Wie is er hier de racist?

Een kleine groep drammers die het gelijk over Zwarte Piet afdwingt

Spandoek bij intocht Sinterklaas in Rotterdam (17 november 2018)

Titelfoto: Spandoek bij intocht Sinterklaas in Rotterdam (17 november 2018). Screenshot YouTube-video, kanaal MediaTvNL

 

Er is al een heleboel geschreven over Zwarte Piet. En we zijn er allemaal eigenlijk een beetje klaar mee. Ik ook. Toch moet me het een en ander van ’t hart. Gedurende de steeds grimmiger wordende discussie heb ik me altijd aardig in het midden bevonden.

Stigmatisering

Zwarte Piet afschaffen? Daar ben ik falikant tegen, maar kleine aanpassingen stukje bij beetje invoeren vond ik altijd acceptabel. Roetveegpieten prima, in combinatie met de traditionele Zwarte Piet. Waarom niet? Ik merk echter dat ik mij steeds meer zie verschuiven richting de pro-Zwarte Piet zijde. En velen met mij. Een logisch gevolg van de stigmatisering van de Nederlander die waarde hecht aan tradities.

De Nederlander die zijn omgeving ziet veranderen en niet altijd ten goede. De Nederlander die open stond voor verschillende culturen, maar zich nu geconfronteerd ziet met een relatief kleine drammerige groep mensen die hun gelijk afdwingt bij de massa en hierin gesteund wordt door de linkse elite. De Nederlander die versleten wordt voor racist, enkel en alleen omdat hij weigert de Nederlandse identiteit compleet naast zich neer te leggen. De Nederlander die trots is op Nederlandse waarden. Want die zijn er wel degelijk.

Nederlanders zijn van nature best gastvrij en nieuwsgierig. Het feit dat onze samenleving inmiddels multicultureel genoemd mag worden is daar het bewijs van. Dat er groepen zijn die minder matchen met de Nederlandse samenleving dan anderen, moge duidelijk zijn. Aan de Nederlander heeft dat echter niet gelegen. Wat mij brengt op de reden dat ik dit schrijf.

Sinterklaasfeest op school

Jaren geleden liep ik stage in Den Haag, in de Schilderswijk. Op een basisschool waar één autochtone leerling was. Eén. Mijn stage vond plaats in groep 4, tijdens de Sinterklaasperiode. Een hele drukke, maar leuke tijd voor de kleintjes. Ook deze kinderen, voornamelijk van Turkse en Marokkaanse afkomst, genoten van het Sinterklaasfeest. Niet alle kinderen hadden het even gezellig thuis. Helaas zijn er altijd kinderen die buiten de boot vallen.

Om er zeker van te zijn dat álle kinderen een fijn Sinterklaasfeest zouden beleven, werd er door school een lijst met kadootjes aan de ouders meegegeven. Hierop konden de ouders aankruisen welk kado hun kind op school van Sint zou mogen ontvangen en school zou ervoor zorgen. Ondanks de duidelijke uitleg presteerden meerdere ouders het alsnog om de magie van het feest deels te verpesten, door de kinderen zelf te laten kiezen welk kado ze zouden krijgen en te vertellen dat ze dat op school zouden krijgen. Weg verrassing.

Een ander onderdeel van het Sinterklaasfeest op school was het schoentje zetten. De docente was na schooltijd druk bezig kadootjes voor de leerlingen in te pakken. De kinderen werden allemaal verwend met een setje potloden, etui, gummetje en lineaal. Ik ging er eigenlijk vanuit dat dit door de ouders of door school betaald werd. Nee, vertelde de docente mij, dit doen wij zelf voor de kinderen. We hebben dit zelf uitgekozen. En dus ook betaald. Ik was hier even beduusd van. Ik herinner mij dat ik tóen al onder de indruk was van deze situatie. De docenten die op eigen kosten voor de leerlingen het Sinterklaasfeest onvergetelijk wilden maken. Juist voor deze leerlingen, die dit niet standaard van huis uit meekregen.

Het leven is niet zwart-wit

Waarom deel ik dit met u? Omdat ik er weer aan moest denken toen ik sprak over de verharding in de Zwarte Piet discussie. Het stigmatiseren van de Nederlander die wél voor een Sinterklaasfeest met Zwarte Piet is maakt mij boos. Heel boos. Die Nederlander is géén racist. Die Nederlander is niét tegen andere culturen. Die Nederlander is géén boze witte man.

Die docenten waar ik over sprak waren autochtone Nederlanders. Autochtone Nederlanders die er álles aan deden deze allochtone kindjes een mooi Sinterklaasfeest te geven. Een Sinterklaasfeest dat velen vanuit huis niet meekregen, maar wél verdienen. Een feest voor álle kinderen. Mét Zwarte Piet. En deze Nederlanders worden nu in de discussie voor van alles en nog wat uitgemaakt. Als je vóór Zwarte Piet bent, ben je een racist en tégen diversiteit. Nou, zo simpel is het dus niet.

En daarom maakt het mij boos. Het leven is niet zwart-wit. De mensen die overal racisme zoeken en zien, maken de wereld zélf zwart-wit.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
PJ
PJ
4 jaren geleden

Wow, hier pak je wat mij betreft de kern van het hele ongenoegen rondom deze discussie. Het is niet per se de feitelijkheid of redelijkheid van de -argumenten- waarmee anti-Piet betogers hun positie uiteenzetten. Het is de niet mis te verstane beschuldiging van racisme die als grondslag wordt genomen: als je voor Piet bent, dan ben je een verwerpelijk, minderwaardig mens.

Ik heb precies dezelfde positie gehad als jij – waarom onnodig iemand kwetsen als er met een kleine ingreep in de symboliek, een leuk feest bewaard kan blijven zonder allerlei dramatische en onmiddellijke veranderingen die de kinderen niet begrijpen? Maar het kan tegenwoordig kennelijk niet meer om een geleidelijke, gematigde ingreep te doen als mensen emotioneel slachtofferschap claimen (vaak niet eens van zichzelf) en verheerlijken tot morele onschendbaarheid zo niet superioriteit.

De media helpt ook niet als ze alleen de meest belachelijke extremisten en schrijnendste incidenten overbelichten, waardoor extremisten uit elk hoekje en gaatje van de maatschappij naar buiten worden gelokt voor hun “15 minutes of indignity” voor de clickbait camera’s.

Meer nog dan de verontwaardiging die ik voel over zoveel verontwaardiging, stoort het me dat ik me de hele tijd moet storen aan wat ik zie en hoor uit de media. We worden zo tegen elkaar opgezet zonder dat “het radicale midden” er iets aan lijkt te kunnen doen. Laten we hopen dat er ook in Nederland een populaire groep intellectuelen opstaat die elkaar rond het midden willen vinden, zoals in de VS het groepje rondom “Intellectual Dark Web”. En dan hopen dat hun success de pijnpunten kan onthullen rondom het holle debat, de onderschatting van de slimheid van de burger en het falen van de pers.

Eloquentie, eruditie en mate van bekwaamheid in debat. Hopelijk komt het terug in onze publieke sfeer.

p
p
4 jaren geleden

Heel goed. Helemaal waar. En dit is slechts éen voorbeeld, velen zullen een dergelijk verhaal uit eigen ervaring kunnen vertellen. Het is in feite schandalig dat, nota bene OP het Sinterklaasfeest zelf (een kinderfeest!) gewone burgers van dit land het zich moeten laten welgevallen door een groepje zelfingenomen, egoistische, oliedomme medemensen te moeten laten uitschelden voor racist. Alsof dát geen opruiing is… Maar nee, de politie beschermt ze en wee je gebeente als je er een vinger naar uitsteekt omdat je het meer dan zat bent. Dan komt de technocraat Rutte en die gooit er nog wat olie bij op. Wat een land is dit. Gaaf hoor…
Gert Jan Segers, dit moet je eens lezen. En dan graag je mond houden. Jullie zwijgen, jullie halve instemming is mede de oorzaak voor deze ellende. Trek je rug eens recht en ga regeren. Bah!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Hier nog een ervaring: In 2007 speelde ik de rol van Sint, met twee collega’s als Zwarte Piet, op twee zwarte basisscholen in Amsterdam Zuidoost. Echt gebeurd, een van de scholen was zelfs compleet islamitisch. De kinderen zaten daar allemaal klaar met mijtertjes met een kruis er op. De directeur vertelde vooraf dat ze speelgoed kregen via de Gemeente; stepjes en rolschaatsen voor op het schoolplein. Daar was thuis geen geld voor. Wij moesten ons aan slechts 1 regel houden; geen snoep op de rond strooien maar op de tafeltjes neerleggen. Reden: een kwart van de kinderen kreeg thuis geen ontbijt, vandaar. Het was een geslaagde dag en ook alle docenten uit alle windstreken leken plezier te hebben met de Zwarte Pieten. Geen woord over racisme. Waar is het tussen 2007 en nu toch zo fout gegaan? Dit kan alleen maar bewust zijn georkestreerd, door lieden met een enge agenda.

Arie
Arie
4 jaren geleden

Het Sinterklaasfeest is niet racistisch, en ook nooit racistisch geweest. De huidige vorm van het kinderfeest is bedacht door een tegenstander van de slavernij, Jan Schenkman. En die gebruikte de beschermheilige van (oa) slaven, Sint Nicolaas, om het feest aan op te hangen.

Sint Nicolaas was volgens de legende dus tegen racisme en tegen slavernij. Vandaar dat een relatief groot deel van die anti-Piet-drammers zelf extremisten, racisten en pro-slavernij-activisten zijn, zoals;
– de veroordeeld geweldpleger en tot geweld oproepende fascist Afriyie;
– de tot moord in het bijzijn van piepkleine kinderen oproepende Pol Pot aanhanger Michael van Zijl;
– Sylvana Simons, ontkenner van de Armeense genocide, voorstander van Turkse kliklijnen en het oppakken van Ebru Umar vanwege “#fuckErdogan”;
– Peter Rdogan de Vries, denk-aanhanger die de executie van Franse joden en cartoonisten verdedigde met “moslims niet provoceren”;
– jodenhater en naar eigen zeggen hezbollah-terrorist Abou Jahjah;
– isis-aanhanger Arnoud van Doorn;
– hamas- en holocaust-aanhanger Appa;
– Joop/Vara-columnist en holocaust-fan al-Jaberi;
– etc.

Daar zit geen normaal, beschaafd, tolerant mens tussen.

Wim
Wim
4 jaren geleden

Ik ben ruim 40 jaar in het onderwijs werkzaam geweest. Sinterklaasfeest was altijd een feest, totdat ouders van buitenlandse afkomst steeds vaker lieten blijken dat het voor hen een feest was dat niet bij hun cultuur paste. Wij werden geacht hun gewoonten te respecteren. Maar van wederzijds was geen sprake.
Met bovenstaand verhaal ben ik het van harte eens. Alleen de constatering dat onze samenleving een multiculturele sameleving is niet. Een dergelijke samenleving vergt van beide kanten inschikkelijkheid en daarvan is steeds minder sprake.
Meer en meer wordt het een gespleten samenleving, hier in Nederland en ook in veel landen om ons heen.

Joop
Joop
4 jaren geleden

Complimenten Jana, je slaat de spijker op de kop. Dit is precies waarom de zwijgende meerderheid meer en meer afstand neemt van de drammerige anti Pieten. En met het vergroten van de afstand aan de ene kant, ontstaat er automatisch het verminderen van de afstand naar de andere kant. De elite (lees links) vertaalt die verschuiving lekker makkelijk als ‘allemaal in het hoekje naar extreem rechts’ maar da’s wel makkelijk en zeer onterecht. Er is niet simpelweg zwart-wit, misschien is in deze context beter te spreken over 50 tinten grijs.
Alleen omdat het in de agenda past gaat links hier framen (naar rechtse extremen).

De grote groep (zwijgende meerderheid) gaat dat natuurlijk never nooit meer lang pikken en zal dat ook in het stemhokje laten blijken.

Helaas wordt dit soort polarisatie het failliet van onze tolerantie die juist de inclusiviteit altijd ten goede kwam.
Dit heeft sterk nadelige gevolgen voor diegenen die wij tolerant willen bejegenen, zie bijvoorbeeld de column van #umarebru

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Zwarte Piet heeft een complexe achtergrond, die niet gereduceerd kan worden tot een blackface. Hij is essentieel onderdeel van een eeuwenoud volksfeest. Dat feest wordt nu als platform toegeeigend door een stel antiracisme fanaten, die Zwarte Piet misbruiken (#metoo) voor hun doeleinden. Ik spreek van ‘misbruiken’ omdat er een antiracisme aganda schuil gaat achter het protest waardoor nu al zeven jaar de openbare orde en vreugde tijdens Sinterklaas verstoord wordt. Het wordt tijd om dit soort doorgeslagen antifa’s juridisch en bestuurlijk te bestrijden. Dat is vrij eenvoudig. Gewoon een kwestie van verantwoordelijkheid nemen. Dat mag subtiel, zoals in Zaanstad. Misschien is het tijd voor meer invloed van de kiezer op de keuze van rechters en burgemeesters? #makehollandniceagain.

Ahava
Ahava
4 jaren geleden

Mooi verhaal over triest gevoel, Jana. Toch heeft 82 procent van die landgenoten deze laffe anti-regering zelf gekozen. Hopen op betere tijden, na de volgende stembus. Maar één leugenachtige rede van Rutte (excuus voor de tautologie) aan de vooravond van de stembusgang, gooit de gedachten van de meerderheid weer in het slot. Sneu volk.

AnneMarion
AnneMarion
4 jaren geleden

Een geweldig stuk. Een ontroerend verhaal over je school in de Schildersbuurt. Waar de ouders een deplorabele rol speelden, wat aantoont dat dze ouders niet WILLEN integreren. Helaas zijn de meeste moslim zo. Daarom verhardt onze samenleving zo snel. Er is echter geen andere weg, anders gaan wij helemaal ten onder aan de drammers die hier als GASTEN zijn binnen gekomen! Dit gedragspatroon toont hun dankbaarheid helaas.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Het is net als met kinderen die zich niet willen gedragen en de ouders soms tot wanhoop kunnen drijven. Na een kalme waarschuwing wordt de stem verhoogt en bij het ontbreken van enige effect volgt als de uiterste soms een corrigerende tik. Als je strafeloos blijft provoceren vraag je om dezelfde recept en dat is wat de anti-Piet mensen doen. Deze activistische groepen worden gesteund door linkse zielen die helaas tegenwoordig Europa volledig beheersen. Je moet je eigen cultuur opgeven terwille een paar schreeuwers
die hun gelijk willen krijgen onder de mom van vermeende racisme, dat is wat zij eisen. Zij schilderen Nederland als een vreselijk racistische land. Uitgesproken het land die de meeste culturen omarmt in haar samenleving. Hun belachelijke redenering over een Zwarte Piet figuurtje laat in mijn ogen hun eigen zwakte zien.
De Friezen zijn vorig jaar geprovoceerd tot een blokerende en dus corrigerende tik en de linkse macht heeft ze nu daarvoor gestraft. Want de politiek heeft eigen cultuur al lang laten vallen. Zij beweren op een kant dat volksgebruiken niets voor politiek zijn maar de samenleving. Intussen drukken alle instanties hun politiek correcte denkbeelden door die deze bewering meteen ontkrachten. Van scholen tot winkeliers is iedereen onder invloed van de politiek correcte macht. Je slaat toch een slecht figuur als je pro Zwarte Piet bent.
Dan ben je een vuile racist en de samnleving hoort je te straffen. Ook Rutte wil mooi blijven en laat de achterste van zijn tong niet zien. Tegelijkertijd wil hij de leinksen tegen dde haren strijken. En dat bepaald vandaag de dag de politiek van grote partijen. Met alle gevolgen van dien voor de culturele achtergrond van een land. Als je om die cultuur niets geeft wordt je verpletterd.

P.Holleman
4 jaren geleden

Uitstekende column. Helemaal mee eens.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden

Als wij extreem-links een halt willen toeroepen, zodat het debat weer mogelijk wordt, dan zal eerst de hele NPO vernieuwd moeten worden. Programma’s als DWDD, Pauw, Jinek etc bieden steeds maar weer een podium aan de radicale tak van de linkse kerk.

Ik hoorde vanmorgen dat 25% van de NL’se bevolking inmiddels allochtoon is. Zet dat af tegen de 12% die tegen Zwarte Piet is (waarvan een groot deel linksdraaidende Grachtengordel-Nimby’s zijn), dan denk ik dat het met het Sinterklaasfeest nog wel goed zit.

NL is altijd al een van de tolerantse landen van Europa geweest, waar ruimte is voor iedereen ongeacht afkomst, geloof, seksuele geaardheid of anderzijds. Deze tolerantie wordt nu al jaren met geweld de kop in gedrukt door een kleine groep drammers, beroepsgekwetsten en extreem-linkse fascisten, waarbij ik dat laatste woord bewust heb gekozen, die hun extreem-kleine minderheids-overtuiging aan de overgrote meerderheid willen opleggen.

Het wordt tijd dat we een regering krijgen die deze clubjes een halt toeroepen. Stoppen met subsidies, stoppen met het geven toestemmingen voor ordeverstorende demonstraties, met harde hand optreden tegen vernielingen en vandalisme en desnoods overgaan tot een wettelijk verbod op deze samenleving-ontwrichtende groeperingen. Als het destijds bij de CP gelukt was en onlangs nog met Satudarah, dan kan het met AFA, DENK, GL, JOOP, VARA, KOZP en Majority Perspective ook wel. De wet is er, nu alleen nog maar toepassen. Dan wordt het weer een stuk leuker in mijn vaderland.

Marien
Marien
4 jaren geleden

Persoonlijk vind ik feesten rondom rituele besnijdenis toch veel erger en verwerpelijker dan onschuldige Zwarte Piet.

Jan de Wit
Jan de Wit
4 jaren geleden

prima column, maar ook erg goed onderbouwde/geschreven reacties, dat mag ook wel een keer worden gezegd

max
max
4 jaren geleden

Goed verhaal Jana, mijn zus gaf daar ook les, maar ging weg omdat marokkaantjes elke keer weer het gebouw inkwamen om de boel te verzieken.

Katja
Katja
4 jaren geleden

Cultureel erfgoed moet Sinterklaas en Zwarte Piet worden. Zijn we gelijk van het gezeur af.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden

Helemaal mee eens./
De nieuwkomers met een andere cultuur moeten zich aan ons en onze cultuue aanpassen en niet andersom.
Op onze kosten parasiteren en dan ook nog de dienst willen uit maken.
Maar waar ik me nog het meest aan erger is, dat onze (linkse)politici, media, OM en rechterlijke macht domweg partij kiezen voor de anti-Zwarte Piet-activisten.
De”weg met ons” mentaliteit.
En we, zoals u ook in uw stuk beschrijft, krijgen alleen maar stank voor dank!
Je zou er racist van worden!

demanpieter
demanpieter
4 jaren geleden

Een schaap de strot doorsnijden en vervolgens toezien hoet het dier langzaam sterft, dat is feest!
Je kop zwart schminken zodat niemand je herkent en vervolgens cadeautjes uitdelen dat is immoreel!
Het ultieme bewijs dat links is verworden tot een psychose.

Carmo da Rosa
Carmo da Rosa
4 jaren geleden

Uitstekkende voorbeeld die veel zegt over deze discussie. Heel goed…

Léon
Léon
4 jaren geleden

Chakka!

Frank
Frank
4 jaren geleden

Precies! Mijzelf maakt het niet zo vreselijk veel uit hoe die Piet eruit ziet. Maar met zwart is niets mis; het is een soort clown en lijkt niet eens op een ‘neger’. Dus ik snap niet waarom ze zich aangesproken voelen. Dat doen blanken ook niet bij Pipo.
Kern van mijn eegernis is de hypocrisie en het gedram. De motieven van de anti’s zijn onecht.
Afriye is Ashanti, de grootste slavendrijversclub en vriendje met islamisten als Abu Jajah, net als Simons.
Het gaat ze desondanks om herstelbetalingen voor slavernij.
De stijl waarin roept verzet op.

zeester
zeester
4 jaren geleden

Demonstraties tegen een Volksfeest in een Democratie,dat …..Wat als met carnaval iedereen verkleed is als Zwarte Piet ……Een Volksfeest is niet voor niks een volksfeest Het sociale aspect is hier goed vertaald en daarmee zijn wij het land van rijmen en dichten

marjo012
marjo012
4 jaren geleden

Zelf ben ik blij niets meer met dit soort verziekt feest dankzij de import te doen te hebben.Vind het wel ontzettend jammer voor al die kinderen. Hoe hypocriet men kan zijn heeft Sylvana Simons wel laten zien toen zij met deze hetse en opruiing begonnen is. En dan te bedenken dat ze zelf voor zwarte piet heeft gespeeld vroeger en er geen probleem mee heeft gehad toen. Ook niet toen ze als kind naar de intocht ging kijken. Hoe ziek in je hoofd moet je wel niet zijn om te denken dat je als import figuur het recht heb om tradities in het land wat je heeft opgenomen kapot te kunnen maken. Ik ben er nog altijd voor dat als hun de tradities in Nederland niet bevalt ze vrij zijn om terug te gaan naar het land waar hun wortels liggen als het daar zoveel beter is. Als kind heb ik vroeger nooit een probleem gehad met zwarte Piet, ook het woord racisme en discrimineren kenden wij niet. Schijnbaar zijn deze woorden gelijk met de raddraaiers en ophitsers die nu in Nederland leven mee geimporteerd. De politiek moet zich diep schamen in dit land dat hun het op z o n slinkse manier stiekem toestaan en meehelpen dit feest voor kinderen om zeep te helpen.De politie wel de opdracht geven mensen die deze traditie in stand willen houden te arresteren en die raddraaiers die jaar na jaar dit feest verzieken en kapot maken hun gang laten gaan. Normaal zou je zeggen er zijn geen zakken genoeg om te vullen met dit soort lui, dan maar het land uit knuppelen toch,zodat het eindelijk eens ophoud deze onzin. Dijkhof heeft gelijk dat hij vind dat er rond de sinterklaas tijd en met de intochten overal in het land een verbod op demonstratie hier tegen moet komen,dan zal men ook geen tegen demonstranten zien die het feest behouden willen. En de kinderen kunnen ongestoord hun jaarlijkse kinderfeest vieren.

E. Rentinck
E. Rentinck
4 jaren geleden

Ach, over een paar jaar lopen er alleen nog maar witte (zwarte) pieten rond. Dan hebben deze anti-racisten weer iets te klagen. Voelen zij zich weer buitengesloten omdat er geen zwarte pieten mee mogen doen en dit blijkbaar een feestje is voor alleen blanke Nederlanders.

trackback

[…] is volstrekt duidelijk dat Nederlanders die het traditionele Sinterklaasfeest vieren zich daaraan niét schuldig maken. Tegenstanders van racisme volgen daarentegen paradoxaal vaak wél dezelfde denklijn als ze zich […]

Johanna Janssen
Johanna Janssen
4 jaren geleden

Ach eigenlijk is het niet zo moeilijk zoals Putin eens gezegd heeft. “”De meerderheid heeft de minderheid niet nodig, maar omgekeerd wel., laat de minderheid zich dan wat koest houden.”” Deze opmerking duidt op gezond verstand Hetgeen de KOZP -groep wel schijnt te missen.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden

Goed stuk.
En hele goede reacties.
Vooral de reactie van Marjoo12 ben ik het eens.
Niets aan toe te voegen.

ik
ik
4 jaren geleden

BAM!! #enzoishet

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x