwalijk is ook dat door de vele naive idealistische studenten in Groningen de burgers van deze prachtige stad opgezadeld worden met een onverantwoord extreem-links stadsbestuur.
Deze studenten lichten hun hielen zodra ze hun bul op zak hebben om elders goedbetaalde banen te gaan vervullen en laten de Groningse burger achter met de brokken.

Voorts heeft het verraad van D66 aan de burgers van Haren die tegen hun zin bij Groningen zijn gevoegd, uitgevoerd door D66-minister Ollongren (na negeren van plaatselijk referendum) op een dusdanige hooghartige manier dat er de komende 30 jaar nooit meer iemand D66 stemt in Haren.

Emilia
Emilia
4 jaren geleden

Geen verrassing: Dat d’66 fors moest inboeten heeft ook te maken met het samengaan van de gemeente Haren en Groningen. Dat heeft veel kwaad bloed gezet. Maar dat de stemmers dan liever kiezen voor GroenLinks… Ach ja, sprookjes liggen nou eenmaal goed bij de jeugd

marjo012
marjo012
4 jaren geleden

Eigenlijk hebben de Nederlanders schijnbaar nog altijd niets geleerd. Alweer stemmen ze massaal op al die linkse partijen die het land in de huidige situatie gebracht hebben. Kan men dit dom volk noemen dan? ja denk het wel . Het wordt de hoogste tijd dat de burgers in Nederland hun ogen eens open gaan doen en gaan denken hoe de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen eruit gaat zien met dit soort regeringen die ze steeds blijven stemmen. Zelf vind ik het inmiddels niet moeilijk meer waar ik op ga stemmen,na al het liegen en bedriegen wat de linkse partijen gebracht hebben voor dit land.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden

Nou, dan zal ik wel de uitzondering op de regel zijn… Ik heb ooit Groen Links gestemd, maar die Jesse Klaver doet me echt helemaal niks. Het probleem met links is dat ze de connectie met gewone mensen zijn kwijtgeraakt. De Zwarte Piet kwestie is daar een goed voorbeeld van: links schaart zich vrijwel unaniem achter de anti-pieters terwijl de traditionele achterban van links, de arrebeiers, het allemaal wil laten zoals het is.

karton.
karton.
4 jaren geleden

@ Frans B.
Dat u √≥√≥it een keer op groen links stemde…………het zij u vergeven !
Op tijd uw ogen geopend, gelukkig.
Het huidige links heeft totaal niets gemeen met het links van -tig jaar geleden.
Dhr. W.Drees was, in mijn herinnering, de laatste “goede” linkse regeerder. Daarna kwamen diverse charlatans zoals bijv. Kok, die de pensioenpotten plunderde samen met vriendje Lubbers, √≥√≥k zo’n “fraai” figuur. Melkert , die vent sprong van de ene politieke partij naar een andere om maar “macht” te krijgen; totdat hij volledig door de mand viel op de “avond van Pim Fortuyn”. Jan Pronk, de huilebalk, Marcel van Dam die ervoor zorgde,middels een vervalst filmpje, dat 10-tallen mensen van een frisdrankenfabriek ontslagen werden !! Deze van Dam bewoont een landgoed op de Veluwe, typisch links gedrag : links lullen rechts vullen.
Datzelfde is te verwachten van de veelal links stemmende studenten in Groningen.
“Links” is in, studeren, mede op kosten van de bevolking, n√° de studie z.s.m. je zakken vullen en bl√®ren dat zwarte Piet racistisch is !

p.
p.
4 jaren geleden

Een jaar of anderhalf geleden dacht ik: als D66 maar van het politieke toneel verdwijnt of toch gemillimeterd wordt… dan is het ergste leed geleden.
Nu is echter het ondenkbare aan het gebeuren: we ruilen D66 in voor de totalitaire, niets-ontziende, geweldaanhangende idioten van GroenLinks.
Er kan maar éen conclusie zijn: de transformatie van de bevolking van dit land tot een kneedbare massa, waar je niets meer mee kunt doen dan kneden in de gewenste vorm, is al voltooid. Over en uit.

Jochem J
Jochem J
4 jaren geleden

Als deze analyse klopt, dan zit FvD goed bij de aankomende verkiezingen (als ze niet allerlei nitwits voor de PS hebben).

Marien
Marien
4 jaren geleden

Zelf vind ik Klaver zeer onaantrekkelijk. Zowel qua uiterlijk als innerlijk. Ik verbaas mij hogelijk dat studenten niet door zijn praatjes heen prikken. Inconsequente politicus. ZEGT Groen te zijn, maar wil daarnaast het land volplempen met mensen van elders. Dat kost veel energie om al die niet meedoende mensen te huisvesten en warm te stoken in de huizen die ze gaan krijgen en waar ze volgens Klaver voorrang op hebben. Je kan niet beide ‘idealen’ bedienen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Forum voor Democratie en de PVV moeten zo snel mogelijk uit het verdomhoekje gehaald worden. Een samenwerking met 50Plus is noodzakelijk. Voor de SGP is een dergelijke samenwerking onmogelijk, maar die partij kan wel stemmers afsnoepen van CU en CDA. Het is belangrijk vooral de oudere kiezers aan te spreken, ten gunste van hun nageslacht. Het zou helpen als figuren als Bolkestein zich voor die kar wilden laten spannen. Kees de Lange is er al. Ook Paul Scheffer zou eens uit de kast moeten komen. Cliteur en Ellian weten al hoe de wind waait. Demografen, sociaal geografen, financieel geografen en islamkenners moeten erbij betrokken worden. Zo ontstaat een breed front en een brede agenda. Dan is er nog het mediaprobleem. Door een stevig, min of meer eenluidend geluid te laten horen zal het mogelijk zijn ook daar door te dringen door het cordon van populismeroepers. Voorwaarts. Het kan. Met een uiterst redelijk beargumenteerde visie.

max
max
4 jaren geleden

Ach, groen links zijn de bekende useful idiots, zie Iran toen Komeiny kwam.
Zodra een soort gebochelde homofiele schele transgender GL gaat leiden haken die wereldvreemde studentjes, hoop ik, vanzelf af. Klaver heeft ze door zijn uiterlijk in de pocket.

Republikein
Republikein
4 jaren geleden

Mensen zijn gemiddeld dom.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden

“…Met pijn in mijn hart moet ik concluderen dat kiezers niet rationeel terugkijken en afrekenen, maar vanuit de emotie vooruitkijken en hun gevoel volgen…”

Dit komt met name door het slechte werk van de MSM. Hoe makkelijk is om de politici een podium te geven waar ze hun verkiezingsleugens en loze beloftes over onze hoofden kunnen uitspugen. Veel moeilijker is het om hun gedragingen in de afgelopen periode te monitoren en hen erop aan te spreken. Zou dit gebeuren dan blijft er bijvoorbeeld van de VVD niet veel meer over dan een splinterpartij.

Zoals je nu ook weer kunt zien is de VVD bijvoorbeeld weer ferme taal aan het uitkramen over migratie- en asielbeleid. Natuurlijk, volgend jaar zijn er twee verkiezingen. Zijn deze echter weer geweest, dan zal het ene pardon na het andere uitgegeven worden.

Mooie taak voor de journalistiek en ik roep de columnisten hier er ook toe op. Verdiep je eens in het afgelopen beleid, zet dit af tegen de gemaakte verkiezingsbeloften en verrijk de kiezer met de resultaten en de gevolgen van hun stem. Dan zou het politieke landschap er wel eens heel anders uit kunnen zien.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden

> “Met pijn in mijn hart moet ik concluderen dat kiezers niet rationeel terugkijken en afrekenen, maar vanuit de emotie vooruitkijken en hun gevoel volgen.”

Zag je in Amsterdam ook hoor…
Op GroenLinks stemmen voor het goede gevoel.
En bij het nieuws – Amsterdam versneld van het gas af.
Berichtjes… ja maar dat kunnen we niet betalen hoor!
Kan de overheid mij niet tegemoet komen?

Als Groningen er financieel echt zo slecht voor staat…
(en hetzelfde geld eigenlijk voor Amsterdam)
We hebben toch een regeling dat gemeentes onder curatele gesteld kunnen worden.
Zou dat dan niet eens een keertje tijd worden?

Marien
Marien
4 jaren geleden

ja, dat er veel studenten mogen stemmen in die grote steden, is slecht nieuws voor de andere bewoners. Want daardoor komt het onverantwoordelijke communistische Groen Links aan de macht en dat is nooit goed.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Jeugdige onbezonnenheid van de linkse studenten. Gratis geld bestaat alleen in de beloftes van linkse politici of het nu D66 of GL is maakt niets uit. De keiharde realiteit van deze leugen en daarmee uitvloeiende wanbeleid puur gebaseerd op utopische beelden kunt je in huidige Venezuela gaan toetsen. De enige vrucht van de wensen van deze twee partijen is verval en chaos op termijn.

demanpieter
demanpieter
4 jaren geleden

Had men deze verkiezingen niet kunnen combineren met de Statenverkiezingen van volgend jaar? Dit is weer smijten met gemeenschapsgelden terwijl meer dan de helft van de bevolking niet eens komt opdagen en er dus geen sprake is van evenredige vertegenwoordiging.

corfo
corfo
4 jaren geleden

@ ni28.
“De enige vrucht van de wensen van deze twee partijen is verval en chaos op termijn”, zijn uw woorden.
Het verval is reeds langere tijd geleden in gang gezet en het lukt de “Haagse Heren” buitengewoon goed om een compleet z.g. “rijk” landje volledig de afgrond in te werken ! De momenteel heersende chaos is een gevolg van h√ļn “beleid”.
(géén beleid is óók beleid !!)

Jay
Jay
4 jaren geleden

Zo triest altijd om te zien dat jongeren zo links zijn. Wellicht is een betere opvoeding nodig, zodat ze hun na√Įviteit kunnen ontstijgen, voordat ze mogen stemmen. Bijv. van hun zakgeld iets moeten bijdragen aan het huishouden. Ieder jaar hun zakgeld verhogen, maar ook de huishoudelijke bijdrage verhogen, zodat ze er netto maar een heel klein beetje op vooruit gaan. Noem dat “progressieve” bijdrage.. dan leg je de basis voor wat realisme.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x