Sociale mediabedrijven halen accounts Iraanse regime uit de lucht

Iraanse regime in verlegenheid door onthulling desinformatiecampagne

de door Iran gefinancierde Libanese pro-Hezbollah-website Al Manar TV

Titelfoto: de door Iran gefinancierde Libanese pro-Hezbollah-website Al Manar TV (Screenshot redactie OpinieZ)

In een poging om iets te doen tegen het fake news en de terrorismepropaganda die wordt verspreid door het Iraanse regime, hebben sociale media-giganten als Facebook, Twitter en YouTube onlangs een aantal accounts, webpagina’s en kanalen die zijn gelieerd aan Iran opgeschort en geblokkeerd.

Dit omvat 39 kanalen die zijn gekoppeld aan het door de staat gerunde IRIB TV- en radionetwerk van tv, allemaal geblokkeerd door Google op YouTube. Google sloot ook zes websites en 13 Google+ accounts, terwijl Facebook de sluiting van 562 pagina’s heeft aangekondigd. Deze hebben allemaal te maken met het Iraanse regime.

“Iran zat achter een uitgebreide desinformatieoperatie op Facebook die honderdduizenden mensen over de hele wereld heeft getroffen, aldus het sociale mediabedrijf”, aldus The Washington Post.

Uitgebreid netwerk

Twitter is een hardhandige campagne begonnen, gericht op nog eens 486 van dergelijke accounts die zijn ontworpen om mensen in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten te misleiden.

“Sinds de eerste schorsing vorige week hebben we ons onderzoek voortgezet, waardoor we meer inzicht hebben gekregen in deze netwerken. Daarnaast hebben we nog eens 486 accounts geschorst wegens het overtreden van het beleid dat vorige week is geschetst. Dit brengt het totaal op 770”, zei Twitter in een verklaring.

De activiteiten van Iran blijven niet beperkt tot de maatregelen die door deze netwerken zijn gemeld en het cyberterrorisme-apparaat van het regime gaat veel verder dan eerder werd gedacht.

Misleiding

“Een klaarblijkelijke Iraanse misleidingsoperatie gericht op internetgebruikers wereldwijd is aanzienlijk groter dan eerder geïdentificeerd en omvat een uitgebreid netwerk van anonieme websites en sociale media accounts in 11 verschillende talen”, aldus Reuters.

“Een analyse van Reuters heeft 10 andere sites en tientallen sociale-mediarekeningen geïdentificeerd op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube … de Internationale Unie van Virtuele Media of IUVM … brengt de inhoud van Iraanse staatsmedia en andere news outlets op één lijn met de regering in Teheran via het internet, vaak wordt de oorspronkelijke bron van informatie zoals de Iraanse pers-tv, het FARS-nieuwsagentschap en al-Manar TV, die wordt gerund door de door Iran gesteunde sji’itische moslimgroep Hezbollah, verdoezeld”.

De zorgen van Iran

Deze onthullingen leiden tot grote ongemakkelijkheid bij het Iraanse regime en toenemende bezorgdheid bij ambtenaren en media.

Alireza Mir-Yousefi, lid van de Iraanse missie van de Verenigde Naties, ontkende dergelijke acties op sociale media volledig en beschreef deze nieuwe push als een “voortvloeisel van de Amerikaanse maatregelen voor regime change in Iran.” Houd in gedachten dat de regering-Trump-regering keer op keer de nadruk heeft gelegd dat regime change geen doel is ten aanzien van Iran. En toch zijn deze onthullingen van dien aard dat Teheran de behoefte voelt om die relatie te leggen.

De illegale maatregelen van Teheran op internationale schaal op de sociale media worden onthuld in een situatie waarin de heersers van het regime uiterst bang zijn voor de niet-aflatende protesten in het hele land en de georganiseerde aard van de voortdurende opstand van het Iraanse volk, vooral na de rellen van december/januari die plotseling opkwamen in 140 steden in heel Iran.

Demonisering

De massale cybermachine van het regime is vooral gericht op het verspreiden van leugens om de Iraanse oppositionele Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) en het belangrijkste lid van deze coalitie, de People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK), binnen het land en over de wereld te demoniseren. Deze lastercampagne is gericht op het effenen van het pad voor terroristische aanslagen op Iraanse oppositieleden.

De Carnegie Endowment for International Peace heeft aangegeven dat “Teheran steeds beter is geworden in het uitvoeren van cyberspionage en ontwrichtende aanvallen op tegenstanders in binnen- en buitenland …”

Gevaarlijke doelen

Deze cybermaatregelen tegen de steeds onrustiger Iraanse bevolking en de Iraanse oppositie lopen parallel met de terroristische plannen van Teheran, waaronder het plan van 30 juni j.l. om een bomaanslag te plegen op het congres van de Iraanse oppositie tijdens haar jaarlijkse bijeenkomst in Parijs.

Het is duidelijk dat de budgetten voor deze maatregelen worden gepikt uit de enorme rijkdommen van Iran die van het volk zijn. De Iraanse bevolking lijdt echter onder uiterst moeilijke omstandigheden, aangezien meer dan tachtig procent van de bevolking in armoede leeft.

Om te laten zien waar de rijkdommen van Iran aan worden verspild, zei Peter Roskam (lid van het Huis van Afgevaardigden van de VS) onlangs dat de ontwikkelingen alleen het “topje van de ijsberg” laten zien met betrekking tot Teherans uitgebreide, wereldwijde spionagenetwerk.

Zeker na de arrestatie in Duitsland van een in Wenen wonende Iraanse diplomaat die opdracht had gegeven aan een Belgisch-Iraans echtpaar om een bomaanslag te plegen op de eerdergenoemde  bijeenkomst van 30 juni en de arrestatie van twee met Teheran geassocieerde spionnen in de VS die bezig waren met het verzamelen van inlichtingen, zou – wat de Iraanse oppositieleden en aanhangers betreft – de internationale gemeenschap zich meer moeten inspannen om dit kwaadaardige netwerk op te sporen en deze oorlogszuchtigheid  vanuit Teheran in de nabije toekomst te voorkomen.

Oorspronkelijk verschenen op 9 september 2018 als After disinformation campaign, Iran’s embarrassment in cyberspace op english.alarabiya.net. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher.

Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Nenne
Nenne
5 jaren geleden

En Nederland en EU maar geld storten naar Iran. En hoofddoek Kaag maar buigen voor de man die vrouwen als 2e handsburgers beschouwt

Guardia Angel
5 jaren geleden

Nu nog moedig optreden van telefoonmaatschappijen om de verbindingen tussen het Binnenhof en Teheran af te sluiten. Kunnen er ook geen deals meer gemaakt worden.

max
max
5 jaren geleden

Islam is a very sick and dangerous joke.

Lamberto
Lamberto
5 jaren geleden

Heshmat Alavi, een goede journalist zal voordat een artikel aan de openbaarheid wordt prijs gegeven altijd hoor en wederhoor toepassen.
Daarom is door mij hier een link geplaatst waarvan de inhoud duidelijk aangeeft, dat er toch wel iets meer aan de hand is met het blokkeren van accounts, webpagina’s en kanalen van Iran, dan het door u aangehaalde argument dat dit land fake News de wereld in stuurt.
Het zijn nl niet alleen de accounts enz. van Iran die zijn geblokkeerd.
Wereldwijd worden of zijn accounts van meestal rechtse denkers het slachtoffer van deze grote multinationals die bepalen welke nieuws er aan de bevolking wordt verstrekt.
http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2018/09/youtube-schliesst-alle-syrischen-kanale.html

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Zolang die Iraanse oppositie hun inspiratie uit de Koran haalt heb ik er niet veel fiducie in.

Frans
Frans
5 jaren geleden

@ Anton
Je moet het ook niet als verbieden, blokkeren, dan wel censureren zien.
Dat zijn allemaal termen die in de politiek thuis horen.
Maar dat stadium zijn we al lang voorbij, ook al weigert de politiek dat te erkennen.
De Islam heeft ons de oorlog verklaart, en ze gebruikt het internet om haar vijfde colonne te mobiliseren en te controleren.
Je kunt deze actie dus gewoon als een tegenaanval zien om een vijandelijke dreiging te neutraliseren.
Maar dat gaat op zichzelf inderdaad de oorlog niet in ons voordeel beslissen, daar heb je wel gelijk in.

Johanna Janssen
Johanna Janssen
5 jaren geleden

Hier geloof ik geen bal van. Zal wel weer een addertje onder het gras verbergen.

Anton
Anton
5 jaren geleden

Het geloof in dergelijke methodes is eigenlijk al een fascistische tendens.

Frans
Frans
5 jaren geleden

@ Anton
De doelgroep van deze haatzaaierij is vanaf de geboorte gehersenspoeld en geheel niet meer in staat om manipulatie en indoctrinatie te herkennen voor wat het is.
Het zijn gewoon virtuele haat tempels met als doel de “gelovigen” nog verder te radicaliseren en net zolang op te hitsen totdat ze aanslagen gaan plegen.
Daarom is het dus een goede zaak dat deze virtuele haat tempels nu gesloten zijn.
Dat dit soort maatregelen ook misbruikt kan worden is weer een ander zaak, maar als je ze daarom zou moeten verbieden dan ga je nog heel wat meer moeten verbieden, dan kunnen we wel weer zo’n beetje terug de bomen in.
De vraag die je wel terecht kunt stellen is natuurlijk waarom de rest van de wereld toelaat dat een tot op het bot foute ideologie en de levensgevaarlijke “gelovigen” die deze voortbrengt zich vrijelijk over de aardbol kan en kunnen verspreiden.
En een zeer dringende vraag is waarom de EU dit levensgevaarlijke zooitje moedwillig massaal aan het importeren is.

Anton
Anton
5 jaren geleden

Ik weet niet of we hier nu zo blij mee moeten zijn.
Waar het werkelijk om gaat is dat mensen zelf manipulatie en indoctrinatie kunnen herkennen. Als zij beseffen dat ze door deze berichtgeving, buiten hun wil, gemanipuleerd en gestuurd worden, dan zijn deze organisaties hulpeloos.
Dat is waar de discussie over moet gaan.
Ik denk dat er dan een stuk minder terrorisme bestaat.

Frans
Frans
5 jaren geleden

Mooi zo, nu die van al die andere foute Islamitische regimes nog.

Cool Pete
Cool Pete
5 jaren geleden

Voor de volks-opstand, sinds december, in Iran / Persia :
tegen de armoede, tegen de sharia / islam, tegen de ayatollah-militaire dictatuur :
zie : IranProtests, NCRI-Iran, FreeIran, IranUprising, e.v.a.

Anton
Anton
5 jaren geleden

@ Frans, verbieden, blokkeren danwel censureren, gaat niet werken.

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen